Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ: Επιτέλους καλά νέα από Ρωσία για την Ελλάδα...

Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ προς ΕΕ...
«Το φυσικό αέριο για τη Ν.Ευρώπη θα περνά αποκλειστικά από την Ελλάδα»

Η Ρωσία διά του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επίσημα ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα μεταμορφωθεί στον μεγαλύτερο ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ότι μέσα από το ελληνικό έδαφος θα περνά το δίκτυο για εφοδιασμό ολόκληρης της νότιας και μέρος της κεντρικής Ευρώπης με φυσικό αέριο!

Επίσης ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία τελειώνει ως ενεργειακός κόμβος και πλέον θα πρέπει να δημιουργήσουν εντός της Ελλάδας υποδομές για να παραλαμβάνουν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα το φυσικό αέριο που χρειάζονται.

«Έχουμε ως αφετηρία μας το γεγονός ότι το σύμφωνο διαμετακόμισης για τη διοχέτευση αερίου στην Ε.Ε. μέσω της Ουκρανίας τερματίζεται το 2019, οι ποσότητες φυσικού αερίου για τους Ευρωπαίους καταναλωτές θα παρέχονται από την Ελλάδα που θα υποδέχεται τον αγωγό που θα κατασκευαστεί στην Τουρκία», τόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Αλεξάντρ Νόβακ και τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απαραίτητο από κοινού με τις χώρες καταναλωτές να λάβει σε συντομότατο χρόνο απόφαση ανάπτυξης των δικών της υποδομών, ώστε οι αντίστοιχες ποσότητες φυσικού αερίου να φθάσουν στους Ευρωπαίους καταναλωτές».

«Η Ουρανία τελείωσε για την Ρωσίας ως κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου. Η ζωή συνεχίζεται, υπάρχει μια σειρά από άλλες ιδέες. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους, αλλά υπό εκείνες τις συνθήκες, για τις οποίες θα κατορθώσουμε να συμφωνήσουμε», είπε ο Μεντβέντεφ κατά την έναρξη της σύσκεψης, αναφερόμενος στην ακύρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Αυτή η απόφαση της Ρωσίας σίγουρα θα έχει συνέπειες και στο πώς θα αντιμετωπίσουν την Αθήνα οι δανειστές, αφού πραγματικά «δεν τους παίρνει» να απωλεστεί γεωστρατηγικά η Ελλάδα σε περίπτωση που επιμείνουν στη μη διαγραφή μέρους του τοκογλυφικού χρέους.

Κάτι που είναι βέβαιο ότι θα συμβεί, αφού τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συμπαρασύρει μεν και την Κύπρο, αλλά και την Ιταλία και την Ισπανία κλπ., αλλά το κυριότερο είναι ότι θα την σπρώξει να αναζητήσει συμμάχους στην ελεύθερη αγορά, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα…

Συν, βέβαια τα οικονομικά οφέλη που θα έχει η Ελλάδα από την μεταβολή της σε ενεργειακό κόμβο (εκτός και αν βρεθεί κάποιος νέος Α.Σαμαράς και χαρίσει πάλι τα τέλη διέλευσης, όπως έγινε με τον ΤΑΡ), ενώ και σε επίπεδο ασφάλειας η περιοχή του Εβρου αποκτά «κρίσιμη» σημασία για την Ρωσία που θα έχει κάθε λόγο να αποτρέψει τυχόν τουρκικές «αναζητήσεις»…

Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης έτοιμος να συζητήσει με την Ουκρανία το μέλλον της ενεργειακής τους συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, δηλαδή στο πώς θα διαμορφωθεί η νέας τους σχέση, πελάτη και προμηθευτή, απλώς

«Θεωρούμε ότι η εργασία αυτή πρέπει να διεξαχθεί σε συντομότατο χρόνο, διότι τέτοια μεγάλα έργα δεν υλοποιούνται μέσα σε ένα χρόνο και γι” αυτό είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε σε μεσοπρόθεσμη προοπτική να παραληφθεί το φυσικό αέριο», τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας.

Όπως σημειώνει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, ο Μίλερ είχε ενημερώσει την 14η Ιανουαρίου τον Σλοβάκο αντιπρόεδρο της Κομισιόν αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς για την απόφαση της Ρωσίας να αναπροσανατολίσει ολόκληρη την ποσότητα του φυσικού αερίου, που διοχετεύει σήμερα μέσω Ουκρανίας, στον υπό σχεδίαση αγωγό που θα περνά μέσα από την Τουρκία και θα φτάνει στην ΕΕ στα σύνορα με την Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τη «νέα διαπραγματευτική γραμμή» της Ρωσίας, θα κατασκευαστεί κόμβος διαμετακόμισης αερίου, με προορισμό να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών ρωσικού φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη και βέβαια αυτό σημαίνει κάθετη αναβάθμιση της Ελλάδας ως κόμβου, αφού από την Βουλγαρία δεν πρόκειται να περάσει ποτέ, καθώς η χώρα αυτή ήταν ο βασικός λόγος που ματαιώθηκε ο South Stream.

Κατά τον A.Μίλερ η απόφαση αυτή έχει σκοπό «να μειωθούν οι κίνδυνοι της μεταφοράς» του ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

Ποιο είναι το νεαρό ξανθό μοντέλο που έχει κλέψει την καρδιά του Πανταζή; [photos]

Ο τραγουδιστής όπως είναι γνωστό είναι λάτρης του γυναικείου φύλου και πάντα είχε στο πλευρό τους πολύ ωραίες γυναίκες...
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «realnews» την καρδιά του έχει κλέψει ένα νεαρό μοντέλο που ακούει στο όνομα, Χριστιάνα Καρνέζη. 

Πολύ εντυπωσιακή και ξανθιά όπως οι περισσότερες σύντροφοι του τραγουδιστή. 

Το μοντέλο είχε κερδίσει τον τίτλο Β' Star Πελοπόννησος και έχει κάνει πολλές σέξι φωτογραφήσεις. Ο Λευτέρης Πανταζής είναι τρελά ερωτευμένος με την καλλονή και πώς άλλωστε να μην είναι αφού πρόκειται για μια πολύ ωραία κοπέλα.

