Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

Μπανάνα, για το άγχος, την αναιμία, τις κράμπες, το έντερο, τις καούρες, την διάθεση, την σωματική και πνευματική κόπωση

της Κλεοπάτρας Ζουμποuρλή, μοριακή βιολόγος
Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο ενοχοποιημένα φρούτα, παρεξηγημένα και παραμελημένα από τα άτομα που...βρίσκονται σε δίαιτα ή που προσέχουν το βάρος τους. Ο λόγος είναι η λανθασμένη εντύπωση πως η μπανανα παχαίνει λόγω των υποτιθέμενων πολλών της θερμίδων. Είναι το πιο αγαπημένο φρούτο των παιδιών. Η γλυκιά της γεύση και η μαλακή υφή σε συνδυασμό με το διασκεδαστικό άνοιγμά της το καθιστούν ως του φρούτο που επιλέγουν πάντα τα παιδιά ως σνακ.

Το όνομα μπανάνα προέρχεται από το αραβικό banan που σημαίνει δάχτυλο. Η μπανάνα παράγεται σε τροπικό κλίμα και συνεχίζει να ωριμάζει και να παίρνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, ακόμη και αφού έχει περισυλλεχτεί.

Η μπανάνα είναι από τα πιο ωφέλημα φρούτα γιατί παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια και είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Έχει πολλές φυτικές ίνες και προμηθεύει τον οργανισμό με τις βιταμίνες Α, Β, C, Ε καθώς και με εξίσου απαραίτητα ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο (καλύπτει το 25% των ημερησίων αναγκών του σώματος μας σε κάλιο), τον σίδηρο , το ασβέστιο, το σελήνιο, τον ψευδάργυρο, το μαγνήσιο.

Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε θερμίδες είναι μικρή (88 θερμίδες σε μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους). Ωστόσο, περισσότερη σημασία έχει η θρεπτική αξία της μπανάνας απο τις θερμίδες. Οι θερμίδες αυτές δεν είναι άδειες απο θρεπτικές ικανότητες, όπως η ζάχαρη και τα αναψυκτικά. Αντίθετα, είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά και ενώ ικανοποιούν την όρεξη, παράλληλα οικοδομούν και την υγεία.

Είναι πλούσια σε κάλιο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη πρωτεινοσύνθεση, στη διατήρηση και στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Επίσης συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου με αποτέλεσμα να μειώνει τις κατακρατήσεις υγρών. Έρευνες απέδειξαν ότι το κάλιο που περιέχει η μπανάνα μπορεί να βοηθήσει στη μάθηση , καθιστώντας τους μαθητές πιο προσεκτικούς.

Αποτελεί σημαντική πηγή μαγνησίου με αποτέλεσμα η κατανάλωση της να ελαττώνει τη σωματική και πνευματική κόπωση και βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών. Εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, δίνει άμεση ενέργεια στον οργανισμό και για το λόγο αυτό αποτελεί το αγαπημένο φρούτο των αθλητών.

Η βιταμίνη C που περιέχεται στη μπανάνα ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού προστατεύοντας τα κύτταρα από την καταστροφική επίδραση των ελεύθερων ριζών, ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου και είναι απαραίτητη για την σύνθεση του συνδετικού ιστού.

Η μπανάνα μπορεί μεταξύ άλλων να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εντερικής λειτουργίας , ξεπερνώντας το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Συμβάλλει στην βελτίωση της διάθεσης και αυτό γιατί περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στον οργανισμό σε σεροτονίνη, έναν από τους σημαντικότερους ρυθμιστές της διάθεσης στον εγκέφαλο. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της σεροτονίνης, τόσο καλύτερη είναι η διάθεση μας. 

Οι βιταμίνες B, που τόσο λείπουν απο τις σημερινές επεξεργασμένες τροφές μας, υπάρχουν στις μπανάνες. Αυτές είναι οι βιταμίνες που χρειάζονται για την υγεία του πεπτικού συστήματος και των νεύρων. Η πυριδοξίνη, η B6, βρίσκεται σε ποσότητα ίση με εκείνη που περιέχεται στο συκώτι του μοσχαριού. Επίσης το παντοθενικό οξύ περιέχεται σε ποσότητα ίση με εκείνη των λαχανικών και φρούτων. Αλλες βιταμίνες της οικογενείας B που βρίσκονται στη μπανάνα, είναι η Θειαμίνη, η Νιασίνη και το Φολικό Οξύ. 
 
Τέλος , θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι μπανάνες δεν περιέχουν νάτριο, λίπος και χοληστερόλη.

Οι μπανάνες και τα οφέλη τους

Άγχος: Όταν αγχωνόμαστε μειώνονται τα επίπεδα του καλλίου μας και έτσι τρώγοντας μια μπανάνα λαμβάνουμε το κάλλιο το οποίο μας παρέχει η μπανάνα βοηθώντας την ομαλοποίηση του καρδιακού παλμού μας και στέλνοντας οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Αναιμία: Η μπανάνα περιέχει πολύ σίδηρο και αυξάνει την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στο αίμα και έτσι βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας. 

Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο: Η βιταμίνη B6 που περιέχει επηρεάζει θετικά τη διάθεση.
Καρκίνος του νεφρού: Τρώγοντας μπανάνες βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου των νεφρών.
Μυϊκή μάζα: Η μπανάνα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ιχνοστοιχεία. Αυτό την καθιστά σημαντική για την ομαλή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος. 

Μυϊκή ανάπτυξη: Η μπανάνα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ιχνοστοιχεία. Αυτό την καθιστά σημαντική για την ομαλή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος. 

Προστασία από μυϊκές κράμπες. Οι μπανάνες περιέχουν μαγνήσιο. 

Γερά οστά: Αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου δίνοντας μας δυνατότερα οστά.

