Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ – ΤΑΒΕΡΝΩΝ – ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΒΩΝ


              

Προς:  ΜΕΛΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
  Μ.Μ.Ε


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αγαπητοί Συνάδελφοι,


Όπως ήδη γνωρίζετε σύμφωνα με το Ν. 4334/16-7-2015 (ΦΕΚ Α΄80/16-7-2015) «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.)» ο συντελεστής τους φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) ορίζεται σε 23% και για τον Κλάδο μας.

Θα πρέπει άμεσα να κάνετε τις όποιες διορθωτικές αλλαγές στην ταμειακή σας μηχανή και τους τιμοκαταλόγους σας, καθώς η ισχύς του Νόμου αρχίζει από σήμερα 16 Ιουλίου.

Στο 13% παραμένει μόνο το νερό.

Από την πλευρά μας, όπως και το 2013, θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μεταβεί σε εύλογο διάστημα και πάλι ο Κλάδος σε χαμηλότερο συντελεστή.


ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

    Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΡΑΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ    ΚΟΥΤΣΟΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΜΟΣ

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Έμεινε έγκυος στο στόμα, τρώγοντας...

Μια γυναίκα από τη Νότια Κορέα, διαπιστώθηκε ότι κυοφορούσε έμβρυο μέσα στο στόμα της...
Όπως γράφει η Daily Mail η γυναίκα απολάμβανε το φαγητό της μέχρι που ένιωσε έναν πόνο στο στόμα και αρκετές ενοχλήσεις. Πήγε στους γιατρούς και εκείνοι διαπίστωσαν ότι έχει κάποιους μικροοργανισμούς μέσα στη στοματική της κοιλότητα.

Σύμφωνα με την επιστημονική εφημερίδα του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογικής Πληροφορίας του Μέριλαντ, η 63χρονη γυναίκα κυοφορούσε μέσα στη στοματική κοιλότητα!

Αυτά τα μικροσκοπικά κεφαλόποδα που διαθέτουν τα καλαμάρια, τα χταπόδια κι άλλα θαλασσινά εδέσματα είχαν βρει καταφύγιο στα ούλα, τη γλώσσα και τα μάγουλα της γυναίκας, ενώ οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι είναι σπέρμα καλαμαριού.

Οπως δημοσίευσε η εφημερίδα "δεν είχε καταπιεί, αλλά έφτυσε αμέσως.''

Παραπονέθηκε για τσιμπήματα και αίσθηση ξένων σωματιδίων μέσα στο στόμα της.

Κατά την εξέταση βρέθηκαν 12 λευκοί μικροοργανισμοί σαν έντομα που αναμείχθηκαν με τη βλεννογόνα ουσία γύρω στη στοματική κοιλότητα.

Κατά τη μορφολογική τους ανάλυση, οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί ταυτοποιήθηκαν ως "σπερματοφόρο καλαμαριού", κάτι που το Science 2.0, το θεωρεί ισοδύναμο μ’ ένα κυπελλάκι σπέρματος.

Ανάλογα περιστατικά είναι συνήθη στην Άπω Ανατολή, της κυοφορίας μικροοργανισμών στο στόμα καθώς οι άνθρωποι συνηθίζουν να τρώνε ωμά θαλασσινά.

Αντιθέτως, στη Δύση οι άνθρωποι πριν φάνε πάντα μαγειρεμένα τα θαλασσινά, τα καθαρίζουν καλά και χωρίς να το γνωρίζουν αφαιρούν και τα σπερματοφόρα, ενώ είναι αδύνατο αυτοί οι μικροοργανισμοί να κολλήσουν στα χέρια γιατί το δέρμα είναι αρκετά σκληρό και αφιλόξενο.

ΔΕΝ ανοίγουν οι τράπεζες - ΠΑΡΑΤΑΣΗ στην τραπεζική αργία ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ - ΔΕΙΤΕ μέχρι πότε

Την παράταση της τραπεζικής αργίας έως...
και την Κυριακή, 19 Ιουλίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

«Το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι, με Υπουργική Απόφαση, παρατείνεται έως και 19 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τραπεζικές πηγές τις οποίες επικαλούνταν νωρίτερα το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς και το Reuters, έκαναν λόγο για άνοιγμα των τραπεζών από την ερχόμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το όριο ανάληψης των 60 ευρώ την ημέρα παραμένει, με τους πολίτες ωστόσο να έχουν τη δυνατότητα, αντί να παίρνουν καθημερινά 60 ευρώ, να λαμβάνουν σωρευτικά τα ποσά που δικαιούνται, προκειμένου να μη δημιουργούνται ουρές στα καταστήματα ή στις αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ).

Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτης δεν προσέλθει μία ημέρα για ανάληψη 60 ευρώ, θα μπορεί την επομένη να λαμβάνει 120 ευρώ.

ΕΚΤ: Αύξηση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ

Την αύξηση της έκτακτης ρευστότητας που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από τη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Η αύξηση ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ για μία εβδομάδα.

«Η απόφαση να αυξήσουμε τον ELA σήμερα ήταν συμμετρική με την απόφαση να τον παγώσουμε πριν από μερικές ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα με την απόφαση για "χρηματοδότηση – γέφυρα" αλλά και την ψήφιση από διάφορα κοινοβούλια της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές».

Αποκάλυψε, πάντως, ότι τις προηγούμενες ημέρες «υπήρξαν φωνές τις προηγούμενες ημέρες που μιλούσαν για έλξη του ELA προς το μηδέν κάτι που θα οδηγούσε σε κατάρρευση».

Μεγάλη προσοχή! Αλλάζει άρδην το σύστημα ανάληψης χρημάτων από τα ΑΤΜ! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε...

