Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Τσίπρας: Αυτή η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η Ευρώπη, δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε, δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε...
Δεν υπάρχει όμως επίσης αμφιβολία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ' το να παλέψουμε εντός για να την αλλάξουμε», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της επετειακής Συνόδου της Ρώμης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι έθεσε στο επίκεντρο της συζήτησης «το κρίσιμο ερώτημα αν το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει και αν αυτό το κοινωνικό κεκτημένο είναι προσβάσιμο από όλες τις χώρες της ΕΕ». «Προφανώς», σχολίασε, «η απάντηση που πήρα είναι καταφατική, μένει όμως να δούμε αν η πράξη από τα λόγια θα συνεχίσει να απέχεi. Κι αυτό θα το δούμε άμεσα», σημείωσε.

Τόνισε, επίσης, ότι «σε κάθε περίπτωση, η καταφατική απάντηση των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρώπης μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε σε μια μάχη που αφορά τόσο τους εργαζόμενους και τον λαό της Ελλάδας εν γένει, όσο όμως και τους εργαζόμενους και όλους τους λαούς της Ευρώπης». '

Ασκησε, δε, κριτική στα συνιδικάτα που, όπως είπε, «στη χώρα μας δυστυχώς είναι στην οπισθοφυλακή και όχι στην πρώτη γραμμή, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «παρόλα αυτά εμείς δίνουμε έναν αγώνα και θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε για να προστατεύσουμε τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης, το κοινωνικό κεκτημένο και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία, της πολιτικής, του συνδικαλισμού, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ». Είπε, επίσης, ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Ευρώπης είναι η νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η Ένωση.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπάρχει στη Διακήρυξη σαφής αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ευρώπης και τόνισε ότι «αυτές οι αναφορές έλειπαν τα τελευταία χρόνια από κείμενα με μια αμιγώς τεχνοκρατική γλώσσα. Όμως, οφείλουμε να συνεχίσουμε αυτή τη μάχη» όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερωτηθείς, δε, εάν τον προβληματίζει ακόμα, εάν είναι σκεπτικός απέναντι στη Διακήρυξη, είπε ότι φυσικά τον προβληματίζει και πως σκεφτόταν αν θα υπογράψει ή όχι.

«Αλλά πρώτα απ' όλα πιστεύω ότι καταφέραμε να βάλουμε μια πολύ σημαντική αναφορά για την αναγκαιότητας μιας κοινωνικής Ευρώπης», τόνισε και υπογράμμισε, δεύτερος, πως «πρόκειται για μια διαρκή μάχη και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Με αφορμή την επέτειο της εθνικής μας ανεξαρτησίας ο πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα γιορτάζουμε την Ελληνική Επανάσταση, μια ελληνική επανάσταση που έχει συνδεθεί διαχρονικά με τους αγώνες στο κέντρο της Ευρώπης, για ανεξαρτησία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοςύνη. Και αυτός ο αγώνας, σε άλλες συνθήκες σήμερα, ο αγώνας για εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία είναι κυρίαρχος και είναι κυρίαρχος και μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη Σύνοδο της Ρώμης:

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «σήμερα είναι μία ημέρα γιορτής για την Ευρώπη, καθώς γιορτάζουμε την επέτειο των 60 χρόνων», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι καμιά φορά χρήσιμο για να θυμόμαστε τις κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης και την ανάγκη αυτές τις κατακτήσεις να τις υπερασπιζόμαστε καθημερινά». «Δεν υπάρχει αμφιβολία», σημείωσε, «ότι αυτή η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε, δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Δεν υπάρχει, όμως, επίσης αμφιβολία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το παλέψουμε εντός για να την αλλάξουμε».