Ενέργεια: Οι μπανάνες περιέχουν τρία φυσικά σάκχαρα την σακχαρόζη, τη φρουκτόζη και την γλυκόζη σε συνδυασμό με ίνες. Μια μπανάνα δίνει μια άμεση, διαρκή και ουσιαστική ώθηση ενέργειας. Δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια επίπονη 90λεπτη προπόνηση γι’ αυτό και οι κορυφαίοι αθλητές καταναλώνουν πολλές μπανάνες. 
 
Δυσκοιλιότητα: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες η μπανάνα βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και το γαστρεντερικό σύστημα.

Ελάττωση αρτηριακή πίεσης, Η περιεκτικότητά της σε κάλιο και αντιοξειδωτικά μειώνει αισθητά τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Βοηθά στην συγκέντρωση και στην μνήμη: Έρευνα έδειξε ότι οι μαθητές που καταναλώνουν μπανάνες ήταν πιο προσεκτικοί στην τάξη και μαθαίνουν περισσότερα.

Βοηθούν στις καούρες στο στομάχι. Οι μπανάνες δρουν ως αντιόξινα για το στομάχι και προσφέρουν άμεση ανακούφιση. Εξουδετερώνουν, επίσης, την υπερβολική οξύτητα και μειώνουν τον ερεθισμό με την επικάλυψη των βλεννογόνου του στομαχιού.

Κατάθλιψη: Οι μπανάνες βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης λόγο των υψηλών επιπέδων τρυπτοφάνης που μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Οι ουσίες αυτές βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των συμπτωμάτων κρίσεων πανικού, καθώς βελτιώνουν τη διάθεση.

Πανικός: Για την αποφυγή του πανικού που προκαλεί έντονη επιθυμία για τροφές, πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας, απολαμβάνοντας πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα, όπως, οι μπανάνες κάθε δύο ώρες για να κρατηθούν τα επίπεδα σταθερά αποφεύγοντας έτσι τις σοκολάτες. 

Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά
Τσιμπήματα και δαγκώματα από έντομα: Δρα ως αντιισταμινικό σε τσιμπήματα εντόμων όταν τρίβεται η προσβεβλημένη περιοχή με το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας. Έτσι μειώνεται το πρήξιμο και ο ερεθισμός. 
 
Κάπνισμα: Οι μπανάνες μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι B6 και B12, το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχουν, βοηθούν τον οργανισμό να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της στέρησης της νικοτίνης.

Κονδυλώματα: Οι εναλλακτικοί ορκίζονται ότι όταν τοποθετηθεί η μπανάνα από την εξωτερική πλευρά στο σημείο των κονδυλωμάτων ως επίθεμα για πολλές ώρες θα εξαφανίσει τα κονδυλώματα.

Μια μπανάνα 100 γραμμαρίων περιέχει:
Θερμίδες 85,
Πρωτεΐνες 1,1γρ.,
Υδατάνθρακες 22,2 γρ.,
Χοληστερίνη 0,
Λιπαρά 0,2 γρ.
Βιταμίνες:
A 190 Δ.Μ.,
β1 0,05mg,
Β2 0,06mg,
Β3 0,7mg,
Β6 0,5mg,
Φολικό οξύ 10,9μικρομίλ,
C 10mg,
D 0,
E 0,4Δ.Μ.

Βασικά μέταλλα:
Ασβέστιο 8 mg,
Φώσφορος 26 mg,
Σίδηρος 0,7 mg,
Νάτριο 1 mg,
Μαγνήσιο 33 mg,
Κάλιο 370 mg.

Μπανάνα ή μήλο;
Η μπανάνα είναι προτιμότερη έπειτα από σωματική δραστηριότητα, ή όταν επιθυμούμε κάτι γλυκό. Ενδείκνυται σε αθλητές, σκληρά εργαζόμενους, υπερτασικούς με αυξημένες ανάγκες σε κάλιο. Το μήλο βοηθά σε δίαιτα αδυνατίσματος και είναι καλή επιλογή για διαβητικά, καρδιοπαθή ή αλλεργικά άτομα. Η καθημερινή κατανάλωση 1-2 μήλων με τη φλούδα μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Δυστυχώς, εξαιτίας της χρήσης φυτοφαρμάκων πρέπει να τα ξεφλουδίζουμε ή να επιλέγουμε βιολογικά μικρού μεγέθους και να τα πλένουμε καλά.

Kαι κάτι χρηστικό εκτός διατροφής.
Γρήγορο γυάλισμα παπουτσιών: Τρίβοντας με την από μέσα μεριά της φλούδας της μπανάνας τα δερμάτινα μας παπούτσια η κάτι άλλο δερμάτινο, και ακολούθως το σκουπίζουμε με ένα στεγνό πανί.


ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ! Συναγερμός στο Λευκό Οίκο

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ καθώς σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στην Ουάσινγκτον, έξω από το Λευκό Οίκο...


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού ακριβώς έγινε η έκρηξη. Σε κοντινό σημείο έξω από το Λευκό Οίκο, χωρίς να μπορεί ακόμη να διευκρινιστεί το πού ακριβώς βγαίνουν καπνοί.

Το περιστατικό συνέβη λίγα λεπτά πρωτού ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μαζί με την σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά επιβιβαστούν στο ελικόπτερο για να μεταβούν στην Αλαμπάμα.    πηγη   tromaktiko

Έμεινε χωρίς ρεύμα η Σερβία από τα χιόνια

Τα χιόνια που πλήττουν τη Σερβία έχουν δημιουργήσει σοβαρές βλάβες στο... δίκτυο ηλεκτροδότησης και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε κατάσταση ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Συνολικά 30.000 καταναλωτές έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιφέρεια Ζλάτιμπορ, λόγω βλαβών σε γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στο δήμο Πριέπολιε 7.500 νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και στη Μπάινα Μπάστα εκτός δικτύου είναι 5.500 καταναλωτές.

