Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016

Τι θα συνέβαινε αν ο μετεωρίτης της Τουγκούσκα χτυπούσε την Ευρώπη;

Σιβηρία, Τουγκούσκα, 30 Ιουνίου 1908. Μια πανίσχυρη και μυστηριώδης έκρηξη ισοπέδωσε μια περιοχή μεγαλύτερη των 2.000...
τετραγωνικών χιλιομέτρων, καταστρέφοντας σχεδόν οτιδήποτε σε ακτίνα πενήντα χιλιομέτρων.


Ο νυκτερινός ουρανός πάνω από το βόρειο ημισφαίριο ξαφνικά γέμισε γαλαζωπές λάμψεις, καθιστώντας δυνατή ακόμη και την ανάγνωση εφημερίδας μέσα στο σκοτάδι! Τι συνέβη; Τις δεκαετίες που ακολούθησαν έγιναν πολλές ρώσικές αποστολές στην περιοχή της έκρηξης και προτάθηκαν πολλές θεωρίες για να εξηγήσουν το καταστροφικό περιστατικό. Η επικρατούσα θεωρία ήταν ότι επρόκειτο για έκρηξη μετεωρίτη λίγα χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος γι’ αυτό και δεν βρέθηκε μέχρι σήμερα ο κρατήρας του…

Το περιστατικό της Τουγκούσκα

Στην καρδιά της Σιβηρίας, περίπου 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, εκτείνεται μια τεράστια παρθένα περιοχή γεμάτη δάση, ποτάμια και βαλτότοπους. Είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές του κόσμου και το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είναι παγωμένη. Η περιοχή ονομάζεται Τουγκούσκα και το όνομα της έχει συνδεθεί μ’ ένα πολύ παράξενο συμβάν που έλαβε χώρα ακριβώς πριν από έναν αιώνα…

Ήταν ένα ήσυχο καλοκαιρινό πρωινό, λίγο μετά τις επτά το πρωί, του 1908 όταν μια παράξενη ισχυρή έκρηξη συντάραξε την απόκοσμη γαλήνη της σιβηριανής τάιγκα. Ξαφνικά η απομονωμένη και ακατοίκητη κοιλάδα του ποταμού Τουγκούσκα έγινε το πρωί της 30ης Ιουνίου του 1908 παράρτημα της κόλασης. Μέσα σε δευτερόλεπτα απελευθερώθηκε ενέργεια ισχύος αρκετών ατομικών βομβών. Η έκρηξη αυτή ισοπέδώσε μια περιοχή μεγαλύτερη από νησί της Ρόδου. Σε ακτίνα πενήντα και πλέον χιλιόμετρων δεν έμεινε τίποτε όρθιο. Τα ωστικά κύματα και οι δονήσεις της έκρηξης σύντομα απλώθηκαν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων. Η αφύσικα μεγάλη λάμψη της έκρηξης έγινε ορατή σε τεράστιες αποστάσεις. Στο Λονδίνο, 10.000 χιλιόμετρα δυτικά, ο ουρανός του μεσονυχτίου ξαφνικά φωτίστηκε λες και ήταν μέρα. Όλοι κατάλαβαν ότι κάτι περίεργο είχε συμβεί. Που όμως και τι ήταν αυτό;
Οι νομάδες της φυλής Τουγκούς, που ζούσαν στα γύρω δάση κυνηγώντας αρκούδες και ελάφια, και οι ελάχιστοι Ρώσοι έμποροι γούνας της περιοχής, ήταν οι αυτόπτες μάρτυρες αυτού του κοσμογονικού συμβάντος. Όσοι απ’ αυτούς έτυχε να  παρατηρούν εκείνο το πρωινό τον ουρανό της κεντρικής Σιβηρίας, είδαν μια μεγάλη πύρινη σφαίρα να διασχίζει την ατμόσφαιρα πάνω από τον εμπορικό σταθμό Vanavara, αφήνοντας πίσω της ένα φωτεινό ίχνος μήκους 800 χιλιομέτρων! Κατόπιν ακολούθησε ένας υπόκωφος θόρυβος και μια ταχύτατη σειρά κατακλυσμιαίων εκρήξεων που σάρωσαν τα πάντα.

Το γεωγραφικό στίγμα της περιοχής, όπου σημειώθηκε αυτή η κοσμική έκρηξη ήταν 101 E με 62 N. Το σημείο Χ βρισκόταν μεταξύ των ποταμών Τουγκούσκα και Τσουνίγια και 92 χιλιόμετρα βορείως της Vanavara. Το «αντικείμενο» –αν πραγματικά είχε υλική μορφή– εξερράγη σε ύψος 7,6 χιλιομέτρων. Ήταν ο πρώτος κοσμικός επισκέπτης, που κτύπησε τη Γη στη διάρκεια του σύγχρονου ανθρώπινου πολιτισμού…

Φωτιά από τον ουρανό

Για τους θρησκόληπτους Ρώσους της Σιβηρίας, που «είδαν μια φωτιά να κατεβαίνει από τον ουρανό», το γεγονός αυτό ερμηνεύτηκε ως προάγγελος της Αποκάλυψης. Πολλοί απ’ αυτούς έπεσαν στα γόνατα παρακαλώντας το Θεό για συγχώρεση. Οι αυτόχθονοι σαμανιστές της φυλής Τουγκούς αντιμετώπισαν πιο ψύχραιμα την καταστροφή, αποδίδοντας την στην οργή του θεού της φωτιάς Όγκντυ. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να παρουσιαστεί η πρώτη επιστημονική ερμηνεία αυτής της μυστηριώδους έκρηξης.

Στο επίκεντρο της έκρηξης το σιβηριανό δάσος πήρε αμέσως φωτιά, οι φλόγες της οποίας ήταν ορατές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Αυτές οι φωτιές έκαιγαν για βδομάδες, καταστρέφοντας μια περιοχή χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τη στιγμή της έκρηξης ένας εκκωφαντικός ήχος, σαν μπαράζ πυροβολικού που έβαλε από μακριά, έγινε αντιληπτός σε απόσταση 800 χιλιομέτρων.

Την αλλόκοτη έκρηξη στην Τουγκούσκα ακολούθησαν ασυνήθιστα πολύχρωμα ηλιοβασιλέματα και χαραυγές, που αναφέρθηκαν σε αρκετές χώρες εκτός Ρωσίας, ιδιαίτερα στη βόρεια Ευρώπη. Αναφορές για φωτεινές νύχτες ήρθαν από διαφορετικές πόλεις, όπως η Κοπεγχάγη, Μαδρίτη και Λονδίνο. Το αποκορύφωμα των παράξενων οπτικών ανωμαλιών έλαβε χώρα τη νύχτα στις 30 Ιουνίου του 1908.

