Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

Τετραήμερη απεργία των δημοσιογράφων της ΕΡΤ

Τετραήμερη απεργία από τις 06.00 το πρωί της Μ. Παρασκευής, 3 Μαΐου 2013 έως τις 06.00 το πρωί της Τρίτης του Πάσχα, 7 Μαΐου 2013 για τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στην...
τηλεόραση, το ραδιόφωνο και την ιστοσελίδα της ΕΡΤ, πραγματοποιεί η ΕΣΗΕΑ.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, καταγγέλλουν:

Κάθε απόπειρα χειραγώγησης με παρεμβάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης σε βάρος των συναδέλφων μας.

Την καθυστέρηση στη λύση του προβλήματος των ΣΟΧ που στερεί έμπειρο προσωπικό εγνωσμένης επάρκειας και δημιουργεί κενά στη ενημερωτική λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Την σκόπιμη άρνηση της διοίκησης να διεκδικήσει την κατάργηση, της πέρα ως πέρα παράνομης και παράλογης υπαγωγής της ΕΡΤ σε καθεστώς ΔΕΚΟ που οδηγεί σε παράλυση και ομηρία την εταιρεία.

Τη συνεχιζόμενη επιχείρηση απαξίωσης του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ, με τελευταίο κρούσμα την συρρίκνωση του Α' Προγράμματος της ΕΡΑ, που πλέον με απόφαση της Διοίκησης δεν μεταδίδει ενημερωτικό πρόγραμμα μετά τις 21:00.

Την προκλητική άρνηση της Διοίκησης να καταβάλει δεδουλευμένα στους εργαζόμενους από τον Νοέμβριο του 2012.

Καλούμε τη Δικαιοσύνη να παρέμβει και τους συναδέλφους δημοσιογράφους σε κάθε μέσο, να αντιδράσουν στην απαξίωση και την αδιαφάνεια που μεθοδευμένα προωθεί η διοίκηση της ΕΡΤ».

left.gr

"Έπεσε" ξύλο σε γνωστό club του Αγρινίου

Της "κακομοίρας" έγινε τα ξημερώματα σε νυχτερινό κατάστημα στο κέντρο του Αγρινίου. Το περιστατικό σημειώθηκε στις... 3:35 όταν σύμφωνα με πληροφορίες του cityVoice.gr, τρία άτομα εισέβαλαν στο κατάστημα και κινήθηκαν με απειλητική διάθεση προς το μέρος ενός υπαλλήλου. Ο ένας απ'αυτούς μάλιστα, άρχισε να τον γρονθοκοπεί, μπροστά στα έντρομα μάτια δεκάδων θαμώνων, ενώ η επίθεση συνεχίστηκε και εκτός του καταστήματος, με αποτέλεσμα ο υπάλληλος να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Αγρίνιου με ελαφρά τραύματα στο κεφάλι.

Ο ιδιοκτήτης του club καθώς και ο υπάλληλος έχουν καταθέσει μήνυση, με την αστυνομία να διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό τους, αλλά και για τις συνθήκες που σημειώθηκε το περιστατικό.

Μειωμένη η κίνηση στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών

Η κυκλοφορία αυτή την ώρα διεξάγεται κανονικά με τη ταχύτητα να φτάνει τα 100 km/h....

Η μελέτη του ΑΚΕΛ για έξοδο από το ευρώ…

Επιδόθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου και στα κόμματα, κοινοβουλευτικά και μη, η πολυσέλιδη μελέτη που ετοίμασε ομάδα ειδικών, για λογαριασμό...
του ΑΚΕΛ, για εναλλακτική λύση εκτός τρόικας. Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι η επίδοση της μελέτης...

εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του κόμματος, για ουσιαστικό και δημιουργικό διάλογο απεγκλωβισμού από την τρόικα.

Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αναφέρει ότι η είσοδος της Κύπρου σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δημιουργεί συγκεκριμένες, συνεχείς και επαχθείς επιπτώσεις τόσο στην οικονομία αλλά ιδιαίτερα στην κυπριακή κοινωνία.

Το ΑΚΕΛ, προσέθεσε, έχει προβεί σε συγκεκριμένη ανάλυση του συνολικού πλαισίου της δανειακής σύμβασης και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι επιβεβλημένο να υπάρξει στράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων για την υλοποίηση οδικού χάρτη απεξάρτησης από τη δανειακή σύμβαση.

Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, επισημαίνει ο κ. Κυπριανού, έχουμε ενώπιόν μας την παρούσα μελέτη η οποία καταλήγει σε πρόταση συντεταγμένης εξόδου της Κύπρου από το ευρώ.

«Θεωρούμε ότι μια τέτοια λύση θα πρέπει να μελετηθεί και από την κυπριακή κυβέρνηση αλλά και από τα πολιτικά κόμματα, κοινωνικούς φορείς και άλλους. Σας παρακαλούμε όπως καλέσετε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να ανταλλάξουμε απόψεις για το θέμα» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Κυπριανού.

dimotikosafari.blogspot.gr

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΤΕΡΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 3 5 2013


Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013

Θεσσαλονίκη: Έπεσαν οι τιμές στα αμνοερίφια

Πτώση των τιμών στα αμνοερίφια και τα οπωροκηπευτικά στην αγορά της πόλης διαπίστωσε... ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε σε καταστήματα, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες.

«Διαπιστώσαμε ότι η κίνηση στην αγορά είναι ομαλή. Τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης πωλούν ασφαλή προϊόντα, σε τιμές χαμηλότερες των προσδοκιών μας και σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι. Η τιμή στα αμνοερίφια δεν ξεπερνά τα 6,5 - 7 ευρώ το κιλό, ενώ "έπεσαν" και οι τιμές στα οπωρολαχανικά, με την τιμή της τομάτας, που ήταν ακριβή, να κυμαίνεται γύρω στο 1 ευρώ το κιλό», σημείωσε ο κ. Τσαμασλής. 

Παράλληλα ανέφερε ότι και οι καταναλωτές δείχνουν να είναι αρκετά ευχαριστημένοι με τις τιμές, συγκριτικά με άλλες χρονιές, ενώ υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι στην αγορά είναι συνεχείς.
euro2day.gr

Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Γερμανικές αποζημιώσεις: Η αρχή του κακού

Γράφει ο Γιώργος Τσιάπος, Δικηγόρος Σερρών
Γίνεται πολύ λόγος τα τελευταία χρόνια και αίφνης αναζωπυρώθηκε το εθνικό ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, για τις κτηνωδίες και τα εγκλήματα που διέπραξαν... οι Ναζί του Γ’ Ράιχ στην κατεχόμενη Ελλάδα (1941-1944).

Καταρχάς, να σημειώσουμε ότι μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιδικάστηκε στην Ελλάδα από την Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) το ποσό των 7,160 δισ. δολαρίων, για όλες τις καταστροφές που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα.

Επιπλέον, η Ελλάδα κατά την περίοδο της κατοχής υποχρεώθηκε να παράσχει δάνειο προς τους κατακτητές της (η πρώτη φορά στην ιστορία που η χώρα μας δάνεισε!!), το οποίο κατοχικό αναγκαστικό δάνειο ανερχόταν στο ποσό των 3,5 δισ. δολαρίων.

Σημειωτέον ότι τα άνω ποσά υπολογίστηκαν με την αγοραστική αξία που είχε το δολάριο κατά το έτος 1938, το οποίο όμως, αν το αναγάγουμε και το μετατρέψουμε στην σημερινή αγοραστική του αξία, τότε τα άνω ποσά ανέρχονται στα ποσά των 108 δισ. ευρώ & 54 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα άλλωστε και με επίσημο έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας, τον Μάρτιο του 2010, το σύνολο των άνω οφειλών ανερχόταν στο ποσό των 162 δισ. ευρώ, δίχως να υπολογίσουμε τους τόκους (π.χ. το ελάχιστο επιτόκιο 3% που ορίζουν τα διεθνή δικαστήρια).

Επιπλέον, τίθενται και ζητήματα αποζημιώσεων των θυμάτων των σφαγών καθώς και επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας μας από τα πάμπολλα πλιάτσικα.

