Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016

Αρχαία Θήβα

 Η Θήβα (Θηβαι στα αρχαία Ελληνικά) είναι μία πόλη της Βοιωτίας, από τις αρχαιότερες της Ελλάδας.

Χτίστηκε κατά την αρχαιότητα από τον μυθολογικό ήρωα Κάδμο και έχει μεγάλη ιστορική και μυθολογική σημασία. Από τους πιο σημαντικούς Θηβαίους ήταν ο Επαμεινώνδας, μεγάλος αρχαίος στρατηγός που έκανε τη Θήβα ηγεμονεύουσα της Ελλάδας, και ο Πελοπίδας, ο αρχηγός του διάσημου Ιερού Λόχου.

Κατά την αρχαιότητα η ακρόπολη των Θηβών ονομαζόταν "Καδμεία", υποδηλώνοντας έτσι τον ιδρυτή της. Το πληθυντικό του ονόματός της οφείλεται στις περίφημες Δεκατέσσερις πύλες της, που συνδέονται στενά με τον μύθο της Νιόβης.

Θήβαι επίσης, κατά την αρχαιότητα, ονομαζόταν το σημερινό ίσως Κάρνακ της Αιγύπτου. Το όνομά της φέρεται να είναι παραφθορά της αιγυπτιακής λέξης "η πόλη".

 
Μύθος και Ιστορία 
Ωγύγιοι Θήβαι, που σημαίνει πανάρχαιες Θήβες έχουν τις ρίζες τους στην προϊστορική περίοδο που υπήρξε ένδοξος. Το όνομα Ώγυγος που έδιναν στον πρώτο βασιλιά της Θήβας σημαίνει απλώς "ο πολύ παλαιός". Στην ελληνική μυθολογία, (μητέρα της Ιστορίας), εξαιρετικά πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Βοιωτία και η πρωτεύουσά της η Θήβα. Μέσα στα όριά της στον Παρνασσό, διεσώθη ο Δευκαλίων στην κιβωτό μετά τον κατακλυσμό και ο απόγονός του ο Έλλην είναι ο προπάτοράς μας. Στα ηρωικά χρόνια οι πανελλήνιες εκστρατείες των "Επτά επί Θήβας" και των επιγόνων τους, είχαν ως κέντρο αναφοράς τη Θήβα. Η αργοναυτική εκστρατεία είναι σχεδόν Βοιωτική υπόθεση. Η εκστρατεία κατά της Τροίας οργανώθηκε στη Βοιωτία. Από τη Βοιωτία προέρχονται επίσης σημαντικά άτομα της Ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού όπως ο Ησίοδος, ο Πίνδαρος και ο Επαμεινώνδας.

Η ίδρυση της Θήβας περιγράφεται από τους γοητευτικότερους μύθους της ελληνικής μυθολογίας. Στα Ομηρικά έπη οι μύθοι την απέδιδαν στους αδελφούς Ζήθο (που έφερνε τις πέτρες) και Αμφίωνα, ο οποίος παίζοντας την λύρα του, τις μάγευε ώστε μετακινήθηκαν μόνες τους και έκτισαν τα περίφημα τείχη της επτάπυλης πόλης. Άλλοι μύθοι απέδιδαν την ίδρυση της πόλης στον Κάδμο, γιο του Αγήνορα βασιλέα της Φοινίκης. Σύμφωνα μ' αυτούς ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο έκλεψε την αγαπημένη κόρη του Αγήνορα "Ευρώπη" και ο βασιλέας διέταξε τους γιους του να ψάξουν να την βρουν και να μην επιστρέψουν πίσω, χωρίς αυτήν. Στην αναζήτηση της αδελφής του Ευρώπης, ο Κάδμος ζήτησε τη βοήθεια του Απόλλωνα στο μαντείο των Δελφών. Τότε πήρε την εντολή από τον θεό, να σταματήσει τις αναζητήσεις και να ακολουθήσει την πρώτη δαμάλα που θα συναντήσει. Σε όποιο σημείο γονατίσει η δαμάλα, εκεί να κτίσει μιά πόλη, την Θήβα, στην οποία οι θεοί θα μοίραζαν απλόχερα τις ευλογίες τους. Ακολούθησε την θεϊκή εντολή ο Κάδμος και όταν η δαμάλα γονάτισε σε ένα λόφο της Βοιωτίας, την θυσίασε στους θεούς και αναζήτησε πηγή για να πλυθεί και να κάνει σπονδές. Την πηγή Δίρκη που βρήκε την προστάτευε ένας φοβερός δράκοντας, γιος του θεού Άρη. Με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς σκότωσε τον δράκοντα, πήρε το νερό που χρειαζόταν η νέα πόλη και έσπειρε τα δόντια του δράκου στη Θηβαϊκή γή, απ' όπου ξεφύτρωσαν οι προπάτορες των Θηβαίων οι "Σπαρτοί". Έτσι θαυμαστά, με θεϊκή εντολή κτίστηκε, οχυρώθηκε και κατοικήθηκε η νέα πόλη στο κέντρο της εύφορης πεδιάδας, πλούσιας σε νερά και λίμνες που περιβάλλεται από πανέμορφα και βαθύσκιωτα βουνά, τον Παρνασσό, Ελικώνα, Κιθαιρώνα και άλλα μικρότερα που της χάριζαν υγιεινό κλίμα, στο κέντρο της Ελλάδας κοντά στον Κορινθιακό και Ευβοϊκό κόλπο. Ο Κάδμος δίδαξε στους Έλληνες τα «Φοινίκια» γράμματα το ελληνικό δηλαδή αλφάβητο. Παντρεύτηκε την Αρμονία και στον γάμο τους για πρώτη και μοναδική φορά όλοι οι Ολύμπιοι θεοί κατέβηκαν από τον Όλυμπο και γλέντησαν με το καινούριο ζευγάρι, στο οποίο χάρισαν πλούσια δώρα.

