Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016

ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΚΑ! – ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΣΟΚ ΟΤΑΝ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ!

Μια αλήθεια που αντικατοπτρίζει την πικρή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης και της ασφυκτικής στενότητας που έχουν περιέλθει πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι για λίγα ευρώ, βγάζουν στο σφυρί τις περιουσίες τους.

Κοστίζει όσο τρία smartphone I phone 6 και δεν είναι πλάκα! Με 3,000€, όσο είναι το κόστος τριών νέων έξυπνων τηλεφώνων της αμερικάνικης εταιρίας, αγοράζει κάποιος διαμέρισμα στην Κυψέλη, στην Αλκαμένους, στο Παγκράτι ή το Νέο Κόσμο. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά είναι η «νέα» αλήθεια στο χώρο του real estate.
Οι περιοχές οι οποίες περιγράφονται από τους ειδικούς της κτηματαγοράς, ως επενδυτικό «Eldorado», για όσους έχουν «ζεστό» χρήμα, βρίσκονται σε γκετοποιημένα σημεία της πόλης μας, που ούτως αλλιώς είχαν υποβαθμιστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, παρέμειναν όμως πολεοδομικά ενεργά .
Πιο απλά ήταν περιοχές που έμενε κόσμος, δούλευε στα σημεία αυτά και για δεκαετίες έφτιαχνες τις ζωές του. Οι περιοχές κάτω από την Ομόνοια και μέχρι την Κυψέλη και τα Πατήσια από τη μία μεριά και ο Νέος Κόσμος από την άλλη είναι «πρωταθλήτριες» των εξευτελιστικών τιμών στα ακίνητα.
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Παπαβλασόπουλο ( Κτηματομεσίτη Αθηνών), το φαινόμενο των διαμερισμάτων που πωλούνται μπιρ παρά, όχι μόνο είναι υπαρκτό, αλλά έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.
Εντός του δακτυλίου αλλά και σε μικρή σχετικά απόσταση από αυτόν, υπάρχουν προς πώληση διαμερίσματα, κάτω των 20 τμ τα οποία πωλούνται από 3,000€ έως και 6,000€. Πρόκειται για παλαιές αγορές ανθρώπων που ήθελαν κάποια στιγμή στη ζωή τους να επενδύσουν και αγόρασαν αυτά τα ακίνητα. Τα μίσθωναν και συμπλήρωναν το εισόδημα τους.
Στην εποχή μας, όπου τα εισοδήματα έχουν μειωθεί, άρα και ενοικιαστές και οι καλοπληρωτές και οι φόροι στα ακίνητα «τρέχουν» και χρειάζονται ρευστό, «σκοτώνουν» την περιουσία τους για να ανταπεξέλθουν.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και ενδεικτικά της κατάστασης.
Στην οδό Σπετσών στην Κυψέλη 45 τ.μ. ημιυπόγειο δίνεται 3.500 €..
Στην ίδια περιοχή, ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 20 τ.μ. με αυλή έχει αρχική τιμή 3.000 €.
Στην οδό Αλκαμένους, στο κέντρο της πόλης, διαμέρισμα 49 τμ. πωλείται λόγω ανάγκης μόλις 5.000 €, ενώ στην άλλοτε κραταιά πλατεία Αμερικής, ανακαινισμένη ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 30 τ.μ. δίνεται προς 5.500 €.
Την ίδια στιγμή, αν ο ενδιαφερόμενος θέλει να δώσει παραπάνω από 10,000€, μπορεί να αγοράσει δώμα στον 6ο όροφο πολυκατοικίας στα Πατήσια 20 τ.μ. με θέα στην Ακρόπολη, ανακαινισμένο και με ιδιόκτητη ταράτσα προς 10.900 €

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ!!!ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ!!!Τώρα σύμφωνα με το Greek-Weather.Org ακραία φαινόμενα χτύπησαν και τα Ελληνοτουρκικά σύνορα και τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο.

Τα φαινόμενα προκάλεσαν και πλημμύρες ενώ σημειώθηκαν και ανεμοστρόβιλοι που προξένησαν ζημιές. Τις επόμενες ώρες τα φαινόμενα θα είναι ακραία στα σύνορα της Ελλάδας με τη Τουρκία στο ανατολικό, νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τα drones πετούν ψηλότερα με «καύσιμο» το κονιάκ

Πλώρη για Αμερική και Καναδά βάζει η Delair-Tech, η γαλλική εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα γνωστά σε...
όλους μας drones. Στις αποσκευές της έχει 13 εκατ. ευρώ που άντλησε από τους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και μία από τις μεγαλύτερες οικογένειες παραγωγής κονιάκ της Γαλλίας.

Μετά την άντληση κεφαλαίων η εταιρεία συμμετοχών Andromede, που αποτελεί τον βασικό επενδυτή του «βασιλιά» των κονιάκ Remy Cointreau, απέκτησε το 22% στο μετοχικό κεφάλαιο της τεχνολογικής εταιρείας Delair.

Θα αναρωτηθεί κανείς τι κοινό μπορεί να έχουν τα drones με το κονιάκ. Και, όμως, είναι δύο κλάδοι που μπορούν να συνεργαστούν «στενά» δημιουργώντας αναπάντεχες συνέργειες. Η νέα τάση μεταξύ των παραγωγών κρασιών και οινοπνευματωδών στη Γαλλία είναι η χρήση drones για παρακολούθηση των καλλιεργειών και χαρτογράφηση των εκτάσεων για δημιουργία δρόμων ή δικτύων ηλεκτροδότησης.

Εκτός από το κρασί και το κονιάκ, η Γαλλία έχει «χτίσει» μεγάλο όνομα και στην κατασκευή drones, με ναυαρχίδα την Parrot SA, η οποία ασχολούνταν με τον μοντελισμό αεροσκαφών και στη συνέχεια πέρασε –με ευκολία– στην κατασκευή drones. Η Parrot έχει επενδύσει μεγάλα ποσά στη Delair και σε άλλες εταιρείες κατασκευής drones.

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που νομοθέτησε υπέρ της εμπορικής χρήσης των drones το 2012, δίνοντας «φτερά» στις εταιρείες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της Delair και της ανταγωνίστριας Airinov. Η δεύτερη, η οποία χρηματοδοτείται επίσης από την Parrot, κατασκευάζει και εμπορεύεται drones που ειδικεύονται στη συλλογή στοιχείων για τις καλλιέργειες σιτηρών και ελαιοκράμβης στην Ευρώπη.

Στόχος της Delair είναι να ανοίξει τα φτερά της στην Ευρώπη, διευρύνοντας την πελατεία για τα drones της. Το μικρότερο σκάφος της εταιρείας κοστίζει 33.000 δολάρια, ζυγίζει δύο κιλά και έχει αυτονομία δύο ωρών. Εκτός από την πώληση, η εταιρεία στοχεύει και στην ενοικίαση των drones, τα οποία παρέχονται με ολοκληρωμένο πακέτο που περιλαμβάνει λογισμικό ανάλυσης των δεδομένων που συλλέγονται.

Όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Michael de Lagarde, η καινοτομία της Delair έγκειται στο ότι συνδυάζει το drone με εξατομικευμένο λογισμικό ανάλυσης δεδομένων, παρέχοντας έτσι ένα ολοκληρωμένο πακέτο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του πελάτη. Στον ανταγωνισμό υπάρχουν εταιρείες που διαθέτουν είτε drones είτε το λογισμικό ανάλυσης.

«Η λήψη φωτογραφιών με το drone δεν χρησιμεύει πουθενά εάν τα στοιχεία που παρέχουν αυτές οι φωτογραφίες δεν αναλυθούν με τα κατάλληλα εργαλεία», προσθέτει ο Lagarde. Αυτό που θέλουν οι πελάτες είναι ένα ενιαίο πακέτο, συμπληρώνει.

Στο πελατολόγιο της Delair συγκαταλέγονται μέχρι στιγμής μεγάλοι κολοσσοί της Γαλλίας, όπως η εταιρεία ηλεκτροδότησης Electricite de France, η εξορυκτική Glencore, καθώς και πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η Total και η Engie.