Για ποιόν όμως λόγο όλες αυτές τις δεκαετίες καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε μεταπολεμικά να διεκδικήσει τις άνω οφειλές?? Προς τι όλη αυτή η συνεχής υποτελής στάση?? Γιατί όσοι τόλμησαν να φέρουν το θέμα στην επιφάνεια όλα αυτά τα χρόνια «θάφτηκαν» από τα κυβερνητικά Μ.Μ.Ε. και αντιμετωπίστηκαν ως «μπουρλοτιέρηδες» της…Ευρωπαϊκής στέγης??

Ενδεικτικό στοιχείο της (ηθελημένης?) κωλυσιεργίας των εγχώριων κυβερνώντων θα μπορούσε να αποτελέσει και η κάτωθι ιστορία:

Στις 27-11-1995 κατατέθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, αγωγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Βοιωτίας και των συγγενών των θανόντων της σφαγής του Διστόμου Βοιωτίας, κατά του γερμανικού δημοσίου, για την αναγνώριση της υποχρεώσεώς του τελευταίου να καταβάλει στους ενάγοντες το ποσό των 9.448.105.000 δραχμών, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης από την θανάτωση οικείων τους από τα γερμανικά στρατεύματα κατά την περίοδο της κατοχής (συγκεκριμένα στις 10-06-1944), κατά παράβαση των διατάξεων τόσον του τότε ισχύοντος ημεδαπού δικαίου όσο και των διατάξεων του αναγκαστικού διεθνούς εθιμικού δικαίου της Διεθνούς Σύμβασης της Χάγης του 1907 και ειδικότερα της διάταξης περί σεβασμού της ζωής και της ιδιοκτησίας των πολιτών του κατεχομένου Κράτους (Ελλάδας).

Επί της άνω αγωγής εκδόθηκε η με αρ. 137/1997 απόφαση, η οποία δέχθηκε την αγωγή των Διστομιτών και υποχρέωσε το γερμανικό δημόσιο να καταβάλει αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων, καθώς αποφάνθηκε ότι έχουν δικαιοδοσία τα ελληνικά δικαστήρια και ότι δεν απολαμβάνει του δικαιώματος της ετεροδικίας το γερμανικό δημόσιο (ετεροδικία είναι το προνόμιο που έχουν οι υπήκοοι μιας χώρας να δικάζονται σύμφωνα με τους νόμους της χώρας τους, όταν το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται γίνεται σε ξένη χώρα).

Κατά της ανωτέρω αποφάσεως το γερμανικό δημόσιοάσκησε την από 24-07-1998 αίτηση αναιρέσεως ενώπιον του Αρείου Πάγου, η οποία απερρίφθη με την υπ’ αρ.11/2000 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, οπότε και επικυρώθηκε η προαναφερθείσα απόφαση και κατέστη αυτή αμετάκλητη. Κατόπιν, ξεκίνησε η διαδικασία κατάσχεσης των γερμανικών κρατικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα.

Πλην όμως, για να προβεί κάποιος σε αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου, πρέπει πρώτα να του χορηγηθεί η σχετική άδεια από τον υπουργό της δικαιοσύνης (άρθρο 923 Κ.Πολ.Δ.), ενώ αντίστοιχα σχετική άδεια απαιτείται και για την λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά αλλοδαπού δημοσίου (άρθρο 689 Κ.Πολ.Δ.).

Η άδεια αυτή βεβαίως ποτέ δεν χορηγήθηκε στους Διστομίτες, καθώς το ελληνικό υπουργείο δικαιοσύνης αρνήθηκε να την εκδώσει, παρακάμπτοντας και ναρκοθετώντας απροκάλυπτα την άνω απόφαση, με αποτέλεσμα ουδέποτε να εκτελεστεί η άνω απόφαση.

Καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν τους χορηγούσε άδεια, το Νοέμβριο του 2008 κηρύσσεται εκτελεστή η άνω απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου από τον αντίστοιχο Άρειο Πάγο της Ιταλίας, όπου έλαβε χώρα η συνέχιση της ελληνικής διαμάχης, καθώς οι Διστομίτες προσέφυγαν πλέον εκεί για την δικαίωσή τους, επικαλούμενοι τον Κανονισμό 44/2001 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον οποίο η ελληνική αμετάκλητη απόφαση του δικαστηρίου της Λιβαδειάς μπορεί να κηρυχτεί εκτελεστή σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε.

Η συνέχεια γνωστή, καθώς η Γερμανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, οπότε και τελικά δικαιώθηκε αναφορικά με το ζήτημα της ετεροδικίας…

Το άνω περιστατικό, καθώς και οι εν γένει πράξεις όλων των μεταπολεμικών ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και 65 χρόνια περίπου, έχουν ευλόγως δημιουργήσει πολλές απορίες σε κάθε μέσο συνετό άνθρωπο αναφορικά με την ενδεχομένως ύποπτη στάση τους. Κάποιος θα φέρει στο μυαλό του σαν παράδειγμα – αιτία ότι ενδεχομένως το σκάνδαλο Siemens, που έχει βαθιές διαχρονικά ρίζες, μπορεί να παίζει και αυτό, μεταξύ άλλων βεβαίως, τον ρόλο του…

Το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι, ενώ υπάρχουν σαφώς γερές νομικές βάσεις (πέρα από τα ηθικά ερείσματα) για την διεκδίκηση όλων των άνω οφειλών και αποζημιώσεων, αντιθέτως, η Ελλάδα και όσοι έχουν πληγεί από τα εγκλήματα των Ναζί παραμένουν δίχως δικαίωση.

Και η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι, εντός ενός τέτοιου συστήματος κατευθυνόμενων πολιτικών κριτηρίων και συμφερόντων, η προσδοκώμενη δικαίωση έχει ελάχιστες ελπίδες να ξεφύγει από το χρονοντούλαπο της αφάνειας.

«Στην μάχη ο γενναίος επιζεί, ενώ ο δειλός σκοτώνεται» (Ξενοφών)…μακάρι να συμβαδίζαμε από την αρχή με την σωστή πλευρά…
parathiro.net

Ο ενεργειακός τομέας στο επίκεντρο των συνομιλιών του Δ. Αβραμόπουλου στο Αζερμπαϊτζάν

Οι διμερείς σχέσεις ιδίως στον ενεργειακό τομέα, αλλά και το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε... ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Μπακού τόσο με τον Αζέρο ομόλογό του, όσο και με τον πρόεδρο και πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν.

Επρόκειτο για την τρίτη συνάντηση των δύο υπουργών μέσα σε ένα χρόνο, γεγονός που υποδεικνύει, όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, το πολύ υψηλό επίπεδο διμερών σχέσεων. 

Οι δύο υπουργοί εξέτασαν τη συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών ενώ ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον ομόλογό του σχετικά με τις προτεραιότητές εν όψει της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, καθώς καιμε τα ελληνικά σχέδια που έχουν στόχο την προώθηση, την ενίσχυση και την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αζερμπαϊτζάν.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κάνουν από κοινού βήματα σε τομείς, όπου μπορούν να επεκτείνουν περεταίρω τη συνεργασία (τουρισμός, εμπόριο,πολιτισμός και ενέργεια). 

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, και στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, στο έργο ΤΑΡ που η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, μαζί με την Ιταλία και την Αλβανία, υποστηρίζει πλήρως.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ενεργειακά, ο υπουργός Εξωτερικών κ.Μαμαντιάρωφ δήλωσε:«Η ερώτηση είναι εάν είμαι ικανοποιημένος με τη συνεργασία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα. 

Θα έλεγα ότι δεν είμαι ικανοποιημένος γιατί και αναφερθήκαμε σε αυτό το ζήτημα κατά τις συζητήσεις μας πιστεύουμε ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε. 

Όπως είπα σήμερα, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας, μόνο κατά το διάστημα του τελευταίου έτους,σχεδόν τετραπλασιάστηκε και πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο, και το μεγαλύτερο μέρος αυτού προήλθε από τον ενεργειακό τομέα. 

