Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

Giovanni Haratsis

ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΑΜΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΜΗΛΙΟ ΤΑΞΙΔΙ...''ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΙΑ'' ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 21:30 ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ''ΜΠΑΡΜΠΑ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΙΠΙΖΑ ΚΑΙ ΝΤΑΟΥΛΙ..ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ...''ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ''

E-STEREA.GR


Μια 14χρονη σκοτώθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε 18χρονος

Αυτοκίνητο, που οδηγούσε 18χρονος, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα ένα 14χρονο κορίτσι στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας...


Το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στις 20:00 το βράδυ της Παρασκευής, μέσα στην πόλη, στην οδό Ελ. Βενιζέλου. Η 14χρονη μεταφέρθηκε με βαριά τραύματα στο νοσοκομείο και τα ξημερώματα κατέληξε.


Ο 18χρονος οδηγός συνελήφθη, ενώ διαπιστώθηκε πως δεν είχε δίπλωμα στην κατοχή του.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αλεξάνδρειας.

Man Kisses King Cobra

Παναγιώτης Αγνιάδης

Στηρίζουμε κάθε καινοτόμα πρωτοβουλία, στηρίζουμε τον θεσμό των Επιχειρηματικών Αγγέλων. Ένα νέο θεσμό για ίδρυση νέων επιχειρήσεων, οι οποίες ενισχύουν το ταλέντο, τις γνώσεις και τις καινοτόμες ιδέες των Ελλήνων.Γ. Καββαθάς: "Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Καλιφόρνια της Ευρώπης" @PRAXIS 02 03 17

Όπως είπε, τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί η Συνομοσπονδία ανέρχονται στα 20 δις ευρώ, και στο σύνολό τους είναι διαχειρίσιμα.

Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Οι τέσσερις άξονες της επίσκεψης του Γάλλου πρωθυπουργού στην Αθήνα

Μια εξόχως σημαντική επίσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, μεσούσης της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς...
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο αποκαλούμενος και ως «άνθρωπος των ειδικών αποστολών» στη γαλλική πολιτική σκηνή, βρίσκεται στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη με τέσσερις άξονες:

Αξιολόγηση
Επενδύσεις
Μέλλον της Ευρώπης
Μεταναστευτικό
Όσον αφορά τον πρώτο άξονα, το κλείσιμο της αξιολόγησης, το Παρίσι είχε φροντίσει από χθες να δώσει τη δική του «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης: διεμήνυσε, έτσι, ότι ελπίζει σε συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, πριν τις 20 Μαρτίου, αλλά και σε οριστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2018.

Όπως, άλλωστε, υπενθύμιζαν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης σε επικοινωνία με το ΑΠΕ -ΜΠΕ, «παραδοσιακά η Γαλλία έχει σταθεί στο πλευρό των ελληνικών θέσεων. Με εποικοδομητικό ρόλο απέναντι στις ακραίες θέσεις μερίδας των δανειστών». Επιπροσθέτως, καθοριστική ήταν η στάση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ στην επίτευξη της συμφωνίας το καλοκαίρι του 2015.

Για τις επενδύσεις στη χώρα μας, σημειώνεται ότι είναι σταθερό το γαλλικό ενδιαφέρον, ενώ για τον σκοπό αυτό θα δει τους συμπατριώτες του επιχειρηματίες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, οι συναντήσεις του Γάλλου πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα γίνονται σε μια κομβική συγκυρία για την πορεία της ηπείρου μας. Λίγα 24ωρα πριν την Τετραμερή Συνάντηση των μεγάλων, παραδοσιακών ευρωπαϊκών χωρών (με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Ισπανίας), στις 6 Μαρτίου, στο Παρίσι. Και φυσικά, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο συμπλήρωσης των 60 χρόνων από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, στις 25 Μαρτίου.

Για τη συγκεκριμένη επέτειο, υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητούσε, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον ομόλογό του από τη Μάλτα Γιόζεφ Μουσκάτ, «η Πολιτική Δήλωση της Ρώμης να περιλαμβάνει τα στοιχεία εκείνα που έκαναν την Ευρώπη ελκυστική και που έκαναν το ευρωπαϊκό όραμα ελκυστικό στους πολίτες της Ευρώπης, τον εκδημοκρατισμό και τη συνοχή της Ευρωζώνης, την επανεκκίνηση της διαδικασίας οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης που αναστράφηκε στα χρόνια της κρίσης, την κοινωνική Ευρώπη με πυρήνα ένα νομικά δεσμευτικό ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων». Εξάλλου, η Γαλλία και δη ο Πρόεδρός της, Φρανσουά Ολάντ, έχουν βαρύνοντα ρόλο και στη συνάντηση των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, τέλος, η Γαλλία είναι από τις συνεπέστερες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της πολιτικής μετεγκατάστασης και η Αθήνα έχει κάθε λόγο να συνεχιστεί αυτή η πολύ καλή συνεργασία. Μάλιστα, ο Γάλλος πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση που οργανώνει ο «Γαλλικός Οργανισμός για τη Μετανάστευση και την Ένταξη», για τους αιτούντες άσυλο που προβλέπεται να μετεγκατασταθούν στη Γαλλία μέσα στον Μάρτιο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Μπερνάρ Καζνέβ

Ο Καζνέβ θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρας στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, στο οποίο θα παρακαθήσουν και οι Έλληνες και Γάλλοι υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Στις 14.00 οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέχεια ο Γάλλος πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Πριν τη διμερή συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Καζνέβ έχει προσκεκλημένους για πρωινό στην γαλλική πρεσβεία, Γάλλους επιχειρηματίες που είναι εγκαταστημένοι στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση που οργανώνει ο «Γαλλικός Οργανισμός για τη Μετανάστευση και την Ένταξη» (OFII ) και που αφορά στους αιτούντες άσυλο που προβλέπεται να μετεγκατασταθούν στη Γαλλία μέσα στον Μάρτιο. Η συνάντηση θα γίνει στο Ξενοδοχείο Νovotel (Μιχαήλ Βόδα 4), στο τέλος της οποίας προβλέπεται ότι ο κ. Καζνέβ θα είναι διαθέσιμος να συζητήσει με τους δημοσιογράφους που θα έχουν διαπιστευθεί.

