Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

Τέλη κυκλοφορίας 2017: Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ

Επιβαρύνσεις έρχονται μέσω των τελών κυκλοφορίας η πληρωμή των οποίων από το Νοέμβριο θα επιδεινώσει την «ευχέρεια» του οικογενειακού προϋπολογισμού...
Παρά τις εξαγγελίες για ελαφρύνσεις και μέτρα που θα έβαζαν τα αυτοκίνητα στην... κίνηση, από τον δρόμο της κατάθεσης των πινακίδων, φαίνεται ότι οι επιλογές στις αποφάσεις αφορούν μόνο στην αύξηση των κρατικών εσόδων μετακυλίοντας απλώς τα βάρη από κατηγορία σε κατηγορία.

Τούτο συμβαίνει και στα τέλη κυκλοφορίας από τα οποία το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισπράξει περί τα 1,1 δισ. ευρώ.

Με ορίζοντα την έναρξη των πληρωμών τον Νοέμβριο οι όποιες τροποποιήσεις και αλλαγές θα πρέπει να έχουν κλείσει τουλάχιστον από την Αθήνα έως τις αρχές του επόμενου μήνα και να υποβληθούν στους θεσμούς.

Η τελευταία πρόταση που έχει κατατεθεί αφορά «νέα ηλικιακά κριτήρια» με το όριο να ορίζεται στο 2007.

Έτσι, όποιος έχει αυτοκίνητο με ημερομηνία κυκλοφορίας προγενέστερη του 2007 θα πληρώνει τέλη με βάση τον κυβισμό, ενώ όποιος έχει αυτοκίνητο με ημερομηνία κυκλοφορίας μεταγενέστερη του 2007 θα πληρώνει με βάση τις εκπομπές αερίων ρύπων.

Η εφαρμογή αυτού του κανόνα θα επιφέρει:

- Αύξηση των τελών κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα μικρού και μεσαίου κυβισμού που κυκλοφόρησαν από το 2007 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2010. Και αυτό διότι τα εν λόγω οχήματα εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα το ποσό των τελών κυκλοφορίας που θα προκύπτει να είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με τα 130-255 ευρώ που καταβάλλουν τώρα τα οχήματα της 4ετίας 2007-2010.

- Μείωση των τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα κυκλοφορίας 2007-2010 με μεγάλους κινητήρες, δεδομένου ότι τα τέλη για τα δίλιτρα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από το 2007 μέχρι το 2010 ξεκινούν από τα 690 ευρώ (για μετά το 2010 τα τέλη υπολογίζονται με βάση τους ρύπους). Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις τα τέλη κυκλοφορίας για τα δίλιτρα θα μειωθούν σε σχέση με τα τωρινά δεδομένα.

Σήμερα ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας με τους ρύπους γίνεται για τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά, ενώ για τα παλαιότερα οχήματα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και το έτος πρώτης κυκλοφορίας. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να φέρει επιβαρύνσεις για οχήματα ηλικίας έως 9 ετών.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΑΣΙΟΥΛΗΣ << REPORTER >>

ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί από πυρά σε εμπορικό κέντρο στο Μπέρλινγκτον

Τέσσερις άνθρωποι έπεσαν νεκροί από πυρά που δέχθηκαν σε εμπορικό κέντρο στη ...
βορειοδυτική πολιτεία Ουάσινγκτον. O δράστης διαφεύγει της σύλληψης.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 19.30 τοπική ώρα Παρασκευής στο Cascade Mall στο Μπέρλινγκτον της Ουάσινγκτον, περίπου 105 χλμ. βόρεια του Σιάτλ.

Πηγή

Πώς οι τράπεζες μείωσαν τον ELA κατά 40 δισ. ευρώ

Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες περίπου ο δανεισμός των τραπεζών από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος υποχώρησε κατά...
46 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω της μείωσης της χρηματοδότησης από τον ELA, κατά 40 δισ. ευρώ.

Η μείωση αυτή προήλθε από την πώληση EFSF ομολόγων από τα οποία μέχρι τον Ιούνιο είχαν εισπραχθεί 3 δισ. ευρώ, από την αύξηση των καταθετικών υπολοίπων από κατοίκους εσωτερικού κατά 4 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, από τη χρηματοδότηση από την αγορά μέσω πράξεων repo με τη χρήση ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης (υπολογίζεται ότι αντλήθηκαν με αυτόν τον τρόπο περί τα 20 - 22 δισ. ευρώ), από την αποπληρωμή δανεισμού από το Ευρωσύστημα μέσω των 5,5 δισ. ευρώ που έβαλαν οι τράπεζες στα ταμεία τους από τη συμμετοχή των ιδιωτών στην τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους και από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες απελευθέρωσαν ρευστότητα, με κυριότερη την αποχώρηση της Εθνικής Τράπεζας από τη Finansbank, η οποία διατέθηκε έναντι τιμήματος 3,9 δισ. ευρώ.

Σημαντικό τέλος ρόλο δαδραμάτισε και η μείωση του υπολοίπου των δανείων κατά 6 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο.

Η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA ανέρχεται σήμερα στα  51,9 δισ. ευρώ και ο μηδενισμός του μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη σημαντική επιστροφή των καταθέσεων και την ανάκτηση της πρόσβασης των τραπεζών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurobank με την πλήρη αποκατάσταση ομαλών συνθηκών και αναπτυξιακών προοπτικών στην οικονομία και τις αγορές και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα25 δισ. ευρώ καταθέσεις  σε περίοδο 18 - 24 μηνών.

Πηγή

Ανακοίνωση Δήμου Πεντέλης με αφορμή το εργατικό ατύχημα στο Δήμο Λεβαδέων

Αγαπητοί Συνεργάτες, 
Με αφορμή το ατύχημα που έλαβε χώρα, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης έργου του Δήμου Λεβαδέων, το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου, και ...είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο οδηγού της αναδόχου εταιρείας, θα ήθελα να σας τονίσω για ακόμη μία φορά ότι οι έννοιες της ευτυχίας και της δυστυχίας, της ζωής και του θανάτου εφάπτονται και πολύ εύκολα περνάει κάποιος από το ένα στο άλλο. 

Σας παρακαλώ, κυρίως όσοι χειρίζεστε μηχανήματα (σκαπτικά) ή είστε οδηγοί Βαρέων Οχημάτων, όσοι εργάζεστε σε επικίνδυνες εργασίες (κοπή δέντρων, κλαδιών, πολιτική προστασία, αντιμετώπιση χιονοπτώσεων) να ξέρετε ότι το πολυτιμότερο πράγμα που έχει ο άνθρωπος είναι η ζωή και η υγεία και οφείλει - οφείλουμε να το περιφρουρούμε. 

