Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Εντυπωσιακό φαινόμενο: Μαγνητικός στόκος καταπίνει μεταλλικό κύβο [video]

Ένα κομμάτι μαγνητικού στόκου καταπίνει ολοκληρωτικά έναν μαγνήτη σπανίων γαιών σε αργή κίνηση. Αξίζει να σημειωθεί πως...
η πραγματική ακολουθία είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη σε διάρκεια από αυτό που δείχνει το βίντεο.

Ο στόκος δεν θα ησυχάσει μέχρι ο κύβος να βρεθεί ακριβώς στο κέντρο του…

Το βίντεο εδω

ΤΩΡΑ: Μεγάλος σεισμός στη Πάτρα

Έντονη σεισμική δόνηση σημειώθηκε νωρίτερα στις...
11.04μμ στη Πάτρα. Το μέγεθος του σεισμού ήταν 4.4 Ρίχτερ ενώ ακολούθησε και μετασεισμός μικρότερης έντασης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο σεισμός είχε έντονη βοή ενώ έως αυτή την ώρα δεν έχουν καταγραφεί ζημιές.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Έτοιμα να φορτωθούν με νάρκες είναι τα αρματαγωγά – «Xoντραίνει» η σύγκρουση με την Τουρκία

Έτοιμα να φορτωθούν με νάρκες είναι τα αρματαγωγά του ΠΝ αν συνεχιστούν οι προκλήσεις των Τούρκων και υπάρξει πιθανότητα στρατιωτικής...


Έτοιμα να φορτωθούν με νάρκες είναι τα αρματαγωγά του ΠΝ αν συνεχιστούν οι προκλήσεις των Τούρκων και υπάρξει πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής και ιδιαίτερα τουρκικής αποβατικής ενέργειας. Θαλάσσια ναρκοπέδια εγκαθίστανται κυρίως σε διαύλους, στενά, προ των μεγάλων λιμένων καθώς και κατά μήκος ακτών προσφερομένων σε αποβατικές επιχειρήσεις. 
Πηγή του ΠΝ μιλώντας στο pentapostagma.gr τόνισε «πως σε τακτικές ναρκοπολέμου καθώς και σε απόθεμα ναρκών έχουμε μείνει πίσω (όπως σχεδόν σε πολλά θέματα)»…
Στη θάλασσα τη ναρκοθέτηση επιχειρούν ειδικά πλοία καλούμενα ναρκοθέτιδες που φέρουν ειδικό σιδηροτροχιακό υλικό (γραμμές) επί του οποίου στοιβάζονται οι θαλάσσιες νάρκες και ποντίζονται από την πρύμνη όπου καταλήγουν οι σιδηροτροχιές αυτές.

Οι νάρκες τύπου ΜΚ-6 που διαθέτουμε είναι αμερικανικής κατασκευής παλαιάς τεχνολογίας  μεν αλλά παραμένουν άκρως επικίνδυνες και ακόμα και μια από αυτές μπορεί να προκαλέσει την βύθιση ακόμα και ποίου μεγέθους φρεγάτας.
Έχουν διάμετρο 84 εκατοστών είναι βάρους 600 κιλών με το εκρηκτικό υλικό να είναι στα 140 κιλά ΤΝΤ, ενώ φέρονται επί κιβωτίου που διαθέτει την άγκυρα σταθεροποίησης επιτρέποντας την νάρκη να βρίσκεται σε βάθη μέχρι και τα 8μ ενώ κάνει χρήση δύο ασφαλειών ενώ ανήκει στην κατηγορία ναρκών επαφής.
Οι νάρκες βρίσκονταν στο αμερικανικό οπλοστάσιο μέχρι το 1985.
Νάρκες μετ΄ αγκυρίου είναι οι θαλάσσιες νάρκες που φέρουν μικρή άγκυρα και συνεπώς μετά την πόντιση τους παραμένουν αγκυροβολημένες.
Η υπεροχή των γερμανικών έναντι των αγγλικών ήταν μόνο στο ότι μπορούσαν να ποντισθούν σε μεγαλύτερα βάθη.
Επίσης οι αγγλικές μετά την πόντισή τους αρχικά επέπλεαν και στη συνέχεια βυθίζονταν στο προβλεπόμενο βάθος, ενώ αντίθετα οι γερμανικές έφθαναν στο βυθό και από εκεί αναδύονταν στο επιθυμητό βάθος από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ο τύπος αυτός είναι ο συνηθέστερος μέχρι σήμερα.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Οι προθεσμίες και τα δικαιολογητικά για κατάθεση πινακίδων ΙΧ (λίστα)

Τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 έχουν ήδη αναρτηθεί στο Taxisnet και οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν περιθώριο μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου να τα εξοφλήσουν ώστε να γλιτώσουν από τα υπέρογκα πρόστιμα.
Σε περίπτωση που δοθεί παράταση για την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας 2017 τότε αντίστοιχα παρατείνεται και ο χρόνος κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας μέχρι την εκπνοή της καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας.
Φέτος παρά τις όποιες εξαγγελίες στελεχών του οικονομικού επιτελείου δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα στα ποσά των Τελών Κυκλοφορίας του 2017, εκτός από εκείνα που αφορούν στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ, ενώ επίσης αμετάβλητα παρέμειναν τόσο τα τεκμήρια όσο και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης με αποτέλεσμα να είναι πιθανή μια νέα «έκρηξη» κατάθεσης πινακίδων από ιδιοκτήτες οχημάτων για να γλιτώσουν από την «τσιμπίδα» της εφορίας.
Τα έγγραφα που χρειάζονται για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας
Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτων τους στις Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να προσκομίσουν:
α) την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος
β) τις πινακίδες κυκλοφορίας
γ) φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
δ) απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2013
ε) υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο
στ) αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.
Στον «αέρα» τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας το 2017
Οσον αφορά στην καταβολή των μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας για το 2017 το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ισχύσει και το 2017.
Πάντως το 2016 η απόφαση που ενεργοποιούσε την καταβολή μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας δημοσιεύθηκε στις 12 Μαΐου με αποτέλεσμα να μην κάνουν χρήση του ευνοϊκού μέτρου πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αλλά πάρα πολλές εταιρείες ενοικιάσεων και χρονομίσθωσης οχημάτων…
- See more at: http://korinthostv.gr/ellada/item/11158-2016-12-03-12-26-07#sthash.ep0rP1bq.dpuf

Μεγάλη φωτιά κατέστρεψε σπίτι στη Φθιώτιδα

Κάηκαν ...
ολοσχερώς δυο όροφοι καινούργιας τριώροφης οικοδομής στην Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας. Η καταστροφική πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε τριώροφη οικοδομή. Οι φλόγες ξεκίνησαν από την σοφίτα που ήταν ξύλινη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πυρκαγιά να πάρει γρήγορα πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Μάλιστα μετά από λίγη ώρα μια έκρηξη, πιθανότατα φιάλης, συγκλόνισε όλο το χωριό και έδωσε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην πυρκαγιά που επεκτάθηκε και τον 2ο όροφο.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από Αμφίκλεια, Πολύδροσσο, Λιβαδειά και Λαμία, δυστυχώς όμως δεν μπόρεσαν να προλάβουν το κακό, αφού οι δυο όροφοι είχαν παραδοθεί στις φλόγες.

Οι ιδιοκτήτες που εκείνοι την ώρα απουσίαζαν σε αγροτικές δουλειές έχουν πάθει σοκ από το μέγεθος της καταστροφής και κανείς ακόμα δεν είναι σε θέση να πει από τι προκλήθηκε η καταστροφική πυρκαγιά. Μάλιστα ο ένας από αυτούς είχε έρθει από Γερμανία και μόλις είχε τελειώσει το σπίτι, ωστόσο ο άνθρωπος δεν πρόλαβε να το χαρεί.

Εγκρίθηκε η εξαγορά του Χίλτον από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ο αγοραστής αποκτά το 97,27% του μετοχικού κεφαλαίου...


Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά του ξενοδοχείου Χίλτον Αθηνών από τις εταιρείες «D-Marine Investments Holding B.V.» και «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Ανώνυμη Εταιρεία», μέσω της κοινής τους εταιρείας «Home Holdings Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών».

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και αφορά την απόκτηση από την αγοράστρια εταιρεία ποσοστού 97,27% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας «Ιονική Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις Α.Ε.», που είναι ο ιδιοκτήτης του Χίλτον.