Ο Κάδμος αργότερα τιμωρήθηκε από τον θεό Άρη, επειδή είχε σκοτώσει τον δράκοντα και εξορίστηκε μακριά από τη Θήβα. Πήγε στα μέρη της Ηπείρου, έκτισε μία πόλη την Φοινίκη και ένας από τους απογόνους του ο Ιλλυριός, έγινε ο γενάρχης του έθνους των Ιλλυριών τους οποίους οι σημερινοί Αλβανοί θεωρούν προγόνους τους. Οι απόγονοι του Κάδμου στη Θήβα οι Λαβδακίδες ενέπνευσαν τους τραγικούς της αρχαιότητας, οι οποίοι διέσωσαν στις τραγωδίες την άσχημη μοίρα τους. O Οιδίποδας γιος του Λάιου και της Iοκάστης είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο του θηβαϊκού κύκλου.H τραγική του μοίρα τον οδήγησε από την Kόρινθο, όπου μεγάλωσε, υιοθετημένος από βρέφος, στην αυλή του βασιλιά Πολύβιου ή Πόλυβου, στη Θήβα, όπου σκότωσε τον πατέρα του Λάιο, σύμφωνα με το χρησμό της Πυθίας και παντρεύτηκε τη μητέρα του Iοκάστη, αγνοώντας την ταυτότητά του. Πριν είχε σκοτώσει το μυθικό τέρας «Σφίγγα», εξασφαλίζοντας το στέμμα της Θήβας. Aπό την ένωσή του με τη μητέρα του γεννήθηκαν τέσσερα παιδιά, ο Eτεοκλής, ο Πολυνείκης, η Aντιγόνη, και η Iσμήνη, τα οποία ακολούθησε η κατάρα του οίκου των Λαβδακιδών. Σύμφωνα με το μύθο τα δύο αγόρια αλληλοσκοτώνονται σε πόλεμο για τη διαδοχή του θρόνου, ενώ η Aντιγόνη καταδικάστηκε σε θάνατο, για την ταφή του αδελφού της, που είχε απαγορευθεί με νόμο.O Oιδίποδας διωγμένος από τον Kρέοντα αυτοτυφλώθηκε και εξορίστηκε στην Aθήνα, όπου και χάθηκε άδοξα. Στη Θήβα, επίσης γεννήθηκε ο θεός της χαράς, ο Διόνυσος, από την ένωση του Δία με τη βασίλισσα της Θήβας την Σεμέλη.Aπό την Θήβα επίσης καταγόταν ο ημίθεος Hρακλής, γιος του Δία και της Aλκμήνης, που διακρίθηκε για τη γενναιότητα του και τους πασίγνωστους δώδεκα άθλους του.Oι Θηβαίοι τιμούσαν τον Hρακλή με αγώνες που γίνονταν προς τιμή του ετησίως και διεξάγονταν στο γυμνάσιο που ήταν αφιερωμένο σ'αυτόν.

Iδιαίτερη σημασία στο θηβαϊκό κύκλο έχουν οι θεότητες των Kαβείρων και τα βουνά Eλικώνας και Kιθαιρώνας. Oι Kάβειροι ήταν μυστηριώδεις, δευτέρας μορφής, υποχθόνιες θεότητες, ψηλοί υπερφυσικοί εκπρόσωποι της υποχθόνιας φωτιάς και του εγκέλαδου. H θρησκεία τους ήταν τόσο φοβερή που στο άκουσμα της σκορπιζόταν τρόμος.Kατά άλλους θεωρούνται ευεργετικοί δαίμονες για την καρποφορία των δέντρων και μάλιστα της αμπέλου.Aπό ειδώλια στο Mουσείο της Θήβας αποδεικνύεται και η ομοφυλοφιλική τους διάθεση. Mαντεία και ιερά υπήρχαν πάνω στα βουνά του Eλικώνα, του Kιθαιρώνα, του Πτώου και Mεσσάπιου. Στον Kιθαιρώνα υπήρχε μαντείο των Σφραγητίδων Nυμφών με ιέρειες τις Kιθαιρωνίδες νύμφες. Tο μαντείο ήταν κέντρο διονυσιακών τελετών. Eκεί κατοικούσαν οι Eρινύες.Στον Eλικώνα κατοικούσαν οι Nύμφες και οι Μούσες. Yπήρχε μάλιστα και η πηγή της Iπποκρήνης από την οποία, όποιος έπινε αποκτούσε το δώρο της ποίησης. Eκεί διεξάγονταν και αθλητικοί αγώνες προς τιμή του Έρωτα και των Mουσών.Στο Πτώο υπήρχε το περίφημο μαντείου του Πτώου Aπόλλωνα. Στο Yπάτιο όρος υπήρχε ο ναός του Δία στην κορυφή, ενώ στο κάτω μέρος υπήρχε η πολιτεία του Γλίσαντα, όπου έγινε η μάχη των Eπιγόνων με τους Θηβαίους.O πλούσιος μυθολογικός κύκλος, δείχνει ίχνη ζωής, από το 3200 π.X., όταν η Θήβα περνά από την εποχή του κυνηγιού στην εποχή του χαλκού. Ύστερα παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη κατά την Mυκηναϊκή περίοδο (1600 - 1100 π.X.) όταν κτίζονται αποθήκες, εργαστήρια, αρχεία, εντυπωσιακό ανάκτορο, από τα οποία έχουν προκύψει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Σημαντικότατο θεωρείται το ανευρεθέν αρχείο πινακίδων σε γραμμική γραφή Β΄.