Ο Δήμαρχος
Στεργίου – Καψάλης Δημήτριος

Κρήτη: Κακουργηματικές διώξεις στην οικογενειακή… επιχείρηση διακίνησης κοκαΐνης – Πότε απολογούνται

Το κατώφλι του εισαγγελέα πέρασαν αργά χθες το απόγευμα τα μέλη της οικογένειας που...
συνελήφθησαν για διακίνηση κοκαΐνης.

Πρόκειται για τον 42χρονο πατέρα, την 37χρονη μητέρα, το 15χρονο γιο τους αλλά και τον 79χρονο παππού της οικογένειας.

Και οι τέσσερις εμφανίστηκαν χθες ενώπιον του εισαγγελέα ο οποίος τους άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών.

Μάλιστα και οι τέσσερις ζήτησαν κι έλαβαν προθεσμία κι αναμένεται να απολογηθούν το πρωί της Δευτέρας.

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, έχουν συλληφθεί τέσσερα μέλη μίας οικογένειας που διαμένει σε περιοχή του δήμου Γόρτυνας που είχαν κρύψει την κοκαΐνη στο… χωράφι τους.

Η… επιχείρηση

«Εγκέφαλος» της οικογενειακής επιχείρησης φαίνεται πως ήταν – με τα μέχρι τώρα στοιχεία – ο 42χρονος πατέρας της οικογένειας ενώ στην διακίνηση των ναρκωτικών συμμετείχε η 37χρονη μητέρα αλλά και το 15χρονο παιδί τους. Παράλληλα, κάποιον ρόλο στην οικογενειακή «επιχείρηση» φαίνεται να είχε και ο παππούς – ετών 79 – στο σπίτι του οποίου βρέθηκε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό αλλά και ένα κυνηγετικό όπλο.

Η επιχείρηση φαίνεται ότι ήταν πολύ καλά οργανωμένη. Ο πατέρας κανόνιζε την εισαγωγή της κοκαΐνης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη με τις πληροφορίες του cretapost να κάνουν λόγο πως η χώρα που είχαν επιλέξει για να αγοράζουν τα σκληρά ναρκωτικά ήταν η Ολλανδία.

Στη συνέχεια οι ποσότητες κοκαΐνης, τις οποίες πρώτα είχαν επεξαργαστεί, φυλάσσονταν σε λακκούβες που είχε σκάψει η οικογένεια σε χωράφι που διατηρούσε στην περιοχή.

Από εκεί και πέρα είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με διάφορους «αγοραστές» στην Κρήτη όπου και κανόνιζαν ραντεβού για να γίνει το… αλισβερίσι.

Μάλιστα, στην διακίνηση των ναρκωτικών ο πατέρας δεν δίστασε να χρησιμοποιεί και το 15χρονο παιδί του!

Η εξάρθρωση της… οικογενειακής επιχείρησης

Ο 42χρονος πατέρας – όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του cretapost – φαίνεται πως ήταν γνώριμος στις αρχές  καθώς το 2012 είχε συλληφθεί ξανά από τους αστυνομικούς έχοντας στην κατοχή του 100 γραμμάρια κοκαΐνης.

Τον τελευταίο καιρό στα γραφεία του Αστυνομικού Μεγάρου είχαν φτάσει πληροφορίες για την συνέχιση της δράσης του 42χρονου ο οποίος αυτή τη φορά είχε βάλει στην… επιχείρηση και όλη την οικογένειά του.

Οι αστυνομικοί μετά από αξιοποίηση των συγκεκριμένων πληροφοριών αποφάσισαν χθες να κάνουν «έφοδο» στο σπίτι της οικογένειας και να ψάξουν και το χωράφι.

Εκεί βρήκαν και κατάσχεσαν πέντε συσκευασίες με 3.224 γραμμάρια κοκαΐνης, 26.650 ευρώ σε μετρητά, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, κινητά τηλέφωνα αλλά και ένα κυνηγετικό όπλο που ανήκει στον 79χρονο παππού.

Νωρίτερα, είχαν προχωρήσει στην σύλληψη του 42χρονου  τον οποίον και εντόπισαν στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» που μόλις είχε πατήσει το πόδι του στο… Ηράκλειο αλλά και την 37χρονη σύζυγό του στον χώρο εργασίας της.

Ο παππούς και το 15χρονο παιδί συνελήφθησαν κατά τις έρευνες που έκαναν οι αρχές στο σπίτι της οικογένειας.

Κοντά στις 260.000 ευρώ τα… έσοδα από την κοκαΐνη

Κοντά στις 260.000 ευρώ θα έβγαζε η οικογένεια από την πώληση της κοκαΐνης στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του cretapost, αυτή τη στιγμή το ένα γραμμάριο κοκαΐνης πωλείται στα 80 ευρώ. Δεδομένου ότι οι αρχές βρήκαν 3.224 γραμμάρια κοκαΐνης τα έσοδα που θα απέφερε στην οικογένεια θα ήταν 257.920 ευρώ!

Ο γνωστός επιχειρηματίας του Ηρακλείου είχε ως… έμπορα τον 42χρονο

Όπως προέκυψε κατά την προανάκριση η συγκεκριμένη οικογένεια φαίνεται πως προμήθευε κοκαΐνη και σε γνωστούς επιχειρηματίες του Ηρακλείου.

Μάλιστα, ήδη έχει σχηματιστεί επιπλέον δικογραφία σε βάρος ενός 42χρονου κι ενός 43χρονου που φαίνεται πως άνηκαν στους αγοραστές της… οικογένειας.

Μάλιστα ο 42χρονος, όπως προέκυψε από τα στοιχεία, είναι ο γνωστός Ηρακλειώτης επιχειρηματίας που συνελήφθη στις 3 Σεπτεμβρίου από τις αστυνομικές αρχές έχοντας στην κατοχή του 100 γραμμάρια κοκαΐνης.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το cretapost, ο 42χρονος έχει ήδη προφυλακιστεί.
Πηγή

Πάτρα: Απίστευτο σκηνικό στο Καραμανδάνειο - Για να πάρουν την ακτινογραφία πληρώνουν 1 ευρώ

Σε βαρέλι χωρίς πάτο παραπέμπει το σκηνικό των ελλείψεων που έχει διαμορφωθείς το χώρο της δημόσιας υγείας στην Πάτρα καθώς ένα ...
εικοσιτετράωρο μετά την αποκάλυψη του patrastimes.gr για την έλλειψη καρεκλών στο πρώην 409 , και την ενοικίαση σε συνοδούς ασθενών από ιδιώτη καθισμάτων έναντι 3 ευρώ την ημέρα, ένα νέο στοιχείο έρχεται στο προσκήνιο το οποίο αφορά στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο παίδων.