Τα κυριότερα αντικείμενα των συζητήσεων μας είναι το πετρέλαιο και το αέριο. Τώρα θα συζητήσουμε την ανάπτυξη μιας πιο συγκεκριμένης συνεργασίας στον τομέα του αερίου. 

Όπως μόλις είπε ο κ. Αβραμόπουλος, σχετικά με την έναρξη της υποβολής προσφορών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, γνωρίζετε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν συμμετέχει στον διαγωνισμό. 

Επιπλέον, υπάρχουν ευκαιρίες για διάφορα είδη επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, των ενεργειακών εγκαταστάσεων. 

Είπαμε επίσης, αναπτύσσοντας αυτή την ιδέα των συναντήσεων υψηλού επιπέδου, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο θα συμπεριληφθεί η ενέργεια καθώς και άλλοι τομείς. 

Ως εκ τούτου, οι ευκαιρίες υπάρχουν, και οι εταιρείες και ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι, από πολιτικής άποψης, μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας».

Ο κ. Αβραμόπουλος χαιρέτισε τη συμμετοχή της SOCAR στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας, ΔΕΣΦΑ, κάτι που επιβεβαιώνει, όπως είπε, τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Aegean Airlines θα εγκαινιάσει, σε ένα μήνα από σήμερα, τις πρώτες απευθείας πτήσεις από το Μπακού προς την Αθήνα.

Ερωτηθείς για την ελληνική θέση στη διαμάχη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο κ.Αβραμόπουλος είπε ότι «η ειρηνική επίλυση των διαφορών, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας, αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται φυσικά στα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ και υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες των συμπροέδρων της ομάδας Μινσκ προς την ειρηνική διευθέτηση της διαμάχης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με απώτερο στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι αποδεκτή από τα δύο μέρη. 

Το πιο σημαντικό είναι τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν βούληση, πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσης μέσω των διαπραγματεύσεων». 
skai.gr

Με 3 συγκεντρώσεις και πορείες, τίμησαν οι Βολιώτες την εργατική Πρωτομαγιά

Με σημεία συγκέντρωσης τις πλατείες Ελευθερίας και Πανεπιστήμιου και από εκεί με πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης αλλά και καταθέσεις στεφάνων, τίμησαν οι Βολιώτες την εργατική Πρωτομαγιά.

Η πρώτη συγκέντρωση, την οποία είχε εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο Βόλου και με ανακοίνωσή του καλούσε σε συμμετοχή το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε στις 9.30 στην Πλατεία Ελευθερίας, από όπου ξεκίνησε πορεία μέχρι την συμβολή των οδών Δημητριάδος και Αγίου Νικολάου, για την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων.

Παρόντες και οι Βουλευτές Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλέξανδρος Μεϊκόπολος και ο Ανεξάρτητος Πάρις Μουτσινάς.

Συγκίνηση προκάλεσε το μπλοκ της "Κίνησης Ελπίδας Πολιτών", το οποίο προπορεύονταν της πορείας και τα μέλη της κίνησης φώναζαν συνθήματα στη μνήμη του ιδρυτή της Κώστα Κόγια, ο οποίος αργά το απόγευμα του Σαββάτου, στην οικεία του, αποφάσισε να θέσει τέλος στην ζωή του, σοκάροντας το πανελλήνιο αλλά και την τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και του Βόλου.

Λίγη ώρα αργότερα, από την πλατεία Πανεπιστημίου, ξεκινούσε η δεύτερη πορεία του ΠΑΜΕ Μαγνησίας. Έχοντας προηγηθεί συγκέντρωση και η καθιερωμένη ομιλία*, η πορεία, που χαρακτηρίζεται ως μία από τις μαζικότερες του ΠΑΜΕ Μαγνησίας των τελευταίων ετών, κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να καταλήξει και αυτή στην συμβολή των οδών Δημητριάδος και Αγίου Νικολάου.

Η τρίτη και ανεξάρτητη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι, συλλογικότητες και ανεξάρτητοι πολίτες, κατέληξε και αυτή στην συμβολή των οδών Δημητριάδος και Αγίου Νικολάου, έχοντας νωρίτερα ολοκληρώσει την με παλμό και δυναμική, πορεία της στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Βόλου.

ΔΕΙΤΕ πλάνα από τις πορείες στο κέντρο του Βόλου, όπως καταγράφηκαν από το e-Volos.gr:

Ιταλία: "Χωρίς δουλειά η Ιταλία πεθαίνει", λένε τα συνδικάτα

Στη συνεχή αύξηση της ανεργίας αναφέρθηκαν τα τρία μεγαλύτερα ιταλικά συνδικάτα Cgil, Cisl και Uil, κατά την...πανιταλική συγκέντρωση αφιερωμένη στην ιταλική Πρωτομαγιά, η οποία οργανώθηκε, φέτος, στην πόλη της Περούτζια.

«Χωρίς δουλειά η Ιταλία πεθαίνει. Η χώρα μας δεν πρέπει και δεν μπορεί να πεθάνει», τόνισε η Σουζάνα Καμούσο, γραμματέας της κεντροαριστερής συνδικαλιστικής οργάνωσης Cgil.

«Όσοι τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση, συνέχισαν να φοροδιαφεύγουν, απαιτείται να συμβάλουν επιτέλους, στο καλό της χώρας. Διότι οι απλοί πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, δεν έχουν, πλέον, χρήματα, ούτε για να πληρώσουν τους λογαριασμούς του σπιτιού τους», πρόσθεσε η Καμούσο.

«Η απασχόληση πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα. Δεν είναι ένα απλό σύνθημα. Είναι η πραγματικότητα, διαφορετικά, η χώρα μας θα βουλιάξει», πρόσθεσε ο Λουίτζι Αντζελέτι, του συνδικάτου Uil.

Ο δε επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cisl, Ραφφαέλε Μπονάνι, επέμεινε στο ότι «η οικονομία μπορεί να στηριχθεί, μόνον με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Για πρώτη φορά, στις φετινές συγκεντρώσεις των συνδικάτων στην Βενετία, το Τρεβίζο και την Μπολώνια, συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ιταλών βιομηχάνων. Ένδειξη, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, του ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τους απλούς εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες εργοδότες.

Η πρόεδρος της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολτρίνι, παίρνοντας τον λόγο σε συνδικαλιστική κινητοποίηση στη Σικελία, δήλωσε ότι « πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στους ανέργους, διότι η απελπισία, μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους προς τις πιο ακραίες πράξεις». Η Μπολντρίνι αναφερόταν στην ένοπλη επίθεση του 49χρονου Λουίτζι Πρεΐτι, την περασμένη Κυριακή, κατά δυο καραμπινέρων, μπροστά στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης.

Σε ότι αφορά, τέλος, την καθιερωμένη συναυλία της Πρωτομαγιάς που οργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, στην Ρώμη, αλλά και μια παράλληλη συναυλία στον Τάραντα της Κάτω Ιταλίας, με τίτλο «Δουλειά, ποια δουλειά;», η ιταλική αστυνομία αποφάσισε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

Στόχος, όπως αναφέρεται σε ειδική έκθεση, να αποφευχθεί «μια επικίνδυνη κορύφωση της έντασης, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα».
e-typos.com

Βίντεο ΣΟΚ. Πτώση και συντριβή αεροπλάνου Boeing 747

Ένα αεροπλάνο Boeing 747  συνετρίβει λίγο μετά την απογείωση του.

Δείτε παρακάτω το ερασιτεχνικό βίντεο που ανέβασε αυτόπτης μάρτυρας...Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα ερασιτεχνικό βίντεο, που δείχνει καρέ καρέ την συντριβή ενός εμπορευματικού αεροσκάφους χθες στη στρατιωτική βάση του Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν. Και οι επτά επιβαίνοντες στο αεροσκάφος έχασαν την ζωή τους.

Ν.Δ.: O κ. Λαφαζάνης αδειάζει ευθέως τον κ. Τσίπρα

Επίθεση στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή δηλώσεις του... κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία.

Όπως υποστηρίζει, «ο κ. Λαφαζάνης αδειάζει ευθέως τον κ. Τσίπρα, ακυρώνοντας τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας του, την ώρα που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τον παρακολουθεί αμήχανος».

Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, «η χθεσινή διαπίστωση Λαφαζάνη, μέσω της ιστοσελίδας του, ότι ‘’δεν μπορεί να υπάρξει δανειακή σύμβαση με την τρόικα, χωρίς να συνοδεύεται με Μνημόνιο’’ και ότι ‘’δανειακή σύμβαση με την τρόικα, χωρίς μνημόνιο, αποτελεί αυταπάτη!’’, εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα, που ισχυρίζεται ότι ‘’θα ακυρώσει το Μνημόνιο με ένα Νόμο, παραμένοντας στο Ευρώ, διαπραγματευόμενος τη δανειακή σύμβαση’’».

Αναφέρει επίσης πως «ο Γιάννης Τόλιος, μάλιστα, (συνεργάτης του κ. Τσίπρα, του κ. Λαφαζάνη ή του κ. Αλαβάνου;), δηλώνει σήμερα ότι ‘’πρέπει να ζητήσουμε συντεταγμένη αποδέσμευση από την Ευρωζώνη’’ και ότι ‘’πρέπει να φύγουμε από το Ευρώ’’».

«Η ένοχη σιωπή του κ. Τσίπρα, σημαίνει δύο πράγματα: Είτε ότι αποδέχεται σιωπηλά τις θέσεις του κ. Λαφαζάνη για έξοδο από την Ευρωζώνη, φοβούμενος την πολιτική λεηλασία του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα του κ. Αλαβάνου, είτε ότι είναι εξαιρετικά αδύναμος ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν μπορεί όχι να διαγράψει, αλλά ούτε καν να αντικρούσει όλους όσοι αδειάζουν τον ίδιο και τις απόψεις του!», τονίζει η Νέα Δημοκρατία.

Οικολόγοι Πράσινοι: Αναδρομικό χαράτσι στους αλλοδαπούς εργάτες γης

Την επιβολή αναδρομικού χαρατσιού σε αλλοδαπούς εργάτες γης, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι αναφέρουν ότι...
«η Μανωλάδα τείνει να γίνει ο κανόνας».

Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, «όσοι αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ) με άδεια εργασίας εργάτες γης δεν φαίνεται να έχουν πραγματοποιήσει κατά το 2012 καμία ημέρα εργασίας με το εργόσημο, καλούνται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 να καταβάλλουν εφάπαξ (χωρίς καμιά δόση δηλαδή) την ετήσια ασφαλιστική εισφορά που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία που έχουν καταταγεί το έτος 2012, προσαυξημένη κατά 50%, προκειμένου να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας. Η θεώρηση αφορά στη ‘χορήγηση των βεβαιώσεων για ανανέωση των αδειών διαμονής των εργατών γης - υπηκόων τρίτων χωρών’».

Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, «τα παραπάνω μεταξύ άλλων αναφέρονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που απεστάλη στις κατά τόπους υπηρεσίες του με χθεσινή ημερομηνία (30/4/2013)» και σημειώνουν ότι «πρόκειται για ένα αποκλειστικά εισπρακτικό μέσο, με το οποίο αλλοδαποί εργάτες γης, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν ενημερωθεί για την εφαρμογή του εργόσημου, καλούνται εκ των υστέρων, με την απειλή μη ανανέωσης της άδειας εργασίας, να πληρώσουν το κόστος εισφορών εκατόν πενήντα ημερών εργασίας, προσαυξημένου μάλιστα κατά 50%, δήθεν για την περίθαλψη (ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας) για ένα χρονικό διάστημα που έχει λήξει εδώ και τέσσερις μήνες»!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, τονίζουν ακόμη ότι αυτό που δεν λέει η εγκύκλιος, είναι ότι «υπήκοοι τρίτων χωρών εργάτες γης αποκλειστικά φέρουν την ευθύνη για τη μαύρη εργασία, αφού δεν υπάρχει ο παραμικρός καταλογισμός για εκείνους που τους απασχολούν. Με το πρόσχημα αυτό, μετανάστες και μετανάστριες που ως τώρα και με τη βούλα ήταν ‘νόμιμοι’, γίνονται ‘νόμιμα’ βορά στις βουλήσεις εργοδοτών, ενώ ταυτόχρονα υπό αίρεση τίθεται και το ζήτημα των δεδουλευμένων και κατά συνέπεια της ίδιας της παραμονής τους στη χώρα»! Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι «η όλη σύλληψη της λογικής της εγκυκλίου μάλλον αναπαριστά την Εβδομάδα των Παθών για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας».

«Δεν θα επιτρέψω να μοιράσει τρόφιμα η Χρυσή Αυγή»

Μέτωπο με την Χρυσή Αυγή ανοίγει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, με αφορμή...την πρωτοβουλία του εθνικιστικού κόμματος να μοιράσει τρόφιμα μόνο σε Έλληνες στην πλατεία Συντάγματος. 

Ο κ. Καμίνης με αναρτήσεις στο facebook και στο twitter, τονίζει ότι δε θα επιτρέψει μια τέτοια κίνηση: «Τις ημέρες κατάνυξης και αγάπης διάλεξε η Χρυσή Αυγή για να κάνει επίδειξη πρόκλησης, με συσσίτια μίσους, στην πιο κεντρική πλατεία της χώρας και της πρωτεύουσας, την Πλατεία Συντάγματος.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις προκαλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη και πλήττουν βίαια την προσπάθεια για ανάταξη της χώρας και της Αθήνας ειδικότερα, καθώς στέλνουν στην κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, ένα διπλά εσφαλμένο μήνυμα: ότι στην πρωτεύουσα της χώρας επικρατεί μια γενικευμένη κατάσταση εξαθλίωσης, η οποία μπορεί μάλιστα να αντιμετωπιστεί με δράσεις ρατσιστικής και ξενόφοβης ελεημοσύνης. Καθιστούμε απολύτως σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι ο Δήμος Αθηναίων θεωρεί τη σχεδιαζόμενη αυριανή συνάθροιση αυθαίρετη και παράνομη και θα κάνει ό, τι επιβάλλεται προκειμένου αυτή να μην πραγματοποιηθεί».
iapopsi.gr

Πρωτομαγιά χωρίς… απεργούς! Τρεις και ο κούκος στην Ξάνθη

Στο ίδιο έργο θεατές ακόμη μια φορά στην Π.Ε. Ξάνθης με τους εργαζόμενους να γυρνούν επιδεικτικά την πλάτη στις απεργιακές κινητοποιήσεις, επιλέγοντας να απέχουν... από το ραντεβού που είχε δοθεί για συγκέντρωση και πορεία το πρωί της Τετάρτης έξω από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. 

Ήδη από νωρίς το πρωί, ο χώρος έξω από το Εργατικό Κέντρο θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο, με τα απεργιακά εμβατήρια να δίνουν μεν τον ρυθμό που επιτάσσει η μέρα, ξεσκονίζοντας μνήμες εργατικών αγώνων και πάλης, τους δε εργαζομένους όμως να απέχουν. 

«Η σημερινή ημέρα μας θυμίζει όλους αυτούς τους αγώνες που έχουν γίνει από την εργατική τάξη για να κερδίσουμε όλα αυτά που έχουμε κερδίσει αλλά ταυτόχρονα η σημερινή πρωτομαγιά συμπίπτει και με την εβδομάδα των παθών. Έχει διπλή σημασία για εμάς γιατί ο λαός γιορτάζει τα Πάθη του Χριστού μαζί με τα Πάθη της εργατικής τάξης. Δυστυχώς βλέπουμε ότι φέτος η κυβέρνηση κατάφερε για ακόμη μια φορά να βάλει στους εργαζόμενους το διαίρει και βασίλευε καθώς η πρωτομαγιά γιορτάζεται για τους μισούς σήμερα Μ. Τετάρτη και για τους άλλους την Τρίτη μετά το Πάσχα» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου εξηγώντας πως «αυτό όπως καταλαβαίνεται έχει διχάσει τους εργαζομένους και δεν μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί όπως θα θέλαμε να είμαστε. Δυστυχώς και εμείς σαν εργαζόμενοι πρέπει να αφήσουμε το εγώ κάποια στιγμή στην άκρη και να αρχίσουμε το εμείς ώστε να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι όλοι μαζί δεν μπορούμε να αντέξουμε για ακόμη μια φορά τα μέτρα που βιώνουμε». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης αναφέρει πως «το σημερινό μήνυμα είναι το ίδιο όπως κάθε 1η του Μάη. Δυστυχώς όμως σήμερα το μήνυμα που μας έρχεται από τους κυβερνώντες είναι πως το μέλλον θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους εργαζομένους. Μετά από δεκαετίες αγώνων τα τελευταία 3-4 χρόνια αυτά που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες, τα δικαιώματα δηλαδή των εργαζομένων καταπατούνται, ψηφίζονται νόμοι ο ένας πίσω από τον άλλον και τώρα τελευταία με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης τα οποία στρέφονται ενάντια στους εργαζομένους και στους συνταξιούχους και τους ανέργους, που δυστυχώς έχουν ξεπεράσει και τους εργαζόμενους», τονίζοντας παράλληλα ο ίδιος πως «εκτός λοιπόν απ’ όλα αυτά σήμερα είναι ημέρα αγώνα και τιμής για τους νεκρούς που δώσανε τη ζωή τους και το αίμα τους και για αυτό εμείς βρισκόμαστε εδώ, όσοι και να είμαστε καθώς όπως βλέπετε δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και δυστυχώς για αυτό φταίει και η κυβέρνηση η οποία νομίζει ότι η αργία της 1η Μαΐου είναι απεργία και τη μετέθεσε την τρίτη ημέρα του Πάσχα με συνέπεια να δυσκολεύει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Βέβαια αυτό δεν είναι λόγος και πρόφαση. Εμείς μετράμε τους αγώνες με τις ανθρώπινες ψυχές και όχι με τους αριθμούς». 

Στη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο το παρών έδωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, ο οποίος σημείωσε πως «εμείς είμαστε υπέρ των αγώνων δεν θέλουμε να παραδοθούμε τόσο εύκολα και την Κυριακή πέρασε ένα, για μένα, μίνι Μνημόνιο. Κάθε μέρα οι εργαζόμενοι χάνουν κεκτημένα χρόνων και φτάσαμε στο σημείο σήμερα ο βασικός μισθός να είναι στα 490 ευρώ μεικτά. Περιμέναμε σήμερα να είναι εδώ όλος ο εργατικός κόσμος ενωμένος γιατί πιστεύω ότι η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να παραδώσουμε τόσο εύκολα τα κεκτημένα χρόνων».

Όσο η ώρα περνούσε δειλά, δειλά κάποιοι απεργοί έκαναν την εμφάνισή τους στον χώρο, με τη συμμετοχή ωστόσο να παραμένει να αποκαρδιωτική, ενώ χαρακτηριστικό της αποχής και το γεγονός πως δεν πραγματοποιήθηκε πορεία λόγω των πολύ λίγων διαδηλωτών. Την ίδια ώρα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώνονταν στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, πραγματοποιώντας δική τους πορεία μέσα στους δρόμους της πόλης.
thrakitoday.com

Κατέληξε ο 42χρονος που είχε τραυματιστεί εν ώρα εργασίας σε σούπερ μάρκετ

Τη μάχη για τη ζωή έχασε ο 42χρονος πατέρας δύο μικρών παιδιών, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι ενώ εργαζόταν σε σούπερ μάρκετ στην Ακράτα Αιγιαλείας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες Ν. Αχαΐας, κάνει λόγο για εργοδοτική ασυδοσία και για επιχειρήσεις, που δεν διστάζουν να θυσιάσουν ανθρώπινες ζωές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

"Το σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες Ν. Αχαΐας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του Θανάση Αλεξόπουλου, εμποροϋπαλλήλου 42 χρόνων, πατέρα δύο μικρών παιδιών, που σκοτώθηκε ενώ δούλευε στα καταστήματα "Market in" στην Ακράτα Αιγιάλειας. Ο συνάδελφος που χαροπάλευε στο νοσοκομείο από την προηγούμενη Τετάρτη, τελικά δεν άντεξε το ισχυρό χτύπημα που δέχτηκε στο κεφάλι ενώ εκτελούσε εργασία που δεν ήταν στα καθήκοντά του, και η εργοδοσία του είχε επιβάλλει να την κάνει. Ο συνάδελφος προστίθεται στα αμέτρητα θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας που προκειμένου να επιτύχουν το μέγιστο δυνατό οικονομικό κέρδος για τις επιχειρήσεις τους δεν διστάζουν να θυσιάσουν ανθρώπινες ζωές εργαζομένων. Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι μία εκ των πολλών επιχειρήσεων που εφαρμόζει την υπερεντατικοποίηση στην εργασία, αμείβοντας τους εργαζόμενους με πενιχρούς μισθούς, και αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που της προσφέρει η κυβέρνηση.

Καλούμε την εργατική τάξη να σηκώσει ανάστημα, να βάλουμε τέλος στα σύγχρονα κάτεργα. Να μην επιτρέψουμε να χυθεί άλλο αίμα, για να πλουτίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Να σταματήσουμε να κάνουμε θυσίες που τελικά δεν εξασφαλίζουν ούτε την ίδια μας τη ζωή. Αντίσταση και ανυπακοή μέσα στους χώρους δουλειάς, διεκδίκηση από μας τους εργαζόμενους όλων όσων μας ανήκουν, ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων που στηρίζουν την ΕΕ, ενάντια σε όσους πουλάνε το παραμύθι ότι μπορεί να συνυπάρξουν κέρδη για το κεφάλαιο και ασφάλεια - σύγχρονα δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Καλούμε την εργατική τάξη μέσα στους χώρους δουλειάς μαζί με το ΠΑΜΕ και το ταξικό κίνημα να κάνουν δικιά τους υπόθεση την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:

· Να διερευνηθούν οι συνθήκες και οι αιτίες του ατυχήματος και να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες στους υπευθύνους.

· Να βγει άμεσα το πόρισμα ευθυνών και να παρθούν μέτρα για την προστασία της οικογένειάς του συναδέλφου που σκοτώθηκε.

· Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή παραπέρα ατυχημάτων, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

ΜΗΝ ΜΑΤΩΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ»

Αυτά κάνει ο Απ. Γκλέτσος και οι κάτοικοι της ανατολικής Φθιώτιδας, πίνουν νερό στο όνομά του!

Πως ο Δήμαρχος έχει καταφέρει να κερδίσει την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών του, ακόμα και εκείνων που δεν τον ψήφισαν...

Η συνταγή είναι απλή. "Σε αντίθεση με τους πολιτικούς, λέει λίγα και κάνει πολύ περισσότερα...Δεν είναι δήθεν...Δεν το παίζει φίρμα ή δήμαρχος και είναι πολύ κοντά στα καθημερινά προβλήματα των δημοτών του..." . Αυτά έλεγε ένας εκπαιδευτικός της Στυλίδας στο LamiaReport στην πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στο Λύκειο για την βράβευση των μαθητών.

Των φρονίμων τα παιδιά... από το καλοκαίρι φροντίζουν για το χειμώνα. Έτσι λοιπόν πριν λίγες ημέρες ο Δήμαρχος, με χορηγία που εξασφάλισε, έβαλε ακόμη 10 τόνους πετρέλαιο σε σχολεία της ανατολικής Φθιώτιδας. 

Τον τελευταίο χρόνο πρέπει να έχει βάλει περισσότερους από 40 τόνους πετρέλαιο, με χορηγίες πάντα, για να μην έχουν πρόβλημα οι μαθητές σε όλα τα σχολεία του Δήμου.

Μάλιστα ο διευθυντής του λυκείου στη Στυλίδα είπε ότι το γεγονός αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σε συνάντηση διευθυντών σχολείων, λέγοντας ότι είναι ο μοναδικός δήμος που το έκανε αυτό.

Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Ανησυχητική αύξηση στα τροχαία

Αυξημένα κατά 14,1% στα 777, έναντι 681 τον αντίστοιχο μήνα του 2012, ήταν τα οδικά τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν... σε ολόκληρη τη χώρα τον Φεβρουάριο και προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. 