Στις 3 Ιουλίου του 1908 η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι «αξιοσημείωτες λάμψεις εμφανίστηκαν στους ουρανούς του βορρά τις νύχτες της Τρίτης και της Τετάρτης». Οι επιστήμονες της εποχής λανθασμένα απέδωσαν αυτές τις νυχτερινές λάμψεις σε ασυνήθιστη ηλιακή δραστηριότητα, κάτι δηλαδή σαν ενισχυμένο Βόρειο Σέλας. Βέβαια, παρόμοια φώτα είχαν αναφερθεί και το 1883, χρονιά που σημειώθηκε η ηφαιστειακή έκρηξη που εξαφάνισε το νησί Κρακατόα, πράγμα που έκανε αρκετούς να αποδώσουν την ασυνήθιστη εμφάνιση του ουρανού σε τεκτονική δραστηριότητα, αποτέλεσμα πιθανώς κάποιου μεγάλου σεισμού.

Ο νυκτερινός ουρανός είχε γίνει τόσο φωτεινός –είχε μια γαλαζοκόκκινη απόχρωση– ώστε μπορούσε κανείς να δει την ώρα στο ρολόι του ακόμη και να διαβάσει εφημερίδα! Αιτία ήταν η σκόνη που ανέβασε η έκρηξη σε ύψος 40-70 χιλιομέτρων σχηματίζοντας φωτεινά σύννεφα, τα οποία εξέπεμπαν φως παρόμοιο με εκείνο των πυγολαμπίδων. Εκείνες τις μέρες παρατηρήθηκε επίσης και έντονη άλως γύρω από τον ήλιο.

Εκτός από τα πολύχρωμα οπτικά εφέ στον ουρανό παρατηρήθηκαν και γεωμαγνητικές διαταραχές. Πολλές μαγνητικές πυξίδες «τρελάθηκαν», χάνοντας προσωρινά τον προσανατολισμό τους. Οι ανωμαλίες στο μαγνητικό πεδίο της Γης αναφέρθηκαν 900 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το επίκεντρο της έκρηξης και συγκεκριμένα από το αστεροσκοπείο του Ιρκούτσκ. Επρόκειτο για μαγνητικές «καταιγίδες» παρόμοιες μ’ αυτές που παράγουν οι πυρηνικές δοκιμές στην ατμόσφαιρα. Αλλά και οι σεισμογράφοι στην Αγία Πετρούπολη, περίπου 4.000 χλμ. δυτικά, κατέγραψαν τις σεισμικές δονήσεις της έκρηξης, όπως άλλωστε και αρκετοί άλλοι σεισμογραφικοί σταθμοί ανά τον κόσμο.

Ήταν ολοφάνερο ότι είχε συμβεί κάτι αλλόκοτο. Έπειτα από την αρχική σύγχυση έγινε αντιληπτό από τα στοιχεία ότι το σημείο της έκρηξης βρισκόταν κάπου στη κεντρική Σιβηρία, στην απόμακρη κοιλάδα του ποταμού Τουγκούσκα. Θα περνούσαν ωστόσο αρκετά χρόνια ώστε να φθάσει εκεί η πρώτη επιστημονική αποστολή, προκειμένου να διεξάγει επιτόπια έρευνα και να ξεδιαλύνει το «Μυστήριο της Τουγκούσκα».

Μια έκρηξη ίση με 1.000 ατομικές βόμβες της Χιροσίμα

Οι μεταγενέστεροι επιστήμονες υπολόγισαν πως το πρωί στις 7.17 του 1908  μια παγωμένη μάζα γεμάτη πέτρες, που είχε βάρος 10.000.000 τόνους και διάμετρο μεγαλύτερη από ποδοσφαιρικό γήπεδο, εξερράγη σε ύψος 7.6 χιλιομέτρων πάνω από την Τουγκούσκα εκλύοντας ενέργεια αρκετών υδρογονοβομβών. Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος του σώματος ποικίλουν. Κάποιοι εκτιμούν πως είχε διάμετρο 60-190 μέτρα, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που υποθέτουν πως είχε διάμετρο μεγαλύτερη από το ένα χιλιόμετρο. Μολονότι ο μετεωρίτης εξερράγη πριν κτυπήσει το έδαφος, εντούτοις το περιστατικό της Τουγκούσκα συνεχίζει να θεωρείται ως ένα περιστατικό σύγκρουσης με μετεωρίτη. Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από την έκρηξη υπολογίστηκε μεταξύ 10-40 μεγατόνους, δηλαδή 1.000 μεγαλύτερη από εκείνη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. (Για σύγκριση αναφέρουμε πως η ισχύς της έκρηξης του αστεροειδή που πριν από 50.000 χρόνια έπεσε στην Αριζόνα, υπολογίζεται σε μόλις 3,5 μεγατόνους). Η έκρηξη υπολογίζεται πως ισοπέδωσε μια περιοχή 2.150 χιλιομέτρων και προκάλεσε σεισμό ισχύος 5 Ρίχτερ (αν και η κλίμακα Ρίχτερ επινοήθηκε το 1935)

Η έκρηξη της Τουγκούσκα αποτελεί το μεγαλύτερο περιστατικό σύγκρουσης μετεωρίτη στην πρόσφατη ιστορία. Αν συνέβαινε μια παρόμοια έκρηξη πάνω από αστική περιοχή θα μπορούσε να εξαφανίσει από το χάρτη πόλεις ολόκληρες και να έχει εκατομμύρια θύματα. Αν η σύγκρουση συνέβαινε 4 ώρες και 47 λεπτά αργότερα, με βάση την ταχύτητα περιφοράς της Γης, θα μπορούσε να καταστρέψει ολοκληρωτικά την Αγία Πετρούπολη!

Βέβαια, την εποχή της αποστολής του Κούλικ (1927), η ατομική βόμβα ήταν ακόμη επιστημονική φαντασία. Κι όμως η περιγραφή της έκρηξης στην Τουγκούσκα το 1908 έμοιαζε εκπληκτικά με θερμοπυρηνική έκρηξη –μάλιστα η ραδιενέργεια στην περιοχή βρέθηκε εντυπωσιακά αυξημένη–, άσχετα αν η πρώτη πυρηνική δοκιμή έγινε το 1945 στο Λος Άλαμος.