Πηγή

Νέα εξέλιξη για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο Mega

Στην πιστοποίηση καταβολής ποσού 171,60 ευρώ, το οποίο κατεβλήθη, έναντι της αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, που...
αποφασίστηκε από την τακτική γενική συνέλευση της 26.5.2015, προέβη το διοικητικό συμβούλιο της Τηλέτυπος ΑΕ.

Συνεπώς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ολοκληρώθηκε με μερική κάλυψη της αυξήσεως και το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυξάνεται κατά το ποσό των 171,60 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 572 νέες, κοινές, ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξία 0,30 ευρώ εκάστης.

Κατόπιν τούτου, το ολοσχερώς καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 30.238.071,60 ευρώ και κατανέμεται σε 100.793.572 κοινές, ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστης.

Επισημοποιήθηκε και η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Τηλέτυπος

Η Τηλέτυπος ΑΕ γνωστοποίησε ότι, την 11.3.2016, υπέβαλε την παραίτησή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νικόλαος Πεφάνης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο θα επιληφθεί του θέματος αυτού σε επικείμενη συνεδρίασή του.

Πηγή

Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε σκιέρ στην Ιταλία

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Reuters, και διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό αρκετών ακόμα που χάθηκαν όταν καταπλακώθηκαν από μεγάλη χιονοστιβάδα, σε υψόμετρο τριών χιλιάδων μέτρων στο Alto Adige της βόρειας Ιταλίας, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το χιόνι πλάκωσε περίπου δέκα σκιέρ ενώ οι σοροί δύο έχουν ήδη ανασυρθεί.
Οι πρώτες βοήθειες, με αποστολή ελικοπτέρων και την χρήση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, κινητοποιήθηκαν άμεσα, αλλά πρέπει να καταβληθεί ιδιαίτερα προσεκτική προσπάθεια ώστε να μην δημιουργηθούν νέες χιονοστιβάδες.

Οι 10 κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές

Η φλεγμονή είναι μια διαδικασία αντίδρασης του οργανισμού μας σε ερεθιστικούς παράγοντες. Αποτελεί βασική έκφανση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαν να επουλωθούν οι πληγές στο σώμα.
 
Όταν όμως είναι χρόνια και γενικευμένη, η φλεγμονή αποδεικνύεται επικίνδυνη και επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. Τα αυξημένα επίπεδα στρες και η κακή διατροφή είναι δύο από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση χρόνιας φλεγμονής, η οποία διαταράσσει τη λειτουργία κάθε επιμέρους οργάνου και συστήματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο ακμής, αλλεργίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, νευρολογικών διαταραχών, αυτοάνοσων παθήσεων και όχι μόνο.
 
Ένα πρώτο και βασικό βήμα για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της φλεγμονής είναι η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, δηλαδή η κατανάλωση πολλών φρέσκων προϊόντων και ταυτόχρονα η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων.
 
Δείτε ποιες είναι οι 10 κορυφαίες τροφές που δρουν ενάντια στη φλεγμονή και βάλτε τες στη ζωή σας σήμερα κιόλας.
 
1. Ελαιόλαδο
 
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, φυτικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Τα περισσότερα οφέλη παρέχει το ποιοτικό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι κατάλληλο προς κατανάλωση τόσο ωμό, για παράδειγμα στις σαλάτες, όσο και στο μαγείρεμα.
 
2. Βότανα & μπαχαρικά
 
Το «φαρμακείο της φύσης» είναι εξοπλισμένο με δεκάδες είδη βοτάνων και μπαχαρικών, τα οποία παρέχουν φυτοχημικές ουσίες που ενισχύουν την υγεία.
 
Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα βότανα και τα μπαχαρικά όχι μόνο για να δώσουμε έξτρα γεύση σε ένα ρόφημα ή πιάτο, αλλά και για να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη και το αλάτι στη διατροφή μας, δύο συστατικά που προωθούν τις φλεγμονές.
 
3. Κρεμμύδι & σκόρδο
 
Ανήκουν στην κατηγορία των φρουκτο-ολιγοσακχαριτών βραχέας αλύσου (scFOS). Τα προϊόντα αυτά δεν διασπώνται πλήρως στο γαστρεντερικό, οπότε τα υπολείμματά τους αποτελούν τροφή για τα «καλά» βακτήρια του εντέρου. Έτσι, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.
 
4. Μαύρη σοκολάτα
 
Η σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 70% και άνω είναι το πιο υγιεινό σνακ και επιδόρπιο που μπορείτε να επιλέξτε. Δρα ευεργετικά στο κυκλοφορικό σύστημα, μειώνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και ρυθμίζει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη.
 
5. Αβοκάντο
 
Το αβοκάντο παρέχει υγιεινά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, φυτικές στερόλες, άλφα λινολενικό οξύ και καροτενοειδή. Όλα αυτά τα συστατικά δρουν ενάντια στις φλεγμονές, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου και της χοληστερόλης.
 
6. Σταυρανθή λαχανικά
 
Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, η ρόκα και άλλα λαχανικά της κατηγορίας αυτής παρέχουν σημαντική ποσότητα σουλφοραφάνης, μιας ουσίας που εξουδετερώνει τις φλεγμονές επειδή προωθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης των τοξινών στο συκώτι.
 
7. Εσπεριδοειδή
 
Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε νερό, τα εσπεριδοειδή χαρίζουν στον οργανισμό ενυδάτωση και πολύτιμους ηλεκτρολύτες. Επίσης, τα φλαβονοειδή των εσπεριδοειδών εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, ενώ αντιφλεγμονώδη δράση έχει τόσο ο χυμός όσο και η φλούδα τους.
 
8. Βιολογικό κρέας
 
Το κρέας βιολογικής παραγωγής είναι ανώτερο θρεπτικά, καθώς παρέχει μεγαλύτερη ποσότητα Ω-3 λιπαρών οξέων, συστατικών με σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση.
 
9. Αυγό
 
Η αντιφλεγμονώδης δράση του αβγού οφείλεται στα καροτενοειδή ζεαξανθίνη, λουτεΐνη και χολίνη που παρέχει.
 
10. Ψάρι
 
Ο σολομός, η σαρδέλα, η αντζούγια και η ρέγγα είναι μερικά από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά είδη ψαριών. Παρέχουν σημαντική ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που κάνουν καλό στην καρδιά και καταπολεμούν τις φλεγμονές.
 
Πηγή: onmed.gr

Ανοικτό το ενδεχόμενο για αύξηση των έμμεσων φόρων αφήνει η κυβέρνηση

«Παράθυρο» για τη λήψη και πρόσθετων φορολογικών μέτρων ή για αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, πέραν των αυξήσεων σε άμεσους φόρους εισοδήματος, φαίνεται πως άνοιξε στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα.
Όπως είπε το Σάββατο το μεσημέρι κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να καλύψει το δημοσιονομικό κενό «ή από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος ή και με άλλα μέτρα».
Τι σημαίνει αυτο; Ότι εκτος από τα περίπου 450 εκατ. ευρώ που υπολογίζουν να εισπράξει το Δημόσιο επιπλέον για το 2016 από αυξήσεις άμεσων φόρων εισοδήματος και στα ενοίκια, για τα οποία συζητά η κυβέρνηση με την Τρόικα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιβάλει, αν κριθεί αναγκαίο, και αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, ειδικούς φόρους κατανάλωσης κλπ.
Η ελληνική πλευρά, όπως έλεγε άλλη πηγή που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, επιφυλάχθηκε να μελετήσει καλύτερα την αντιπρόταση των Θεσμών και γι' αυτό αναβλήθηκε για αύριο η συζήτηση που θα γινόταν το Σάββατο για την νέα ελληνική πρόταση για τους φόρους εισοδήματος. Η ίδια πηγή έλεγε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε την πολύ μεγάλη μείωση στο αφορολόγητο ( έως και τις 7.000 ευρώ από 9.550 που είναι σήμερα) αλλά εξετάζουμε αλλαγές στους επιμέρους συντελεστές της νέας κλίμακας».
Αυτό σημαίνει ότι, ενδεχομένως, με τη νέα κλίμακα που θα προτείνει την Κυριακή η κυβέρνηση τα βάρη των περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις φόρου εισοδήματος θα πέσουν και σε εισοδήματα αρκετά κάτω από τα 30.000 ευρώ το χρόνο τελικά.
Κυβερνητικός αξιωματούχος αποσυνέδεε το δημοσιονομικό κενό από την προσπάθεια εξοικονόμησης 1,8 δισ. από το ασφαλιστικό για το 2016, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση των πιέσεων για αλλαγές στο ασφαλιστικό ακόμα και εάν βρεθούν επιπλέον έσοδα από άλλα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα.