Μεγάλες ποσότητες χιονιού έπεσαν σε γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος που τροφοδοτούν υποσταθμούς και συνεργεία της επιχείρησης διανομής ηλεκτρικής ενέργειας προσπαθούν να προσεγγίσουν τις περιοχές και να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν την περιοχή του δήμου Σάμπατς, όπου υπερχείλισαν χείμαρροι και κρίθηκε χθες αναγκαία η απομάκρυνση 27 κατοίκων από την κωμόπολη Κοτσέλιεβα. Στην περιοχή Μπάνια Μπάντανια υπερχείλισε ο ποταμός Τσέρνιτσα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 30 κτίρια και στον δρόμο Σάμπατς - Ζάβλακα διακόπηκε η κυκλοφορία επειδή κατέρρευσε γέφυρα.

Ο επικεφαλής του Τομέα Εκτάκτων Καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, Πρέντραγκ Μάριτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλονται οι κάτοικοι, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

«Σήμερα, η κατάσταση είναι καλύτερη από χθες, αλλά έως το Σάββατο θα είμαστε πλήρη ετοιμότητα. Παραμένουμε σε εγρήγορση» είπε ο κ. Μάριτς, τονίζοντας ότι οι αρμόδιοι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης δείχνουν περισσότερη υπευθυνότητα και προληπτικά καθαρίζουν τα κανάλια.

Από τις χιονοπτώσεις δημιουργήθηκαν προβλήματα και στη σιδηροδρομική συγκοινωνία, σε τρία τμήματα της γραμμής Βελιγράδι - Μπαρ. Η διεθνής αμαξοστοιχία που ξεκίνησε, χθες το βράδυ, από το Βελιγράδι με προορισμό το Μπαρ του Μαυροβουνίου καθυστέρησε περίπου έξι ώρες στην περιοχή της Πόζεγκα, ενώ με μεγάλες καθυστερήσεις πραγματοποιήθηκαν τοπικά δρομολόγια.