Μια συστηματική εξέταση των αναφορών από τους αυτόπτες μάρτυρες, που έγινε το 1959 από σοβιετική ιατρική ομάδα, έδειξε πως οι ντόπιοι κάτοικοι που ζούσαν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης παραπονέθηκαν για φλεγμονές και αλλοιώσεις του δέρματος κι επειδή οι επιστήμονες απέκλεισαν την ύπαρξη επιδημίας ευλογιάς την περίοδο της έκρηξης στην Τουγκούσκα, απέδωσαν τα συμπτώματα των κατοίκων στη φυσική ραδιενέργεια που προκλήθηκε από την έκρηξη.

Σοβιετικές αποστολές που στάλθηκαν στην περιοχή τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 ανακάλυψαν μικροσκοπικά γυάλινα σφαιρίδια στο έδαφος. Η χημική τους ανάλυση έδειξε υψηλές συγκεντρώσεις νικελίου και ιριδίου, στοιχεία που συναντώνται συνήθως στους μετεωρίτες και γενικώς έχουν εξωγήινη προέλευση. Αν η έκρηξη στην Τουγκούσκα ήταν μια μορφή πυρηνικής έκρηξης, μήπως δεν οφειλόταν στο ανθρώπινο παράγοντα;

Τί θα συνέβαινε αν ο μετεωρίτης χτυπούσε την Ευρώπη;

Τι θα συνέβαινε αν αυτό το κοσμικό αντικείμενο (μετεωρίτης) δεν έπεφτε πάνω από τη σχεδόν ακατοίκητη Τουγκούσκα αλλά πάνω από την πυκνοκατοικημένη Ευρώπη;  Σύμφωνα με τον Ρώσο ακαδημαϊκό Νίκολαϊ Βασίλιεφ: «Αν αυτό το κοσμικό αντικείμενο δεν είχε πέσει σε μια απομονωμένη περιοχή της Σιβηρίας αλλά κάπου στην Ευρώπη, ο αριθμός των ανθρώπινων θυμάτων θα ξεπερνούσε τις 500.000, χωρίς να υπολογιστεί η οικολογική καταστροφή. Πριν από δύο χρόνια ένας αστεροειδής διαμέτρου μερικών χιλιομέτρων πέρασε σε απόσταση μόλις 700.000 χιλιομέτρων από τη Γη. Για τα αστρονομικά δεδομένα αυτή η απόσταση είναι μικρή. Αυτό που συνέβη στην Τουγκούσκα σηματοδοτεί το μοναδικό περιστατικό στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού σύγκρουσης με τη Γη ενός πραγματικά μεγάλου ουράνιου αντικειμένου, μολονότι ένας αριθμός από τέτοιες συγκρούσεις συνέβησαν στο γεωλογικό μας παρελθόν και αρκετές ακόμη πρόκειται να συμβούν και στο μέλλον».

Μπορούμε λοιπόν να φανταστούμε τι θα συνέβαινε αν ο μετεωρίτης δεν έπεφτε το 1908 στην Τουγκούσκα, αλλά π.χ. στην πυκνοκατοικημένη βιομηχανική κοιλάδα του Ρήνου. Σ’ αυτή την περίπτωση οι νεκροί θα έφταναν το 1-2 εκατομμύρια, ενώ θα υπήρχαν ίσως και δέκα εκατομμύρια τραυματίες. Ιστορικές πόλεις θα εξαφανίζονταν από το χάρτη και το πλήγμα στην οικονομία της Γερμανίας, της Γαλλίας και των Κάτω Χωρών θα ήταν ασήκωτο. Θα ξεσπούσαν κοινωνικές αναταραχές, και διάφοροι ιεροκήρυκες θα έβγαζαν πύρινους λόγους μιλώντας για «θεία τιμωρία». Το φυσικό περιβάλλον θα πάθαινε επίσης μεγάλες καταστροφές και θα χρειαζόταν δεκαετίες για να συνέλθει…

Θα υπήρχε ωστόσο και μια θετική εξέλιξη: αυτό το αναπάντεχο κοσμικό πλήγμα θα έκανε ίσως την εθνικιστική Αυτοκρατορία της Γερμανίας, που αναζητούσε «ζωτικό χώρο», αλλά και τη ρεβιοζιονιστική Δημοκρατία της Γαλλίας, που επιζητούσε τη ρεβάνς από τη Γερμανία για την απώλεια της Αλσατίας και της Λορένης, να σταματήσουν τον μεταξύ τους πολιτικό και στρατιωτικό ανταγωνισμό και να συνεννοηθούν. Η αίσθηση ότι το ανθρώπινο είδος είναι αδύναμο και ευάλωτο απέναντι στις κοσμικές απειλές από το διάστημα θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στις κοινωνίες των ευρωπαϊκών χωρών, που θα πίεζαν για ειρηνική συνύπαρξη και επίλυση των διαφορών. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών ίσως θα ήταν να αποφευχθεί ο πολυαίμακτος Α’ και κατ’ επέκταση ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος!

Για τον Νίκολαϊ Βασίλιεφ οι έρευνες στην Τουγκούσκα είναι πολύ σημαντικές, επειδή «αυτό που συνέβη εκεί θα συμβεί ξανά, κάποτε». Μόνο γνωρίζοντας τι ήταν αυτό το αντικείμενο και γνωρίζοντας τις καταστρεπτικές συνέπειες του, θα είναι σε θέση η επιστημονική κοινότητα να προβλέψει έναν παρόμοιο κοσμικό κατακλυσμό και στο μέλλον. Στην περιφέρεια της Γης υπάρχουν περίπου 500.000 αστεροειδείς με διάμετρο μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου και πολλά απ’ αυτά τα αντικείμενα έχουν ανεξέλεγκτες τροχιές. Τι θα γίνει αν ένα από αυτά τα ουράνια σώματα ξεστρατίσει προς την κατεύθυνση της Γης;

Αν η τεράστια καταστροφή στην Τουγκούσκα το 1908 ήταν όντως αποτέλεσμα της έκρηξης ενός μετεωρίτη με διάμετρο 40-190 μέτρα, τότε μπορεί να φανταστεί κανείς τον όλεθρο που θα προκαλέσει στη Γη ένας μετεωρίτης-τέρας, με διάμετρο 50-100 χιλιόμετρα…                                                  

Αυτή είναι η απόφαση του δικαστηρίου για την Μαρινόπουλος Α.Ε.

Το πρωτοδικείο έκανε δεκτές τις αιτήσεις των ασφαλιστικών μέτρων και η Μαρινόπουλος μπαίνει σε καθεστώς προστασίας έως τον Σεπτέμβριο. Αναλυτικά η απόφαση...
του δικαστηρίου

Δεκτές έγιναν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων του Μαρινόπουλου θέτοντας σε καθεστώς προστασίας την εταιρία έναντι των πιστωτών.