Ιστορικοί χρόνοι 1124 - 490 π.Χ. 
Είναι η περίοδος που ξεχωρίζουν οι πόλεις της Θήβας και του Ορχομενού. Από τα Μυκηναϊκά χρόνια στη Βοιωτία κυριαρχούν οι πόλεις των Θηβών και του Ορχομενού, που συνήθως ανταγωνίζονταν. Μετά την αποδυνάμωση όμως του Ορχομενού, λόγω κατάκλισης του Κωπαϊδικού πεδίου, όλες οι Βοιωτικές πόλεις σχημάτισαν το κοινό των Βοιωτών με βουλευτήριο στην Ογχηστό, όπου με δημοκρατικές ψηφοφορίες συναποφάσιζαν τις κοινές τους κινήσεις για το ομαδικό συμφέρον. Εκείνη την περίοδο αναδείχθηκαν σπουδαίοι και επιφανείς άνδρες όπως ο Ησίοδος, ο Πίνδαρος και η Ταναγραία ποιήτρια Κόριννα. Περσικοί πόλεμοι490 - 431 π.Χ. Οι πληροφορίες για την περίοδο αυτή διεσώθησαν από τους Αθηναίους ιστοριογράφους οι οποίοι με μελανά γράμματα περιγράφουν το «μηδισμό» της Θήβας. Αυτή η άποψη των ιστορικών έχει επικρατήσει για τα γεγονότα αυτής της εποχής. Όταν οι Πέρσες έφθασαν στις Θερμοπύλες, είχαν ήδη συμμαχήσει μαζί τους όλοι οι Έλληνες, από τις πόλεις των οποίων πέρασαν οι ασιάτες εισβολείς. Στα στενά των Θερμοπυλών απέμειναν σε ένα απελπισμένο αγώνα για την διάσωση της τιμής του ελληνισμού οι 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς, η συμμετοχή και ο ρόλος των οποίων συστηματικά και ανέκαθεν υποβαθμίζονταν. Επισημαίνουμε ότι όπως αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας των Αθηνών είναι η Ελευσίνα ή οι Αχαρνές ή το Σούνιο, το ίδιο αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της Βοιωτίας είναι οι Θεσπιές, απλά η Θήβα ήταν πάντα, με την υποβάθμιση του Ορχομενού, η πρωτεύουσά της. Είναι φανερό λοιπόν ότι η κίνηση των Θεσπιέων δεν είναι αυθαίρετη και ξεκομμένη από τους προβληματισμούς των υπολοίπων Βοιωτών. Εμπρός στον διαφαινόμενο κίνδυνο της συνολικής καταστροφής της Βοιωτίας φαίνεται πιθανότερο ότι επέλεξαν τη Σολομώντια λύση. Ο «μηδισμός» της πρώτης πόλης της Θήβας και ο «Ελληνισμός» της νεότερης και δορυφορικής πόλης των Θεσπιών. Εν πάση περιπτώσει για τη στάση τους αυτή μετά το τέλος του πολέμου τιμωρήθηκαν από τους Έλληνες. Οι Έλληνες απαίτησαν την παράδοση της πόλης. Συνέλαβαν τους προύχοντες και τους σκότωσαν χωρίς δίκη, αποδεικνύοντας ότι ο μηδισμός ήταν έργο των λίγων, που τον επέβαλαν στο λαό. Μετά την μάχη των Πλαταιών οι Θηβαίοι γύρω στα δέκα χρόνια περίπου ήταν υπό τον ζυγό των Αθηναίων. Στα επόμενα χρόνια προσπαθούν να απαλλαγούν από την αθηναϊκή κηδεμονία και συμμαχούν με τους Σπαρτιάτες. Μετά την μάχη της Κορώνειας το 446 π.Χ. η Θήβα αποκτά ιδιαίτερη αίγλη στον ελλαδικό χώρο.

Πελοποννησιακός πόλεμος (431- 404 π.Χ.) 
Την περίοδο του πελοποννησιακού πολέμου, που κράτησε 27 χρόνια η Θήβα τάχθηκε με το μέρος της Σπάρτης και παρέμεινε στο πλευρό της, λόγω του φόρου υποταγής που πλήρωναν οι Θηβαίοι στους Αθηναίους. Μετά το τέλος του πολέμου συμμάχησαν με τους Αθηναίους, γιατί δεν είχαν τις απολαβές που περίμεναν, από τους συμμάχους τους νικητές Σπαρτιάτες. Στην αρχή της περιόδου αυτής 404 - 338 π.Χ. οι Θηβαίοι είχαν πολλούς αγώνες ενάντια στους Σπαρτιάτες, αλλά πάντα νικούσαν οι Θηβαίοι. Αποφασιστική ήταν η σύγκρουση των δύο πόλεων στα Λεύκτρα το 371 π.Χ., που κατέληξε σε συντριβή των Σπαρτιατών. Η σημαντική νίκη των Θηβαίων οφειλόταν στη στρατηγική μεγαλοφυΐα του Επαμεινώνδα, που εφάρμοσε με επιτυχία το σύστημα της λοξής φάλαγγας και την ανδρεία του Ιερού Λόχου, που είχε οργανώσει και διοικούσε ο Πελοπίδας. Για εννέα περίπου χρόνια μετά τη μάχη των Λεύκτρων, η Θήβα γίνεται η πρώτη δύναμη στην Ελλάδα. Στη συνέχεια διατηρεί την ηγεμονία της στο χώρο της Βοιωτίας μέχρι την κάθοδο των Μακεδόνων.

Μακεδόνες (338 - 197 π.Χ.) 
Μετά τη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.) και τη συντριβή των Βοιωτών και των Αθηναίων από τον Φίλιππο, οι Θηβαίοι έχασαν την ηγεμονία τους στο βοιωτικό χώρο. Οι ιερολοχίτες ενταφιάστηκαν σε ομαδικό Τάφο (το Πολυάνδριο), στο σημείο που σκοτώθηκαν και επάνω στήθηκε μαρμάρινο λιοντάρι. Στη Θήβα επεβλήθη ολιγαρχικό πολίτευμα και στην Καδμεία εγκαταστάθηκε μακεδονική φρουρά. Στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από την φρουρά οι Θηβαίοι, ηττήθηκαν και ακολούθησε ισοπέδωση της πόλης και εξανδραποδισμός των κατοίκων. Μόνο η οικία του μεγάλου Θηβαίου λυρικού ποιητή Πίνδαρου σώθηκε της καταστροφής, με εντολή του Μ. Αλεξάνδρου. Η πόλη ξαναχτίστηκε το 316 π.Χ. από τον Μακεδόνα βασιλιά Κάσσανδρο.

Ρωμαίοι (197 π.Χ. - 395 μ.Χ.) 
Το 197 π.Χ. η Θήβα με τις άλλες πόλεις της Βοιωτίας αποστάτησε από τους Μακεδόνες και προσχώρησε στους Ρωμαίους. Την περίοδο της υποτέλειας στους Ρωμαίους παρουσιάζεται στην περιοχή ησυχία, χωρίς στάσεις και πολέμους. Το 86 π.Χ., όταν ο βασιλιάς Μιθριδάτης ξεκίνησε πόλεμο κατά των Ρωμαίων σε Ευρώπη και Ασία, η Βοιωτία τάχθηκε με το μέρος του, για να ξαναγυρίσει στους Ρωμαίους, όταν ο Σύλλας εισβάλλει στη Βοιωτία εκ νέου. Στη συνέχεια η Βοιωτία μετατράπηκε σε στάδιο αγώνων των Ρωμαίων, οι οποίοι διεξάγουν πολλούς εμφύλιους πολέμους. Την περίοδο της ρωμαϊκής κατοχής, η Θήβα και η Βοιωτία γενικότερα γνώρισε μεγάλη παρακμή και μαρασμό. Τον 2ο μ.Χ. αιώνα ο περιηγητής Παυσανίας βρήκε κατοικημένη μόνο την Καδμεία. Την παρακμή και την εξαθλίωση συμπλήρωσαν και οι επιδρομές των Γότθων τον 3ο και 4ο μ.Χ. αιώνα. Ο χριστιανισμός στη Βοιωτία εισήχθη τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Γύρω στο 54 μ.Χ. δίδαξε τον χριστιανισμό ο Παύλος στην Αθήνα. Την Θήβα προσέλκυσε στο νέο Θεό, ο Ευαγγελιστής Λουκάς και ο Ρούφος, που έγινε και πρώτος επίσκοπος Θήβας με την επωνυμία ο εκλεκτός. Ο Ρούφος μαρτύρησε μεταξύ των ετών 54 - 68 μ.Χ.

