Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

«Τέλος Δακτυλίου» από 20 έως 350 ευρώ για τα παλιά και ρυπογόνα οχήματα!

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

«Τέλος Δακτυλίου» ονομάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia, η νέα επιβάρυνση που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για τους κατόχους παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων που οι ιδιοκτήτες τους κυκλοφορούν εντός του Μικρού Δακτυλίου.

Το «Τέλος Δακτυλίου» θα αφορά τα αυτοκίνητα, φορτηγά και ταξί τα οποία ανήκουν στην οδηγία ρύπων Euro 5 ή παλαιότερη και θα ισχύσει και για τους μόνιμους κατοίκους!

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο η άμεση επιβολή του «Τέλους Δακτυλίου» θα αποφέρει άμεσα περίπου 100 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Το μέτρο αν τελικά υιοθετηθεί θα αφορά οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 5 ή παλαιότερες οδηγίες και το κόστος του Τέλους Δακτυλίου θα υπολογίζεται με βάση την οδηγία ρύπων που ανήκει κάποιο όχημα και θα ανέρχεται από 20 έως και 70 ευρώ για τα αυτοκίνητα ενώ στα φορτηγά θα αγγίζει έως και τα 350 ευρώ.

Η διαδικασία εφαρμογής του «Τέλους Δακτυλίου» είναι απλή και εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από άλλα κράτη-μέλη.

Ειδικότερα οι κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει να προμηθεύονται το «ειδικό σήμα» που θα εκδίδεται είτε μέσω των ΚΕΠ είτε online το οποίο θα πρέπει να τοποθετούν στο μπαρμπρίζ του οχήματός τους καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα που θα υπολογίζεται με βάση την παλαιότητα του οχήματος. Η τοποθέτηση του σήματος στο μπαρμπριζ θα είναι υποχρεωτική ώστε η Τροχαία να μπορεί άμεσα να ελέγχει αν κάποιο όχημα κινείται παράνομα εντός του Μικρού Δακτυλίου.

Πάντως όσο παλαιότερο είναι το αυτοκίνητο ή το φορτηγό τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος απόκτησης του ειδικού σήματος με το οποίο θα μπορεί ο κάτοχος να κινείται στον Μικρό Δακτύλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia στα παλιά αυτοκίνητα θα διατηρηθεί ο θεσμός των «μονών - ζυγών» ενώ στα νεότερα οχήματα η είσοδος στον μικρό Δακτύλιο θα είναι ελεύθερη αν το όχημά τους εκπέμπει κάτω από 140 γρ./CO2.

Τα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 6 θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στον Μικρό Δακτύλιο και χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να καταβάλουν «Τέλος Δακτυλίου».
Πάντως δεν είναι και λίγοι εκείνοι που συνδέσουν το «Περιβαλλοντικό Τέλος» με το «Τέλος Δακτυλίου» και βέβαια υπάρχει η φήμη πως το «Τέλος Δακτυλίου» είναι πιθανό να εφαρμοστεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας!

Στο στόχαστρο και τα Μηδενικά Τέλη και εκείνα που υπολογίζονται με βάση τους ρύπους

Η άλλη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου αφορά στην ουσιαστική κατάργηση των Μηδενικών Τελών Κυκλοφορίας καθώς εξετάζεται το όριο των 99 γρ./CO2 να μειωθεί στα 80 γρ./CO2.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε περίπου 50.000 ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλουν Τέλη Κυκλοφορίας για το 2016 τα οποία θα ανέρχονται σε περίπου 50 ευρώ έκαστος.

Ωστόσο το ανησυχητικό έχει να κάνει με την αλλαγή των συντελεστών στα Τέλη Κυκλοφορίας τα οποία υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές καυσαερίων τα οποία αφορούν περίπου 410.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Οι προτάσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνουν αυξήσεις στους συντελεστές σε ποσοστό από 10% έως και 50%.

