Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

καλα χριστουγεννα


Κωστας Αλεξανδρος Λεμπεσης


Το άκρως απόρρητο πείραμα της CIA που τρέλανε ολόκληρο χωριό

Η "τρέλα" διαδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ!...

Ένας 45χρονος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ουρλιάζοντας πως δεν άντεχε άλλο "τον πόνο που του προκαλούσαν τα φίδια που κατασπάραζαν την κοιλιά του"! Ένας άλλος, πήδηξε από το μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου φωνάζοντας "είμαι αεροπλάνο", ενώ ένα 12χρονο κορίτσι προσπάθησε να στραγγαλίσει τη γιαγιά του!

Μια παρέα μαθητών έδειχναν σε όλους με καμάρι "τα κόκκινα λουλούδια που φύτρωναν στο σώμα" τους και την ίδια στιγμή ο δάσκαλός τους ικέτευε τους αστυνομικούς να του "ξαναβάλουν την καρδιά στη θέση της", γιατι είχε πέσει στο πάτωμα!

Συνολικά 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνες τις ημέρες, δεκάδες οδηγήθηκαν σε ψυχιατρικές κλινικές ενώ σε τουλάχιστον 120 άτομα χορηγούνταν για χρόνια ψυχοφάρμακα!

Η διάγνωση: δηλητηρίαση από μύκητα!

Οι γιατροί που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, έκαναν αμέσως τη διάγνωση: δηλητηρίαση από έναν παραισθησιογόνο μύκητα , που υπήρχε μέσα στο αλεύρι της σικάλεως το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή ψωμιού.

Το "καταραμένο ψωμί", που άθελά του έφτιαξε ο φούρναρης του χωριού, ήταν ο ένοχος για την συμφορά που είχε χτυπήσει το Pont-Saint-Esprit. Και παρέμεινε "ένοχος", για 50 ολόκληρα χρόνια!

Η CIA πίσω από τις μαζικές παραισθήσεις! Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ένας αμερικανός δημοσιογράφος, o H P Albarelli Jr., παρουσίασε μία εντελώς διαφορετική εκδοχή για το "καταραμένο ψωμί"! Σύμφωνα με την έρευνά του το ψωμί ήταν πράγματι "δηλητηριασμένο" αλλά όχι από κάποιον μύκητα και σίγουρα όχι "κατα λάθος"!

Πίσω από την περίεργη αυτή ιστορία, κρύβεται η CIA κι ενα άκρως απόρρητο πείραμα που έκανε σε συνεργασία με την υπηρεσία του αμερικανικού στρατού, SOD!

Όσο για τους επιστήμονες που έκαναν τότε την διάγνωση περί δηλητηρίασης από μύκητα, "εργάζονταν στην ελβετική φαρμακοβιομηχανία η οποία ήταν ο αποκλειστικός προμηθευτής LSD, για τη CIA και τον στρατό των ΗΠΑ", υποστηρίζει ο H P Albarelli Jr.

Μια περίεργη αυτοκτονία, οδήγησε στην αποκάλυψη!

Ο αμερικανός δημοσιογράφος έφερε στο φως στοιχεία που δείχνουν πως με εντολή της CIA, στο ψωμί του τοπικού φούρνου είχε προστεθεί το παραισθησιογόνο ναρκωτικό LSD ως μέρος ενός πειράματος ελέγχου του μυαλού, mind control, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου.

Η θεωρία αυτή βασίζεται σε απόρρητα έγγραφα της CIA, που κατάφερε να εξασφαλίσει ο κ. Albarelli , στην προσπάθειά του να ερευνήσει την περίεργη αυτοκτονία του Frank Olson, ενός βιοχημικού που εργαζόταν στην υπηρεσία του Αμερικανικού Στρατού, SOD. Ο επιστήμονας είχε πέσει από το παράθυρο του 13ου ορόφου δύο χρόνια μετά την υπόθεση του "καταραμένου ψωμιού".

Ο έλεγχος του μυαλού ήταν το ζητούμενο!

Ερευνώντας την υπόθεση αυτή, ο αμερικανός δημοσιογράφος ανακάλυψε ένα εμπιστευτικό υπηρεσιακό σημείωμα μεταξύ ενός πράκτορα της CIA και ενός υπαλλήλου της φαρμακοβιομηχανίας, στο οποίο γινόταν αναφορά "στο μυστικό του Pont-Saint-Esprit" αλλά και "τις ομοιότητες που παρουσιάζουν τα συμπτώματα του LSD που χορηγήθηκε με τον μύκητα της σίκαλης"!

Με το στοιχείο αυτό στα χέρια του, ο δημοσιογράφος άρχισε να ψάχνει απαντήσεις μεταξύ των συνεργατών του αυτόχειρα. Και 50 χρόνια μετά, είδε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του το κουβάρι των αποκαλύψεων. Δύο από τους βιοχημικούς που εργάζονταν τότε με τον Frank Olson, είχαν αποκαλύψει στους δικούς τους ανθρώπους ότι επρόκειτο για πείραμα της CIA με χρήση LSD, το οποίο έβαζαν στο αλεύρι που προοριζόταν για τον μοναδικό φούρνο της περιοχής, στη νοτιοανατολiκή Γαλλία!

Από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής δεν προκύπτει εμπλοκή των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών στο "πείραμα ελέγχου του μυαλού". Μάλιστα , σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, οι γάλλοι διπλωμάτες έχουν ήδη ζητήσει από τη CIA να πάρει θέση για τις αποκαλύψεις του κ. Albarelli.

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας

Παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος και η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας
Ευχήθηκαν στα στελέχη και το προσωπικό του Υπουργείου και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και στις οικογένειές τους

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα έψαλαν σήμερα το πρωί, σε εορταστική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννης»:
  • το Μικτό Τμήμα Μουσικής της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, 
  • η παιδική χορωδία και αντίστοιχη χορευτική ομάδα των σχολών χορού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά (παρουσίασε πρόγραμμα παραδοσιακών χορών)
  • ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης, που παρουσίασαν πρόγραμμα παραδοσιακών χορών.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος.Επίσης παρέστησαν o Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, η Προϊστάμενη Επιτελείου του Αρχηγείου, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Προϊστάμενοι Κλάδων, Διευθυντές Διευθύνσεων του Αρχηγείου, καθώς και αντιπροσωπείες του προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στα παιδιά της χορωδίας, στο προσωπικό του Μικτού Τμήματος Μουσικής, στον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης και στο Σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης προσφέρθηκαν συμβολικά δώρα.

Άνοιξε η πρώτη οδική σήραγγα μία ανάσα από την Ελλάδα!

Η πρώτη οδική σήραγγα που περνάει κάτω από τον Βόσπορο βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη...

Το φαραωνικών διαστάσεων έργο εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο του Τούρκου πρόεδρο να μεταμορφώσει την υποδομή της Τουρκίας. Οι πολίτες αλλά και οι επισκέπτες της χώρας θα μπορούν να οδηγήσουν το αυτοκίνητό τους κάτω από τη θάλασσα του Βοσπόρου, διασχίζοντας το τούνελ που σχεδιάστηκε με στόχο την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και το οποίο μειώνει το χρόνο που απαιτείται για το εν λόγω δρομολόγιο από τις 2 ώρες στα 15 λεπτά!

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η σήραγγα «Ευρασία» έχει μήκος 5,4 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 3,4 χιλιόμετρα βρίσκονται κάτω από τον Βόσπορο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δαπανηρό έργο, που κόστισε στο τουρκικό κράτος 1,15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή

Πάτρα: Άρπαξαν από παιδιά τα λεφτά από τα κάλαντα

Σε μεγάλες ομάδες και με συνοδεία... security θα αναγκαστούν να βγαίνουν για τα κάλαντα τα παιδιά, καθώς κάθε χρόνο τα κρούσματα κλοπών πολλαπλασιάζονται...