Αυτό θα ισχύσει μέχρι τη συζήτηση των κύριων προσφύγων για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα στις 21 Σεπτεμβρίου 2016.
Το δικαστήριο αποφάσισε την προστασία της περιουσίας του ομίλου απαγορεύοντας κατασχέσεις από τους πιστωτές. Παράλληλα παγώνει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου απαγορεύοντας τη διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού.
Από το καθεστώς προστασίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι το είχαν ζητήσει ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, καθώς και οι μισθώσεις.
Η ανακοίνωση της εταιρείας
Ανακοίνωση για τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών εξέδωσε η “Μαρινόπουλος ΑΕ” σημειώνοντας ότι με την απόφαση διασφαλίζεται το μέλλον της εταιρείας, διατηρούνται οι θέσεις και ρυθμίζονται οι οφειλές προς τους προμηθευτές.

Αναλυτικά η Μαρινόπουλος ΑΕ αναφέρει:

“Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, σε συνέχεια του αιτήματος που κατατέθηκε από την Μαρινόπουλος ΑΕ την Τρίτη 28 Ιουνίου για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης, η οποία και ενέκρινε το σχετικό αίτημα.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία Μαρινόπουλος ευχαριστεί τους εργαζομένους της για τη στήριξή τους τόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση αλλά και σε όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα που διανύει η εταιρεία.
Παράλληλα, εκφράζει την βαθιά εκτίμησή της προς το σημαντικό ποσοστό του 45% των προμηθευτών της, οι οποίοι δήλωσαν τη συναίνεσή τους για τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Η συγκεκριμένη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών είναι σημαντική για τη διασφάλιση της μελλοντικής μας λειτουργίας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη ρύθμιση των οφειλών προς τους προμηθευτές.
Η έγκριση της υπαγωγής της Μαρινόπουλος σε διαδικασία εξυγίανσης δίνει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στην εταιρεία ώστε το επόμενο διάστημα να καταφέρει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, να οδηγηθεί σε μια βιώσιμη λύση”.
Τι προηγήθηκε
Σημειώνεται πως νωρίτερα, εκατοντάδες εργαζόμενοι αλλά και πιστωτές είχαν γεμίσει τη δικαστική αίθουσα. Κατά τη διαδικασία, ανάμεσα σε άλλους πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για χορήγηση προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές άσκησαν οι τράπεζες το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ  και μεμονωμένες επιχειρήσεις. Αντίθετα, παρέμβαση κατά του αιτήματος του ομίλου Μαρινόπουλος έγινε από το ελληνικό δημόσιο.
Οι δικηγόροι επισήμαναν ότι η εταιρεία και οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει να εξαιρεθούν οι τελευταίοι από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής. Όπως ανέφεραν,  με τον τρόπο αυτό εφόσον δεν τους καταβάλλεται η μισθοδοσία, θα μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις.
Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του Δημοσίου κατά του αιτήματος της Μαρινόπουλος. Μάλιστα όπως υποστήριξαν στο δικαστήριο, οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου, δεν είναι ακριβές το ποσό της οφειλής που αναφέρει η Μαρινόπουλος στην αίτησή της.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοσίου, το ποσό της οφειλής του Ομίλου απέναντί στο κράτος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Με το σκεπτικό αυτό το Δημόσιο ζήτησε την απόρριψη των αιτήσεων της Μαρινόπουλος.
Από την πλευρά τους τα σωματεία των εργαζομένων άσκησαν παρέμβαση υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων, με την προϋπόθεση να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας. Όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στο 1 δισ. 324 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προσκομίστηκε η επιστολή του Σκλαβενίτη με την οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την είσοδό του στον Όμιλο υπό προϋποθέσεις.
Πάντως δικηγόροι ανέφεραν πως δεν υπάρχει σχέδιο εξυγίανσης, καταλογίζοντας ευθύνες στον ιδιοκτήτη της, που μοναδικό στόχο έχει να προστατευθεί η περιουσία του που περιλαμβάνει "πολυτελή ακίνητα και έργα τέχνης".

Της Αντωνίας Ξυνού

ΗΠΑ: Μητέρα - Μήδεια μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τα τέσσερα παιδιά της

Μητέρα δολοφόνησε με μαχαίρι τα τέσσερα παιδιά της. Το άγριο έγκλημα, που έχει σοκάρει την αμερικανική κοινη γνώμη, διαπράχθηκε στο ...
Μέμφις των ΗΠΑ,  όπως μεταδίδει το Associated Press. Προς παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι ηλικίες των νεκρών παιδών. Ωστόσο,  αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο έκαναν...

λόγο για «μωρά», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του τοπικού Σερίφη.

Η μητέρα συνελήφθη από αστυνομικούς που κλήθηκαν στην πολυκατοικία νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τον τοπικό Σερίφη, η έρευνά για την τραγωδία στο Μέμφις βρίσκεται ακόμα  σε πρώιμο στάδιο και οι αρχές δεν γνωρίζουν εάν η μητέρα έχει ψυχολογικά προβλήματα.

Πηγή

Προαστιακός - τρένα: Ματαιώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων από Δευτέρα

Συνεχίζονται oι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο...

Στο πλαίσιο αυτό, από αυτή τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, των αμαξοστοιχιών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, στα δρομολόγια προς το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος καθώς και στα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο – Πάτρα και αντιστρόφως.

Οι κινητοποιήσεις αφορούν τις ημέρες και ώρες:

- Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016 (05:00-08:00,13:00-16:00,21:00-24:00)
- Τρίτη 5 Ιουλίου 2016 (05:00-08:00,13:00-16:00,21:00-24:00)
- Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016 (24ωρη απεργία)
- Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016 (05:00-08:00,13:00-16:00,21:00-24:00)

Για τις αμαξοστοιχίες που τα δρομολόγια τους επηρεάζονται από τις στάσεις εργασίας, ήδη έχει σταματήσει η προκράτηση εισιτηρίων.

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και σωματεία εργαζομένων στο σιδηρόδρομο.