Το απόγευμα θα επισκεφθεί το γαλλικό Σχολείο και το Γαλλικό Ινστιτούτο και θα αφιερώσει κάποιο χρόνο στους Γάλλους ανταποκριτές και τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του. Ήδη είναι κλειστές οι οδοί Διδότου και Σίνα, με τους γερανούς να απομακρύνουν τα οχήματα που βρίσκονται σταθμευμένα στις συγκεκριμένες οδούς.


Στις 17:00 θα δοθεί δεξίωση στη γαλλική πρεσβεία και στις 18:00 προβλέπεται η αναχώρηση για το αεροδρόμιο.

Ο υπουργός οικονομίας και Οικονομικών Μισέλ Σαπέν θα έχει τρεις διμερείς συναντήσεις:

Στις 10:30 με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στις 11:10 με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενώ στις 15:00 θα συναντήσει τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα.

Ο στόχος της επίσκεψης στην Ελλάδα δυο μήνες πριν τις εκλογές και αλλαγή της προεδρίας, εκτιμάται ότι πέρα από τη μόνιμη θέληση επιβεβαίωσης της Γάλλο-ελληνικής φιλίας, εκφράζει και τη θέληση διατήρησης μιας κάποιας δικτύωσης πριν από το τέλος της τρέχουσας θητείας.

Lefteris Lemonia Tsamis

Τραγικόι όλοι όσοι εμπλέκονται με το θέμα. .....απο υποσχέσεις είναι πρώτοι από έργα τίποτα!!!!
.Απίστευτες και εντυπωσιακές η νέες κερκίδες στο δημοτικό στάδιο θηβας!!!Σήμερα το απόγευμα πήγαμε και τις είδαμε είναι πραγματικά απίστευτες αφού έχουν την δυνατότητα εκτός να σηκώνεται σκεπαστρο το χειμώνα έχει και μέχρι αισθητήρα για το όπου παίζεται η μπάλα να μετακινηται πάνω σε ράγες για να μην χάνεις καμία φάση! !!!ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΚΎΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΉΝ ΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ!!!!

Τι συμβαίνει αν κάποιος επιβάτης πεθάνει κατά τη διάρκεια μιας πτήσης

Αν, ο μη γένοιτο, κάτι πάει στραβά και το μοιραίο συμβεί στο αεροπλάνο καλό είναι γνωρίζουμε τα διαδικαστικά...
Και αν νομίζετε ότι είναι απίθανο να συμβεί, σκεφτείτε ότι κάθε χρόνο πετούν περίπου 3,6 δισεκατομμύρια επιβάτες.

Τι πραγματικά συμβαίνει αν κάποιος επιβάτης πεθάνει κατά τη διάρκεια μια πτήσης; Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Κάνει αναγκαστική προσγείωση το αεροπλάνο;

Πολλά τα ερωτήματα...

Ένας εκπρόσωπος της Ryanair δήλωσε στο site της εφημερίδας Sun: «Όλα τα αεροσκάφη της Ryanair μεταφέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό πρώτων βοηθειών, σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ασφαλείας της ΕΕ και όλα τα μέλη του πληρώματος εκπαιδεύονται στις διαδικασίες πρώτων βοηθειών και ξέρουν να χειρίζονται όργανα όπως απινιδωτές. Σε περίπτωση που ένα περιστατικό συμβεί κατά την πτήση και απαιτεί ιατρική παρέμβαση, το πλήρωμα μας θα ειδοποιήσει αμέσως το πλησιέστερο αεροδρόμιο και θα ζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια».

Αν όμως ο επιβάτης πεθάνει, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αεροσυνοδοί μετακινούν το πτώμα σε μια άδεια σειρά ή στην business class και το καλύπτουν με μια κουβέρτα.


Αυτό όμως εξαρτάται από τις τακτικές που ακολουθούν οι αεροπορικές εταιρείες.

Η έμπειρη αεροσυνοδός Annette Long, δήλωσε στo Business Insider: «Εγώ προσωπικά θα κάλυπτα μόνο το πρόσωπό του νεκρού με μια κουβέρτα μόνο και μόνο για να μη τραβήξει την προσοχή των υπολοίπων επιβατών. Δεν πρέπει να τον κοιτάνε, πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια αλλά και τον σεβασμό για κάποιον ο οποίος μόλις απεβίωσε. Θα ήταν πραγματικά λυπηρό ένα ολόκληρο αεροπλάνο να τον κοιτάει».

Έπιασαν γιατρό στο δημοτικό ιατρείο Αθηνών με το φακελάκι στο χέρι!

Με προσημειωμένα χαρτονομίσματα συνελήφθη γιατρός που εργαζόταν σε δημοτικό ιατρείο του δήμου Αθηναίων...

Η σύλληψή του έγινε μετά από καταγγελία πολίτη ότι του ζήτησε αμοιβή μετά από ιατρική εξέταση που έγινε στο χώρο του δημοτικού ιατρείου. Ο πολίτης κατήγγειλε το περιστατικό στον ίδιο τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Από την πλευρά του, ο Καμίνης προέτρεψε τον πολίτη να προσφύγει στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως κι έπραξε.