Είπε ότι σήμερα «είχαμε την ευκαιρία να βάλουμε στο επίκεντρο της συζήτησης -τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας που υπεγράφη η Διακήρυξη των 27 για το μέλλον της Ευρώπης- το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης και την ανάγκη να το προφυλάξουμε». Χαρακτήρισε «θετικό» ότι υπάρχει σαφής αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ευρώπης, για να επισημάνει ότι «αυτές οι αναφορές έλειπαν τα τελευταία χρόνια από κείμενα με μια αμιγώς τεχνοκρατική γλώσσα». «Όμως οφείλουμε να συνεχίσουμε αυτή τη μάχη», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι έθεσε στο επίκεντρο της συζήτησης «το κρίσιμο ερώτημα αν το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει και αν αυτό το κοινωνικό κεκτημένο είναι προσβάσιμο από όλες τις χώρες της ΕΕ». «Προφανώς η απάντηση που πήρα είναι καταφατική», είπε, για να υπογραμμίσει: «μένει όμως να δούμε αν η πράξη από τα λόγια θα συνεχίσει να απέχει. Κι αυτό θα το δούμε άμεσα». Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «η καταφατική απάντηση των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρώπης μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε σε μια μάχη που αφορά τόσο τους εργαζόμενους και τον λαό της Ελλάδας εν γένει, όσο όμως και τους εργαζόμενους και όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική σε ελληνικά συνδικάτα για τη στάση τους: «Δεν μπορώ παρά να επισημάνω μια αντίφαση. Δίνουμε μία μάχη η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό των εργαζομένων της χώρας μας, χωρίς να έχουμε τη στήριξη σε αυτή τη μάχη των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων στη χώρα μας». Πρόσθεσε ότι «τα συνδικάτα στη χώρα μας δυστυχώς είναι στην οπισθοφυλακή και όχι στην πρώτη γραμμή, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης». Θύμισε σε αυτό το πλαίσιο ότι «στο κρίσιμο δημοψήφισμα βρέθηκαν για να υπερασπιστούν την ανάγκη να πούμε ‘ναι' σε μια κακή συμφωνία και όχι να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε μια καλύτερη». «Δεν είναι βεβαίως όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις σε αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

«Παρόλα αυτά», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «εμείς δίνουμε έναν αγώνα και θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε για να προστατεύσουμε τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης, το κοινωνικό κεκτημένο και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία, της πολιτικής, του συνδικαλισμού, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ».

Αναφερόμενος στη σύμπτωση της σημερινής εορταστικής επετείου με την ημέρα της εθνικής μας ανεξαρτησίας, της παλιγγενεσίας, ο κ. Τσίπρας είπε πως «σήμερα γιορτάζουμε την Ελληνική Επανάσταση, μια ελληνική επανάσταση που έχει συνδεθεί διαχρονικά με τους αγώνες στο κέντρο της Ευρώπης, για ανεξαρτησία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη. Τόνισε ότι «αυτός ο αγώνας, σε άλλες συνθήκες σήμερα, ο αγώνας για εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία είναι κυρίαρχος και είναι κυρίαρχος και μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ».

Ερωτηθείς ποιος είναι ο νούμερο ένα εχθρός της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, σημείωσε πως ο πρώτος εχθρός της Ευρώπης είναι η νεοφιλελεύθερη θέση και η νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η Ένωση. «Τώρα είναι η ώρα να αναστοχαστούμε και να αναγνωρίσουμε τις ιδρυτικές μας αρχές και να επιστρέψουμε σε αυτές», σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να ονειρευτούμε το μελλον της Ευρώπης χωρίς να εστιάσουμε στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα κοινωνικά δικαιώματα». «Είναι αναγκαίο», τόνισε, «να ξαναβρούμε αυτές τις αρχές, να ξαναβρούμε το κοινωνικό μοντέλο».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι ο κίνδυνος είναι ο ακροδεξιός λαϊκισμός και τόνισε την πεποίθηση του ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών θα υπερασπιστούν αυτές τις αρχές. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι φυσικά αυτό το φαινόμενο έχει να κάνει με τις τρέχουσες εφαρμοζόμενες πολιτικές, για να σημειώσει πως «αν δεν μπορέσουμε να δώσουμε όραμα στους λαούς μας θα υπάρξει χώρος για αυτές τις αντιπολιτικές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις να αναδειχθούν».

Ερωτηθείς εάν τον προβληματίζει ακόμα, εάν είναι σκεπτικός απέναντι στη Διακήρυξη, είπε ότι φυσικά τον προβληματίζει και πως σκεφτόταν αν θα υπογράψει ή όχι. «Αλλά πρώτα απ' όλα πιστεύω ότι καταφέραμε να βάλουμε μια πολύ σημαντική αναφορά για την αναγκαιότητα μιας κοινωνικής Ευρώπης», τόνισε και υπογράμμισε, πως «πρόκειται για μια διαρκή μάχη και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρώμης

Ολοκληρώθηκε στη Ρώμη η Σύνοδος Κορυφής για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υπογραφή της Διακήρυξης της Ρώμης...