Συναγερμός έχει σημάνει για μία ακόμη χρονιά στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαίας, για την αποτροπή των επιθέσεων σε παιδιά που λένε τα κάλαντα σήμερα Σάββατο, παραμονή Χριστουγέννων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του tempo24.gr, ήδη άγνωστοι επιτέθηκαν στην οδό Κιθαιρώνος στην Πάτρα, σε παιδιά και με τη βία τους αφαίρεσαν τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει.

Αστυνομικοί έχουν ξεκινήσει τις έρευνες και τις περιπολίες για να αποφευχθούν και πάλι τυχόν άλλες επιθέσεις σε ανηλίκους.

Προυσός Ευρυτανίας: η μονή, η «Μαύρη Σπηλιά» και το προσούτο

Με αφετηρία το Καρπενήσι, ακολουθώντας στο μεγαλύτερο τμήμα την παρόχθια διαδρομή που έχει χαράξει ο Καρπενησιώτης ποταμός, οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν μιαν...
ακόμη ενδιαφέρουσα όψη της Ευρυτανίας: θαυμάσιο ανάγλυφο, επιβλητικό τοπίο με εντυπωσιακές εναλλαγές, τρεχούμενα νερά, πυκνή βλάστηση και ορθοπλαγιές, παραδοσιακά χωριά και ταβέρνες, άρρηκτα δεμένα με το φυσικό περιβάλλον.

Στην περιοχή του Προυσού δεσπόζει το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας. H μονή, χτισμένη σε απόκρημνο βράχο, ιδρύθηκε σύμφωνα με την παράδοση το 829 από τους μοναχούς Διονύσιο και Tιμόθεο, οι οποίοι έφεραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας από την Προύσα της Mικράς Aσίας. Πιθανότερο, όμως, είναι ότι το σημαντικό αυτό θρησκευτικό κέντρο ιδρύθηκε ανάμεσα στο 12ο και το 14ο αιώνα.

Tο καθολικό της μονής (ναός σταυροειδής με τρούλο) χτίστηκε το 1754 και αγιογραφήθηκε το 1785. Στα δυτικά διασώζεται κρύπτη διαμορφωμένη σε παρεκκλήσι, με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο (1810), τοιχογραφίες 13ου αιώνα (εξωτερικά) και 16ου αιώνα (εσωτερικά).

H μονή καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας, ενώ πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς τον Aύγουστο του 1944.

Στο μουσείο της μονής φυλάσσονται παλαιά χειρόγραφα και έντυπα, χειρόγραφοι κώδικες, πατριαρχικά σιγίλια, φιρμάνια, χρυσοκεντήματα, λειψανοθήκες, φορητές εικόνες, άμφια, αργυρά σκεύη, σταυροί κ.ά.

Eπίσης, υπάρχει αίθουσα με προσωπικά αντικείμενα του Kαραϊσκάκη (φορεσιά, σκούφος, ξίφος).

Ξεχωριστό αξιοθέατο στο σύγχρονο οικισμό του Προυσού αποτελεί η πρότυπη αλλαντοποιία Στρεμμένου, όπου παράγονται αλλαντικά φυσικής ωρίμασης και προϊόντα γαστρονομίας.

Στα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών παραγόμενα προϊόντα συγκαταλέγονται προσούτο, σαλάμι αέρος, χωριάτικο λουκάνικο, χοιρομέρι κρασάτο, χοιρινό φιλέτο, καπνιστό μπέικον, λόντζα από μαύρο χοίρο κ.ά.

Σε απόσταση 1,5 χλμ (και πεζοπορία 20') από τον Προυσό βρίσκεται η «Μαύρη Σπηλιά».

Το γραφικό μονοπάτι, τα τρεχούμενα νερά, τα ξύλινα γεφυράκια, οι λιμνούλες, οι μικροί καταρράκτες, η πυκνή βλάστηση (πλατάνια και έλατα), η «Μαύρη Σπηλιά», στο τέλος της διαδρομής, συνθέτουν ένα υπέροχο τοπίο.
Πηγή

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα ΚΑΛΗΝ ΕΣΠΕΡΑΝ ΑΡΧΟΝΤΕΣ

«Όχι» του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας σε υπερχρεωμένο ζευγάρι λόγω αλόγιστης λήψης δανείων

Σκληρή στάση κράτησε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας απέναντι σε υπερχρεωμένο ζευγάρι με τρία ενήλικα παιδιά, καθώς απέρριψε την...
αίτησή του για ένταξη  στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη  κάνοντας λόγο στην απόφασή γου για «αλόγιστη και συνεχόμενη λήψη δανείων» και για «δόλια περιέλευση σε αδυναμία πληρωμής».

Για την άρνηση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας να εντάξει στο νόμο Κατσέλη υπερχρεωμένο νοικοκυριό καταλογίζοντας στους αιτούντες δόλο, καθώς  και για τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης που οδήγησαν το δικαστήριο σε αυτή την κρίση το tharrosnews αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του τα εξής:

Τέλος οι καλές εποχές για τους υπερχρεωμένους, καθώς, όπως όλα δείχνουν, υπάρχει μεταστροφή στις αποφάσεις των Ειρηνοδικείων προς το αυστηρότερο, όπως είχε προαναγγελθεί τους προηγούμενους μήνες, μετά την ευκολία στις ρυθμίσεις οφειλών, ακόμα και παράλογων, τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νόμου «Κατσέλη».

Με πρόσφατες αποφάσεις του και το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας ακολουθεί τακτική σκληρότερης στάσης, «τιμωρώντας» φαινόμενα νοικοκυριών που υπερδανείστηκαν για να κάνουν πλούσια ζωή.

Λαμβάνεται, δε, σοβαρά υπ' όψιν το ζήτημα της «δόλιας αδυναμίας πληρωμής», ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τίθεται και ο «ενδεχόμενος δόλος». Αποκλείει, λοιπόν, την ένταξη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «Νόμου Κατσέλη» σε όσους είχαν προβλέψει από την αρχή ότι ήταν αδύνατο να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά συνέχισαν απτόητοι τον υπερδανεισμό (με στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες), ακόμα και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, χωρίς να φροντίσουν να διατηρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Απορριπτική

Μία πρόσφατη απορριπτική απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας αφορά ζευγάρι με τρία ενήλικα παιδιά. Η 45χρονη γυναίκα είναι αγρότισσα, ασχολείται με τα ελαιοπερίβολά της και μαζί με τις επιδοτήσεις εξασφαλίζει 283,96 ευρώ το μήνα, ενώ ο 51χρονος σύζυγός της μέχρι το καλοκαίρι ασχολούνταν με οικοδομικές εργασίες, οπότε και διέκοψε τη συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Μέχρι τότε αποκόμιζε περίπου 400 ευρώ το μήνα.

Από το 2001 έως το 2008 διατηρούσε ψητοπωλείο στο χωριό του, ενώ τον επόμενο χρόνο το μετέφερε στην Καλαμάτα και εν συνεχεία το έκλεισε. Επίσης η γυναίκα του, από το 2003 έως το 2005, διατηρούσε κατάστημα.

Η γυναίκα έχει εγγυηθεί σε τρία δάνεια του συζύγου της και σε δύο δάνεια του πατέρα της, με αποτέλεσμα σήμερα να οφείλει 215.167,52 ευρώ. Ο σύζυγός της έχει λάβει τρία επαγγελματικά δάνεια ύψους 90.675,02 ευρώ. Αμφότεροι οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία, η μεν πρώτη στον ΟΓΑ 3.059,03, ο δε 51χρονος 3.636,99 στον ΟΑΕΕ και 5.038,67 ευρώ στο Δημόσιο.