Κατόπιν αυτού, σε προκαθορισμένο ραντεβού, ο γιατρός συνελήφθη επ' αυτοφώρω με τα χρήματα που μόλις είχε παραλάβει από τον δημότη. Εναντίον του γιατρού, που εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος, σχηματίστηκε δικογραφία ενώ θα ελεγχθεί και σε πειθαρχικό επίπεδο από τα αρμόδια όργανα του δήμου Αθηναίων.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθώ τέτοιου είδους φαινόμενα. Δεν είναι η πρώτη φορά, είναι πέμπτη φορά που παροτρύνω πολίτες να καταγγείλουν δημοτικούς υπαλλήλους που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και αδικούν το υπόλοιπο κομμάτι των εργαζομένων», δήλωσε ο κ. Καμίνης για το θέμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στον ρ/σ ΣΚΑΙ.
Πηγή

Εκτακτη προειδοποίηση Αρναούτογλου: "Μέσα στον Μάρτη θα έχουμε..." [video]

Για την αλλαγή του καιρού από τη Δευτέρα και την κακοκαιρία που θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα...
μέχρι και το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, έκανε την πρώτη του αναφορά ο Σάκης Αρναούτογλου, στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ 3.

Ο έμπειρος μετεωρολόγος, είπε -μάλιστα- και μια λαϊκή ρήση για τον Μάρτιο, λέγοντας πως «Ο Μάρτης μπαίνει σαν αρνί και βγαίνει σαν... λιοντάρι» και αναρωτήθηκε αν αυτό θα επιβεβαιωθεί από την εξέλιξη του καιρού αυτόν τον μήνα.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο όσα είπε ο Σάκης Αρναούτογλου για τον καιρό των επόμενων ημερών και την τάση για την επιδείνωση από τη Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη, όπου θα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στην Ελλάδα και ασθενείς -σε πρώτο χρόνο- χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδω

Ένας στους τρεις χρήστες ναρκωτικών είναι γυναίκα

Το ένα τρίτο των χρηστών ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως είναι γυναίκες, με τα επίπεδα χρήσης να είναι μεγαλύτερα μεταξύ των γυναικών στις χώρες υψηλού εισοδήματος...


Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της Ετήσιας Έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών, που εστιάζει φέτος στο θέμα «Γυναίκες και Ναρκωτικά» και παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι από τον πρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), Γιώργο Μπαρδάνη και τον διευθυντή του Κέντρου, Βασίλη Γκιτάκο, σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, 6,3 εκατομμύρια γυναίκες είναι εξαρτημένες από αμφεταμίνες, 4,7 εκατομμύρια από απιοειδή και 2,1 από κοκαΐνη. Παγκοσμίως, ο αριθμός των γυναικών που κάνουν χρήση αυξάνει, τόσο στις νεώτερες ηλικίες, όσο και στον πληθυσμό των φυλακών. Από τις έγκλειστες γυναίκες, ποσοστό 30%-60% παγκοσμίως κάνει χρήση ουσιών, ενώ κάποιες χώρες αναφέρουν αύξηση των θανάτων γυναικών από υπερβολική δόση. Επιπλέον, σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ωστόσο, μόλις μία στους 5 από τους συμμετέχοντες σε προγράμματα θεραπείας είναι γυναίκα.

Στο μεταξύ, οι γυναίκες χρήστριες στιγματίζονται περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες, συχνά εξοστρακίζονται από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους, μπορεί να υφίστανται βία από τους συντρόφους ή άλλα μέλη του στενού τους περιβάλλοντος και να εξωθούνται στην πορνεία προκειμένου να συντηρήσουν τον εθισμό τους ή τον εθισμό του συντρόφου τους.

H μόλυνση από τον ιό HIV και οι ψυχιατρικές διαταραχές εμφανίζουν μεγαλύτερη επικράτηση μεταξύ των χρηστριών. Ιδιαίτερα για τις κρατούμενες, ο αποχωρισμός από τις κοινότητές τους, τα σπίτια και τις οικογένειές τους, είναι πολύ επιζήμιος και αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και διαταραχών άγχους.

Όπως τόνισε ο κ. Μπαρδάνης, «συνήθως, οι γυναίκες αρχίζουν τη χρήση σε μεγαλύτερη ηλικία από ό,τι οι άνδρες και κατά κανόνα η πορεία τους σε αυτήν επηρεάζεται έντονα από συντρόφους, που επίσης είναι χρήστες. Από τη στιγμή που θα μπουν στη χρήση οι γυναίκες, προχωρούν γρηγορότερα σε υψηλά ποσοστά χρήσης των διάφορων ουσιών και φτάνουν συντομότερα στην εξάρτηση».

Στην έκθεση που παρουσιάστηκε, φαίνεται ότι η χρήση στις γυναίκες, σε μεγάλο βαθμό συνυφαίνεται με εμπειρίες βίας και κακοποίησης. Υπολογίζεται ότι 1 στις 3 γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία. Ωστόσο, για τις γυναίκες που είναι χρήστριες τα ποσοστά βίας είναι μεγαλύτερα, και ιδίως εάν οι εξαρτημένες γυναίκες είναι έγκυες ή εκδίδονται. Μεταξύ των γυναικών που είναι ενταγμένες σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 40 έως 70%. Στοιχεία της έκθεσης εστιάζουν σε ειδικές ομάδες γυναικών:

Κρατούμενες

Παρότι παγκοσμίως οι άνδρες υπερτερούν συντριπτικά έναντι των γυναικών στον πληθυσμό των φυλακών, με αναλογία 10 προς 1, τα τελευταία 15 χρόνια ο αριθμός των έγκλειστων γυναικών έχει αυξηθεί κατά 50%. Το 2015, οι γυναίκες κρατούμενες, είτε υπόδικες είτε καταδικασμένες, ήταν περισσότερες από 700.000. Η επικράτηση της χρήσης είναι υψηλότερη μεταξύ κρατούμενων γυναικών, παρά μεταξύ των κρατούμενων ανδρών. Επίσης, οι γυναίκες που βρίσκονται στη φυλακή εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά HIV σε σχέση με τους άνδρες κρατούμενους. Ο εγκλεισμός των γυναικών διαταράσσει σοβαρά την οικογενειακή ζωή και σε αρκετές χώρες υποχρεώνει τα παιδιά να ακολουθήσουν τη μητέρα τους στον εγκλεισμό, είτε να μείνουν άστεγα.