Στο ακτινολογικό του νοσοκομείου δεν υπάρχει φιλμ με αποτέλεσμα για να πάρουν οι γονείς των παιδιών που πηγαίνουν εκεί τα αποτελέσματα της ακτινολογικής απεικόνισης να πρέπει να πάρουν cd το οποίο επίσης το νοσοκομείο δεν διαθέτει.

Η μόνη λύση που υπάρχει είναι να πηγαίνουν στο κυλικείο του νοσοκομείου όπου πληρώνουν ένα 1,00 euro για να προμηθευτούν cd το οποίο κανονικά κοστίζει 0.19 λεπτά.

Πηγή

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Άρχισαν τα όργανα των ταμείων

Γράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης
Βέβαια, τα… «όργανα» στα Ασφαλιστικά (κατά τα άλλα ) Ταμεία, έχουν αρχίσει στη ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΕ εδώ και χρόνια να παίζουν τον...
ΦΑΛΤΣΟ και ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ρυθμό τους, την εφιαλτική τους «μουσική» για ΟΛΟΥΣ τους «ασφαλισμένους», είτε αυτοί είναι Συνταξιούχοι, είτε όχι.

Οι… «ασφαλισμένοι» ΠΛΗΡΩΝΑΝ και ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ τις εισφορές τους στα ταμεία, για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και για να μπορούν να πάρουν κάποια στιγμή σύνταξη (κάτι που για τις επόμενες γενιές τελικά δεν θα υπάρχει), πλήρωναν, πληρώνουν και τελικά;

Έρχεται το «κράτος», κόβει ελέω «κρίσης» (για την άλλη κρίση, για τα φαγοπότια που γινόταν και γίνονται στα ταμεία κουβέντα δεν λένε) από συντάξεις, κόβει από την υγεία, κόβει, κόβει, και τελειωμό δεν έχει προκειμένου να κλείσει (νομίζουν) τις «μαύρες τρύπες» της οικονομίας.

Ας δούμε μέρες που είναι ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ με τα ταμεία.


«Ασφυκτιούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, φόβοι για τις συντάξεις

ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αναζητούν τρόπους για να εξασφαλίσουν ρευστότητα. Τί γίνεται με τις συντάξεις

SOS εκπέμπουν τα μεγαλύτερα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας, καθώς αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως λύση προκειμένου να βρει άμεσα χρήματα, ωστόσο οι προσπάθειές της πέφτουν στο κενό, εξέλιξη που δημιουργεί έντονο προβληματισμό αλλά και φόβους, ότι η απρόσκοπτη καταβολή συντάξεων από τα μεγαλύτερα Ταμεία, τίθεται για τα καλά εν αμφιβόλω.

Απορρίφθηκε η λύση χρηματοδότησης μέσω του ΑΚΑΓΕ

Η κυβέρνηση κατέφυγε στη λύση του ΑΚΑΓΕ, επιχείρησε να βάλει χέρι στον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών προκειμένου να ενισχύσει το ΙΚΑ, που αντιμετωπίζει τεραστιες δυσκολίες. Η διοίκηση του Ταμείου κατέθεσε πρόταση για πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 200 εκατομμυρίων από τον ΑΚΑΓΕ, ωστόσο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ είπε όχι με ψήφους 9-7. Εκτός από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των συνταξιούχων (δύο εκπρόσωποι) αρνητικά ψήφισαν και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το ΔΣ ΙΚΑ προχώρησε στη προσφυγή προς τον ΑΚΑΓΕ, προκειμένου να καλύψει μέρος των χρεών προς τον ΕΟΠΥΥ που ξεπερνά τα 850 εκατ. ευρώ. 

Η κυβέρνηση ψάχνει εκ νέου για 200 εκατομμύρια ευρώ

Σε κάθε περίπτωση πλέον και προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, η κυβέρνηση μετά από αυτή την τακτική αποτυχία, θα πρέπει να βρει μέσω κρατικών πόρων αυτά τα 200 εκατομμύρια και να προσφέρει άμεσα στο Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αυτό μάλιστα πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος του 2016, έτσι να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις

«Γιγαντώνεται» το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος

Φυσικά δεν είναι μόνο το ΙΚΑ που βρίσκεται σε δυσχερή θέση, αφού η πλειονότητα των ασφαλιστικών Ταμείων «αιμορραγεί» από την έλλειψη ρευστότητας και αδυνατεί να εκπληρώσει βασικές ανάγκες. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για την κατάσταση που βρίσκεται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Το έλλειμμα ξεπερνάει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ επιπρόσθετα το ΙΚΑ φέρεται να χρωστάει 3 δισ.ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και άλλα 3 στον ΟΑΕΔ. Εξαιρετικά δύσκολη είναι και η κατάσταση στον ΟΑΕΕ ο οποίος έχει οφειλές 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΠΠΥ.»

Πηγή


Πως σας φαίνεται Συνέλληνες; ΤΟ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ «ΜΑΓΑΖΙ» και ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Αν θυμηθούμε τις διάφορες ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ που ήρθαν στο φως, τα «κανόνια» που βροντούσαν και βροντούν για ΣΚΑΝΔΑΛΑ, και φυσικά δεν έχει τιμωρηθεί ΚΑΝΕΙΣ, θα καταλάβουμε ΟΛΟΙ πως ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΚΛΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ, γιατί αυτό έχει συμβεί, τα ταμεία βάρεσαν μαζί με τη χώρα φαλιμέντο!

Μη σας φανεί απίθανο λοιπόν σε μερικούς μήνες (μην πω και πιο γρήγορα) αν σταματήσει η καταβολή συντάξεων, και επιδομάτων, και αν επίσης ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ (κάτι άκουσα σε δελτίο ειδήσεων (;) σε εκπομπή; Δεν θυμάμαι, πρόσφατα ήταν και γινόταν λόγος για αδυναμία προμήθειας φαρμάκων υψηλού κόστους. Δεν το πρόλαβα όλο, αλλά το ψάχνω και μόλις το βρω θα το δημοσιεύσω.)

Αδέλφια, το ξαναείπαμε, ΤΑ ΚΟΥΚΙΑ (παρά τα παχιά λόγια και τα ΘΑ) ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ, ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ, Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ, ΚΑΙ Ο ΓΚΡΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν πολλά, και εδώ και χρόνια μιλούν για ΜΕΓΑΛΑ ΦΑΓΟΠΟΤΙΑ που έγιναν με μεγάλα ΘΥΜΑΤΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ.

ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ, ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΟ, ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΡΟΙΔΑ, ΕΜΕΙΣ, ΣΚΥΨΑΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ.

Αυτή είναι η Σκληρή Ελληνική Πραγματικότητα, και να περιμένουμε ακόμα χειρότερες καταστάσεις.

Θα επανέλθω.

Συνελήφθη 33χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κλοπές κυψελών μελισσών, από διάφορες περιοχές της Εύβοιας

Ο συλληφθείς εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (3) κυψέλες μελισσών, τις οποίες αφαίρεσε προχθές το βράδυ από τους ιδιοκτήτες τους

Στο πλαίσιο της έρευνας, εξιχνιάσθηκαν συνολικά (8) κλοπές κυψελών μελισσών, καθώς και (2) κλοπές ζωοτροφών και εργαλείων

Κατασχέθηκαν συνολικά (18) κυψέλες μελισσών, ηλεκτρικά εργαλεία, διάφορα είδη ζωοτροφών, (5) δενδρύλλια κάνναβης κ.α.Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της χθεσινής ημέρας (22-09-2016), ένας 33χρονός ημεδαπός, κατηγορούμενος για διάπραξη ζωοκλοπών και κλοπών, καθώς και παράβαση νομοθεσίας περί ναρκωτικών (καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης).

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εφαρμογής συντονισμένων δράσεων με σκοπό την αποτροπή διάπραξης κλοπών κυψελών μελισσών, αλλά και κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων, ο 33χρονος εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο επί της εθνικής οδού Χαλκίδας – Λεπούρων.

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκαν στο εσωτερικό του οχήματος και κατασχέθηκαν τρεις (3) κυψέλες μελισσών, τις οποίες ο 33χρονος αφαίρεσε νωρίτερα (προχθές αργά το βράδυ) από τους ιδιοκτήτες τους.

Σε νομότυπη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κύμης, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  • (15) επιπλέον κυψέλες μελισσών,
  • διάφορα είδη ζωοτροφών,
  • ηλεκτρικά εργαλεία, καθώς και
  • (5) δενδρύλλια κάνναβης, εμφυτευμένα σε γλάστρες, ύψους από (40) έως (65) εκατοστών.
Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, προέκυψε ότι ο 33χρονος, τον τρέχοντα μήνα, ενέχεται συνολικά στη διάπραξη οκτώ (8) κλοπών κυψελών μελισσών, καθώς και δύο (2) κλοπών ζωοτροφών και εργαλείων, από περιοχές της Νότιας και Κεντρικής Εύβοιας.

Την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.

Συνέντευξη Τύπου για την αναδιάταξη-αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας


Το σχέδιο για την αναδιάταξη-αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου 2016, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των εισηγήσεων τους:

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας:
Λοιπόν καλημέρα σε όλους.
Σχεδιάσαμε αυτή την συνέντευξη τύπου με αφορμή κύρια κάποιες συγκεκριμένες προσπάθειες, κάποιους σχεδιασμούς που έγιναν από το Υπουργείο και την Ελληνική Αστυνομία. Επικεντρωμένη είναι η συνέντευξη τύπου στην αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά θα πούμε κι ορισμένα άλλα περιφερειακά θέματα που έχουν σχέση με τις δομές, με την καλύτερη λειτουργία με την καλύτερη αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και ας αρχίσουμε να βάζουμε τα πράγματα σε σειρά.