Καταλογίζει δόλο

Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας απέρριψε την αίτηση ένταξής τους στα υποχρεωμένα, κρίνοντας ότι και οι δύο προέβησαν σε υπερδανεισμό χωρίς κανέναν οικονομικό προγραμματισμό. «Προέβησαν στην αλόγιστη και συνεχόμενη λήψη δανείων, προκειμένου να προβούν σε επαγγελματικές επενδύσεις και να εξασφαλίσουν ένα επίπεδο διαβίωσης ανώτερο από αυτό που τους επέτρεπαν τα εισοδήματά τους, και για να αποπληρώσουν προηγούμενες οφειλές τους σε άλλες τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του δικαστηρίου.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε πως, όταν λάμβαναν τα δάνεια, η οικονομική τους κατάσταση ήταν καλύτερη, αντίθετα μέσα σε 8 χρόνια άνοιξαν και έκλεισαν 3 επιχειρήσεις «και, επομένως, όφειλαν εξαιτίας της επαγγελματικής τους αυτής αστάθειας να ήταν πιο συνετοί στη λήψη δανείων». Κι όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση, όλα αυτά καταδεικνύουν τη δόλια περιέλευσή τους σε αδυναμία πληρωμής: «Οι αιτούντες ενήργησαν δολίως, καθόσον εν γνώσει τους χειροτέρευσαν σε ανεξέλεγκτο βαθμό την οικονομική τους θέση και περιήλθαν έτσι δόλια σε αδυναμία πληρωμών».

Πηγή

Αχαΐα: Κρεμάστηκε 56χρονος στα Μανετέικα – Τον βρήκε ο γιος του

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία των Μανετέικων Κάτω Αχαΐας, από την...
είδηση για το τραγικό τέλος του 56χρονου Β.Μ.

Ο 56χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος από τον γιο του, μέσα σε αποθήκη, σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, ο απαγχονισμός του προήλθε από τον ίδιο και πρόκειται για αυτοκτονία.

Ο 56χρονος ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά.
Πηγή

Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση της πηγής του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες

Οι φωτογραφίες είναι από την Πηγή του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες που βρίσκεται στο...
χώρο που βρίσκεται το Μνημείο του Λεωνίδα και είναι τραβηγμένες στις 23/12/2016.
Πηγή

Άκαρπες οι έρευνες για 34χρονο ναυτικό

Συνεχίζεται η αγωνία...
για τον 34χρονο ναυτικό του Ε/Γ – Ο/Γ «Έλυρος» η τύχη του οποίου αγνοείται από τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι έρευνες που έκαναν από τις 4.30 τα ξημερώματα τα μέλη του πληρώματος μέσα στο πλοίο δεν είχαν αποτέλεσμα και καθόλη την διάρκεια της ημέρας – παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες – στήθηκε μεγάλη επιχείρηση ερευνών για τον εντοπισμό του 34χρονου ναυτικού στην θάλασσα.

Συγκεκριμένα υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. πραγματοποιήθηκαν έρευνες από οχτώ  περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο ανοιχτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο του Π.Ν., τέσσερα  παραπλέοντα και ιδιωτικό σκάφος προς εντοπισμό του στις θαλάσσιες περιοχές του Σαρωνικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους.

Παράλληλα, απογειώθηκαν ελικόπτερα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και του Π.Ν., ενώ έρευνες διενεργήθηκαν και από ξηράς με περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στις ακτές της Νεάπολης.

Οι έρευνες, με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, θα συνεχιστούν το Σάββατο, με το πρώτο φως της ημέρας.

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

Δήλωση του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου για την Ελιά Καλαμών

Μετά την “διορθωτική” παρέμβαση σχετικά με την ένταξη της ελιάς Καλαμών στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών έχοντας το συνώνυμο... «Ελιά Καλαμάτας», ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος σε δήλωσή του σημειώνει ότι:

«Είναι εξαιρετικά ατυχές το γεγονός πως για μια ακόμη φορά οι ελαιοπαραγωγοί της Αιτωλ/νίας και ιδιαίτερα της περιοχής μας απ’ όπου παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα της ποικιλίας Καλαμών, δεν θα δουν το προϊόν τους να αντιμετωπίζεται με ισότιμο και δίκαιο τρόπο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με ότι αυτό σημαίνει για το εισόδημά τους.

Ο τρόπος δε με τον οποίο χαρακτηρίσθηκε και κατόπιν «αποχαρακτηρίσθηκε» η ελιά Καλαμών / Καλαμάτας, δεν συνάδει δυστυχώς με την εφαρμογή μιας υπεύθυνης και συνολικής αγροτικής πολιτικής, η οποία να εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους παραγωγούς».

Συντάξεις: Τι αλλάζει από το 2017

Τη διαδικασία επανυπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων ή καταβλητέων κύριων συντάξεων των... φορέων κύριας ασφάλισης πλην του ΟΓΑ, καθορίζει εγκύκλιος που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος. 

Η ίδια εγκύκλιος προσδιορίζει και τον τρόπο καθορισμού του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.

Η αναπροσαρμοσμένη σύνταξη και η προκύπτουσα προσωπική διαφορά θα πρέπει να έχουν αποτυπωθεί στο οικείο πληροφοριακό σύστημα έως 01/01/2018, εφόσον καθοριστεί προηγουμένως από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ο απαιτούμενος μαθηματικός τύπος βάσει του οποίου θα γίνεται ο υπολογισμός.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, θα εναρμονιστούν οι συντάξεις όσων έχουν καταστεί συνταξιούχοι πριν την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν. 4387/2016) με τους ενιαίους κανόνες του ΕΦΚΑ (εθνική και ανταποδοτική σύνταξη).Παράλληλα θα υπάρξει προστασία των συντάξεων αυτών, με την πρόβλεψη χορήγησης προσωπικής διαφοράς, στις περιπτώσεις που το καταβαλλόμενο ποσό συντάξεων είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα προκύψει κατά το στάδιο της αναπροσαρμογής τους.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, έως 31.12.2018, οι κύριες συντάξεις συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά την 12.05.2016 διατάξεις.

Στις περιπτώσεις που το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης είναι μεγαλύτερο του ποσού που θα προκύψει κατά το στάδιο της αναπροσαρμογής, δηλαδή η διαφορά είναι θετική, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στο δικαιούχο ως προσωπική διαφορά και μετά την 01.01.2019, συμψηφιζόμενο κατ' έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Στις περιπτώσεις που το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης είναι μικρότερο του ποσού που θα προκύψει κατά το στάδιο της αναπροσαρμογής, δηλαδή η διαφορά είναι αρνητική, τότε το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς, σταδιακά και ισόποσα, εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (από 01/01/2019).

Η διαδικασία αναπροσαρμογής αφορά τις κύριες συντάξεις (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου), φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι οποίοι εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, από 01/01/2017, πλην ΟΓΑ. Από τη διαδικασία αναπροσαρμογής εξαιρούνται και οι συντάξεις που χορηγούνται από το Ταμείο Σύνταξης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζονται οι ήδη καταβαλλόμενες ή καταβλητέες κατά την 12.05.2016 συντάξεις. Συνεπώς, συντάξεις για τις οποίες η συνταξιοδοτική απόφαση εκδόθηκε, μετά την 12/05/2016, όμως η έναρξη συνταξιοδότησης ανατρέχει σε προγενέστερη ημερομηνία και υπολογίζονται με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κοινοποιούμενων διατάξεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο μέχρι τις 30/09/2016, έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του 10% των συντάξεων, ενώ η αναπροσαρμογή τους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι 31/12/2016.

Έως τις 31/12/2016, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του 40% των συντάξεων και η αναπροσαρμογή τους να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι τις 31/03/2017. Έως τις 31/03/2017, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του 70% των συντάξεων και η αναπροσαρμογή τους να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι τις 30/06/2017, ενώ έως τον προσεχή Σεπτέμβρη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του 100% των συντάξεων.

Αναπροσαρμογή καταβαλλόμενων και καταβλητέων συντάξεων

Η διαδικασία αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων περιλαμβάνει δύο διακριτά στάδια, προκειμένου να καθοριστεί, στη συνέχεια, η προσωπική διαφορά της σύνταξης για κάθε συνταξιούχο:

1. Επανυπολογισμός των συντάξεων ως προϋπόθεση για την αναπροσαρμογή (έλεγχος στοιχείων ηλεκτρονικών αρχείων)

Στο στάδιο αυτό πραγματοποιείται από τον ΕΦΚΑ ή τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, πλην της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΟΓΑ, κατ' αρχήν έλεγχος των στοιχείων, βάσει των οποίων χορηγήθηκε η ήδη καταβαλλόμενη σύνταξη, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του οικείου φορέα κοινωνικής ασφάλισης και τις λοιπές γενικές και ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πληρότητα και ορθότητα των απαιτούμενων για την αναπροσαρμογή στοιχείων των ηλεκτρονικών αρχείων.

