Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

ΘΡΗΝΟΣ: Αυτοκτόνησε ανήμερα της γιορτής του...

Σοκαρισμένη η κοινωνία της Κυλλήνης απο την αυτοκτονία άνδρα με φυτοφάρμακο...
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άνδρας, περίπου 40 ετών, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης απο συγγενείς του αλλά οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν στην ζωή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας προσπάθησε να αυτοκτονήσει με φυτοφάρμακο μέσα στο σπίτι του, αφήνοντας σημείωμα που αναφέρει κάποια γεγονότα και λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία.

Η τοπική κοινωνία αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια για τον Θανάση, τον άνδρα της διπλανής πόρτας.

Θρίλερ στον αέρα για τον Τσίπρα...

Θρίλερ στον αέρα για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επέβαινε σε αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Ιωάννινα...

Ήταν λίγο μετά τις 10.30 το πρωί όταν το αεροσκάφος της Aegean με αριθμό πτήσης Α3 160 απογειωνόταν από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με προορισμό τα Ιωάννινα.


Στην πτήση ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα πήγαινε στα Ιωάννινα και από κει στην Άρτα όπου είναι και η εκλογική του περιφέρεια εκεί που είναι υποψήφιος επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μία μηχανική βλάβη που προκάλεσε προς στιγμή αναστάτωση στους επιβάτες ανάγκασε τον πιλότο να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η εταιρεία έβαλε άλλο αεροσκάφος στο οποίο επιβιβάστηκαν οι επιβάτες και ο κ. Τσίπρας και μεταβαίνουν σε λίγη ώρα στα Ιωάννινα κανονικά στον προορισμό τους.

Νεκρή γοργόνα καταγράφεται από θαλάσσιο βιολόγο…Πανικός στο youtube με το βίντεο!

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν γοργόνες και ότι ο αριθμός τους αυξάνεται… 
μάλιστα δημοσίευσε το άρθρο στο περιοδικό «Ocean» με τίτλο «αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη Υδάτινου ανθρωποειδούς.»
Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών ανακοίνωσε ότι οι γοργόνες που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε έργα ζωγραφικής σε σπήλαια στα τέλη της
Παλαιολιθικής (Stone Age) περιόδου περίπου το 30.000 χρόνια π.Χ, υπάρχουν και ζουν σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου.Την ίδια ώρα το Animal Planet μετέδωσε πρόσφατα ένα ειδικό ντοκιμαντέρ με την ονομασία «Γοργόνες» και σε αυτό είδαμε όλοι την εικόνα της νεκρής γοργόνας.

Οι γοργόνες λένε οι ειδικοί ότι ζουν στην πλειοψηφία στα θερμά νερά της Καραϊβικής
και της Μεσογείου, αλλά έχουν εντοπιστεί και στην περιοχή του Ειρηνικού και Νότιου Ατλαντικού Ωκεανού.http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2014/08/youtube.html

Έρχεται μεγάλο κύμα εποχικής γρίπης - Εκτός εμβολίου το επιθετικό στέλεχος του ιού

Μεγάλο και έντονο είναι το κύμα γρίπης που αναμένεται φέτος στη χώρα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητά την επαγρύπνηση των ομάδων υψηλού κινδύνου για... επιπλοκές της γρίπης αλλά και των υγειονομικών αρχών, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η χώρα μας έχει μπει σταδιακά στο επιδημικό κύμα της εποχικής γρίπης, στελέχη της οποίας δεν περιλαμβάνονται στο υπάρχον εμβόλιο και είναι πιο επιθετικά σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Με τη μέχρι στιγμής επιδημιολογική παρατήρηση τα απομονωθέντα στελέχη είναι στην πλειονότητά τους Α(Η3Ν2) και πολλά μεταλλαγμένα, σε σύγκριση με το στέλεχος Α(Η3Ν2) που περιέχεται στο εμβόλιο. Παρότι υπάρχει προβληματισμός των επιδημιολόγων, καθώς ακόμη και οι εμβολιασμένοι δεν προστατεύονται ικανοποιητικά από το τρέχον εμβόλιο 2014-2015, λόγω των μεταλλάξεων του κυκλοφορούντος στελέχους Α(Η3Ν2), ο εμβολιασμός συνιστάται να συνεχιστεί ακόμη και τώρα από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το συγκεκριμένο στέλεχος δείχνει ότι κυρίως επηρεάζει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα. Η εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ με βάση τα δεδομένα αυτά, αλλά και την εμπειρία τους από προηγούμενες περιόδους μετάδοσης (2011-2012), είναι ότι θα αντιμετωπίσουμε κύμα εποχικής γρίπης με σημαντική ένταση, που θα αφορά κυρίως στις ομάδες πληθυσμού με υποκείμενα νοσήματα σε αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση επιπλοκών, καθώς στη χώρα μας η εμβολιαστική κάλυψη των ομάδων για τις οποίες συστήνεται ο ετήσιος εμβολιασμός είναι χαμηλή.

Σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη χρονική περίοδο 12-23 Δεκεμβρίου 2014 σε δείγμα πληθυσμού από όλη τη χώρα (2028 άτομα), εκτιμάται ότι η συνολική εμβολιαστική κάλυψη για τη φετινή περίοδο ανέρχεται σε 22,2%. Από τα εμβολιασθέντα άτομα, ποσοστό 41,4% ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Μέχρι σήμερα επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης στη χώρα μας, ενώ συνολικά 27 έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ. Διεθνώς, το κύμα της εποχικής γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο εξελίσσεται με σημαντική ένταση στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ και φαίνεται να ξεκινά στην ΕΕ όπως πλέον καταγράφουν όλοι οι οργανισμοί επιτήρησης και στην Ευρώπη.

Τα μέχρι τώρα εργαστηριακά δεδομένα από τις ΗΠΑ και τα πρώτα από την Ευρώπη φαίνεται να υποδεικνύουν επικράτηση του ιού Α(Η3Ν2) και μάλιστα υποτύπων οι οποίοι έχουν μεταλλαχθεί (drifted) σε σύγκριση με το αντίστοιχο στέλεχος που 

Με βάση τα νεότερα δεδομένα και διαπιστώσεις, η Ομάδα Εργασίας συστήνει:

Την έκδοση επικαιροποιημένων οδηγιών ΚΕΕΛΠΝΟ προς τους επαγγελματίες υγείας της χώρας για την έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Οι ιατροί καλούνται να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε όλα τα άτομα με σοβαρή νόσο. Τα αντι-ιικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού.

Τη συνέχιση και ενίσχυση της πληροφόρησης των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τις εξελίξεις και τις προβλέψεις γύρω από την φετινή περίοδο εποχικής γρίπης.

Τη διοργάνωση παρεμβάσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη συνέχισης τους εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης ακόμη και κατά τη διάρκεια του επιδημικού κύματος εποχικής γρίπης και παρά την εκτιμώμενη σχετικά ελαττωμένη αποτελεσματικότητα του, καθώς κυκλοφορούν και τα υπόλοιπα στελέχη ιών γρίπης.

Επίσης, τη λήψη προληπτικών μέτρων, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, ο αερισμός των χώρων, η αποφυγή συγχρωτισμού, και η τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής, και την ανάγκη έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμη και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για σοβαρή γρίπη και επιπλοκές.


Τουλάχιστον 21 νεκροί από τη βύθιση ενός ρυμουλκού σκάφους στην Κίνα

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας αγνοείται μετά τη βύθιση ενός ρυμουλκού σκάφους το οποίο... έκανε δοκιμαστική πλεύση στον ποταμό Γιανγκτσέ.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα, στο πλοίο, μήκους 30 μέτρων, επέβαιναν συνολικά 25 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και οκτώ αλλοδαποί: τέσσερις από τη Σιγκαπούρη, ένας Ινδονήσιος, ένας Μαλαίσιος, ένας Ινδός και ένας Ιάπωνας.

Οι τρεις διασωθέντες είναι όλοι τους Κινέζοι.

Στο πλοίο επέβαιναν και τρεις υπάλληλοι της ναυπηγικής εταιρείας Sembcorp Marine Ltd της Σιγκαπούρη η θυγατρική της οποίας, Jurong Marine Services Pte Ltd είχε αναλάβει το δοκιμαστικό ταξίδι του ρυμουλκού.

Γιάννενα: 46χρονη σκότωσε τον άνδρα της με μία μαχαιριά στην καρδιά!

Η 46χρονη σύζυγός, είναι τελικά η δράστιδα της δολοφονίας του 52χρονου Βορειοηπειρώτη, που βρέθηκε νεκρός το απόγευμα της Παρασκευής, στο σπίτι του, στο...
Αρχιμανδρειό Ιωαννίνων. Οι αξιωματικοί της αστυνομίας, χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να εξιχνιάσουν το έγκλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate,η 46χρονη έπεσε σε πολλές αντιφάσεις και στο τέλος ομολόγησε την πράξη της, λέγοντας στους αστυνομικούς, πως ο 52χρονος άνδρας της είχε τα τελευταία χρόνια πολύ βίαιη συμπεριφορά. Στις 19:30 χθες το απόγευμα, όταν η ίδια επέστρεψε στο σπίτι, βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπη με τον βίαιο σύζυγό της. Στη διάρκεια του καβγά, άρπαξε ένα μαχαίρι και χτύπησε τον σύζυγό της με μια μαχαιριά κοντά στην καρδιά!