Παλιές φωτογραφίες Θήβας

Η μάνα που επιχείρησε να κάψει τον γιο της για να μην παντρευτεί την αγαπημένη του

Ήταν 3 τα ξημερώματα της...
21ης Σεπτεμβρίου 1961, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα, όταν η 17χρονη Ε. Μ. ξύπνησε από τα ουρλιαχτά του αδελφού της που καλούσε σε βοήθεια από το διπλανό δωμάτιο. Έτρεξε για να δει τι συμβαίνει και έντρομη τον είδε τυλιγμένο στις φλόγες.

Πανικόβλητη επιχείρησε να τον πλησιάσει για να τον βοηθήσει αλλά η μητέρα της την εμπόδισε. «Άστον να καεί», της είπε και τη κράτησε. Η 17χρονη είδε τον 26χρονο αδελφό της Δ. να βγαίνει από το δωμάτιο προσπαθώντας να σβήσει τη φωτιά που τον κατάκαιγε και να κατευθύνεται προς το γειτονικό σπίτι.

Η 62χρονη μητέρα τους είχε κάνει πράξη τις απειλές της προς τον γιο της. Η γυναίκα δεν ενέκρινε τη σχέση του 26χρονου με την 17χρονη Σ. και πολλές φορές είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της. Ο νεαρός, όμως, ήταν ερωτευμένος και δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει το χατίρι της μητέρα του και να χωρίσει με την αγαπημένη του.

Και όταν της ανακοίνωσε πως αποφάσισε να παντρευτεί την 17χρονη εκείνη αντέδρασε και άρχισε να τον απειλεί πως θα τον σκοτώσει αν δεν ακυρώσει το γάμο. Κανείς δεν πίστεψε πως η 62χρονη θα κάνει πράξη τις απειλές της, άλλωστε όλοι γνώριζαν πως ο γιος της ήταν η μεγάλη αδυναμία της.

Ο 26χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και το σώμα ενώ η 62χρονη συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης. «Ήθελα να κάψω το γιο μου για να μην παντρευτεί τη Σ. Ήθελα να τον κάψω και δεν μετανιώνω», είπε η γυναίκα ενώπιον του ανακριτή. Το μοιραίο βράδυ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που σχηματίστηκε σε βάρος της, η 62χρονη Ν. Μ. έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο της.

Αφού φρόντισε να λάβει τα μέτρα της για να μην καεί το σπίτι της πήγε στο δωμάτιο του 26χρονου γιου της ο οποίος κοιμόταν. Στάθηκε πάνω από το κρεβάτι του τον περιέλουσε με πετρέλαιο και άναψε φωτιά. Έντρομος ο νεαρός ξύπνησε και την ώρα που οι φλόγες τον τύλιγαν είδε τη μητέρα του, στο δωμάτιο, να τον κοιτάζει και να μην κάνει καμία κίνηση για να τον βοηθήσει…

Τέσσερις μήνες αργότερα, τον  Ιανουάριο του 1962, η 62χρονη γυναίκα κάθισε στο εδώλιο του κακουργιοδικείου Κυπαρισσίας κατηγορούμενη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση του γιου της. Ο 26χρονος, σχεδόν παραμορφωμένος από τα εγκαύματα, κάθισε στα πίσω έδρανα της δικαστικής αίθουσας.

Στο πλευρό του η 17χρονη αγαπημένη του με την οποία είχε ήδη παντρευτεί. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δόθηκε μάχη από την υπεράσπιση της κατηγορούμενης για να αποδείξει πως επρόκειτο για ατύχημα και πως σε καμία περίπτωση δεν είχε πρόθεση να κάνει κακό στο παιδί της. Οι μάρτυρες κατηγορητηρίου έδωσαν μια νέα εκδοχή για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ.

Ο γιος της και θύμα, η κόρη της, η εξαδέλφη της και οι γείτονες κατέθεσαν πως όλα έγιναν όταν η κατηγορούμενη την ώρα που προσπαθούσε να ανάψει την λάμπα της έπεσε από τα χέρια με αποτέλεσμα να χυθεί το πετρέλαιο και να πιάσει φωτιά.

Ο ισχυρισμός αυτός προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του δικαστηρίου ο οποίος εντόπισε αντιφάσεις σε σχέση με τις αρχικές τους καταθέσεις. Μάλιστα, διάβασε μια προς μια όλες τις λεπτομέρειες τις οποίες είχαν αναφέρει οι μάρτυρες ενώπιον της αστυνομίας και του ανακριτή που χειρίστηκε την υπόθεση. Ακόμη και η 17χρονη νύφη της κατηγορούμενης στήριξε την εκδοχή του ατυχήματος αν και δημοσιεύματα της εποχής αναφέρουν πως η νεαρή κοπέλα «μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήθελε με κανένα τρόπο να συγχωρήσει την πεθερά της. Τελικώς, όμως, με την παρέμβαση του πεθερού, του συζύγου της και των άλλων δέχτηκε να μην είναι επιβαρυντική η κατάθεση της».

Όταν ήρθε η ώρα της απολογίας η Ν. Μ. επέμεινε πως όλα ήταν ένα τραγικό ατύχημα, αλλάζοντας την αρχική της ομολογία, στην οποία έλεγε ξεκάθαρα πως ήθελε να κάψει το γιο της γιατί επέμενε να παντρευτεί την 17χρονη.

Ο εισαγγελέας της έδρας σε μια αγόρευση καταπέλτη χαρακτήρισε την πράξη της κατηγορούμενης «στυγερή και αποτρόπαια που όμοια της δεν υπάρχει στα σύγχρονα εγκληματικά χρονικά» και ζήτησε να κηρυχθεί ένοχη για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, χωρίς να της αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Τελικά, οι ένορκοι έκριναν ένοχη την 62χρονη αλλά ομόφωνα αποδέχθηκαν ότι τέλεσε την πράξη ενώ βρισκόταν σε πλήρη σύγχυση, με αποτέλεσμα να απαλλαγεί.

Κάθε χρόνο και ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ! Φέτος 6 στους 10 Έλληνες θα κάνουν ακόμα πιο φτωχικές γιορτές...


Χωρίς δώρα, με «πετσοκομμένο» ΕΚΑΣ, περικοπές συντάξεων και μισθών, και... «εξαφανισμένες» επικουρικές, είναι υποχρεωμένοι περισσότεροι από 7 εκατομμύρια Έλληνες αφού πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να κάνουν και... Χριστούγεννα!