Επισημαίνεται ότι, κατά το στάδιο αυτό, δεν ελέγχεται η ορθότητα των στοιχείων, βάσει των οποίων εκδόθηκε η σύνταξη, προκειμένου να γίνει αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής απόφασης, αλλά σκοπός είναι η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού αρχείου στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα (χρόνος ασφάλισης, συντάξιμες αποδοχές, ασφαλιστικές κλάσεις ή ασφαλιστικές κατηγορίες, ποσοστό αναπλήρωσης, πιθανή μείωση, λόγω λήψης μειωμένης σύνταξης, κ.λπ.), προκειμένου να εφαρμοστούν οι προβλέψεις των άρθρων 7, 8, 27 και 28 του ν. 4387/2016 στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Συνεπώς, οι φορείς κύριας ασφάλισης που δεν έχουν ηλεκτρονικά αρχεία που να περιλαμβάνουν τα ανωτέρω στοιχεία θα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα για τη δημιουργία τους, αναζητώντας τον προσφορότερο για το σκοπό αυτό τρόπο (π.χ. χρησιμοποίηση υφιστάμενων ηλεκτρονικών αρχείων που περιλαμβάνουν τις σχετικές πληροφορίες, χρήση στατιστικών στοιχείων από τα οποία θα προκύπτουν με ασφάλεια τα ζητούμενα στοιχεία, αναζήτηση στοιχείων στους συνταξιοδοτικούς φακέλους).

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθότητα των στοιχείων που θα καταχωρηθούν στο ηλεκτρονικό αρχείο, οι φορείς κύριας ασφάλισης θα πρέπει, στη συνέχεια να προχωρήσουν σε επανυπολογισμό των συντάξεων με χρήση του ηλεκτρονικού αρχείου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το προϊσχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Τα μεικτά ποσά σύνταξης (ακαθάριστο ποσό), που θα προκύψουν με τη χρήση του ηλεκτρονικού αρχείου, συγκρίνονται με τα μεικτά ποσά σύνταξης (ακαθάριστο ποσό) που οι φορείς χορηγούν στους συνταξιούχους. Εάν η διαφορά που προκύπτει για κάθε συνταξιούχου μεταξύ των δύο αυτών ποσών συντάξεων είναι μικρότερη, κατ' απόλυτη τιμή, του 5%, θεωρείται ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό αρχείο είναι ορθά.

Εάν, όμως, η διαφορά είναι κατ' απόλυτη τιμή μεγαλύτερη του 5%, τότε οι φορείς θα πρέπει να ανατρέξουν στο συνταξιοδοτικό φάκελο ή σε οποιαδήποτε άλλη πηγή κρίνεται πρόσφορη, για παράδειγμα με τη χρήση στατιστικών στοιχείων για όμοια χαρακτηριστικά συντάξεων, προκειμένου να επαληθευτεί η ορθότητα των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό αρχείο και να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις, ώστε η απόκλιση να μην υπερβαίνει κατ' απόλυτη τιμή το 5%.

Δεδομένου ότι για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης θα ληφθεί υπόψη το σύνολο του χρόνου ασφάλισης, είναι πιθανόν να προκύψουν διαφορές σε σχέση με το χρόνο ασφάλισης, βάσει του οποίου υπολογίστηκε η ήδη καταβαλλόμενη σύνταξη.

Για παράδειγμα, εάν ο συνταξιούχος είχε συνολικό χρόνο ασφάλισης 45 ετών, όμως, η σύνταξή του με βάση το ισχύον κατά τη συνταξιοδότησή του νομοθετικό πλαίσιο υπολογίστηκε για 40 έτη ασφάλισης, στο ηλεκτρονικό αρχείο θα πρέπει να καταχωρηθεί η πρόσθετη πληροφορία ότι ο συνολικός χρόνος ασφάλισης είναι 45 έτη.

Αντίστοιχα, εάν ο συνταξιούχος, για παράδειγμα, είχε συνολικό χρόνο ασφάλισης 15 ετών, όμως, η σύνταξή του με βάση το ισχύον κατά τη συνταξιοδότησή του νομοθετικό πλαίσιο υπολογίστηκε για 20 έτη ασφάλισης και στην περίπτωση αυτή στο ηλεκτρονικό αρχείο θα πρέπει να καταχωρηθεί και η πρόσθετη αυτή πληροφορία ότι ο συνολικός χρόνος ασφάλισης είναι 15 έτη.

Ειδική μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης, λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου, συνεπεία εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας, καθώς στις εν λόγω περιπτώσεις προβλέπεται η χορήγηση κατωτάτου ορίου ίσο με το διπλάσιο ποσό της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί στα 20 έτη ασφάλισης. Στους φορείς κύριας ασφάλισης που δεν υφίσταται η εν λόγω διάκριση και, ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί, εάν η αναπηρία ή ο θάνατος οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια, οι περιπτώσεις αυτές θα αντιμετωπίζονται, όπως η συνταξιοδότηση για κοινή νόσο.

Αντίστοιχα, δεδομένου ότι για τις συντάξεις που χορηγούνται, βάσει του ν. 612/1977, προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις ως προς το ύψος της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης, οι περιπτώσεις υφιστάμενων συνταξιούχων με το ν.612/1977 θα πρέπει να υπάρξει διάκρισή τους σε σχέση με τους λοιπούς συνταξιούχους.

Όσον αφορά στους διπλοσυνταξιούχους (παράλληλη λήψη δύο ή περισσότερων συντάξεων από ίδιο δικαίωμα), θα πρέπει να υπάρξει διάκρισή τους σε σχέση με τους δικαιούχους μίας σύνταξης, καθώς στην περίπτωσή τους θα πρέπει να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 36 του ν. 4387/2016 περί παράλληλης ασφάλισης.

Ειδικά, οι υπηρεσίες του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, δεδομένου ότι η αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων αφορά και τη λήψη παροχής από τον κλάδο μονοσυνταξιούχων, θα πρέπει να καταχωρήσουν στο ηλεκτρονικό αρχείο το χρόνο ασφάλισης που πραγματικά έχει διανυθεί στην ασφάλιση του κλάδου, καθώς η αναπροσαρμογή της παροχής θα γίνει με βάση το χρόνο παραμονής στον κλάδο και όχι με βάση τα έτη ασφάλισης που λήφθηκαν υπόψη κατά τη συνταξιοδότηση.

Επισημαίνεται ότι οι φορείς κύριας ασφάλισης που διαθέτουν ελεγμένα τα απαραίτητα για την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή, δεν χρειάζεται να προχωρήσουν στις ανωτέρω ενέργειες και μπορούν να προχωρήσουν στο δεύτερο στάδιο της αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων.

2. Αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανυπολογισμού (επανελέγχου) των καταβαλλόμενων συντάξεων και τη δημιουργία κατάλληλου ηλεκτρονικού αρχείου, εφόσον δεν υφίσταται ήδη σχετικό αρχείο, οι φορείς κύριας ασφάλισης προχωρούν στη διαδικασία αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων.

Με βάση τις προβλέψεις του ν. 4387/2016 (άρθρα 7, 8, 27 και 28), η χορηγηθείσα σύνταξη αποτελεί το άθροισμα της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης. Συνεπώς, για κάθε συνταξιούχο (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) θα υπολογιστεί, με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισης, η δικαιούμενη εθνική και ανταποδοτική σύνταξη.