Η ίδια στη συνέχεια τηλεφώνησε την αστυνομία για να αναφέρει πως βρήκε τον 52χρονο μέσα στο σπίτι νεκρό! Η 46χρονη μετά την ομολογία της συνελήφθη και σε λίγη ώρα, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων.

Πότε θα γίνει η Καταβολή του‏‎ επιδόματος θέρμανσης

Διαβάστε την ανακοίνωση του Δήμου Πεντέλης: "Το απόγευμα της Πέμπτης 15 ή... το πρωί της Παρασκευής 16 Ιανουαρίου 2015, αναμένεται να γίνει η τρίτη καταβολή του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με δήλωση της διευθύντριας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, κας Σοφίας Σεχπερίδου. "

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

Τι συμβαίνει με τον πεζόδρομο της Θήβας... ξυλώνουν ή στρώνουν πλακάκια ??

Αγωνία για τους δανειολήπτες

Γράφει ο Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης
Το ελβετικό φράγκο δεν πάει καλά... Γνωρίζει μια μικρή, αναπάντεχη υποτίμηση, ως προς την δομή του ομολόγου του. Το ελληνικό πρόβλημα είναι αρκετά δάνεια στεγαστικά έχουν μπεί με ρήτρα του ελβετικού νομίσματος. Τι θα συμβεί; Αν δεν θεραπευτεί το νόμισμα από τις τοπικές τράπεζες, τότε υπάρχει ο κίνδυνος, τα ελληνικά οικιακά δάνεια να καταπέσουν και να γίνουν άμεσα κατασχέσεις αθώων πολιτών, ακόμη κι αν είναι συνεπείς ως προς την ρύθμιση των δόσεων του χρέους.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Άγριο έγκλημα στο κέντρο των Ιωαννίνων

Νεκρός μέσα στο σπίτι του, στην περιοχή του Αρχιμανδριού στα Γιάννενα, βρέθηκε... ένας 52χρονος άνδρας με καταγωγή από την Βόρειο Ήπειρο.

Σύμφωνα πληροφορίες του epirusgate τον 52χρονο βρήκε νεκρό λίγο μετά τις 19:30 σήμερα το βράδυ η σύζυγός του. Έφερε ένα χτύπημα από μαχαίρι, κοντά στην καρδιά!


Δείτε τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός το Σάββατο. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα... ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -2 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: νότιοι 3 με 4 και στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ θερμοκρασία: από 3 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 1 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 0 έως 12 βαθμούς κελσίου.

Η πρόγνωση για την Κυριακή

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία ενίσχυση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.

ΣΟΚ: Μέσα σε μια μέρα έφυγαν 700 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες - Επανέρχεται το 2011; [photos]

Στον απόηχο της είδησης ότι δύο ελληνικές συστημικές τράπεζες (Alpha Bank και Eurobank) απηύθυναν αίτημα στην... Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να προσφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ, ELA (Emergency Liquidity Assistance), τραπεζικά στελέχη υπολογίζουν ότι από τις ελληνικές τράπεζες «έφυγαν» σήμερα 700.000.000 ευρώ.

Οι αναλήψεις που έγιναν σήμερα, Παρασκευή, σε σχέση με την Πέμπτη, είναι αυξημένες κατά 10% στους «μεγάλους» λογαριασμούς και κατά 15% στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Οι τράπεζες εκτιμούν πως οι πελάτες τους φοβούνται ότι, κάποια στιγμή, δεν θα μπορέσουν να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ και σπεύδουν να πάρουν τα χρήματα, για να τα φυλάξουν στο σπίτι τους.

Έτσι εξηγούν, εξάλλου, και το γεγονός ότι οι περισσότερες αναλήψεις που έγιναν, αφορούσαν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Την ίδια ώρα και εν αντιθέσει με τις Alpha και Eurobank, η Εθνική Τράπεζα δεν έχει προσφύγει και δεν προτίθεται να προσφύγει στο ELA για άντληση ρευστότητας.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει, σε δήλωση του στο ΑΠΕ-MΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Τράπεζας, Δημήτρης Σπυρόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα ότι και άλλες συστημικές τράπεζες, εκτός της Alpha και της Eurobank, που επιβεβαίωσαν τις σχετικές πληροφορίες, θα προσφύγουν εντός των αμέσως προσεχών ημερών στο σχετικό μηχανισμό.