Υποσχέσεις, υποσχέσεις, υποσχέσεις. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν είχαν προηγούμενο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μοίραζε χωρίς φειδώ, ενώ ήξερε πολύ καλά ότι τα ταμεία όχι μόνο είναι μείον, αλλά είναι κυρίως... άδεια! Ωστόσο, στις εκλογές της 25η Γενάρη, κέρδισε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θα αποκαταστήσει την καταβολή των δώρων (Χριστουγέννων/Πάσχα/αδείας), θα ενισχύσει τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Ενώ στο «πακέτο» των αλλαγών φιγούραρε το βασικό σύνθημα: «Θα σκίσουμε τα Μνημόνια!».

Ένα σχεδόν μήνα πριν από τα Χριστούγεννα του 2016 και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι μόνες λέξεις που χαρακτηρίζουν απόλυτα την εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας είναι: μεταρρυθμίσεις, χρέος, πλεονάσματα, ποσοτική χαλάρωση, αγορές, μικρότερες συντάξεις, μισθοί-πείνας και ανεργία. Έρχεται άραγε ένα τέταρτο μνημόνιο; Οι αλλαγές και οι βελτιώσεις που ανέμεναν για τη χώρα μας, όσοι ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ανύπαρκτες. Το βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων κάθε μέρα και χειροτερεύει. Η φτώχεια και η οικονομική ανέχεια έχουν οδηγήσει τις 6 στις 10 οικογένειες στα όρια της απόγνωσης. 

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ «ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ» ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΓΟΛΓΟΘΑ

Τους τελευταίους μήνες, τα σοκ των συνταξιούχων και χαμηλοσυνταξιούχων είναι απανωτά! Αυτοί οι άνθρωποι που για χρόνια δούλευαν και πλήρωναν τις ασφαλιστικές τους εισφορές για να καταφέρουν στα γεράματά τους να συντηρούνται με αξιοπρέπεια, αυτοί οι άνθρωποι που βοηθούσαν με τις συντάξεις τους τα άνεργα παιδιά και εγγόνια τους, ζουν την απόλυτη εξαθλίωση. Όχι μόνο τους έκοψαν τα δώρα τους και υπέστησαν μεγάλες μαζικές μειώσεις τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Αριστεράς αποφάσισε να τους «αποτελειώσει». Με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, μέσα σε μόλις ελάχιστους μήνες έχασαν τα πάντα. Και οι περικοπές δεν έχουν τελειωμό. Η λίστα είναι ατέλειωτη:

1. Σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων, οι δικαιούχοι είναι ελάχιστοι...

Ταυτόχρονα, έρχεται και νέο «ψαλίδι» 439 εκατ. ευρώ του επιδόματος από το 2017! Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για τα... ψίχουλα των 30 ευρώ, τα οποία επιστρέφει αντί των 230 ευρώ που ελάμβαναν και για μόλις 5 μήνες.

2. Μειώσεις στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου. Οι συγκεκριμένοι κατηγορία συνταξιούχων χάνει μέχρι και 318 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

3. 300.000 πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου θα δεχτούν νέο σοκ τον Δεκέμβριο. Θα τους παρακρατηθεί η δεύτερη δόση των αναδρομικών από το μέρισμα (το οποίο έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο από 1/1/2016 και, τελικά, η μειωμένη έως και 35% καταβολή άρχισε από τον περασμένο Σεπτέμβριο (γ΄ τριμήνου).

4. Στις 2 Νοεμβρίου, περικόπηκαν οι επικουρικές συντάξεις σε σχεδόν 45.000 συνταξιούχους. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των ασφαλισμένων που θα έχει μείωση των αποδοχών (έως και 48% στις επικουρικές) θα ξεπερνά τους 300.000 δικαιούχους. Δηλαδή αυτό μεταφράζεται σε 1,2 εκατ. ανθρώπους.

Σσχεδόν 310.000 συνταξιούχοι επικουρικής ασφάλισης θα υποστούν πρόσθετη περικοπή 50 ευρώ από τις αποδοχές που αφορούν τα αναδρομικά από 1/6/2016. 

5. Άλλαξαν οι προυποθέσεις και τα κριτήρια χορήγησης των συντάξεων χηρείας- Πλέον μέχρι να βγει η οριστική, θα δίνεται το ποσό που αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη με 15ετία(345 ευρώ).

«Σφαγή» σε μισθούς, εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικά επιδόματα 

Ας το πάρουμε απόφαση. «Ότι εξαφανίζεται δεν επιστρέφει ποτέ!». Τίποτα, άλλωστε, δεν είναι μονιμότερο από το προσωρινό! 13ος (δώρο Χριστουγέννων) και 14ος μισθός (επιδόματα εορτών Πάσχα και αδείας μετ’ αποδοχών) διαγράφονται εντελώς από τον εργασιακό χάρτη! Οι επιλογές της κυβέρνησης με το νέο ασφαλιστικό νόμο, άλλαξαν ό,τι ήξεραν οι εργαζόμενοι. Το «τσουνάμι» των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του αφορολόγητου και η αυξημένη παρακράτηση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα οδηγούν τους Έλληνες στην απόλυτη φτωχοποίηση.

Η συμφωνία που ετοιμάζει στα Εργασιακά, η νέα Υπουργός Εργασίας με τους δανειστές, φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα σκληρή και επώδυνη. Μείωση του κατώτατου μισθού, αλλαγές στις συμβάσεις και στον συνδικαλιστικό νόμο είναι μόνο μερικά από τα μέτρα.

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Εξιχνιάσθηκαν (4) αρπαγές τσαντών σε βάρος ανυποψίαστων γυναικών, οι οποίες είχαν διαπραχθεί την τελευταία εβδομάδα στη Χαλκίδα


Συνελήφθη 37χρονος ημεδαπός, ενώ αναζητείται ένας ακόμα 30χρονος συνεργός του

Επιπλέον, ο 37χρονος κατηγορείται για κλοπή τροχοφόρου


Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, εξιχνιάσθηκαν τέσσερις (4) αρπαγές τσαντών, σε βάρος ανυποψίαστων πεζών γυναικών, οι οποίες είχαν διαπραχθεί μέσα στην τελευταία εβδομάδα στη Χαλκίδα.

Από αστυνομικούς της Β’ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, συνελήφθη χθες                    (18-11-2016) το απόγευμα στη Χαλκίδα, ένας 37χρονος ημεδαπός, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένας ακόμα 30χρονος ημεδαπός συνεργός του.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι βραδινές ώρες της      17-11-2016, ο 37χρονος άρπαξε τη τσάντα από 53χρονη ημεδαπή, κινούμενος με Ι.Χ. δίκυκλη μοτοσικλέτα, την οποία είχε αφαιρέσει νωρίτερα από την περιοχή.