Σχέδια αποσυμφώρησης της ουράς στα ATM επεξεργάζεται η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το οικονομικό επιτελείο υπό την προϋπόθεση ότι μετά την ψήφιση των μέτρων, θα αρχίσει και πάλι να ρέει φρέσκο χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σχέδιο να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα "σωρευτικών" αναλήψεων. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Ότι το κάθε φυσικό πρόσωπο, θα μπορεί να πηγαίνει είτε μια φορά την εβδομάδα στο ATM και να σηκώνει 420 ευρώ (60 ευρώ επί επτά ημέρες) είτε μια φορά τον μήνα και να παίρνει 1800 ευρώ (60 ευρώ επί 30 ημέρες). Αν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, θα εκτονωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θα μπορούν να σηκώσουν τον μισθό ή τη σύνταξή τους.
Με άνοιγμα των θυρίδων και σωρευτική απόδοση του ημερήσιου 60ευρου από τα ΑΤΜ, θα ανοίξουν οι τράπεζες, το πιθανότερο την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουλίου, αντί για αύριο Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σε χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων των τραπεζών με την πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Λ. Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι τράπεζες μετά την παύση της τραπεζικής αργίας προκειμένου να τονωθεί τόσο η ρευστότητα στο σύστημα, όσο και η ψυχολογία των πολιτών.
Προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να επιτραπεί το άνοιγμα των θυρίδων χωρίς κανένα περιορισμό (π.χ. σειράς προτεραιότητας ή συγκεκριμένα καταστήματα), καθώς επίσης να δοθεί η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης των 60 ευρώ από τα ΑΤΜ.
Αυτό σημαίνει ότι με το άνοιγμα των τραπεζικών καταστημάτων:
1. Θα επιτραπεί το ποσό των 60 ευρώ που δεν αναλήφθηκε τη μία ημέρα να μπορεί να "τραβιέται" αθροιστικά με το ποσό της επομένης, δηλαδή να γίνεται ανάληψη 120 ευρώ.
2. Στην ίδια λογική, το ημερήσιο 60ευρω θα αθροίζεται για κάθε ημέρα κατά την ημέρα της ανάληψης, με αποτέλεσμα κάποιος να μπορεί να "σηκώσει" μέσα στο μήνα 1.800 ευρώ.
Σύμφωνα παντα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στη συζήτηση προτάθηκε το δικαίωμα της αθροιστικής ανάληψης να "μηδενίζει" κάθε εβδομάδα, ωστόσο επικράτησε η άποψη το δικαίωμα στην "προσαυξανόμενη" ανάληψη να μην χάνεται.
Εν τω μεταξύ, στο "μέτωπο" των θυρίδων, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών υπάρχουν φυλαγμένες καταθέσεις συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ, αποφασίστηκε πλήρης ελευθερία κινήσεων, εφόσον το χρήμα παραμένει στο εσωτερικό της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο μόνος έλεγχος θα γίνεται μόνο στα σύνορα, εφόσον επιχειρήσει κάποιος να βγάλει τα χρήματα αυτά στο εξωτερικό. Ακόμη δεν έχει καθοριστεί ένα συγκεκριμένο όριο για την επιτρεπόμενη εξαγωγή χρημάτων κατ΄ αυτό τον τρόπο, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ χαμηλότερο από το ισχύον όριο των 10.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι με τη χθεσινή πράξη νομοθετικού περιεχομένου ορίζεται πως ήδη κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας, από τα υποκαταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων μπορούν να διενεργούνται οι ακόλουθες πράξεις:
α. Η άπαξ καταβολή ποσού 120 ευρώ στους δικαιούχους (συνταξιούχους, ανέργους κλπ).
β. Οι πληρωμές:
αα) ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών δόσεων από τη χρήση πιστωτικής κάρτας και από κάθε είδους δάνειο, και
ββ) οφειλών προς το Δημόσιο, προς τις ΔΕΚΟ, προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και προς ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με κατάθεση μετρητών ή με εντολή μεταφοράς χρηματικού ποσού από τραπεζικό λογαριασμό.
γ. Η εντολή μεταφοράς κεφαλαίων από λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως σε άλλο αντίστοιχο λογαριασμό που τηρείται στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα.
Σημειώνεται ότι για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η τραπεζική αργία αναστέλλεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών (εξώσεων) και προσωπικών κρατήσεων.
Επίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η υποχρέωση έκδοσης και κατάθεσης, εκ μέρους των δικηγόρων ή των διαδίκων, γραμματίων καταβολής, δικαστικών ενσήμων, εισφορών, ή άλλων, πάσης φύσης, παραβόλων και εξόδων σχετικά με την άσκηση και εκδίκαση ενδίκων βοηθημάτων και ενδίκων μέσων ενώπιον δικαστικών αρχών ή την εκπροσώπηση από συνήγορο ενώπιον αυτών.

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Συμφωνία στο Eurogroup για το δάνειο - γέφυρα 7 δισ.

Η πρωινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών των κρατών της...
ευρωζώνης, έκρυβε συμφωνία για το δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δις ευρώ προς την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των επόμενων.

Σε συμφωνία για το δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα κατέληξε το Eurogroup προκειμένου να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες της χώρας μας ύψους 7 δις ευρώ. Οι επίσημες ανακοινώσεις σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα βγουν αύριο αφού οριστικοποιηθούν πρώτα κάποια τεχνικά ζητήματα για τη μορφή που θα έχει αυτή η συμφωνία του βραχυπρόθεσμου προγράμματος.

Η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων τα ξημερώματα από την ελληνική βουλή με 229 θετικές ψήφους, αποτέλεσε το σινιάλο τόσο στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια αλλά και στην πρωινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες συζητήθηκαν η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων για τις μεταρρυθμίσεις στη Βουλή των Ελλήνων αλλά και αποφασίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα υπάρξει η στήριξη στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες για την πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ αλλά και των δόσεων του ΔΝΤ.

Αυτό ήταν το πρώτο βήμα και αφορά δάνειο δάνειο 7 δισ. ευρώ από τον EFSM, διαθέσιμο για 3 μήνες, συνοδευόμενο από ένα πρόγραμμα τύπου MoU που θα αποτελέσει την 1η χρηματοδοτική γέφυρα για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες.

Η κίνηση αυτή λύνει το πρόβλημα του Ιουλίου αλλά δεν καλύπτει όλο το κόστος των 22 δισ. ευρώ της χρηματοδοτικής γέφυρας, αφού τα διαθέσιμα κονδύλια του συγκεκριμένου ταμείου είναι 11,5  δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με  την πρόταση της Κομισιόν προς το Ecofin, που καλείται να αποφασίσει, η συνδρομή θα καταβληθεί σε μία δόση και θα συνδέεται με όρους οικονομικής πολιτικής (MOU). Θα αποπληρωθεί όταν η Ελλάδα θα λάβει το δάνειο από τον ESM.