Αποτελεσματικότατο γιατροσόφι για γρίπη, κρυολόγημα, βήχα, πονόκοιλο

Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική λαϊκή θεραπεία για τη θεραπεία της γρίπης, του κρυολογήματος, του βήχα, για το κοιλιακό άλγος και τους πόνους της εμμήνου ρύσεως...


Σήμερα, θα σας αποκαλύψω τη συνταγή μιας λαϊκής θεραπείας που μπορεί να θεραπεύσει με επιτυχία πολλές δύσκολες καταστάσεις της υγιείας, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, του κοινού βήχα, των κρυολογημάτων, τους μυϊκούς πόνους, τις φλεγμονές, τους πόνους στην κοιλιά, αλλά και τους πόνους της περιόδου.

Αυτή η αξιοσημείωτη φυσική θεραπεία είναι απολύτως ασφαλής στη χρήση και προσφέρει δε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με πολλά συμβατικά φάρμακα. Επιπλέον, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τα παιδιά που είναι πιο επιρρεπή σε κοινές ασθένειες, δεδομένου ότι δεν βλάπτει το σύστημα.

Ωστόσο και η εφαρμογή της θεραπείας είναι εξαιρετικά εύκολη. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να μουλιάσετε ένα κομμάτι βαμβάκι σε 50% αλκοόλ («Τροφή»: Σε οινόπνευμα ή τσίπουρο θυμάμαι το έβαζε η γιαγιά όταν ήμασταν μικρά). Στη συνέχεια, στύψτε αν χρειαστεί την περίσσεια του αλκοόλ και εφαρμόστε το βαμβάκι πάνω από τον αφαλό σας. Για να εξασφαλίσετε ότι θα μείνει στην θέση του, μπορείτε να καλύψετε το βαμβάκι με ένα πανί, επίδεσμο ή μια πλαστική σακούλα.

Εκτός από το να είναι εξαιρετικά ευεργετικό γιατροσόφι στην περίπτωση διάφορων πόνων, αυτή η παλιά λαϊκή θεραπεία μπορεί να δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα και στην περίπτωση μυικών πόνων, δεδομένου ότι μπορεί να χαλαρώσει τους μύες πολύ αποτελεσματικά.

Αυτή το γιατροσόφι προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα και στην περίπτωση των πόνων περιόδου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ξαπλώσετε και να πιέσετε απαλά το βαμβάκι στον αφαλό. Η ίδια μέθοδος θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τους πόνους στην κοιλιακή χώρα, και θα αποτρέψει επίσης την ναυτία του ταξιδιού.

Επιπλέον, αν θέλετε να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητά του, μπορείτε να πασπαλίσετε και λίγο αλάτι στο βαμβάκι.
Πηγή

Γιατί ο παππούς και η γιαγιά παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεγάλωμα των παιδιών

Ο παππούς και η γιαγιά ανέκαθεν ήταν δύο πολύ σημαντικά πρόσωπα στη ζωή και το μεγάλωμα ενός παιδιού.
Σήμερα, είναι ακόμα πιο σημαντικοί και αυτό επειδή σε μια οικογένεια όταν και οι δυο γονείς δουλεύουν, η συμβολή των παππούδων είναι αναμφισβήτητα πολύτιμη για την πλήρωση του κενού. Μην ξεχνάμε επίσης ότι στην εποχής της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, ο ρόλος τους έχει γίνει ακόμα περισσότερο ιερός, διότι πολλοί γονείς, αν όχι οι περισσότεροι, βασίζονται σε εκείνους για την φύλαξη των παιδιών.
Το σημαντικότερο όλων όμως είναι το ιδιαίτερο είδος αγάπης που αναπτύσσεται μεταξύ των παιδιών και του παππού και της γιαγιάς. Ρωτήστε κάποιον ενήλικα -άντρα ή γυναίκα- να σας πει αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας. Σίγουρα κάποιες θα περιλαμβάνουν μέσα και τους παππούδες. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη σχέση για τους ανθρώπους και μπορεί να δώσει δύναμη και στην ενήλικη ζωή.
Το ιδιαίτερο είδος αγάπης που παίρνει ένα παιδί από τον παππού και τη γιαγιά είναι μια αγάπη που κανένας άλλος δεν μπορεί να δώσει. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αγάπη άνευ όρων. Οι γονείς επειδή ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους, γίνονται συχνά αυστηροί αλλά και επικριτικοί. Η αγάπη του παππού και της γιαγιάς όμως είναι συχνά πιο «ελεύθερη» και λιγότερο πιεστική.
Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι τα οφέλη για τα παιδιά; Τα οφέλη για τα παιδιά όταν έχουν μια στενή σχέση με τους παππούδες τους περιλαμβάνουν:
  • Τα παιδιά έχουν μια καλύτερη αίσθηση του ποιοι είναι και από πού έχουν έρθει. Έχουν ρίζες, ιστορία και μια αίσθηση συνέχειας και προοπτικής.
  • Τα παιδιά αναπτύσσουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, καλύτερες συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες και ακόμη και καλύτερη επίδοση στο σχολείο.
  • Τα παιδιά αισθάνονται ιδιαίτερα όταν τα κακομαθαίνουν λίγο. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι οι έρευνες δείχνουν ότι είναι καλό πράγμα. Τα παιδιά ξέρουν ότι το να είσαι με τους παππούδες είναι μια ιδιαίτερη στιγμή. Δεν αναμένουν από τον υπόλοιπο κόσμο να περάσουν το ίδιο καλά, όπως όταν είναι με τους παππούδες τους. Άλλωστε γι’ αυτό τους έχουν τόση μεγάλη αδυναμία.
  • Τα παιδιά μπορούν να πάρουν την αμέριστη προσοχή και χρόνο από τους παππούδες τους όταν οι γονείς είναι κουρασμένοι ή απασχολημένοι. Οι παππούδες είναι πάντα πρόθυμοι και χαρούμενοι που θα βρεθούν με τα εγγόνια τους.
  • Πάντα έχουν κάποιον με τον οποίο μπορούν να μιλήσουν και να εμπιστευτούν. Ενώ συχνά τα παιδιά μπορεί να θέλουν να γίνουν διαφορετικοί από τους γονείς τους, με τους παππούδες θέλουν να μοιάσουν. Αυτό δίνει μεγάλη δύναμη στους παππούδες στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν θετικά ένα μπερδεμένο ή ταραγμένο παιδί.
  • Περνώντας τον ελεύθερο τους χρόνο με τους παππούδες, τα παιδιά αποκτούν νέες δεξιότητες, χόμπι, δραστηριότητες και ιδέες. Οι παππούδες άλλωστε είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι.  Μην ξεχνάτε ότι κάθε παιδί πιστεύει ότι ο παππούς είναι κινητή εγκυκλοπαίδεια, ενώ αν κάτι δεν το γνωρίζει, τότε σίγουρα θα αφιερώσει χρόνο για να το βρει και να απαντήσει σε όποια ερώτηση του γίνει.

"Γυαλιά καρφιά" στο μετρό Κεραμεικού! Έσπασαν τα πάντα με βαριοπούλες! (ΦΩΤΟ)

Επίθεση με βαριοπούλες έκαναν τα ξημερώματα του Σαββάτου άγνωστοι που εισέβαλαν στον σταθμό του μετρό στον Κεραμεικό και έσπασαν ό, τι βρήκαν μπροστα τους!