Από την περαιτέρω έρευνα και την ανάλυση του τρόπου δράστης, προέκυψε ότι ο 37χρονος μαζί με τον συνεργό του, επιβαίνοντας πάντα σε δίκυκλη μοτοσικλέτα, είχαν προσεγγίσει τρεις (3) ακόμα γυναίκες, αφαιρώντας αιφνιδιαστικά τις τσάντες τους.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και κατά περίπτωση, για κλοπή τροχοφόρου, ενώ σημειώνεται ότι οι δράστες έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Διωκτικές Αρχές για συναφή και άλλα αδικήματα.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.

Συνελήφθη 35χρονος ημεδαπός στη Λαμία, κατηγορούμενος για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών


Συνελήφθη 35χρονος ημεδαπός στη Λαμία, κατηγορούμενος για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών

Ο δράστης το τελευταίο 15νθήμερο είχε διαπράξει συνολικά (5) κλοπές, με τη λεία που είχε αποκομίσει να ανέρχεται περίπου στις (6.000) ευρώΣυνελήφθη, χθες (18-11-2016) πρωινές ώρες στη Λαμία, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, ένας 35χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Ειδικότερα ο 35χρονος, βραδινές ώρες τις 17-11-2016, είχε αφαιρέσει ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, έμφορτο με τάπητες δαπέδου, το οποίο βρέθηκε σε περιοχή της Λαμίας χωρίς το εμπόρευμά του και αποδόθηκε στο νόμιμο κάτοχο του.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι ο 35χρονος, κινούμενος με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, είχε διαπράξει το τελευταίο 15νθήμερο, επιπλέον (4) κλοπές από συνεργείο, γκαράζ και σταθμευμένα οχήματα, σε διάφορες περιοχές της Λαμίας.

Η λεία που αποκόμισε περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πλήθος συσσωρευτών (μπαταρίες) οχημάτων, διάφορα εργαλεία (ηλεκτρικά δράπανα, χορτοκοπτικό κ.α.), ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και τους τάπητες δαπέδου, συνολικής αξίας (6.000) περίπου ευρώ.

Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα, ως μέσο διευκόλυνσης της διάπραξης των κλοπών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί η εμπλοκή του και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λαμίας και παραπέμθηκε προκειμένου να απολογηθεί τη Δευτέρα (21-11-2016), στην κα Ανακρίτρια Λαμίας.


Η καλύτερη χώρα του κόσμου για διακοπές είναι η… Ελλάδα!

Κάθε χρόνο τα βραβεία Readers’ Travel Awards του Condé Nast Traveller ανακηρύσσουν τους καλύτερους των καλύτερων στον τουρισμό και φέτος ήρθε η σειρά της Ελλάδας να περάσει μπροστά. Οι αναγνώστες του γνωστού ταξιδιωτικού περιοδικού ψηφίζουν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως υπηρεσίες, design, πολιτισμός και value for money. Η Ελλάδα έλαβε τη μεγαλύτερη βαθμολογία έναντι των υπολοίπων προορισμών με την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπολείπονται κατά πολύ αμέσως μετά.
Η εικόνα της χώρας μας σύμφωνα με τους αναγνώστες του Condé Nast Traveller δείχνει να μην έχει πληγεί από την οικονομική και προσφυγική κρίση και την αλλοιωμένη εικόνα που πρόβαλλαν για μήνες τα διεθνή media. Η Ελλάδα καταφέρνει παρά τα τεράστια προβλήματά της να αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον και τη φαντασία των ανθρώπων που την επισκέπτονται από ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που σημαίνει ότι οι επιτελείς του υπουργείου τουρισμού και του ΕΟΤ, παρά το σημαντικά περιορισμένο μπάτζετ καταφέρνουν με ευρηματικές και πολύ στοχευμένες ενέργειες να χτίζουν το «μύθο» του ελληνικού τουρισμού με επιτυχία.
Μεταξύ άλλων, στα Readers’ Travel Awards η Ιταλία αναδείχθηκε η χώρα με την καλύτερη κουζίνα, με τη Γαλλία να ακολουθεί, ενώ οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν το καλύτερο μέρος για διαμονή και η Νότια Αφρική ως ο πιο value for money προορισμός διακοπών. Τα ελληνικά νησιά έχασαν για λίγο το βραβείο “Best Islands in the World” από τις εξωτικές Μαλδίβες με την θρυλική Ibiza να παραμένει στην 3η θέση.
Οι κορυφαίες 10 χώρες σύμφωνα με τα βραβεία του Condé Nast Traveller
Ελλάδα
Ιταλία
ΗΠΑ
Νότια Αφρική
Γαλλία
Ισπανία
Ινδία
Αυστραλία
Ταϊλάνδη
Μεξικό
Οι Μαλδίβες πήραν την πρώτη θέση της λίστας με τα καλύτερα νησιά
Τα 10 κορυφαία νησιά
Μαλδίβες
Ελληνικά νησιά
Βαλεαρίδες Νήσοι
Σικελία
Σεϋχέλλες
Αγία Λουκία
Μπαλί
Κο Σαμούι
Μάλτα
Άγιος Βαρθολομαίος
πηγή: clickatlife.gr

Υπέροχα μπουκέτα από φρούτα και λαχανικά!

Η Karolina Samale μπορεί να έχει ασχοληθεί χρόνια με την ανθοδετική, ωστόσο πάντα ήθελε να δημιουργεί συνθέσεις που δεν θα πετάγονταν μετά από λίγο καιρό…
Τα λουλούδια μπορεί να είναι υπέροχα και ένα μπουκέτο να κάνει τη διαφορά σε μια σημαντική στιγμή της ζωής μας, ωστόσο μετά από μερικές μέρες βρίσκεται στον κάδο των αχρήστων. Κάπως έτσι σκέφτηκε να δημιουργήσει μπουκέτα με φρούτα, λαχανικά και βότανα που μπορεί ο παραλήπτης να τα χαρεί και στη συνέχεια να τα καταναλώσει! Το αποτέλεσμα; Απλώς υπέροχο…“Διαδραστικό” πακέτο τσιγάρων υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος!