Eurobank: Ναι, έχουμε υποβάλει προληπτική αίτηση

Προληπτική αίτηση για ένταξη στον ELA (Emergency Liquidity Assistance) υπέβαλε η Eurobank διαβλέποντας ενδεχόμενες αυξημένες ανάγκες στο επόμενο διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η τράπεζα θα προχωρήσει να κάνει χρήση της συγκεκριμένης βοηθητικής γραμμής ακόμα. Εκτιμάται μάλιστα ότι είναι πιθανό κάτι τέτοιο να αποφευχθεί μέχρι τις εκλογές και στη συνέχεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας σε ελβετικό φράγκο είναι ύψους 3 δισ. αλλά είναι καλυμμένες (hedge) από θέσεις τέτοιες για να αποδεχθούν επιπτώσεις όπως συνέβη κατά τη χθεσινή υποτίμηση του ευρώ. Σύμφωνα εξάλλου με την JP Morgan, η Eurobank είναι η τράπεζα με τη μικρότερη έκθεση στο ρίσκο ρευστότητας αφού θα χρειαζόνταν 4% με 8% επί της συνολικών περιουσιακών της στοιχείων για την κάλυψη του κενού.

Γιατί υποβλήθηκαν τα αιτήματα στον ELA

H κίνηση αυτή των τραπεζών ήρθε ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης εκροής καταθέσεων, αλλά και της απόκτησης έντοκων γραμματίων που επιβάλει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το κράτος. Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις τον περασμένο Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο οι απώλειες συνεχίζονται, αλλά όπως σημειώνουν οι τράπεζες αντιμετωπίζονται. Μεγάλη αφαίμαξη στη ρευστότητα, που επιτάχυνε την προσφυγή των τραπεζών στο ELA, προκαλούν οι αλλεπάλληλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Τον περασμένο Νοέμβριο το Δημόσιο άντλησε μέσω εντόκων 2,75 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο 3,25 δισ. ευρώ ενώ μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο 2,7 δισ. ευρώ. Από τα παραπάνω ποσά σημαντικό τμήμα -σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών ποσό 3 δισ.- ήταν στα χέρια ξένων επενδυτών, οι οποίοι δεν τα ανανεώνουν και τα οποία τελικά αγοράζονται από τις εγχώριες τράπεζες.

Το "τελειωτικό χτύπημα" που σφράγισε την απόφαση των διοικήσεων των δύο τραπεζών να καταφύγουν στον ELA δόθηκε την Πέμπτη, από την απόφαση της Κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να αποσυνδέσει το φράγκο από τη σταθερή ισοτιμία του με το ευρώ. 

Απόρροια της συνεπακόλουθης ισχυρής ανατίμησης του ελβετικού φράγκου από το 1 ευρώ προς 1,20 ελβετικό φράγκο σε 1 ευρώ προς 1,02 ελβετικό φράγκο ήταν μεταξύ πολλών άλλων παρενεργειών και οι επιπτώσεις στους έλληνες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων ύψους αποτιμημένα σε ευρώ περίπου 8,8 δισ., συμπεριλαμβανομένων και άλλων συναλλαγών των τραπεζών σε ελβετικό νόμισμα. Τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο από τις ελληνικές τράπεζες έχουν συναφθεί την περίοδο 2004 με 2008 ή 2009. Εκείνη την ευρύτερη περίοδο το 1 ευρώ ισοδυναμούσε με 1,68 ή 1,58 ή 1,40 ελβετικό φράγκο, ανάλογα την χρονιά.

Μετά κι απ΄ αυτή την εξέλιξη οι τράπεζες κατέφυγαν στον ELA όπως εξάλλου είναι σχεδιασμένο να πράττουν όταν αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη μετρητών και δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την άντληση ρευστού από την Ευρωπάϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησής τους.

Τι σημαίνει ο δανεισμός από τον ELA

Καταρχήν να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες αναγκάζονται να χρηματοδοτηθούν από τον ELA καίτοι αυτός ο δανεισμός είναι ιδιαίτερα δαπανηρός, καθώς χρηματοδοτεί με επιτόκιο 1,55% έναντι του ισχνού 0,05% της ΕΚΤ, κυρίως επειδή δεν έχουν άλλα ενέχυρα αποδεκτά από την ΕΚΤ, ώστε να χρηματοδοτηθούν απευθείας από την ευρωτράπεζα. 