Όσον αφορά στην αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, λόγω θανάτου, αναπροσαρμόζεται το ποσό της σύνταξης, λόγω θανάτου, σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία, όμως το νέο ποσό της σύνταξης, λόγω θανάτου, που προκύπτει, μετά την αναπροσαρμογή και η προσωπική διαφορά επιμερίζεται μεταξύ των δικαιοδόχων, σύμφωνα με τα ποσοστά που προβλέπονται από το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο.

Εθνική σύνταξηΗ εθνική σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα έτη ασφάλισης και, συνεπώς, κυμαίνεται από 345,60 ευρώ (για χρόνο ασφάλισης, μέχρι 15 έτη) έως 384,00 ευρώ (για χρόνο ασφάλισης 20 και πλέον έτη). Για τους συνταξιούχους, λόγω γήρατος, η εθνική σύνταξη δεν μειώνεται με βάση τα έτη διαμονής στην Ελλάδα, συνεπώς θεωρείται ότι σε όλες τις περιπτώσεις αποδεικνύεται διαμονή 40 ετών στην Ελλάδα από το 15ο έτος της ηλικίας έως την ηλικία συνταξιοδότησης.

Για τους συνταξιούχους, λόγω γήρατος, με μειωμένη σύνταξη, η εθνική σύνταξη καταβάλλεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 7 του ν.4387/2016. Για τους συνταξιούχους, λόγω αναπηρίας, που έχουν συνταξιοδοτηθεί από φορείς κύριας ασφάλισης που προβλέπουν την καταβολή μειωμένης σύνταξης ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας (για παράδειγμα το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), η εθνική σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας.

Σε περίπτωση, όμως, που η σύνταξη καταβάλλεται από φορέα κύριας ασφάλισης που δεν προβλέπει την καταβολή μειωμένης σύνταξης ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας (για παράδειγμα ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ για τους παλαιούς ασφαλισμένους), η εθνική σύνταξη καταβάλλεται χωρίς μείωση, θεωρώντας ότι ο συνταξιούχος έχει αναπηρία άνω του 80%.

Για τους συνταξιούχους, λόγω γήρατος, με τις ειδικές διατάξεις του ν. 612/1977, καταβάλλεται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης (384,00 ευρώ), ανεξαρτήτως του χρόνου ασφάλισης, χωρίς καμία μείωση, λόγω διαμονής ή ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας, όπως άλλωστε προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 7 και 27 του ν. 4387/2016. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται αντίστοιχα και για τον υπολογισμό εθνικής σύνταξης σε συνταξιούχους, λόγω θανάτου, ανάλογα με το εάν ο θανών ήταν συνταξιούχος λόγω γήρατος ή αναπηρίας ή γήρατος, με τις ειδικές διατάξεις του ν. 612/1977.

Εάν ο χρόνος ασφάλισης, όπως αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό αρχείο, δεν είναι σε ακέραια έτη, αλλά υπάρχει και πλεονάζον χρόνος, για τον επιπλέον αυτό χρόνο οι συνταξιούχοι λαμβάνουν αναλογία της εθνικής σύνταξης, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης.

Ανταποδοτική σύνταξηΓια τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης εφαρμόζονται τα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπονται στο άρθρο 8 του ν. 4387/2016, με το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης να προκύπτει κλιμακωτά ανάλογα με τα έτη ασφάλισης που είχε ο συνταξιούχος κατά τη συνταξιοδότησή του (και τα οποία μπορεί να διαφοροποιούνται, όπως προαναφέρθηκε, από τα έτη ασφάλισης, βάσει των οποίων υπολογίστηκε η σύνταξη με βάση το προγενέστερο ανά φορέα κύριας ασφάλισης νομοθετικό πλαίσιο).

Και στην περίπτωση αυτή, εάν ο χρόνος ασφάλισης, όπως αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό αρχείο, δεν είναι σε ακέραια έτη, αλλά υπάρχει και πλεονάζον χρόνος, για τον επιπλέον αυτό χρόνο υπολογίζεται αναλογία του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης).

Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με συνυπολογισμό πλασματικού χρόνου ασφάλισης χωρίς εξαγορά (χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας, λήψης σύνταξης αναπηρίας κ.λπ.), ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό μόνο της εθνικής σύνταξης, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης.

Για τους συνταξιούχους, λόγω γήρατος, με τις ειδικές διατάξεις του ν. 612/1977, η ανταποδοτική σύνταξη υπολογίζεται για 35 έτη ασφάλισης και όχι με βάση τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης, εκτός και εάν ο πραγματικός χρόνος είναι μεγαλύτερος των 35 ετών.

Στην περίπτωση της αναπροσαρμογής των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, δεν αναζητούνται οι συντάξιμες αποδοχές, αλλά ως βάση για την αναπροσαρμογή της κύριας σύνταξης λαμβάνεται ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου υπολογίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη. Για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, βάση αποτελεί ο συντάξιμος μισθός που προέκυψε στον απονέμοντα φορέα.

Σε περίπτωση που ο συντάξιμος μισθός συνδέεται με ασφαλιστικές κατηγορίες ή ασφαλιστικές κλάσεις ή τεκμαρτά ποσά, ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται, αφού ληφθεί υπόψη η τρέχουσα τιμή τους κατά την 13/05/2016. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ως συντάξιμος μισθός υπολογίζεται σε τρέχουσες τιμές με τη χρήση των ποσοστών αναπροσαρμογής των συντάξεων που έχουν μεσολαβήσει από την ημερομηνία συνταξιοδότησης έως την 13/05/2016.

Συνεπώς, στην περίπτωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπου οι συνταξιούχοι κατά τον υπολογισμό της σύνταξής τους είχαν καταταγεί με βάση τις αποδοχές τους σε ασφαλιστικές κλάσεις, ως συντάξιμος μισθός για την αναπροσαρμογή της σύνταξης λαμβάνεται το 25πλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου της ασφαλιστικής κλάσης, όπως έχει διαμορφωθεί από 01/10/2008. Για παράδειγμα, εάν ο συνταξιούχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει καταταχθεί στην 26η ασφαλιστική κλάση, έχοντας συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης, ως συντάξιμος μισθός για την αναπροσαρμογή της σύνταξης θεωρείται το ποσό των 2.198,25 ευρώ (25 x 87,93 ευρώ). Συνεπώς, η ανταποδοτική σύνταξη για 35 έτη ασφάλισης ανέρχεται σε 2.198,25 ευρώ x 33,81% = 743,23 ευρώ.

Προσωπική διαφοράΜετά την αναπροσαρμογή της κύριας σύνταξης, συγκρίνεται το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο με το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης.

Η διαφορά που προκύπτει αποτελεί την προσωπική διαφορά του συνταξιούχου. Εάν η προσωπική διαφορά είναι θετική, εξακολουθεί να καταβάλλεται στο συνταξιούχο και μετά την 01/01/2019, μέχρι την οριστική εξάλειψή της και το συμψηφισμό της με μελλοντικές αυξήσεις των συντάξεων. Εάν είναι αρνητική, δηλαδή το ποσό της σύνταξης με το νέο καθεστώς είναι υψηλότερο σε σχέση με εκείνο που έχει υπολογιστεί, βάσει του προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου, τότε, προσαυξάνεται το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης σταδιακά.

Για τον καθορισμό της προσωπικής διαφοράς, συγκρίνεται το καθαρό προ φόρου ποσό σύνταξης με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο, (δηλαδή το ακαθάριστο ποσό σύνταξης, αφαιρουμένων των κρατήσεων για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, της εισφοράς του άρθρου 44 παρ. 11 του ν. 3986/2011, της εισφοράς του ν. 4024/2011 (άρθρο 2 παρ. 1 και 2), του ν. 4051/2012 (άρθρο 6 παρ. 1), της ΥΑ 476/2012 (ΦΕΚ 499, Β') και του ν. 4093/2012 (άρθρο πρώτο παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ5 περ. 1 και παρ. Β υποπαρ. Β3 περ. α) και της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, όπως αυτή υπολογίζεται με τις ρυθμίσεις του ν. 4387/2016), με το καθαρό προ φόρου ποσό με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, (δηλαδή το ακαθάριστο ποσό της σύνταξης, αφαιρουμένων της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, της εισφοράς του άρθρου 44 παρ. 11 του ν. 3986/2011 και της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, όπως αυτή υπολογίζεται με τις ρυθμίσεις του ν. 4387/2016).