Εκδιδόμενες γυναίκες

Οι εκδιδόμενες γυναίκες που κάνουν ενέσιμη χρήση ουσιών αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους υγείας, βία και απειλές βίας, καθώς και κοινωνική περιθωριοποίηση. Υπάρχει υψηλός συσχετισμός μεταξύ της χρήσης ουσιών και της πορνείας: η εξάρτηση μπορεί να είναι ο λόγος που μια γυναίκα οδηγείται στην πορνεία ή το αντίστροφο, οι γυναίκες να καταφεύγουν στην πορνεία για να αντέξουν τις απαιτήσεις και τη φύση της δουλειάς τους.

Έγκυες γυναίκες

Η εξάρτηση παρουσιάζει υψηλή συσχέτιση με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, κακοποίηση και παραμέληση παιδιών. Η χρήση ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, λιποβαρή μωρά και επιλόχεια αιμορραγία, ενώ συνδέεται και με υψηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας.

Γυναίκες με διπλή διάγνωση

Η διπλή διάγνωση, η συνύπαρξη, δηλαδή, εξάρτησης και ψυχιατρικής διαταραχής, μια κατάσταση που διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται δυσκολότερα, είναι περισσότερο συνηθισμένη στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Εμπόδια στη θεραπεία

Μόλις ένας στους πέντε αποδέκτες υπηρεσιών θεραπείας είναι γυναίκα. Την πρόσβαση των γυναικών στη θεραπεία περιορίζουν:

Η επικριτική στάση και ο κοινωνικός στιγματισμός.
Η έλλειψη υπηρεσιών φροντίδας και φύλαξης των παιδιών κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Ο φόβος των γυναικών ότι αν αναζητήσουν θεραπεία, μπορεί να χάσουν την επιμέλεια του παιδιού τους.
Η υπεραντιπροσώπευση των ανδρών στα θεραπευτικά προγράμματα και η δυσκολία των προγραμμάτων να αντιμετωπίσουν με ευαισθησία τις ανάγκες των γυναικών.
Ο παγκόσμιος «χάρτης» χρήσης ναρκωτικών

Από την πλευρά του ο κ. Γκιτάκος παρουσίασε τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΗΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περισσότερο από το ένα τέταρτο των ανθρώπων ηλικίας μεταξύ 15 και 64 ετών έχουν κάνει χρήση παράνομων ουσιών, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, με την κάνναβη να είναι η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης. Εκτιμάται ότι 51,5 εκατομμύρια ενήλικοι άνδρες και 32,4 εκατομμύρια ενήλικες γυναίκες έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους (24,8%). Εκτιμάται ότι το 1% των ανθρώπων μεταξύ 15 και 64 ετών κάνουν καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση κάνναβης.

Η ηρωίνη είναι το πιο διαδομένο οπιοειδές, ωστόσο πρόβλημα αποτελεί και η κατάχρηση και μιας σειράς συνθετικών οπιοειδών, όπως η μεθαδόνη, η βουπρενορφίνη και η φεντανύλη. Το 2016 το UNODC ανέφερε ότι η χρήση οπιοειδών παραμένει αιτία σημαντικής ανησυχίας, ιδιαίτερα στην Ανατολική και τη Νότια Ευρώπη, με περισσότερο από το 70% όλων των ασθενών στα θεραπευτικά κέντρα να λαμβάνουν θεραπεία για χρήση οπιούχων.

Η εμφάνιση και η διαθεσιμότητα νέων ψυχοδραστικών ουσιών συνεχίζεται αμείωτη. Μέχρι τον Μάιο του 2016 το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντόπισε περισσότερες από 560 νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν, ότι το «έκσταση» έχει αρχίσει να ανακάμπτει στην Ευρώπη, με τη δραστικότητα των προϊόντων της ουσίας να αυξάνεται από το 2010, ενώ οι τιμές φαίνεται να παραμένουν σταθερές. Στην Ευρώπη, οι αγορές παράνομων ναρκωτικών αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια. Μόνο οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξοδεύουν κάθε χρόνο μεταξύ 21 και 31 δισεκατομμυρίων ευρώ σε παράνομα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Αφρική, εκτός από κόμβος διακίνησης, εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε καταναλωτή και τελικό προορισμό για όλα τα είδη ναρκωτικών. Η κάνναβη παραμένει η κύρια ουσία χρήσης στην ήπειρο και η ουσία για την οποία ζητούν θεραπεία οι περισσότεροι χρήστες ναρκωτικών.

Στην Κεντρική Αμερική αυξάνεται η εγκληματική δράση που σχετίζεται με τη διακίνηση ναρκωτικών. Το 2014, το 87% της κοκαΐνης που εισήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες διακινήθηκε μέσω της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα η αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση, οι οποίοι σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά τη διετία 2013-2014.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο αριθμός των ανθρώπων που ανέφεραν χρήση ηρωίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν τριπλασιάστηκε από το 2007 μέχρι το 2014.

Στη Νότια Αμερική συνεχίζεται η παράνομη καλλιέργεια θάμνων κόκας, οπιούχου παπαρούνας και κάνναβης, ενώ το 2015 συνεχίστηκε η αύξηση της χρήσης συνθετικών ουσιών μεταξύ των νέων.