11+1 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον μία με δύο καθημερινές συνήθειες, οι οποίες βλάπτουν σοβαρά τον εγκέφαλo. Μήπως ήρθε η ώρα να τις σταματήσετε;

Η δύναμη του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις δραστηριότητες, που τον ενισχύουν, αλλά και με εκείνες που τον καταστρέφουν. Παρόλο, που αποτελεί κοινή λογική, ότι με την πάροδο του χρόνου ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξασθενεί, υπάρχουν κάποιες καθημερινές συνήθειες, που συνηγορούν στην επιτάχυνση αυτής της τετελεσμένης κατάστασης.

Τρώτε πρωινό;

Οι άνθρωποι, που δεν τρώνε καθημερινά πρωινό, έχουν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό οδηγεί στην ανεπαρκή παροχή θρεπτικών ουσιών στον εγκέφαλο, προκαλώντας την εκφύλισή του. Αντίθετα, ένα σωστό πρωινό κρατά το μυαλό «κοφτερό» και υγιές.

Παφ, πουφ, παφ, πουφ

Το κάπνισμα δεν προκαλεί μόνο καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας, αλλά «εξοντώνει» και τα εγκεφαλικά κύτταρα. Στην ουσία, το τσιγάρο «κλέβει» το οξυγόνο, που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει.

Νέες έρευνες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του τσιγάρου και των εγκεφαλικών ζημιών, αποκάλυψαν, ότι ένα συστατικό του καπνού, προκαλεί τα λευκά κύτταρα του αίματος στο κεντρικό σύστημα να επιτεθούν στα υγιή κύτταρα, μία διαδικασία που οδηγεί σε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη.

Επιπλέον, το χρόνιο κάπνισμα ενδέχεται να συρρικνώσει τους εγκεφαλικούς ιστούς προκαλώντας γεροντική άνοια. Τέλος, το κάπνισμα μπορεί να συμβάλλει στη σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων, που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο.

Καληνύχτα ή καλημέρα

Ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλο να ξεκουραστεί και να ανακτήσει δυνάμεις. Έρευνα αναφέρει, ότι έστω και βραχυπρόθεσμος περιορισμός του ύπνου, ενδέχεται να εμποδίζει την ισόρροπη ανάπτυξη των συνάψεων του εγκεφάλου, των συνδέσεων δηλαδή μεταξύ των νευρικών κυττάρων, που ευθύνονται για την επικοινωνία.

Κάτω από τα σκεπάσματα...

Εάν είστε από εκείνους, που συνηθίζουν να κοιμούνται καλύπτοντας το κεφάλι τους κάτω από τα σκεπάσματα, καλό θα ήταν να γνωρίζετε, ότι αυτή η συνήθεια αυξάνει τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα και μειώνει ταυτόχρονα το οξυγόνο, οδηγώντας σε εγκεφαλικές βλάβες.

Εκτός όμως από την έλλειψη οξυγόνου, η συνήθεια αυτή έχει συνδεθεί και με την ανεπάρκεια εκμάθησης, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμα και τον πρόωρο θάνατο.

Η έλλειψη οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να είναι πολύ πιο επιβλαβής, από ό,τι όταν είστε ξύπνιοι, πιθανότατα επειδή οι κανονικοί αντισταθμιστικοί μηχανισμοί δε λειτουργούν, το ίδιο και στις δύο καταστάσεις.

Τέρμα η ζάχαρη

Η υπερφαγία, η κακή μνήμη, οι μαθησιακές διαταραχές και η κατάθλιψη έχουν συνδεθεί σε πρόσφατη έρευνα με την υπερκατανάλωση της ζάχαρης. Οι ερευνητές αναφέρουν, ότι μία διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μειώνει την παραγωγή των εγκεφαλικών στοιχείων, που ονομάζονται εγκεφαλικοί νεοτροφικοί παράγοντες (BDNF).

Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη μακροζωία των κυττάρων του εγκεφάλου και ο περιορισμός τους οδηγεί σε αδυναμία του οργανισμού να μάθει καινούργια πράγματα, να δημιουργήσει νέες μνήμες, ακόμα και να βελτιώσει την ψυχική διάθεση.

Επιπλέον, η υπερβολική ζάχαρη διακόπτει την απορρόφηση πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών, προκαλώντας υποσιτισμό του εγκεφάλου.

Υπερφαγία

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, μετά την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού, μπορεί να αυξηθεί μια μορφή ειδικής ουσίας στον εγκέφαλο, που συμβάλλει στην αρτηριοσκλήρωση. Η συνήθης μάλιστα διαδικασία της υπερφαγίας μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση, δηλαδή σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων και πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου.

Πιείτε νερό

Η αφυδάτωση είναι βασικός εχθρός των εγκεφαλικών κυττάρων. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται κυρίως από νερό και χωρίς αυτό, τα κύτταρά δε μπορούν να λειτουργήσουν. Ωστόσο, το νερό δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικατασταθεί από αναψυκτικά ή ροφήματα ενέργειας.

Έτοιμα φαγητά

Σάντουιτς, πίτσες, burger και διάφορα σνακ έχουν ελάχιστη εως καθόλου θρεπτική αξία. Αυτό σημαίνει, ότι η συχνή κατανάλωσή τους δεν οδηγεί μόνο στην «εξόντωση» των εγκεφαλικών κυττάρων, αλλά και στη σταδιακή αλλοίωση των υπολοίπων συστημάτων και οργάνων του ανθρώπινου σώματος.

Πάρτε βαθιά ανάσα

Σε μια σειρά μελετών που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Psychoneuroendocrinology», οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις της μακροχρόνιας έκθεσης στην ορμόνη του στρες, δηλαδή την κορτιζόλη, αναφορικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα όλων των ηλικιών.

Διαπίστωσαν, ότι οι ενήλικες με συνεχή υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης από εκείνους με μέτρια ή χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης.

Επιπλέον, παρατήρησαν, ότι οι πιο «στρεσαρισμένοι» είχαν 14% μικρότερο ιππόκαμπο, την περιοχή εκείνη των κροταφικών λοβών, που ευθύνεται για τη μνήμη.

«Εύρηκα»

Η σκέψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκπαιδευτεί ο εγκέφαλος και να βρίσκεται σε εγρήγορση. Αντίθετα, η έλλειψη διεγερτικών σκέψεων, ενδέχεται να προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου. Μάλιστα, επιστημονικοί ερευνητές στο Yale, το Harvard και το Ίδρυμα Τεχνολογιών της Μασαχουσέτης αποκάλυψαν, σε πρόσφατη έρευνά τους, ότι ο διαλογισμός μπορεί να επιτρέψει ακόμα και την «αύξηση του μυαλού».