Επιπλέον, θα πρέπει οι φορείς να προχωρήσουν στον καθορισμό προσωπικής διαφοράς ανά συνταξιούχο που αφορά στην εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ και στην εισφορά ασθενείας.

Στις περιπτώσεις που στο συνταξιούχο καταβάλλεται οικογενειακό επίδομα ή έχει λάβει μειωμένη σύνταξη, μετά την ισχύ του ν. 4336/2015 και υπόκειται στην προβλεπόμενη από το νόμο αυτό πρόσθετη μείωση, ύψους 10%, μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους ορίου συνταξιοδότησης ή λαμβάνει το οργανικό ποσό της σύνταξης (και όχι το προβλεπόμενο ανά φορέα κύριας ασφάλισης κατώτατο όριο) μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, οι φορείς κύριας ασφάλισης θα υπολογίζουν την προσωπική διαφορά, λαμβάνοντας υπόψη την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος ή την αντίστοιχη μείωση του ποσού της σύνταξης.

Σε περίπτωση, όμως, που μελλοντικά υπάρξει διαφοροποίηση των στοιχείων αυτών, (διακοπή καταβολής οικογενειακού επιδόματος, συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη, συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας), οι φορείς θα προχωρούν σε νέο υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑΑσφαλισμένος με 40 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ δικαιούται ανταποδοτική σύνταξη ύψους 428 ευρώ υπολογιζόμενη ως ακολούθως: (15*0,77%)+(3*0,84%)+(3*0,90%)+ (3*0,96%)+(3*1,03%)+(3*1,21%)+(3*1,42%)+ (3*1,59%)+(3*1,80%)+(1*2,00%))*1.000 = 42,8%*1.000 = 428 ευρώ.

Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με 10.635 ημέρες ασφάλισης (10.635:300=35,45 έτη ασφάλισης) και συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ δικαιούται ανταποδοτική σύνταξη ύψους 345,3 ευρώ υπολογιζόμενη ως ακολούθως: (15*0,77%)+(3*0,84%)+(3*0,90%)+(3*0,96%)+(3*1,03%)+(3*1,21%)+(3*1,42%)+ (2,45*1,59%))*1.000 = 34,53%*1.000 = 345,3 ευρώ.

Μισθωτός με πλήρη απασχόληση από την 1.1.2002 μέχρι την 31.7.2020 υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης λόγω γήρατος την 1.8.2020 σε ηλικία 63 ετών και 12.000 ημέρες ασφάλισης). Αποδοχές επί των οποίων κατεβλήθησαν εισφορές υπέρ Κλάδου Σύνταξης από 1.1.2002 έως 31.7.2020 : 216.000 ευρώ. Χρόνος ασφάλισης από 1.1.2002 έως 31.7.2020 : 223 μήνες. Άρα, Συντάξιμες Αποδοχές = 216.000/223=968,61 ευρώ.

Ανταποδοτική Σύνταξη: 968,61*42,8% (ποσοστό αναπλήρωσης των 12.000 η.α.)=414,57 ευρώ (ο ίδιος θα δικαιωθεί και εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ, δεδομένου ότι επιπρόσθετα έχει πάνω από 40 έτη διαμονής στη χώρα μεταξύ 15ου και 63ου έτους της ηλικίας του). Άρα η συνολική σύνταξή του ανέρχεται σε 384+414,57=798,57 ευρώ.

Μέρκελ: Θα αυξήσουμε τον αριθμό των απελάσεων

Η γερμανίδα...
καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι είπε στον τυνήσιο ομόλογό της Μπετζί Καΐντ Εσέσμπσι σε τηλεφωνική συνομιλία τους πως η κυβέρνησή της θέλει να επιταχύνει την απέλαση όσων η αίτηση ασύλου τους έχει απορριφθεί και να αυξήσει τον αριθμό των απελάσεων.

Σε δηλώσεις μετά τη δολοφονία από την ιταλική αστυνομία ενός τυνήσιου αιτούντα άσυλο ο οποίος συνδέεται με την επίθεση με φορτηγό σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, η Μέρκελ είπε πως το συμβάν εγείρει πολλά ερωτήματα και η κυβέρνησή της θα λάβει μέτρα για να βελτιώσει την ασφάλεια.

«Έχουμε επίσης σημειώσει πρόοδο φέτος στο πολύ σημαντικό θέμα της απέλασης τυνήσιων πολιτών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη Γερμανία», είπε η Μέρκελ. «Είπα στον τυνήσιο πρόεδρο πως πρέπει να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία απέλασης και να αυξήσουμε τον αριθμό όσων στέλνονται πίσω».

Νεκρός σε περιοχή της Καλαμπάκας βρέθηκε 55χρονος από τον Τύρναβο

Ένας 55χρονος βρέθηκε πριν από λίγη ώρα νεκρός στην περιοχή του Μουργκανίου...

Για το περιστατικό ειδοποιήθηκε η Αστυνομία Καλαμπάκας, ενώ η σορός του μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της ιστοσελίδας tameteora.gr, ο 55χρονος ήταν άστεγος και καταγόταν από χωριό του Τυρνάβου. Τον τελευταίο καιρό περιφερόταν και κοιμόταν στην περιοχή του λατομείου του Μουργκανίου και ο θάνατός του επήλθε συνεπεία προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

ΕΤΕπ: Σύμβαση τιτλοποίησης 250 εκατ. ευρώ με Alpha Bank

Την υπογραφή σύμβασης τιτλοποίησης ύψους 250 εκατ. ευρώ με την Alpha Bank με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το οποίο αποτελεί τον...
πυρήνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, που έχει θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ επισήμανε ότι η σημαντική αυτή πράξη, η οποία έχει στόχο να αποκαταστήσει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε προσιτή χρηματοδότηση μέσα από τη συμμετοχή της ΕΤΕπ ως βασικού επενδυτή σε μια συναλλαγή τιτλοποίησης την οποία διενήργησε η Alpha Bank.

Η σύμβαση με την Alpha Bank υπογράφηκε σε δημόσια τελετή στην Αθήνα παρουσία του προέδρου της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ και του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank Δημήτριου Μαντζούνη.

Η συναλλαγή στηρίζεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, που είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν δήλωσε: «Η σημερινή υπογραφή στην Αθήνα αποτελεί άλλο ένα δείγμα της επιτυχίας του ΕΤΣΕ στην Ελλάδα, η οποία ωφελεί ιδίως τις επιχειρήσεις της χώρας. Η Ελλάδα έχει ήδη αξιοποιήσει τις χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη και είναι απολύτως προς το συμφέρον μας το να συνεχίσει η χώρα να αλλάζει πορεία κινούμενη προς την κατεύθυνση της διατηρήσιμης απασχόλησης και ανάπτυξης. Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα σε αυτήν την προσπάθεια αυξάνοντας τις δυνατότητες πρόσβασης σε πιστώσεις».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Μαντζούνης, δήλωσε τα εξής: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής τιτλοποίησης δανείων ΜΜΕ αποτελεί σημαντικό βήμα για την αναζωογόνηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της ελληνικής οικονομίας. Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και μιας διεθνούς επενδυτικής τράπεζας. Η συμμετοχή τους αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της αγοράς προς την Alpha Bank και το επιχειρηματικό της χαρτοφυλάκιο».

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ κ.Χόιερ πρόσθεσε: «Πρόκειται για την έβδομη πράξη που διενεργεί ο Όμιλος ΕΤΕπ στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ στην Ελλάδα. Η συναλλαγή αυτή αυξάνει το συνολικό ύψος των πράξεων που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ σε περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ και τοποθετεί την Ελλάδα μεταξύ των τεσσάρων χωρών που έχουν λάβει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν στήριξη από το ΕΤΣΕ».