Με την απόφασή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι η συγκέντρωση δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά της παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κ. Τσουβάλας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου ο νέος Αρχηγός της...
Ελληνικής Αστυνομίας κ. Κωνσταντίνος Τσουβαλάς.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας έτυχε θερμής υποδοχής τόσο από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιμ. Συμεών Βολιώτη στην είσοδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όσο και από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Στη συνέχεια ο κ. Τσουβάλας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την συνάντηση τους, ενώ σημείωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα παραμείνει πάντοτε στο πλευρό της Εκκλησίας.

Επίσης ο Αρχηγός ενημέρωσε τον Μακαριώτατο για τις συναντήσεις που είχε με Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, με τους οποίους όπως τόνισε είχε άριστη συνεργασία.

Από την πλευρά του ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής ενημέρωσε τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, ευχαριστώντας παράλληλα για την συνεισφορά τον Σωμάτων Ασφαλείας στο έργο της Εκκλησίας.Νέο πρόγραμμα για ανέργους ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ

Αφορά 10.000 άτομα ηλικίας...
30-49 ετών


Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του οργανισμού για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών και άνω και με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους με στόχο να προσληφθούν σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά μόνο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (στη διεύθυνση http://www.ependyseis.gr/mis).

Προϋπόθεση για την ένταξη της επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί πρώτον, σε μείωση του προσωπικού της λόγω καταγγελίας σύμβασης (απόλυση χωρίς αντικατάσταση) στο χρονικό διάστημα των τριών μηνών (ημερολογιακά) που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα και δεύτερον, σε αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης -το ίδιο χρονικό διάστημα- για το σύνολο του προσωπικού που δηλώνει κατά την αίτηση υπαγωγής της στο πρόγραμμα.

Κάθε επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα για έναν έως και πέντε ωφελούμενους, ανάλογα με το προσωπικό που απασχολεί κατά την υποβολή της αίτησής της.

Οι ωφελούμενοι πρέπει να είναι:

i) άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 και

ii) μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών μέχρι την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

Επίσης πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

Οι ωφελούμενοι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα μόνο από την αρμόδια υπηρεσία (ΚΠΑ2), όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν σύμφωνα με όσα ορίζει η δημόσια πρόσκληση.

Ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιχορήγηση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ την ημέρα, για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του για χρονικό διάστημα τριών έως και 12 μηνών και στο ποσό των 18 ευρώ για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων (εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων για διάστημα άνω των 12 μηνών). Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων για κάθε προσλαμβανόμενο άνεργο θα ξεκινά από την ημερομηνία πρόσληψής του και θα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα 12 μηνών.

To «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση 2014 -2020 (ΕΠ ΑΝΑΔ ΕΔΒΜ)» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στο site του Οργανισμού www.oaed.gr.

Χανιά: Δάγκωσε αστυνομικό που πήγε να τον συλλάβει

Δάγκωσε τον αστυνομικό που προσπαθούσε να τον συλλάβει...

Το πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε το πρωί κατά την διάρκεια προσαγωγής ενοχλητικού ατόμου, για το οποίο κλήθηκαν σε περιοχή της πόλης των Χανίων οι αστυνομικοί.

Το άτομο, σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, προφανώς δεν ήθελε να ακολουθήσει τους αστυνομικούς και αντιστάθηκε δαγκώνοντας μάλιστα έναν.

Τελικά ο… δαγκανιάρης οδηγήθηκε στο τμήμα για τα περαιτέρω.

Πηγή

Ο Μητσοτάκης για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία με μία φωτογραφία


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία ανέβασε στο λογαριασμό του στο ...Facebook μια φωτογραφία με τη μητέρα του Μαρίκα Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στο κείμενο που έγραψε, έκανε μια εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και δεσμεύτηκε για τα βήματα που – τόνισε – πρέπει ακόμα να γίνουν ωστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται και αξίζουν.