Η τεχνολογία σάρωσης του εγκεφάλου (δηλαδή MRIs) έδειξε, ότι ο διαλογισμός αύξησε το πάχος της δομής εκείνης του εγκεφάλου, που ασχολείται με την προσοχή, τα αισθητήρια όργανα και τις λειτουργίες της μνήμης. Η «πάχυνση» αυτή δε, βρέθηκε να είναι μεγαλύτερη στους ενήλικες από ότι στα νεαρότερα άτομα.

Επιπλέον, ο διαλογισμός ενισχύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, τη συνοχή των εγκεφαλικών κυμάτων, την ενδυνάμωση των νευρωνικών συνδέσεων και την πύκνωση της φαιάς ουσίας.

«Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ»

Η ανάγνωση, τα παζλ, η συμμετοχή σε συζητήσεις αλλά και η σωματική άσκηση μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια μνήμης. Η αυξημένη ροή του αίματος από την άσκηση, πνευματική και σωματική, βελτιώνει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Μελέτες έχουν δείξει, ότι άτομα που ασχολούνται ενεργά με το διάβασμα, τη σωματική άσκηση ή απλά μιλάνε με τους φίλους τους, μειώνουν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ κατά 38%.

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Μπορεί να μην αποτελεί συνήθεια, αλλά αναγκαστική συνθήκη στην καθημερινή διαβίωση όσων μένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο, η χρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, μπορεί να οδηγήσει σε φυσικές αλλαγές του εγκεφάλου, οι οποίες προκαλούν προβλήματα στους τομείς της μάθησης και της μνήμης.

Επιπλέον, μελέτες αναφέρουν, ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης στον ανθρώπινο οργανισμό.

εσωχωρια ευρυτανιας

ΘΗΒΑ ΙΟΑΝΝΗΣ ΤΑΣΙΟΥΛΗΣ


Τροχαίο για τον Γιάννη Καράμπελα

Μόνο υλικές οι ζημιές από το ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη ο «γαλάζιος» υποψήφιος στη Βοιωτία.

Τέλος καλό όλα καλά για τον υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Βοιωτία Γιάννη Καράμπελα, ο οποίος χθες το πρωί στον περιφερειακό της Λιβαδειάς ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα από το οποίο ευτυχώς βγήκε χωρίς γρατζουνιά.

Όλα έγιναν όταν ο οδηγός του προπορευόμενου αυτοκινήτου από αυτό που οδηγούσε ο κ. Καράμπελα, τα μπέρδεψε και έστριψε προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που είχε ανάψει φλας.

Αποτέλεσα ήταν το αυτοκίνητο του κ. Καράμπελα να πέσει με δύναμη στο προπορευόμενο όχημα και να προκληθεί έτσι το τροχαίο. Ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας βγήκε αμέσως από το όχημά του και έσπευσε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον οδηγό του άλλου αυτοκινήτου ο οποίος τραυματίστηκε, ευτυχώς πολύ ελαφρά.Πηγή: parapolitika.gr


Πηγή: http://e-hani.blogspot.com/2015/01/blog-post_54.html#ixzz3Plq3xiZG

Η Επιμονή σου - Ελεωνόρα Ζουγανέλη & Κώστας Λειβαδάς


Δεν βρέθηκαν ακόμη οι 12 Τούρκοι τουρίστες: ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην εξέλιξη των ερευνών

Ανατροπή σημειώθηκε στην επιχείρηση εντοπισμού των 12 Τούρκων τουριστών που αγνοούνται από...
το πρωί της Παρασκευής και σήμαναν SOS στον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η υπηρεσία του ΟΤΕ που είναι υπεύθυνη να ενημερώσει για το σήμα, ανακοίνωσε πως υπήρξε λάθος εκτίμηση όσον αφορά την κεραία κινητής τηλεφωνίας, η οποία έδωσε το τελευταίο στίγμα των 12 Τούρκων.

Η κλήση των Τούρκων τουριστών στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 έγινε από τον… Ορμένιο του Έβρου και όχι από τα Πιέρια Όρη, όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό.

Πλέον, η επιχείρηση έχει μετατοπιστεί από τις αρμόδιες αρχές στον... Έβρο.

Τρεις ακόμη θάνατοι από γρίπη - Στους 15 συνολικά οι νεκροί στην Ελλάδα

Τρεις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή από...
επιπλοκές της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 15. 

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, την Παρασκευή 32 ασθενείς νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μέχρι τώρα έχουν νοσηλευθεί συνολικά στην εντατική 55 άνθρωποι.

Οι εννέα Έλληνες του Norman Atlantic που δεν βρέθηκαν ακόμα...

Δύσκολες στιγμές περνούν οι οικογένειες των αγνοουμένων του Norman Atlantic καθώς...
τέσσερις εβδομάδες μετά το δυστύχημα, ψάχνουν να βρουν μία είδηση που θα τους δώσει ελπίδα.

Οι έρευνες συνεχίζονται στο σημείο που συνέβη το περιστατικό, αλλά τα δημοσιεύματα ιταλικών μέσων που ανέφεραν ότι υπήρξαν τραύματα από καρχαριοειδή στις σορούς που βρέθηκαν, αποθαρρύνουν για πιθανή εύρεση επιζόντων.

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με το news.gr, αγνοούνται ο Αλέξανδρος Κουφογιώργος, ο Γιάννης Συμεωνίδης, ο Βασίλειος Τσάμης, ο Απόστολος Νικολάρας, ο Γιώργος Δούλης, ο Νίκος Σαγιρίδης, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Βαγγέλης Καραβαγγέλης και ο Γιάννης Σοφός. Νεκροί εντοπίστηκαν ο Νίκος Παράσχης, ο Κωνσταντίνος Κουφόπουλος και ο Γεράσιμος Καζαντζίδης.