«Η Ευρώπη, ως πολιτική οντότητα, είτε θα είναι ενωμένη, είτε δεν θα υπάρχει. Μόνο μία ενωμένη Ευρώπη μπορεί να είναι κυρίαρχη», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ στην ομιλία του στο Καπιτώλιο, εκεί όπου είχε υπογραφεί πριν από 60 χρόνια η Συνθήκη της Ρώμης. «Αποδείξτε ότι είστε οι ηγέτες της Ευρώπης», είπε ακόμη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει την επανεκκίνηση. Η Ένωση, λοιπόν, επιλέγει την επανεκκίνηση, μέσα σε έναν ορίζοντα δέκα ετών, με στόχο να ξαναδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες. Πρέπει να βρούμε το θάρρος για να προχωρήσουμε σε ενισχυμένες συνεργασίες, εφόσον είναι αναγκαίες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την παρέμβασή του στην πανηγυρική Σύνοδο για τα εξήντα χρόνια από την υπογραφή των ευρωπαϊκών συνθηκών, στο Καπιτώλιο της Αιώνιας Πόλης.

Όλα στον αέρα: Ο Τραμπ "μπλοκάρει" ΔΝΤ και αξιολόγηση

- "Πάγο" στη συμμετοχή στο ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα βάζει ο Ντόναλντ Τραμπ 
- Η σκληρή στάση της αμερικανικής κυβέρνησης προς το Ταμείο μπορεί να καθυστερήσει την αξιολόγηση ως τον Ιούλιο! 
- Δεν αποκλείεται ο Τραμπ να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως "χαρτί" για να πιέσει την Ευρώπη
- Τα δυο πρόσωπα που δεν θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα 
- Η εσωτερική έκθεση του Ταμείου που ανατρέπει τα πάντα...

Μπορεί κατά την εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου να αποθέωσε την Ελλάδα και να υποσχέθηκε πως θα βοηθήσει την επίλυση των προβλημάτων, αλλά φαίνεται πως η κυβέρνηση Τραμπ βάζει εμπόδια στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και παρατείνει την αγωνία, ίσως και μέχρι τον Ιούλιο.

«Έχουμε μία χώρα που αντιμετωπίζει συγκεκριμένες δυσκολίες και προβλήματα. Θα τα λύσουμε αυτά τα προβλήματα και θα λύσουμε γρήγορα αυτές τις δυσκολίες. Απλά προσέξτε» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, αναφερόμενος στην Ελλάδα. Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν πως η στάση του δεν θα είναι τόσο υποστηρικτική.

Και δεν θα είναι γιατί, σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση Τραμπ θα βάλει "πάγο" στο ΔΝΤ και αυτό θα επηρεάσει τη συμμετοχή και το μέλλον του ελληνική προγράμματος. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Λευκός Οίκος δεν αποκλείεται να σκληρύνει τη στάση του έναντι της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτό, μοιραία, θα συμβάλει στην καθυστέρηση της αξιολόγησης μέχρι την ύστατη ώρα, όταν δηλαδή τον Ιούλιο η χώρα μας θα κληθεί να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν.

Όταν άλλωστε ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ για τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παρέπεμψε στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, Κι εκεί έχουν τοποθετηθεί δυο πρόσωπα που μόνο "φιλικά" προς το ΔΝΤ δεν είναι, ο Ντέιβιντ Μάλπας και ο Ανταμ Λέρικ.

Ο ερευνητής του American Enterprise Institute Ντέσμοντ Λάχμαν μιλώντας στην Καθημερινή εκτίμησε πως ο υφυπουργός (Μάλπας) και ο βοηθός του (Λέρικ) «είναι γνωστοί για τις πολύ επικριτικές θέσεις τους έναντι του ΔΝΤ, τον ρόλο του οποίου θα ήθελαν να περιορίσουν. Επιπλέον, δεν θα ήθελαν να δουν να τίθενται σε κίνδυνο χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων μέσω νέων δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα».