Πηγή

427.000 Ελληνες στο εξωτερικό από την αρχή της κρίσης

Ενα εκατομμύριο επτακόσιες εξήντα τέσσερις χιλιάδες άτομα είναι ο απολογισμός της μετανάστευσης των Ελλήνων στον 20ό και 21ο αιώνα. Ιστορικά και παραδοσιακά, η Ελλάδα...
συγκαταλέγεται στις χώρες με πλούσια εμπειρία αποδημίας. Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα «Φυγή ανθρωπίνου κεφαλαίου: σύγχρονη τάση μετανάστευσης των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης», που δημοσιεύει σήμερα η «Κ», αποκαλύπτει για πρώτη φορά τον αριθμό των Ελλήνων που εγκατέλειψαν τη χώρα εξαιτίας της κρίσης. Παράλληλα, γίνεται σύγκριση με τις προηγούμενες φάσεις μετανάστευσης, αναλύονται οι μακροοικονομικές συνέπειες και προτείνονται λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Η μετανάστευση και η φτώχεια είναι αδιαμφισβήτητα οι δύο πιο επώδυνες συνέπειες που βιώνει μια κοινωνία σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης», σχολιάζει στην «Κ» η κ. Σοφία Λαζαρέτου, οικονομολόγος της ΤτΕ και συγγραφέας της σχετικής έρευνας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΤτΕ, ο αριθμός των μονίμως εξερχόμενων Ελλήνων ηλικίας 15-64 ετών, από το 2008 μέχρι σήμερα, ξεπερνά τις 427.000. «Το 2013, παρατηρούμε τριπλασιασμό του μέσου όρου από το 2008 και οι μετανάστες ξεπερνούν τις 100.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το φαινόμενο συνεχίζεται με αδιάπτωτη ένταση το 2014 και οξύνεται περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2015». Οπως επισημαίνει, η διαδικασία εξόδου Ελλήνων για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν φαίνεται το πότε θα τερματιστεί. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για την τρίτη μαζική μετανάστευση που γνωρίζει η χώρα.

Στο διάστημα των τελευταίων 100 ετών, η χώρα έχει γνωρίσει άλλες δύο ίδιες φάσεις και από τη συγκριτική μελέτη τους προκύπτουν τρία βασικά χαρακτηριστικά. Και οι τρεις α) έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια, περίπου δέκα χρόνια, β) αυξημένη ένταση ως προς την ένταση της ροής και γ) καθυστέρηση έναρξης του φαινομένου σε σχέση με τον χρόνο καταγραφής του υψηλού ποσοστού ανεργίας.

Οι περίοδοι μαζικής μετανάστευσης Ελλήνων είναι από το 1903 έως το 1917, 1960-1972 και 2010-σήμερα και σχετίζονται και στις τρεις φάσεις με οικονομικά κίνητρα με εξαίρεση μέρος του δεύτερου κύματος, τα έτη 1969-1971, που οφείλεται σε πολιτικούς λόγους (δικτατορία). «Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις φάσεις έλαβαν χώρα μετά μια έντονη υφεσιακή διαταραχή που διεύρυνε το χάσμα μεταξύ της χώρας μας και των ανεπτυγμένων κρατών και τροφοδότησε τη μαζική φυγή ανθρώπων, νέων στην πλειονότητά τους, που αναζητούσαν νέες ευκαιρίες και δυνατότητες προόδου», σχολιάζει η κ. Λαζαρέτου.

Ενδιαφέρουσα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η σύγκριση των δύο προγενέστερων επεισοδίων με το σημερινό επεισόδιο φυγής, όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Κατά το πρώτο επεισόδιο φυγής, κύριος προορισμός ήταν οι «υπερωκεάνιες χώρες» (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Βραζιλία και ΝΑ Αφρική). Επτά στους δέκα ήταν ηλικίας 15-44 χρόνων, λιγότεροι από 2 στους 10 ήταν γυναίκες και στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν ανειδίκευτοι εργάτες και αγρότες, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, που απασχολήθηκαν στις χώρες υποδοχής συνήθως ως υπηρέτες και εργάτες. Το δεύτερο επεισόδιο μετανάστευσης αφορούσε κυρίως νέους ηλικίας 20-34 χρόνων (7 στους 10), 5 στους 10 δήλωναν χειρώνακτες, ενώ 4 στους 10 ήταν ανεπάγγελτοι. Εξι στους 10 κατευθύνθηκαν στη Γερμανία και στο Βέλγιο και απασχολήθηκαν ως βιομηχανικοί εργάτες. Αντίθετα, η τωρινή φυγή αφορά νέους μορφωμένους με επαγγελματική εμπειρία, που κατευθύνονται κυρίως στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στην Ε.Ε. στη μαζικότητα της μεταναστευτικής εκροής και στην αναλογία της στο εργατικό δυναμικό της χώρας, μετά την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Λιθουανία, και την τρίτη θέση μετά την Κύπρο και την Ισπανία όσον αφορά το ποσοστό των νέων σε ηλικία εξερχόμενων μεταναστών. Συγκεκριμένα, οι εξερχόμενοι Ελληνες, μόνο κατά το 2013, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 2% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ η αναλογία των νέων τής πλέον παραγωγικής ηλικίας 25-39 ετών ξεπερνά το 50% στο σύνολο των εξερχομένων.

Προτάσεις ανάσχεσης του φαινομένου


Η έκθεση της ΤτΕ καταλήγει σε έξι προτάσεις με στόχο την ανάσχεση του φαινομένου.

Κατά πρώτον, εισηγείται τη στροφή σε παραγωγικότερους τομείς και τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή. Εργαλείο επανακαθορισμού των επαγγελμάτων είναι η σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την παραγωγική εξειδίκευση.

Δεύτερον, καλεί σε δράσεις στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όπως η δημιουργία χώρων συνάντησης των νέων. Το 61% των μορφωμένων νέων που συμμετείχε στην έρευνα της Endeavour Greece 2014 επιθυμεί να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, έστω και με τον ίδιο μισθό με το Δημόσιο και το 52% να δραστηριοποιηθεί το ίδιο επιχειρηματικά.

Τρίτον, τονίζει την αξία της αριστείας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Η διενέργεια, με τη στήριξη επαγγελματικών φορέων και του κράτους, περιοδικών διαγωνισμών με γενναία πριμοδότηση, όπως βραβεία ή/και επιδότηση των εργοδοτών που θα προσλάβουν νέους Ελληνες επιστήμονες, μπορεί να αποτελέσει την έμπρακτη απόδειξη για τη διασφάλιση της αξιοκρατίας.
Τέταρτον, επισημαίνει την ανάγκη για γενικευμένη υιοθέτηση του θεσμού της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης.

Πέμπτον, προτρέπει στη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα. Με βάση τις εκτιμήσεις των δεικτών ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum για το 2015 και 2016, η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους τροφοδότες επιστημόνων και μηχανικών στην ψηφιακή τεχνολογία. Η μείωση της γραφειοκρατίας, η φιλική στάση του κράτους προς το επιχειρείν, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση της φορολογίας μέχρις ότου η νεοφυής επιχείρηση καταστεί κερδοφόρος συνιστούν τα κρίσιμα στοιχεία που συνθέτουν ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα θεσμικό πλαίσιο.