Πάντως στελέχη της αγοράς κρούουν των κώδωνα του κινδύνου καθώς τα έσοδα από τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές CO2 κυμαίνονται κάτω από 100 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 1,1 δισ. ευρώ και τονίζουν στο Enikonomia πως αν αυξηθούν οι συντελεστές στα Τέλη Κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές ρύπων τα έσοδα θα είναι ελάχιστα ενώ από την άλλη μεριά θα «παγώσουν» εντελώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

 Αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης

Ακόμη μία σίγουρη πηγή εσόδων για το οικονομικό επιτελείο αφορά στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ώστε η τιμή του να είναι ανάλογη της βενζίνης.
Αλλωστε το δρόμο άνοιξε η Γαλλία η οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη 8/10 πως θα διακόψει την φορολογική ασυλία στο πετρέλαιο κίνησης μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της VW.
Στην Ελλάδα ωστόσο κάτι τέτοιο θα σημάνει την έναρξη του πολέμου μεταξύ κυβέρνησης και του κλάδου των μεταφορών (φορτηγά, Ταξί, ΚΤΕΛ, κ.ά.) και είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα εθνικά οδικά δίκτυα της χώρας...

Οριστικό «Τέλος» στην Απόσυρση ΙΧ
Ενα επίσης θέμα που αναμένεται να τελειώσει το 2015 αφορά στην απόσυρση ΙΧ και φορτηγών η οποία θα ισχύει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο οι κάτοχοι παλαιών οχημάτων που θα αποσύρουν τα παλιά τους οχήματα θα έχουν κάποιους μήνες στη διάθεσή τους μετά τη λήξη του μέτρου ώστε να κάνουν χρήση του όφελους.
'Οσον αφορά στην αντικατάσταση του μέτρου με κάποιο άλλο, που θα αφορά στην επιδότηση μέσω μιας νέας απόσυρσης ΙΧ για το 2016 μάλλον δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης...

Τέλος Ακινησίας
Στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου της χώρας έχουν επανέλθει οι φορολογικές ακινησίες αυτοκινήτων οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia ανέρχονται σε περίπου 600.000 ΙΧ.

Ειδικότερα η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας στα τέλη του κάθε έτους αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τις εφορίες αλλά και για το υπουργείο Οικονομικών το οποίο βλέπει να μειώνονται τα έσοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου προσανατολίζονται να επιβάλλουν ένα μικρό Τέλος Ακινησίας στα οχήματα που έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας με διπλό στόχο.

Από την μία μεριά θα καταγραφεί αύξηση εσόδων και από την άλλη θα αποτρέψουν άλλους ιδιοκτήτες να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Το κόστος για το Τέλος Ακινησίας εξετάζεται να κυμαίνεται από 20 ευρώ χωρίς να έχει οριστεί η υψηλότερη τιμή χρέωσης αλλά αν πολλαπλασιάζει κανείς τη χαμηλότερη χρέωση με τις 600.000 κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας τότε θα αντιληφθεί πως το αποτέλεσμα ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ!

Αν βέβαια οι χρεώσεις για το Τέλος Ακινησίας αυξάνονται ανάλογα με τον κυβισμό του κινητήρα τότε ανάλογα θα αυξάνονται και τα έσοδα καθώς αν υπολογίζει κανείς πως το συγκεκριμένο Τέλος κατά μέσο όρο ανέλθει σε 30 ευρώ τότε το αποτέλεσμα θα είναι 18 εκατ. ευρώ...
Ωστόσο εξαιτίας της φοροεπιδρομής που έρχεται το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και ένα άλλο ενδεχόμενο για το Τέλος Ακινησίας το οποίο συνδέεται με το Περιουσιολόγιο.