Θα προσπαθήσω να είμαι πάρα πολύ σύντομος, θα καταναλώσω το λιγότερο δυνατό χρόνο σχεδόν πέντε λεπτά ή λιγότερο εγώ. Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης και ο Αρχηγός θα παρουσιάσουν τα θέματα της αναδιοργάνωσης. Δε νομίζω, χθες είχαμε πει ότι όχι πάνω από σαράντα λεπτά οι όλες παρουσιάσεις οι δικές μας, ώστε να αφεθεί περισσότερος χρόνος σε σας, δηλαδή, βάζουμε ανάποδα την πυραμίδα, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος σε σας για ερωτήσεις και πιστεύω ότι σε μία ώρα και ένα τέταρτο θα έχουμε τελειώσει. Νομίζω είναι λογικός χρόνος κι εσείς να συνεχίσετε τις δουλειές σας κι εμείς. Αν συμφωνείτε σε ένα τέτοιο χρόνο- μία ώρα κι ένα τέταρτο παρουσιάσεις συν ερωτήσεις εννοώ, νομίζω είναι κάπου λογικός ο χρόνος, παρ’ όλα αυτά εντάξει μπορούμε να δείξουμε ευελιξία δεν θα διακόψουμε την ερώτηση κάποιου έτσι. Ενδεικτικός είναι ο χρόνος κι οπωσδήποτε δεν θα αφεθούν ερωτήσεις αναπάντητες στο βαθμό που μπορώ και στο βαθμό που είναι και της αρμοδιότητάς μου και των γνώσεών μου και της ατζέντας της σημερινής περίπου.
Τώρα ξέρετε όλοι το γενικότερο γεωπολιτικό περιβάλλον πώς διαμορφώνεται. Ξέρετε τα προβλήματα ανασφάλειας, αστάθειας που υπάρχουν στον περίγυρο της χώρας μας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον έλλειψης ασφάλειας και σταθερότητας στον περίγυρο, η χώρα μας ευτυχώς είναι πόλος σταθερότητας. Είναι πόλος που συμβάλλει στη γενικότερη σταθερότητα της Ευρώπης και του παγκόσμιου status και αυτό θα πρέπει βέβαια να το συνδυάσουμε –πάω κατευθείαν στα θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα πρέπει να τα συνδυάσουμε με τα καθήκοντα, τις προσπάθειες που γίνονται για την εσωτερική ασφάλεια, την οποία εγγυάται σε ένα μεγάλο βαθμό η Ελληνική Αστυνομία, έτσι να μιλήσουμε με παραδοσιακές βασικές αρχές και να εξετάσουμε το ρόλο της αστυνομίας με βάση τις ευρωπαϊκές παραδόσεις, με βάση τις ελληνικές παραδόσεις για να μην ξεχνιόμαστε. Γιατί διαχρονικά έχουν υπάρξει προβλήματα.
Ο ρόλος, το κέντρο βάρους της αστυνομίας έχει μετατεθεί σε καθήκοντα όχι παραδοσιακά αστυνομικά που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης, αλλά έχει δοθεί βάρος σε ένα βαθμό σε κομματική χρησιμοποίηση ή σε προσωπική χρησιμοποίηση. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό λέγοντας αυτά τα πράγματα.
Θα πρέπει να επανέλθουμε στις βασικές αρχές λειτουργίας μιας σύγχρονης, δημοκρατικής, αποτελεσματικής Αστυνομίας, η οποία θα πρέπει να ρίχνει το κύριο βάρος στην αστυνόμευση, δηλαδή στη διασφάλιση αυτών των δύο ζητημάτων που είπα, του κοινού εγκλήματος και της δημόσιας τάξης.
Επομένως προσπαθούμε να ξαναδώσουμε τον ρόλο αυτόν που πρέπει να έχει μια σύγχρονη Αστυνομία, κάνοντας τις ποσοτικές και ποιοτικές μεταρρυθμίσεις, αλλαγές, εκσυγχρονισμούς, όπως θέλετε πέστε το οι οποίες απαιτούνται, προκειμένου να αποκτήσει η Ελληνική Αστυνομία μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να φύγουμε από την απομόνωση αν θέλετε.
Προσπαθούμε να βρούμε πρότυπα να συνεργαστούμε με άλλες ευρωπαϊκές αστυνομίες, να προχωρήσουμε τις συνεργασίες για την αντιμετώπιση των νέων απειλών και κινδύνων. Έχουν διαφοροποιηθεί πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Καινούριες απειλές και κίνδυνοι έχουν διαμορφωθεί, πρωτόγνωρες καταστάσεις και εκεί η Αστυνομία πρέπει να έχει την ευελιξία αυτή που χρειάζεται, ώστε να ρίξει το βάρος της στη διασφάλιση της κοινωνίας μας, της σταθερότητας, της δημόσιας τάξης και από τις καινούριες αυτές απειλές και τους κινδύνους που όλοι τις ξέρετε και δεν προχωρώ σε περαιτέρω ανάλυση για να μην τρώω χρόνο.
Παράλληλα προσπαθούμε να εδραιώσουμε την αξιοκρατία και να την ενισχύσουμε, να μπούν κριτήρια εκεί που δεν υπάρχουν, να ενισχυθούν εκεί που υπάρχουν και να τα αντιμετωπίσουμε κοντά στην κοινωνία. Γιατί ξέρετε κάτι, η Αστυνομία δεν είναι νησίδα στον ωκεανό, δεν είναι ένα εργαλείο του κράτους το οποίο λειτουργεί από μόνο του στην εκπλήρωση των αποστολών που προανέφερα, αλλά λειτουργεί μαζί με την κοινωνία. Ήδη αρχίσαμε και βλέπουμε ότι αυτή η προσέγγιση στην κοινωνία αρχίζει και αποδίδει καρπούς. Ήδη βλέπουμε αποτελέσματα από αυτή την προσέγγιση.
Βλέπουμε, ας μπω και λίγο έτσι στα χωράφια, με περισσότερες λεπτομέρειες, του Αρχηγού, βλέπουμε να αποδίδουν οι ενέργειες αστυνομικών Διοικητών, κατώτερων αξιωματικών της Αστυνομίας, διοικητών μικρών Τμημάτων και Σταθμών που βρίσκουν και φυτείες χασίς για παράδειγμα ή αντιμετωπίζουν απάτες ή αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα. Δηλαδή φεύγουν από την αδράνεια, φεύγουν από τη ρουτινιάρικη δουλειά και την καθημερινότητα και αρχίζουν με πρωτοβουλία να αντιμετωπίζουν καταστάσεις και να εκτελούν αυτό για το οποίο ορκίστηκαν.
Παράλληλα, η αναδιοργάνωση γίνεται προκειμένου να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ξέρετε ότι υπάρχουν πολλά αστυνομικά τμήματα, αν όχι τα περισσότερα, με στελέχωση κάτω από δέκα, δώδεκα άτομα και αυτό ξέρετε καλά τι σημαίνει. Σημαίνει σχεδόν καμία αποτελεσματικότητα. Προσπαθούμε με  τις ενοποιήσεις όχι να γλυτώσουμε, όπως κάποιοι νομίζουν, το κόστος, όχι να μειώσουμε το κόστος. Αν το πετύχουμε κι αυτό καλοδεχούμενο, αλλά κύρια να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η μείωση των αστυνομικών από επισήμους, εντός και εκτός εισαγωγικών, ό,τι θέλετε βάλτε. Μια μεγάλη μάχη. Τα τηλέφωνα βουίζουν. Οι αντιδράσεις πολλές, αλλά εμείς θα προχωρήσουμε. Από κει και πέρα, νομίζω ήδη πέρασαν τα πέντε λεπτά, που υποσχέθηκα  ότι θα τηρήσω. Θα σας ενημερώσει με περισσότερες λεπτομέρειες ο Γενικός Γραμματέας ο οποίος εδώ και ένα χρόνο σχεδόν παλεύει τα θέματα της αναδιοργάνωσης μαζί φυσικά με τον Αρχηγό,  τις Γενικές Επιθεωρήσεις και τις άλλες Διευθύνσεις.
Έχει οργώσει όλη την Ελλάδα και έχει συναντηθεί με πάρα πολλούς φορείς, δημάρχους, τοπικούς παράγοντες, βουλευτές, συνδικαλιστές, αστυνομικούς. Για πρώτη φορά όπως θα σας πει, ξεκίνησε αυτή η μελέτη της αναδιοργάνωσης από κάτω προς τα πάνω. Δεν έπιασε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να σχεδιάσει με βάση τις όποιες κομματικές επιδιώξεις, τις όποιες σκοπιμότητες. Όλος ο σχεδιασμός έγινε με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να ενισχυθεί η αστυνόμευση και παρακάμπτοντας άλλα κριτήρια που δεν θα έπρεπε και καλώς δεν εξετάστηκαν.
Δεν λέμε ότι κάναμε την τέλεια αναδιοργάνωση. Πιθανόν να αδικήσαμε κάποιους τόπους, πιθανόν να υπάρχουν λάθη και υπάρχει πάντα η ευελιξία για διορθώσεις. Όχι με βάση τις πιέσεις τις οποίες δεχόμαστε αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες αν κάτι δεν έχει σχεδιαστεί σωστά. Όμως μην τρώω παραπάνω χρόνο από τον Γενικό Γραμματέα. Γενικέ, έχεις τον λόγο.