Ένωση Μικρασιατών Θήβας

Νίκος και Γιασεμή Σαραγούδα
Ο Νίκος Σαραγούδας αποτελεί σίγουρα μια ειδική περίπτωση στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής. Δεξιοτέχνης στο ούτι και τραγουδιστής-τραγουδοποιός. Έχει μετάσχει στην ηχογράφηση (το λιγότερο) 3.000 τραγουδιών! Αρβανίτης (γεννήθηκε το 1933 στα Σπάτα), με καταγωγή από την Καρυστία, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη μουσική παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας το νεοδημοτικό ρεπερτόριο της εποχής. Πρωτοεμφανίστηκε το 1954 σε ένα γάμο δίπλα στον Παπασιδέρη. Πρωτοδισκογράφησε ως τραγουδιστής το 1966. Ώς τότε, είχε τραγουδήσει στη Ραδιοφωνία (σε «ζωντανή» εκπομπή) το «Πουλιά μου διαβατάρικα» και ένα συρτό του Παπα-σι-δέρη. Κατόπιν μελέτησε ούτι μόνος του για πολλά χρόνια «εν κρυπτώ» (το πρωτόπιασε στα χέρια του το 1968-69) Η πρώτη του επαφή με το ούτι έγινε στο καφενείο των μουσικών στα τέλη του '60, μια εποχή που το όργανο αυτό είχε σχεδόν εξαφανιστεί. Η περίφημη σμυρνέικη σχολή ήταν πλέον μια μακρινή ανάμνηση και το ρεπερτόριο της "καθ' ημάς ανατολής" ζούσε μόνο στις μνήμες των παλαιοτέρων. Τότε ήταν που ο Νίκος Σαραγούδας ερωτεύτηκε το ούτι. Αγόρασε ένα όργανο και ξεκίνησε ένα δρόμο μοναχικό, στο πείσμα των καιρών και της "μόδας". Οι δίσκοι του αυτοί, που κυκλοφόρησαν στις αρχές της δεκαετίας του '80, μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένας προάγγελος της γενικότερης στροφής στον παραδοσιακό ήχο, που παρατηρήθηκε από τη δεκαετία του '80 έως τις μέρες μας. Μια στροφή που ξεκίνησε νωρίτερα, με την "επανανακάλυψη" των ρεμπέτικων, και συνεχίστηκε με μουσικά σχήματα νέων κατά κανόνα μουσικών, που ανακάλυπταν ξανά τους ήχους αυτούς. Σε αυτό το μουσικό κλίμα, ο Νίκος Σαραγούδας ήταν από τους πρώτους που έφεραν στην επιφάνεια ένα όργανο κι ένα ρεπερτόριο ξεχασμένο και -όχι σπάνια- συκοφαντημένο. Γνώρισε στο κοινό τις εκφραστικές δυνατότητες του οργάνου και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς. Με απλά λόγια επέβαλε το ούτι ως μουσικό όργανο στην Ελλάδα και έδωσε την πραγματική θέση του στη μουσική Σκηνή μιας και θεωρείται ειδικός στα ταξίμια !!! Τα εκφραστικότατα ταξίμια εναλλάσσονται με γνωστά και άγνωστα τραγούδια που "ταξιδεύουν" σε ολόκληρη την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, καθώς και άλλα, νεότερα, που τα υπογράφουν συνθέτες του ρεμπέτικου. Πολλά από αυτά τραγουδά η σύζυγός του, Γιασεμή. Συνοψίζοντας, η δισκογραφία του μας δίνει κάτι από τον έρωτα του Νίκου Σαραγούδα γι' αυτήν τη μουσική καθώς και την παρεΐστικη διάθεση, τη δική του και των υπόλοιπων συντελεστών. Παρ' ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε, οι ηχογραφήσεις του αποτελούν σημαντικό οδηγό για όσους ασχολούνται με τη μουσική αυτή. Κι αυτό γιατί έχει συγκεντρωθεί σε ένα δίσκο ένας σημαντικός αριθμός από ταξίμια και τραγούδια σε διάφορους δρόμους. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είναι η καλύτερη εισαγωγή για όποιον θέλει να ασχοληθεί με το δαιδαλώδη, αλλά ιδιαίτερα γοητευτικό, κόσμο των μακάμ! Η γυναίκα του Γιασεμή Κανταρτζόγλου-Σαραγούδα (παντρεύτηκαν το 1959) είναι κι εκείνη τραγουδίστρια. O κύριος Νίκος και η κα Γιασεμή είναι πραγματικά αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής μας παράδοσης!!! Γεμίζουν τις καρδιές μας αγάπη για το παραδοσιακό τραγούδι και αποτελούν πρότυπο για τους νέους !! Οι αμανέδες της κυρίας Γιασεμή και τα ταξίμια του κυρίου Νίκου είναι η μεγαλύτερη απόδειξη του πάθους και της λατρείας αυτού που κάνουν !!!!!!”
Ο Λάμπρος Λιάβας είναι καθηγητής εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα, Eθνολογία Ν.Α Ευρώπης και Εθνομουσικολογία στο Παρίσι, πιάνο πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο με τον Γιάννη Ιωαννίδη, βυζαντινή και δημοτική μουσική με τον Σίμωνα Καρά. Δίδαξε στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου (1989-1992). Το 1992 εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής και το 1998 αναπληρωτής καθηγητής εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη - Κέντρου Εθνομουσικολογίας. Έχει πραγματοποιήσει επιτόπιες έρευνες και μουσικές καταγραφές σ’ όλη την Ελλάδα και στα Ελληνόφωνα χωριά της Κ. Ιταλίας. Έχει επιμεληθεί βιβλιογραφικές και δισκογραφικές εκδόσεις, ταινίες ντοκιμαντέρ, εκθέσεις, συνέδρια, φεστιβάλ και συναυλίες παραδοσιακής μουσικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει ασχοληθεί με οργάνωση αρχείων, μουσικοκριτική και παραγωγή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών για την ελληνική μουσική. Στο θέατρο έχει ασχοληθεί με την έρευνα, συγγραφή κειμένων, μουσική και σκηνοθετική επιμέλεια σε παραστάσεις αρχαίου δράματος, μουσικού θεάτρου και σύγχρονου χορού. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ελληνική δημοτική μουσική (με έμφαση στα επιμέρους τοπικά ιδιώματα και στα λαϊκά μουσικά όργανα), η αστική λαϊκή μουσική (ρεμπέτικο, θέατρο σκιών) και το νεότερο ελληνικό τραγούδι. Από το 1992 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του πανεπιστημίου Αθηνών τα μαθήματα: «Εισαγωγή στην ελληνική δημοτική μουσική», «Αστική λαϊκή μουσική» και «Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα» καθώς και τα σεμινάρια: «Μεθοδολογία της επιτόπιας εθνομουσικολογικής έρευνας», «Μουσική στο θέατρο σκιών» και «Ιστορική ανασκόπηση του νεότερου ελληνικού τραγουδιού». Επίσης, διδάσκει στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσική Κουλτούρα και Επικοινωνία. Ανθρωπολογικές και επικοινωνιακές προσεγγίσεις της μουσικής το μάθημα: «Μουσική και πολιτιστική διαχείριση». Από το 1979 έως σήμερα, είναι συνεργάτης της κρατικής και της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην παραγωγή εκπομπών για την παραδοσιακή μουσική. Από το 1984 συμμετέχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, επιστημονικές συναντήσεις και ημερίδες, κι έχει επιμεληθεί εκθέσεις λαϊκών οργάνων καθώς και φεστιβάλ, μουσικά αφιερώματα και συναυλίες ελληνικής και ξένης παραδοσιακής μουσικής σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παρουσιάζει την εκπομπή «Αλάτι της Γης» η οποία θα είναι σύντομα στην ΔΤ.
Κλήμης Πηρουνάκης : Πρώην Διευθυντής Σχολείου 2ης ευκαιρίας Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1950 . Ο Κλήμης είναι το όγδοο παιδί του ξακουστού και φωτισμένου ιερέα π. Γεωργίου Πυρουνάκη , που ήταν ίνδαλμα για τους νέους, άσκησε πολιτική θεολογία και έγινε πρότυπο για πολλούς. Μετά τις σπουδές του στο Τμήμα Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, ο Κλήμης μετακόμισε στο αγρόκτημά του στο Καπαρέλλι , όπου ζει μέχρι σήμερα με την οικογένειά του. Έχει διδάξει Θεολογία και ήταν διευθυντής στο τοπικό Γυμνάσιο Λύκειο ενώ διετέλεσε και Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας για κρατουμένους στις φυλακές της Χαλκίδας και του Ελαιώνα Θηβών. Σχολεία στα οποία εφάρμοσε δημιουργικές παιδαγωγικές μεθόδους που (πρέπει να) αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όσους επιθυμούν να παράγουν πολίτες μέσα από τη βιωματική γνώση και όχι απ’ τη στείρα παπαγαλία. Μια πολύ έντονη στιγμή στη ζωή του ήταν ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που συνέβη το 1968, όταν ήταν 18 ετών, και από τότε άρχισε να μετρά και να εκτιμά κάθε δευτερόλεπτο της ζωής του, δίνοντας παράλληλα μια υπόσχεση στον εαυτό του, ότι πρέπει να προσφέρει στους γύρω του. Έτσι, ως επικεφαλής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στις φυλακές της Θήβας, έδωσε πνοή και ελπίδα στους φυλακισμένους. Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας έχει δασκάλους, ψυχολόγους και συμβούλους σταδιοδρομίας, και είναι ένα από τα τέσσερα σχολεία που λειτουργούν σε φυλακές της χώρας μας. Με πολύ μεγάλη ευθύνη και επιτυχία λειτούργησε στις φυλακές το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας μέσα από το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε οποίες κρατούμενες το επιθυμούν να συνεχίσουν το σχολείο και να δώσουν εξετάσεις και για το Πανεπιστήμιο. Μέσα σε ένα κλίμα αγάπης και σεβασμού και αποδοχής του άλλου δίχως φόβο κινήθηκε ο Κλήμης όχι μόνο μέσα στον χώρο των φυλακισμένων άλλα παρέμεινε δίπλα τους και μετά την αποφυλάκιση τους δίνοντας τους ελπίδα και νόημα ζωής. Πραγματικό παράδειγμα για όλους η ακούραστη προσφορά του πού τον αναδεικνύει σε πραγματικό παιδί του μακαριστού π. Πυρουνάκη που μοχθούσε καθημερινά για όλους. Είναι φοβερό να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι δίπλα μας και κάποιοι να μην το γνωρίζουν. Άνθρωποι λειτουργεί –στην κυριολεξία – της εκπαίδευσης που λύτρωσαν κρατούμενους δείχνοντας τον δρόμο της ζωής με εκπληκτικά αποτελέσματα, άλλαξαν την ζωή ανθρώπων πίσω από τα σίδερα και άνοιξαν ορίζοντες σε νέους κάνοντάς τους να μην μισούν το βιβλίο όπως οι συμμαθητές τους σε άλλα σχολεία. Η Ένωση Μικρασιατών Θήβας τον ευχαριστεί που μας έδωσε την δυνατότητα να είμαστε ο σύλλογος που μπήκε πρώτος στις φυλακές Ελαιώνα για φιλανθρωπικό σκοπό και τον τιμά σήμερα