Στην Ασία, οι συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή περιορίζουν τις προσπάθειες ελέγχου των ναρκωτικών. Οι μεγάλης κλίμακας μεταναστευτικές ροές και η αυξημένη χρήση και διακίνηση ουσιών στην περιοχή εντείνουν τα προβλήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν. Η παραγωγή παράνομου οπίου στο Αφγανιστάν είναι και πάλι σε άνοδο.

Στην Αυστραλία σημειώθηκε αύξηση των κατασχέσεων παράνομων ουσιών, ενώ η κάνναβη είναι στην Ωκεανία η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης.

Νομιμοποίηση της ιατρικής και ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης

Στο μεταξύ, θίχτηκε και το θέμα περί νομιμοποίησης της ιατρικής και ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης σε διάφορες χώρες. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης, στον Καναδά, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις της χώρας για τη χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς. Υπό τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν την πρόσβαση στην κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς, εκείνοι που έχουν έγκριση από τον γιατρό τους να λάβουν την ουσία για ιατρικούς σκοπούς, θα έχουν την επιλογή αγοράς κάνναβης ελεγμένης ποιότητας από εξουσιοδοτημένους παραγωγούς, καθώς και καλλιέργειας περιορισμένης ποσότητας για τις προσωπικές τους ιατρικές ανάγκες. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά διεύρυνε τον ορισμό της «ιατρικής μαριχουάνας». Ως εκ τούτου, όσοι έχουν άδεια να προμηθεύονται αποξηραμένη κάνναβη, μπορούν να επιλέξουν τη χορήγηση από το στόμα ή την τοπική θεραπεία και δεν περιορίζονται στο κάπνισμα του αποξηραμένου φυτού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνέχεια της επιστημονικής και της ιατρικής αξιολόγησης που διεξήχθη από την Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων, με τη συνεργασία του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Χρήση Ναρκωτικών, στις 11 Αυγούστου η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η κάνναβη δεν πληροί επί του παρόντος τα κριτήρια αποδεκτής ιατρικής χρήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι δεν υπάρχει αποδοχή πως η χρήση της υπό ιατρική παρακολούθηση είναι ασφαλής, και ότι η ουσία παρουσιάζει υψηλές πιθανότητες κατάχρησης. Μέσα στο 2016 οι πολιτείες Αρκάνσας, Βόρεια Ντακότα, Οχάιο και Πενσιλβάνια ενέκριναν τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Όσον αφορά τη θέση του ΚΕΘΕΑ για το θέμα της ιατρικής χρήσης της κάνναβης στην Ελλάδα, ο κ. Γκιτάκος επεσήμανε, ότι «το ΚΕΘΕΑ συμφωνεί με την ιατρική χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους, εφόσον υπάρχουν μια σειρά προϋποθέσεων σχετικά με το πώς θα είναι πραγματικά ωφέλιμη η χρήση της κάνναβης και δεν θα είναι επισφαλής, δηλαδή να έχουμε περισσότερο όφελος, παρά ζημία. Ένα σημαντικό θέμα είναι η διασφάλιση να μην υπάρχει συνταγογράφηση κι επίσης η εκτροπή της ουσίας αυτής στο παράνομο εμπόριο, με εύκολη πρόσβαση σε πληθυσμούς που είναι ασθενείς, δεν χρήζουν ανάγκης της ιατρικής χρήσης της κάνναβης.

Η Επιτροπή αναφέρει, ότι η ευελιξία που προσφέρουν οι διεθνείς Συμβάσεις για τον έλεγχο των ναρκωτικών στα κράτη έχει τα όριά της και δεν εκτείνεται μέχρι τη ρύθμιση της χρήσης κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς» και παραθέτει στοιχεία από πολιτείες των ΗΠΑ που νομιμοποίησαν τη χρήση κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς, τα οποία δείχνουν αύξηση της χρήσης της ουσίας. Όσον αφορά τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης, η Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι οι "χώροι χρήσης ναρκωτικών" πρέπει να λειτουργούν με βάση ένα πλαίσιο μείωσης της ζήτησης, να μην ενθαρρύνουν τη χρήση ή τη διακίνηση και να οδηγούν σε θεραπεία, απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη, χωρίς να υποκαθιστούν αυτού του τύπου τις αναγκαίες παρεμβάσεις».

Ανάγκη υποστήριξης των εξαρτημένων γυναικών

Η Επιτροπή καλεί τις κυβερνήσεις να ενσωματώσουν τη διάσταση του φύλου στην πρόληψη και θεραπεία της εξάρτησης για τις γυναίκες, μέσα από:

Αντιμετώπιση του στίγματος που συνοδεύει τη γυναικεία χρήση και εξάρτηση.
Συλλογή δεδομένων ανά φύλο, σχετικά με τη χρήση και τη θεραπεία για τον καλύτερο σχεδιασμό πολιτικών και προγραμμάτων.
Τη διάθεση επαρκούς χρηματοδότησης για την πρόληψη και τη θεραπεία της χρήσης στις γυναίκες.
Την παροχή ειδικά σχεδιασμένης, ερευνητικά τεκμηριωμένης και εύκολα προσβάσιμης υποστήριξης για τις εξαρτημένες γυναίκες.
Εξειδικευμένες στρατηγικές, καθώς και μέτρα για την πρόληψη της υποτροπής για την πρόληψη της βλάβης στις κρατούμενες και τα παιδιά τους από τον εγκλεισμό.
Ποινική αντιμετώπιση


Όπως τόνισε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ «η Επιτροπή θίγει εκ νέου την ανάγκη αντιμετώπισης των χρηστών με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις, αφενός να τιμωρούν αυστηρά σοβαρά εγκλήματα, όπως η διακίνηση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αφετέρου να αξιοποιούν -για τα ήσσονος σημασίας αδικήματα των χρηστών, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής για προσωπική χρήση- εναλλακτικά μέτρα, όπως η θεραπεία, η απεξάρτηση και η κοινωνική επανένταξη, αντί να καταφεύγουν σε τιμωρητικά μέτρα και στον εγκλεισμό. Αυτή η προσέγγιση και όχι η αποποινικοποίηση της χρήσης, είναι σύμφωνα με την Επιτροπή, η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κοιτάξουν οι χώρες. Επιπλέον, καλεί τις κυβερνήσεις να καταργήσουν τη θανατική καταδίκη για τα συνδεόμενα με τα ναρκωτικά εγκλήματα».