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης:
Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ.
Καλημέρα και από μένα. Νομίζω ότι ο κύριος Υπουργός πολύ περιεκτικά και σύντομα έθεσε το πλαίσιο στο οποίο κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση τόσο για τη Χώρα όσο και για το Υπουργείο, πολύ μάλλον δε για την Ελληνική Αστυνομία, το δημοσιονομικό ασφυκτικό πλαίσιο, γνωστό σε σας. Η μείωση σε ανθρώπινο δυναμικό, γνωστό σε σας. Η απουσία του σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, γνωστή σε σας. Παρόλα αυτά η σαφής κατεύθυνση του Υπουργού προς τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης και τη Φυσική Ηγεσία ήταν να προχωρήσουμε γρήγορα την αναδιάταξη και αναδιοργάνωση των περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Κυρίες και κύριοι σε ένα συγκεκριμένο τετράπτυχο στηρίχθηκε η προσπάθειά μας:
Πρώτον: Πολιτική βούληση. Το ότι είμαστε σήμερα εδώ απέναντι σας, Πολιτική και Φυσική Ηγεσία, να μιλούμε για την αναδιοργάνωση σας λέω ότι διανύθηκαν δύο δεκαετίες. Είκοσι χρόνια επιχειρούνταν το συγκεκριμένο που επιχειρούμε κι εμείς αλλά έμενε στα συρτάρια, έμεινε σε επίπεδο σχεδιασμού. Πολιτική βούληση λοιπόν να υλοποιηθεί μία πρώτης τάξης, πρώτου μεγέθους, ίσως και περιορισμένης έκτασης αναδιοργάνωση, αλλά αναγκαία για να αντιμετωπισθούν στρεβλώσεις και παθογένειες που υπήρχαν στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Είπε ο κύριος Υπουργός και επιτρέψτε μου, αν δεν σας κουράζω, να επαναλάβω ότι υπήρχαν Αστυνομικά Τμήματα, μάλλον να ξεκινήσω λίγο πιο παλιά. Βρήκαμε ως Πολιτική Ηγεσία να πληρώνουμε μισθώματα σε Σταθμούς και Τμήματα που δεν λειτουργούσαν.
Αυτή είναι η αλήθεια κυρίες και κύριοι. Και μετά από αυτό αποφασίσαμε μαζί πάντα με τη Φυσική Ηγεσία, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες και αυτές τις στρεβλώσεις. Τούτο δω το εγχείρημα είναι το πρώτο βήμα.
Πολιτική βούληση λοιπόν αναλαμβάνοντας και πολιτικό κόστος. Πολιτικό κόστος γιατί υπάρχουν έντονες πιέσεις από πάρα πολλά κέντρα, που τα κέντρα αυτά για άλλους λόγους, περισσότερο αν θέλετε «πολιτικάντικους», «ψηφοθηρικούς», επιμένουν στο να διατηρήσουμε ένα μοντέλο που είναι αναποτελεσματικό. Και αυτό είναι ιστορικά καταγεγραμμένο.
Άρα λοιπόν, πολιτική βούληση να περπατήσουμε και βεβαίως αναγνωρίζοντας όπως είπε στην εισήγησή του ο Υπουργός αν υπάρξουν αστοχίες, αν υπάρξουν λάθη, αυτά στο επόμενο διάστημα να διορθωθούν. Είμαι όμως σίγουρος και πάω στο δεύτερο στοιχείο του τετράπτυχου ότι αυτό έχει ελάχιστες πιθανότητες να μας δημιουργήσει πρόβλημα, γιατί; Γιατί το μοντέλο, το νέο οργανόγραμμα δεν ήρθε από πάνω προς τα κάτω ως καπέλο.
Οι ίδιοι, οι καθ΄ύλην αρμόδιοι, αυτοί που γνωρίζουν την περιοχή, που γνωρίζουν τις απαιτήσεις της αστυνόμευσης. Δηλαδή ποιοι; Οι ίδιοι Αστυνομικοί Διευθυντές των Νομών σε συνεργασία με τους Γενικούς Περιφερειακούς Αστυνομικούς Διευθυντές έκαναν την πρότασή τους. Μία πρόταση κυρίες και κύριοι και σας δείχνω ενδεικτικά αυτό το τεύχος, αυτός ο τόμος μάλιστα είναι για έναν Νομό. Είναι μόνο για τον Νομό Ηρακλείου, για τον Νομό Χανίων, για το Νομό Λασιθίου και πάει λέγοντας.
Και έχει λάβει υπόψη η πρόταση του επιχειρησιακού, του συνεργάτη μας ενστόλου, όλους εκείνους τους δείκτες, όλες εκείνες τις παραμέτρους που απαιτεί μία σύγχρονη μορφή αστυνόμευσης: πληθυσμιακά, έκταση, οδικό δίκτυο, παραγωγικές μονάδες, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Είναι στη διάθεσή σας, ενδεικτικά σας λέω να το δείτε και να συνομολογήσετε και σεις,  ότι η τεκμηρίωση είναι επί πραγματικών, ρεαλιστικών και μετρήσιμων στοιχείων και γι αυτό αν θέλετε η πρόταση τους ήταν η βάση που στήθηκε η πρόταση μας για την αναδιοργάνωση των περιφερειακών Υπηρεσιών μας. Περισσότερα βεβαίως θα σας πει ο κ. Αρχηγός αμέσως μετά.
Τρίτο στοιχείο κοινωνική και συνδικαλιστική συναίνεση. Σας είπε ο κ. Υπουργός ότι για πρώτη φορά ήρθε από κάτω προς τα πάνω η πρόταση και για πρώτη φορά -και επικαλούμαι και τη δική σας μαρτυρία- έγινε κοινωνική διαβούλευση, όχι παρουσίαση μιας πρότασης, έχει ξαναγίνει. Για κοινωνική διαβούλευση μιλάμε, δηλαδή πήραμε την πρόταση και τη θέσαμε στη κρίση των κοινωνικών εταίρων μας, των συνεργατών μας, όπως εκπροσώπους πρώτου και δεύτερου βαθμού, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και όχι μόνο. Και λοιπούς τοπικούς παράγοντες, επιμελητήρια, εμπορικούς συλλόγους και βέβαια.
Προτάσεις που έγιναν από την πλευρά τους σε ένα πολύ, να μην πω πολύ, σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό έγιναν αποδεκτές. Σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες για αυτό και το κάνω γέφυρα σε όσα είπε ο κ. Υπουργός ότι ίσως θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο ριζοσπαστική η πρόταση της αναδιοργάνωσης.
Αυτό όμως που γίνεται σήμερα είναι θεαματικά βελτιωμένο με την υφιστάμενη παρούσα κατάσταση. Βεβαίως σε ένα βάθος χρόνου μιας τριετίας, πενταετίας ίσως, χωράει ακόμα περισσότερη βελτίωση. Εννοώ για ενοποίηση ισχυρών αστυνομικών τμημάτων που έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική κοινωνία, ο Έλληνας πολίτης.