Ο Ένωση Μικρασιατών Θήβας πρόσθεσε 5 νέες φωτογραφίες.

Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015

Προγραμματισμός των έργων στον πεζόδρομο στη Θήβα

ΠΤΗΣΗ τρόμου για τον Ολυμπιακό εξαιτίας της κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία ήταν ο λόγος για μια πολύ άσχημη πτήση που...είχε ο Ολυμπιακός με προορισμό την Κομοτηνή.

Ο καιρός είναι πολύ κακός, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές αναταράξεις. Η τρομερή κακοκαιρία που επικρατεί στην Κομοτηνή από το απόγευμα της Παρασκευής έχει θέσει εν αμφιβόλω τη διεξαγωγή του Πανθρακικός – Ολυμπιακός το Σάββατο. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν με την έντονη βροχόπτωση έχουν μετατρέψει το γήπεδο του Πανθρακικού σε λίμνη και με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να διεξαχθεί παιχνίδι.

Αύριο θα βγει στο γήπεδο η απόφαση από τον διαιτητή και αν δεν γίνει, τότε θα πάρει μετάθεση για την Κυριακή. Να θυμίσουμε ότι την προσεχή Τετάρτη η ΑΕΚ φιλοξενεί τον ΟΣΦΠ για το Κύπελλο.

Μόνο ένας Έλληνας θα το σκεφτόταν αυτό – Πήγε να πάρει δάνειο και…

Ένας Έλληνας µπαίνει σε µια τράπεζα της Νέας Υόρκης και ζητάει πληροφορίες για ένα δάνειο.
Λέει στον υπάλληλο των δανείων ότι θέλει να ταξιδέψει στην Ελλάδα λόγω των εορτών των Χριστουγέννων για 2 εßδοµάδες και χρειάζεται να πάρει οπωσδήποτε ένα δάνειο των 5000$.
Ο υπάλληλος του εξηγεί ότι η τράπεζα θα χρειασθεί ένα είδος εξασφάλισης για να του χορηγήσει το δάνειο, έτσι ο Έλληνας ßγάζει από την τσέπη του και αφήνει πάνω στο γραφείο τα κλειδιά από µια ολοκαίνουρια Ferrari, που είναι παρκαρισµένη στην είσοδο της τράπεζας.
Αφού πραγµατοποιείται ο έλεγχος από την τράπεζα ότι το αυτοκίνητο είναι όντως στο όνοµα του, µέσα σε 20 λεπτά εγκρίνεται το δάνειο, και ο Έλληνας παίρνει τα χρήµατα και φεύγει.
Μόλις φεύγει, ο διευθυντής της τράπεζας και οι υπάλληλοι του ξεκαρδίζονται στα γέλια που ο Έλληνας έßαλε υποθήκη µια Ferrari των $200.000 για να πάρει δάνειο $5.000!
Ένας υπάλληλος παίρνει το αυτοκίνητο και το αφήνει στο υπόγειο γκαράζ της τράπεζας. Δυο εßδοµάδες αργότερα ο Έλληνας επιστρέφει, πληρώνει $5.000 και τον τόκο που ανέρχεται στα $15.41.
Ο υπάλληλος του λέει;
Κύριε είµαστε ευτυχείς που συνεργαστήκατε µε την τράπεζα µας, όλα έγιναν σωστά µόνο που έχουµε µια απορία.
Όσο εσείς λείπατε, ελέγξαµε στον υπολογιστή και ßρήκαµε ότι είσαστε δισεκατοµµυριούχος!
Το περίεργο είναι ποιος ήταν ο λόγος που πήρατε το δάνειο!
Και ο Έλληνας απαντά:
Πες µου ένα άλλο σηµείο στη Νέα Υόρκη που θα µπορούσε να αφήσει κανείς µια Ferrari µε ασφάλεια για δυο εßδοµάδες πληρώνοντας για παρκινγκ µόνο $15.41!!!

Μονάδες οπλισμού και στρατιώτες στο πόδι

Στα νότια της Ρωσίας διεξάγονται διευρυμένες ασκήσεις των στρατευμάτων της αντιαεροπορικής προστασίας...

Στα νότια της Ρωσίας διεξάγονται οι διευρυμένες ασκήσεις των στρατιωτικών μονάδων της αντιαεροπορικής προστασίας. Στις ασκήσεις συμμετέχουν πάνω από 2 χιλιάδες στρατιώτες και 500 μονάδες οπλισμού.

"Το προσωπικό μάχης θα αποτρέψουν τα χτυπήματα της τακτικής αεροπορίας, των μη επανδρωμένων ιπτάμενων μηχανημάτων και καταστρεπτικών στοιχείων των όπλων υψηλού στόχου του υποθετικού εχθρού. Επίσης να κάνουν αναχαίτιση της περίπλοκης εναέριας κατάστασης σε συνθήκες ραδιοηλεκτρονικής μάχης ", λέγεται στην ανακοίνωση της Νότιας Στρατιωτικής περιοχής.
Επισημαίνεται ότι οι ασκήσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Απριλίου, γίνονται σε 12 χώρους ασκήσεων που βρίσκονται στη Νότια Ομοσπονδιακή περιοχή, στις Ομοσπονδιακές περιοχές του Βορείου Καυκάσου και της Κριμαίας, καθώς και σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Αρμενία, τη Νότια Οσετία και την Αμπχασία.