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον Λάχμαν, κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού δεν θα έχει την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει στις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Από την πλευρά του, o Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ, επίσης ερευνητής στο Peterson, εκτιμά ότι η επιλογή Λέρικ σηματοδοτεί μία πιθανή αλλαγή, και συγκεκριμένα μια πιο σκληρή στάση της διακυβέρνησης Τραμπ έναντι του ΔΝΤ. Επίσης, δεν θεωρεί ότι η ελληνική κατάσταση έχει σημασία για την κυβέρνηση Τραμπ, γι’ αυτό και εκτιμά ότι «πιθανώς να εξελιχθεί σε διαπραγματευτικό χαρτί στην ευρύτερη διατλαντική σχέση ΗΠΑ-Ε.Ε. Για παράδειγμα, αν οι άνθρωποι του Τραμπ θέλουν να ασκήσουν πίεση στη γερμανική κυβέρνηση για το εμπορικό της πλεόνασμα, θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ή αν θέλουν να στείλουν ένα συμβιβαστικό μήνυμα στην Ε.Ε., ένας τρόπος να το κάνουν είναι να μη σταθούν εμπόδιο στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα κινδυνεύει ξανά να γίνει πιόνι σε ένα ευρύτερο παιχνίδι».

Και οι δύο αναλυτές, πάντως, συμφωνούν ότι οι συνθήκες συνηγορούν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία παρά την τελευταία στιγμή. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια λύση και η Ελλάδα θα πληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου. Δεν είναι προς το συμφέρον της Μέρκελ να υπάρξει ένα ελληνικό ατύχημα πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη χώρα», εκτιμά ο κ. Λάχμαν. Όσο για τον Κίρκεγκααρντ, επίσης θεωρεί ότι θα υπάρξει συμφωνία, αλλά όπως προσθέτει, «αμφιβάλλω ότι θα έρθει πολύ πριν από την προθεσμία του Ιουλίου».

Η εσωτερική έκθεση του ΔΝΤ
Όλα αυτά την ώρα που βλέπει το φως μια εσωτερική έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία εφαρμογής των προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει το Ταμείο. Η έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου του ΔΝΤ ανατρέπει την τακτική του Ταμείου σε χώρες που μετέχουν σε νομισματική ένωση, όπως η Ελλάδα.

Η έκθεση προαναγγέλλει «αλλαγή αρχιτεκτονικής» των μνημονίων και προβλέπει πως οι αποφάσεις να ληφθούν τον Ιούνιο! Που σημαίνει πως μπαίνει νέο εμπόδιο στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – δανειστών, όχι απλά έως τις 7 Απριλίου που είναι η νέα ημερομηνία ορόσημο αλλά ως το καλοκαίρι!

Όπως αναφέρει η έκθεση, το ΔΣ και η διοίκηση του ΔΝΤ πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τις πολιτικές παρεμβάσεις στην τεχνική ανάλυση του Ταμείου, ώστε αυτή να παραμείνει ανεξάρτητη. Επί της ουσίας, η έκθεση εκτιμά ότι το Ταμείο πρέπει να λαμβάνει ειδικές εγγυήσεις για περιορισμό των πολιτικών παρεμβάσεων από χώρες ή φορείς, όπως η Κομισιόν, η ΕΚΤ και κράτη όπως η Γερμανία.
Πηγή

Ο Ερντογάν απειλεί να "τινάξει στον αέρα" το Πάσχα

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθειά του να συσπειρώσει το σώμα ενόψει της 16ης Απριλίου... δεν έχει διστάσει να συγκρουστεί με Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία, τοποθετώντας τους ηγέτες των συγκεκριμένων χωρών σε έναν άτυπο «άξονα του κακού» που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με το δημοψήφισμα που έχει ως στόχο την ανάδειξη του Τούρκου προέδρου σε απόλυτο κυρίαρχο της χώρας, συγκεντρώνοντας υπερεξουσίες στο πρόσωπό του, αλλά και τη συμμαχία του AKP με το κόμμα των «Γκρίζων Λύκων» οδηγεί την Τουρκία όλο και πιο μακριά από τη Δύση, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα οδηγήσει.

Με το βλέμμα στο Πάσχα

Το δημοψήφισμα στην Τουρκία διεξάγεται στις 16 Απριλίου, ανήμερα του Ορθόδοξου Πάσχα. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σουλτάνος δεν αποκλείεται να παίξει το χαρτί της προβοκάτσιας.