Δηλαδή τα αυτοκίνητα που θα καταγραφούν στο Περιουσιολόγιο είτε έχουν πινακίδες είτε δεν έχουν θα αποτελούν πάγια Περιουσιακά στοιχεία και θα φορλογούνται κανονικά!
Επίσης ένα ακόμη «καυτό» θέμα για το υπουργείο Οικονομικών αφορά στους κατόχους αυτοκινήτων που δεν καταβάλουν τα Τέλη Κυκλοφορίας και ανέρχονται πάνω από 1 εκατομμύριο!

enikonomia.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ...Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Ισχυρές βροχές και καταιγίδες...Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας..

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις επόμενες ώρες της Παρασκευής (16-10-2015) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (17-10-2015) με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένους νότιους άνεμους.
Πιο αναλυτικά:
Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού αναμένεται από τις επόμενες ώρες της Παρασκευής (16-10-2015) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (17-10-2015) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Πελοπόννησο με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους νότιους ανέμους (6 με 7 μποφόρ) και πιθανόν τοπικά από χαλαζοπτώσεις.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων:
· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
· Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Πηγή ➤ 

ΤΡΑΓΩΔΙΑ στη Χαλκίδα! Πιάστηκαν και βούτηξαν και οι δυο στο κενό!

Τραγικό τέλος βρήκαν μια μητέρα μαζί με το γιο της στην Χαλκίδα.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένας περίοικος τηλεφώνησε στην αστυνομία για να δηλώσει ότι στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας όπου διαμένει πήδηξαν μάνα και γιος από το μπαλκόνι του 5ου ορόφου.
Σύμφωνα με το protothema.gr, παραμένουν άγνωστα τα αίτια της πράξης τους, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακόμη αν πήδηξαν ταυτόχρονα ή αν πήγε να πηδήξει πρώτα ο ένας από τους δυο και ο άλλος προσπάθησε να τον σταματήσει.
Όπως μεταδίδει το ρεπορτάζ του lamiareport.gr το τραγικό αποτέλεσμα ήταν η 63χρονη μητέρα να σκοτωθεί επί τόπου ενώ ο 27χρονος γιος της άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα στο νοσοκομείο, όπου διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Η τοπική κοινωνία είναι σοκαρισμένη από το περιστατικό.
Κάποιοι κάνουν λόγο για σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην οικογένεια.
Το Α.Τ. Χαλκίδας προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για να διαπιστώσει ποια ήταν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας.

Σε Θήβα και Λιβαδειά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος από τους διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ που θα επισκεφθεί τη Βοιωτία, την ερχόμενη Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

Στις 6.30 το απόγευμα θα μιλήσει στη Θήβα, στο καφέ Plaza και στη συνέχεια στις 8 θα βρεθεί στη Λιβαδειά, στο καφέ DOLCE.

Φίλοι και υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη έχουν κινητοποιηθεί ενημερώνοντας και καλώντας στις ομιλίες του.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ!!!ΔΙΑΓPΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ!!!ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ!!!!

Την ευκαιρία να διαγράψουν τα χρέη τους -εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ- θα έχουν προσεχώς οι πολίτες, βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά στις σχετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, τις οποίες η κυβέρνηση επιθυμεί να ενεργοποιήσει προς όφελος των οικονομικά αδύναμων ομάδων.

Τα χρέη προς το Δημόσιο που μπορούν να διαγραφούν είναι οφειλές προς την εφορία, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους μέχρι 20.000 ευρώ.

Την υλοποίηση της εν λόγω ρύθμισης προανήγγειλε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, χαρακτηρίζοντάς την ως «μέτρο-σεισάχθεια».

Τα κριτήρια για τη διαγραφή των οφειλών είναι τα εξής:

- ο οφειλέτης να μην έχει ακίνητη περιουσία

- να μην έχει κάνει καμία πράξη διάθεσης περιουσίας τα τελευταία τρία χρόνια

- να μην έχει στην κατοχή του άλλα περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις έως 1.000 ευρώ.