Αλλαγές στο παρά ένα για τον ΦΠΑ - Πού αυξήθηκε και πού μειώθηκε;

Πιο «αλμυρό» γίνεται από εδώ και πέρα το μοσχαράκι, αφού πριν μπουν οι τελικές... υπογραφές στο νομοσχέδιο με τα πρώτα μέτρα, έγιναν περίεργες τράμπες με τον ΦΠΑ.

Με ψυχρολουσία ξύπνησαν και οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών, αφού ενώ είχαν μείνει με την εντύπωση ότι θα διατηρήσουν το μειωμένο ΦΠΑ, τελικά θα βάζουν κι αυτοί πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αν διαβάσει κανείς το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε θα διαπιστώσει ότι έγιναν τρεις αλλαγές βασικές, σε σχέση με τις διορθώσεις που είχαν προηγηθεί νωρίς το μεσημέρι. Κατ' αρχάς, το μοσχαρίσιο κρέας «πέταξε» από το 13% στο 23%, ενώ αντιθέτως τα πουλερικά και τα κουνέλια που είχαν μεταταχθεί προσωρινά στο 23%, επέστρεψαν στο 13% μαζί με τα αμνοερίφια. Σημειώνεται ότι ο μειωμένος ΦΠΑ 13% ισχύει μόνο για το κρέας, αφού τα ζωντανά ζώα πηγαίνουν στο 23% και αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το αυξημένο κόστος για τον παραγωγό είναι πολύ πιθανόν ότι θα περάσει στο τελικό προϊόν, άρα το 13% θα εφαρμόζεται επί υψηλότερης τιμής.

Σημαντική αλλαγή- ευτυχώς προς το καλύτερο- επήλθε στα γαλακτοκομικά, αφού όλα υπάγονται στο 13%. Με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε το διαφαινόμενο αλαλούμ με τους διαφορετικούς συντελεστές αν το τυρί είναι τριμμένο ή όχι, αν έχει πολλά ή λίγα λιπαρά κ.ο.κ. Η αλλαγή αυτή αφορά και στα γιαούρτια, αφού στο 13% παραμένουν και όσα έχουν προσθήκη ζάχαρης ή φρούτων.

Τρίτη και φαρμακερή αλλαγή έγινε στο καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Οι χαμένοι είναι οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών, οι οποίοι δεν γλίτωσαν την κατάργηση. Από 1/10 το ειδικό καθεστώς καταργείται για τα πιο πλούσια νησιά (η αρχή με Μύκονο και Σαντορίνη), ακολουθούν τα λιγότερο πλούσια την 1η Ιουλίου του 2016, ενώ από 1/1/2017 το ειδικό καθεστώς καταργείται για όλα τα νησιά. Ο ειδικός κατάλογος των νησιών και το χρονοδιάγραμμα θα οριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση και μένει να δούμε αν θα τηρηθεί η δέσμευση για ειδική επιδότηση στους μόνιμους κατοίκους νησιών με πολύ χαμηλό εισόδημα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ – ΒΟΙΩΤΙΑΣ Union of workers in Food & Beverages Evias – Viotias

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ – ΒΟΙΩΤΙΑΣD:\DOCUMENTS\Κόμμα\ERGATIKA\ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ\Logo.JPG
Union of workers in Food & Beverages Evias – Viotias
Αριθμ. Απόφ. Πρωτοδικείου Χαλκίδας 128/2002, 218/2012, Βιβλ. Σωμ. 23/2002
ΜΕΛΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ – ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
τηλ. 6976975834, email: syndikato.tp@gmail.com, fax: 2221234254
Αριθμ. Πρωτ. 209 Χαλκίδα 14/07/2015

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΛΗ
ΧΑΛΚΙΔΑ: ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ 8μμ
ΘΗΒΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 8μμ

Να σταματήσουμε τώρα την κοροϊδία. Τον Γενάρη μας είπαν ότι μια αλλαγή κυβέρνησης μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματά μας. Μετά την εκλογή της, η «αριστερή κυβέρνηση» διατήρησε όλα τα προηγούμενα μέτρα και επέκτεινε τη ληστεία του μόχθου μας. Τον Ιούλη μας κάλεσαν να ψηφίσουμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε ένα δημοψήφισμα απάτη. Μετά το δημοψήφισμα το ΟΧΙ ενώθηκε με το ΝΑΙ και μαζί λένε ότι ο λαός έδωσε εντολή για να υπογραφεί το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ!!!
ΒΡΩΝΤΟΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΣΦΑΓΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΣΤΑ 751€ ΜΕ ΝΟΜΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό που υπάρχει ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Είτε με υπογραφή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Νο3, είτε με grexit, είτε με δραχμή, είτε με Geuro, θα συνεχιστεί η επίθεση στη ζωή των εργαζομένων και του λαού για να δημιουργηθεί ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, να γίνουν επενδύσεις, να έρθει ανάπτυξη.
ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ «ΛΥΣΕΙΣ».
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ, ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩ – ΚΑΤΩ. Μόνο με αυτή την επιλογή μπορούν να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειά σας για να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, οργάνωση στο κλάδο για να υπογραφούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οργάνωση σε όλη την εργατική τάξη και το λαό για να μπει φρένο στην επίθεση και να διεκδικήσουμε όλο τον πλούτο που παράγουμε.
ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ – ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

"OXI" από Σταθά και Σκούμα

«Όχι» από 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 6 παρών και 1 απουσία. Η κυβερνητική πλειοψηφία βγαίνει τραυματισμένη από την ψηφοφορία των προαπαιτούμενων, αφού 1 βουλευτής στους 3 καταψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε αμέσως από την ολομέλεια, μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία.

Και το πετυχημένο σχόλιο στα social media:

«1ο Μνημόνιο 172 βουλευτές, 2ο Μνημόνιο 199 βουλευτές, 3ο Μνημόνιο 229 βουλευτές. Η Αριστερά ενώνει».

«Όχι» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

Απέδρασε ο δολοφόνος του beach bar στην Χαλκιδική - Όλο το χρονικό...