Για το λόγο αυτό άλλωστε και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας είναι σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα. Σε περίπτωση που κερδίσει το δημοψήφισμα, είναι βέβαιο πως από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις θα επαναφέρει τα σχέδια επαναχάραξης της περιοχής. Και πολύ πιο ισχυρός πλέον θα επικαλεστεί την δημοκρατική ετυμηγορία του λαού του.

Σε περίπτωση δε, που χάσει στο δημοψήφισμα, που εκ των πραγμάτων θα το αποδώσει στην «καταραμένη» Δύση και στον πόλεμο τον οποίο του έκανε και δεν τον άφησε να ενημερώσει τους συμπολίτες του... θα εξαπολύσει μεγαλύτερο πόλεμο εναντίον της Ευρώπης γιατί πρέπει να δικαιολογηθεί στο ακροατήριό του το οποίο αποτελείται πλέον απο σκληρούς κεμαλιστές κ «Γκρίζους Λύκους».

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να είναι σε επαγρύπνηση. Οι καιροί δεν συγχωρούν λάθη! Ειδικά όταν έχεις απέναντί σου προκλητικούς γείτονες. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ειδήσεις», η ένταση που προκαλείται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, δείχνει να αποτελεί στρατηγική επιλογή του Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλέον κρίσιμο διάστημα για πρόκληση θερμού επεισοδίου, από τις 4 έως και τις 7 Απριλίου πραγματοποιείται στο Αιγαίο η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος», στην οποία θα συμμετάσχει το σύνολο του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και ισχυρότατες δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και κυρίως της αεροπορίας.

Με βάση την εφημερίδα «Ειδήσεις», μεγάλο μέρος των δυνάμεων αυτών, θα παραμείνει και το επόμενο διάστημα στο Αιγαίο, καθώς η τουρκική προκλητικότητα ενδέχεται να ενταθεί μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Σε περίπτωση δε που ο Ερντογάν χάσει το δημοψήφισμα, η Αθήνα έχει ενημερωθεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα επιδιώξει να επιτύχει τις υπερεξουσίες που επιθυμεί για το πρόσωπό του μέσω συνταγματικής αναθεώρησης, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, η ένταση στο Αιγαίο θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το 2019, ενώ εκκρεμεί και η απειλή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως μετά το δημοψήφισμα θα συγκληθεί σύσκεψη των τουρκικών κομμάτων, προκειμένου να αποφασιστεί «κοινή γραμμή έναντι της Ελλάδας».

Διπλωματικές πηγές μάλιστα, προβληματίζονται μήπως μια τέτοια εξέλιξη προοιωνίζεται απόφαση της Άγκυρας να προσφύγει, έστω και αργότερα, στο Δικαστήριο της Χάγης, για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, που για την ίδια είναι περισσότερες από την υφαλοκρηπίδα, τη μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα, αναφέρει η εφημερίδα.

Ένταση στα σύνορα της Βουλγαρίας με εθνικιστές

Βούλγαροι εθνικιστές έκλεισαν χθες τρεις μεθοριακές διαβάσεις με την Τουρκία για να εμποδίσουν ψηφοφόρους που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της...
Βουλγαρίας αλλά κατοικούν στην Τουρκία να πάνε στη χώρα για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

«Θα είμαστε εδώ νύχτα και μέρα για να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία της πατρίδας μας» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βαλέρι Σιμεόνοφ, ο συμπρόεδρος του εθνικιστικού συνασπισμού των Ενωμένων Πατριωτών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αυτός ο πολιτικός σχηματισμός θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Εξοπλισμένοι με μεγάφωνα απ' όπου ακούγονταν πατριωτικά τραγούδια, περίπου 50 διαδηλωτές ήλεγχαν την κυκλοφορία στον μεθοριακό σταθμό του Καπιτάν Αντρέεβο. Κρατούσαν πανώ με συνθήματα όπως «Η Βουλγαρία πάνω απ' όλα», «Κάτω τα χέρια από τη Βουλγαρία» και «Όχι στην τουρκική ανάμιξη». «Περίπου 6-7.000 άνθρωποι έχουν ήδη φτάσει από την Τουρκία, με δωρεάν μεταφορά, με την εντολή να ψηφίσουν ένα από τα δύο» κόμματα της τουρκικής μειονότητας. «Θα σταματήσουμε αυτόν τον εκλογικό τουρισμό», διαβεβαίωσε ο Σιμεόνοφ.