Εκτον, θεωρεί απαραίτητη την επανένταξη των νέων εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης, εργασίας (NEET). Στην Ελλάδα, το ποσοστό των ΝΕΕΤ ηλικίας 15-24 ετών ξεπερνά το 19% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ε.Ε. Οι νέοι αυτής της κατηγορίας συχνά θεωρούν τον εαυτό τους εγκαταλελειμμένο από την πολιτεία και τοποθετούνται στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Πηγή

Η απόλυτη φρίκη! Ο πατριός της την άφησε έγκυο και την σκότωσε αφαιρώντας την μήτρα της

Σε δίκη για τον θάνατο της 18χρονης Χόλι Τζέφκοατ έχει παραπεμφθεί ένα ζευγάρι από το Τέξας, το οποίο κατηγορείται για τη δολοφονία της νεαρής κοπέλας με ειδικές ανάγκες τον...
περασμένο Φεβρουάριο.

Η ιστορία είναι σοκαριστική!

Όπως διαβάζουμε στην«Daily Mail», ο πατριός της 18χρονης Τζέιμς Χόλαντ και η βιολογική της μητέρα, Μπράϊαντ Χόλαντ, θα κληθούν να απολογηθούν για τον αποτρόπαιο θάνατο της Χόλι, η οποία βρέθηκε νεκρή στις 10 Φεβρουαρίου μέσα σε ένα αγροτικό σπίτι, λίγο καιρό αφότου κατηγόρησε τον πατριό της για σεξουαλική κακοποίηση, λέγοντας πως την είχε αφήσει έγκυο!

(Ο βιαστής πατριός και η μητέρα της)

Στο σώμα της, είχε πολλαπλές μαχαιριές, ο λαιμός της ήταν κομμένος, ενώ είχαν κόψει και αφαιρέσει την μήτρα της.

Οι Αρχές ανέφεραν ότι ο δολοφόνος προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη του και να βάλει φωτιά ώστε να εξαφανίσει κάθε στοιχείο.

Ένα μήνα μετά το αποτρόπαιο έγκλημα, η Αστυνομία συνέλαβε τον 38χρονο πατριό της Χόλι, για τρεις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και για την κακοποίηση ενός 15χρονου κοριτσιού επί έξι συναπτά έτη.

Λίγο μετά, συνελήφθη και η 39χρονη σύζυγός του Ντέμπι Χόλαντ, με τις Αρχές να πιστεύουν πως γνώριζε και κάλυπτε τα σεξουαλικά του εγκλήματα.

(Το 18χρονο κορίτσι)
Οι λεπτομέρειες είναι ανατριχιαστικές

Η κακοποίηση της 18χρονης Χόλι Τζέφκοατ ξεκίνησε το 2010, όταν μετά από τροχαίο ατύχημα βρέθηκε θετική σε Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα μετά από δείγμα αίματος που της πήραν. Τότε δεν απαγγέλθηκε καμία κατηγορία ενάντια στον βιαστή πατριό της.

Ωστόσο τον περασμένο Ιανουάριο (λίγο πριν πεθάνει), η 18χρονη είπε στους υπεύθυνους του σχολείου που πήγαινε ότι δεν ήθελε να επιστρέψει στο σπίτι γιατί ο πατριός της την «πλήγωνε με το sex».

Παράλληλα, είχε μαρτυρήσει πως δεν μπορούσε να συμμετέχει στο μάθημα Φυσικής Αγωγής, καθώς ένιωθε το μωρό της να κινείται μέσα της, αλλά η μητέρα της, της είχε πει πως δεν άντεχαν οικονομικά να της κάνουν έκτρωση.

Λίγο καιρό μετά, η 18χρονη με ειδικές ανάγκες βρέθηκε αποτρόπαια δολοφονημένη.

Έρευνα: Ο πατέρας που υποφέρει από στρες το κληροδοτεί και στο παιδί του


Οι άνδρες που υποφέρουν από στρες μπορούν να «κληροδοτήσουν» στα παιδιά και τα εγγόνια τους άγχος και κατάθλιψη, ισχυρίζεται μια καινούργια έρευνα που διεξήγαγε μια ομάδα επιστημόνων στην Αυστραλία. Η εν λόγω μελέτη μάλιστα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, αφού υποδεικνύει ότι οι ιατρικές συμβουλές προς μελλοντικούς γονείς εστιάζουν «δυσανάλογα» στη σωματική και πνευματική υγεία των γυναικών, παραμελώντας εκείνη των ανδρών που είναι ωστόσο εξίσου σημαντική.

Η επιστημονική ομάδα, στο πλαίσιο της έρευνάς της, χορήγησε ορμόνες στρες σε ποντίκια και μελέτησε τη συμπεριφορά των απογόνων τους πρώτης και δεύτερης γενιάς. Όπως διαπίστωσαν και οι δύο γενιές (που δεν είχαν επαφή με τους πατεράδες τους) επέδειξε συμπτώματα αυξημένου άγχους και κατάθλιψης. Αυτό, σύμφωνα με τους Αυστραλούς ερευνητές, οφείλεται στο γεγονός ότι η εν λόγω προβληματική συμπεριφορά μπορεί να «κληροδοτηθεί» μέσω μορίων που ονομάζονται «Μικρο-RNA» και επηρεάζουν το γενετικό αποτέλεσμα.
Όπως επισημαίνει μάλιστα, «τα περιστατικά χρόνιου στρες υψηλού επιπέδου έχουν αυξηθεί στην κοινωνία μας, ιδίως τις πρόσφατες δεκαετίες, άρα υπάρχει κίνδυνος να δημιουργούμε μια επιδημία προβλημάτων ψυχικής υγείας στην επόμενη γενιά». Παρά τα ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας, τα οποία υποστηρίζονται και από μία αντίστοιχη μελέτη η οποία αφορούσε στο «γενετικό κληροδότημα» των παιδιών των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, ο Καθηγητής Hannan επισημαίνει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω πειράματα ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι συνέπειες των αυξημένων επιπέδων στρες του πατέρα.
Να σημειώσουμε βέβαια ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη ασχολειται με το θέμα, καθώς μια παρόμοια μελέτη είχε γίνει πρόσφατα από το πανεπιστήμιο της Iowa και κατέληγε ότι «Η εμφάνιση κατάθλιψης στον πατέρα μπορεί να οδηγήσει το παιδί σε υιοθέτηση αρνητικών συμπεριφορών (να λέει ψέμματα, να χτυπάει άλλους, να έχει άγχος και θλίψη) κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου για την ανάπτυξη». Τα ευρήματα της έρευνας του Northwestern Medicine έδειχνα ότι η επίπτωση της κατάθλιψης του πατέρα από τη βρεφική ως την πρώτη παιδική ηλικία είναι ίδια με της μητέρας.
Και αν οι προηγούμενες έρευνες έχουν εστιάσει περισσότερο στις μητέρες με μεταγεννητική κατάθλιψη και έχουν βρει ότι τα συμπτώματά τους μπορούν να επηρεάσουν την συμπεριφορά των παιδιών τους κατά τη διάρκεια των πρώτων, καθοριστικών για την ανάπτυξη, χρόνων, ήρθε η ώρα να προσέξουμε και το πόσο τα συναισθήματα των πατέρων επηρεάζουν τα παιδιά τους», δήλωνε  o Sheehan Fisher, βασικός συγγραφέας της έρευνας. O Sheehan είναι καθηγητής ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς στο Northwestern University Feinberg School of Medicine και ψυχολόγος στο Northwestern Memorial Hospital. Διενήργησε αυτή την έρευνα όσο ήταν ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Iowa.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πατέρες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν κατάθλιψη αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού τους από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής τους. Αυτή η έρευνα ανακάλυψε ότι η διάθεση του πατέρα μετά τη γέννηση του παιδιού είναι σημαντική για την πορεία της κατάθλιψής του 3 χρόνια μετά καθώς και για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς του παιδιού του στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Πηγή: mothersblog.gr