- να μην έχει κανένα εισόδημα έναν χρόνο πριν από την αίτηση στο Ειρηνοδικείο για τη διαγραφή του χρέους

- να μην υπάρχει ενυπόθηκο δάνειο στο όνομά του

- το ύψος των χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο να μην ξεπερνάει τα 20.000 ευρώ

- να έχει δείξει καλή πρόθεση για συνεργασία με τις τράπεζες ως προς την αποπληρωμή των χρεών του.

Αμέσως μόλις ο οφειλέτης κάνει την αίτηση στο Ειρηνοδικείο, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, πετυχαίνει την άρση κάθε δίωξης σε βάρος του και ταυτόχρονα για 18 μήνες έχει προσωρινή απαλλαγή από τα χρέη. Σύμφωνα με το «Έθνος», εάν μετά την παρέλευση του 18μήνου αποδειχθεί ότι η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη εξακολουθεί να μην του επιτρέπει να αποπληρώσει τα χρέη του, τότε απαλλάσσεται πλήρως από τις υποχρεώσεις του, χωρίς να αντιμετωπίζει ποινική δίωξη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως, εάν κατά τη διάρκεια της «περιόδου χάριτος» αλλάξουν τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη ή των μελών της οικογενείας του, τότε υποχρεούται να ενημερώσει τη γραμματεία του Ειρηνοδικείου. Σε περίπτωση που δεν το πράξει και διαπιστωθεί ότι απέκρυψε περιουσιακά στοιχεία, τότε κηρύσσεται έκπτωτος και διώκεται...
Πηγή : Έθνος

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015

Ελλάδα: Κάθε πόλη έχει και από ένα παρατσούκλι για τους κατοίκους της. Εσείς ξέρετε ποιο είναι;

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν παρατσούκλια για τους κατοίκους σχεδόν κάθε ελληνικής πόλης; Και δεν εννοούμε απλώς τα...
ονόματα που βγαίνουν από την πόλη πχ Αθήνα – Αθηναίοι, αλλά κάποιες ειδικές ονομασίες, οι οποίες έχουν βγει για διάφορους λόγους… Σίγουρα έχετε ακούσει μερικά από τα παρατσούκλια αλλά ας δούμε πώς αποκαλούνται οι κάτοικοι διαφορων πόλεων!

• Κως – Μπόχαλοι

Προέρχεται από την τοπική διάλεκτο στην οποία το μπουκάλι το λένε μποχάλι.

• Ρόδος – Τσαμπίκοι

Από το γνωστό τοπικό όνομα.

• Θεσσαλονίκη – Καρντάσια

Καρντάσι είναι ο αδερφός στα τουρκικά. Παλιά επεφτε πολυ δούλεμα από τους Αθηναίους επί του θέματος. Σαλονίκη δε, γνωστή και ως Καρντασούπολη! Οι θεσσαλονικείς είναι επίσης γνωστοί ως μπαγιάτηδες και ως παυλοκαταραμένοι.

• Έβρος – Γκάτζοι ή Γκάτζολοι

Στο Σουφλί του νομού Έβρου παλαιότερα υπήρχαν πολλά γαϊδούρια, τα οποία τα έλεγαν αλλιώς και γκάτζους. Έτσι οι φαντάροι έβγαλαν κοροϊδευτικά την περιοχή Γκατζολία και έμεινε να φωνάζουν τους κατοίκους Γκάτζολους. Η ιστορική αμαξοστοιχία 604 ΕΒΡΟΣ ΕΞΠΡΕΣ λέγεται και Γκάτζος Εξπρές.

• Πτολεμαΐδα – Καϊλαριώτες

Αυτό συμβαίνει γιατί η Πτολεμαϊδα λέγεται αλλιώς και Καϊλάρια. Επίσης λέγεται και λασποχώρι γιατί παλιά όταν έβρεχε ήταν ένα χωριό γεμάτο λάσπες.