Ο αδελφός του Κωνσταντίνου Κουφόπουλου δήλωσε μάλιστα ότι η οικογένεια του εκλιπόντος έχει κινηθεί νομικά. Το γεγονός όμως ότι η δικογραφία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αποτελεί επιβραδυντικό παράγοντα. Ο ίδιος ρίχνει ευθύνες τόσο στις εταιρείες, όσο και στο κράτος και ζητάει να αποδοθούν εκεί όπου χρειάζεται.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Μυστική δημοσκόπηση προκαλεί διεθνή αναταραχή. Μόνο στην «Εκδοχή»

Διεθνή αναταραχή έχει προκαλέσει μυστική δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό πρεσβείας μεγάλης δυτικής χώρας, από έγκυρη εταιρία δημοσκοπήσεων. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έχουν αναστατώσει τον διπλωματικό κόσμο και τις κυβερνήσεις των χωρών που ήδη έχουν ενημερωθεί για το αναμενόμενο εκλογικό αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση ανατρέπει όλα όσα προβλέπονταν μέχρι σήμερα. Αναλυτικά τα αποτελέσματα, με αναγωγή και των αναποφάσιστων:
ΣΥΡΙΖΑ 44% και βέβαιη ισχυρή αυτοδυναμία
Ν.Δ. 21%
ΚΚΕ 9%
Ποτάμι 6%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 4% και είσοδος στη Βουλή με περισσότερες από 10 έδρες
ΑΝ.ΕΛ. 4%
ΚΚΕ (μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ 3% και πιθανή είσοδος στη Βουλή
Χρυσή Αυγή 3% και πιθανή αδυναμία κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης
Εκτός Βουλής, με ποσοστά κάτω του 3% ΠΑΣΟΚ, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών κ.λπ. Ποσοστό γύρω στο 1% εμφανίζονται να παίρνουν ΕΕΚ και ΟΚΔΕ.  πηγη  εκδοχη.gr

Ηλεία: Μια… «εκταφή» που δεν γνωρίζει κανένας!

Καμία άδεια ή εντολή για εκταφή νεκρού, δεν έχει δώσει τα τελευταία δυο - τουλάχιστον - χρόνια η Εισαγγελία Ηλείας, ενώ...
ο πρόεδρος του χωριού, τόσο ο νέος όσο και ο παλιός, ο ιερέας, ο νεωκόρος της εκκλησίας και το γραφείο τελετών, δηλώνουν άγνοια, με τους συγγενείς του εκλιπόντος να έχουν θορυβηθεί και η μικρή κοινωνία του χωριού να έχει αναστατωθεί.

Ένα δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Ηλείας ήταν ικανό να αναστατώσει ένα ολόκληρο χωριό, χωρίς ωστόσο κανένας να έχει αντιληφθεί τίποτα από τα αναγραφόμενα. Το περιστατικό, όπως περιγράφεται, φαίνεται ότι ξεκίνησε από «κουβέντες καφενείου, χωρίς καμία βάση» όπως χαρακτηριστικά λέει ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ωστόσο, έχει γίνει θέμα συζήτησης στο χωριό και η οικογένεια, η σύζυγος και τα ανίψια του εκλιπόντος, που έχουν ακόμα νωπό τον πόνο από την απώλεια του δικού τους ανθρώπου, θα πρέπει τώρα να διαχειριστούν και το «θόρυβο» που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά τους. Θόρυβο που έχει να κάνει, αφενός με την υποτιθέμενη απόφαση του ηλικιωμένου άνδρα να ταφεί με το μαξιλάρι του, μέσα στο οποίο - σύμφωνα με το δημοσίευμα - υπήρχε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό και αφετέρου με την ύπαρξη του εν λόγω χρηματικού ποσού.

Κανείς δεν ξέρει τίποτα…

Ο ηλικιωμένος άνδρας - το όνομα του οποίου ενεπλάκη από φήμη στο εν λόγω περιστατικό - έφυγε από τη ζωή πριν ένα και πλέον χρόνο, ενώ προ λίγων εβδομάδων, τελέστηκε και το ετήσιο μνημόσυνο. Σ’ αυτό το χρόνο, στο νεκροταφείο του χωριού, όπως σημείωσε ο πρόεδρος, δεν έχει γίνει καμία εκταφή. Μάλιστα και ο ίδιος, επικοινώνησε με τον εφημέριο του χωριού και τον νεωκόρο, με τον πρώην πρόεδρο ακόμα και με το γραφείο τελετών που είχε αναλάβει τότε την κηδεία. Όλοι δήλωσαν άγνοια, επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα, ούτε και διαπίστωσαν κάποια μεταβολή στο χώρο του μνημείου που ετάφη ο 90χρονος. Κι αν όχι όλοι οι προαναφερθέντες, τουλάχιστον ο ιερέας, θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί και θα παρίστατο σε τέτοια διαδικασία, η οποία, πραγματοποιείται μόνο μετά από Εισαγγελική εντολή.

Η οικογένεια, από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό συγγενικό περιβάλλον, έχει θορυβηθεί τόσο που, εκτός του ότι διαψεύδει ότι έχει μπει σε διαδικασία εκταφής, εξηγεί πως δεν τέθηκε ποτέ θέμα υποψίας για την ύπαρξη χρημάτων πόσο μάλλον για τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό. Εξετάζουν μάλιστα και το ενδεχόμενο, να κινηθούν νομικά.

Άγνοια ωστόσο έχουν και οι Δικαστικές και Αστυνομικές Αρχές του τόπου, αφού, τουλάχιστον η Εισαγγελία, είναι η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για να δώσει άδεια εκταφής σε αίτημα της οικογένειας.

Φόβοι για σύληση…

Κι αφού κανείς από τους παραπάνω, δε γνωρίζει τίποτα, κάποιοι εκφράζουν φόβους, μήπως τελικά δεν πρόκειται για νόμιμη διαδικασία εκταφής αλλά για σύληση του τάφου, από τυμβωρύχους, προσβάλλοντας τη μνήμη του νεκρού.

Σ’ αυτή την περίπτωση, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να δουν προσεκτικά το θέμα και οι γνωρίζοντες να τους βοηθήσουν να επιτελέσουν το έργο τους.

Νάνσυ Σπυροπούλου - Πάνος Παυλόπουλος

Οι συγγενείς του 90χρονου φοβούνται για την ασφάλεια τους

«Είναι απαράδεκτα αυτά που λέγονται για το θείο μου. Αμαυρώνουν τη μνήμη του. Έχω πολύ μεγάλο πρόβλημα από την ημέρα που ξέσπασε αυτή η φήμη», δήλωσε ο ανιψιός του 90χρονου που οι φήμες θέλουν να ζήτησε να ταφεί με το μαξιλάρι του, στο οποίο - σύμφωνα με δημοσιεύματα - η οικογένειά του διαπίστωσε ότι είχε κρύψει 300.000 ευρώ και προχώρησε σε εκταφή για να βρει τα χρήματα.