«Αυτό αποδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο της ΕΤΕπ και ανταποκρίνεται σε έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του ΕΤΣΕ: την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών, παράλληλα με τα κεφάλαια από τους ιδίους πόρους της ΕΤΕπ και την εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερος θετικός αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα, η στήριξη επιχειρήσεων που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και η προώθηση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης των νέων. Η συναλλαγή αυτή αποτελεί είναι επίσης ένα πρώτο βήμα που θα βοηθήσει μια μεγάλη ελληνική τράπεζα να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές», πρόσθεσε ο Πρόεδρος κ.Χόιερ.

Η σύμβαση που υπογράφηκε σήμερα συμπεριλαμβάνει την πρωτοβουλία της ΕΤΕπ «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης - Επενδύσεις για τους νέους», μέσω της οποίας προσφέρονται ανταγωνιστικά επιτόκια στις επιχειρήσεις που προάγουν την απασχόληση των νέων. Η σύμβαση θα συμβάλει ενεργά και αποφασιστικά στην ενίσχυση Ελλήνων επιχειρηματιών, την προώθηση της διατηρήσιμης ανάπτυξης και την τόνωση της απασχόλησης των νέων.

Η ΕΤΕπ εγκαινίασε την πρωτοβουλία «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης - Επενδύσεις για τους νέους» τον Ιούλιο 2013. Πρόκειται για το πρώτο δανειοδοτικό πρόγραμμα της Τράπεζας που αφορά ειδικά τη στήριξη των νέων. Συμπληρώνοντας τις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές υπέρ της απασχόλησης των νέων, η πρωτοβουλία χρηματοδοτεί προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, προγράμματα κινητικότητας φοιτητών και μαθητευομένων και στοχεύει στην αντιμετώπιση της έλλειψης θέσεων απασχόλησης για νέους στις μικρότερες επιχειρήσεις.

Πηγή

ΛΑΘΡΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΞΗΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΠΕΤΑΞΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ….!!ΑΥΤΟΥΣ ΤΑΙΖΟΥΜΕ!

Τις κατέγραψε και δημοσίευσε στο Facebook ο αντιδήμαρχος της πόλης Ηλίας Γκότσης…
Η καταστροφή έγινε τα ξημερώματα από ομάδα ΛΑΘΡΟΠΙΘΗΚΩΝ ατόμων που δεν αναγνωρίστηκαν…

Πηγη serraikanea.gr

Πανικός από φωτιά σε διαμέρισμα - Έγινε στάχτη μέσα σε λίγα λεπτά

Έντρομοι οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν τη φωτιά να επεκτείνεται και να καταπίνει τα πάντα. Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο...

Ολοσχερώς καταστράφηκε το διαμέρισμα στον 3ο όροφο πολυκατοικίας στην Κόρινθο, από φωτιά που ξέσπασε στην οδό Εθνικής Ανεξαρτησίας Στο σημείο έσπευσαν 3 πυροσβεστικά οχήματα με 6 πυροσβέστες που επιχείρησαν στην κατάσβεση, αλλά δεν κατάφεραν να σώσουν το σπίτι. Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν αποσαφηνιστεί...

Ευχές και κάλαντα στη Δήμαρχο Λεβαδέων

Μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς τραγούδησαν τα κάλαντα σήμερα  στη Δήμαρχο Λεβαδέων και αντάλλαξαν ευχές για καλές γιορτές και ευτυχισμένη νέα χρονιά.
Η Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή θα δεχθεί ευχές και κάλαντα αύριο παραμονή Χριστουγέννων στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Παλιό Δημαρχείο, 11:00 12:00 από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λεβαδέων, από σχολεία, φορείς και δημότες.

ΕΥΧΕΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ


ΤΩΡΑ: Κλειστή η Λ. Παρνηθος

Λόγω χιονόπτωσης η κίνηση των οχημάτων στη Λ.Παρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς Καζίνο διεξάγεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων...