• Κοζάνη – Σούρδοι

Λέγονται έτσι διότι προσποιούνταν ότι δεν άκουσαν κάτι – κοινώς ποιούσαν τη νήσσαν – όταν φυσικά δεν τους συνέφερε. Και ενώ οι μεν υπόλοιποι Έλληνες τους δέχτηκαν με αυτήν τους τη νοοτροποία, οι δε Εβραίοι δεν κατάφεραν να στεργιώσουν ούτε στιγμή στην περιοχή. Στα βλάχικα σούρδος σημαίνει κουφός / βλάκας.

• Κέρκυρα – Παγανέλια ή Φρανκολαντσέρηδες

Ονομάστηκαν έτσι γιατί παγανέλι στην κερκυραϊκή διάλεκτο σημαίνει περιστέρι και η Κέρκυρα (κυρίως οι πλατείες, αλλα γενικά όλη η πόλη της) είναι γεμάτη περιστέρια. Το φρανκολαντσέρηδες είναι άγνωστο από που βγαίνει.

• Ιωάννινα – Παγουράδες

Αποκαλούνται έτσι, γιατί παλιά λέγανε ότι στη λίμνη στα Γιάννενα καθρεπτιζόταν το φεγγάρι και οι Γιαννιώτες έτρεχαν με τα παγούρια για να μαζέψουν και καλά το μαγικό νερό!

• Λάρισα – Πλατυποδαράδες ή Πλατύποδες ή Τυρόγαλα

Οι Λαρισαίοι λέγονται έτσι λόγω του κάμπου που είναι επίπεδος και δεν βοηθάει στο σχηματισμό καμάρας στο πόδι. Το τυρόγαλα βγαίνει απ’ το τοπικό προϊόν.

• Βόλος – Αυστριακοί

Kυκλοφορούν διάφορες εκδοχές:

* Διότι οι Βολιώτες είναι τσιγκούνηδες – σαν τους Αυστριακούς

* Διότι είναι ψυχροί άνθρωποι – σαν τους Αυστριακούς

* Διότι είναι μοχθηροί – επί Τουρκοκρατίας, οι Αυστριακοί είχαν χειρότερη φήμη κι απ’ τους Τούρκους.

* Διότι στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν μπήκε στον Παγασητικό ένα αυστριακό πολεμικό, αν και εχθρικό, οι Βολιώτες το υποδέχθηκαν με μπάντες και αυστριακές σημαίες.

Αυτά τα λένε οι Λαρισαίοι. Οι εξηγήσεις που δίνουν οι ίδιοι οι Βολιώτες είναι:

* Επί Τουρκοκρατίας, η πόλη είχε διάφορα εμπορικά προνόμια, ένα από τα οποία ήταν και η ύπαρξη αυστριακού προξενείου και η δυνατότητα που είχαν οι Βολιώτες να εμπορεύονται υπό αυστριακή προστασία.

* Μετά το 1881, που ο Βόλος ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος, η νέα διοίκηση φορολόγησε βαριά τη Θεσσαλία. Μπήκε ένας ιδιότυπος νέος κεφαλικός φόρος σε όλους τους (κατά κύριο λόγο εμπόρους), κάτι το οποίο οδήγησε στους μαγαζάτορες να βάλουν ξένες, αυστριακές σημαίες στα μαγαζιά τους για να αποφύγουν να φορολογηθούν.

• Άρτα – Νερατζοκώληδες

Λόγω του ότι στην Άρτα έχουν πολλά νεράτζια και μεγάλους κώλους, άρα έχουν κώλους σαν νεράτζια.

• Πρέβεζα – Σαρδέλες

Διότι λέγεται ότι βάζουν τις σαρδέλες στο κλουβί.

• Αθήνα – Γκάγκαροι

Γκάγκαρο ήταν το βαρύ ξύλο που ήταν κρεμασμένο με σκοινί πίσω από τις αυλόπορτες, τις οποίες έκλεινε με το βάρος του (gaga στα τούρκικα το ράμφος). Γκάγκαρος λεγόταν επί τουρκοκρατίας ο Αθηναίος της ανώτερης κοινωνικής τάξης, ο οποίος στην πόρτα του είχε γκάγκαρο. Σημαίνει σήμερα ο γνήσιος Αθηναίος.