Ο 29χρονος δολοφόνος του beach bar στην Ποτίδαια Χαλκιδικής, ο άνθρωπος που...
σκότωσε έναν 34χρονο και τραυμάτισε άλλα τρία άτομα, για ένα ερωτικό πείραγμα στην κοπέλα του, απέδρασε πηγαίνοντας στην τουαλέτα!


Ο δράστης χθες το απόγευμα προφασίστηκε στους αστυνομικούς την ανάγκη του να πάει στο μπάνιο. Όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν το κελί του, ο 29χρονος με χτυπήματα πολεμικών τεχνών, των οποίων είναι γνώστης, κατάφερε να τους εξουδετερώσει και στη συνέχεια να κάνει το ίδιο χτυπώντας την γυναίκα αξιωματικό υπηρεσίας και να καταφέρει να διαφύγει τρέχοντας έξω από το αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου.

Η απόδραση δεν έγινε γνωστή, παρότι το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Μερικές ώρες αργότερα εντοπίστηκε σε μικρή απόσταση από το αστυνομικό τμήμα, σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα την εκ νέου σύλληψή του.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έθεσε σε διαθεσιμότητα τους αστυνομικούς και διέταξε ΕΔΕ για την εξακρίβωση των συνθηκών της απόδρασης του επικίνδυνου κακοποιού.

Να σημειώσουμε ότι το φονικό συνέβη στο βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε γνωστό beach bar της Ποτίδαιας Χαλκιδικής.

Αφορμή για τον καυγά, στάθηκε η ερωτική προσέγγιση τριών Ελλήνων στη φίλη του 29χρονου δράστη, ο οποίος μένει χρόνια στα Νέα Μουδανιά. Όταν κατάλαβε το έντονο φλερτ προς τη φίλη του κατευθύνθηκε προς την παρέα των Ελλήνων και τους ζήτησε το λόγο προτρέποντας τους να σταματήσουν. Η έντονη λογομαχία έγινε αντιληπτή από τον 34χρονο, τον αστυνομικό αδερφό του και τέσσερις ακόμη φίλους τους, που πλησίασαν προς την παρέα που διαπληκτιζόταν, τους οποίους γνώριζαν, επιδιώκοντας να ηρεμήσουν τα οξυμένα πνεύματα. Ο ομογενής από τη Γεωργία, γνώστης πολεμικών τεχνών, που έχει απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές για ληστεία, αποχώρησε προσβεβλημένος από το κατάστημα.

Η παρέα των Ελλήνων παρέμεινε και συνέχισε να διασκεδάζει, χωρίς κανείς να υποπτεύεται το αιματοκύλισμα που θα ακολουθούσε, καθώς υπήρχε η αίσθηση ότι ο επεισόδιο είχε λήξει. Δεν ήταν όμως έτσι, αφού λίγα λεπτά αργότερα, ο 29χρονος επέστρεψε κρατώντας στα χέρια του ένα πιστόλι, που είχε πάρει από το σπίτι του. Σε κατάσταση αμόκ άρχισε να ψάχνει του «αντιπάλους» και όταν τους εντόπισε, άρχισε να πυροβολεί εναντίον τους. Πυροβόλησε τουλάχιστον πέντε φορές. Ο 34χρονος ήταν ο πρώτος που δέχθηκε τα πυρά, και έπεσε νεκρός. Ο 28χρονος αστυνομικός αδερφός του τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Ένας 39χρονος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Πολυγύρου με σοβαρά τραύματα στη θωρακοκοιλιακή χώρα και ρήξη εντέρου. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύτηκε τραυματισμένος στην φτέρνα κι ο 44χρονος υπεύθυνος του beach bar. Ο 29χρονος δράστης μετά την πράξη του διέφυγε προσωρινά βρίσκοντας καταφύγιο σε αλσύλλιο της περιοχής, κοντά στην παραλία της Ποτίδαιας. Συνελήφθη, το μεσημέρι της επόμενη μέρας όταν επιχειρούσε να διαφύγει και οδηγήθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου, από το οποίο κατάφερε να αποδράσει και να... επιστρέψει λίγο αργότερα.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Παρατείνεται η τραπεζική αργία

Στην ΠΝΠ ορίζεται ότι κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας δύναται να πραγματοποιούνται από τα υποκαταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων οι ακόλουθες πράξεις:

α. Η άπαξ καταβολή ποσού  120 ευρώ στους δικαιούχους (συνταξιούχους, ανέγους κλπ).

β. Οι πληρωμές:

αα) ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών δόσεων από τη χρήση πιστωτικής κάρτας και από κάθε είδους δάνειο

ββ) οφειλών προς το Δημόσιο, προς τις ΔΕΚΟ, προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και προς ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με κατάθεση μετρητών ή με εντολή μεταφοράς χρηματικού ποσού από τραπεζικό λογαριασμό.

γ. Η εντολή μεταφοράς κεφαλαίων από λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως σε άλλο αντίστοιχο λογαριασμό που τηρείται στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα.

Επίσης συνιστάται στην Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Αρμοδιότητα  αποτελεί η έγκριση συγκεκριμένων συναλλαγών οι οποίες είναι αναγκαίες για τη διαφύλαξη δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, συναλλαγών για την πληρωμή ιατρικών εξόδων ή εισαγωγών φαρμακευτικών ειδών, τροφίμων, πρώτων υλών και καυσίμων. Με απόφαση της Επιτροπής μπορεί να συστήνεται ανά πιστωτικό ίδρυμα ειδική υποεπιτροπή για την έγκριση μέρους ή όλου των συναλλαγών.

Για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η τραπεζική αργία αναστέλλεται η διενέργεια
κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών (εξώσεων) και προσωπικών κρατήσεων. Επίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η υποχρέωση έκδοσης και κατάθεσης, εκ μέρους των δικηγόρων ή των διαδίκων, γραμματίων καταβολής, δικαστικών ενσήμων, εισφορών, ή άλλων, πάσης φύσης, παραβόλων και εξόδων σχετικά με την άσκηση και εκδίκαση ενδίκων βοηθημάτων και ενδίκων μέσων ενώπιον δικαστικών αρχών ή την εκπροσώπηση από συνήγορο ενώπιον αυτών.