Ο ανιψιός του 90χρονου ο οποίος φιλοξενεί και τη σύζυγο του εκλιπόντος, μίλησε σε δημοσιογράφο της ηλεκτρονικής σελίδας Αθηναϊκή εφημερίδας, εκφράζοντας φόβους και για την ασφάλεια της οικογένειάς του, λέγοντας μεταξύ άλλων «…φοβάμαι, έχω δύο ανήλικα παιδιά και τρομοκρατούμαι στο γεγονός ότι πολλοί πλέον νομίζουν ότι βρήκαμε 300.000 ευρώ. Είναι τραγικό γιατί κανένας δεν επικοινώνησε ούτε καν με το δήμαρχο της περιοχής για να διασταυρώσει αν υπήρξε εντολή από την εισαγγελεία για εκταφή του πτώματος. Η θεία μου δεν είναι καν ενημερωμένη γι’ αυτή τη φήμη, προσπαθώ να την προστατέψω γιατί είναι μεγάλης ηλικίας άνθρωπος και μπορεί να κινδυνέψει η υγεία της αν ακούσει κάτι».

Φήμες και δημοσιεύματα ότι ένας 90χρονος πήρε στον τάφο του 300.000 ευρώ. Το απίστευτο και πρωτοφανές περιστατικό ότι ένας υπερήλικας ζήτησε να ταφεί με το μαξιλάρι του στο οποίο φέρεται να είχε κρύψει ένα ολόκληρο «θησαυρό», έχει αναστατώσει την οικογένεια του θανόντος. 

ΦΡΙΚΗ για 160 επιβάτες στη Μυτιλήνη: Πανικός και κλάματα στο αεροπλάνο

Κόντεψαν να πεθάνουν από την αγώγια οι 160 επιβάτες που αναχώρησαν το πρωί του Σαββάτου στις 19:30 από το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης....
Κατά τη διάρκεια της πτήσης υπήρχαν αναταράξεις, ωστόσο κανείς δε φανταζόταν τι μπορούσε να συμβεί μετά.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα, kalloninews.gr, όταν το αεροπλάνο έφθασε πάνω από τον διάδρομο προσγείωσης, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι ριπές ανέμων διαφορετικών κατευθύνσεων, δεν του επέτρεπαν να προσγειωθεί, κάνοντας μεγάλους ελιγμούς, με τους επιβάτες να φωνάζουν από αγωνία.

Μετά από τρεις προσπάθειες το αεροπλάνο δεν κατάφερνε να προσγειωθεί, ώσπου ο πιλότος επιχείρησε και τέταρτη. Σε αυτήν τη προσπάθεια, το αεροπλάνο κατάφερε να προσγειωθεί, όμως οι αναταράξεις ήταν τόσο μεγάλες, που το αεροπλάνο δεν μπορούσε να παραμείνει σε σταθερή τροχιά, αναστατώνοντας όλους τους επιβαίνοντες.

Μόλις αυτό «πάτησε» έδαφος, αρκετοί ξέσπασαν σε κλάματα από την τεράστια αγωνία, και όλοι μαζί σε χειροκροτήματα, καθώς η εμπειρία ήταν πολύ τρομακτική.

18 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές

Από τις 10 έως και τις 25 Φεβρουαρίου καλούνται οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ ΕΠΑΛ (ομάδες Α και Β) καθώς και οι απόφοιτοι που επιθυμούν να... λάβουν μέρος στις πανελλαδικές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ - Β Ομάδα έτους 2015 να καταθέσουν σχετική αίτηση-δήλωση.

Επίσης το ίδιο διάστημα καλούνται και οι μαθητές που επιθυμούν να αποκτήσουν ενδοσχολικό απολυτήριο, χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση.

Όπως σημειώσαμε η προθεσμία υποβολής της αίτησης-δήλωσης αρχίζει την Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου και λήγει την Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου. Τονίζεται ότι για κανέναν λόγο δεν γίνεται δεκτή αίτηση-δήλωση εκπρόθεσμη ούτε διόρθωση αυτής που υποβλήθηκε εντός της προθεσμίας.

Επειδή η προθεσμία είναι αποκλειστική και οι συνέπειες για τους υποψηφίους από την μη εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης είναι καθοριστικές, αφού μπορεί να έχουν άμεση και καθοριστική επίπτωση στη συμμετοχή τους στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι απαραίτητο να ενημερωθούν όλοι υπεύθυνα, αναλυτικά και με ενιαίο τρόπο ώστε να διασφαλίζονται σε πανελλαδικό επίπεδο οι όροι ίσης μεταχείρισης των ενδιαφερομένων.

Προκειμένου να ενημερωθούν οι υποψήφιοι το news.gr ετοίμασε έναν οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις:

1. Πότε πρέπει να υποβληθεί η αίτηση;

Οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποβάλλουν Αίτηση - Δήλωση από 10 Φεβρουαρίου μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2014.

2. Που κατατίθεται η σχετική αίτηση;

Η αίτηση κατατίθεται από τον ίδιο το μαθητή ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία στο Λύκειο που φοιτά ή στο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε ή στο πλησιέστερο στην κατοικία του Λύκειο, αν πρόκειται για απόφοιτο.

ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α

Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), ισχύουν τα εξής:

-οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο ΕΠΑΛ που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά.

- οι απόφοιτοι – κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν ευκρινές φωτοαντίγραφο του απολυτηρίου τους.

- οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν ευκρινές φωτοαντίγραφο του πτυχίου τους.

3. Ποια είναι η διαδικασία για τους μαθητές

Ο υποψήφιος επιλέγει και συμπληρώνει χειρόγραφα την ανάλογη Αίτηση – Δήλωση και στη συνέχεια την υποβάλλει στο Λύκειο για ηλεκτρονική καταχώριση ο ίδιος ή ο νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία στο Λύκειο που φοιτά ή στο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε ή στο πλησιέστερο στην κατοικία του Λύκειο, αν πρόκειται για απόφοιτο.

4. Τι θα συμπληρώσω στην αίτηση-δήλωση;

Μαθητής ημερησίου ή εσπερινού ΓΕΛ ή ΣΜΕΑΕ για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛΑ) Το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά.
Β) Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά (βλ. ΚΕΦ 3ο, παρ 2).

Γ) Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά.
Δ) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές Σχολές/Αστυνομικές Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι των εσπερινών ΓΕΛ). 

