Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016

ΝΑSA: Κάτι ανησυχητικό συμβαίνει με το κλίμα στη Μεσόγειο

Η ξηρασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που άρχισε το 1998 και συνεχίζεται ακόμη, είναι πιθανότατα η χειρότερη ...
των τελευταίων 900 ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η περιοχή που πλήττεται από την ξηρασία, περιλαμβάνει την Κύπρο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία και ένα μέρος της Τουρκίας.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA και του Γεωπαρατηρητηρίου Λάμοντ-Ντόχερτι του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον κλιματολόγο Μπεν Κουκ, κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Journal of Geophysical Research-Atmospheres” της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

Οι επιστήμονες βάσισαν τις εκτιμήσεις τους κυρίως στην μελέτη δακτυλίων δέντρων, ζωντανών και νεκρών.

Τα σχετικά στοιχεία -που αφορούν και την Ελλάδα- περιλαμβάνονται στον λεγόμενο «’Ατλαντα Ξηρασίας Παλαιού Κόσμου». Τα στοιχεία από τα δέντρα συνδυάσθηκαν με περιγραφές του κλίματος από τα ιστορικά κείμενα. Η έλλειψη ή η αφθονία νερού σε μια περιοχή επηρεάζει διαχρονικά την ανάπτυξη των δέντρων. Όσο πιο λεπτοί είναι οι δακτύλιοι, τόσο μεγαλύτερη θεωρείται ότι είναι η ξηρασία.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, η ξηρασία μετά το 1998 στην περιοχή του Λεβάντε είναι περίπου 50% πιο έντονη από την πιο ξηρή περίοδο των τελευταίων 500 ετών και 10 έως 20% ξηρότερη από την χειρότερη ξηρασία των προηγούμενων 900 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το βόρειο τμήμα της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, νότια Γαλλία, νότια Ισπανία) τείνουν να είναι ξηρό, όταν η βορειοανατολική Αφρική είναι υγρή -και το αντίστροφο.

Οι αυξομειώσεις της ξηρασίας στην Μεσόγειο σχετίζονται με το κλίμα του Ατλαντικού. Κατά περιόδους, στη λεκάνη της Μεσογείου εισέρχονται παρατεταμένα ρεύματα ζεστού και ξηρού αέρα, με συνέπεια να μειώνονται οι βροχές, να ανεβαίνει η θερμοκρασία και τελικά να επικρατεί ξηρασία.

Όλα τα κλιματολογικά μοντέλα εκτιμούν ότι το μέλλον της Μεσογείου, ιδίως στης ανατολικής, προβλέπεται ξηρό. Και η νέα μελέτη δείχνει ότι η ξηρασία στο Λεβάντε είναι ο προάγγελος όσων θα ακολουθήσουν.


Oι καφέ σκιές δείχνουν τη μείωση αποθεμάτων νερού στην περιοχή – NASA/ Goddard Scientific Visualization Studio.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Προσφορά του Δήμου Θηβαίων στους πρόσφυγες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προσφορά του Δήμου Θηβαίων στους  πρόσφυγες

Ο Δήμος Θηβαίων με γνώμονα τις πανανθρώπινες αξίες προσφοράς και αλληλεγγύης και  θέλοντας να στηρίξει τις Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων που φιλοξενούν πρόσφυγες, διένειμε προς τον Δήμο Πειραιά και τον Δήμο Λαμιέων, 5.000 λίτρα και 1000 λίτρα γάλα αντίστοιχα για να καλύψει μέρος των αναγκών των προσφύγων, κυρίως παιδιών.

Η εν λόγω χορηγία έγινε από την  εταιρεία Socket enterprises Ltd (Κύπρος), την οποία παρέλαβε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Θηβαίων μέσω της επιχείρισης του κ. Γεωργίου Λούκου στη Θήβα.

Ο Δήμος Θηβαίων ευχαριστεί θερμά την Κυπριακή εταιρεία για τη χορηγία καθώς την  επιχείριση του συμπολίτη μας κ. Λούκου.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΤΥ!ΤΟ 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΗΒΑΣ!


Αβραμόπουλος: "Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου από τη Σένγκεν"