Ένας δημοσιογράφος της δημόσιας βουλγαρικής ραδιοφωνίας BNR, που εμφανίστηκε ως συγγενής Βούλγαρων που κατοικούν στην Τουρκία, έλαβε τη διαβεβαίωσε από τον δήμο της Προύσας ότι υπάρχουν διαθέσιμα λεωφορεία για να μεταφέρουν δωρεάν όσους θέλουν να επιστρέψουν στη Βουλγαρία για να ψηφίσουν.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία, την Κυριακή. Η Σόφια κατηγορεί την Άγκυρα ότι αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της υποστηρίζοντας ανοιχτά ένα νέο φιλοτουρκικό κόμμα, το Dost. Το κόμμα αυτό φέρεται ότι διάκειται πιο ευνοϊκά απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σύγκριση με το «παραδοσιακό» κόμμα της τουρκικής μειονότητας, το MDL.

Η τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας αριθμεί περίπου 700.000 άτομα. Τουλάχιστον 200.000 μέλη αυτής της μειονότητας, που έχουν βουλγαρική υπηκοότητα, κατοικούν στην Τουρκία. Από αυτούς, συνήθως ψηφίζουν στις βουλγαρικές εκλογές 60-90.000 άνθρωποι.

Οι Ενωμένοι Πατριώτες υποστηρίζουν ότι περισσότερα από 1.000 λεωφορεία με ψηφοφόρους αναμένεται να περάσουν τα σύνορα. Η μετακίνηση αυτή, σύμφωνα με τους εθνικιστές, οργανώθηκε και πληρώθηκε από το τουρκικό κράτος. «Δεν είναι φυσιολογικό μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει στις εκλογές ενός άλλου κυρίαρχου κράτους. Η Τουρκία προσπαθεί τώρα να παράσχει ψηφοφόρους για το DOST, το φιλοτουρκικό κόμμα, επειδή ξέρει ότι η υποστήριξη προς αυτό το κόμμα στη Βουλγαρία είναι πολύ χαμηλή» είπε ο Κρασίμιρ Καρακατσάνοφ, εκ των ηγετικών στελεχών των Ενωμένων Πατριωτών.

Τον παρέσυρε με αυτοκίνητο και μετά του επιτέθηκε με τσεκούρι

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στο Λειανοκλάδι Λαμίας, με τα όσα διαδραματίστηκαν λίγο πριν τις 09:00 το βράδυ της Πέμπτης...


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας 27χρονος κάτοικος της περιοχής παρέσυρε και χτύπησε με το αυτοκίνητο, μέσα στο χωριό, έναν 31χρονο υπήκοο Ρουμανίας.

Στη συνέχεια κατέβηκε από το αυτοκίνητο και του επιτέθηκε με ένα τσεκούρι, τραυματίζοντας τον 31χρονο στο κεφάλι και στην πλάτη.

Αμέσως μετά ο 27χρονος εξαφανίστηκε με το αυτοκίνητο, ενώ ο Ρουμάνος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Οι πληροφορίες λένε ότι δράστης και θύμα είχαν προσωπικές διαφορές. Οι αστυνομικοί του Α.Τ. Υπάτης που ανέλαβαν την υπόθεση αναζητούν τον 27χρονο, που έχει εξαφανιστεί, στα πλαίσια του αυτοφώρου.

Απότομη αλλαγή του καιρού από τη Δευτέρα

Φθινόπωρο θα θυμήσει ξανά από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου ο καιρός, αν και η αλλαγή φαίνεται ότι θα κρατήσει για λίγο...


Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στα κεντρικά και βόρεια. Θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, με τα φαινόμενα να εντείνονται από τα απόγευμα στο ηπειρωτικά της χώρας.

Ωστόσο από την Τετάρτη η άνοιξη θα έρθει ξανά με βελτίωση των φαινομένων και άνοδο της θερμοκρασίας.