ΔΕΗ: Παράταση μιας εβδομάδας στο πρόγραμμα «Δεύτερης ευκαιρίας»Παράταση μιας εβδομάδας για την προθεσμία ένταξης στο Πρόγραμμα «Δεύτερη Ευκαιρία» ανακοίνωσε η ΔΕΗ...


Ειδικότερα, η ΔΕΗ παρατείνει εκ νέου την προθεσμία ένταξης στο Πρόγραμμα «Δεύτερη Ευκαιρία» έως την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017. Αναλυτικότερα, όσοι πελάτες είχαν ρυθμίσει την οφειλή τους εντασσόμενοι στο Πρόγραμμα των 36 δόσεων, αλλά στην πορεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και η ρύθμιση διακόπηκε, θα έχουν ευκαιρία επανένταξης στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβάνοντας και το τρέχον ποσό της οφειλής τους, με σχετική αίτηση μέχρι και τις 10.03.2017.

«Βόμβα» ΟΑΕΔ: Κόβουν επιδόματα και παροχές από ανέργους

Βόμβα από τον ΟΑΕΔ τινάζει στον αέρα τα επιδόματα, τις κοινωνικές παροχές όπως το... φθηνό ρεύμα της ΔΕΗ, αλλά και τις φοροαπαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για 1,1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους ανέργους.

Στο εξής όσοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης θα διαγράφονται από τις λίστες του οργανισμού και όταν επανεγγραφούν θα ξεκινήσουν από το μηδέν, δηλαδή θα θεωρούνται άνεργοι για πρώτη φορά.

Με το προηγούμενο καθεστώς η συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης δεν αποτελούσε λόγο διαγραφής τους από τον ΟΑΕΔ και όταν επανέρχονταν στις λίστες του οργανισμού είχαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου που τους εξασφάλιζε ευνοϊκότερους όρους στις προκηρύξεις θέσεων απασχόλησης (κυρίως στην κοινωφελή εργασία), αλλά και διατήρηση των κοινωνικών παροχών και των φοροαπαλλαγών (π.χ. μη καταβολή ΕΝΦΙΑ) που δικαιούνταν από τη στιγμή που δεν καταργούταν αναδρομικά η ιδιότητα του ανέργου.

Με το νέο νόμο όμως του υπουργείου Εργασίας (ν. 4430/2016 για την «Αλληλέγγυα Οικονομία»), όσοι άνεργοι μπαίνουν σε προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΙΕΚ, ΚΕΚ) θα διαγράφονται από το μητρώο του ΟΑΕΔ, εκτός και αν πληρούν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τις εξής τρεις προϋποθέσεις:

α) Να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων τουλάχιστον 4 μήνες.

β) Να δηλώσουν τα στοιχεία του προγράμματος πριν από την έναρξή του στον ΟΑΕΔ.

γ) Να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 2 ημερολογιακά έτη από προηγούμενη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.


Όποιος δεν πληροί έστω έναν από τους τρεις «όρους» βγαίνει αυτομάτως από τις λίστες των ανέργων. Αν παίρνει και επίδομα, θα αναστέλλεται μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα που παρακολουθεί. Ο ΟΑΕΔ θα τους επανεντάσσει μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά ο χρόνος που είχαν ως άνεργοι στο παρελθόν δεν θα προσμετράται για να έχουν αυξημένη μοριοδότηση σε προσλήψεις.

Ο νόμος του 2013 έλεγε ότι η συμμετοχή ανέργου σε πρόγραμμα κατάρτισης δεν αποτελεί λόγο διαγραφής του από τον ΟΑΕΔ.

Ο νόμος του 2016 λέει ότι ο άνεργος διαγράφεται και μένει χωρίς επίδομα αν δεν έχει τις τρεις προϋποθέσεις κατά τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα κατάρτισης.

Με το νόμο του 2013 ο άνεργος δεν μπορούσε να πάρει και το επίδομα ανεργίας και το επίδομα κατάρτισης. Αν το επίδομα κατάρτισης ήταν μικρότερο, έπαιρνε και το επίδομα ανεργίας.
Πηγή

Γιατί οι ξένοι επενδυτές δεν αγοράζουν Ελλάδα ούτε στα... χαμηλά

Μια «χαμένη χρονιά» είναι πλέον για την Ελλάδα το 2017 για τους ξένους επενδυτές καθώς...
ούτε η 2η αξιολόγηση δόθηκε, ούτε διαφαίνεται η προσδοκώμενη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση (QE), ούτε προχωρεί η εξυγίανση των κόκκινων δανείων.

Μάλιστα, όλα τα παραπάνω δεν εξελίχθηκαν, επιφέροντας ζημιές διότι οι ξένοι επενδυτές πόνταραν σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές και σε ελληνικά ομόλογα, με την ένταξη των ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση. Όταν λοιπόν οι διεθνείς αγορές καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ πίσω απο το άλλο (Dow Jones 21.000 μονάδες, Ftse 40% άνοδος απο το Brexit ), κανείς διαχειριστής ή επενδυτής δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει την παρουσία του στην Ελλάδα, χάνοντας χρήματα, όταν όλοι οι άλλοι κερδίζουν.