Λάρισα: Συλλήψεις για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών και αναβολικών


Οργανωμένη διακίνηση «σκληρών» και «μαλακών» ναρκωτικών, αλλά και αναβολικών, έκαναν ο 34χρονος Έλληνας και η συνομήλικη φίλη του που είχαν συλληφθεί την περασμένη Πέμπτη στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, με ακατέργαστη κάνναβη βάρους 481 γραμμαρίων κρυμμένη σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στη ρεζέρβα του οχήματος που επέβαιναν.
Από την έρευνα που έκαναν οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, εντοπίστηκαν δυο σπίτια που χρησιμοποιούσε το ζευγάρι ως «καβάντζες» στην Αθήνα και τον Πειραιά. Στο πρώτο, στην περιοχή του Νέου Κόσμου, βρέθηκαν άλλα 91 γραμμάρια αποξηραμένης κάνναβης, 37,4 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης τύπου «σοκολάτα», μικροποσότητες κοκαΐνης, ηρωίνης, του παράγωγου της κάνναβης «black mamba» και μείγματος καπνού με κάνναβη, καθώς και 81 ναρκωτικά χάπια κάποια από τα οποία λιωμένα σε τρίμματα και αρκετοί σπόροι κάνναβης!
Στο διαμέρισμα βρέθηκαν ακόμη 100 αναβολικά χάπια και οκτώ αμπούλες για την δοκιμή ναρκωτικών, πλήθος υλικών για τη συσκευασία ναρκωτικών, τρεις ηλεκτρονικές ζυγαριές, τρεις τρίφτες κάνναβης, δύο φορητοί υπολογιστές, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος, τέσσερα κινητά, μία φωτογραφική μηχανή, ένα χρηματοκιβώτιο, τρεις σουγιάδες και τα έσοδα από τις πωλήσεις ναρκωτικών, δηλαδή 4.795 ευρώ, ένα χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων και ένα χαρτονόμισμα άγνωστης προέλευσης!
Η δεύτερη «καβάντζα» εντοπίστηκε στην περιοχή του Περάματος, στο σπίτι του  34χρονου όπου έκαναν έρευνα οι άνδρες του τοπικού τμήματος Ασφάλειας και ανακάλυψαν 23,7 γραμμάρια σπόρων και τριμμάτων κάνναβης, ένα πιστόλι φωτοβολίδων, μία σπάθα μήκους 0,69 εκατοστών, επτά αβολίδωτα φυσίγγια, ένα φυσίγγιο πολεμικού τυφεκίου και δέκα κάλυκες φυσιγγίων διαφόρων τύπων. Για το ζευγάρι, που ήδη κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή, σχηματίστηκε συμπληρωματική δικογραφία.
Δυο «καβάντζες» με ναρκωτικά είχε το ζευγάρι της Λάρισας

Ελληνικές σημαίες κυματίζουν αγέρωχα στο Πεκίνο εν όψει της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα [φωτό]


Λόγω της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κίνα, το Πεκίνο έχει σημαιοστολιστεί και χιλιάδες ελληνικές σημαίες κυματίζουν αγέρωχα στον παλμό της ελπιδοφόρας ελληνικής επίσκεψης.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Πεκίνο στις 09:30 τοπική ώρα, επικεφαλής πολυμελούς ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας και με τη συμμετοχή περίπου 40 Ελλήνων επιχειρηματιών.
Έξω από την Απαγορευμένη Πόλη, στην πλατεία Τιέν Αν Μεν, κυματίζουν εκατοντάδες ελληνικές σημαίες, δίπλα - δίπλα με τις κινεζικές. Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί παρατηρώντας τις σημαίες και οι αρχές ενημερώνουν το κοινό ότι ο λόγος που τοποθετήθηκαν εκεί είναι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο.
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το πλήρες πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Κίνα:
  • Σάββατο, 2 Ιουλίου
18:30: Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV.
20:00: Παράθεση δείπνου από τον πρωθυπουργό προς τα μέλη της επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής αποστολής.
  • Κυριακή, 3 Ιουλίου
10:30: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Wanda Group.
11:45: Επίσκεψη στο τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI και συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της HUAWEI.
14:30: Επίσκεψη στο Σινικό Τείχος.
  • Δευτέρα, 4 Ιουλίου
10:15: Συνάντηση με Κινέζους δημοσιογράφους.
15:40: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας Ζανγκ Ντετζιάνγκ.
16:30: Επίσημη τελετή υποδοχής.
16:45: Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας Λι Κεκιάνγκ.
17:15: Διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.
17:45: Υπογραφή διμερών συμφωνιών.
18:00: Επιχειρηματικό Φόρουμ.
  • Τρίτη, 5 Ιουλίου
10:30: Επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου.
15:45: Τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν.
16:00: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.
18:00: Αναχώρηση από Πεκίνο προς Σαγκάη.
  • Τετάρτη, 6 Ιουλίου
8:45: Συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba.
9:30: Συνάντηση με τον πρόεδρο της COSCO.
10:30: Επίσκεψη στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ και συνάντηση με τον πρόεδρο της ΖΤΕ.
11:45: Συνάντηση με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ.
13:45: Επίσκεψη στο Μουσείο της Σαγκάης.
15:00: Συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες.
17:00: Αναχώρηση από Σαγκάη προς Αθήνα.
(Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση αναφέρεται η τοπική ώρα. Η διαφορά ώρας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι 5 ώρες).