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

Στον εισαγγελέα αιρετοί του Δήμου Δελφών μετά από ρεπορτάζ του zougla.gr - Όλο το πόρισμα

Χρήστος Μαζάνης 

Στον εισαγγελέα διαβιβάζεται το πόρισμα κόλαφος που συνέταξε το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, μετά από ρεπορτάζ του zougla.gr που αφορούσε σπατάλη δημοσίου χρήματος στον Δήμο Δελφών.

Συγκεκριμένα, όπως παρουσιάζεται στο παρακάτω έγγραφο, οι ελεγκτές πραγματοποίησαν επιτόπιο έλεγχο και έρευνα σε υπηρεσίες και υπαλλήλους του Δήμου Δελφών με αποτέλεσμα να βγάλουν πολλά λαυράκια.

Τα εκτενή ρεπορτάζ του zougla.gr,αφορούσαν μεταξύ άλλων:

- Τον τεμαχισμό από Ρομά της περιοχής, δημοτικών οχημάτων
- Την σπατάλη καυσίμων σε δημοτικά οχήματα
- Την μη προβλεπόμενη κίνηση δημοτικών οχημάτων από υπαλλήλους του Δήμου 

Διαβάστε αναλυτικά το πόρισμα κόλαφο πατώντας πάνω στο έγγραφο: 

http://www.zougla.gr/greece/article/ston-isagelea-ereti-tou-dimou-delfon-meta-apo-reportaz-tou-zouglagr

Εκτροπή οχήματος στο δρόμο προς Άσπρα Σπίτια

Αλ. Τσίπρας: Έδωσα μάχη να αλλάξω την Ευρώπη, ήξερα απ'τον Μάρτιο το "σχέδιο Σόιμπλε" - Ας μας πουν οι "αντάρτες" το σχέδιό τους

"Δεν υπάρχει Plan B, ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο σχέδιο...
Το Plan B ήταν το σχέδιο του Σόιμπλε, που το ήξερα απ'τον Μάρτιο" είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας ότι ο στόχος του ήταν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

"Μας έδιναν 1 δισ. για 5 μήνες και μετά ξανά διαπραγμάτευση για νέους όρους. Είχαμε το απόλυτο αδιέξοδο πριν από 10 ημέρες, αλλά έχουμε εξασφαλισμένες ανάγκες της χώρες στο πλαίσιο τριετίας Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είχα αυταπάτες ότι αυτή η Ευρώπη μπορεί να ηττηθεί, αλλά δεν μπορεί να με κατηγορήσετε για ψέματα" είπε αρχικά και συνέχισε:

"Για το σχέδιο του Σόιμπλε για Grexit το ήξερα από τον Μάρτιο. Πάλευα για να ενεργοποιήσω την Ευρώπη. Για να ενεργοποιηθούν οι προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη να μας ακολουθήσουν. Είμαι πεπεισμένος το γεγονός ότι έφτασα τα πράγματα στα άκρα. Το πήγα μέχρι εκεί που δεν πάει. Μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος ότι το παρατράβηξα. Κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν έκανα ό,τι μπορούσα. Φτάσαμε ακόμη και έξω από το πλαίσιο του προγράμματος προστασίας. Στη ζωή και στην πολιτική πρέπει να παίρνεις ρίσκα. Εγώ πήρα ρίσκα".

Για τους αντάρτες του κόμματος: "Ας μας πούνε ποια είναι η εναλλακτική λύση. Είτε από αριστερά, είτε από δεξιά. Εγώ δεν λέω ότι υπέγραψα ένα "success story" όπως έλεγαν οι άλλοι. Εγώ ξέρω ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι καλή για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει όμως εναλλακτικό σχέδιο. Ποτέ δεν υπήρξε Plan B. Το Plan B ήταν αυτό του Σόιμπλε".

Για το δημοψήφισμα είπε: "Όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα, είχα την πεποίθηση ότι θα μας δοθεί η απαιτούμενη παράταση. Υπήρξε εκδικητική στάση από την πλευρά των εταίρων".

Παραδέχθηκε, δε, ότι υπερτίμησε την δύναμη του λαού και την αντίδραση που θα υπήρχε από τους δανειστές. Για τα όσα λέγονται περί πραξικοπήματος από τους δανειστές, δήλωσε πως κάποιοι από το εξωτερικό και το εσωτερικό εάν έπεφτε η κυβέρνηση θα ήταν χαρούμενοι.

Ανακοίνωση της ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση της χώρας


Τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μετρά για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας για όσο διάστημα χρειαστεί παρέσχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων, η συνεδρίαση της οποίας αναβλήθηκε μετά από αίτημα του Δημοσίου. - See more at: http://www.redder.gr/redder-web/41918/anakoinosi-tis-dei-gia-tin-ilektrodotisi-tis-xoras#sthash.0o1MRMBH.dpuf