Τις υποθέσεις για την πραγματοποίηση της αντιαεροπορικής προστασίας οι ειδικοί έχουν να επιλύσουν με χρήση κινούμενων πυραυλικών συστημά των ραντάρ "Igla", κανονιοφόρων πυραυλικών συστημάτων ραντάρ "Tunduska", συστοιχιών πυροβολικού "Shilka", πυραυλικών συστημάτων ραντάρ S-300V, "Strela-10", "TOR" και "OSA". Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων για ειδικούς των σταθμών ραντάρ δημιουργούνται δύσκολες συνθήκες εναέριας κατάστασης κατά τη διάρκεια αποτροπής ομαδικών πυραυλικών αεροπορικών χτυπημάτων του υποθετικού εχθρού, αναφέρει το στρατιωτικό όργανο.


Σφοδρές χιονοπτώσεις το επόμενο 48ωρο! Η πρόγνωση του Σ.Αρναούτογλου

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στην Ελλάδα με βροχές κατά διαστήματα στις... περισσότερες περιοχές και τοπικές καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου!

Οι χιονοπτώσεις θα διατηρηθούν κατά διαστήματα στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο. Ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή θα χρειαστεί στα ημιορεινά και κυρίως στα ορεινά της Θράκης έως και τη Κυριακή καθώς οι χιονοπτώσεις που θα σημειώνονται θα ει΄ναι πολύ πυκνές και θα συνοδευονται από ισχυρούς ανέμους (χιονοθύελλες) Δείτε αναλυτικά στο βίντεο την εξέλιξη του καιρού έως και τη Δευτέρα.

Δεν φεύγουν πλοία από Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας, λόγω... ισχυρών ανέμων στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο που κατά τόπους φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Από τον Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται κανονικά.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγία Μαρίνα -Νέα Στύρα και Πρίνου-Καβάλας.

Εγνατία Οδός: Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

Από την "Εγνατία Οδός Α.Ε." ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Ε.Μ.Υ., από το απόγευμα της...
Παρασκευής 06.03.2015, αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα, αρχικά στα Δυτικά και βαθμιαία κατά μήκος όλης της Εγνατίας Οδού και των Κάθετων Αξόνων, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και πιθανώς χαλαζοπτώσεις.

Αναμένονται, επίσης, κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές, που θα επεκταθούν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

Οι οδηγοί που προτίθενται να μετακινηθούν τόσο κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, όσο και στους Κάθετους 'Αξονες Καστοριάς, Ευζώνων, Προμαχώνα και Νυμφαίας, παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και να τηρούν τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης.

• Πριν το ταξίδι τους να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και τυχόν περιορισμούς στην κυκλοφορία από την ΕΛ.ΑΣ. και, αν είναι εφικτό, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων.
• Να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κτλ.) πριν τη μετακίνηση.
• Να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για όλους τους επιβάτες.
• Να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τη χρήση τους.
• Σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν αυξημένες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα και να προσαρμόζουν την ταχύτητα του οχήματός τους στις επικρατούσες συνθήκες.
• Να έχουν αναμμένα τα «μεσαία» φώτα (φώτα διασταύρωσης) του οχήματός τους.
• Να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας ή εντός σηράγγων για την τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων.
• Αν απαιτηθεί η στάση του οχήματος για λόγους έκτακτης ανάγκης, να γίνεται μόνο επί της δεξιάς Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).
• Να παρακολουθούν και τηρούν τις υποδείξεις της σταθερής και ηλεκτρονικής σήμανσης.
• Να τηρούν τις υποδείξεις της Τροχαίας και του Προσωπικού λειτουργίας και συντήρησης της οδού.
• Κατά τη διάρκεια εργασιών αποχιονισμού, να μην προσπερνούν τα αποχιονιστικά μηχανήματα, ακόμη και αν η κυκλοφορία διεξάγεται με χαμηλή ταχύτητα.

Ειδικά οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων παρακαλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων της Τροχαίας για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών κατά τη διάρκεια των χιονοπτώσεων.

Για πληροφορίες, εφόσον κινείστε επί της Εγνατίας Οδού, επικοινωνήστε με τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, στο τηλ. 1077.

Κυβερνητικές πηγές: Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες

"Για μια ακόμα φορά διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν την... καταστροφή της χώρας και «πιστωτικό γεγονός» που θα οδηγούσε σε χρεοκοπία την Ελλάδα", αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι η δόση προς το ΔΝΤ, 310 εκατομμύρια ευρώ, πληρώθηκε κανονικά, ενώ με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η έκδοση των εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δις ευρώ.

Ομαλή ροή, τονίζουν, θα υπάρξει και στις δύο υπόλοιπες εκδόσεις που υπάρχουν μέσα στον Μάρτιο. "Η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη. Ας μην… ανησυχούν, λοιπόν", αναφέρουν χαρακτηριστικά. "Είναι τα ίδια συστήματα που περίμεναν καταστροφή αν σχηματιστεί κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και που θα ερχόταν το τέλος του κόσμου στις 28 Φεβρουαρίου! Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη και ούτε θα συμβεί. Θα τους απογοητεύσουμε για ακόμα μια φορά" συμπληρώνουν.

Σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ, επισημαίνουν ότι δεν δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Οι τράπεζές μας είναι ασφαλείς και επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες. 

Για το Eurogroup της Δευτέρας 

Στο Eurogroup της Δευτέρας, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα θα θέσει το πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, πλαίσιο που βασίζεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε όχι μόνο η χώρα αλλά και οι εταίροι. Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, όπως παρουσιάζονται και στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, σημειώνουν. 