Παρουσίαση ειδικού τύπου – ημιθωρακισμένων οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας

Παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα
Τα οχήματα θα διατεθούν για τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ο.Π.Κ.Ε. και της Ε.Κ.Α.Μ.
Δεκαέξι από τα οχήματα θα ενισχύσουν σημαντικά την αστυνομική παρουσία και δράση σε περιοχές της Δυτικής Αττικής για την αντιμετώπιση σοβαρών και οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 2 Δεκεμβρίου 2016, στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσιάστηκαν τα ειδικού τύπου - ημιθωρακισμένα οχήματα, με τα οποία εφοδιάστηκε πρόσφατα η Ελληνική Αστυνομία.
Πρόκειται για 25 οχήματα (τύπου τζίπ) από τα οποία 19 κατανέμονται στην Αττική, πέντε στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας θα διατεθούν στις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.).
Δεκαέξι από τα οχήματα αυτά, στελεχωμένα με εκπαιδευμένο προσωπικό, θα ενισχύσουν σημαντικά την αστυνομική παρουσία και δράση σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, για την αντιμετώπιση σοβαρών και οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας.
Σημειώνεται ότι τα οχήματα αποτελούν δωρεά στην Ελληνική Αστυνομία από την Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX KOSSOVO).
Τη παρουσίαση των οχημάτων πραγματοποίησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
«Με χαρά σήμερα ξεκινά η δραστηριότητα των νέων ομάδων Ο.Π.Κ.Ε., δηλαδή των Μονάδων εκείνων που έχουν ως κύρια αποστολή την αντιμετώπιση του σκληρού εγκλήματος ή του εγκλήματος από το οποίο κινδυνεύει περισσότερο η κοινωνία μας.
Βρήκαμε τα οχήματα αυτά, τα οποία δεν χρησιμοποιούντο -ήταν στο Τελωνείο- και αξιοποιήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία. Εκπαιδεύτηκε  προσωπικό ή μετακινήθηκε από άλλες Υπηρεσίες, έτσι ώστε να ενισχύσουμε την προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας στον έλεγχο δύσκολων περιοχών.
Περιοχών με αρκετά μεγάλη παραβατικότητα, όπως είναι η Δυτική Αττική. Εκεί προσανατολίζονται αυτές οι Ομάδες. Με αυτό τον σύγχρονο εξοπλισμό  πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος.
Καλή δύναμη θέλω να ευχηθώ στους αστυνομικούς οι οποίοι από σήμερα στελεχώνουν αυτές τις ομάδες και ξεκινούν την αποστολή σε αυτές τις δύσκολες περιοχές.
Είναι η ολοκλήρωση μιας προσπάθειας που είχε αναγγελθεί. Είχε αναγγελθεί ότι θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην αστυνόμευση της Δυτικής Αττικής και βλέπετε σήμερα ότι δεν λέμε λόγια του αέρα.
Σήμερα υλοποιείται αυτή η υπόσχεση και βέβαια η προσπάθεια αυτή δεν είναι προσπάθεια μιας ημέρας. Είναι προσπάθεια που θα διαρκέσει, θα έχει βάθος χρόνου. Και εύχομαι στην Ελληνική Αστυνομία, στα πληρώματα αυτών των αυτοκινήτων, καλή δύναμη και να εκτελέσουν την αποστολή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
«Έχω την χαρά και την τιμή να τοποθετηθώ και να δηλώσω ότι το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που προσφέρεται, έτσι ώστε να γίνει το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται.
Είναι γνωστό σε όλους ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι σφιχτό, δημιουργεί δύσκολες συνθήκες, παρόλα αυτά νομίζω ότι μέχρι στιγμής έχουμε κατορθώσει και να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και να διεκδικούμε χρηματοδότηση για την ανανέωση του στόλου και γενικότερα του εξοπλισμού του Σώματος.
Σήμερα όμως είναι κάτι διαφορετικό. Αξιοποιήθηκε από το Υπουργείο και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μία δωρεά από την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο και έχουμε στην διάθεση μας (25) ημιθωρακισμένα τζιπ, το οποία, όπως βλέπετε, στελεχώνονται από Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.
Δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ δημόσια, τους άνδρες, που συμμετέχουν σε αυτές τις Ομάδες, που ως γνωστό αποτελούν τον επιχειρησιακό βραχίονα και μάλιστα χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Ελληνικής Αστυνομίας, με θεαματικά αποτελέσματα, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα, αλλά διαχρονικά, από την ημέρα που συστήθηκαν μέχρι σήμερα.
Αυτή λοιπόν την προσπάθεια θέλουμε να στηρίξουμε μέσω αυτών των συγκεκριμένων οχημάτων. Υπήρξε μία δέσμευση του κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία πάντα βέβαια με την Φυσική Ηγεσία, για περισσότερη και εντονότερη αστυνόμευση σε περιοχές που έχουμε παρουσία, θα έλεγα, περισσότερης παραβατικότητας και εγκληματικότητας, σημεία που μας δυσκολεύουν, σημεία τα οποία απαιτούν περισσότερη προσοχή από την πλευρά μας.
Μιλώ περισσότερο για περιοχές της Δυτικής Αττικής και με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο, που έχει εκπονηθεί από την πλευρά του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αρκετές από αυτές τις ομάδες θα διατεθούν για την αστυνόμευση των συγκεκριμένων περιοχών.