Βασικά μια τράπεζα καταφεύγει στον έκτακτο μηχανισμό μόνον όταν δεν έχει άλλη προσφορότερη λύση για να αντιμετωπίσει τρέχον πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχει εγγυήσεις τέτοιες που να "περνάνε" ως εχέγγυα χρηματοδότησης από την αγορά, εν προκειμένω από την ΕΚΤ. 

Πότε είχαν καταφύγει ξανά στο παρελθόν οι ελληνικές τράπεζες στον ELA

Σημειώνεται ότι οι εγχώριες τράπεζες είχαν καταφύγει στον ELA και το 2011 για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη φυγή των καταθέσεων, αλλά και το μπαράζ των υποβαθμίσεων του ελληνικού Δημοσίου (και των τραπεζών) που εξοβέλισε τους ελληνικούς τίτλους ως «μη επιλέξιμους» για την παροχή ρευστότητας από το ευρωσύστημα. 

Μάλιστα, τον Μάιο του 2012, εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που πυροδότησαν τότε οι εκλογές, οι εγχώριες τράπεζες άντλησαν μέσω ELA 124 δισ. ευρώ και κατάφεραν να αναχαιτίσουν τις άνευ προηγουμένου εκροές καταθέσεων. Από τον Δεκέμβριο του 2012 ο ELA, και γενικότερα η εξάρτηση των εγχωρίων τραπεζών, άρχισε να μειώνεται, ενώ τον Μάιο του 2014 η εξάρτηση από τον ELA μηδενίστηκε. 

Η εξάρτηση σε ρευστότητα από το ευρωσύστημα μειώθηκε από το αρνητικό ρεκόρ των 135 δισ. (Ιούνιος 2012) σε 42,6 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποτυπώνοντας τη θεαματική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και της ρευστότητας. Μάλιστα, την περασμένη άνοιξη οι εγχώριες τράπεζες επέστρεψαν, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης, στη διατραπεζική αγορά.

Δείτε τις διαδικασίες σχετικά με την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότηταΚάποιοι θεωρούν ότι επανέρχεται το 2011

Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο όρος ELA δηλαδή «Μηχανισμός Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance)» στα ελληνικά πράγματα ήταν τον Αύγουστο του 2011, όταν η Ελλάδα ήταν καταρρέουσα, όταν ο τραπεζικός τομέας της χώρας ήταν στο χείλος της κατάρρευσης και ακριβώς προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινήσει τη διάσωση από κοινού με άλλες κεντρικές τράπεζες για την προστασία της Ευρωζώνης, γράφει η ιστοσελίδα zerohedge. 

Σε μαύρα χάλια ο Πούρος της Θήβας

Έρχεται μεγαλύτερος σεισμός στην Αθήνα; Τι λέει ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης;

Καθησυχαστικός για τη σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή στην Αττική λίγο μετά τις...
8 και 30 το πρωί εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

O κ. Τσελέντης δήλωσε ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας" και συμπλήρωσε "ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιηθεί κάποιο ρήγμα από αυτό το σεισμό".

Μάλιστα, όπως σημείωσε συνήθως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δεν κάνει ανακοινώσεις για σεισμούς κάτω από 4 Ρίχτερ αλλά στην προκειμένη περίπτωση έδωσε ο ίδιος εντολή προκειμένου να μην υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, καθώς ο σεισμός έγινε αισθητός παρά το μικρό του μέγεθος.

Η σεισμική δόνηση που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Λεκανοπέδιο σημειώθηκε στις 8.32 π.μ. (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η ένταση του σεισμού ήταν 3,3 Ρίχτερ και το εστιακό του βάθος στα 5 χλμ.

ματε που ψηφιζειs

Περίπου 700 Τούρκοι πολίτες εντάχθηκαν στην ISIS

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας περίπου 700 πολίτες έχουν... ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και θεωρούνται απειλή για το κράτος εάν επιστρέψουν στη χώρα.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτιμούν ότι "υπάρχουν 500 ως 700 Τούρκοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Η κύρια ανησυχία σχετικά με τους ξένους μαχητές είναι η ακόλουθη: Τι θα συμβεί όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους; Συμμεριζόμαστε αυτή την ανησυχία".

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η χώρα του απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της περίπου 7.250 προσώπων ύποπτων ότι ήθελαν να μεταβούν στη Συρία και πως απελάθηκαν 1.160 μαθητευόμενοι τζιχαντιστές.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε και πάλι πως η χώρα του έχει υιοθετήσει "δρακόντεια μέτρα" για να ελέγξει τα 900 χλμ. των συνόρων της με τη Συρία.