Μια πρωτότυπη ιδέα είχε ένας Αμερικανός σχεδιαστής που παρουσίασε ένα πακέτο τσιγάρων διαφορετικό από τα άλλα. Ο σκοπός του είναι να τονίσει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος που έχουν επίπτωση και στα δόντια. Τι έκανε; Αποτύπωση στην μπροστινή πλευρά του πακέτου το πρόσωπο μια κοπέλας με ολόλευκα υπέροχα δόντια. Κάθε φορά όμως που ο χρήστης παίρνει ένα τσιγάρο εκείνη χάνει και από ένα δόντι μέχρι που στο τέλος, όταν το πακέτο αδειάσει, η κοπέλα μένει χωρίς καθόλου δόντια… Τόσο απλό, τόσο τρομακτικό, τόσο έξυπνο, τόσο αντικαπνιστικό!Πολύχρωμα έργα τέχνης στα ταξί της Ινδίας

Η νεοσύστατη εταιρία υφασμάτων, Taxi Fabirc, με έδρα τη Βομβάη της Ινδίας, προτείνει μία καινοτόμα λύση, με στόχο την προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού της πόλης, αλλά και την μετατροπή της διαδρομής με ταξί σε ένα μαγικό ταξίδι στα χρώματα και τα εντυπωσιακά μοτίβα.
Δημιουργώντας υφάσματα εσωτερικών χώρων, διακοσμημένα με έργα νέων καλλιτεχνών, των οποίων το όνομα αναγράφεται, ώστε να γίνουν αναγνωρίσιμοι στο ευρύ κοινό, η εταιρία διακοσμεί το εσωτερικό των ταξί της πόλης.
Τα οφέλη της νέας αυτής πρότασης είναι ήδη σημαντικά και από την πλευρά των ταξιτζήδων, οι οποίοι αναφέρουν πως οι πελάτες πλέον επιλέγουν να παραμείνουν περισσότερη ώρα στο ταξί, ενώ συχνά δίνουν και μεγαλύτερο φιλοδώρημα στο τέλος της διαδρομής.

Ο Παπαζάχος για τον σεισμό στο Κιλκίς: «Η περιοχή αυτή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα»

Στα 4,7 Ρίχτερ κατέγραψε τον σεισμό που σημειώθηκε στη 1:22 τα ξημερώματα ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Η περιοχή, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα.
Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και για τον λόγο αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Πέλλα και αλλού, σε αρκετά μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρό του.
Πρόκειται για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία, με σεισμούς που γίνονται αισθητοί για γεωλογικούς λόγους. 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ): Η απόφαση κι η πληρωμή


Με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού εργασίας, κ. Φωτίου, εγκρίθηκε η καταβολή δεύτερης συμπληρωματικής πληρωμής μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου των δικαιούχων του...
προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία καταβολής.

Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ( tilegrafima) σας παρουσιάζει αναλυτικά την υπουργική απόφαση :
Ειδικότερα σύμφωνα με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας κ. Φωτίου εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης συνολικού ποσού 736.718,55€ (επτακόσιες τριάντα έξι χιλιάδες επτακόσια δεκαοκτώ ευρώ και πενήντα πέντε λεπτά) ως συμπληρωματική πληρωμή μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου των δικαιούχων του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Ειδικότερα: A. Ποσό 280.329,81€ (διακόσιες ογδόντα χιλιάδες τριακόσια είκοσι εννιά ευρώ και ογδόντα ένα λεπτά) σε 977 (εννιακόσιους εβδομήντα επτά) δικαιούχους για τη δόση μηνός Αυγούστου. Ποσό 456.388,74€ (τετρακόσιες πενήντα έξι χιλιάδες τριακόσια ογδόντα οκτώ ευρώ και εβδομήντα τέσσερα λεπτά) σε 1.596 (χίλιους πεντακόσιους ενενήντα έξι) δικαιούχους για τη δόση μηνός Σεπτεμβρίου.

Συνελήφθη 52χρονος γιατί εγκατέλειψε τα σκυλιά του


Στην σύλληψη ενός 52χρονου προχώρησαν αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Σκοπέλου, καθώς, μετά από σχετική...
καταγγελία φιλοζωικών οργανώσεων, πήγαν σε αγροτική περιοχή του νησιού και εντόπισαν τρία ενήλικα σκυλιά και οκτώ κουτάβια.

Όπως διαπιστώθηκε ο 52χρονος δεν είχε μεριμνήσει ώστε να διαβιούν σε σωστές συνθήκες.

Ο 52χρονος θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Βόλου.

Πηγή

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Γιατί η Ρωσία μπλοκάρει την πρόσβαση στο LinkedIn

Η Ρωσία μπλοκάρει την πρόσβαση στο επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο LinkedIn μετά...
την απόφαση του δικαστηρίου ότι η εταιρεία έχει παραβεί τους νόμους περί προσωπικών δεδομένων.

Η διεύθυνση του LinkedIn προστέθηκε στο μητρώο των παραβατών του νόμου που επιβάλλει την αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων στο ρωσικό έδαφος., ο οποίος ετέθη σε ισχύ το 2015, γεγονός για το οποίο ειδοποιήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι, και, κατά συνέπεια, υποχρεώθηκαν να αποκλείσουν την πρόσβαση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας ελέγχου των τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor.

Η πρόσβαση στον ιστότοπο ήταν δυνατή σήμερα το μεσημέρι, αλλά ορισμένοι διακομιστές ανακοίνωσαν ότι θα εφαρμόσουν αμέσως την απόφαση, η οποία ελήφθη από δικαστήριο τον Αύγουστο και επικυρώθηκε από δευτεροβάθμιο δικαστήριο στις 10 Νοεμβρίου. Με ανακοίνωσή του στο AFP ο ιστότοπος γνωστοποιεί ότι πληροφορείται από μέλη του ότι δεν έχουν πρόσβαση στο LinkedIn.

Η αμερικανική εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς της από την Microsoft, καταγγέλλει μία απόφαση που επηρεάζει «εκατομμύρια μέλη» στη Ρωσία και δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για μία συνάντηση με τις ρωσικές αρχές. Ο ιστότοπος LinkedIn έχει περισσότερα από 467 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, τα 6 εκατομμύρια από τα οποία βρίσκονται στη Ρωσία.

Στόχος σφοδρών επικρίσεων από τους παράγοντες του τεχνολογικού τομέα ο ρωσικός αυτός νόμος υποχρεώνει τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις μηχανές αναζήτησης και τα ξένα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης να αποθηκεύουν στη Ρωσία τα προσωπικά δεδομένα των ρώσων χρηστών.

«Αυτό είναι πρωτοφανές. Μία τέτοια απευθείας σύγκρουση με τα παγκόσμιους, μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους είναι μία νέα σελίδα στην ιστορία», δήλωσε ο Λεονίντ Βολκόφ, στέλεχος της οργάνωσης για την Υπεράσπιση του Ιντερνετ, που αγωνίζεται κατά της λογοκρισίας και πρόσκειται στον αντικαθεστωτικό Αλεξέι Ναβάλνι.