Παράλληλα, όμως, το επιχειρησιακό σχέδιο και η κατανομή αυτών των οχημάτων θα στηρίξουν και την Ε.Κ.Α.Μ., αλλά και την προσπάθεια που γίνεται από την Ειδική Ομάδα στην Κρήτη, στο Ηράκλειο συγκεκριμένα, στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση της Κρήτης και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης βάζοντας έτσι ως πρώτο και κυρίαρχο μέλημα να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αποστολή μας, σε όλη την επικράτεια.
Δεν θα φτάναμε εδώ, αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι που πήραν αυτά τα αυτοκίνητα και τα μεταμόρφωσαν, για να είναι κατάλληλα προς επιχείρηση. Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω δημόσια και τον κ. Μπαμπίλη και τον κ. Σκανδάλη, αλλά και τον κ. Κωτσάκη, οι οποίοι είχαν την πρώτη ευθύνη μετά την εντολή που δόθηκε από τον Αρχηγό, τον Αντιστράτηγο κ. Τσουβάλα.
Θέλω να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου σε όλα τα πληρώματα, σε όλες τις ομάδες, να είναι γεροί δυνατοί και αποτελεσματικοί. Γνωρίζουν ότι η ελληνική κοινωνία και τους τιμά και τους εμπιστεύεται.
Είναι στο χέρι μας, είναι στο χέρι τους, να τους επαληθεύσουμε και να τους κάνουμε να έρθουν ακόμα πιο κοντά μας. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω περισσότερα, παρά να ευχηθώ να έρθει κάποια στιγμή, που η Πολιτεία, ξεπερνώντας, τα όποια εμπόδια παρουσιάζονται, να αποδώσει στους ένστολους αυτά που τους οφείλει».
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
« Όταν η Πολιτική Ηγεσία επιβεβαιώνει με αυτόν τον ρητό, κατηγορηματικό τρόπο, το εξαιρετικό επίπεδο αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αρχηγός, οι Στρατηγοί, όλα τα στελέχη του Αρχηγείου κατ’ ελάχιστο πρέπει να νιώθουν περήφανοι και απόλυτα ικανοποιημένοι.Σήμερα, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω, παρατηρούμε μια μορφή σύγχρονης Ελληνικής Αστυνομίας, εξαιρετικά εκπαιδευμένης, καλά στελεχωμένης, από ανθρώπους που έχουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, αυταπάρνησης στην εκτέλεση του καθήκοντος. Σήμερα, καταλαβαίνω γιατί και ο υπεύθυνος Ασφάλειας του Προέδρου της Αμερικής, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, μου ανέφερε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι μία από τις καλύτερες Αστυνομίες που συνεργάστηκαν τα οκτώ χρόνια της προεδρίας του Πρόεδρου Ομπάμα στα ταξίδια του, ανά τον κόσμο.
Η Ελληνική Αστυνομία είναι ισχυρή, αποτελεσματική, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης. Οι συνάδελφοί μου, που είναι δίπλα μου, είναι αυτοί που πραγματικά απογειώνουν στα χέρια τους το μέχρι σήμερα φτωχό υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Σήμερα πιστεύω ότι τα αυτοκίνητα που βλέπετε, είναι ιδιαίτερη η βοήθεια που θα παράσχουν στην προσπάθεια τους για την καταπολέμηση της βαριάς εγκληματικότητας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Υποσχεθήκαμε το τελευταίο εξάμηνο ότι θα βοηθήσουμε τη Δυτική Αττική, επειδή θεωρούμε ότι ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο κομμάτι παραγωγής και συμμετοχής στην εγκληματική δραστηριότητα της Αττικής. Σήμερα επιβεβαιώνουμε ότι αυτό το ενδιαφέρον δεν ήταν θεωρητικό.
Ο ισχυρός επιχειρησιακός βραχίονας της Ελληνικής Αστυνομίας, που ακούει στο όνομα Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας είναι ότι καλύτερο και αποτελεσματικότερο έχει η Ελληνική Αστυνομία σήμερα στη διάθεσή της, για την καταπολέμηση της βαριάς εγκληματικότητας. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά.
Έρχομαι από μία περιοδεία στην Ελλάδα, στη Δυτική Ελλάδα και στη Στερεά. Τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι τοπικές κοινωνίες είναι απόλυτα ικανοποιημένες από την Ελληνική Αστυνομία. Μετέφερα και εκδήλωσα την απόλυτη ευαρέσκεια, συλλογικά της Φυσικής και της Πολιτικής Ηγεσίας, για τα αποτελέσματα που επιτυγχάνει η Αστυνομία σε όλη την Ελλάδα.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει κυρίαρχο ρόλο. Τον βασικότερο, κατά την εκτίμηση μου, στη διαμόρφωση της άποψης ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα, ίσως από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο. Αυτό οφείλεται στην Ελληνική Αστυνομία και όπου ο παράγων ασφάλειας είναι προϋπόθεση για τις συνθήκες οικονομικής ανάταξης, πιστεύω απόλυτα ότι η Ελληνική Αστυνομία προσφέρει εθνικής διάστασης υπηρεσίες στην Πατρίδα και τη χώρα».