Όλα έγιναν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Ομάδα περίπου 30 ατόμων "μπούκαρε" στον σταθμό του μετρό στον Κεραμεικό και αρχικά έσπασαν τζαμαρίες.Στην συνέχεια, με ρόπαλα και βαριοπούλες έσπασαν έξι εκδοτικά μηχανήματα εισιτηρίων, έξι εκυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων, καθώς και έξι μηχανήματα αυτόματης ανάληψης τραπεζών.
Οι δράστες ακόμη πέταξαν φέιγ βολάν για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους με σπρέι.
Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου

newsit.gr

Τραπεζικά στελέχη: Η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα - Η αδράνεια εγκυμονεί κινδύνους

Την επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του... ελληνικού προγράμματος τονίζουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση έχει μεγάλο κόστος για την οικονομία. 

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αναφέρει ότι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος θα πυροδοτήσει μια σειρά θετικών επιδράσεων για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Πρώτα-πρώτα θα αποτελέσει ένα ζωτικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την απομάκρυνση της αβεβαιότητας που λειτουργεί διαλυτικά για την οικονομία. Επιπλέον, θα διευκολύνει αποφασιστικά τους όρους πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα της ΕΚΤ, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και τις συζητήσεις για την μείωση του δημόσιου χρέους. Πρόκειται για ζητήματα κρίσιμης σημασίας, που αν μπουν γρήγορα σε τροχιά υλοποίησης, τότε η ελληνική οικονομία θα ανακτήσει γρήγορα το βηματισμό της και θα εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας επισημαίνει επίσης ότι «οι περίοδοι μεγάλης δυσκολίας και προκλήσεων, μπορούν να λειτουργήσουν ως ευκαιρία για να σκεφτούμε τι θα κάνουμε διαφορετικά, και πώς μπορούμε να αλλάξουμε θεμελιωδώς προς το καλύτερο. Το σύστημα άντεξε, πλέον όμως έχει έρθει η ώρα για τις δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, για δυνατές τομές, και για την τήρηση των δεσμεύσεών μας. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης θα είναι καταλύτης για την αλλαγή του οικονομικού κλίματος και την ανάκαμψη».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι «η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους είναι ένα ισχυρό θετικό σήμα» και σημειώνει: «Πεποίθηση μας είναι ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι πολύ κοντά, αρκεί να γίνουν τα απαραίτητα αποφασιστικά βήματα αμέσως. Η ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατό της πρώτης αξιολόγησης ενός προγράμματος που η Βουλή ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία πριν από λίγους μόνο μήνες, όχι μόνο είναι προϋπόθεση για την έναρξη ενός θετικού οικονομικού κύκλου, αλλά συγχρόνως αποτελεί και ασπίδα απέναντι σε μια συγκυρία σύνθετων κινδύνων».

Ο κ. Καραβίας αναφέρει, επίσης, ότι «η καθυστέρηση της αξιολόγησης επιδεινώνει, αντί να βελτιώνει, τη διαπραγματευτική μας θέση και, ταυτόχρονα, είναι πολλαπλά βλαπτική για τη χώρα. Το κόστος για την οικονομία, κάθε μέρα που παρατείνεται η αβεβαιότητα, είναι τόσο μεγάλο, ώστε η γρήγορη κατάληξη να είναι σήμερα όχι μόνον η πλέον συμφέρουσα επιλογή, αλλά επείγουσα εθνική προτεραιότητα».

Ο ανώτερος γενικός διευθυντής και CFO της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Πουλόπουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι «η επαναφορά σε συνθήκες ομαλότητας θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να λειτουργήσουν επικουρικά προς την δημόσια διοίκηση διευκολύνοντας την εφαρμογή και επιτάχυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες θα κληθούν να συμβάλλουν στην αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της ελληνικής οικονομίας από ένα εσωστρεφές πρότυπο, σε ένα εξωστρεφές μοντέλο βασισμένο στην προώθηση των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών».

Νόμιζε την γυναίκα του νεκρή και την είδε στην τηλεόραση δυο χρόνια μετά!

Ένας άντρας από το Μαρόκο θεωρούσε πως η γυναίκα του είχε πεθάνει εδώ και δυο χρόνια, όταν την είδε... ολοζώντανη στην τηλεόραση! 

Η απίστευτη ιστορία δημοσιοποιήθηκε τις τελευταίες ώρες. Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν ο άντρας με την γυναίκα του ενεπλάκησαν σε τροχαίο κι εκείνη μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Οι αρχές ενημέρωσαν τον σύζυγο πως χρειάζεται να καταβάλει χρήματα για την θεραπεία και την νοσηλεία της κι εκείνος έφυγε για το χωριό του ώστε να τα συγκεντρώσει. 

Επιστρέφοντας στο νοσοκομείο, ενημερώθηκε ότι η γυναίκα του είχε αποβιώσει, ενώ του παραδόθηκε το σώμα της μέσα σε σάβανο και φέρετρο. Η κηδεία της όντως πραγματοποιήθηκε τις αμέσως επόμενες ώρες και ο άντρας έκτοτε επιχείρησε να συνεχίσει τη ζωή του μεταναστεύοντας. 

Πριν από λίγες ημέρες όμως, φίλοι του τον ειδοποίησαν ότι μια γυναίκα, που δηλώνουν βέβαιοι πως είναι η γυναίκα του, συμμετείχε σε τηλεοπτική εκπομπή που «επανενώνει» χαμμένους συγγενείς και ότι μάλιστα αυτή αναζητά τον σύζυγό της.

Η γυναίκα εμφανίστηκε στην εκπομπή λέγοντας πως εδώ και δυο χρόνια έχει χάσει κάθε ίχνος του συζύγου της! 

Τελικά αποδείχθηκε πως ο Μαροκινός, στον οποίο η μοίρα έπαιξε τραγικό παιχνίδι, έπεσε θύμα... λάθους και το 2014 κήδεψε μια άγνωστη σε αυτόν γυναίκα...

Οκτώ τρόποι για να αποφύγετε τα τεκμήρια της Εφορίας

Σε "βραχνά" για εκατομμύρια υπερχρεωμένους και οικονομικά εξαθλιωμένους... φορολογούμενους έχουν εξελιχθεί τα τεκμήρια της Εφορίας καθώς προσδιορίζουν το ύψος του φορολογητέου εισοδήματός τους σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο από το πραγματικό και τους υποχρεώνουν να καταβάλουν υπέρογκους φόρους.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Ελεύθερου Τύπου", τα τεκμήρια τούς εμφανίζουν να έχουν αποκτήσει εισοδήματα μεγαλύτερα από τα εισοδηματικά όρια που έχουν καθοριστεί από διάφορους νόμους για την είσπραξη κοινωνικών επιδομάτων και την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), με αποτέλεσμα αφενός να χάνουν τα επιδόματα αφετέρου να χρεώνονται αδίκως και με τον ΕΝΦΙΑ.

Για να αποφύγουν τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματός τους σε εξωπραγματικά επίπεδα με βάση τα τεκμήρια, οι φορολογούμενοι πρέπει να βρουν τρόπους να καλύψουν την πρόσθετη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του πραγματικού εισοδήματός τους και του πιο υψηλού ποσού εισοδήματος που προσδιορίζουν τα τεκμήρια.

Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους, τους οποίους παρουσιάζουμε παρακάτω αναλυτικά.