Το θέμα των προσωπικών δεδομένων και της χρησιμοποίησής τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη Ρωσία, όπου οι αρχές έχουν εισαγάγει τα τελευταία χρόνια σειρά νόμων που ενισχύουν τον έλεγχο στο Ιντερνετ και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, που είναι ζωτικής σημασίας για τη ρωσική αντιπολίτευση.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής της Ρωσίας να αποκλείσει την πρόσβαση στο LinkenIn είναι νόμιμη και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σκοπεύει να αναμειχθεί στην υπόθεση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν ανησυχεί μήπως η υπόθεση ανατροφοδοτήσει τους φόβους για την επιβολή λογοκρισίας στη Ρωσία. «Δεν υπάρχουν τέτοιες ανησυχίες», διαβεβαίωσε.

Φάμελλος: Η λιτότητα δεν μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη – Μην χαθεί η συζήτηση για το χρέος

Την θέση ότι είναι σαφές πως η λιτότητα δεν μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος, ο οποίος...υπογράμμισε πως δεν πρέπει να χαθεί η συζήτηση για το χρέος.

«Υπάρχει μια απόφαση που προβλέπει επίλυση του χρέους είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν συμφωνίες για όλα τα ζητήματα, η συζήτηση ωστόσο για το χρέος δεν μπορεί να πάει χαμένη και η κωλυσιεργία δεν βοηθά» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Φάμελλος, ο οποίος αναφερόμενος στην επίσκεψη Obama είπε πως η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

«Την τελευταία εβδομάδα έχει ανοίξει μια συζήτηση σε σχέση με τις δηλώσεις του Obama ότι η λιτότητα δεν συνδέεται με την ανάπτυξη. 

Δεν δεχόμαστε η χώρα μας να υποφέρει, έχουμε προσφέρει αρκετά και αυτό που αναδείχθηκε τις τελευταίες μέρες είναι ότι ο Obama επέδειξε την ίδια κατεύθυνση μας σε ζητήματα, όπως η δημοκρατία» είπε ο κ.Φάμελλος.

Ερωτηθείς για τη στάση Schaeuble αναφορικά με το ελληνικό χρέος ο κ.Φάμελλος ανέφερε πως υπάρχει μια απόφαση που προβλέπει επίλυση του χρέους.

«Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν συμφωνίες για όλα τα ζητήματα.

Η συζήτηση ωστόσο για το χρέος δεν μπορεί να πάει χαμένη και η κωλυσιεργία δεν βοηθά. 

Εμείς έχουμε τη διαβεβαίωση ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε διαφορετικά και ευελπιστούμε ότι μπορούμε σύντομα να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» τόνισε ο αναπληρωτής υπ. Περιβάλλοντος, ο ποίος επεσήμανε πως το υπουργείο είναι από τους βασικούς συντελεστές στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας και έχει πολύ μεγάλη αξία το πώς το περιβάλλον μπορεί να συντελέσει στη δίκαιη ανάπτυξη.

«Στοίχημα είναι να εισαχθούν νέες λογικές, όπως η κυκλική οικονομία. 

Πρέπει να μην είμαστε καταστροφικοί απέναντι στη φύση, το περιβάλλον πρέπει να γίνει η ταυτότητα της χώρας. 

Άλλωστε πολλοί ξένοι μας γνωρίζουν λόγω του περιβάλλοντος» είπε ο κ.Φάμελλος, τονίζοντας ότι οι κανόνες για το περιβάλλον θα εφαρμόζονται το ίδιο για όλους, εμείς θα είμαστε τυπικοί στον έλεγχο και θα τους ενισχύσουμε, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τον πολίτη.

Όσον αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ακυρώσεις τις δηλώσεις της ΝΔ, όπως το επιχείρημα για τον τετραπλασιασμό των εσόδων. 

«Αυτό το οποίο πλέον γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες είναι ότι δεν χρειάζεται ρουσφέτι για να κάνεις τις δουλειές σου και δεν θα αδικηθεί πλέον κανένας λόγω ενός μιντιάρχη» τόνισε ο κ.Φάμελλος, αναφέροντας πως τα στελέχη της ΝΔ απλά θέλουν να επιστρέψουν στις θέσεις εξουσίας.

Ε.Σ. ΚΑΔΜΟΣ


Έπειτα από την ολοκλήρωση των πέντε πρώτων αγωνιστικών του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας, η ανδρική ομάδα του Συλλόγου μας βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας μετρώντας πέντε ισάριθμες νίκες, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις, τρείς εκ των οποίων εκτός έδρας, με αποκορύφωμα την ιστορική νίκη επί του ΟΦΗ στη Κρήτη.
Καλούμε τον φίλαθλο κόσμο να παρευρεθεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 στις 17:00 στο τοπικό ντέρμπι, μεταξύ των ομάδων Ε.Σ. ΚΑΔΜΟΣ – Α.Σ. ΛΟΚΡΟΣ, όπως και κάθε αγωνιστική, ώστε να επιβραβεύσουμε την έως τώρα αγωνιστικότητα και εν γένει παρουσία των αθλητών και προπονητών μας και να τους ωθήσουμε, σε φίλαθλα πλαίσια, σε μία ακόμη σπουδαία εμφάνιση.
 Με τιμή,

Ο πρόεδρος του Δ.Σ.
Δημήτριος Ι. Κοροπούλης

ΕΡΧΕΤΑΙ στην Ελλάδα η "Μαύρη Παρασκευή" - Δείτε όλες τις πληροφορίες

Τι είναι και πότε έρχεται στην Ελλάδα η αποκαλούμενη Black Friday; Δείτε όλες τις πληροφορίες 

Με καθυστέρηση πολλών ετών σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες καταναλωτές αναμένεται να βιώσουν την εμπειρία της αποκαλούμενης «Μαύρης Παρασκευής» ή αλλιώς Black Friday και στη χώρα μας.

O διεθνώς διαδεδομένος θεσμός, πρωτίστως στις ΗΠΑ, αλλά και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές μπορεί να παραπέμπει σε οικονομικό κράχ, αλλά δεν είναι. Αντιθέτως, επιτρέπει στους καταναλωτές την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου κάθε χρονιάς να πραγματοποιούν αγορές προϊόντων με πολύ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές.

Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ.

Πώς προέκυψε η ονομασία;

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία.

Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ ου και η ονομασία Black Friday.

Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι.