Στις ΗΠΑ έβγαλαν για μια ημέρα 115.000 υπαλλήλους σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών εξαιτίας περικοπών

Περίπου το 5% των ομοσπονδιακών υπαλλήλων της χώρας βρέθηκε την Παρασκευή σε  υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών εξαιτίας των δημοσιονομικών περικοπών που  ξεκίνησαν να εφαρμόζονται αυτόματα στη χώρα από τις αρχές Μαρτίου, έπειτα από  την αποτυχία της κυβέρνησης Ομπάμα να συμφωνήσει με την αντιπολίτευση για  συγκεκριμένα μέτρα.
«Λόγω της σημερινής δημοσιονομικής κατάστασης, όλα τα υποκαταστήματα και τα  γραφεία των φορολογικών υπηρεσιών θα παραμείνουν κλειστά την 24η Μαΐου»: αυτό  ήταν παραδείγματος χάρη το αυτόματο φωνητικό μήνυμα που ακουγόταν αν κανείς  τηλεφωνούσε στην IRS, που έμεινε κλειστή, όπως και άλλες τέσσερις ομοσπονδιακές  υπηρεσίες, μια ημέρα πριν από το τριήμερο (η Δευτέρα είναι η Ημέρα Μνήμης -για  τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους-, που  είναι αργία).
Στόχος είναι να καλυφθούν οι υποχρεωτικές περικοπές βάσει ενός νόμου που είχε  ψηφιστεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2011 και που οι Δημοκρατικοί και οι  Ρεπουμπλικάνοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν να ακυρώσουν.
Εκτός της IRS και των 90.000 λειτουργών της, η υπηρεσία στέγασης, η υπηρεσία  περιβάλλοντος και η υπηρεσία του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού επίσης ήταν  κλειστές σήμερα.  Το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Εσωτερικών επίσης λειτούργησαν με  ελλείψεις προσωπικού. Συνολικά σε αργία ήσαν 115.000 δημόσιοι λειτουργοί,  σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Η αμερικανική εφορία θα παραμείνει κλειστή για άλλες τέσσερις ημέρες μέσα στο  καλοκαίρι και κατά τη διάρκειά τους ουδείς εκ των φορολογουμένων θα μπορέσει να  εξυπηρετηθεί. Σχεδόν όλοι οι ομοσπονδιακοί δημόσιοι λειτουργοί θα σταλούν  αναγκαστικά στα σπίτια τους άνευ αποδοχών για κάποιες ημέρες μέσα στο καλοκαίρι.  Στο Πεντάγωνο, που προχωρά σε μείωση των δαπανών του κατά 8% από τον επίσημο  προϋπολογισμό του, περίπου 800.000 πολιτικοί υπάλληλοι θίγονται από το μέτρο και  θα παραμένουν στα σπίτια τους άνευ αποδοχών τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα  από την 8η Ιουλίου ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Μόνον οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εξαιρέθηκαν από τις λεγόμενες  αυτόματες περικοπές, αφού τα μέλη του Κογκρέσου ψήφισαν ένα έκτακτο μέτρο για να  αποφευχθούν προβλήματα στις αερομεταφορές.