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής, Υποστράτηγος Κωτσάκης Γεώργιος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας, Υποστράτηγος Γεώργιος Σκανδαλάκης, Προϊστάμενοι Διευθύνσεων του Αρχηγείου και λοιπό αστυνομικό προσωπικό.

ΣΟΚ στο Αγρίνιο: "Μάνα αυτοκτονώ..." - Έτσι αυτοκτόνησε ο 37χρονος Κώστας σήμερα το πρωί

Παγωμάρα και ένα τεράστιο γιατί στη γειτονιά του Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου από την αυτοκτονία του 37χρονου Κώστα σήμερα το πρωί. Όλοι στη γειτονιά του είναι συγκλονισμένοι, αφού ο...
Κώστας ήταν ένα ιδιαίτερα αγαπητό παιδί χαμηλών τόνων. Ο Κώστας μαζί με τον αδερφό του, διατηρούσαν κατάστημα ειδών αυτοκινήτου και βενζινάδικο στην παλιά εθνική οδό λίγο έξω από το Αγρίνιο.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος συμβάντος
Σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές, ο Κώστας λίγες μόλις μέρες πριν έκανε ακόμα μια απόπειρα αυτοκτονίας. Ο αδερφός του κατάφερε τελευταία στιγμή να πάρει τη καραμπίνα από τα χέρια του και να τον σώσει. Ο Κώστας όμως ήταν αποφασισμένος. Ήθελε να "φύγει".

Σήμερα το πρωί, είπε στον αδερφό του ότι θα πάει αυτός να ανοίξει το μαγαζί. Όπως και έγινε. Βρήκε τα κλειδιά από το σταθμευμένο αυτοκίνητο του αδερφού του, όπου μέσα είχε τη καραμπίνα. Και προχώρησε στο απονενοημένο διάβημα. Αφού έβαλε τη καραμπίνα στη κοιλιά του και αυτοπυροβολήθηκε, κάλεσε τη μητέρα του. "Μάνα αυτοκτόνησα..." ήταν οι τελευταίες του κουβέντες.

Ο Κώστας διακομίσθηκε με σφυγμό στο νοσοκομείο, οι προσπάθειες από τους γιατρούς για να τον κρατήσουν ζωντανό ήταν τεράστιες, αλλά τα σκάγια από τις σφαίρες είχαν "χτυπήσει" ζωτικά όργανα, ενώ είχε χαθεί πολύ αίμα. Ο 37χρονος Κώστας κατέληξε στις 6.40μ.μ.