Οι ξένοι επενδυτές, λοιπόν, διέγραψαν την Ελλάδα απο τον επενδυτικό χάρτη και αποφάσισαν ότι θα ξανασχοληθούν μόνο όταν θα δοθεί η αξιολόγηση. Οι ξένοι, όμως, εγκατέλειψαν την Ελλάδα, διότι με την 72 σελίδων έκθεση του ΔΝΤ, αντιλήφθηκαν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει με τους σημερινούς υπέρογκους φόρους και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να γίνει, και μέχρι να γίνει, η Ελλάδα θα βρίσκεται στο περιθώριο.

Όπως θα δούμε, όμως, απο τα στοιχεία, το 2008, η Ελλάδα πωλούσε τα περιουσιακά της στοιχεία ακριβά (26 ευρώ ανά μετοχή ο ΟΤΕ στην Deutche Telecom) ενω τώρα τα περισσότερα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία πωλούνται χαμηλότερα απο την λογιστική αξία - με εξαιρέσεις κάποια ξενοδοχεία (Hilton κλπ). Σήμερα, οι ίδιοι ξένοι επενδυτές δεν αγοράζουν ούτε καν στα χαμηλά επίπεδα των 653 μονάδων - όπως τους κάλεσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ κ. Γεωργιάδης - διότι απλά δεν υπάρχουν προοπτικές να διπλασιάσουν τα χρήματα τους.

Η χαμένη χρονιά, όμως, του 2017 σημαίνει νέες δυσκολίες διότι το 2018 θα είναι χρονιά ελέγχων ( stress tests) στις τράπεζες, άρα εξ ορισμού χαμένη.                

«H μοναδική περίπτωση να ασχοληθούν με την Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές είναι να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη συμφωνία στα κόκκινα δάνεια, αλλά αυτό δεν έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί καθώς οι τράπεζες προσφέρουν αποδόσεις 4-6%, όταν τα ελληνικά ομόλογα δίνουν 7%. Οι ξένοι επενδυτές θα έλθουν μόνο όταν το ποσοστό απόδοσης ξεπεράσει το 10%. Η ίδια εικόνα επικρατούσε αρχικά και στην Ισπανία, αλλά αργότερα όταν προσφέρθηκαν αποδόσεις 15-20% τότε οι επενδυτές επανέκαμψαν και η Ισπανία επανήλθε στην ανάπτυξη μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια», όπως αναφέρει διαχειριστής που επενδύει για λογαριασμό αμερικανικών funds.

Και οι αγορές μετοχών ή ομολόγων θα πραγματοποιηθούν ακόμη κι αν οι τιμές είναι υψηλότερες, διότι η ελληνική αγορά έχει κουράσει, ύστερα απο τρεις αποτυχημένες ανακεφαλαιοποίησεις των ελληνικών τραπεζών. Σ  ότι αφορά τα ελληνικά ομόλογα η απόδοση των δεκαετών ομολόγων κινείται στο 7% - ενω η  ίδια απόδοση ήταν 7,8%  όταν υπογράφηκε το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015.

Μέσος ημερήσιος τζίρος ούτε 40 εκατ. ευρώ στο ΧΑ

Οι αριθμοί που υποδεικνύουν  την πλήρη αδιαφορία των ξένων επενδυτών είναι αποκαλυπτικοί: Τον Ιανουάριο, η μέση μηνιαία αξία συναλλαγών ανήλθε στα 838,21 εκατ. ευρώ ενω η μέση ημερήσια συναλλακτική κίνηση ανήλθε στα 39 εκατ. ευρώ. Η δε συνολική κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου μειώθηκε στα 42 δισ. ευρώ έναντι 45 δισ. ευρώ.


Ποιά ήταν η εικόνα των συναλλαγών την τετραετία 2007-2010, «όταν οι ξένοι αγόραζαν την Ελλάδα πανάκριβα αποκτώντας τις μετοχές του ΟΤΕ απο την MIG έναντι 26 ευρώ ανά μετοχή»
Με εξαίρεση τις χρονιές του 2012 και του 2014, όταν οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα προσέλκυαν ξένους επενδυτές λόγω προσδοκιών για την επαναφορά στην ανάπτυξη, οι υπόλοιπες χρονιές – όπως και η τωρινή περίοδος υποδεικνύουν μια πλήρη απαξίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου και των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Τα επίσημα στοιχεία απο το Χρηματιστήριο Αθηνών (Πίνακας 1) δείχνουν ότι το ανώτερο σημείο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εντοπίζεται το 2008, τόσο απο πλευράς του Γενικού Δείκτη, όσο και απο πλευράς συναλλαγών. Τον Ιανουάριο του 2008, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε υψηλό σημείο στις 5208 μονάδες. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 78,1 δισ. ευρώ και η μέση αξία πράξης ήταν 8300 ευρώ, ενω τώρα δεν ξεπερνά ούτε τα 1000 ευρώ. Το 2008, δεν είναι μια τυχαία χρονιά καθώς πωλήθηκε στην Deutsche Telecom το 20% του ΟΤΕ έναντι 26 ευρώ ανά μετοχή. Πωλητής ήταν η MIG. Δηλαδή, τότε πωλήθηκε μια σημαντική υποδομή τηλεπικοινωνιών, έναντι όμως ακριβού τιμήματος. Οι ξένοι, όμως, επενδυτές αποκόπηκαν ξαφνικά απο την Ελλάδα την περίοδο 2009-2010 και ειδικότερα όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους με την άνοδο του Spread των ελληνικών ομολόγων ( Οκτώβριος 2009). Τότε ξεκίνησε η κάθοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου και των ελληνικών ομολόγων και σε 8 μήνες η Ελλάδα παραδόθηκε στο ΔΝΤ και το μνημόνιο. Απο τα 50,8 δισ ευρώ που ήταν η συνολική αξία συναλλαγών το 2009, την επόμενη χρονιά, το 2010  μειώθηκε στα 7,9 δισ. ευρώ!