"Η ΔΕΗ ήταν και παραμένει παράγων σταθερότητας για τη χώρα", τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης. "Είμαστε έτοιμοι, πρόσθεσε, να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές και τους πιστωτές για την κατασκευή της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», η άδεια της οποίας θα εκδοθεί ίσως και αυτή την εβδομάδα, αν όχι την επόμενη. Η ΔΕΗ μπορεί να ανταποκριθεί στην προκαταβολή, ώστε να γίνει η έναρξη των εργασιών".
Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες το βράδυ στη ΔΕΗ γίνονται συνεχείς συσκέψεις για την κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης της κρίσης. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές της επιχείρησης:
– Η ηλεκτροδότηση της χώρας βασίζεται στις εγχώριες πηγές ενέργειας, δηλαδή λιγνίτες, υδροηλεκτρικά και λοιπές ανανεώσιμες πηγές. Στις αυλές των λιγνιτικών μονάδων υπάρχουν αποθέματα λιγνίτη καθώς και το μαζούτ που απαιτείται για την έναρξη λειτουργίας τους.
– Αναμένεται εντός των ημερών να διαπιστωθεί αν θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εισαγωγές ρεύματος ή οι εισαγωγείς θα προτιμήσουν να αποφύγουν το ρίσκο. Σε περίπτωση μείωσης των εισαγωγών το σχέδιο προβλέπει εντατικότερη αξιοποίηση των μονάδων φυσικού αερίου που αυτήν την περίοδο υπολειτουργούν. Η ροή του αερίου στις πύλες εισόδου της χώρας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συνεχίζεται απρόσκοπτα.
– Η ηλεκτροδότηση των νησιών, που βασίζεται σε τοπικούς σταθμούς παραγωγής οι οποίοι λειτουργούν με πετρέλαιο, είναι εξασφαλισμένη τουλάχιστον για όλο το καλοκαίρι καθώς η ΔΕΗ τηρεί αποθέματα ασφαλείας 90 ημερών. Επιπλέον στις 13 Ιουλίου αναμένεται φορτίο με 40.000 τον. πετρελαίου.
-Το βασικό πρόβλημα ήταν και παραμένει η ρευστότητα καθώς είναι εύλογο να περιμένει κανείς ότι η κατάσταση θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις στην εξόφληση λογαριασμών, σε μια περίοδο που οι ανεξόφλητες οφειλές άγγιζαν τα 1,9 δις, ευρώ και είχαν αρχίζει οριακά να σταθεροποιούνται με την εφαρμογή του προγράμματος ρύθμισης που ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Για το διάστημα των προσεχών ημερών ΔΕΝ θα γίνονται διακοπές ρεύματος (εκτός εξόφθαλμων περιπτώσεων) λόγω χρεών ενώ δεν θα χρεώνονται και τόκοι υπερημερίας στους καθυστερούμενες οφειλές. Η κατάσταση της ρευστότητας της επιχείρησης θα παρακολουθείται καθημερινά προκειμένου να γίνεται διαχείριση των πληρωμών.
Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ αναβλήθηκε για τις 13 Ιουλίου.
press-news.gr
- See more at: http://www.redder.gr/redder-web/41918/anakoinosi-tis-dei-gia-tin-ilektrodotisi-tis-xoras#sthash.0o1MRMBH.dpuf

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΒΩΝ


Θήβα 14/7/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα :Αγοράζουμε  Ελληνικά  προϊόντα
Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό  του Εμπορικού  Συλλόγου Θηβών με  αφορμή   τα πρωτόγνωρα  γεγονότα που συμβαίνουν  το τελευταίο  διάστημα και  που σε  αρκετές  περιπτώσεις μας έχουν καθηλώσει, δηλώνουν ότι είμαστε  υποχρεωμένοι να σκεφτούμε  σοβαρά  ως πολίτες και  ως  επιχειρηματίες το καλό των παιδιών μας , των επιχειρήσεων της  αγοράς αλλά και της πατρίδας μας.
Μέσα  σε μια οικονομία που κυρίως βασίζεται  σε εισαγόμενα προϊόντα αλλά και έχει  κατακλυστεί  από μεγάλες  πολυεθνικές  εταιρείες που τα διακινούν ,είναι φανερό  ότι πια τα ελληνικά  προϊόντα απαιτούν  την στήριξη μας.
Φίλε καταναλωτή  την επόμενη  φορά  που θα επιλέξεις  προϊόν  να φροντίσεις   να είναι  ελληνικό.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε  ότι ένα ποσοστό 20% εισαγόμενων προϊόντων αν αντικατασταθεί  με ελληνικά  η οικονομία  θα ωφεληθεί  με το ποσό  της τάξης  των 10 δις ευρώ περίπου.
Φίλε καταναλωτή  η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θηβών  συνιστά Μόνο ελληνικά προϊόντα που έχουν  ΒARCODE που αρχίζει 520!!!
και μόνο από Ελληνικές επιχειρήσεις.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στα Ψαχνά Ευβοίας με θύμα 16χρονο

Συνεδριάζει το πρωί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει αύριο το πρωί στις 09:00 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ...
συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο κόμμα και την κυβέρνηση μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίτερα στις 08:00 συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με δύο κρίσιμα θέματα προς συζήτηση.

Το πρώτο είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Σύνοδο Κορυφής τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες και, το δεύτερο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της μετά την διαφοροποίηση 32 βουλευτών της.

Η συνεδρίαση θα είναι κλειστή, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πέραν της συζήτησης για τη συμφωνία, αναμένεται να διευκρινιστεί η στάση των βουλευτών, κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας, αν, δηλαδή, προτίθενται να επαναλάβουν το «παρών» ή να επιλέξουν το «όχι» ή και να απουσιάσουν ή αν θα επιλέξουν να αλλάξουν την ψήφο τους.

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ: Ο Σόιμπλε πετάει την Ελλάδα στον Καιάδα...

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Ελλάδα και ο Καιάδας...
Ένα συγκλονιστικό σκίτσο του Mauro Biani για την Il Manifesto το οποίο αποτυπώνει τις προθέσεις του Γερμανού υπουργού προς την Ελλάδα.

Ένα σκίτσο που περιλαμβάνει όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής.

Η πληρωμένη απάντηση των Ελλήνων εφοπλιστών στον Σόιμπλε και η πρόταση ΒΟΜΒΑ σε κυβέρνηση και συνδικάτα

Απάντηση στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε έδωσαν οι Έλληνες εφοπλιστές μέσω του περιοδικού Crash Απριλίου, ο οποίος τους στοχοποίησε ευθέως λέγοντας πως βρίσκονται στο απυρόβλητο της κυβέρνησης.