Ε) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
ΣΤ) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.

Προσοχή: Η δήλωση για το Δ), Ε), ΣΤ) δεν είναι δεσμευτική

Απόφοιτοι Λυκείου ή απόφοιτοι μαθητές ξένου ή μειονοτικού σχολείου συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων ή εσπερινών ΓΕΛ

- Υποβάλλεται από τους αποφοίτους Λυκείου (Ενιαίου, Γενικού, Πολυκλαδικού, Τεχνικού) ή Β κύκλου ΤΕΕ ή κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ προηγουμένων ετών που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του ημερησίου ΓΕΛ για να αποκτήσουν βεβαίωση πρόσβασης ή να αντικαταστήσουν τη βεβαίωση πρόσβασης που ήδη κατέχουν.

- Από τους αποφοίτους Ενιαίου ή Γενικού Εσπερινού Λυκείου ή παλαιού τύπου εσπερινού Λυκείου που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του εσπερινού ΓΕΛ για να αποκτήσουν βεβαίωση πρόσβασης ή να αντικαταστήσουν τη βεβαίωση πρόσβασης που ήδη κατέχουν.

- Από μαθητές ή αποφοίτους ξένου σχολείου στην Ελλάδα που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του ημερησίου ΓΕΛ.

- Από μαθητές ή αποφοίτους μειονοτικού σχολείου που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του ημερησίου ΓΕΛ.

Με την αίτηση δήλωση οι πιο πάνω υποψήφιοι δηλώνουν:

Α) Το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά (βλ. ΚΕΦ 3ο, παρ.1).

Β) Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά (βλ. ΚΕΦ 3ο , παρ 2).

Γ) Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά.
Δ) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΓΕΛ). 
Ε) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

ΣΤ) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.

Ζ) Αν θα εξεταστούν στα μαθήματα της Γ΄ ημερήσιου ή Δ΄ εσπερινού ΓΕΛ, καθώς και την κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν πανελλαδικά.


Η δήλωση για το Δ), Ε), ΣΤ) δεν είναι δεσμευτική.

Μαθητής ημερησίου ή εσπερινού ΕΠΑΛ Β για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις

Α) Το μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά (βλ.ΚΕΦ.3).
Β) Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά (βλ.ΚΕΦ.3).

Γ) Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά.
Δ) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές Σχολές/Αστυνομικές Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι των εσπερινών ΕΠΑΛ).

Ε) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

ΣΤ) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.

Ζ) Ότι θα εξεταστούν στα μαθήματα της Β΄ ομάδας ημερήσιου ή εσπερινού ΕΠΑΛ και την ειδικότητα στα 2 μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν πανελλαδικά.

Η δήλωση για το Δ), Ε), ΣΤ) δεν είναι δεσμευτική.

Απόφοιτοι κατόχου απολυτήριου ΕΠΑΛ συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ή εσπερινών ΕΠΑΛ Β

Υποβάλλεται από κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ (Α ή Β Ομάδα) προηγουμένων ετών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Ημερησίων ΕΠΑΛ (Ομάδα Β) για εισαγωγή στις σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για να αποκτήσουν βεβαίωση πρόσβασης ή να αντικαταστήσουν τη βεβαίωση πρόσβασης που ήδη κατέχουν.

Α) Το μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά (βλ.ΚΕΦ.3).
Β) Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά (βλ.ΚΕΦ.3).

Γ) Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά.
Δ) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές Σχολές/Αστυνομικές Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι των εσπερινών ΕΠΑΛ).

Ε) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
ΣΤ) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.

Ζ) Ότι θα εξεταστούν στα μαθήματα της Β΄ ομάδας ημερήσιου ή εσπερινού ΕΠΑΛ και την ειδικότητα στα 2 μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν πανελλαδικά.

Η δήλωση για το Δ), Ε), ΣΤ) δεν είναι δεσμευτική. 

ΕΠΑΛ Α: Μαθητές τελευταίας τάξης, κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ Α, κάτοχοι πτυχίου Β ΤΕΕ, ΤΕΛ,Ναυτικών Λυκείων. Κάτοχοι απολυτηρίου Ημ.ΕΠΑΛ (ομάδα Β) και εσπερινών ΕΠΑΛ (Α κ Β) που επιλέγουν να είναι υποψήφιο με την ομάδα Α.

Α) τα ειδικά μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι που προτίθενται να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο σχολές ή τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα.

Β) αν είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές Σχολές ή Σχολές Αστυφυλάκων (υποψήφιοι ημερησίων ΕΠΑΛ) ή Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ).

Γ) την ειδικότητα του τομέα με την οποία θα είναι υποψήφιοι. Οι υποψήφιοι των ημερησίων ΕΠΑΛ επιλέγουν την ειδικότητα στα δύο μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι των εσπερινών ΕΠΑΛ, την ειδικότητα του τομέα αποφοίτησής τους. Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο τομέας που δηλώνουν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ομάδα σχολών ή τμημάτων του μηχανογραφικού δελτίου.

5. Είμαι απόφοιτος προηγούμενων ετών και θα πάρω μέρος ξανά στις πανελλήνιες. Εκτός από την αίτηση τι άλλο πρέπει να προσκομίσω;

i) ευκρινές φωτοαντίγραφο του απολυτηρίου τους ή ισότιμου τίτλου άλλου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της Χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο Σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της Χώρας αυτής. Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, εκτός των ανωτέρω, συνυποβάλλεται επιπλέον βεβαίωση της οικείας Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη νόμιμη λειτουργία του Σχολείου αυτού στην Ελλάδα, 

ii) την πρωτότυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.

6. Είμαστε απόφοιτοι των ετών 2013 και 2014. Θέλουμε να διεκδικήσουμε μια θέση για το 10% χωρίς νέα εξέταση. Πρέπει να καταθέσουμε και εμείς αίτηση στο σχολείο;

Οι απόφοιτοι των ετών 2013 και 2014 που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% δεν χρειάζεται να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση, αλλά απευθείας να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο, ακολουθώντας μόνο τις διαδικασίες για το μηχανογραφικό δελτίο (απόκτηση password). 