Πηγή

Οι ΗΠΑ στέλνουν πυρηνικό αεροπλανοφόρο στη Νότια Κορέα

Ένα αμερικανικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο είναι προγραμματισμένο να φτάσει στην πόλη Μπουσάν της Νότιας Κορέας...
στις 15 Μαρτίου προκειμένου να λάβει μέρος στις ανοιξιάτικες στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή.

Όπωςμεταδίδει ο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας (Yonhap), το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson θα υποστηρίξει τα σενάρια πολεμικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας που άρχισαν την 1η Μαρτίου και θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Στις ασκήσεις συμμετέχουν περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες, μαζί με την αμερικανική στρατιωτική δύναμη της Νότιας Κορέας (USFK), αλλά και περίπου 290.000 στρατιώτες από τη Νότια Κορέα.


Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σπαστά και σε δόσεις θα φέρει η κυβέρνηση τα προαπαιτούμενα μέτρα στη Βουλή

Σπαστά και σε… δόσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση να φέρει προς νομοθέτηση τα προαπαιτούμενα μέτρα στη Βουλή...
έως ότου καταφέρει να κλείσει την τελική συμφωνία-πακέτο με όλες τις πλευρές.

Τις κυβερνητικές προθέσεις γνωστοποίησε επί της ουσίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας πως «υπάρχει η πιθανότητα κάποια από τα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν και πριν από την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την Β΄ αξιολόγηση».

Εν ολίγοις, το Μαξίμου καθιστά σαφές ότι πιθανόν κάποιες εκκρεμότητες που σχετίζονται με το Staff Level Agreement να έρθουν στη Βουλή και πριν υπάρξει συνολική συμφωνία. Χωρίς αυτό να ισχύει για το 2% των μέτρων που ζητά- τουλάχιστον προς το παρόν- το ΔΝΤ για το 2019 και μετά, η τύχη των οποίων θα κριθεί από την όλη πορεία της διαπραγμάτευσης. Σημειωτέον ότι για να υπάρξει συνολική συμφωνία θα πρέπει να ανοίξει το ζήτημα των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η μελέτη όλων των παραμέτρων από το ΔΝΤ.

Που ποντάρει ο Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός σε πρώτη φάση έχει χαρακτηρίσει απολύτως εφικτή μία τεχνική συμφωνία μέχρι το eurogroup της 20ηςΜαρτίου, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.Ουδείς όμως μπορεί να δεσμευθεί χρονικά για το πότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη συμφωνία-πακέτο.

Υπό αυτό το πρίσμα επομένως, ο Αλέξης Τσίπρας είναι λογικό να μην επιθυμεί να φέρει προς ψήφιση το σύνολο των μέτρων που ζητά το Ταμείο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Που επί της ουσίας θα αποτελέσουν τις ασπιρίνες για να ζητήσει από τους «153» να βάλουν πλάτη (υπερψηφίζοντας περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου από το 2019 και μετά σε συνδιασμό με τα αντίμετρα).

Τρέχουν να προλάβουν το QE
Το πολύπλοκο της όλης υπόθεσης, είναι ότι  το σύνολο της συμφωνίας εκείνης που εκτός των άλλων θα «οδηγήσει» και στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένει άγνωστο πότε θα επικυρωθεί.

Και για το λόγο αυτό είναι που η Αθήνα «καίγεται» να τελειώνει με την εν λόγω εκκρεμότητα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το QE. «Με την ένταξή της εκεί, εμμέσως επηρεάζονται τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και άρα  μπορούμε να προετοιμάσουμε την τελική έξοδό μας στις αγορές τον Αύγουστο του 2018» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανοιχτές οι εστίες αντιπαράθεσης
Μετά από τον πρώτο γύρο επαφών με τους Θεσμούς, αυτό που έγινε σαφές από υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, ήταν ότι μια από τις βασικές εστίες αντιπαράθεσης παραμένει ανοικτή. Συγκεκριμένα, ενώ η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο έχει προβλέψει την εξαίρεση των παρακρατούμενων φόρων από το “κούρεμα”, οι δανειστές επιμένουν στην αρχική τους θέση ότι αυτή η εξαίρεση πρέπει να αφαιρεθεί. Αν και από την ελληνική πλευρά προσπαθούν να υποβαθμίσουν αυτή τη διαφωνία, είναι προφανές ότι για να ανάψει πράσινο φως το Κουαρτέτο, είτε η κυβέρνηση θα πρέπει να υποχωρήσει είτε οι δανειστές να αλλάξουν γνώμη.

Τα αγκάθια
Πέρα από αυτή τη διαφωνία, “αγκάθι” εξακολουθεί να είναι το ύψος των οφειλών, με βάση τις οποίες μια επιχείρηση θα μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε «τεχνική» αυτή τη συζήτηση- η οποία παρεμπιπτόντως δεν έγινε σήμερα- ωστόσο είναι σαφές ότι από τις 20.000 ευρώ που έχει βάλει όριο η ελληνική πλευρά, ως τις 50.000 ευρώ που ζητάνε οι δανειστές και συμφωνούν οι τράπεζες, η απόσταση είναι μεγάλη.

Διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν και ως προς τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία σύμφωνα με τους δανειστές δεν θα πρέπει να εξαιρούνται από τη διαδικασία, ενώ “αγκάθια” χαρακτηρίζονται επίσης ο χρόνος δημιουργίας αυτών των χρεών (οι δανειστές δεν θέλουν τα παλιά δάνεια), ο χρονικός ορίζοντας του εξωδικαστικού συμβιβασμού (οι δανειστές θέλουν το πλαίσιο να ισχύσει μόνο ως το 2018), αλλά και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των αιτήσεων, χωρίς την οποία είναι μάλλον αδύνατο να προχωρήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Πηγή