Στα τροχαία αυτά, καταγράφηκαν 58 νεκροί, 61 βαριά τραυματίες και 866 ελαφρά τραυματίες, έναντι 64 νεκρών, 88 βαριά τραυματιών και 727 ελαφρά τραυματιών τον Φεβρουάριο του 2012, παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,4% σε νεκρούς, 30,7% σε βαριά τραυματίες και αύξηση κατά 19,1% σε ελαφρά τραυματίες.
citypress.gr

«Δέματα αγάπης» από την Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη»

από το Γραφείο Τύπου
Σε μια εποχή που δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, στην Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη» επιλέξαμε τις Άγιες μέρες του Πάσχα, όπως κάνουμε... τα τελευταία 13 χρόνια, να σταθούμε με πράξεις δίπλα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Την Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013 και ώρα 12:00 η κ. Έλενα Ράπτη, ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Οργάνωσης «Αγάπη» μαζί με μέλη και φίλους της οργάνωσης θα μοιράσουν «Δέματα Αγάπης» σε άπορες οικογένειες της Θεσσαλονίκης. Δέματα γεμάτα τρόφιμα για το Πασχαλινό τραπέζι και είδη πρώτης ανάγκης.

Στην πρωτοβουλία που οργανώνεται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης θα παρευρεθεί ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος. 

Όχι στην αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, όχι και στις 4.500 ρουσφετολογικές αποσπάσεις, είπε η Μ. Ρεπούση

«Φέτος είχαμε 4.500 αποσπάσεις εκπαιδευτικών εκτός σχολείων σε αρχιεπισκοπή, βουλευτές, κόμματα, κεντρικές υπηρεσίες» δήλωσε...  η βουλευτής και κοινοβουλευτική υπεύθυνη για θέματα Παιδείας της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, καταγγέλλοντας και αυτή «πληθώρα αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε υπηρεσίες άσχετες με την ειδικότητά τους, για ρουσφετολογικούς λόγους, τη στιγμή που τα σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστιες ανάγκες», όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Τάχθηκε κατά της αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών λέγοντας ότι η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ του «να μην αυξηθεί το ωράριο των εκπαιδευτικών, γιατί δεν έχουν μόνο 21 ώρες ωράριο την εβδομάδα, έχουν και άλλα καθήκοντα, αλλά και εργασία στο σπίτι». Πρότεινε δε, να υπάρξουν δεύτερες και τρίτες θέσεις μαθημάτων και να αξιοποιηθούν οι καθηγητές με δεύτερο και τρίτο πτυχίο.

Ανάκληση νοθευμένων προϊόντων ελαιολάδου από τον ΕΦΕΤ

Στην ανάκληση νοθευμένων προϊόντων ελαιολάδου προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας και σε συνεργασία με τη Β’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος το οποίο πωλείται με την ένδειξη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενώ από την εξέτασή του προέκυψε ότι είναι νοθευμένο με σογιέλαιο τεχνητά κεχρωσμένο.

Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΠΑΡΝΩΝΑΣ», σε συσκευασία των 5 L και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΦΑΡΩΝ 84 - ΚΑΛΑΜΑΤΑ».

Επίσης, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη Β’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος το οποίο πωλείται με την ένδειξη ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, ενώ από την εξέτασή του προέκυψε ότι είναι νοθευμένο με ηλιέλαιο τεχνητά κεχρωσμένο.

Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΕΛΙΑΓΡΟΣ», σε συσκευασία των 5 L και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΕΛΑΙΑ Π.Γ. ΕΠΕ – ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ».

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/ απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από τα ανωτέρω νοθευμένα – μη ασφαλή προϊόντα από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα παραπάνω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.
newpost.gr

Στο λιμάνι της Καλαμάτας το λαβωμένο πλοίο

Πριν λίγο έδεσε έξω από το λιμάνι της Καλαμάτας το πλοίο Consouth που ενεπλάκη στο χθεσινό ναυάγιο ανοικτά της Μεθώνης...
Αυτή την στιγμή γίνεται οργάνωση της επιχείρησης που θα μεταφέρει τους ναυτικούς και τις σορούς στο λιμάνι της πόλης.

Στο καράβι είναι εμφανή τα σημάδια από τη χθεσινή σύγκρουση.

Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

Τα 30 πράγματα που θέλουν οι γυναίκες

Μπορεί να έχετε σε μεγάλη εκτίμηση τον εαυτό σας αλλά είστε ο τέλειος άντρας; Εννοούμε τέλειος, τέλειος.

Ρωτάμε επειδή μετά από μια έρευνα που διεξήχθη από την Βρετανική εταιρεία ρούχων Austin Reed, μπορούμε πια να σας τον περιγράψουμε. Η εταιρεία ρώτησε 2.000 γυναίκες στη Βρετανία και κατέληξε στα 30 στοιχεία που συνθέτουν τον τέλειο άντρα.

Δύσκολα θα βάλετε τικ σε όλα (ή στα περισσότερα) αλλά τουλάχιστον ορισμένα από αυτά αφορούν στις σχέσεις.

Μάθετε ότι οι γυναίκες θέλουν έναν άντρα 1,83μ., που τηλεφωνεί στη μαμά του και οδηγεί Audi. Και άλλα 27 πράγματα που τους αρέσουν, επίσης.

1. Ύψος: 1,83 μ.

2. Μυώδες και αθλητικό σώμα

3. Καστανά μάτια

4. Κοντά μαύρα μαλλιά

5. Έξυπνο ντύσιμο

6. Να πίνει μπίρα

7. Να μην καπνίζει

8. Να φοράει τζιν, πουκάμισο και μπλουζάκια με V

9. Να είναι έτοιμος σε 17 λεπτά

10. Κομψός

11. Να θέλει οικογένεια

12. Να βγάζει γύρω στα €56.000 το χρόνο

13. Να του αρέσουν τα ψώνια

14. Να τρώει κρέας

15. Κόντρα ξύρισμα

16. Απαλό στέρνο

17. Να βλέπει σαπουνόπερες

18. Να του αρέσει να βλέπει ποδόσφαιρο

19. Να οδηγεί Audi

20. Να έχει πτυχίο

21. Να βγάζει περισσότερα από τη σύντροφό του

22. Να αστειεύεται και να γελάει

23. Να ασχολείται με τη σύντροφό του όταν είναι ταραγμένη

24. Να λέει «σ’ αγαπώ» μόνο όταν το εννοεί

25. Να το παραδέχεται όταν κοιτάζει άλλες γυναίκες

26. Να έχει δίπλωμα οδήγησης

27. Να ξέρει κολύμπι

28. Να ξέρει ποδήλατο

29. Να μπορεί να αλλάξει το λάστιχο

30. Να τηλεφωνεί συχνά στη μαμά του
otherside.gr

Ραντεβού με τη Διοίκηση ζητούν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΛΑΡΚΟ αποφάσισαν σήμερα τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σε...
Λάρυμνα, Εύβοια και Άγιο Ιωάννη, μετά από σύκεψη που πραγματοποίησαν στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας.

Μετά την αόριστη συνάντηση γνωριμίας που είχαν με το νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το μέλλον της επιχείρησης, καθώς, το σχέδιο αποκρατικοποίησής της παραμένει στους στόχους της κυβέρνησης.

ΣΚΟΥΤΕΡΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ


Θα κλειστεί σε κουτί πάνω σε ένα βράχο του Ατλαντικού, για 60 ημέρες!

​Κόβει την ανάσα αυτό που σχεδιάζει να κάνει ο 38χρονος Νικ Χάνκοκ από τη Βρετανία!
Συγκεκριμένα, το πλάνο του είναι κάτι που θα επιχειρούσαν ελάχιστοι: σκοπεύει να κλειστεί σε ένα... κουτί, στην κορυφή ενός βράχου, για 60 ημέρες!

Ο λόγος που το κάνει είναι ιερός αφού θέλει να συγκεντρώσει χρήματα για ένα ίδρυμα που στηρίζει στρατιώτες που έχουν τραυματιστεί.