«Εγώ είμαι ο μανιακός δολοφόνος που επιτίθεται σε ταξιτζήδες»

«Κύριε Αστυνόμε, εγώ είμαι ο μανιακός δολοφόνος που επιτίθεται σε ταξιτζήδες. Μπορείτε να με συλλάβετε;»...
Η φράση αυτή ανήκει σε άνδρα που εμφανίστηκε στην Αστυνομία με σκοπό να παραδοθεί ως δράστης της εκτέλεσης του 52χρονου αυτοκινητιστή στην Κηφισιά.

Πρόκειται για μία από τις καθημερινές ιστορίες τρέλας που αντιμετώπισαν οι Αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, κατά τη διάρκεια των ερευνών για τον μανιακό δολοφόνο που στοχοποιεί οδηγούς ταξί.

Ο άνδρας που πήγε για να ομολογήσει είχε αποστηθίσει όλες τις λεπτομέρειες των αστυνομικών ρεπορτάζ για να εμφανιστεί όσο το δυνατόν πιο πειστικός. Άρχισε να εξιστορεί πώς διέπραξε το έγκλημα, αλλά γρήγορα άρχισε να πέφτει σε αντιφάσεις.

Σε μια άλλη περίπτωση ένα τηλεφώνημα ήταν αρκετό για να σημάνει συναγερμός, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Μία γυναίκα «κάρφωσε» το γείτονά της λέγοντας ότι είναι εμμονικός δολοφόνος. Η γυναίκα είχε παρακολοθήσει ένα από τα δημοσιεύματα για τις δύο επιθέσεις σε βάρος οδηγών ταξί και άρχισε να παραθέτει λεπτομέρειες. Ο «ύποπτος» τελικά αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία θέση με τον δολοφόνο. Αντιθέτως ήταν ένας φιλήσυχος επαγγελματίας και οικογενειάρχης.

Φρικτο Ατυχημα στο Μελισσοχωρι Θηβας

Φρικτό ατύχημα έγινε σήμερα το πρωί στο Μελισσοχώρι Θηβών 
όταν  73χρονος αγρότης πήγε στο χωράφι του για να το φρεζάρει.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πώς ακριβώς έγινε το κακό, ωστόσο για κάποιο λόγο
 ο 73χρονος έχασε τον έλεγχο του μηχανήματος και η φρέζα του πήρε τα πόδια από κάτω. Σύμφωνα με μαρτυρίες το μηχάνημα του έκοψε εντελώς το ένα πόδι 
και του πολτοποίησε το άλλο.
o 73χρονος εντοπίστηκε σχεδόν μια ώρα αργότερα, εγκλωβισμένος κάτω από τη φρέζα
 από διερχόμενους, οι οποίοι έτρεξαν να βοηθήσουν και καλεσαν αμέσως το ΕΚΑΒ. 
o βαριά τραυματισμένος αγρότης διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο τη Θήβας.

Konstantinos Michalos


Στην Ουάσινγκτον για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Χρόνια Πολλά σε ολόκληρο τον Ελληνισμό!

25η Μαρτιου 2017,παρελαση Δεσφινα.

Ο A.C. Dragons Taekwondo,τιμητικά φετος παρελασε στην γενετειρα του αθλητη του Παναγιωτη Λιναρδου που οι διακρισεις του στο Ολυμπιακο Αθλημα Ταεκβοντο τον εισηγαγαν στην Εθνικη Ομαδα Taekwondo της Ελλαδος καθηστωντας τον μεταξυ αλλων τον 1ο αθλητη της περιοχης μας,νομων Φωκιδας και Βοιωτιας,που εισαγεται στην Εθνικη Ομαδα της Ελλαδος. Ο συλλογος μας συγχαιρει την Δημοτικη Κοινοτητα της Δεσφινας για την αψογη τελετη και παρελαση της Ιερας Επετειου της 25ης Μαρτιου.

Konstantinos Michalos

Στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες και που ο Ντόναλντ Τραμπ μας υποδέχθηκε για να τιμήσουμε και φέτος την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Το επιτελείο του Αμερικανού Προέδρου, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πέινς και ο Έλληνας προσωπάρχης Ρέινς Πράιμπους στηρίζουν τη χώρα μας. Είναι μεγάλη τιμή μου να συνομιλώ με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Δημήτριο και να βρίσκομαι ανάμεσα σε σπουδαίους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Νίκος Σταυρογιάννης

Την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά υποδέχτηκα, σήμερα, στο γραφείο μου παρουσία και βουλευτών Φθιώτιδας όπου συζητήσαμε θέματα τουριστικής ανάπτυξης που αφορούν το Δήμο μας και τη Λαμία.
Εν αναμονή της επόμενης συνάντησής μας στο Υπουργείο Τουρισμού, οργανώνουμε την ατζέντα συζήτησης και προγραμματίζουμε τα επόμενα βήματα για την ανάδειξη και προβολή του τόπου μας.