Επίδομα θέρμανσης 2017: Πόσο θα πάρουν οι δικαιούχοι ανάλογα με το εισόδημα και το ακίνητο (πίνακες)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επίδομα θέρμανσης 2017: Πόσο θα πάρουν οι δικαιούχοι ανάλογα με το εισόδημα και το ακίνητο (πίνακες) ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ2017ΑΚΙΝΗΤΑΕΙΣΟΔΗΜΑΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ 2017 19/12/2016 - 14:32 Αξιολόγηση:4.36 1 2 3 4 5 (11ψήφοι) Share Like us Tweet Follow us Plus One Του Γιώργου Παλαιτσάκη Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα για το επίδομα θέρμανσης 2017 σε όλη τη χώρα-Σε ποιές περιοχές οι δικαιούχοι θα εισπράξουν ποσά αυξημένα κατά 60% έως και 87,5%-Τι αλλάζει σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην σχετική κοινή υπουργική απόφαση Περίπου 500.000 νοικοκυριά αναμένεται να λάβουν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης από 37,50 έως 625 ευρώ για την περίοδο από 15-10-2016 έως 30-4-2017, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Όσοι δικαιούχοι υποβάλουν αιτήσεις μέχρι 31-12-2016 θα προλάβουν να εισπράξουν το επίδομα εν όλω ή εν μέρει μέχρι τις 31-1-2017. Όσοι υποβάλουν τις αιτήσεις από την 1η-1-2017 μέχρι την 31η-5-2017 θα εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται στο τέλος Ιουνίου 2017. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, η οποία υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου, οι κάτοικοι του νομού Έβρου, καθώς επίσης και οι κάτοικοι ορεινών Δήμων σε 20 νομούς της χώρας θα εισπράξουν φέτος αυξημένα ποσά επιδόματος. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δικαιούνται ποσά που αντιστοιχούν σε Γεωγραφικές Ζώνες ανώτερες από αυτές στις οποίες εντάσσονταν μέχρι πέρυσι. Επίσης, όσοι φορολογούμενοι -ετερόφιλοι ή ομόφυλοι - έχουν συνάψει κατά τη διάρκεια του 2015 σύμφωνα συμβίωσης θα κριθούν για το εάν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης με βάση τα πιο ευνοϊκά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των εγγάμων, ενώ μέχρι πέρυσι εκρίνοντο με βάση τα λιγότερο ευνοϊκά κριτήρια των αγάμων. Από την άλλη πλευρά όσοι φορολογούμενοι πληρούν κανονικά τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά κατέχουν τρία ή περισσότερα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας σε Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα τα οποία αντιστοιχούν σε περισότερα από 2 αυτοκίνητα, ακόμη κι αν έχουν δηλώσει ακινησία γι' αυτά και ουσιαστικά δεν τα χρησιμοποιούν παύουν πλέον να δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης! Κατά τα λοιπά, η κοινή υπουργική απόφαση Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Παπανάτσιου δεν προβλέπει αλλαγές στα κριτήρια και τον τρόπο χορήγησης ούτε και στο ύψος του επιδόματος θέρμανσης. Αναλυτικά, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση: 1) Δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης είναι: - Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2015 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η-1-2016 κατείχαν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ. - Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2015 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2016 κατείχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. - Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2015 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και κατείχαν την 1η-1-2016 αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο. Από τη χορήγηση του επιδόματος εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα αναγράψουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του 2017 ότι φιλοξενούνται, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διέθεταν εντός του 2015 επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928  κυβικών εκατοστών παλαιότητας μέχρι 10 ετών ή σκάφη άνω των 5 μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης. Εξαιρούνται επίσης και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία το 2015 διέθεταν περισσότερα από δύο επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων τα οποία αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 2 αυτοκίνητα, ανεξάρτητα εάν αυτά είναι σε ακινησία. 2) Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης χορηγείται για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης της κύριας κατοικίας κάθε δικαιούχου, είτε αυτή είναι ιδιόκτητη, είτε ενοικιαζόμενη είτε δωρεάν παραχωρηθείσα. Το επίδομα ανέρχεται και φέτος σε 0,25 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου που έχει αγοράσει ή θα αγοράσει ο δικαιούχος την περίοδο από 15 Οκτωβρίου 2016 έως 30 Απριλίου 2017. Ωστόσο, η ποσότητα λίτρων για την οποία θα επιδοτηθεί τελικά ο κάθε δικαιούχος-καταναλωτής με το επίδομα περιορίζεται σε συγκεκριμένα επίπεδα που διαφέρουν ανάλογα με την Γεωγραφική Ζώνη στην οποία κατοικεί. Για τους σκοπούς για τους οποίους θεσπίστηκε το επίδομα θέρμανσης, η Ελληνική επικράτεια έχει χωριστεί σε 4 Γεωγραφικές Ζώνες με κριτήρια κλιματικά (βλ. σχετικό πίνακα). Στην Α' Γεωγραφική Ζώνη το ανώτατο όριο επιδοτούμενης ποσότητας φθάνει στα 25 λίτρα ανά τ.μ. κύριας κατοικίας, στη Β' Ζώνη στα 15 λίτρα ανά τ.μ., στη Γ' Ζώνη στα 8 λίτρα ανά τ.μ. και στην Δ’ Ζώνη στα 5 λίτρα ανά τ.μ.  Επίσης, το ανώτατο όριο επιφάνειας πρώτης κατοικίας για το οποίο θα χορηγείται το επίδομα είναι τα 80 τ.μ. για κάθε άγαμο δικαιούχο και τα 100 τ.μ. για κάθε έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης ή μονογονεϊκή οικογένεια. Βάσει των κριτηρίων αυτών, τα ανώτατα όρια κατανάλωσης για τα οποία χορηγείται το επίδομα κυμαίνονται από 400 έως 2.500 λίτρα, ανάλογα με τη Γεωγραφική Ζώνη στην οποία υπάγεται κάθε δικαιούχος και την οικογενειακή του κατάσταση, ενώ τα συνολικά ποσά του επιδόματος θα κυμανθούν από 37,50 έως και 625 ευρώ, σύμφωνα και με τους αναλυτικούς πίνακες που παραθέτουμε. Φέτος, ο νομός 'Εβρου μεταφέρθηκε από τη Β' Ζώνη, όπου το ανώτατο όριο επιδοτούμενης καταναλωθείσας ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης ανερχόταν σε 15 λίτρα ανά τ.μ. κύριας κατοικίας στην Α' Ζώνη, όπου το όριο αυτό ανέρχεται σε 25 λίτρα ανά τ.μ. Συνεπώς, οι κάτοικοι του νομού αυτού που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν ποσά επιδόματος αυξημένα κατά 66,6% σε σύγκριση με πέρυσι. 3) Οι Δήμοι που κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3852/2010 ορίζονται ως "ορεινοί" (βλ. σχετικό πίνακα) εντάσσονται φέτος στην αμέσως ανώτερη Ζώνη από αυτήν στην οποία ανήκει ο νομός στον οποίο ανήκουν. Αυτό σημαίνει ότι: α) Όσοι "ορεινοί" Δήμοι βρίσκονται ήδη στην Α' Ζώνη όπου χορηγείται η υψηλότερη επιδότηση δεν θα έχουν περαιτέρω ευνοϊκή μεταχείριση. Παράδειγμα, ο Δήμος Πρεσπών του νομού Φλώρινας. Ο νόμος αυτός βρίσκεται ήδη στην Α' Ζώνη, την ανώτερη, οπότε ο Δήμος Πρεσπών δεν μπορεί να ενταχθεί σε ανώτερη Ζώνη. Συνεπώς, για τους κατοίκους του Δήμου αυτού το επίδομα θα παραμείνει ίδιο με πέρυσι. β) Οι κάτοικοι των "ορεινών" Δήμων των νομών της Β' Ζώνης δικαιούνται φέτος το επίδομα που αντιστοιχεί στην Α'΄Ζώνη. Δικαιούνται δηλαδή επίδομα αυξημένο κατά 66,6% σε σύγκριση με πέρυσι. Π.χ. οι κάτοικοι του Δήμου Νότιας Κυνουρίας ο οποίος ανήκει στο ν. Αρκαδίας εντάσσονται κανονικά στη Β' Ζώνη, επειδή η Ζώνη αυτή περιλαμβάνει το νομό Αρκαδίας. Όμως επειδή ο Δήμος τους έχει χαρακτηριστεί "ορεινός" βάσει του άρθρου 1 του ν. 3852/2010 εντάσσονται από φέτος στην Α' ζώνη, οπότε θα λάβουν επίδομα αυξημένο κατά 66,6%. γ) Οι κάτοικοι των "ορεινών" Δήμων των νομών της Γ' Ζώνης δικαιούνται φέτος το επίδομα που αντιστοιχεί στην Β' Ζώνη. Δικαιούνται δηλαδή επίδομα αυξημένο κατά 87,5% σε σύγκριση με πέρυσι. Π.χ. οι κάτοικοι του Δήμου Θέρμου, ο οποίος ανήκει στο ν. Αιτωλοακαρνανίας εντάσσονται κανονικά στη Γ' Ζώνη, επειδή η Ζώνη αυτή περιλαμβάνει το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Όμως επειδή ο Δήμος τους έχει χαρακτηριστεί "ορεινός" εντάσσονται από φέτος στην Β' Ζώνη, οπότε θα λάβουν επίδομα αυξημένο κατά 87,5%. δ) Οι κάτοικοι των "ορεινών" Δήμων των νομών της Δ' Ζώνης δικαιούνται φέτος το επίδομα που αντιστοιχεί στην Γ' Ζώνη. Δικαιούνται δηλαδή επίδομα αυξημένο κατά 60% σε σύγκριση με πέρυσι. Π.χ. οι κάτοικοι του Δήμου Επιδαύρου, ο οποίος ανήκει στο ν. Αργολίδας εντάσσονται κανονικά στη Δ' Ζώνη, επειδή η Ζώνη αυτή περιλαμβάνει το νομό Αργολίδας. Όμως επειδή ο Δήμος τους έχει χαρακτηριστεί "ορεινός" εντάσσονται από φέτος στην Γ' ζώνη, οπότε θα λάβουν επίδομα αυξημένο κατά 60%. Ουσιαστικά, οι «ορεινοί» Δήμοι των νομών της Β’, της Γ’ και της Δ’ Ζώνης εντάσσονται στην Α’, Β΄και Γ΄ Ζώνη αντίστοιχα, με συνέπεια οι κάτοικοί τους να δικαιούνται φέτος επιδόματα θέρμανσης αυξημένα κατά 66,6%, 87,5% και 60%, αντίστοιχα. 4) Για την είσπραξη του επιδόματος, κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει αίτηση ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής στο σύστημα ΤΑΧISnet στην ιστοσελίδα www.gsis.gr, προκειμένου να ενταχθεί στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Σε όσους υποβάλουν τις αιτήσεις μέχρι τις 31-12-2016, το τμήμα του επιδόματος το οποίο αντιστοιχεί στις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που θα έχουν αγοράσει μέχρι την ημερομηνία αυτή θα καταβληθεί μέχρι τις 31-1-2017. Σε όσους υποβάλουν αιτήσεις κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2017 έως την 31η-5-2017 το επίδομα θα καταβληθεί έως τις 30-6-2017. 0 Δήμοι που χαρακτηρίζονται "ορεινοί"   ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ   Θέρμου   ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ   Επιδαύρου   ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ   Νότιας Κυνουρίας και Βόρειας Κυνουρίας ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΗΣ   Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων   ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ   Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας   ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ   Δεσκάτης   ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ Κάτω Νευροκοπίου και Παρανεστίου   ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ   Αγράφων    ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ   Βιάννου   ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ   Φιλιατών   ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ   Κόνιτσας, Πωγωνίου, Βόρειων Τζουμέρκων, Μετσόβου και Ζαγορίου   ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ   Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα   ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ   Νεστορίου   ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ   Νεμέας   ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ   Οροπεδίου Λασιθίου   ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ   Ζαγοράς – Μουρεσίου   ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   Δυτικής Μάνης    ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ   Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου και Ανωγείων.   ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ Πρεσπών   ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ   Σφακιών και Καντάνου - Σελίνου

www.dikaiologitika.gr