Έτσι στις αρχές Ιουνίου θα πάρει μία δεξαμενή νερού μήκους 2,5 μέτρων και θα πάει σε ένα απομακρυσμένο νησάκι στο βόρειο Ατλαντικό, όπου θα μείνει για δύο μήνες.

Η δεξαμενή νερού, θα βρίσκεται στην κορυφή του νησιού Ρόκαλ, ουσιαστικά ενός βράχου 30 μ. που ορθώνεται σε ύψος έξι μέτρων από τη θάλασσα.

Βρίσκεται μάλιστα στο σημείο όπου έχουν καταγραφεί τα ψηλότερα κύματα στον Ατλαντικό, τα οποία φτάνουν τα 28 μέτρα!

«Έφυγε» από την ζωή η 23χρονη Φαίη από την Νέα Μάκρη την οποία είχε ξυλοκοπήσει ο σύντροφός της

«Έφυγε» από την ζωή η 23χρονη Φαίη από την Νέα Μάκρη την οποία είχε ξυλοκοπήσει ο σύντροφός της. Η κοπέλα βρέθηκε σε κώμα στον δρόμο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η περίπτωση της άτυχης κοπέλας είχε...
συγκινήσει όλο το πανελλήνιο και αρκετοί έσπευσαν να βοηθήσουν προκειμένου να βρεθεί εντατική, αφού η οικογένειά της αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα, με το ιατρικό ανακοινωθέν, οι γονείς της παρά την θλίψη τους βρήκαν το κουράγιο και δώρισαν όργανά της. 

Δ. Νομικού: Δείτε την να κάνει ηλιοθεραπεία, χωρίς ίχνος μακιγιάζ! (φωτο)

Η Δούκισσα Νομικού πήγε παραλία για να μαυρίσει και μας χάρισε μερικές "συλλεκτικές" πόζες του εκπληκτικού προσώπου της, το οποίο πρώτη φορά θα δείτε χωρίς μακιγιάζ, σε τόσο κοντινό πλάνο...
Δείτε τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες... ΕΔΩ!

Home ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ SPORTS ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ LIFESTYLE PRESSΑΡΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟΨΗ Παράταση για τον τεχνικό έλεγχο δικύκλωνΠαράταση για τον τεχνικό έλεγχο δικύκλων

epi-kteo-dikykla
Παρατείνεται έως και τις 25 Μαΐου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα η προθεσμία προκειμένου να προσέλθουν οι κάτοχοι των δικύκλων μοτοσικλετών για τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η παράταση δίνεται προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, κυρίως δε επειδή η ημερομηνία λήξης συμπίπτει με τις ημέρες των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς.
Επισημαίνεται ότι πρόκειται για την τελευταία παράταση που δίνεται και δεν πρόκειται να δοθεί καμία άλλη.

Κλιμάκιο της ΝΔ στη Λιβαδειά

"Ο ΑΔΙΚΟΣ ΧΑΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ο.Ε.Β.Ε ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ"

Το Δ/Σ ΤΗΣ ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ εκφράζει την βαθύτατη θλίψη  για το χαμό του Προέδρου της  ΟΕΒΕ  Μαγνησίας.

Εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τον τρόπο που ορισμένοι οδήγησαν τον ΚΩΣΤΑ ΚΟΓΙΑ στην αυτοκτονία.

Ο Κώστας  Κόγιας  ο αγωνιστής , ο μπροστάρης για τον κλάδο του σε πολλά θέματα:
-Απεργία πείνας στο Σύνταγμα
-Πορεία από το λιμάνι του Βόλου στο Σύνταγμα με την κίνηση πολιτών.

Λύγισε μπροστά σε ορισμένους που μας βλέπουν σαν αριθμούς.

 Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.


                                              ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ!                ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Ο  ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

         ΧΑΡΑΤΣΗΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ               ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ
πηγη www.viotiashop.gr

Θεσσαλονίκη: Ζητούσε... λύτρα για το κινητό

«Όμηρο» το κινητό τηλέφωνο ενός 23χρονου πήρε ένας 31χρονος στη Θεσσαλονίκη ο οποίος μετά την κλοπή τηλεφώνησε στη...

Φθιώτιδα: 48χρονοςς βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στη στάνη του

Τον άνδρα βρήκαν οι συγγενείς του χθες το βράδυ. Όταν δεν επέστρεψε στο σπίτι του στο Ζέλι Λοκρίδας οι δικοί του άνθρωποι ανησύχησαν...

Περίπους τις 21:30 πήγαν στην στάνη και το θέαμα τους έκανε να παγώσουν.

Αμέσως ενημέρωσαν τους αστυνομικούς της Α.Τ. Αταλάντης, ενώ σύμφωνα με την διαδικασία η σωρός θα υποβληθεί σε νεκροψία νεκροτομή.

Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Ο συμβολισμός της Εβδομάδας των Παθών

Ο συμβολισμός της Εβδομάδας των ΠαθώνH Μεγάλη Εβδομάδα ξημερώνει και όλες αυτές τις ημέρες μέχρι την Ανάσταση τα συναισθήματα είναι διαφορετικά και γεμάτα αντιφάσεις.


Η εβδομάδα της πορείας του Χριστού προς το Γολγοθά και στη συνέχεια προς την Ανάσταση... Όλη αυτή η διαδρομή ταυτίζεται και με την πορεία του ανθρώπου. Οι ημέρες αυτές είναι οι ημέρες των δωρεών και της σωτηρίας μας. Από την μια έχουμε την προσφορά του Θεού που γίνεται άνθρωπος και ταπεινώνεται για τη σωτηρία μας, κι από την άλλη υπάρχει ο άνθρωπος που είναι οδοιπόρος, σταυροφόρος σηκώνοντας τον σταυρό που αντέχει. Η διδασκαλία του Χριστού μας δείχνει πως ο άνθρωπος έχει το δώρο του Θεού που είναι η ζωή. Όμως έχει και μια υποχρέωση, να προσφέρει.

Το "κατ' εικόνα" είναι το Θείο δώρο, αυτά τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός. Αυτό είναι που υπογραμμίζει και κάνει ξεχωριστή την ανθρώπινη φύση, χάρη της οποίας ο Θεός θυσιάστηκε και αναστήθηκε. 

Τυχαία δε θεωρούνται και άλλα γεγονότα. Όπως ότι το Πάσχα γιορτάζεται την Άνοιξη, εποχή που έχουμε και την ανάσταση της φύσης μετά το χειμώνα.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η εορτή του ΠΑΣΧΑ είναι κινητή εορτή διότι συμβολίζει την κίνηση του ανθρώπου από τη γη προς τα "πάνω", εν αντιθέσει με τα Χριστούγεννα που είναι σταθερή εορτή και ο Χριστός κατεβαίνει από τον ουρανό προς τη γη.

Η Μεγάλη Εβδομάδα

Η Μεγάλη Εβδομάδα ονομάζεται Αγία και Μεγάλη γιατί όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν είναι παράδοξα, θαυμαστά και μεγάλα.

Η Εκκλησία, τη Μ. Δευτέρα, μνημονεύει πολλά γεγονότα μεταξύ αυτών το πρόσωπο του Ιωσήφ του Παγκάλου καθώς από όλους τους άνδρες της Καινής Διαθήκης ο Ιωσήφ εικονίζει το πρόσωπο του Θεανθρώπου ενώ υπάρχουν και παραλληλισμοί στους βίους τους.

Την ίδια ημέρα όμως μνημονεύεται και το θαύμα της «Ξηρανθείσης Συκής». Ο Κύριος στο δρόμο προς την Ιερουσαλήμ σε ένα σημείο είδε μια συκιά και θέλησε να φάει ένα σύκο, επειδή πεινούσε. Το δέντρο, παρά το γεγονός ότι ήταν πλούσιο στο φύλλωμα του, δεν είχε πάνω σύκα. Τότε την καταράστηκε λόγω ακαρπίας και ξεράθηκε.

Οι μαθητές του έμειναν κατάπληκτοι και τον ρώτησαν γιατί το έκανε αυτό.