Ωστόσο "εξακολουθεί να είναι δυνατό να βρει κανείς κάποιο πέρασμα", πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος, είναι "μια ανελέητη τρομοκρατική οργάνωση η οποία δεν έχει καμιά σχέση με το ισλάμ". Επισήμανε επίσης ότι η Τουρκία είναι ένας από τους κύριους στόχους της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

"Μια χώρα που μιλάει έτσι γίνεται ασφαλώς στόχος της τρομοκρατίας. Οφείλουμε συνεπώς να είμαστε προσεκτικοί και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα", υπογράμμισε.

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν»

Οι ήδη συναφθείσες συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν - ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, προσώπων και κομμάτων...δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Μίχαελ Μάιστερ, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ομοσπονδιακή Βουλή, κατόπιν αιτήματος του κόμματος «η Αριστερά» (Die Linke).

Το ερώτημα είναι εάν μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση στην Αθήνα θα συνεχίσει την μέχρι τώρα επιτυχή πορεία ή θα την σταματήσει και έτσι θα πάνε χαμένοι όλοι οι κόποι του ελληνικού λαού, δήλωσε ο κ. Μάιστερ, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την Ελλάδα, πρόσθεσε, για να τονίσει ότι «αυτή την στάση θα την διατηρήσουμε, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος». 

Σε ό,τι αφορά την συζήτηση για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στις ελαφρύνσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα ούτως ή άλλως δεν χρειάζεται να αποπληρώσει δάνεια μέχρι το 2020 και το 2023 (σσ. αναφέρεται στο πρώτο πακέτο και στον EFSF). «Αυτό σημαίνει ότι το ερώτημα περί εξυπηρέτησης του χρέους δεν τίθεται καθόλου για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια», συνέχισε και τόνισε ότι για αυτό τον λόγο το ζήτημα αυτό είναι για την ώρα χωρίς σημασία.

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

ΟΑΕΔ: Πώς οι άνεργοι θα ανανεώνουν ηλεκτρονικά την κάρτα ανεργίας τους

Διαβάστε τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να έχετε πρόσβαση εύκολα και γρήγορα στις υπηρεσίες του Οργανισμού 

Nέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες θέτει σε εφαρμογή ο ΟΑΕΔ.Έτσι, οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι και οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών, πλην της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, μπορούν να ανανεώνουν τα δελτία ανεργίας και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για όλες τις λοιπές παροχές χωρίς να προσέρχονται στα ΚΠΑ2 του Οργανισμού, αλλά με απλά «βήματα» μέσω της ιστοσελίδαςwww.oaed.gr.

Συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι και οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών του Οργανισμού μπορούν, με τη χρήση των απαραίτητων κωδικών, να έχουν πρόσβαση, γρήγορα και εύκολα, στις νέες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ακολουθώντας τα εξής «βήματα»:

1.Με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή εισέρχονται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ από οποιονδήποτε χώρο ηλεκτρονικής πρόσβασης και στη συνέχεια,

2.Επιλέγουν το πεδίο «e–Υπηρεσίες» όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες που τους βοηθούν να ολοκληρώσουν τις ενέργειες τους.

Επισημαίνεται ότι όσοι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι και δικαιούχοι των λοιπών παροχών του ΟΑΕΔ δεν έχουν πιστοποιηθεί ως χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, μπορούν να προσέλθουν σε οποιαδήποτε Υπηρεσία ΚΠΑ2 του Οργανισμού για να πιστοποιηθούν και να παραλάβουν κλειδάριθμο και κωδικούς πρόσβασης.

Μέσω των νέων, ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι καθώς και οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών του ΟΑΕΔ μπορούν:

1. οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι να ανανεώνουν τα δελτία Ανεργίας (μέσα σε χρονικό διάστημα 5 ημερών πριν ή 5 ημερών μετά την ημερομηνία υποχρεωτικής ανανέωσης τους).

2. Οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών του ΟΑΕΔ, μπορούν να υποβάλουν διαδικτυακά τιςαιτήσεις τους για τη λήψη των σχετικών παροχών.

3. Όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μπορούν να αντλούν άμεσα τις βεβαιώσεις ανεργίας.

Κατά τη μεταβατική περίοδο, μέχρι την 31η Μαρτίου 2015, οι άνεργοι μη επιδοτούμενοι και οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών του ΟΑΕΔ, μπορούν να ανανεώνουν τα δελτία ανεργίας τους και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους με δύο τρόπους: είτε μέσω της νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας είτε με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα αρμόδια ΚΠΑ2 του Οργανισμού.