Εκεί λοιπόν κυρίες και κύριοι στην κοινωνική διαβούλευση η πρόταση πέρασε από φίλτρο, έγιναν οι προτάσεις, αμέσως αυτές οι προτάσεις κατατέθηκαν στην αρμόδια Υπηρεσία, τη Διεύθυνση Οικονομικής και Νομικής Υποστήριξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Έγινε η επεξεργασία, είδαμε αν διαταράσσεται ή όχι το επιχειρησιακό σχέδιο, το επιχειρησιακό υπόβαθρο που είχε λάβει σοβαρά υπόψη ο επιχειρησιακός Αστυνομικός Διευθυντής και όπου δεν το μετέβαλε τότε ναι εκεί κάναμε κάποιες αποδοχές.
Και για τις συνδικαλιστικές  ενώσεις. Σε όλες μα σε όλες τις έδρες των περιφερειών είχαν κληθεί οι τοπικές ενώσεις. Και των πολιτικών αστυνομικών υπαλλήλων αλλά και της ΠΟΑΞΙΑ. Και έβαλαν την άποψή τους, έβαλαν τη θέση τους. Δε μείναμε μόνο σε αυτό. Σε ειδική συνεδρία που έγινε σε αυτή την αίθουσα κλήθησαν τόσο η ΠΟΑΞΙΑ όσο και η ΠΟΑΣΥ και κατέθεσαν τη δική τους άποψη.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, το σχέδιο της φυσικής ηγεσίας του Αρχηγείου μας έχει την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των ενστόλων συνεργατών μας, της συντριπτικής πλειοψηφίας. Τα δε επιχειρήματα που ακούγονται θεωρώ ότι είναι έωλα και στόχο έχουν απλά να δημιουργήσουν κάποια ζητήματα, τα οποία λογικά απαντώνται. Δε χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα γνώστης του ζητήματος, με λογική μπορούν να απαντηθούν.
Τέταρτο στοιχείο, το τετράπτυχο είναι ότι δεν το αφήσαμε μόνο του. Ήρθαμε να το υποστηρίξουμε το σχέδιο της αναδιοργάνωσης μέσα από επικουρικές, συμπληρωματικές δράσεις ουσιαστικής, αστυνομικής συγνώμη εμφανούς ουσιαστικής αστυνόμευσης. Με ποια εργαλεία; Με τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, οι οποίες έχουν γίνει τόσο αποδεκτές όσο η Μονάδα ΔΙ.ΑΣ. στα αστικά κέντρα.
Στη Θεσσαλονίκη που υπήρξαν δύο συγκεκριμένες Κινητές Αστυνομικές Μονάδες από Φλώρινα και Χαλκιδική, μάρτυς μου και ο υπουργός αλλά και ο κύριος Αρχηγός, τα ίδια τα πληρώματα, μας έλεγαν ότι περιμένουμε με το ρολόι πλέον το βανάκι για να περάσει για να μιλήσουν μαζί τους για να τους βοηθήσουν να τους εξυπηρετήσουν, να διαμεσολαβήσουν στην επίλυση των προβλημάτων τους.
Θερμή παράκληση δείτε το ως διαπιστευμένοι του Υπουργείου, κάντε ένα ρεπορτάζ για τις κινητές αστυνομικές μονάδες. Είναι ένας θεσμός που θα πρέπει να έχει συνέχεια. Τριάντα πέντε περιοχές στη χώρα έχουν αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο θεσμό.
Παράλληλα αξιοποιούμε τον τοπικό αστυνόμο. Ένας προανακριτικός υπάλληλος με βαθμός Ανθυπαστυνόμου ή Αρχιφύλακα θα είναι εκεί που δεν θα υπάρχει πλέον ο αστυνομικός σταθμός. Για να μπορέσει να νιώσει ο πολίτης ότι εξυπηρετείται ακόμα και στα διοικητικά ζητήματα που αφορούν την σχέση του με την Ελληνική Αστυνομία. Ο τοπικός αστυνόμος λοιπόν εφαρμόζεται επικουρικά, συμπληρωματικά σε αυτήν τη προσπάθεια.
Ευέλικτες πεζές περιπολίες: Ενα δημιούργημα του κυρίου Υπαρχηγού όταν ήταν ΓΑΔάρχης το οποίο συνεχίζεται από τον νυν ΓΑΔάρχη στρατηγό, τον κύριο Δραγατάκη, με μεγάλη επιτυχία. Έχω τα στοιχεία στην διάθεση σας όποτε θέλετε να κάνω αναλυτική παρουσίαση.
Ειδικά επιχειρησιακά σχέδια: Υπάρχουν σε πλήρη ανάπτυξη και εφαρμογή σχέδια που σχετίζονται με την αστυνόμευση στη Δυτική Αττική. Μην προτρέξετε να μου πείτε ότι υπάρχουν προβλήματα. Σαφώς, αλλά πολύ περιορισμένης έκτασης σε σχέση με τα περσινά ή προπέρσινα ή αντιπροπέρσινα δεδομένα.
Υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τον πέριξ χώρο της Ακροπόλεως και βεβαίως υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες και συμβάσεις με τους Δήμους και τις περιφέρειες, έτσι ώστε να υπάρξει αυτή η αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση, να μας στηρίζουν και να τους στηρίζουμε για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος του Έλληνα πολίτη.
Τέλος να σας πω για αυτή τη προσπάθεια με σαφείς εντολές του κυρίου Υπουργού, είναι αλήθεια και επικαλούμαι και την μαρτυρία των υπηρεσιακών παραγόντων, κάναμε επαναπροσανατολισμό κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Έτσι λοιπόν δίνουμε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα με δεκατρία περίπου εκατομμύρια ευρώ να αγοράσει η Ελληνική Αστυνομία να προμηθευτεί η Ελληνική Αστυνομία αρκετά αυτοκίνητα διαφορετικού τύπου έτσι ώστε να υπάρξει και η ανανέωση, η ενίσχυση του εξοπλισμού μας, του στόλου μας δηλαδή, για να μπορέσει αυτό το εγχείρημα να έχει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.
Ξέρω ότι έχω κουράσει, δώστε μου όμως δύο λεπτά γιατί και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σε συνεργασία πάντα με την φυσική ηγεσία και έχοντας αντιληφθεί το τελευταίο διάστημα ότι υπάρχουν δυστυχώς θλιβερά γεγονότα στην οικογένεια μας, στην οικογένεια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας δημιουργήσαμε ένα μικρό πακέτο, μια μικρή δέσμη κοινωνικής παρέμβασης θα έλεγα: Το επόμενο διάστημα, όχι πάνω από μήνα, θα λειτουργήσει 24ωρα μία τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής και κοινωνικής συμβουλευτικής, για όλους τους ενστόλους και εν απόστρατεία και εν ενεργεία αλλά και τις οικογένειες τους και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται μια δράση σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας με την χρήση ψυχομετρικών τεστ, επιστημονικά αποδεδειγμένων, έτσι ώστε να βοηθήσουμε επί τοις πράγμασι, επί της ουσίας, όποιους συνεργάτες μας έχουν κάποιο πρόβλημα από το στρεσογόνο έτσι και αλλιώς επάγγελμα που ασκούν.