Το τελευταίο διάστημα, ανάμεσα σε όλα όσα έχουν γράψει τα ξένα μέσα κατά της Ελλάδος και όσα έχουν πει διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Αυτή που έκανε τη μεγαλύτερη αίσθηση ήταν του κ. Σόιμπλε, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ευθέως είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να φορολογήσει τους εφοπλιστές ώστε να μην έχει ανάγκη επιπλέον δανεισμό.
Το CRASH έκανε μια ενδελεχή έρευνα για να διαπιστώσει εάν πράγματι αυτό που είπε ο κ. Σόιμπλε είναι αληθές αλλά και γιατί στοχοποίησε τον ελληνικό εφοπλισμό.
Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι οι Έλληνες εφοπλιστές και η ελληνική ναυτιλία όχι μόνο καταβάλλουν στο Δημόσιο όσα τους αναλογούν, αλλά και αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας.
Η επίκληση, όμως, του κ. Σόιμπλε δεν ήταν τυχαία. Αποτελεί μέρος της προσπάθειας της γερμανικής ηγεσίας να προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις της ελληνικής πολιτείας και του εφοπλισμού, καθώς οι Γερμανοί, των οποίων η εμπορική ναυτιλία φθίνει σε αριθμό πλοίων και χωρητικότητα, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να προσελκύσουν οι ίδιοι επιπλέον πλοία.
Είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί, που κατηγορούν την Ελλάδα ότι «χαϊδεύει» τους εφοπλιστές, διαθέτουν ένα «παραδεισένιο» φορολογικό σύστημα για τη ναυτιλία με τεράστιες φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις στους επενδυτές, ανάλογο με εκείνο που εφαρμόζουν η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Μάλτα.
Αντίθετα, οι Γερμανοί παρέχουν και κίνητρα και επιδοτήσεις στους εφοπλιστές που έχουν τη γερμανική σημαία, τα οποία τα είχε νομοθετήσει ο κ. Σόιμπλε μέσω συνεταιρισμών περιορισμένης ευθύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2007 τα περίφημα KG Funds άντλησαν 10 δισ. δολ.
Εφοπλιστικοί κύκλοι, μάλιστα, λένε χαρακτηριστικά ότι «ο Σόιμπλε μισεί την ελληνική ναυτιλία επειδή ο ίδιος δεν μπόρεσε να στηρίξει τη γερμανική, παρά τα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα». Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως αυτό που «καίει» τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών είναι ότι μεγάλο μέρος του στόλου που προσπάθησε να χτίσει η Γερμανία αγοράστηκε από τους Έλληνες, τους οποίους σήμερα κατηγορεί. «Κι αυτό, παρ” όλο που η Γερμανία έχει δημιουργήσει το καλύτερο φορολογικό πλαίσιο στην Ευρώπη για τη ναυτιλία» επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.
Ένα από τα… κόλπα της Γερμανίας είναι και ο θεσμός του λίζινγκ άουτ. Οι Γερμανοί μπορούν να επενδύουν στα πλοία χωρίς να πληρώνουν φόρο και να τα εκμεταλλεύονται άλλοι, κάτι που στην Ελλάδα απαγορεύεται. Όταν, εξάλλου, η Γερμανία προσπάθησε να επιβάλει επιπλέον φορολογία, οι αντιδράσεις ήταν εντονότατες και οι Γερμανοί εφοπλιστές απείλησαν να αλλάξουν σημαία.
Η αιτία της επίθεσης Σόιμπλε
Πάντως, οι Έλληνες εφοπλιστές υποστηρίζουν ότι εάν το φορολογικό σύστημα που διέπει τον ελληνικό εφοπλισμό ήταν τόσο καλό, οι Γερμανοί εφοπλιστές θα έρχονταν στην Ελλάδα και δεν θα πήγαιναν στην Κύπρο, στην Ιρλανδία, στην Αγγλία και το Ντουμπάι. «Η ελληνική ναυτιλία είναι η πρώτη δύναμη στον κόσμο. Γι’ αυτό και απώτερος στόχος της Γερμανίας είναι να πάψει η χώρα να διαθέτει το τεράστιο όπλο της πρώτης ναυτιλιακής δύναμης στην ΕΕ» επισημαίνουν οι ίδιοι.
Η κριτική που ασκείται, λοιπόν, εναντίον της φορολογικής μεταχείρισης της ελληνόκτητης ναυτιλίας από το ελληνικό κράτος είναι κακοπροαίρετη και μη
τεκμηριωμένη. Εάν κανείς συγκρίνει τα φορολογικά συστήματα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύεται ότι όλα ακολουθούν ανάλογη ειδική μεταχείριση της ναυτιλίας τους προκειμένου να κρατήσουν τα οφέλη για τις εθνικές οικονομίες τους, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης.
Μην ξεχνάμε ότι στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον έχουν προστεθεί νέες δυνάμεις από τρίτες χώρες -όπως Κίνα, Ρωσία, Ινδία- που με ανταγωνιστικές τιμές προσπαθούν να εισβάλουν δυναμικά στον χώρο της ναυτιλίας. Θα πρέπει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι το ελληνικό μοντέλο του φόρου χωρητικότητας των πλοίων, το οποίο ελέγχθηκε και εγκρίθηκε κατά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθήθηκε από όλα σχεδόν τα κράτη της ΕΕ και μάλιστα στα περισσότερα από αυτά με ακόμα πιο ευνοϊκή δομή. Αντίστοιχο, εξάλλου, σύστημα έχει και η Γερμανία, όπου παρέχει τη δυνατότητα σε ναυτιλιακές εταιρείες να φορολογηθούν βάσει του συστήματος φόρου χωρητικότητας αντί της υπαγωγής τους στον αντίστοιχο γερμανικό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Συγκεκριμένα, με την υπαγωγή στο σύστημα φόρου χωρητικότητας οι γερμανικές ναυτιλιακές εταιρείες ή οι πλοιοκτήτριες εταιρείες με γερμανική σημαία απαλλάσσουν τα κέρδη που προκύπτουν από τις επιλέξιμες δραστηριότητες των πλοιοκτητριών εταιρειών, αφού ο φόρος χωρητικότητας εξαντλεί την εταιρική φορολογική υποχρέωση της ναυτιλιακής εταιρείας.
Αντίθετα με τις υπόλοιπες χώρες, η Ελλάδα έχει επιβάλει, εκτός από τον φόρο στους Έλληνες πλοιοκτήτες, την υποχρεωτική απασχόληση Ελλήνων ναυτικών στα πλοία με ελληνική σημαία. Οι Έλληνες, όμως, πλοιοκτήτες απασχολούν και σε πλοία υπό τρίτες σημαίες Έλληνες ναυτικούς λόγω της εμπιστοσύνης που υπάρχει στην ελληνική ναυτοσύνη και τεχνογνωσία, παρ’ ότι καθιστούν τα λειτουργικά τους έξοδα υψηλότερα σε σχέση με άλλα κοινοτικά νηολόγια. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι το λειτουργικό κόστος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα του στόλου μιας χώρας προκειμένου να καρπώνεται τα οφέλη του παραγωγικού αυτού πυλώνα.