Σε κάθε περίπτωση που ο φορολογούμενος καταφέρνει να δικαιολογήσει τη διαφορά αυτή, φορολογείται για το πραγματικό εισόδημα που έχει δηλώσει κι όχι για το - υψηλότερο του πραγματικού - τεκμαρτό του εισόδημα, οπότε γλιτώνει σημαντικού ύψους φορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ ταυτόχρονα ως ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα για τον υπολογισμό διαφόρων επιδομάτων και απαλλαγών λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό δηλωθέν και όχι το υψηλότερο τεκμαρτό, που συνήθως είναι και εξωπραγματικό.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει τυχόν προστιθέμενη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος λόγω τεκμηρίων, αναγράφοντας στη φορολογική του δήλωση έως και 8 διαφορετικές κατηγορίες ποσών. Συγκεκριμένα, τα ποσά που πρέπει να δηλώσει ο φορολογούμενος για να καλύψει και να δικαιολογήσει την πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει λόγω των τεκμηρίων είναι:

1) Εισοδήματα και έσοδα που αποκτήθηκαν τα έτη προ του 2015, δεν ξοδεύτηκαν μέχρι τις 31-12-2014 και αναλώθηκαν εντός του 2015. Πρόκειται για τη μέθοδο κάλυψης τεκμηρίων μέσω "ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντων ετών"! Με την "ανάλωση κεφαλαίου", οι φορολογούμενοι μπορούν να καλύψουν την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, επικαλούμενοι εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμη και πριν από 10, 20 ή 30 χρόνια! Μπορούν ειδικότερα να ανατρέξουν στις φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων συνεχόμενων ετών (όσων ετών θέλουν) και να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

- Να αθροίσουν τα ποσά των πάσης φύσεως εισοδημάτων (από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, επιχειρήσεις, τόκους καταθέσεων, μερίσματα, υπεραξίες από πώληση μετοχών κ.λπ.) και τα ποσά των εσόδων από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, τα οποία έχουν αναγράψει στις δηλώσεις των παρελθόντων ετών.

- Από το άθροισμα εισοδημάτων και εσόδων προηγούμενων ετών, που θα προκύψει, να αφαιρέσουν τα ποσά που ελήφθησαν υπόψη στις ίδιες φορολογικές δηλώσεις ως τεκμήρια διαβίωσης (για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη, υπηρετικό προσωπικό κ.λπ.) καθώς και τα ποσά που δήλωσαν στις ίδιες δηλώσεις ότι δαπάνησαν για να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη, κινητά αντικείμενα μεγάλης αξίας κ.λπ.).

Το καθαρό ποσό που θα προκύψει από τις παραπάνω μαθηματικές πράξεις είναι το "κεφάλαιο" των προηγούμενων ετών που μπορούν όλοι οι φορολογούμενοι να "σχηματίσουν" και να εμφανίσουν στην Εφορία ως προϊόν αποταμίευσης! Από κει και πέρα, σε κάθε περίπτωση, από το "κεφάλαιο" που θα σχηματιστεί με τον τρόπο αυτό, ο φορολογούμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μέρος για να καλύψει την πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που του προσδιορίζουν τα τεκμήρια στη φετινή του δήλωση.

Μπορεί δηλαδή να ισχυριστεί ότι η πρόσθετη διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος της φορολογικής του δήλωσης καλύφθηκε με "ανάλωση" ενός μέρους του "κεφαλαίου" το οποίο τού περίσσεψε από τα προηγούμενα έτη. Η καταγραφή όλων των παραπάνω ποσών (εισοδημάτων, δαπανών, καθαρού κεφαλαίου) μπορεί να γίνει χειρόγραφα σε ένα απλό φύλλο χαρτιού ή ηλεκτρονικά σε πρόγραμμα EXCELL, με την μορφή ενός πίνακα εσόδων, δαπανών και καθαρού "κεφαλαίου". Τα ποσά που θα αναγραφούν στον πίνακα αυτό θα πρέπει να αποδεικνύονται από τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων των παρελθόντων ετών που θα επικαλεστεί ο φορολογούμενος.

Δηλώσεις παρελθόντων ετών ο φορολογούμενος μπορεί να βρει στον λογαριασμό του στο σύστημα ΤΑΧΙSNET όπου είναι καταχωρημένα σε ηλεκτρονική μορφή τα έντυπα Ε1 που έχουν υποβληθεί για τα εισοδήματα των ετών 2002-2014 (οικονομικά έτη 2003-2015). 2) Πραγματικά εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν το 2015 από τον ίδιο το φορολογούμενο, τη σύζυγο του και τα εξαρτώμενα μέλη του και τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Ως τέτοια εισοδήματα θεωρούνται η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, τα επιδόματα ανεργίας, το Ε.Κ.Α.Σ., τα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, οι τόκοι από REPOS, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες, τα επιδόματα επικινδυνότητας κ.λπ..

3) Χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα κατά τις ισχύουσες διατάξεις και αποκτήθηκαν από το φορολογούμενο. Τέτοια ποσά είναι για παράδειγμα το εφάπαξ που έλαβε ο φορολογούμενος ως συνταξιούχος, μια αποζημίωση που εισέπραξε από την ασφαλιστική του εταιρεία κ.λπ.

4) Κάθε έσοδο ή τίμημα που εισέπραξε ο φορολογούμενος εντός του 2015 από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του. Ως έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που εισέπραξε ο φορολογούμενος από την πώληση ακινήτων, αυτοκινήτων, κινητών πραγμάτων συνολικής αξίας άνω των 10.000 ευρώ, μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων κινητών αξιών. Από το τίμημα πώλησης που εισπράχθηκε εντός του 2015 αφαιρείται το κόστος απόκτησης, δηλαδή το τίμημα που καταβλήθηκε σε κάποιο προηγούμενο έτος για την αγορά του περιουσιακού στοιχείου. Εάν το κόστος απόκτησης του πωληθέντος εντός του 2015 περιουσιακού στοιχείου θεωρείτο "τεκμήριο" την χρονιά κατά την οποία αποκτήθηκε και ο φορολογούμενος επικαλείται ανάλωση κεφαλαίου του έτους εκείνου, τότε το τίμημα το οποίο καταβλήθηκε τη χρονιά εκείνη για την απόκτησή του δεν θα πρέπει να αφαιρείται από το τίμημα στο οποίο πωλήθηκε εντός του 2015 και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ολόκληρο το ποσό του τιμήματος για την κάλυψη της πρόσθετης διαφοράς εισοδήματος. Για να αποδείξει ο φορολογούμενος την είσπραξη ποσού από την πώληση περιουσιακού του στοιχείου πρέπει να έχει στη διάθεσή του και να προσκομίσει, εφόσον του ζητηθεί, κυρωμένο αντίγραφο συμβολαίου ή προσυμφώνου ή βεβαίωση του συμβολαιογράφου από τα οποία προκύπτουν τα χρηματικά ποσά που εισέπραξε. Για αγοραπωλησία αυτοκινήτων μεταξύ ιδιωτών αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 από τους δύο συναλλασσόμενους.

5) Χρηματικά ποσά σε συνάλλαγμα που εισήγαγε στην Ελλάδα ο φορολογούμενος το 2015, εφόσον η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται. Για την απόδειξη των ποσών αυτών απαιτείται το πρωτότυπο παραστατικό που εκδίδει κάθε τράπεζα όταν εισάγονται χρηματικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Μεταξύ των παραστατικών περιλαμβάνεται και η μοναδική βεβαίωση αγοράς συναλλάγματος.

6) Δάνεια που έλαβε ο φορολογούμενος εντός του 2015 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους. Η σύναψη δανείου αποδεικνύεται από συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσημανθεί και έχει βέβαιη ημερομηνία για τη συνομολόγηση του δανείου. Από την ημερομηνία πρέπει να προκύπτει ότι το δάνειο ελήφθη εντός του 2015 και πριν από την πραγματοποίηση της δαπάνης αγοράς περιουσιακού στοιχείου που πρόκειται να δικαιολογηθεί.

7) Ποσά που εισέπραξε το 2015 ο φορολογούμενος είτε από δωρεές είτε από γονικές παροχές. Για να αποδείξει ο φορολογούμενος ότι εισέπραξε εντός του 2015 τέτοια ποσά, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του (ώστε εάν χρειαστεί να μπορεί να προσκομίσει στις φορολογικές αρχές) σχετικό πιστοποιητικό του αρμοδίου προϊσταμένου ΔOY από το οποίο προκύπτει ότι η δωρεά ή η γονική παροχή έγινε πριν από την 31η-12-2015.

8) Κέρδη από λαχεία, ΠPOΠO, ΛOTTO, TZΟKEP, Προκαθορισμένο Στοίχημα κ.λπ. τυχερά παιχνίδια του Ο.Π.Α.Π. Τα ποσά των κερδών από τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ λαμβάνονται υπόψη εφόσον αφαιρεθεί η δαπάνη του φορολογούμενου για την αγορά του κουπονιού ή του δελτίου ή του λαχείου που κέρδισε. Για να αποδειχθεί η είσπραξη κέρδους από τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ ή λαχείο θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει στη διάθεσή του τη σχετική βεβαίωση από τον O.Π.A.Π. ή από την εταιρία που διενεργεί τις κληρώσεις των Λαχείων.