• Φλώρινα – Απόγονοι της Γιουργίας

Γιατί η γιούργα ήταν η Γεωργία στα φλωρινιώτικα. Ήταν η μεγαλύτερη πόρνη της Φλώρινας. Απ’ τις μεγαλύτερες βρισιές για τους Φλωρινιώτες!

Πόντος – Ντουντούμια / Τουρκούλια

Άγνωστη προέλευση.

Λέσβος – Γκαζμάδες

Τη Μυτιλήνη τη λένε Γκασμαδία ή Κασμαδία οι φαντάροι που υπηρετούν εκεί, επειδή η στρατιωτική ζωή εκεί έχει πολύ σκάψιμο, σκάβουν ορύγματα. Επίσης, υπάρχει και ο παλιός μύθος που λέει ότι (σύμφωνα με την παράδοση από στόμα σε στόμα των φαντάρων) όταν ήταν να φτιαχτεί το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όλοι οι κάτοικοι πήγαν να συνδράμουν κρατώντας από έναν κασμά (και κανένας δεν κρατούσε φτυάρι ή σκαπέτι).

• Σέρρες – Ακανέδες

Λόγω του ότι στη πόλη των Σερρών φτιάχνονται ακανέδες (ένα είδος γλυκού σαν λουκούμι).

• Πάτρα – Μινάρες

Λίγο υποτιμητική λέξη για τους Πατρινούς που σημαίνει μ..άκας αλλά σε πιο light εκδοχή. Τυπικός χαιρετισμός: “που ‘σαι ρε μιναρα”

• Ηράκλειο – Σουμπερίτες ή Καστρινούς

Σουμπερίτες, διότι στην κατοχή ο Σούμπερ είχε την έδρα του στο Hράκλειο και Καστρινούς επειδή το Ηράκλειο ονομαζόταν και Κάστρο.

• Αγρίνιο – Βλάχοι

Έτσι τους αποκαλούν οι Μεσολογγίτες, οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους πολύ διακεκριμένο.

• Ναύπλιο – Κωλοπλένηδες

Οι Aργίτες τους αποκαλούν έτσι διότι πλένονταν στις τούρκικες τουαλέτες.

• Άργος – Πρασάδες

Ως αντίποινα τους έβγαλαν έτσι, διότι έτρωγαν το πράσο με το οποίο χτυπούσαν το γαϊδούρι τους.

• Καβάλα – Ψαροκασέλες

Έτσι τους αποκαλούν οι Ξανθιώτες.

• Αρκαδία – Σκορδάς ή Αβγοζύγης

Σκορδάς λόγω των τοπικών προϊόντων και αβγοζύγης γιατί πρώτοι οι Αρκάδες πουλούσαν αυγά βάσει του μεγέθους τους – των αυγών -.

• Κόρινθος – Λαΐδες

Γιατί Λαΐδα ήταν μια εταίρα της αρχαιότητας από την Κόρινθο.

• Κρήτη – Πέτσακες ή Σβούρους

Μάλλον από Ρέθυμνο, Ηράκλειο. Ο ορεσίβιος ή χωρικός που κατεβαίνει στην πόλη με ιμπεριαλιστικές διαθέσεις ως προς γυναίκες, μπάρια κλπ. με τα γνωστά αξεσουάρ (4χ4, μαύρο πουκάμισο κλπ κλπ). Τείνει να αντικαταστήσει και στα Χανιά το Σβούροι, οι κάγκουρες στην τοπική διάλεκτο.

• Σαλαμίνα – Μπακάουκες ή Μανάρια

Για το “Μπακάουκας” υπάρχει και το γνωστό ανέκδοτο ότι στη σαλαμίνα επικρατεί… εμφύλιος μεταξύ των Μπακις και των Ουκας.

• Xαλκίδα – Τρελονερίτες

Απο το φαινόμενο της παλίρροιας. Τα τρελά νερά του Ευρίπου λένε οτι έχουν πειράξει και τα μυάλα των Χαλκιδέων.