Ερωτική απογοήτευση η αιτία
Σύμφωνα με τις ίδιες Αστυνομικές πηγές, ο 37χρονος τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα μετά από μια σοβαρή ερωτική απογοήτευση. Δεν μπορούσε να διαχειριστεί τον χωρισμό του και αυτό τον οδήγησε σήμερα το πρωί στο να βάλει τέλος στη ζωή του με τον χειρότερο τρόπο.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο το μεσημέρι.

Η ΓΣΕΕ για την καταβολή δώρου Χριστουγέννων

H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) μέσα από μια σειρά απαντήσεων σε βασικά ερωτήματα ενημερώνει ...
τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για το δώρο Χριστουγέννων. 

Κατοχύρωση δώρου Χριστουγέννων

Το δώρο Χριστουγέννων, όπως και το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους.

Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών. 

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων 

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. 

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια - ανάλογα με το πώς αμείβονται - για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου. 

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαίου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας,, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Ειδικότερα για τις αποδοχές του δώρου Χριστουγέννων 

Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. 

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου. 

Στην έννοια των τακτικών αποδοχών, σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων εντάσσονται επίσης και:

- το επίδομα αδείας: για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζουμε το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666

Παράδειγμα: εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ (μικτό μισθό) με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ. 

- η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας ,εφόσον παρέχεται τακτικά

- η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά

- η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη. 

-η αξία του χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως. 

- η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικειοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

- τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους. 

- τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά την διάρκεια ασθένειας ή άδειας. 

- το επίδομα μη απουσίας (τακτικότητας)

- το επίδομα κατοικίας

α. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους ωρομίσθιους

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2016 μέχρι 31-12-2016.Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

β. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2016 έως 31/12/2016.

γ. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση).

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2016 έως 31/12/2016.

Προσοχή: Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων 

Tο δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. 


Πότε παραγράφονται οι αποδοχές των Δώρων.

Βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα οι αποδοχές των Δώρων στον ιδιωτικό τομέα παραγράφονται μετά από 5ετία από το τέλος του έτους που ήταν απαιτητές βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12 ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο. Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση οφείλουν να πληρώσουν ατομικό παράβολο ποσού 100 ευρώ (+20% προσαύξηση).

Επισημαίνουμε ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Υπολογίστε online το Δώρο Χριστουγέννων

Με την νέα online εφαρμογή του έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται, πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση οι εργαζόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων www.kepea.gr ή μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210 8202100 και 210 8202174 ή μπορούν να επισκέπτονται το Κέντρο από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 19:30 το βράδυ στη διεύθυνση Αινιάνος 3 και Πατησίων 69, Αθήνα.

Περιορισμούς στη χρήση ντίζελ θέλει να επιβάλει η Αθήνα!

Δέσμευση ότι θα περιορίσουν τη χρήση ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων και φορτηγών έως το 2015 ανέλαβαν οι δήμαρχοι τεσσάρων...
μεγάλων πόλεων, εκ των οποίων και ο δήμαρχος της ελληνικής πρωτεύουσας.

Αθήνα, Παρίσι, Πόλη του Μεξικού και Μαδρίτη υποσχέθηκαν από το βήμα της Συνόδου των Δημάρχων του C40 (Δικτύου των Πόλεων) ότι θα επιβάλουν την απαγόρευση με στόχο της βελτίωση της ατμόσφαιρας και θα δώσουν κίνητρα για να προωθήσουν τις μετακινήσεις με ποδήλατο και με τα πόδια.

Η χρήση του ντίζελ στις μετακινήσεις βρίσκει όλο και περισσότερους επικριτές τα τελευταία χρόνια, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις του στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου τρία εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο συνδέονται με την έκθεση στην εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι ντιζελοκίνητοι κινητήρες συμβάλλουν στο πρόβλημα με δύο πολύ βασικούς τρόπους: με την παραγωγή αιωρούμενων σωματιδίων (PM) και οξειδίων του αζώτου (NOx), τα οποία προσβάλλουν τους πνεύμονες και ευθύνονται για καρδιαγγειακές ασθένειες ή άλλες που επιφέρουν τον θάνατο. Προκαλούν επίσης σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και σε ανθρώπους χωρίς βεβαρημένο ιστορικό.