Ο επαναπατρισμός και η πρωτιά
Να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η ελληνόκτητη ναυτιλία βρίσκεται, τις τελευταίες δεκαετίες, στην πρώτη θέση της διεθνούς κατάταξης με περίπου 4.000 πλοία, ενώ το ελληνικό νηολόγιο στις πρώτες θέσεις των σημαιών εντός της ΕΕ. Αυτό συνέβη γιατί μετά το 1975 όπου μπήκε το θεσμικό πλαίσιο με συνταγματική κατοχύρωση βάσει του νόμου 27/1975, ο ελληνικός εφοπλισμός ένιωσε νομική βεβαιότητα και ασφάλεια με αποτέλεσμα, παρ” ότι είχε αναπτυχθεί και γιγαντωθεί εκτός των ελληνικών συνόρων, π.χ. στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, να επαναπατρισθεί με εγγραφή των ελληνόκτητων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο και με τη διαχείριση να γίνεται από την Ελλάδα. Αυτός ο επαναπατρισμός δεν ήταν αμελητέος, καθώς προσέφερε στη χώρα πολύπλευρα οφέλη οικονομικής, κοινωνικής και στρατηγικής σημασίας. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η ελληνόκτητη ναυτιλία αντιπροσωπεύει πάνω από το 7% του ΑΕΠ, προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ ο εφοπλισμός και συνολικά η ναυτιλία επενδύουν και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηριστικά, το 2009 ο ελληνικός εφοπλισμός είχε επενδύσει σε ακίνητα, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία της Τράπέζας της Ελλάδος, πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, είναι και αξιοσημείωτο το κοινωνικό έργο μέσω ευαγών ιδρυμάτων, πολιτιστικών οργανισμών, μουσείων και δωρεών. Είναι φυσικό, λοιπόν, η ελληνόκτητη ναυτιλία να βρίσκεται στο στόχαστρο των προσκλήσεων από άλλα κράτη, προκειμένου να εγκαταστήσει τη διαχείριση των πλοίων της εκεί και να καρπωθούν οι χώρες αυτές τα παράγωγα οικονομικά οφέλη.
Η ευρωπαϊκή ναυτιλία αποτελεί το 43% της παγκόσμιας ναυτιλίας, ενώ η Ελλάδα κατέχει το 47% της ευρωπαϊκής. Οι Έλληνες εφοπλιστές, όπως επισημαίνουν κύκλοι πολύ κοντά στον πρόεδρο της Ένωσης Θεόδωρο Βενιάμη, πιστεύουν ότι, παρά τα όσα λέει ο κ. Σόιμπλε, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πέσει στην παγίδα να έρθει αντιμέτωπη με την ελληνική ναυτιλία, γιατί τότε η χώρα θα κινδυνεύσει να χάσει τον πρώτο παραγωγικό πυλώνα της προς όφελος άλλων κρατών με ανταγωνιστική ναυτιλία. Παράλληλα, όμως, επισημαίνουν ότι και ο κ. Σόιμπλε κάνει λάθος στην κριτική του γιατί η ελληνική ναυτιλία αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής και εάν στραφεί σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης, η απώλεια θα είναι σημαντική. Επομένως, η ελληνόκτητη ναυτιλία, ως εθνικό κεφάλαιο, πρέπει να παραμείνει στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να μη στερηθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη τον παραγωγικό αυτό πυλώνα και τα συνακόλουθα οφέλη του, ιδιαίτερα στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.
Εξάλλου, η ελληνική ναυτιλία είναι ο μοναδικός τομέας της οικονομίας μας που δεν έχει κανένα «άνοιγμα» ούτε «κόκκινα» δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες. Το μεγαλύτερο μέρος χρηματοδότησής της το αντλεί από τράπεζες του εξωτερικού, ενώ όσα δάνεια έχουν ληφθεί από ελληνικές τράπεζες, όπως πιστοποιούν οι ίδιες, αποπληρώνονται κανονικά. Αντίθετα, οι γερμανικές τράπεζες μόνο το 2004 είχαν χορηγήσει προς τους πλοιοκτήτες της χώρας τους πάνω από 100 δισ.
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, πάντως, όπως αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών Θεόδωρο Βενιάμη, δεν πτοούνται από την κακόβουλη κριτική που δέχονται και επισημαίνουν ότι θα εξακολουθούν να στηρίζουν την ελληνική οικονομία με όλες τους τις δυνάμεις. Σε συνομιλία, μάλιστα, που είχε το CRASH μαζί τους, ανέφεραν αποκλειστικά ότι ήδη έχουν προτείνει προς την ελληνική πολιτεία αλλά και στους ναυτικούς συνδικαλιστικούς φορείς πρόταση, που αν γίνει αποδεκτή, θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες νέους άνεργους αλλά και στην ελληνική οικονομία συνολικά. Συγκεκριμένα, έχουν προτείνει να τους επιτραπεί να κάνουν ατομικές συμβάσεις στα πληρώματα με βάση όμως τη διεθνή σύμβαση. Εάν, πράγματι, αλλάξει το σημερινό πλαίσιο και γίνει αποδεκτή η πρότασή τους, τα ελληνικά καράβια θα γεμίσουν με ελληνικά πληρώματα όλων των ειδικοτήτων που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να απασχοληθούν στην ελληνική ναυτιλία πάνω από 100.000 εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικά, πολλοί Έλληνες εφοπλιστές λένε ότι «εμείς θα θέλαμε και προτιμάμε να έχουμε ελληνικά πληρώματα γιατί θέλουμε να ξαναφέρουμε τη ναυτοσύνη στην Ελλάδα, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελέσει μειονέκτημα στην ανταγωνιστικότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών μας».
Φυσικά, για να γίνει πράξη η πρόταση των Ελλήνων εφοπλιστών, πρέπει κυβέρνηση και συνδικάτα να υπερβούν τις ιδεολογικές αγκυλώσεις τους και να δουν την πρόταση ως σωσίβιο για την ελληνική οικονομία, αφού θα αποτελέσει και αιμοδοσία για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες βγάζοντάς τες από την ανέχεια και τη φτώχεια, καθώς θα δώσει δουλειά σε κάποιο άνεργο μέλος τους, ενώ θα έφερνε και «ζεστό» χρήμα στην αγορά.
Πηγή: Crashonline.gr