• Τρίκαλα – Κασέρια ή Σακαφλιάδες

Κασέρια λόγω τοπικού τυριού και Σακαφλιάδες λόγω του Σακαφλιά, ο οποίος έζησε την εποχή του Μεσοπολέμου, λίγο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και ήταν ο Δον Ζουάν της εποχής. Ήταν ένας ωραίος άντρας που είχε αναστατώσει την τρικαλινή κοινωνία με τα καμώματά του, ώσπου κάποιοι του στήσανε καρτέρι στα στενά σοκάκια του Βαρουσίου και τον μαχαιρώσανε (εξού και το γνωστό στιχάκι “Στα τρίκαλα στα δυό στενά σκοτώσανε τον Σακαφλιά”). Το σακαφλιάς κατά λέξη σημαίνει ο φίλος της σάρκας.
Πηγή

ΑΥΤΑ είναι τα νούμερα του ΤΖΟΚΕΡ


Ξανά στους δρόμους η Δημοτική Αστυνομία

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, η Δημοτική Αστυνομία έκανε και πάλι....
την εμφάνισή της το πρωί στους δρόμους της Αθήνας. 

Έως και τις 26 Οκτωβρίου, που είναι η ημέρα επίσημης επαναδραστηριοποίησής τους, οι δημοτικοί αστυνομικοί δεν θα κόβουν κλήσεις, αλλά θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό. Αύριο, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στις 10:00, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Βιώσιμης Κινητικότητας, Αντώνης Καφετζόπουλος, με ομάδα δημοτικών αστυνομικών θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό στην Αθήνα και θα ενημερώνουν τους πολίτες, στην πλατεία Συντάγματος. 

Η Δημοτική Αστυνομία θα δέχεται τις καταγγελίες των πολιτών μέσω της Γραμμής του Δημότη, στον τετραψήφιο αριθμό 1595, όλο το εικοσιτετράωρο και μέσω e mail στο tep@cityofathens.gr.
Πηγή

Παρέμβαση της Φ.Παπαθωμά για τους πυρόπληκτους στον Διόνυσο

Άμεσα αποτελέσματα είχε η παρέμβαση της Αντιπεριφερειάρχη, Φανής Παπαθωμά, με σκοπό την βοήθεια των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων του Διονύσου
http://e-sterea.gr/index.php/nea/nomoi/voiotia/13427-paremvasi-tis-f-papathoma-gia-tous-pyropliktous-ston-dionyso

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015

ΒΟΜΒΑ για τις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Αυτή είναι η πρόταση της Επιτροπής "Σοφών"

Μειώσεις συντάξεων... εμπλοκή της εφορίας στην είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών αλλά και κυρίως συνυπολογισμό της ατομικής και οικογενειακής περιουσίας για την απονομή συντάξεων είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό, όπως αποκάλυψε το MEGA.

Οι προτάσεις της Επιτροπής Σοφών στο ασφαλιστικό οδηγούν σε ενοποιήσεις ταμείων. Ειδικότερα προτείνεται:

Ή θα δημιουργηθεί ένα ταμείο μαμούθ για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες

Ή θα δημιουργηθούν τρία υπέρ ταμεία ένα ταμείο για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ένα ταμείο για ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους,,εμπόρους, βιοτέχνες και ένα ταμείο για τους αγρότες.

Το κείμενο του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό περιγράφει σε 28 σελίδες τις βασικές προτάσεις για τη ριζική αλλαγή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και προτείνει τη δημιουργία ατομικού κουμπαρά για κάθε έναν ασφαλισμένο στον οποίο θα συγκεντρώνονται οι ατομικές εισφορές.

Μια από τις βασικές ανατροπές αφορά την εγγυημένη, βασική σύνταξη των 360 ευρώ καθώς σύμφωνα με την πρόταση των Σοφών, η βασική σύνταξη που θα απονέμεται θα συνδέεται με την περιουσία, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, από μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις – εισοδήματα, που θα μειώνουν τη σύνταξη και ατομικά και οικογενειακά.