Η πράξη αυτή έχει έναν συμβολισμό. Η συκιά συμβολίζει την ανθρώπινη φύση. Ο κάθε άνθρωπος έχει έναν προορισμό. Αν δεν προσφέρει στη ζωή του κάποια στιγμή θα του ζητηθεί ο λόγος. Σε αυτό το σημείο υπογραμμίζεται η ευθύνη που πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και την Μεγάλη Τρίτη ψάλλεται η ακολουθία του Νυμφίου. Εκείνη την ημέρα ψάλλεται και το τροπάριο της Κασσιανής.

Στην ακολουθία του Νυμφίου έχουμε τον πνευματικό γάμο του Χριστού με την Εκκλησία δηλαδή με όλους τους πιστούς. Σε αυτό το σημείο αναφέρεται η προσφορά του Χριστού στην ανθρωπότητα και μακαρίζονται όσοι είναι έτοιμοι να Τον υποδεχθούν. 

Τη Μ. Τρίτη έχουμε την παραβολή των δέκα παρθένων, η παραβολή των ταλάντων και η τελική κρίση ενώ ψάλλεται και το τροπάριο της Κασσιανής.

Η παραβολή των δέκα παρθένων και η τελική κρίση (η Δευτέρα Παρουσία) έχουν καταγραφεί ως τις τελευταίες διδασκαλίες του Θεανθρώπου.

Η παραβολή των ταλάντων έχει ιδιαίτερη σημασία επίσης. Κάθε άνθρωπος έχει διάφορα χαρίσματα άλλος πολλά και άλλος λίγα. Δεν έχει σημασία αν έχεις πολλά τάλαντα αλλά να τα χρησιμοποιείς.

Ο Άγιος Χρυσόστομος, μάλιστα, με αφορμή αυτήν την παραβολή αναφέρει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα εκλεκτό χάρισμα που είναι η γλώσσα.

Όταν δεις ένα συνάνθρωπο σου πρέπει να του πεις έναν καλό λόγο. Με αυτόν τον απλό τρόπο θα τον κάνεις να νιώσει καλύτερα, δεν πρέπει να αφήνουμε να βγαίνουν από το στόμα μας λόγια πικρά που μπορεί να στεναχωρήσουν τους συνανθρώπους μας. 

Όσον αφορά στο τροπάριο της Κασσιανής πολλοί θεωρούν ότι η Κασσιανή ήταν μια αμαρτωλή γυναίκα, αυτό όμως είναι λάθος. Η Κασσιανή προοριζόταν να γίνει βασίλισσα, σύζυγος του Θεοφίλου. Ο Θεόφιλος της είπε «εκ γυναικός ερρύει τα φαύλα» και αυτή απάντησε «εκ γυναικός πηγάζει τα κρείττω» αυτός προσβλήθηκε και πήρε τη Θεοδώρα.

Τότε η Κασσιανή έγινε μοναχή και υμνογράφος και έγραψε τον γνωστό ύμνο "η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή".

Η Μ. Τετάρτη αναφέρεται στην αμαρτωλή γυναίκα, την προδοσία του Ιούδα, τη τελετή του νιπτήρος, το Μυστικό Δείπνο. 

Την Μεγάλη Τετάρτη ο Κύριος βρισκόταν στο σπίτι του Φαρισαίου στα Ιεροσόλυμα. Εκεί υπήρχε μια γυναίκα αμαρτωλή, γνωστή στην πόλη. Η γυναίκα αυτή παρά τις δυσκολίες της εποχής και το γεγονός ότι ήταν αμαρτωλή κατάφερε να εισχωρήσει στο σπίτι και να πλησιάσει το Χριστό.

Μόλις τον αντίκρισε άρχισε να κλαίει. Τα δάκρυα της έραιναν τα πόδια του Θεανθρώπου και τα μαλλιά της τα σκούπιζαν. Όλο αυτό το σκηνικό και οι πράξεις δείχνουν την πραγματική μεταμέλεια. 

Αυτή την ημέρα όμως γίνεται και η προδοσία του Ιούδα καθώς ο ίδιος θα ενημερώσει τους Εβραίους για την πράξη που θα κάνει ζητώντας τα 30 αργύρια.

Σε αυτό το σημείο υπάρχει και η μεγάλη αντίθεση. Από την μια η αμαρτωλή γυναίκα πλησιάζει το Χριστό και γίνεται Αγία. Και από την άλλη ο μαθητής του Χριστού ακολουθεί το δρόμο της προδοσίας.

Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης λέγεται και η ακολουθία του νιπτήρος που είναι όμως ο όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης.

Είναι μια τελετή που γίνεται για ανάμνηση της πλύσης των ποδιών των μαθητών από το Χριστό ως έμπρακτη διδασκαλία της ταπείνωσης.

Είναι η μεγάλη ώρα του Μυστικού Δείπνου, της τελευταίας διδασκαλίας του Ιησού, της προδοσίας. Το Θείο δράμα βρίσκεται προς την κορύφωση του τη Μεγάλη Πέμπτη.

Ο Κύριος έχοντας προδοθεί και γνωρίζοντας τι πρόκειται να συμβεί θα προσευχηθεί σαν Θεός και σαν άνθρωπος.

Θα νιώσει την αγωνία και θα υποφέρει με την ανθρώπινη του φύση. Λέγεται ότι εκεί που προσευχήθηκε για τελευταία φορά ο Χριστός στη Γεσθημανή ήταν ένα περιβάλλον πολύ οικείο καθώς ανήκε στην περιουσία της Μητέρας του.

Ο Θεάνθρωπος θα συλληφθεί, θα ταπεινωθεί και θα σηκώσει το σταυρό του μαρτυρίου. Νωρίτερα θα δικαστεί στην πιο άδικη δίκη όλων των αιώνων. Ο Χριστός θα οδηγηθεί στο Γολγοθά. Η παράδοση λέει ότι σε αυτό το σημείο ενταφιάστηκε ο Αδάμ. Είναι μεγάλες στιγμές κατάνυξης.

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και στο τέλος οι πιστοί μεταλαμβάνουν της Αγίας Κοινωνίας.

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ψάλλεται η ακολουθία των Παθών (12 ευαγγέλια όπου εξιστορείται το Πάθος με κορύφωση τη Σταύρωση).

Τη νύχτα πριν από τη Μεγάλη Παρασκευή ο Χριστός σταυρώνεται. Ημέρα Παρασκευή πλάστηκε ο άνθρωπος και ημέρα Παρασκευή οι πρωτόπλαστοι παρέβησαν την εντολή.

Στις τρεις η ώρα το μεσημέρι ο Χριστός παραδίδει το πνεύμα του λέγοντας ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ. Την ώρα αυτή οι Εβραίοι έσφαζαν τον αμνό για το Πάσχα. Την ημέρα αυτή γίνονται φοβερά γεγονότα. Η γη σείεται, ο ουρανός σκοτεινιάζει οι νεκροί ανασταίνονται.

Το καταπέτασμα του Ναού του Σολομώντος σκίστηκε στα δύο. Μέχρι κι ο διάβολος φοβήθηκε γι’αυτό δεν πήγε προς τον Άδη αλλά προς τα "πάνω". Είναι η πιο θλιβερή ημέρα η οποία καταδεικνύει και την αχαριστία του ανθρώπου.

Στην Eκκλησία ψάλλεται η ακολουθία των Ωρών, γίνεται η περιφορά του Επιταφίου και ακολουθεί ο Επιτάφιος Θρήνος.

Το Μ. Σάββατο οι μυροφόρες αντικρίζουν άδειο το τάφο του Χριστού και τρέχουν για να διαδώσουν το νέο.

Το πρωί ψάλλεται η λειτουργία του Μ. Βασιλείου. Η Ανάσταση εορτάζεται βράδυ καθώς βράδυ διαδόθηκε και το ευχάριστο νέο της Ανάστασης. Είναι η ώρα για την ακολουθία της Παννυχίδας (αγρυπνία) ενώ ακολουθεί η τελετή της Ανάστασης.

Τα στοιχεία για το συμβολισμό της Μεγάλης Εβδομάδας προέρχονται από τον ο ιερέας του Ιερού Ναού Παναγίτσας Μασταμπά, πατέρα Γέωργιο Μεντιδάκη.
madeincreta.gr