Τονίζουν, ακόμα, ότι "θα ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της χώρας, διαδικασία η οποία και θα αποτελέσει το έναυσμα για να αλλάξει το κλίμα αλλά και oι αποφάσεις στην ΕΚΤ. Μέσα στην εβδομάδα ακούστηκε ότι οι προτάσεις απορρίφθηκαν σε μία υποτιθέμενη συνεδρίαση του EW-Group. Σήμερα ακούγεται ότι θα απορριφθούν επειδή δεν συνεδρίασε το EW-Group. Αυτά είναι σενάρια εκτός πραγματικότητας. Η διαδικασία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται".

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Πέμπτη το Παρίσι, όπου θα μιλήσει στον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα προκειμένου να αναδιοργανωθεί η δημόσια διοίκηση για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Παράλληλα, θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. Ακόμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανεργία.

Αναφορικά με την απόφαση της European Bank for Reconstruction and Development για την έναρξη της χρηματοδότησης επενδύσεων στην Ελλάδα τονίζουν: "Η EBRD, η οποία θα επενδύσει πάνω από 500 εκ. ευρώ μέσα στο 2015, είναι μια διεθνής αναπτυξιακή τράπεζα με υψηλή φερεγγυότητα (triple-A), εκτεταμένη εμπειρία χρηματοδότησης διαδικασιών οικονομικής αναδιάρθρωσης και αποδεδειγμένη ικανότητα μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη προσκαλέσει τον Πρόεδρο της EBRD στην Αθήνα ώστε να εξασφαλισθεί η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Τράπεζας το συντομότερο δυνατό".

Όλοι το Σάββατο 7/3 γιορτάζουμε την γιορτή της γυναίκας με τον σύλλογο Ισμήνη

Απεργία πείνας έξω από το Δημαρχείο Θήβας του προέδρου του Αεραθλητικού συλλόγου Θήβας

Αγώνες Τοξοβολίας στη Θήβα

Χαλάει ο καιρός την Παρασκευή

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

Το υπουργείο Παιδείας για το ατύχημα της μαθήτριας στη Ρώμη

Αδιευκρίνιστοι παραμένουν οι λόγοι της πτώσης μαθήτριας από μπαλκόνι του Β΄ ορόφου ξενοδοχείου στη Ρώμη, όπου...βρισκόταν στο πλαίσιο εκπαιδευτικής σχολικής εκδρομής, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Παιδείας.

Όπως αναφέρεται, το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε χθες στις 23.00. Από τα μεσάνυχτα, η άτυχη μαθήτρια νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας, καθώς φέρει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Η νεαρή κοπέλα χειρουργήθηκε και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ οι γονείς της έχουν ήδη μεταβεί στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Τονίζεται, επίσης, ότι τα συναρμόδια υπουργεία, Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας και Εξωτερικών, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη και τους θεράποντες ιατρούς του νοσοκομείου της Ρώμης.

Επιπλέον, εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους με όποιο τρόπο χρειαστεί, ώστε να αποκατασταθεί η υγεία της νεαρής μαθήτριας και να υποστηριχθούν η οικογένειά της, οι συμμαθητές της και οι συνοδοί καθηγητές.

Bάφτηκε με αίμα η εκδρομη-Mαθήτρια από την Ελλάδα έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου στη Ρώμη

ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΣ:ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ

Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ.:Ο Γιάννης Διαμαντόπουλος νέος Αττικάρχης με βοηθό τον Αλ.Ασημακόπουλο

Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ.:Ο Γιάννης Διαμαντόπουλος νέος Αττικάρχης με βοηθό τον Αλ.Ασημακόπουλο

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του anatropionline.gr, η επαναφορά του κ. Διαμαντόπουλου στη θέση του αττικάρχη, είναι σχεδόν βέβαιη χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται προς το παρόν, από τα επίσημα χείλη της ΕΛ.ΑΣ.
Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για την τοποθέτηση του υποστράτηγου, Ασημακόπουλου Αλκιβιάδη στη θέση του βοηθού ΓΑΔΑ.
Μετά και τις τελευταίες κρίσεις των Υπαστυνόμων, αναμένονται με μεγάλη αγωνία και οι τοποθετήσεις των ανώτατων αξιωματικών και σίγουρα θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα των Νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Δικαίωμα των ανασφάλιστων στην δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Προσλήψεις προσωπικού υποσχέθηκε στους Βοιωτούς ο Αν.Υπουργός Υγείας για τα Νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΝΝΕΔ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΝΝΕΔ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΗΜ.Τ.Ο. Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Λιβαδειάς Χριστοπούλου 2, Λιβαδειά ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: « Σημεία Επικαιρότητας - ΟΝΝΕΔ» 1) Αγροτικές Επιδοτήσεις: Οι επιδοτήσεις που προορίζονταν για την ενίσχυση των νέων αγροτών αλλά και για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές δεσμεύονται με απόφαση της κυβέρνησης προκειμένου να ικανοποιήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στην Τ.τ.Ε. σημαίνει πρακτικά ότι η κυβέρνηση βάζει χέρι στα λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγροτική πολιτική. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για εξαιρετικές περιστάσεις, μια τέτοια κίνηση είναι εκτός θεσμικού πλαισίου και μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες. Εφόσον τα συγκεκριμένα κεφάλαια χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς από αυτούς που διατέθηκαν, μπορούν να γίνουν άμεσα απαιτητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον επιπλέον κίνδυνο να μην διατεθεί ούτε ένα ευρώ για τους ίδιους σκοπούς στο άμεσο μέλλον. 2)Μεταναστευτικό: Οφείλουμε να επανεξετάσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα κέντρα κράτησης. Η Αμυγδαλέζα δεν μας κάνει περήφανους. Από την άλλη πλευρά, όμως, η μεταφορά εκατοντάδων παράνομων μεταναστών και η απελευθέρωσή τους στην καρδιά της Αθήνας, προκαλεί την εύλογη ανησυχία όλων. Είναι προφανής η έλλειψη σχεδιασμού της Κυβέρνησης. Η ασφάλεια των πολιτών και η ομαλή λειτουργία της κοινωνίας πρέπει να διασφαλίζονται από την Πολιτεία. Δυστυχώς, η επιλογή της Κυβέρνησης δεν αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα αλλά αντίθετα ενισχύει εμμέσως τη μεταναστευτική εισροή καθώς και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. 3)Υγεία: Γνωρίζαμε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ουτοπικό. Η ακατάσχετη παροχολογία της προεκλογικής περιόδου αντικαταστάθηκε από περικοπές χωρίς κανένα σχεδιασμό. Ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, η μείωση κατά 51% της κρατικής χρηματοδότησης από αυτή της τελευταίας χρονιάς, θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο των υπηρεσιών. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που, προεκλογικά, ζητούσε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει άλλους πόρους για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους. 4) ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Η προκλητική απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ, μετά από εισήγηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, για αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να καλυφθούν τα επιδόματα των εργαζόμενων της ΔΕΗ, δημιουργεί τόσο αλγεινές εντυπώσεις όσο και πολλά ερωτηματικά για αυτήν την επιλογή της. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φορτωθεί στις πλάτες του τα συνδικαλιστικά προνόμια μιας ομάδας εργαζομένων, την ώρα που κανένας άλλος υπάλληλος δεν έχει πρόσβαση σε ανάλογες παροχές. Είναι γεγονός ότι τα κεφάλαια που ανέρχονται σε 33 εκ. ευρώ θα μπορούσαν να διατεθούν για εκπτώσεις στα τιμολόγια επιχειρήσεων αλλά και ιδιωτών που υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Link: http://onned.gr/2008-11-28-10-29-46/-mainmenu-64/1162-2015-03-03-15-16- 42 Γραφείο Τύπου - ΔΗΜ.Τ.Ο. Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Λιβαδειάς

Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ: Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, μετά το... βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που τον παραπέμπει σε δίκη για το κακούργημα της απιστίας σε βάρος της επιχείρησης, αδίκημα που αφορά παράνομες αυξήσεις που ενέκρινε σε στελέχη της επιχείρησης την περίοδο 2010-2012.

Η παραίτησή του υποβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, για λόγους ευθιξίας και έγινε δεκτή από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η επιστολή παραίτησης αναμένεται να αποσταλεί αύριο, Πέμπτη (05/03/2015).

Η υπόθεση αφορά μισθολογικές αυξήσεις προς 19 στελέχη της ΔΕΗ που εγκρίθηκαν από τον κ. Ζερβό την επίμαχη χρονική περίοδο.

Οι αυξήσεις χορηγήθηκαν ενώ ήταν σε ισχύ νόμος που περιόριζε τις μισθολογικές αποδοχές των στελεχών της Δημόσιας Επιχείρησης σε ποσά που δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν τα περίπου 5.900 ευρώ.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι από τον Μάρτιο 2010 έως και τον Σεπτέμβριο 2012 οι αυξήσεις προκάλεσαν ζημιά στη δημόσια περιουσία της ΔΕΗ που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.
Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών αναφέρει συγκεκριμένα ότι «με περισσότερες πράξεις του που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος και με την ιδιότητα του διευθύνοντα συμβούλου και Προέδρου του διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ κατά την διαχείριση των εσόδων της εταιρείας που του είχαν ανατεθεί με νόμο, ελάττωσε εν γνώσει του και για να ωφεληθεί άλλος την περιουσία της παραπάνω εταιρείας, η οποία ανήκε στο ελληνικό δημόσιο, που κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού της κεφαλαίου και ορίζει την διοίκηση αυτής...».

Σύμφωνα με την απόφαση, που παραπέμπει τον κ. Ζερβό στο ακροατήριο για κακούργημα, ο ίδιος υπερέβη το νόμο 3833/2010 και τις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών, καθώς ενέκρινε την χορήγηση μισθολογικών αποδοχών σε διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, πάνω από τα5.981 ευρώ που όριζε ο νόμος για την περίοδο Μαρτίου - Μάιου 2010 και τα 5.856 για το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2010 - Αυγούστου 2012 καθώς επίσης και 5.000 από το Σεπτέμβριο του 2012 έως σήμερα.

Vindskip : Το νέο αιολικό πλοίο

Ένα νέο «αιολικό πλοίο» που ονομάζεται Vindskip και σχεδιάστηκε από το Νορβηγό μηχανικό Τέργε Λάντε έχει σκοπό να μειώσει το υψηλό κόστος των καυσίμων και να βοηθήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να συμμορφωθούν με τις νέες οδηγίες για τις επιβλαβείς εκπομπές αερίων. Ο Λάντε βρήκε λύση σχεδιάζοντας ένα πλοίο το οποίο χρησιμοποιεί αιολική ενέργεια, με τον σκελετό του να χρησιμοποιείται ως συμμετρική αεροτομή. Στην ανοικτή θάλασσα, το Vindskip θα επωφελείται από τους δυνατούς ανέμους, καθιστώντας το ενεργειακά αποδοτικό, ενώ στα περάσματα με ανέμους χαμηλών εντάσεων, το πλοίο θα χρησιμοποιεί ένα σύστημα με υγροποιημένο φυσικό αέριο. 
Η κατανάλωση καυσίμων του πρότυπου πλοίου εκτιμάται πως θα είναι 40% μικρότερη σε σύγκριση με ένα συμβατικό φορτηγό πλοίο, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να μειωθούν έως και κατά 80%, σύμφωνα με τον Λάντε.
Το πλοίο θα χρησιμοποιεί επίσης ένα νέο λογισμικό που υπολογίζει τη βέλτιστη πορεία για την εκμετάλλευση της μέγιστης διαθέσιμης αιολικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας μετεωρολογικά δεδομένα και μεγιστοποιώντας την ενεργειακή απόδοση.
Το υβριδικό πλοίο αναμένεται να πλεύσει επίσημα για πρώτη φορά το 2019, εάν όλες οι δοκιμές στεφθούν με επιτυχία.
naftemporiki.gr

Φθιώτιδα: Τον βρήκαν καταπλακωμένο από το τρακτέρ να ζητάει βοήθεια