Δείτε την πρόγνωση για το Σαββατοτοκύριακο 2 και 3 Ιουλίου

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκύριακο, 2 και 3 Ιουλίου 2016από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)...

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός το Σάββατο, 2 Ιουλίου σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους όμβρους και στα κεντρικά και βόρεια κυρίως ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις να αναπτύσσονται τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με μικρή πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 36 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμούς κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη με τοπικές νεφώσεις να αναπτύσσονται τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 35 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 33 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους όμβρους και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια ορεινά.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ .
Θερμοκρασία: από 19 έως 36 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 33 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Γενικά αίθριος.Άνεμοι: βορειοδυτικοί 5 τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 24 έως 33 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή (3/7/2016)

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός και την Κυριακή, 3 Ιουλίου σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ με τοπικές νεφώσεις να αναπτύσσονται τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πρόσκαιρους όμβρους και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει κάποια αξιόλογη μεταβολή.

Πηγή

Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016

Φθιώτιδα: Λουκέτο και πάλι στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου Λαμίας

Κλειστή θα είναι το τριήμερο για μια ακόμη φορά η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας...


Στη Λάρισα ή την Αθήνα θα πρέπει να τρέχουν οι γονείς, σήμερα Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, αν αρρωστήσει το παιδί τους, με ότι αυτό συνεπάγεται με τους κινδύνους που εγκυμονούν.

Δυστυχώς αυτή τη φορά δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τη νέα διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες του νομού και της ευρύτερης περιοχής, που καλύπτει το νοσοκομείο Λαμίας, αφού χωρίς παιδίατρο δεν λειτουργεί ούτε η Μαιευτική Κλινική.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον νέο Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Παναγιώτη Ζυγούρη, μας επιβεβαίωσε ότι η Παιδιατρική Κλινική θα παραμείνει κλειστή για το Σαββατοκύριακο, επειδή ξαφνικά αρρώστησε ο Παιδίατρος, όπως τουλάχιστον μας είπε.

Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για κάλυψη των εφημεριών από παιδίατρο που θα μετακινηθεί από το νοσοκομείο της Λιβαδειάς δεν ισχύουν.
Πηγή

Κάλεσμα Δήμου Θηβαίων για αντίδραση στην προβλεπόμενη κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων Θήβας, Θίσβης, Θεσπιών

Κάλεσμα Δήμου Θηβαίων για αντίδραση
στην προβλεπόμενη σε Σχέδιο Νόμου
κατάργηση των  Υποθηκοφυλακείων Θήβας, Θίσβης και Θεσπιών

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θηβαίων κ. Αθανάσιος Κοκοντίνης, ανταποκρινόμενος και σε αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Θηβών, συγκαλεί το Δημοτικό Συμβούλιο, τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016 και ώρα 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας (αίθουσα ΑΡΜΟΝΙΑ), με πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης τη λήψη απόφασης για την αντίδραση του Δήμου Θηβαίων σχετικά με την προβλεπόμενη, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας,  κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων Θήβας, Θίσβης και Θεσπιών και την υπαγωγή αυτών σε έμμισθο Υποθηκοφυλακείο, που συστήνεται με έδρα τη Λιβαδειά. Σημειώνουμε ότι το σχέδιο νόμου θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως και 5 Ιουλίου 2016.

Επειδή το Υποθηκοφυλακείο της Θήβας είναι το πλέον εύρωστο της Π.Ε. Βοιωτίας, εξυπηρετεί περίπου 60.000 κατοίκους και η κατάργησή του θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην όλη λειτουργία του Δήμου μας,  καλούμε φορείς και δημότες να παρευρεθούν  στη συνεδρίαση αυτή.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες σε περιοχή της Χαλκίδας, συνελήφθησαν τρία (3) άτομα, κατηγορούμενοι για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών


Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες σε περιοχή της Χαλκίδας, συνελήφθησαν τρία (3) άτομα, κατηγορούμενοι για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία τους, βρέθηκαν επιπλέον και συνελήφθησαν εντός αποθήκης στον αύλιο χώρο αυτής, (3) ημεδαποί (μία γυναίκα και δύο άνδρες), κατηγορούμενοι για χρήση ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν μικροποσότητες ηρωίνης και ακατέργαστης κάνναβης, ναρκωτικά δισκία, ζυγαριά ακριβείας, διάφορα σύνεργα για το διαχωρισμό, τη συσκευασία και τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών & ένα κινητό τηλέφωνο
 
Η  συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία είχε ως στόχο την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας


Οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες (30-06-2016) το μεσημέρι σε περιοχή της Χαλκίδας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας (Α’ & Β’ Ο.Π.Κ.Ε., Α’ Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. & Τμήμα Τροχαίας Χαλκίδας) και αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν αρχικά τρία (3) άτομα και συγκεκριμένα μία 47χρονη υπήκοος Αλβανίας και δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 55 και 17 ετών, κατηγορούμενοι για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί μετά από κατάλληλη αξιολόγηση - αξιοποίηση στοιχείων, σχετικά με κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών από τους δράστες, εντός της οικίας τους στην ανωτέρω περιοχή, πραγματοποίησαν νομότυπη έρευνα σε αυτή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο 17χρονος, απέρριψε σε παρακείμενο οικόπεδο, στην προσπάθεια του να διαφύγει και κατασχέθηκαν (3) συσκευασίες που περιείχαν μικροποσότητες ηρωίνης & ακατέργαστης κάνναβης, καθώς και μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.

Επιπλέον σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εντός αποθήκης στην αυλή της οικίας, που οι δράστες χρησιμοποιούσαν ως μέρος για τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν τρεις (3) ημεδαποί και ειδικότερα, μία 29χρονη γυναίκα και δύο άνδρες ηλικίας 40 & 33 ετών, οι οποίοι είχαν ήδη προμηθευτεί από τους ανωτέρω και κάνει χρήση ποσότητας ηρωίνης.

Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν από την αποθήκη, διάφορα σύνεργα χρήσιμα για το διαχωρισμό, τη συσκευασία και τη χρήση των ναρκωτικών (πλακίδιο με εμφανή υπολείμματα ηρωίνης, τμήματα νάιλον συσκευασιών κ.α.), καθώς και από το εσωτερικό της οικίας, δισκία φαρμακευτικού σκευάσματος, για την αγορά των οποίων απαιτείται ιατρική συνταγή και ένα κινητό τηλέφωνο.

Το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των αστυνομικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.