Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016

Δυό νύχτες-Αλίμονο - Δημήτρης Μητροπάνος

Με ποιες σοβαρές επιπλοκές συνδέεται η μετάβαση στη θερινή ώρα

Η μετάβαση στη θερινή ώρα σημαίνει περισσότερο φως και σηματοδοτεί –δειλά-δειλά– τον ερχομό του καλοκαιριού...


Ωστόσο, σύμφωνα με το onmed, ερευνητές από τη Φινλανδία έρχονται να επισημάνουν και τους κινδύνους που παραμονεύουν τώρα που θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τούρκου μελέτησαν τον αριθμό των περιστατικών ισχαιμικού εγκεφαλικού σε διάστημα δέκα ετών και διαπίστωσαν αύξηση της τάξεως του 8% τις δύο ημέρες που ακολουθούν την αλλαγή της ώρας, δύο φορές το χρόνο.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι αποτέλεσμα θρόμβου σε αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η επίδραση φαίνεται να είναι μικρή και τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν απαραιτήτως ότι ένα υγιές άτομο κινδυνεύει να πάθε εγκεφαλικό λόγω της αλλαγής της ώρας. Ο κίνδυνος φάνηκε να είναι στατιστικά μεγαλύτερος για τα άτομα άνω των 65 ετών και για τους ασθενείς με καρκίνο.

Τα ευρήματα των ερευνητών πρόκειται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, στο Βανκούβερ του Καναδά.

Μια άλλη μελέτη που εκπονήθηκε το 2014 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο υπέδειξε ότι αυξάνονται και τα εμφράγματα μετά τη μετάβαση στη θερινή ώρα, συγκεκριμένα σε ποσοστό 25% τη Δευτέρα μετά την αλλαγή σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Δευτέρες του έτους. Η απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού συμβάλλει, σύμφωνα με τους ερευνητές, στην επίδραση αυτή.

Γιατί οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε πωλήσεις δανείων

Της Νένας Μαλλιάρα
Επιτακτικές για τις ελληνικές τράπεζες θα αποδειχθούν οι πωλήσεις προβληματικών δανείων χωρίς εξαιρέσεις, καθώς το μήνυμα των...


ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών είναι ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας υπάρχει για να υπηρετεί την πραγματική Οικονομία.
Στην υφιστάμενη κατάστασή τους, με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 107 δις. ευρώ και με επί χρόνια φθίνουσα πιστωτική επέκταση, οι τράπεζες δεν έχουν ρόλο ύπαρξης ούτε για την κοινωνία και την Οικονομία, ούτε για τους μετόχους τους. Και η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους θα αποδειχτεί κενή περιεχομένου εφόσον οι τράπεζες δεν μπορέσουν να μπουν σε έναν ενάρετο κύκλο.

Η πραγματικότητα αυτή, αν και έχει γίνει αντιληπτή, εντούτοις φαίνεται να υποαξιολογείται στην πράξη ή τουλάχιστον να θεωρείται πως έχει χρονικά περιθώρια για να αντιμετωπιστεί. Η υποαξιολόγηση του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων και του διαθέσιμου χρόνου για την αντιμετώπισή του είναι ενδεικτική όταν π.χ. θεωρείται ότι μπορεί να υπάρξουν εξαιρέσεις – πλην των απολύτως αδύναμων οφειλετών - από τις πωλήσεις δανείων ή όταν οι τράπεζες περιμένουν νομοθετική κάλυψη για να βάλουν υπογραφές σε ρυθμίσεις μεγάλων επιχειρηματικών "κόκκινων" δανείων (μόνη ευθύνη που μπορεί να στοιχειοθετηθεί είναι για αποδεδειγμένο δόλο ή βαριά αμέλεια, κάτι που προβλέπεται ήδη).

Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις καταναλώνεται πολύτιμος χρόνος που στοιχίζει στη χρηματοδότηση της Οικονομίας και έχει βαρύ κόστος για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.
Για τις ίδιες τις τράπεζες, η τολμηρή δράση στο μέτωπο των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων, θα βοηθήσει στη μείωση των προβλέψεων και στην επιστροφή τους στην κερδοφορία. Μόνο το 2015 οι τράπεζες δέσμευσαν περίπου 13 δις. ευρώ σε προβλέψεις έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ οι συσσωρευμένες προβλέψεις τους πλησιάζουν τα 60 δις. ευρώ. Για φέτος ο στόχος τους είναι να μην σχηματίσουν καμία πρόσθετη πρόβλεψη και να μειώσουν το ποσό των δεσμευμένων προβλέψεων στα 3,5 – 4 δις. ευρώ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν τη στρατηγική δραστικής απομόχλευσης που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte, το 2016 η συνολική αξία των πωλήσεων μη στρατηγικών και μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων δανείων πανευρωπαϊκά θα αγγίξει τα 130 δισ. ευρώ.
Οι πωλήσεις αυτών των στοιχείων ενεργητικού απέφεραν το ποσό των 104,3 δισ. ευρώ  το 2015 και περισσότερα από 300 δισ. ευρώ το διάστημα από το 2013 έως και το 2015.

Στην Ευρώπη, όπως διαπιστώνει η Deloitte, αρχίζει να διαφαίνεται μια παρατεταμένη στροφή των συναλλαγών από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως με καλύμματα εμπορικά ακίνητα, προς τις πωλήσεις εξυπηρετούμενων αλλά μη στρατηγικών στεγαστικών δανείων, καθώς και δανείων προς μικρομεσαίες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πιο δραστήρια αγορά, με βάση την αξία συναλλαγών, δανειακών χαρτοφυλακίων το 2015, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 38 δισ. στερλίνες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ενδιαφέρον της αγοράς στράφηκε ταχέως από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα εξυπηρετούμενα μη στρατηγικά δάνεια. Αναμένεται ότι και το 2016 η εν λόγω αγορά θα διατηρήσει την 1η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με βάση την αξία συναλλαγών.

Αναφορικά με την συναλλακτική δραστηριότητα, η αγορά δανειακών χαρτοφυλακίων της Ιρλανδίας παρουσιάζει ενδείξεις επιβράδυνσης, ενώ αντίθετα αυξάνεται η δραστηριότητα στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Κεντρική, Νότια και Ανατολική Ευρώπη.

Η Deloitte εκτιμά ότι η αύξηση της αξίας των συναλλαγών θα επέλθει κυρίως λόγω της αύξησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, των αυξημένων εποπτικών υποχρεώσεων και των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες (Βασιλεία III, Solvency II και IFRS 9), καθώς και της στρατηγικής για επικέντρωση των τραπεζών στις κύριες δραστηριότητές τους.

Πηγή

Ακόμα και δωρεάν να παίρναμε τη βενζίνη, θα μας στοίχιζε 1 ευρώ το λίτρο!

Με το σενάριο της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα να συνεχίζει να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων με...
τους δανειστές, οι εμπλεκόμενοι στην αγορά κάνουν λόγο για «εγκληματική κίνηση» στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν.

Ο λόγος  ότι ήδη η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη φορολογία που φτάνει στο 70% της τελικής τιμής της βενζίνης. Συγκεκριμένα, από τα 1,329 ευρώ που είναι ο μέσος όρος τιμής της βενζίνης πανελλαδικά, οι φόροι ισούνται με 93 λεπτά! «Ακόμα και δωρεάν να ήταν η βενζίνη αυτή καθαυτή, ο καταναλωτής θα την πλήρωνε περίπου 1 ευρώ λόγω των φόρων» λέγεται χαρακτηριστικά.

Ειδικά στην αμόλυβδη, η χώρα μας συγκαταλέγεται ήδη στην 8άδα των κρατών-μελών με τον υψηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (678 ευρώ τα χίλια λίτρα), ενώ επιβάλλει και τον τρίτο υψηλότερο ΦΠΑ στην Ε.Ε. (23%).

Έτσι ενώ η τιμή της αμόλυβδης πριν από τους φόρους είναι στην Ελλάδα η 15η φθηνότερη στην Ευρώπη των "28", μετά τις φορολογικές επιβαρύνσεις φτάνει να είναι η 8η ακριβότερη στην Ευρώπη, υψηλότερη απ' ότι σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, χώρες πολύ πιο εύρωστες οικονομικά απ' ότι η Ελλάδα.