Σαφές μήνυμα ότι καμία χώρα-μέλος της ζώνης Σένγκεν δεν μπορεί να τεθεί εκτός αυτής, με την προϋπόθεση όμως τον από μέρους της σεβασμό και αυστηρά τήρηση των κανόνων που τη διέπουν, έστειλε καταχειροκροτούμενος από το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα, ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη απέναντι στη Μεταναστευτική κρίση», που συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και το Ιδρύματος "Konrad Adenauer".
Αναφορικώς με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο Δ.Αβραμόπουλος έκανε λόγο για μία κρίση που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και για μία Ευρώπη που δοκιμάζεται 65 χρόνια μετά την απαρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρώπη είναι σήμερα αντιμέτωπη με μεγάλης κλίμακας κρίσης και το προσφυγικό την αιφνιδίασε. Η Ευρώπη δεν είχε προετοιμαστεί για αυτό» και πρόσθεσε: «Όταν επήλθε συμφωνία και ήλθε η ώρα αυτή να εφαρμοστεί, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά και άρχισαν οι πρώτες λαϊκίστικες φωνές». Ο ίδιος σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι «η Ελλάδα αναμένεται να υποδεχθεί άλλες 100.000 μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Η ανάγνωση των αριθμών μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε πως μιλάμε για ανθρώπινες ζωές…».
Για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ήταν σαφής: «Η παρουσία του ΝΑΤΟ μπορεί να συμβάλει επίσης. Δεν πρόκειται για στρατικοποίηση, όπως λένε κάποιοι κύκλοι. Το ΝΑΤΟ θα λειτουργεί επικουρικά στη Frontex»", προσθέτοντας ότι Βρυξέλλες και Αθήνα επεξεργάζονται σχέδιο έκτακτης ανάγκης και πως μέχρι τις αρχές καλοκαιριού θα έχει δημιουργηθεί η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, που θα αντικαταστήσει τη Frontex.
Ο ίδιος επισήμανε με έμφαση ότι στην πραγματικότητα η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίση δύο σοβαρά ζητήματα: Το πρώτο είναι η άμεση αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, που προέρχεται από εμπόλεμες περιοχές και το δεύτερο η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που θα απασχολήσει την Ευρώπη στο εγγύς μέλλον. «Πρέπει να δημιουργηθούν οι σταθερές εκείνες, που θα επιτρέψουν τη μόνιμη μετεγκατάσταση μεταναστών στην Ευρώπη νόμιμα. Σε 10 χρόνια η Ευρώπη θα χρειάζεται περίπου 10 εκατομμύρια εργάτες και εργαζόμενους, καθώς το δημογραφικό πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, το ίδιο σοβαρό όπως και στην Ελλάδα. Ποιος θα καθορίζει τότε ποιος είναι νόμιμος μετανάστης και ποιος όχι; Για όλα αυτά πρέπει να δουλέψουμε ήδη από τώρα», τόνισε χαρακτηριστικώς. Τέλος σημείωσε ότι η προσεχής διάσκεψη κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα με τη συμμετοχή της Τουρκίας θα είναι μία από τις πιο σημαντικές και κρίσιμες στην ιστορία της Ευρώπης.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Βασίλης Κικίλιας, στη δική του τοποθέτηση αφού ΄σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν ζητά ελεημοσύνη από κανένα, αλλά να λάβει αυτά που δικαιούται και πρέπει να πάρει, τόνισε ότι απαιτείται μία αναδιάρθρωση του Δημοσίου στον τομέα της αντιμετωπίσεως των μεταναστευτικών ροών, με νέα επιχειρησιακή σχεδίαση και συνεργασία ΕΛΑΣ, Λιμενικού Σώματος, ΕΚΑΒ κ.λπ., την τοποθέτηση ενός συντονιστή όλων αυτών, δραστικό έλεγχο των συνοριακών ελέγχων, δημιουργία ενός Μητρώου των ΜΚΟ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον εθνικό και υπεύθυνο ρόλο της Νέας ΔΗμοκρατίας «η οποία στάθηκε δίπλα στην κυβέρνηση στο εξωτερικό για το μεταναστευτικό, αδιαφορώντας για το οποιοδήποτε κομματικό κόστος», οπως χαρακτηριστικώς τόνισε.     
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Ρόδη Κράτσα, στην εναρκτήτρια ομιλία της, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη σχεδίου, αλλά η έλλειψη κοινής βούλησης των κρατών-μελών…Όσο τα ευρωπαϊκό κράτη δεν εφαρμόζουν τις μεταξύ τους δεσμεύσεις, τόσο πιο δύσκολα θα μπορέσουν να πείσουν την Τουρκία να εφαρμόσει τις δικές της υποχρεώσεις. Η χώρα μας με ιδεοληψία, δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Χάσαμε την εμπιστοσύνη των εταίρων.
Η χθεσινή στροφή της κυβέρνησης προς τον ρεαλισμό είναι κάτι θετικό, αλλά μένει να αποδειχθεί στην πράξη» προσθέτοντας: «Τρομάζουμε με την ιδέα πως ο ιστορικός του μέλλοντος ήταν ένα ωραίο σχέδιο, δοκιμάστηκε, αλλά δεν άντεξε την κρίση στη Συρία». 
Τέλος, ο Διευθυντής Ελλάδος του Διεθνούς Γραφείου Μεταναστεύσεως του ΟΗΔ, Δανιήλ Εσδράς, σημέιωσε με έμφαση ότι η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι το τέλειωμα του πολέμου στη Συρία, σημειώνοντας ότι «έχουμε 3 συν 1 όπλα: τη Μετεγκατάσταση, την υποχρέωση επιστροφής των προσφυγικών ομάδων, την επαναπροώθηση από Ελλάδα και ΕΕ προς την Τουρκία και το τέταρτο, δυνητικό προς το παρόν, την απευθείας μεταφορά από τα τουρκοκυριακά σύνορα στην Ευρώπη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστεύσεως Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος την τελευταία στιγμή ακύρωσε την παρουσία του στην εκδήλωση.

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μεγάλη πορεία εναντίον των μεταλλείων χρυσού [photos]


Μεγάλη πορεία εναντίον των μεταλλείων χρυσού στη Θεσσαλονίκη...

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν για την καταστροφή που φέρνει η εταιρεία Eldorado Gold στην ΒΑ Χαλκιδική.

Η υπομονή στέρεψε! 

Πρέπει ΤΩΡΑ να σταματήσει η καταστροφική για το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την οικονομία τριτοκοσμική αυτή εκμετάλλευση.

Οι φωτογραφίες είναι από τον Ιωσήφ Σεκέρογλου.
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