Καθώς πληθαίνουν οι αποδείξεις για τις πολύ βλαβερές συνέπειες της χρήσης ντίζελ, περιβαλλοντικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να τεθούν περιορισμοί και κανόνες στη χρήση του. Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου όπως αναφέρει το BBC ακτιβιστές κέρδισαν μία τέτοια δικαστική διαμάχη υποχρεώνοντας τη βρετανική κυβέρνηση να κινηθεί πιο γρήγορα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε αυτή τη βάση τοποθετείται και η πρωτοβουλία των δημάρχων των τεσσάρων μεγάλων πόλεων με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι οποίοι όπως δήλωσαν αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική τους δύναμη προκειμένου να επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση καυσίμου ντίζελ.

Πηγή

Μήνυμα αλληλεγγύης στους Έλληνες εργαζομένους από τη Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία

Μήνυμα συμπαράστασης στους Έλληνες εργαζόμενους και στην ΓΣΕΕ  ενόψει της...
24ωρης Γενικής Απεργίας που πραγματοποιεί η Συνομοσπονδία στις 8 Δεκέμβρη, εξέδωσε η Διεθνής Συνδικαλιστική  Συνομοσπονδία (ΙTUC).

Η Γενική Γραμματέας της ΙTUC, Sharan Burrow, σε δήλωσή της καλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παραιτηθεί από την επιβολή καταστροφικών μέτρων στην Ελλάδα, κατηγορώντας το, ότι αδυνατεί να κατανοήσει την Ελληνική αλλά και την Παγκόσμια πραγματικότητα.

Φωτίου: Προσλήψεις σε 60 δήμους για στελέχωση των Κέντρων Κοινότητας

Την προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας για την στελέχωση Κέντρων Κοινότητας από 60 δήμους, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός ...
Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σημειώνοντας ότι θα δημιουργούν συνολικά 254 κέντρα σε όλη τη χώρα.

Η κ. Φωτίου, σε συνέντευξη της στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε, διεξωδικά στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, σημειώνοντας ότι έχει ουσιαστική διαφορά από τα προηγούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Οι ωφελούμενοι δεν θα παίρνουν μόνο ενίσχυση σε είδος, αλλά θα παίρνουν και χρήματα (επιδοματικό κομμάτι), αλλά και υπηρεσίες, όπως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς κλπ», σημείωσε και πρόσθεσε ότι  το πιο καθοριστικό στοιχείο αυτού του νέου προγράμματος είναι «η δυνατότητα για το 10% των δικαιούχων να επιμορφωθούν και ακολούθως να βρουν εργασία».

Το ΚΕΑ, τόνισε η ίδια «αφορά περίπου 700.000 συνανθρώπους μας, που δεν θα χρειάζεται να ψάχνουν πελατειακό κομματικό επίπεδο για πρόσβαση στα προγράμματα, αφού στο πλαίσιο μιας μεγάλης μεταρρύθμισης θα δημιουργηθούν για πρώτη φορά στο ελληνικό κράτος 254 Κέντρα Κοινότητας σε όλη την Ελλάδα, που θα παρέχουν όλη την σχετική πληροφόρηση και πρόσβαση στην διαδικασία ένταξης». Αυτά, υπογράμμισε η κ. Φωτίου «θα διαθέτουν τις απαραίτητες βάσεις δεδομένων και κατάλληλη ηλεκτρονική πλατφόρμα για πλήρη πρόσβαση και ένταξη των δικαιούχων στα προγράμματα, μόνο με την χρήση του ΑΦΜ».

Ήδη ανακοίνωσε η κ. Φωτίου, οι πρώτοι 60 δήμοι προκηρύσσουν τις θέσεις για την στελέχωση των Κέντρων Κοινότητας, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είπε ότι στον φετινό προϋπολογισμό τριπλασιάστηκαν τα ποσά για την υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τα προβλεπόμενα 760 εκατομμύρια, έχουν εγκριθεί από τους δανειστές.

Πηγή