Δεδομένη θεωρούν στην αγορά καυσίμων τη μείωση της κατανάλωσης στα καύσιμα και τη διόγκωση του λαθρεμπορίου, εφόσον υλοποιηθούν τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για αύξηση των φόρων στα καύσιμα.

Όπως λένε στελέχη από εταιρείες του χώρου, τυχόν αύξηση των φόρων, σημαίνει πως το Δημόσιο θα χάσει έσοδα από τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, παρά θα κερδίσει, όπως ακριβώς συνέβη την περίοδο 2010-2015.

Εκτιμούν ότι ο καταναλωτής θα αρχίσει να ψάχνει για τα φθηνότερα πρατήρια, και ότι θα δοθεί κίνητρο στους λαθρεμπόρους, σε μια περίοδο που κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για τη μείωση του. Τα συστήματα εισροών- εκροών υπολειτουργούν, GPS σε βυτιοφόρα δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί, η σήμανση στα βυτιοφόρα δεν εφαρμόζεται αποτελεσματικά, σαφή κυβερνητική πολιτική για το λαθρεμπόριο απουσιάζει.

Πηγή

Τούρκοι φτιάχνουν παπούτσια με τον Σταυρό στην σόλα για να τον πατάνε;

Έντονες αντιδράσεις στους Χριστιανούς του... Ιράκ έχει προκαλέσει το σκάνδαλο της βεβήλωσης της εικόνας του Τιμίου Σταυρού που τοποθετήθηκε στη βάση παπουτσιών τουρκικής προέλευσης.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα που μας πέρασε, στις βιτρίνες του εμπορικού κέντρου Ankavy, σε χριστιανική πόλη βόρεια της Ερμπίλ, παρουσιάστηκαν παπούτσια, τα πέλματα των οποίων απεικόνιζαν τον εικονογραφικό τύπο του Τιμίου Σταυρού.

Αμέσως επισκέπτες του εμπορικού κέντρου έβγαλαν και ανέβασαν φωτογραφίες στο Διαδίκτυο, οι οποίες προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις. Ο Αρχιεπίσκοπος των Χαλδαίων της πόλης διαβεβαίωσε πως το προϊόν θα αποσυρθεί.
πηγη tromaktiko

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ - Αυτοκίνητα: Τι αλλάζει στους φόρους, την απόσυρση, τα τέλη κυκλοφορίας

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία των αυτοκινήτων, σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να μαζέψουν περισσότερα χρήματα και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό...

Προς το παρόν πρόκειται για σενάρια τα οποία, ωστόσο, αν επιβεβαιωθούν θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο στην αγορά η οποία έχει παγώσει περιμένοντας τις αλλαγές αλλά και την παράταση της απόσυρσης.

Πιο συγκεκριμένα:

Εξετάζονται αλλαγές στη φορολόγηση της απόκτησης ΙΧ με παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού του τέλους ταξινόμησης. Το τέλος θα υπολογίζεται κατά κύριο λόγο με βάση την αξία του οχήματος και λιγότερο με βάση τον κυβισμό. Ο σημερινός τρόπος υπολογισμού του τέλους ταξινόμησης (5-50% επί της εργοστασιακής αξίας με βάση τον κυβισμό) θεσπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2002 και θεωρείται ότι έχει κάνει τον κύκλο του.

Εχει αποφασιστεί το ψαλίδισμα του κινήτρου απόσυρσης έως και 20% σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι το τέλος του 2015. Η τροπολογία για την παράταση της απόσυρσης έως το τέλος του Μαΐου οδεύει για τη βουλή και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Έρχονται αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων. Οι αυξήσεις αναμένεται να επηρεάσουν τη λιανική τιμή της βενζίνης, του ντίζελ κίνησης, του υγραερίου κίνησης και πιθανότατα του φυσικού αερίου κίνησης.

Τελικές αποφάσεις ακόμη δεν έχουν ληφθεί, καθώς υπάρχει προβληματισμός για την αύξηση στο ντίζελ κίνησης αφού αυτή θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, καθώς επηρεάζει τη βιομηχανία και τις εμπορευματικές μεταφορές. Επίσης, μια αύξηση στο ντίζελ πρόκειται να ανοίξει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα της τιμής μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης δημιουργώντας και πάλι κίνητρα για λαθρεμπόριο.

Έρχονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας. Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά αλλαγές για τα τέλη κυκλοφορίας, οι οποίες από τη μια θα αυξήσουν τα έσοδα από τα τέλη και από την άλλη θα δώσουν κίνητρο σε πολλούς φορολογούμενους για να παραλάβουν και πάλι τις πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν καταθέσει.

Γέμισε η Πάτρα πλαστά 10ευρα - Προσοχή από τους πολίτες!

Καθημερινό τείνει να γίνει πλέον το φαινόμενο συναλλαγών με πλαστά χαρτονομίσματα των 10 ευρώ, από επιτήδειους...

Στον μακρύ κατάλογο έρχεται να προστεθεί χθεσινό περιστατικό, όταν νεαρός προσπάθησε να αγοράσει τσιγάρα με πλαστό χαρτονόμισμα από περίπτερο της Αγυιάς, κάτι όμως που έγινε αντιληπτό από τον ιδιοκτήτη του περιπτέρου.

Ο νεαρός απάντησε πως δεν… το κατάλαβε και ότι και ο ίδιος έπεσε θύμα απατεώνων.

Το πλαστό χαρτονόμισμα των 10 ευρώ χρησιμοποιείται ευρέως, αφού οι πολίτες μέσα στο άγχος της καθημερινότητας και των πολλαπλών συναλλαγών δε δίνουν βάση σε μικρής αξίας χαρτονομίσματα, όπως θα έδιναν για παράδειγμα στα 20 ευρώ και πάνω.

Οι αρχές συνιστούν προσοχή στους πολίτες και στους επιχειρηματίες την προμήθεια του ειδικού μηχανήματος αναγνώρισης.

Πηγή

Η τραγική λίστα "θανάτου" εργαζομένων στους Δήμους...

7 απώλειες εργαζομένων, σε Υπηρεσίες Καθαριότητας Δήμων, μόλις μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο..., η φράση "βαρύ το τίμημα" φαντάζει...
ως... "ελαφριά", όταν οι άνθρωποι αυτοί, καθημερινά, από το βαθύ σκοτάδι, μέχρι να "χαθεί ο ήλιος" ξανά, για λίγες εκατοντάδες Ευρώ, χάνουν ότι πιο πολύτιμο έχουν, την ίδια τους τη ζωή, τους ανθρώπους τους...

Ευθύνη των Δημάρχων; Ελλειπή μέσα και εκπαίδευση, λόγω των περικοπών; Συνευθύνη.... (!) όπως πρόσφατα απεφάνθη η Ελληνική Δικαιοσύνη; Όποια τα αίτια, το αποτέλεσμα είναι ένα: Ήδη, έχει σχηματιστεί "τραγική λίστα θανάτου εργαζομένων στους Δήμους", όπως τόσο "σκληρά", ίσως και κυνικά, άλλα ταυτόχρονα και τόσο εύστοχα "τιτλοφορεί" τη "μαύρη εργατική ιστορία" όλων αυτών των ανθρώπων, στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου Αγίου Δημητρίου, με αφορμή το "ξεχείλισμα του ποτηριού" το νέο, πρόσφατο, άδικο θάνατο, του 42χρονου Θανάση Καλογέρη, εργάτη της Υπ. Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων...

Η τραγική λίστα θανάτου εργαζομένων στους Δήμους: 
29/1/15, 27χρονος υπάλληλος στον Πλατανιά Χανίων,
22/4/15, 50χρονος στους Φούρνους Ικαρίας,
08/9/15, Οδηγός απορριμματοφόρου στην Άρτα,
15/1/16, 57χρονος εργάτης στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης,
18/1/16, 58χρονος χειριστής στο Καρπενήσι,
19/1/16, 35χρονος 5μηνίτης στα Μέγαρα και
22/3/16, 42χρονος εργάτης στην Αθήνα,

«χωρίς να αναφέρονται τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα, όπως αυτό στο Ηράκλειο Κρήτης με 8μηνιτη, που χαροπαλεύει, ή παρόμοια στη Χαλκίδα, στο Αγρίνιο και τόσα άλλα, που δε θα μάθουμε ποτέ, ούτε τα θανατηφόρα που ενεπλάκη απορριμματοφόρο, όπως το θάνατο στις 18/2/15 γυναίκας στο Καναλάκι Πρέβεζας, που αποκαλύφθηκε ανασφάλιστος εργάτης Καθαριότητας, και στην Κόρινθο, όπου έχασε τη ζωή του 46χρονος, που έπεσε στο απορριμματοφόρο», συμπληρώνεται από τους εργαζομένους του Δήμου Αγίου Δημητρίου.

«Το ψωμί μας βγαίνει με αίμα. Οι δολοφόνοι πρέπει να πληρώσουν, Τι φταίει; Όταν ο Δήμος έχει διαλυμένα οχήματα και δεν έχει λεφτά για τη συντήρηση. Όταν δεν υπάρχουν υπάλληλοι και αυτοί που υπάρχουν δουλεύουν υπερ - εντατικά. Όταν δεν υπάρχει εκπαίδευση και μέσα ατομικής προστασίας. Όταν περικόπτουν τα βαρέα - ανθυγιεινά και το επίδομα. Όταν πετσοκόβουν τους μισθούς και τις υπερωρίες. Τότε το αποτέλεσμα είναι Θάνατος! Φτάνει πια! Όχι άλλο αίμα Εργατών! Καλό ταξίδι στον 42 χρόνο συνάδελφο του Δήμου Αθηναίων, πατέρα 2 μικρών παιδιών που κηδεύτηκε σήμερα», ολοκληρώνει η ανακοίνωση.

Πηγή

Κώστας Μπακογιάννης/ Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας/ ΔΤ: Στην τελική ευθεία τα Παρατηρητήρια του Ασωπού


Ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την δημιουργία των Παρατηρητηρίων στον Ασωπό, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την εξυγίανση και την αποκατάσταση  της περιοχής, με βάση το τρίπτυχο «Επιχειρηματικότητα- Υγεία - Περιβάλλον».

Η Περιφέρεια προχωράει βήμα – βήμα στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχει σχεδιάσει, βάσει των συμπερασμάτων και των αποφάσεων της δημόσιας διαβούλευσης, με στόχο την ουσιαστική αντιμετώπιση και την οριστική επίλυση αυτού του τεράστιου κοινωνικού, περιβαλλοντικού και οικονομικού προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφησαν δύο προγραμματικές συμβάσεις, τόσο με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», όσο και με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη δημιουργία των Παρατηρητηρίων Περιβάλλοντος και Υγείας αντιστοίχως.

Μέσα από τη σύμβαση-συνεργασία με το Κέντρο "Δημόκριτος" προβλέπεται η υλοποίηση του σχεδίου της Περιφέρειας για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.

Το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς, θα παρακολουθεί την κατάσταση στην περιοχή και θα εγκαταστήσει εξοπλισμό που θα περιορίσει δραστικά την ρύπανση από βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο. Επιπλέον, θα συμβάλει στην ολοκλήρωση των ελέγχων στην περιοχή, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι εστίες της ρύπανσης, αλλά και να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση του Ασωπού.

Η σύμβαση-συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προβλέπει όλες τις μελέτες και τις δράσεις για την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων και την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών υγιούς διαβίωσης στην περιοχή του Ασωπού.

Το Παρατηρητήριο Υγείας θα εδρεύει στο Δήμο Τανάγρας, με στόχο την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αλλά και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης και προαγωγής της υγείας . Οι δράσεις θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και με καταξιωμένα Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως το Πανεπιστήμιο του Dartmouth, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis κ.α.


Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε:

«Αυτό που ονειρευτήκαμε και σχεδιάσαμε όλοι μαζί ,υλοποιείται. Είχαμε δεσμευτεί ότι το στοίχημα της εξυγίανσης του Ασωπού θα το κερδίσουμε και όπως όλα δείχνουν θα το πετύχουμε, γιατί δεν μείναμε σε συζητήσεις ή εξαγγελίες. Θέσαμε όλες τις παραμέτρους σε δημόσια διαβούλευση αλλά φροντίζουμε και τα επόμενα βήματά μας να στηρίζονται σε επιστημονική βάση. Αυτός είναι ο λόγος που επί της ουσίας εγκαινιάζουμε τη συνεργασία μας με δύο από τους πλέον έγκυρους επιστημονικούς φορείς της χώρας μας».

Τελευταία καταγραφή: 50.236 οι πρόσφυγες και μετανάστες στους χώρους φιλοξενίας

Σε 50.236 ανέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται σε... δομές και χώρους της Ελλάδας σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε το πρωί του Σαββάτου. 

Η πλειονότητα βρίσκεται σε χώρους της βόρειας Ελλάδας, ενώ στην Ειδομένη εντός του καταυλισμού οι πρόσφυγες και μετανάστες ανέρχονται σε 11.603.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε στις 08.00 στην βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 28.507 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σε χώρους φιλοξενίας της Αττικής βρίσκονται συνολικά 13.981 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 5.010 βρίσκονται στον Πειραιά. 

Στα νησιά καταγράφηκαν 4.807 άτομα, με τον κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (2.602).
Στην Κεντρική Ελλάδα 2.941, εκ των οποίων 1.396 στη Λάρισα.

Όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, σε τρεις περιοχές του Κιλκίς (Χέρσο- Πολύκαστρο- Plaza) φιλοξενούνται συνολικά 8.690 άτομα.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΒΡΟΧΗ ΕΓΙΝΕ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΗΒΑ ΤΗΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ


Παρά την βροχερή ημέρα, ο κόσμος τίμησε με την παρουσία του την διπλής σημασίας και εορτασμού ημέρα της 25ης Μαρτίου. Η οδός Πινδάρου κατακλύστηκε από ομπρέλες πολιτών και επισήμων, καθώς η παρέλαση  έλαβε χώρα υπό βροχή. Από την θέση των επισήμων και χωρίς εξέδρα τίμησαν με την παρουσία τους την παρέλαση της Θήβας η Δημοτική, Περιφερειακή, Αστυνομική, Στρατιωτική, Πυροσβεστική και Πολιτική Ηγεσία. Επίσημος της Πολιτικής ηγεσίας παρεβρέθει ο Γενικός Γραμματέας τις Προστασίας του Πολίτη, ο κύριος Δημήτριος Αναγνωστάκης.
Ήταν μια υπέροχη παρέλαση σε ένα κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας.

Αλβανία: Με λαμπρότητα γιόρτασαν οι ομογενείς μας την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιόρτασαν φέτος οι Έλληνες της Αλβανίας την επέτειο της Επανάστασης του 1821. Οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν πριν από μια βδομάδα, σε διάφορα αστικά κέντρα όπου διαμένει η εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, όπως στο Αργυρόκαστρο, στο Δέλβινο, στους Αγίους Σαράντα, τη Χιμάρα, την Αυλώνα, την Κορυτσά, τα Τίρανα και αλλού.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα με τις μαθητικές παρελάσεις στα κεφαλοχώρια των ελληνικών μειονοτικών δήμων της Δρόπολης και της Φοινίκης, στη Δερβιτσάνη και τη Λειβαδιά αντίστοιχα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος προσήλθε στις εκδηλώσεις αυτές πλήθος Ελλήνων μειονοτικών. Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν και οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Αλβανία καθώς και πολιτικοί εκπρόσωποι της εθνικής ελληνικής μειονότητας, όπως και τοπικοί άρχοντες.
Τέλος, εκτός από τις μαθητικές παρελάσεις, οι Έλληνες της Αλβανίας έδωσαν φέτος ιδιαίτερη προσοχή στην παρουσίαση των εθνικών τους λαϊκών παραδόσεων και την επισήμανση της συμβολής των προγόνων τους στην επανάσταση του 1821.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το φόρο εισοδήματος - Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν


Μηδενικές επιβαρύνσεις για περίπου 3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα έως 9.100 ευρώ, κλιμακωτές επιβαρύνσεις για τους έχοντες υψηλότερα εισοδήματα, μείωση φόρων για εννέα στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες και εκτόξευση της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης για τους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ φέρνει η πρόταση της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος η οποία φαίνεται να έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.
Το τελικό σχέδιο προβλέπει τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου στα 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, νέα κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων, καθώς και νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε εφημερίδα, η νέα φορολογική κλίμακα «παίρνει περισσότερα από τους πλούσιους και λιγότερα από τους φτωχούς». Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2016, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, προβλέπει τα εξής: Η φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων έχει τέσσερα κλιμάκια με συντελεστές που ξεκινούν από 22% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα:
22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος
29% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως και 30.000 ευρώ
37% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως και 40.000 ευρώ
45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ
Με την κλίμακα αυτή θα φορολογηθούν τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με τη διαφορά ότι για τους μισθωτούς και συνταξιούχους προβλέπεται αφορολόγητο όριο, ενώ τα εισοδήματα των επαγγελματιών θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, όπως και σήμερα.
Το έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος που δικαιούνται οι μισθωτοί και συνταξιούχοι διαμορφώνεται στα 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα, καθώς η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο αυτό μειώνεται στις 2.000 από 2.100 ευρώ σήμερα. Την έκπτωση των 2.000 ευρώ δικαιούνται αυτούσια μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Στη συνέχεια, για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης εισοδήματος, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ και εξαλείφεται στην περιοχή των 40.000 ευρώ.
Παράλληλα, θεσπίζεται νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους έχοντες ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η ειδική εισφορά, η οποία έχει αποκτήσει πλέον μόνιμο χαρακτήρα, δεν θα υπολογίζεται στο σύνολο του εισοδήματος όπως γινόταν μέχρι σήμερα με συγκεκριμένους συντελεστές, αλλά κινείται στη φιλοσοφία της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος. Με μικρό συντελεστή 2,2% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ και τον ανώτατο συντελεστή στο 10% (από 8% σήμερα) για πάνω από 220.000 ευρώ. Ειδικότερα:
2,2% για εισοδήματα από 12.001 έως και 20.000
5% από 20.001 έως και 30.000 ευρώ
6,5% από 30.001 έως και 40.000 ευρώ
7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ
10% από 220.001 ευρώ και πάνω
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, κερδισμένοι των φορολογικών αλλαγών που προωθούνται είναι εννέα στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες που εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα έως και 35.000 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με την ίδια κλίμακα των μισθωτών χωρίς να έχουν την έκπτωση των 2.000 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.100 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογικός συντελεστής 26% που επιβάλλεται σήμερα σε όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 50.000 ευρώ θα μειωθεί στο 22%.
Περισσότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Τα ενοίκια και τα λοιπά εισοδήματα θα εξακολουθούν να φορολογούνται αυτοτελώς αλλά με συντελεστές αυξημένους. Συγκεκριμένα, για το τμήματα ετησίου εισοδήματος από ακίνητα μέχρι 12.000 ευρώ, ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί από το 11% στο 15%, για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί από το 33% στο 35% και για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 35.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί από το 33% στο 45%.

Τί πρέπει να κάνουμε κάθε πρωί για να πάει καλά η μέρα μας


Το πρωινό ξεκίνημα είναι αυτό που μας δείχνει πως θα κυλήσει το υπόλοιπο της ημέρας, για αυτό και είναι σημαντικό να κάνουμε πέντε απλά πράγματα πριν ξεκινήσουμε από το σπίτι μας για τη δουλειά.
Καλό πρωινό στο σπίτι
Το καλό πρωινό πριν φύγουμε από το σπίτι είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά για να πάει καλά η μέρα μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα καλό πρωινό βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της συγκέντρωσης και απόδοσης μας για το υπόλοιπο της ημέρας. Βοηθάει σημαντικά στην απόδοση μας στη εργασία, στις υποχρεώσεις και στην κοινωνική μας ζωή.
Γράφουμε σε ένα χαρτί τους στόχους μας κάθε μέρα
Όσο πιο συχνά γράφουμε τους στόχους μας κάτω σε χαρτί, τόσο περισσότερο θέλουμε να τους κυνηγήσουμε και να τους πετύχουμε. Γράφοντας στο ξεκίνημα της ημέρας τους στόχους μας δεν δημιουργούμε μία λίστα υποχρεώσεων, αλλά μία λίστα που θα μας κάνει καλύτερους, αφού αν τους πετύχουμε αυτομάτως θα θέσουμε νέους, κάτι που θα μας βελτιώσει σε πολλούς τομείς (εργασία, χόμπι, κοινωνικές σχέσεις).
Το άμεσο κυνήγι ενός στόχου
Έχοντας θέσει οι ίδιοι τους καθημερινούς μας στόχους, θα πρέπει άμεσα να περάσουμε στην υλοποίηση τους. Ωρα να αναλάβουμε δράση από την αρχή για να έχουμε το χρόνο με το μέρος μας.
Παρακολουθούμε την πρόοδό μας
Πολλές φορές βοηθάει να κρατάμε ένα ημερολόγιο με αυτά που έχουμε καταφέρει. Διαβάζοντάς το πριν ξεκινήσουμε την ημέρα μας και κάνοντας εποικοδομητική κριτική στον εαυτό μας βοηθάμε στο να εμπιστευόμαστε όλο και περισσότερο τις ικανότητες μας.
Αποφεύγουμε τη χρήση αρνητικών λέξεων, λέμε ναι στις θετικές
Για τους περισσότερους από εμάς είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιούμε αρνητικές λέξεις και φράσεις. «Δεν μπορώ», «είναι αδύνατο» ή «αυτό δεν θα λειτουργήσει» είναι μερικές από τις φράσεις που σχεδόν όλοι λέμε καθημερινά. Ωστόσο το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χαλάμε περισσότερο τη διάθεση μας.  Είναι σημαντικό να βάλουμε στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας θετικές λέξεις και φράσεις. Δηλαδή «ευχαρίστως» παρά ένα απαθές «OK» ή «θα το προσπαθήσω είναι μία πρόκληση για εμένα» αντί για το «αποκλείεται να το καταφέρω». Απαντώντας με θετική ενέργεια δίνουμε το απαραίτητο θάρρος στον εαυτό μας για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά και την παραγωγή κρασιού

Η κλιματική αλλαγή στο σύνολο του πλανήτη θα μπορούσε να καταστρέψει την παραγωγή του κρασιού, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Nasa Goddard της NASA κατέδειξε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη έχει ήδη επηρεάσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής κρασιού.
Η αυξανόμενη κλιματική αλλαγή έχει μετατοπίσει τον χρόνο συγκομιδής που γίνεται όλο και πιο καθυστερημένα γεγονός που οδηγεί σε καταστροφή των καλλιεργειών. Η σχετική μελέτη έδειξε ότι από το 1980 και μετά η συγκομιδή των καρπών στα αμπέλια της Γαλλίας γίνεται κατά μέσο όρο αργότερα κατά δύο εβδομάδες σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.
Η Elizabeth Wolkovich, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και οικολόγος δήλωσε πως η κλιματική αλλαγή δεν έχει ακόμα επηρεάσει την βιομηχανία του κρασιού αλλά αυτό είναι θέμα χρόνου για να συμβεί. Η ίδια δήλωσε: «Μέχρι σήμερα καλή χρονιά (για το κρασί) είναι μια ζεστή χρονιά. Αλλά η πιο ζεστή χρονιά στη Γαλλία, το 2003, ανάγκασε τους παραγωγούς να μαζέψουν τα σταφύλια έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο και η σοδειά δεν ήταν καλή.  Αυτό το γεγονός θα μπορούσε να αποτελέσει έναν χαρακτηριστικό δείκτη για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στο μέλλον».
Η ίδια υποστήριξε ότι η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη θερμοκρασία του πλανήτη θα μετατοπίσει την παραγωγή κρασιού από μέρη όπως η Γαλλία και η Καλιφόρνια σε άλλες περιοχές, όπως είναι η Κίνα και ο Καναδάς.
Η Liz Thach, καθηγήτρια managment, ειδική στις επιχειρήσεις οίνου, δήλωσε πως η σχετική έρευνα επιβεβαιώνει κάτι που οι παραγωγοί κρασιού ήδη γνωρίζουν. «Μερικοί άνθρωποι μπορεί ακόμα να είναι σκεπτικοί για την υπερθέρμανση του πλανήτη. αλλά όχι όσοι εμπλέκονται στην βιομηχανία του οίνου», δήλωσε η Thach.