Έτσι, τα 360 ευρώ σύνταξη θα είναι εγγυημένα μόνο για τους φτωχούς καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μικρότερη θα είναι η βασική σύνταξη, η οποία μπορεί να καταλήγει και σε μηδέν ευρώ, για τους πλούσιους.

Μια άλλη ανατροπή έχει σχέση με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος,καθώς προτείνεται η κατάργηση της και η αντικατάσταση της από ρήτρα ελεγχόμενου ελλείμματος.

"Πρόκειται να έρθει ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο με μια μείζονα μεταρρύθμιση τον επόμενο μήνα. Εκεί θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα" δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας, Αν. Πετρόπουλος ανέφερε: "Θέλουμε να βοηθήσετε όλες οι πτέρυγες της Βουλής για να είναι επιτυχής διότι το ξέρετε ότι το σύστημα είναι ετοιμόρροπο, είναι δαιδαλώδες, είναι αντιφατικό. Να λύσουμε τα προβλήματα για να μην καταρρεύσει το 2030, που όλοι οι ειδικοί προβλέπουν κατάρρευση αν δεν πάρουμε μέτρα σήμερα".

Δυό νύχτες-Αλίμονο - Δημήτρης Μητροπάνος

Προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους στη ΝΔ - Τι έγινε στη συνάντηση των 4

Επειτα από τη θυελλώδη χθεσινή ημέρα, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας...
επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους και προσπαθούν να στείλουν μήνυμα ενότητας.

Νωρίς το απόγευμα, έγινε η συνάντηση των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Αδωνι Γεωργιάδη, Κυριάκου Μητσοτάκη και Απόστολου Τζιτζικώστα στη Βουλή, ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Επειτα από τη συνάντηση, οι τέσσερις υποψήφιοι εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση. «Ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Νοεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, συναντηθήκαμε και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της Παράταξης, διαφάνειας της διαδικασίας και πιστής τήρησης του Καταστατικού», αναφέρει το σχετικό κείμενο. «Αντίπαλος μας είναι μόνο ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και τα προβλήματα του τόπου», προσθέτει ακόμη η ανακοίνωση.

Αμέσως μετά από τη συνάντηση, ο Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι παρελθόν η χθεσινή ημέρα, ενώ απέρριψε τα σενάρια εμπλοκής των εκλογών.

«Συναντηθήκαμε σε εξαιρετικά καλό κλίμα. Η χθεσινή ημέρα είναι παρελθόν», είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία των εκλογών με την τήρηση του καταστατικού. «Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα ενότητας. Η ΝΔ προχωράει μπροστά ενωμένη, αυτό θέλει η βάση του κόμματος και αυτό χρειάζεται η Ελλάδα, μία αξιωματική αντιπολίτευση ενωμένη», είπε ακόμη και πρόσθεσε «Αντιπολίτευση θα κάνουμε στον κ. Τσίπρα».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, υπήρξε ευρεία συμφωνία για τη εκλογική διαδικασία, με τήρηση του καταστατικού και εισιτήριο 3 ευρώ για κάθε ψηφοφόρο. Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για την ανάθεση της διαδικασίας σε κάποια εταιρεία, που είχε αποτελέσει αντικείμενο αντεγκλήσεων, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως απλά είναι πιθανό να ζητηθούν μια ή δυο περαιτέρω ημέρες για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. «Επί της ουσίας δεν υπάρχει διαφωνία», συμπλήρωσε.

Όχι .. δεν υπάρχει θέμα παραίτησης της Φανής Παπαθωμά

Κακές γλώσσες θέλουν την αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά να παραιτείται από την θέση που τώρα έχει δίπλα στον Κώστα Μπακογιάννη.
http://e-sterea.gr/index.php/nea/nomoi/20-sterea/13398-2015-10-13-19-35-57