Από την 1η Απριλίου 2015 και μετά, οι διαδικασίες αυτές θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσα από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.

Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η συγκεκριμένη διαδικασία της εξυπηρέτησης των δικαιούχων του ΟΑΕΔ μέσω των νέων, ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Οργανισμού, θα μπορεί να γίνεται και με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης του Taxis.

Για τη δυνατότητα αυτή, θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση όταν θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Αύριο τελικά στην Αθήνα με C-130 οι σοροί τριών θυμάτων του Norman Atlantic

Οι ιταλικές αρχές δεν έχουν ολοκληρώσει την γραφειοκρατία και οι σοροί δεν θα φτάσουν στην Ελλάδα σήμερα, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο - Με εντολή του Νίκου Δένδια, τα έξοδα μεταφοράς των σορών καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταφερθούν τελικά αύριο από την Ιταλία στην Ελλάδα οι σοροί τριών Ελλήνων θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic.Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, οι ιταλικές αρχές ενημέρωσαν ότι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί εκ μέρους τους όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και έτσι, αν και αρχικά οι σοροί επρόκειτο να μεταφερθούν σήμερα, θα φτάσουν στην Ελλάδα αύριο. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η πτήση θα πραγματοποιηθεί από το αεροδρόμιο του Μπάρι με προορισμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, ενώ με εντολή του αρμόδιου υπουργού Νίκου Δένδια, τα έξοδα μεταφοράς των σορών καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.   

Χθες, ιταλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα την Εισαγγελία του Μπάρι, αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα των πρώτων νεκροψιών των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος.

Σε ό,τι αφορά τους τρεις Έλληνες, τους Γεράσιμο Καζαντζίδη, Κωνσταντίνο Κουφόπουλο και Νικόλαο Παράσχη, μετέδωσαν ότι από τη νεκροψία απορρέει πως ο θάνατός τους επήλθε γρήγορα, λόγω πνιγμού, εξαιτίας του «σοκ» που υπέστη ο οργανισμός τους από τη χαμηλή θερμοκρασία των υδάτων.

Δείτε την ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ πρόγνωση του ΚΑΙΡΟΥ για αύριο, Παρασκευή

Σχετική καλοκαιριά την Παρασκευή. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα... δυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες. Βόρειοι άνεμοι 4 με 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -2 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί και βαθμιαία νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 3 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 1 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις κυρίως στις νοτιότερες περιοχές.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα ασθενών βροχών.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -1 έως 11 βαθμούς κελσίου.

ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ: Πως εκδικούνται οι νεκροί...

Γράμμα του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς σε μια κυρία
Μου γράφεις πως κάτι σε αναστατώνει στον ύπνο...

Τρία παιδιά εμφανίζονται μόλις κλείσεις τα μάτια και γελούν μαζί σου, σε κοροϊδεύουν, σε απειλούν και σε τρομάζουν.

Πήγες, είπες, σε έξυπνους ανθρώπους και έψαχνες φάρμακο. Εκείνοι σου είπαν: «Δεν είναι τίποτα»!


Εσύ τους είπες: «Αφού δεν είναι τίποτα διώξτε αυτό το τέρας από μένα! Μα, μπορεί να μην είναι τίποτα εκείνο που δεν μ’ αφήνει να ησυχάσω ήδη έξι μήνες»; Και εκείνοι σου απάντησαν: «Άλλαξε αέρα, πήγαινε σε χαρούμενες παρέες, να τρέφεσαι καλύτερα. Αυτό είναι απλή υποχονδρία».

Ξέρω, αδελφή, τέτοιους «έξυπνους». Αυτοί έπιασαν στο στόμα τους έτσι μερικές λέξεις όπως «υποχονδρία», «τηλεπάθεια», «αυθυποβολή», με τις οποίες προσπερνούν την αδιαμφισβήτητη πνευματική πραγματικότητακαι σε καθημερινή βάση μιλούν στον αέρα, με ελαφρότητα και άγνοια σαν να μιλά το κρασί.