7. Είμαστε απόφοιτοι των ετών 2013, 2014 των ΕΠΑΛ ομάδα Α ( 4 μαθήματα). Μπορούμε να διεκδικήσουμε μια θέση χωρίς να εξεταστούμε πανελλαδικά με το 10% όπως και οι απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου;

Βεβαίως και μπορείτε να διεκδικήσετε μια θέση χωρίς νέα εξέταση με την κατηγορία του 10%.

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑΣ Α΄ έτους 2013, 2014 και επιθυμούν να συμμετέχουν για το 10% των θέσεων εισακτέων διατηρώντας τη βαθμολογία τους, ΔΕΝ υποβάλλουν Αίτηση-Δήλωση, αλλά ΜΟΝΟ Μηχανογραφικό Δελτίο.

Για τις στρατιωτικές σχολές, Αστυφυλάκων και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού θα πρέπει να υποβληθεί σχετική αίτηση σε αυτές όταν δοθούν στη δημοσιότητα οι σχετικές προκηρύξεις.

8. Είμαστε απόφοιτοι των ετών 2013 και 2014. Αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε μια θέση με το 10% χωρίς νέα εξέταση στα ΤΕΦΑΑ αλλά και στις στρατιωτικές σχολές καθώς δεν καταφέραμε να εισαχθούμε το προηγούμενο έτος. Μπορείτε να μας ενημερώσετε, αν πρέπει να ξαναδώσουμε αθλήματα κλπ;

Υποψήφιοι που εξετάστηκαν το 2013 ή 2014 σε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στα πανελλαδικά μαθήματα, σε κάποιο ειδικό μάθημα και στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ, μπορεί το 2015 να είναι υποψήφιος για το 10% με τη βαθμολογία και τα μόρια που συγκέντρωσε κατά την τελευταία εξέταση, χωρίς να έχει το δικαίωμα ή την υποχρέωση το 2015 να εξεταστεί ξανά σε κάτι από τα προηγούμενα. Άρα δεν υποβάλλεστε ξανά ούτε σε υγειονομική εξέταση ούτε εξετάζεστε στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ.

Αντιθέτως έχετε την υποχρέωση να συμμετάσχετε στις Προκαταρκτικές εξετάσεις, αν επιθυμείτε εισαγωγή σε Στρατό, Αστυνομία, Εμπορικό Ναυτικό.

9. Είμαστε απόφοιτοι των ετών 2013, 2014 αλλά στις προηγούμενες πανελλαδικές δεν εξεταστήκαμε σε ειδικά μαθήματα και σε αθλήματα καθώς δεν επιθυμούσαμε να δηλώσουμε σχετικές σχολές, πχ Αγγλική Φιλολογία, ΤΕΦΑΑ. Φέτος το σκεφτόμαστε μπορούμε να διεκδικήσουμε μια θέση σε αυτές τις σχολές με το 10%;

Δυστυχώς, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο, υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις το 2013 ή 2014 και δεν εξετάστηκαν σε ειδικό μάθημα ή στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ, δεν μπορούν το 2015 να είναι υποψήφιοι με το 10% για τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα ή για τα ΤΕΦΑΑ, αφού δεν έχετε τη δυνατότητα να εξεταστείτε μόνο σε ειδικό μάθημα ή μόνο στις πρακτικές δοκιμασίες. 

10. Θα πάρω κάποιο αντίγραφο μετά την κατάθεση;

Μετά την ηλεκτρονική καταχώριση στο σχετικό πρόγραμμα εκτυπώνονται δύο αντίγραφα. Ο υποψήφιος ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων και ότι αυτά συμφωνούν απόλυτα με το υπόδειγμα του εντύπου που είχε αρχικά συμπληρώσει και υπογράφει και τα δυο αντίγραφα, τα οποία υπογράφονται και σφραγίζονται και από το Δ/ντη του Λυκείου. Ένα αντίγραφο από αυτά κρατά ο υποψήφιος μέχρι το τέλος των εξετάσεων και ένα ο Δ/ντης του Λυκείου.

Μετά την υπογραφή του υποψηφίου και του Δ/ντη η Αίτηση-Δήλωση δεν αλλάζει και έχει ήδη οριστικά καταχωριστεί ηλεκτρονικά στο σύστημα myschool.

11. Αν δηλώσω ότι θα είμαι υποψήφιος στις στρατιωτικές σχολές ή τις σχολές της Αστυνομίας και το μετανιώσω ή το αντίθετο; Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση;

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι δεσμευτική η δήλωση ότι θα είναι κάποιος υποψήφιος για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές Αστυνομίας, τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, τα ΤΕΦΑΑ. Δηλαδή αν κάποιος δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος και τελικά δεν το επιθυμεί δεν έχει κανένα πρόβλημα ούτε επίπτωση.

Επίσης αν τελικά ένας μαθητής δε δηλώσει στην αίτηση ότι θα είναι υποψήφιος για τις στρατιωτικές σχολές, Αστυνομικές, ΤΕΦΑΑ ή Εμπορικό Ναυτικό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να διεκδικήσει μια θέση αν αργότερα το μετανιώσει.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος υποψήφιος που, αν και στην Αίτηση-Δήλωση δεν δήλωσε επιθυμία για Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές και Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού, μπορεί τελικά να είναι υποψήφιος γι αυτές, αρκεί να ακολουθήσει τη διαδικασία που ορίζεται στις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων.

Ανάλογα, υποψήφιος που, αν και στην Αίτηση-Δήλωση δεν δήλωσε επιθυμία για τα ΤΕΦΑΑ, μπορεί τελικά να είναι υποψήφιος γι αυτά, αρκεί να υποβάλει σχετική αίτηση και δικαιολογητικά στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας.

12. Αν δε δηλώσω ότι θα εξεταστώ σε ειδικό μάθημα μπορώ να πάρω μέρος στην εξέταση του ειδικού μαθήματος;

Αν κάποιος δε δηλώσει στην αίτηση του Φεβρουαρίου ότι θα εξεταστεί σε ειδικό μάθημα, δεν θα μπορέσει να εξεταστεί σε αυτό. Η δήλωση εξέτασης σε ειδικό μάθημα είναι υποχρεωτική για την εξέταση του υποψηφίου στο ειδικό μάθημα για εισαγωγή σε σχολές ή τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα.

13. Αν δηλώσω ότι θα εξεταστώ στα αγγλικά και δεν πάω στις εξετάσεις του μαθήματος θα χάσω μόρια;

Ο μαθητής που δήλωσε ότι θα εξεταστεί σε ειδικό μάθημα, πχ στα αγγλικά και τελικά δεν εξεταστεί δεν έχει καμία επίπτωση στη βαθμολογία του, όσον αφορά τα υπόλοιπα 6 ή 7 μαθήματα. Απλά δεν θα μπορέσει να δηλώσει τμήματα που απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα .

14. Αν δηλώσω ότι θα εξεταστώ στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και δεν πάρω μέρος στις εξετάσεις θα βαθμολογηθώ με 0; Γενικά τι ισχύει για το μάθημα αυτό;

Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο αν κάποιος δηλώσει το ΑΟΘ και δεν προσέλθει στην εξέταση τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε και πήρε γραπτό βαθμό 0.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να δηλώσουν το εν λόγω μάθημα οι μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ είναι να το έχουν ήδη επιλέξει ως μάθημα επιλογής. Αντίθετα οι απόφοιτοι μπορούν να δηλώσουν πανελλαδική εξέταση στο μάθημα, ανεξάρτητα αν το είχαν επιλέξει ή όχι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο.

15. Ποιες σχολές δε θα δεχθούν τελικά υποψηφίους;

Η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ) θα δεχτεί υποψηφίους (που είναι ήδη Πυροσβέστες) των πανελλαδικών εξετάσεων του 2014.

Όσον αφορά στις Στρατιωτικές Σχολές, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 δεν θα δεχθούν εισακτέους η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων. Άρα οι δύο ανωτέρω σχολές δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2015.

16. Θα εξεταστώ προφορικά λόγω δυσλεξίας. Μέχρι πότε πρέπει να καταθέσω τη σχετική γνωμάτευση;

Α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) πρέπει να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά στο Λύκειό τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της Αίτησης – Δήλωσης, δηλαδή μέχρι 25 Φεβρουαρίου.

Β) Οι απόφοιτοι που θα υποβάλουν Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα πρέπει μαζί με την Αίτηση – Δήλωση να καταθέσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά.

Αιτήσεις και δικαιολογητικά που θα υποβληθούν μετά την παραπάνω προθεσμία (μετά την 25 Φεβρουαρίου) δεν γίνονται δεκτά, εκτός και αν πρόκειται για έκτακτους και επιγενόμενους λόγους (π.χ. σπάσιμο χεριού ή προσωρινή αναπηρία των άνω άκρων από γεγονός που μεσολάβησε μετά τη λήξη της προθεσμίας).

17. Είμαστε απόφοιτοι των ετών 2013, 2014 και ενώ δηλώσαμε ότι θα πάρουμε μέρος στις πανελλαδικές δίνοντας ξανά εξετάσεις το μετανιώσαμε και επιθυμούμε να διεκδικήσουμε μια θέση με το 10% χωρίς νέα εξέταση. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

1.Αν κάποιος απόφοιτος του 2013 ή του 2014 το μετάνιωσε και επιθυμεί να είναι υποψήφιος για το 10% των θέσεων μπορεί να ανακαλέσει στο σύνολό της την αίτηση συμμετοχής το αργότερο 20 ημέρες τουλάχιστον πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, οπότε και του επιστρέφεται η βεβαίωση πρόσβασης.

2. Η βεβαίωση πρόσβασης επιστρέφεται επίσης στον απόφοιτο εφόσον δεν πάρει μέρος στην εξέταση κανενός από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

18. Λόγω σοβαρής πάθησης μπορώ να διεκδικήσω θέση με την κατηγορία 5% χωρίς εξετάσεις. Πρέπει να καταθέσω και εγώ αίτηση στο σχολείο.

Οι μαθητές της Γ ημερησίων ΓΕΛ που έχουν ήδη πιστοποιηθεί από τις ειδικές επταμελείς επιτροπές ως πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις ( για το 5% των θέσεων χωρίς εξετάσεις), χωρίς επιπλέον δικαιολογητικά υποβάλλουν την αίτηση για ενδοσχολικό απολυτήριο και καταχωρίζονται και αυτοί στην κατηγορία «Υποψήφιος για λήψη απολυτηρίου με ενδοσχολικές εξετάσεις». Αν ωστόσο κάποιος από τους μαθητές με σοβαρές παθήσεις επιθυμεί τη συμμετοχή του στις πανελλαδικές, υποβάλλει το σχετική αίτηση και συμμετέχει κανονικά στις πανελλαδικές.

α) Εφόσον εντωμεταξύ κάποιος μαθητής θα έχει αποκτήσει από τις επταμελείς επιτροπές του Ν.3794/2009 πιστοποιητικό διαπίστωσης μιας από τις σοβαρές παθήσεις του 5% ποσοστού για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις και εφόσον βέβαια επιθυμεί να μην συμμετάσχει στις πανελλαδικές και να αποκτήσει το ενδοσχολικό απολυτήριο, μπορεί να ανακαλέσει στο σύνολό της την Αίτηση-Δήλωση το αργότερο 20 ημέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σ’αυτή την περίπτωση, εφόσον ο μαθητής δεν έχει ακόμα πιστοποιητικό από την επταμελή επιτροπή για το 5%, υποβάλλει 10-25 Φεβρουαρίου Αίτηση-Δήλωση για πανελλαδικές εξετάσεις. Μόλις αποκτήσει το πιστοποιητικό για το 5%, υποβάλλει στο Διευθυντή του Λυκείου του το Υπόδειγμα «Αίτηση-Υπέυθυνη Δήλωση για ενδοσχολικό απολυτήριο 2014», προσθέτοντας στο κείμενο του Υποδείγματος τη φράση «Παράλληλα ανακαλώ την αρχική Αίτηση-Δήλωση για πανελλαδικές εξετάσεις» και επιστρέφει στο Διευθυντή του Λυκείου το αντίγραφο της αρχικής Αίτησης-Δήλωσης για πανελλαδικές εξετάσεις.

Επίσης, όσοι μαθητές της Γ΄ ημερήσιων ΓΕΛ έχουν αναπηρία τουλάχιστον 67%, πιστοποιημένη από Υγειονομική Επιτροπή, μπορούν το αργότερο μέχρι και δέκα (10) ημέρες πριν τη λήξη του Β΄ τετραμήνου να ανακαλέσουν την Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποβάλλοντας και τα σχετικά δικαιολογητικά στο Λύκειό τους (άρθρο 36 του ΠΔ.60/2006). Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται η παραπάνω διαδικασία ανάκλησης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στις σχετικές εγκυκλίους.