Τελευταίο όντως. Στο επόμενο διάστημα το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατέβει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ο Εθνικός Μηχανισμός Αντιμετώπισης Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Μία δουλειά που ξεκίνησε από τούτο εδώ το Υπουργείο, απλώθηκε και υπήρξε διαλειτουργικότητα τόσο με το Ναυτιλίας όσο και με το Δικαιοσύνης.
Αποφασίστηκε από τους τρεις Υπουργούς να είναι νομοθετική πρωτοβουλία του Δικαιοσύνης γιατί περιλαμβάνει και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ο Συνήγορος του Πολίτη πλέον ως αρχή παρεμβαίνει όταν υπάρχουν καταγγελίες επώνυμες και παράλληλα με τα πειθαρχικά όργανα εκκινεί την διαδικασία και έτσι ο πολίτης ξέρει πια ότι η όποια του επώνυμη καταγγελία, θα τύχει μίας ακόμα πιο σοβαρής επεξεργασίας. Και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον απόντα Υποστράτηγο, τον Σωτήρη Πανούση, ο οποίος είχε καταλυτικό ρόλο στο να διαμορφωθεί αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Εθνικού Ανεξάρτητου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Αυθαιρεσίας.
Κυρίες και κύριοι όταν ήρθε ο κύριος Υπουργός και διαδέχθηκε τον κύριο Μακρυδημήτρη είπε: «μου αρέσουν λιγότερο συνθήματα και πιο πολύ δουλειά». Πιστεύω ότι αυτό κάνουμε, μακάρι η δουλειά μας να βρει την δικαίωση από την ελληνική κοινωνία.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.                                     
Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας:
Η σημερινή συνάντηση επιτρέψτε μου να τοποθετηθώ αποκτά τη δική της δυναμική και καταγράφεται στην ιστορία του Σώματος όσον αφορά την οργανωτική του δομή αφού πραγματικά είναι αληθές αυτό που ανέφερε ο κ. Αναγνωστάκης ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια επιχειρήθησαν κάποιες επιμέρους παρεμβάσεις στην οργανωτική φύση και δομή της Aστυνομίας στην περιφέρεια, αρχής δεδομένης τις Περιφερειακές επιχειρησιακές υπηρεσίες το 2001 στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, το 2006 στη Γενική Θεσσαλονίκης και τα Ιόνια Νησιά και το 2007 στην Κρήτη.
Τα τελευταία λοιπόν 20 χρόνια έγιναν κάποιες μερικές παρεμβάσεις, ποτέ όμως δεν επιχειρήθηκε και δεν ολοκληρώθηκε και δεν ζητήθηκε η υλοποίηση από τα στελέχη της Αστυνομίας ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αναδιοργάνωσης των περιφερειακών Υπηρεσιών. Αυτή σήμερα η συνάντηση ουσιαστικά είναι η οριοθέτηση της έναρξης υλοποίησης αυτής της διαδικασίας  αποκτά τη δική  της δυναμική και καταγράφεται ως ιστορικό γεγονός.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι εμφανές ότι το υφιστάμενο οργανωτικό περιφερειακό σχήμα της αστυνομίας απαιτεί άμεσες σίγουρες αποτελεσματικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις με σκοπό να ανταπεξέλθει η αστυνομία στη σύγχρονη απαιτητική πραγματική αστυνομική πραγματικότητα. Είναι λοιπόν αναγκαία όσο ποτέ η επίκαιρη αναδιοργάνωση σε μερικά επίπεδα ευρεία σε άλλα λιγότερη, προσανατολισμένη όμως στη δημιουργία στη λογική δημιουργίας βιώσιμων δυναμικών άρτια εξοπλισμένων και στελεχωμένων υπηρεσιών που θα ανταποκριθούν στην ανάγκη καλύτερων υπηρεσιών ασφαλείας στον πολίτη σε όλη την Ελλάδα.
Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ επιτρέψτε μου να πω ότι η σημερινή επιχειρούμενη δομή του Σώματος υπηρετείται από όλο το προσωπικό της Αστυνομίας αρχής γενομένης από τον ομιλούντα τους στρατηγούς και το χαμηλόβαθμο προσωπικό, υπό την έννοια ότι σχεδιάστηκε και από την προηγούμενη φυσική ηγεσία που κάποια μέλη της σήμερα δεν υπηρετούν στο Σώμα, και εμείς συνεχίζουμε σήμερα σε εκείνα τα πατήματα θα μου επιτρέψετε και το βηματισμό με ενιαία έκφραση, ούτως ώστε να υλοποιήσουμε αυτό το εγχείρημα και να δώσουμε μια αίσθηση καλύτερης ποιοτικότερης, σφαιρικότερης αίσθησης ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη είτε ζει στα αστικά κέντρα είτε ζει στην περιφέρεια.
Οπότε οφείλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που εργάστηκαν από το Μάιο του 2015 μέχρι σήμερα στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας. Σήμερα είμαστε στο τελικό στάδιο και έχω ηθική υποχρέωση να τους ευχαριστήσω. Εμείς υπηρετούμε αυτό που σχεδιάσαμε τότε ως μέλη της Ηγεσίας και υφιστάμενα επιτελικά στελέχη και σήμερα ως Ηγεσία προσπαθούμε να το μεταλαμπαδεύσουμε στη φιλοσοφία τους στους συναδέλφους και να το υπηρετήσουμε ως μια πρώτη βασική αλλαγή δομής της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία εχθρός της θα είναι φυσικά το καλύτερο στα επόμενα χρόνια.

Δείτε εδώ την παρουσίαση της αναδιάταξης-αναδιοργάνωσης.