Εγώ πιστεύω ότι αυτά τα τρία παιδιά που εμφανίζονται είναι τα ίδια εκείνα τρία δικά σου παιδιά που εσύ κατά την προσωπική σου ομολογία νέκρωσες πριν ο λαμπερός ήλιος τα φιλήσει ζωντανά. Και αυτά τώρα σε εκδικούνται. Και η εκδίκηση των νεκρών είναι πολύ φρικαλέα! Επειδή εσύ αυτοαποκαλείσαι διαβασμένη γυναίκα, θα σου μιλήσω από τα βιβλία. Από το βιβλία θα θυμηθείς τον Μάκβεθ ή πώς το πνεύμα ενός νεκρού ανθρώπου σκότωσε τον Άγγλο βασιλιά. Διάβασες οπωσδήποτε πως ο βασιλιάς Βλάδισλαβ, δολοφόνος του βασιλιά Βλαδίμηρου, δολοφονήθηκε από το πνεύμα του Βλαδίμηρου.

Όμως ίσως διάβασες για την ακόλουθη περίπτωση. Ο Βυζαντινός βασιλιάς Κώνστας είχε αδελφό τον Θεοδόσιο, τον οποίο δεν αγαπούσε, επειδή φοβόταν να μην τον ρίξει από τον θρόνο. Γι’ αυτό ο Κώνστας ανάγκασε τον Θεοδόσιο να γίνει διάκονος. Αλλά ο φόβος δεν άφηνε τον βασιλιά ούτε τότε. Τελικά ο βασιλιάς αποφάσισε να εγκληματήσει. Κανόνισε ώστε να σκοτώσουν τον Θεοδόσιο. Όταν πέτυχε τον δόλιο σκοπό του ανέπνευσε η ψυχή του νομίζοντας ότι για πάντα ελευθερώθηκε από τον αντίπαλό του.

Όμως ο αδαής δεν φαντάστηκε ότι οι νεκροί είναι πιο δυνατοί από τους ζωντανούς και ότι εκείνος που σκοτώνει αθώο άνθρωπο στην πραγματικότητα δεν νικά αλλά παραδίδει τα όπλα μπροστά στον νεκρό. Μετά από αυτό μια νύχτα ο δολοφονημένος διάκονος Θεοδόσιος εμφανίστηκε στον αδελφό του, τον βασιλιά, με ένα ποτήρι αίμα που άχνιζε και φώναξε με φοβερή φωνή: «Πιες αδελφέ»!

Ο βασιλιάς αναπήδησε, ξεσήκωσε όλο το παλάτι όμως κανένας δεν ήξερε να του πει τίποτα.

Μια άλλη νύχτα επαναλήφθηκε η ίδια σκηνή: Ο διάκονος με ένα ποτήρι αίμα και τη φρικτή κραυγή: «Πιες αδελφέ»!

Ο βασιλιάς ξεσήκωσε όλη την Κωνσταντινούπολη, όμως όλοι τον χάζευαν όπως εσένα εκείνοι οι έξυπνοι που σε στέλνουν στον καθαρό αέρα και την καλύτερη κουζίνα. Πάλι μια νύχτα επαναλήφθηκε το ίδιο. Τελικά ο βασιλιάς Κώνστας βρέθηκε ξαφνικά ένα πρωί νεκρός στο κρεβάτι του.

Διαβάζεις την Αγία Γραφή; Εκεί έχουν ειπωθεί όλα, όλα έχουν εξηγηθεί, πώς και γιατί οι νεκροί εκδικούνται τους ζωντανούς. Διάβασε άλλη μια φορά για τον Κάιν ο οποίος λόγω της δολοφονίας του αδελφού του πουθενά και ποτέ δεν έβρισκε ειρήνη. Διάβασε πώς το πνεύμα του προσβεβλημένου Σαμουήλ εκδικείτο τον Σαούλ. Και πώς ο καημένος ο Δαβίδ φρικτά βασανιζόταν, χρόνια και χρόνια, λόγω της δολοφονίας του Ούριε. Και ακόμα θα βρεις χιλιάδες και χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις από τον Κάιν έως εσένα. Και θα καταλάβεις τι σε βασανίζει και γιατί. Θα καταλάβεις ότι ο κόσμος των δολοφονημένων είναι πιο δυνατός από τους δολοφόνους τους και εκδικείται φοβερά.

Πρώτα κατάλαβε αυτό και κατανόησέ το. Ύστερα κάνε ό,τι μπορείς για τα σκοτωμένα παιδιά σου.

Και ο ελεήμων Θεός, στον Οποίο δεν υπάρχουν νεκροί, θα σε συγχωρήσει και θα σου χαρίσει ειρήνη. Και όσο για όλα εκείνα που πρέπει να πράξεις ρώτησε την Εκκλησία. Οι ιερείς τα ξέρουν

Ο Θεός να σε ελεήσει

“Δρόμος χωρίς Θεό δεν αντέχεται.”, Ιεραποστολικές επιστολές Α’, εκδόσεις «Εν πλω»