Η καταστροφή της Σμύρνης: 13-17 Σεπτέμβρη 1922

«Ξύπνα, πουλί μου, ξύπνησε κι έβγα στο παραθύρι/ έχω δυο λόγια να σου πω με πονεμέν' αχείλι»

Στα  Βουρλά το κακό ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου. Μπήκαν οι Τούρκοι στα σπίτια μας και μας έβαλαν φωτιά. Αργότερα μας είπαν ότι ήταν αντάρτες και μετά ήρθε ο τακτικός στρατός και μας μάζεψε. Μας έπιασαν όλους μαζί, τον πατέρα μου τον έσφαξαν, τον αδερφό μου τον έκαψαν, τους νέους τους μάζεψαν και τους πήραν στην Ανατολή. Όταν φύγαμε ήταν 16 Σεπτεμβρίου. Η αλήθεια είναι ότι οι Τούρκοι γείτονές μας δεν έφταιγαν σε τίποτα. Ήταν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους και κλαίγανε κι αυτοί για το κακό που μας βρήκε. Το ποιος φταίει θα το πω με ένα στίχο από το ποίημα "Της Καταστροφής": "Δε νίκησαν την Ελλάδα οι Τούρκοι. Δεν μπορούσαν. Μα δε ήταν κι άνθρωποι. Την Ελλάδα νίκησαν, αδόξως, διχασμός, Λεβαντίνοι κι Ευρώπη". Ο Βενιζέλος έκανε τη μεγαλύτερη καταστροφή. Μέσα στη φλόγα του πολέμου, έπρεπε να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα;» (Φιλιώ Χαϊδεμένου, Μικρασιάτισσα πρόσφυγας και ιδρύτρια του Λαογραφικού Μικρασιατικού Μουσείου)

13 Σεπτέμβρη του 1922, 31 Αυγούστου με το παλαιό ημερολόγιο, και στη Σμύρνη ξημέρωσε μαύρη μέρα. Επτά ημέρες μετά και την αποχώρηση του τελευταίου ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από τη Μικρά Ασία, και μετά την είσοδο του κεμαλικού στρατού στη Σμύρνη, έλαβε χώρα μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του ελληνισμού.
Ο ελληνικός στρατός είχε ατάκτως υποχωρήσει και αναδιπλωθεί στο Αφιόν Καραχισάρ, στα μέσα του Αυγούστου. Ο ξεριζωμός ενός μεγάλου μέρους του χριστιανικού πληθυσμού, Ελλήνων και Αρμενίων, προς τη μικρασιατική ακτή, είχε ήδη ξεκινήσει. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπολόγιζε τους πρόσφυγες στους 250.000, ενώ στη Σμύρνη είχαν καταφθάσει 15.000 Αρμένιοι, που αναζήτησαν καταφύγιο στην αρμένικη κοινότητα.
Στη Σμύρνη, έφθαναν περίπου 30.000 πρόσφυγες την ημέρα, ήδη πριν από την κατάρρευση του ελληνικού μετώπου. Μια δήλωση, δίχως σχόλιο, του Έλληνα Υπάτου Αρμοστή Αριστείδη Στεργιάδη στον πρώην Νομάρχη Λέσβου και Διοικητή Χίου Γεώργιο Παπανδρέου, όταν ο δεύτερος του συνέστησε να ενημερώσει άμεσα τον ελληνογενή πληθυσμό για να φύγει: ο Στεργιάδης φέρεται να δήλωσε στον Παπανδρέου: «Καλύτερα να μείνουν εδώ, να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θ' ανατρέψουν τα πάντα».

Στις 6 Σεπτεμβρίου αναχώρησαν και οι τελευταίοι Έλληνες στρατιώτες, ενώ χιλιάδες πρόσφυγες ανέμεναν μάταια στην προκυμαία Κε της Σμύρνης τα πλοία που θα τους οδηγούσαν στα ελληνικά νησιά απέναντι. Τότε εστάλησαν δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Οι ελληνικές αρχές της Σμύρνης αναχώρησαν στις 8 του μήνα, και στις 11 Σεπτέμβρη ξέσπασε στρατιωτικό κίνημα στη Χίο και στη Μυτιλήνη. Οι κινηματίες μεταφέρουν με όλο τον ελληνικό στόλο τους στρατιώτες στο Λαύριο, προκειμένου η επανάσταση να μεταφερθεί στην Αθήνα. Ακόμα και το θωρηκτό «Κιλκίς», που ναυλοχούσε στη Σμύρνη, μετέβη στη Σάμο για να επιβάλει την επανάσταση, παρά το γεγονός ότι οι καπνοί από την καταστροφή ήταν ορατοί στη Σάμο...
Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο κεμαλικός στρατός πυρπολεί την αρμένικη συνοικία της Σμύρνης και γρήγορα η πυρκαγιά εξαπλώνεται στις χριστιανικές συνοικίες. Οι σφαγές ξεκίνησαν στην αρμένικη συνοικία του Αγίου Στεφάνου. Οι Τούρκοι έκλεισαν γύρω-γύρω τη συνοικία, για να μην διαφύγει κανείς: «'Οι δρόμοι, που οδηγούσαν στην αρμένικη συνοικία, φυλάγονταν από Τούρκους στρατιώτες. Όσο διήρκησε η σφαγή, δεν επετράπη σε κανέναν η είσοδος. Οι συγκλονιστικότερες στιγμές της τραγωδίας εκτυλίχθηκαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, όπου είχαν καταφύγει περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι. Οι Τούρκοι ζήτησαν από τους εγκλείστους να εξέλθουν και να παραδοθούν, οι δε Αρμένιοι, γνωρίζοντας, τι τους περίμενε, αρνήθηκαν. Δέχθηκαν τότε πυρά και χειροβομβίδες, ενώ στη συνέχεια οι Τούρκοι εισέβαλαν στον περίβολο και εντός του ναού, κατασφάζοντας και εκτελώντας. Όσοι επέζησαν, οδηγούντο, ανά 100 άτομα, στην πλατεία Διοικητηρίου, όπου και δολοφονούντο εν ψυχρώ από τα τουρκικά εκτελεστικά αποσπάσματα» (Τζορτζ Χόρτον, πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη).
Η Σμύρνη ήταν μια πόλη-στολίδι: πριν από την καταστροφή, αριθμούσε 370.000 κατοίκους, εκ των οποίων 165.000 ήταν Έλληνες, 80.000 Οθωμανοί Τούρκοι, 55.000 Εβραίοι, 40.000 Αρμένιοι, 6.000 Λεβαντίνοι και 30.000 διάφοροι άλλοι ξένοι. Το εμπόριο ήταν η κύρια ασχολία των κατοίκων της, ενώ ο πολιτισμικός της πλούτος και η ατμόσφαιρά της την είχαν καθιερώσει ως έναν κοσμοπολίτικο προορισμό για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς ταξιδιώτες. Ας μου επιτραπεί η έκφραση: η Σμύρνη αποτελούσε ένα παράδειγμα υγιούς παγκοσμιοποιημένης πόλης, καθώς κατοικείτο από ανθρώπους διαφορετικών καταβολών και πεποιθήσεων, που όμως ζούσαν με αρμονία, μέσα στην ευημερία. Οι μαρτυρίες που έχουν διασωθεί, αποκαλύπτουν μια αγαστή συνύπαρξη μεταξύ των διαφορετικών στοιχείων του πληθυσμού.
Με την καταστροφή, όλα άλλαξαν. Οι διωγμένοι που έφταναν στην Αθήνα, έλεγαν ότι στην Τουρκία τους αντιμετώπιζαν ως Έλληνες, και στην Ελλάδα ως Τούρκους. Οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας έφεραν τον πλούσιο πολιτισμό τους στη χώρα μας και επηρέασαν καταλυτικά την ελληνική κοινωνία και τη διαμόρφωση της κουλτούρας της, αλλά δεν αντιμετωπίστηκαν με αγάπη από την αρχή. «Το διαφορετικό και το απ' αλλού φερμένο το φοβούνται οι άνθρωποι», έγραφε ο Ελύτης, και, παρ' ότι το Μονόγραμμα είναι ποίημα ερωτικό, ο στίχος μοιραία έρχεται στον νου.
«Υπό τον καύσωνα και εν μέσω δυσωδίας κατάκεινται εις αθλίαν κατάστασιν περί τας πέντε και πλέον χιλιάδας προσφύγων της Σμύρνης, και κυρίως των προαστίων της και των χωρίων του εσωτερικού της Μ. Ασίας». Με αυτόν τον τρόπο περιγραφόταν στις εφημερίδες της Αθήνας η άφιξη των προσφύγων στον Πειραιά. Η Αστυνομία προσπαθούσε να επιβάλει την τάξη με κάθε μέσον, ενώ πρώτο της μέλημα ήταν η προστασία των γυναικών που είχαν καταφθάσει εκεί δίχως τον πατέρα ή τον σύζυγό τους ή κάποιον άνδρα της οικογένειάς τους που θα μπορούσε να τις προστατεύσει από τον κάθε επιτήδειο.
Υπάρχουν μαρτυρίες για τα γαλλικά πλοία που ζητούσαν χρήματα από τους πρόσφυγες για να τους επιβιβάσουν. Το πρώτο πράγμα που έκαναν πολλοί «λεβέντες» στην Αθήνα, ήταν να βρουν κατατρεγμένες γυναίκες και να τις σπρώξουν στην πορνεία. Η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, αυτό το παλιό λατινικό «ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι λύκος» βρίσκει εδώ το νόημά του. Στο λιμάνι της Σμύρνης δεν υπήρξε ο απλός «συνωστισμός» που οι ανιστόρητοι βολεμένοι περιγράφουν σε σχολικά βιβλία. Τα ντοκουμέντα είναι εδώ και αποκαλύπτουν το μέγεθος της τραγωδίας. 
Ενενήντα τρία χρόνια μετά, η Χίος, η Μυτιλήνη, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, η Κως γίνονται μάρτυρες μιας ακόμα τραγωδίας. Και μπορεί η φωτιά να μην φαίνεται ως εκεί από τη Συρία, αλλά ο πόλεμος ένα πρόσωπο έχει. Χρέος μας να θυμόμαστε.
Ακολουθεί απόσπασμα της μαρτυρίας του Παναγιώτη Μαρσέλου, επιζήσαντα, όπως δημοσιεύεται στο εκτενέστατο και εξαιρετικό αφιέρωμα της «Lifo» για τη Μικρασιατική καταστροφή, απ' όπου και οι φωτογραφίες:
«Όταν μπήκαν τα τουρκικά στρατεύματα μέσα στη Σμύρνη και άρχισαν και σκοτώναν και λεηλατούσαν, στα Ταμπάχανα επαρουσιάσθη μια πυρκαγιά. Έτρεξαν οι αντλίες να τη σβήσουν, αλλά, δυστυχώς, αντί να τη σβήσουν, την άναβαν περισσότερο∙ έριχναν πετρέλαια και βενζίνες. 
Η φωτιά προχωρούσε. Ο κόσμος, που ήταν χωμένος μέσα στα σπίτια, εξαναγκάστηκε και βγήκε στους δρόμους και τραβήξαν όλοι στην παραλία. Στο λεγόμενο «Κορδόνι» συγκεντρώθηκε όλος ο πληθυσμός. Και εκεί έφταξε η φωτιά. Από τη μια μεριά και την άλλη του δρόμου είχαν βάλει φωτιές. Όταν έφταξε η φωτιά κι εκεί, ο κόσμος προσπαθούσε να βγεί όξω από την πόλη, πηγαίνοντας στη φρουρά κοντά. Οι φρουροί τούς σκοτώναν και δεν τους άφηναν να σπάσουν τη ζώνη, να βγούνε όξω και να φύγουν από κει. 
Από την άλλη μεριά ήταν η φωτιά, δεν μπορούσαν να περάσουν, να φύγουν. Τότε, όσοι ξέραν μπάνιο, πέφταν στη θάλασσα. Αν τους βλέπαν οι Τούρκοι, τους σκότωναν μέσα εκεί. Εάν δεν τους βλέπαν, έφταναν στα συμμαχικά πολεμικά καράβια που ήταν αραγμένα και υποστήριζαν τους Έλληνες. Τους άφηναν και σκαρφαλώναν απάνω στα καράβια και μόλις μπαίναν μέσα, τους ξανάριχναν στη θάλασσα! Άλλοι πνιγόντουσαν κι άλλοι έβγαιναν πάλι όξω. Οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και Ιταλοί καθόντουσαν στα καφενεία και γλεντούσαν.   Κάποια στιγμή έσπασε η ζώνη και άφησαν τον κόσμο να βγει προς τα όξω. Μετά από δυο-τρεις ημέρες ήρθε μια διαταγή να κατεβούν στην παραλία για να φύγουνε. Διώξαμε τον πατέρα μας, τη μητέρα μας, την αδελφή μας για την παραλία και μείναμε εκεί τα δύο αδέλφια. Μετά από μια ώρα φύγαμε κι εμείς και πήγαμε προς την παραλία. 
Φτάνοντας στην Πούντα μας πιάσαν Τούρκοι πολίτες και μας κλείσαν μέσα σε κάτι φυλακές. Κατά τις δέκα η ώρα το βράδυ μας βγάλαν και μας πήγαν στο εστιατόριο. Η σφαγή συνέχιζε∙ γδύναν, παίρναν ρούχα, παπούτσια. Αφήναν τον κόσμο, που δεν εσκότωναν, γδυτό. Κατεβαίνω στο ποτάμι και πάω σε μια γούβα που είχε νερό μέσα, αλλά κι ένα ελληνικό πτώμα που από την πολυκαιρία είχε πρηστεί και είχε σπάσει. Ωστόσο, δεν άντεχα τη δίψα∙ ήπια και γέμισα ένα καπέλο και το πήγα στον αδελφό μου. Ήπιε κι εκείνος και τα λίπη από το σπασμένο πτώμα κολλούσαν στα χείλη μας!
Γαλανιάδη Εύα

«Ξύπνα, πουλί μου, ξύπνησε κι έβγα στο παραθύρι/ έχω δυο λόγια να σου πω με πονεμέν' αχείλι»

Σε πλήρη απομόνωση η Ελλάδα: Ερμητικά κλειστά τα βόρεια σύνορα

Αμείωτες οι προσφυγικές ροές - Αλβανία και Βουλγαρία, μετά τα Σκόπια, σφραγίζουν... τα σύνορά τους, με την βοήθεια και της Ιταλίας, ενώ η κυβέρνηση ελπίζει μόνο σε συμφωνία με την Τουρκία - Η Ευρώπη πλέον συζητά μόνο για «ανθρωπιστική βοήθεια» - Πάνω από 42.000 οι εγκλωβισμένοι σε όλη τη χώρα

Ενώ την επόμενη Πέμπτη συγκαλείται η νέα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που θα επιχειρήσει να λύσει τον γόρδιο δεσμό του προσφυγικού, οι αποφάσεις όσον αφορά την χώρα μας έχουν ληφθεί: Η Ελλάδα έχει μετατραπεί de facto σε χώρα εγκλωβισμού των προσφύγων καιμεταναστών και σε επίπεδο ΕΕ, αυτό που εξετάζεται είναι η επαρκής και αποτελεσματική χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική καταστροφή λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Tρία είναι τα βασικά δεδομένα αυτή την στιγμή για την χώρα:
-τα βόρεια σύνορα είναι κλειστά και δεν πρόκειται να ανοίξουν όσο κι αν φωνάζει η ελληνική κυβέρνηση
-η ροή από την Τουρκία συνεχίζεται και αυξάνει τον αριθμό δοκιμάζοντας τις αντοχές των κρατικών δομών και δημιουργώντας κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής, όπως ανέφερε και ο αρμόδιος Επίτροπός Δημήτρης Αβραμόπουλος
-είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για συμφωνία επιστροφής προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία και η αποστολή ίσου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη. Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία καθώς ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από χώρες μέλη και πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ που προβάλλουν ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν στην Τουρκία να επιλέγει ποιους θα στέλνει στην ΕΕ.

Στο θετικό σενάριο που υπάρξει συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία ο αριθμός των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα θα σταθεροποιηθεί όταν θα αρχίσει η υλοποίησή της. Στο κακό σενάριο δεν θα υπάρξει συμφωνία και η χώρα θα συνεχίσει να γεμίζει με πρόσφυγες μέχρι να σταματήσουν μόνοι τους να έρχονται. Το να υπάρξει συμφωνία δεν είναι εύκολο και σε καμία περίπτωση δεν θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα. Για να υπάρξει αποστολή προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ θα πρέπει να δημιουργηθούν εκεί hot spots υπό την επίβλεψη ευρωπαίων αστυνομικών. Αφενός είναι αμφίβολο αν το δεχθεί η Τουρκία και εφόσον το δεχθεί θα απαιτήσει χρόνο. Εάν πάντως αποφασιστεί εκτιμάται ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα θα λυθεί, γιατί η Τουρκία θα σταματήσει την ροή, καθώς δεν θα υπάρχει πια λόγος να στέλνει πρόσφυγες τους οποίους θα δέχεται πίσω. Μία τέτοια κατάσταση ξεπερνά ακόμη και την Άγκυρα.Σφίγγει ο κλοιός στα χερσαία σύνορα

Ο κλοιός γύρω από την Ελλάδα έχει κλείσει, αφού μετά τα Σκόπια, η Αλβανία και η Βουλγαρία κλείνουν τα σύνορά τους, ώστε να κόψουν από την αρχή ενδεχόμενες εναλλακτικές διαδρομές των προσφύγων προς την Ευρώπη.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση διά των πλέον επισήμων χειλέων, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόνταλντ Τουσκ, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου δεν ήταν μονομερής ενέργεια αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου.

Μέσα από αυτό το πρίσμα η στρατηγική της κυβέρνησης να απαιτήσει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής την καταδίκη των βαλκανικών χωρών και του Βίσεγκραντ και πολύ περισσότερο να ζητήσει το άνοιγμα των συνόρων είναι αδιέξοδη. Άλλωστε οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου αναγνωρίζουν πλέον την πραγματικότητα: «τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι ντε φάκτο κλειστά».

Το κλείσιμο από την Αλβανία, στην μεθώριο της οποίας με την Ελλάδα στέλνει καραμπινιέρους η ιταλική κυβέρνηση, και η απόφαση της Βουλγαρίας να ενισχύσει την φύλαξη των δικών της συνόρων και ενδεχομένως να υψώσει και φράχτη όπως τα Σκόπια, σημαίνουν πολύ απλά ότι όσοι πρόσφυγες και μετανάστες είναι στην χώρα και όσοι συνεχίσουν να έρχονται μέχρι να υπάρξει –εάν υπάρξει- συμφωνία με την Τουρκία θα μείνουν μέσα στην Ελλάδα. Άλλωστε αυτό το ξεκαθάρισε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ: ότι η όποια συμφωνία με την Τουρκία για επαναπροώθηση από την Ελλάδα θα αφορά τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα εισέλθουν από την έναρξη της ισχύος της και μετά. Δεν αφορά σε καμία περίπτωση τους περίπου 50.000 που είναι τώρα εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα –σε 42.000 τους υπολογίζει το Συντονιστικό μετρώντας όσους βρίσκονται σε οργανωμένες δομές- και όσους φθάσουν στην χώρα μέχρι να ισχύσει η όποια συμφωνία με την Τουρκία.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας είχε μιλήσει προ δέκα ημερών για 100.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας και σε αυτή την κατεύθυνση οι κρατικές αρχές και το συντονιστικό αναζητούν κατάλληλους χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Ίσως γι αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντησή του αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, Χρήστο Στυλιανίδη δήλωσε ότι το ελληνικό κράτος κατασκευάζει 10.000 θέσεις φιλοξενίας την εβδομάδα και αυτό είναι ένα έργο που καμία ΜΚΟ δεν θα μπορούσε να φέρει σε πέρας. Το αντικείμενο των συνομιλιών ήταν ο μηχανισμός για την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια -300 εκατομμύρια εφέτος, και από 200 το 2017 και 2018. Ενδεικτικό του ότι ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει και συμβιβάζεται με τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται είναι η δήλωσή τους: «… θα πρέπει το επόμενο διάστημα, αυτή η σοβαρή δουλειά που κάνει ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα να τύχει της ευρύτατης και ουσιαστικής υποστήριξης και από την Κομισιόν αλλά και από κάθε κράτος ξεχωριστά που θέλει να συνδράμει, είτε σε υλικοτεχνική βοήθεια, είτε σε προσωπικό, γιατί, νομίζω, η ανθρωπιστική κρίση που έχουμε αυτήν τη στιγμή στην Ειδομένη δεν είναι ελληνική υπόθεση, είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από κοινού».

Ο κ. Στυλιανίδης από την πλευρά του διευκρίνησε ότι ήρθε να συζητήσει τον πρωθυπουργό για να προετοιμαστούν και να περάσουν, μόλις υπάρξουν οι εγκρίσεις, στη φάση της υλοποίησης αυτού του μηχανισμού που είναι πάρα πολύ σημαντικός για την Ελλάδα». Σημείωσε ότι ήλθε πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας «ακριβώς για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με την ελληνική κυβέρνηση, γιατί ο μηχανισμός αυτός θα παράσχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των δικών μας εταίρων ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως είναι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών ή οργανώσεις όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός και άλλες μεγάλες ΜΚΟ, αλλά θα γίνεται πάντα σε συνεργασία και σε συντονισμό και με την ελληνική κυβέρνηση και με τις Αρχές». 

Εν τω μεταξύ όμως η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς η ροή από την Τουρκία συνεχίζεται. Σε 42.253 ανέβαζε τον αριθμό των προσφύγων σε όλη την επικράτεια το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την ροή προς την Ειδομένη αυξάνεται ο αριθμός των εγκλωβισμένων σε άλλες περιοχές. Από αυτούς οι 8.293 βρίσκονται στα νησιά, όπου οι αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 864. Συγκεκριμένα, 5.019 βρίσκονται στη Λέσβο, 894 στη Σάμο, 2.109 στη Χίο, επτά στη Ρόδο, 137 στη Μεγίστη, 79 στην Κω και 48 στη Λέρο. Η κατάσταση αυτή προκαλεί αντιδράσεις όπως του δημάρχου Χίου ο οποίος διαμαρτύρεται για την παραμονή των 2.081 προσφύγων και μεταναστών στο νησί ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο να ανοίξουν κι άλλοι κλειστοί χώροι για τη φιλοξενία λέγοντας ότι λύση στο πρόβλημα υπάρχει και μπορεί να τη δώσει η κυβέρνηση αυξάνοντας τις ροές με τα πλοία.

Στην Αττική φιλοξενούνται 10.249 άτομα. Η νέα δομή που προστέθηκε από χτες είναι οι κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, όπου έχουν μεταφερθεί 129 πρόσφυγες. Στο λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 3.549, στις τρεις δομές του Ελληνικού σε 3.901, στον Ελαιώνα σε 712 και στο Σχιστό σε 1.958.

Στις Θερμοπύλες φιλοξενούνται 260 άτομα, ενώ χτες το βράδυ μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά 200 πρόσφυγες στα Τρίκαλα και 400 στη Λάρισα. Επίσης, από χτες 347 πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί σε μια παλιά αποθήκη εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Δράμας. 

Στον Χέρσο Κιλκίς διαμένουν 3.738 άτομα, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.343, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας 800, στην Ελευθερούπολη 200, στην Κοζάνη 420 και στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης 2.003. Οι πρόσφυγες εντός camp στην Ειδομένη υπολογίζονται σε 12.000.