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης ανέργων για 24.251 θέσεις πλήρους απασχόλησης

Αναρτήθηκαν, χθες, στη διαδικτυακή πύλη του Οργανισμού Απασχόλησης...
Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) www.oaed.gr (στην ενότητα «Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα 2017») στο «Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα για όλους τους Δήμους της χώρας για 24.251 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης», ύστερα από σχετική Απόφαση της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ καθ. Μ. Καραμεσίνη, οι ακόλουθοι πίνακες: Ο οριστικός πίνακας επιτυχόντων, ο οριστικός πίνακας επιλαχόντων και ο οριστικός πίνακας αποκλειομένων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο οριστικός πίνακας περιλαμβάνει τους ωφελούμενους, εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού, ηλικίας 18 ετών και άνω, που θα τοποθετηθούν για οκτώ μήνες στους επιβλέποντες φορείς (δήμους), όπως έχουν καθοριστεί, σύμφωνα με τη Δημόσια Πρόσκληση. Η κατάρτιση του οριστικού πίνακα πραγματοποιήθηκε με αυτοματοποιημένο, διαφανή και αντικειμενικό τρόπο, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ, με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της εγκεκριμένης από το ΑΣΕΠ Δημόσιας Πρόσκλησης.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ηλεκτρονική αίτησή τους και τη μοριοδότησή τους, είτε από το μητρώο τους, μέσω του e-Services IIS στην καρτέλα της αντίστοιχης αίτησής τους, είτε με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους από τους αντίστοιχους πίνακες κατάταξης ανέργων, που έχουν αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr.

Οι άνεργοι που έχουν επιλεγεί για τοποθέτηση ως επιτυχόντες, καλούνται, εντός προθεσμίας πέντε εργάσιμων ημερών από την ενημέρωσή τους, να προσέλθουν στην αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2), όπου είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν με τον εργασιακό σύμβουλο την πρώτη συμβουλευτική δράση και να παραλάβουν συστατικό σημείωμα για την υπόδειξή τους στους επιβλέποντες φορείς (δήμους).

Στις περιπτώσεις που δεν καθίσταται δυνατή η επικοινωνία των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ με τους επιτυχόντες ωφελούμενους, οι ωφελούμενοι υποχρεούνται να εμφανιστούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες, εντός 30 εργάσιμων ημερών από την ανάρτηση του οριστικού πίνακα κατάταξης ανέργων. Στην περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία των 30 εργάσιμων ημερών, οι επιτυχόντες αποκλείονται από τον οριστικό πίνακα.

Με στόχο τη διευκόλυνση της επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις ενεργοποίησης των ωφελουμένων (συμβουλευτική και κατάρτιση)

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ΚΠΑ2 όπου οι ωφελούμενοι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι, θα προσφέρουν δύο δράσεις συμβουλευτικής στους ωφελούμενους του προγράμματος κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτό. Η Δράση της συμβουλευτικής είναι υποχρεωτική για όλους τους ωφελούμενους και χωρίζεται σε δύο μέρη.

Στην πρώτη συμβουλευτική, ο εργασιακός σύμβουλος παρέχει πληροφόρηση στον ωφελούμενο σχετικά με το πρόγραμμα αναβάθμισης των τυπικών προσόντων (πρόγραμμα κατάρτισης) και καταγράφει τη δήλωση του ωφελουμένου, εάν επιθυμεί να το παρακολουθήσει ή όχι. Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση της δράσης της κατάρτισης είναι προαιρετική. Η δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης, η οποία γίνεται στη φάση της πρώτης συμβουλευτικής δράσης, αποτελεί οριστική επιλογή και δεν μπορεί να αλλάξει.Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συμβουλευτικής, ο ωφελούμενος παραλαμβάνει από τον εργασιακό σύμβουλο το συστατικό σημείωμα, προκειμένου να απευθυνθεί στον επιβλέποντα φορέα (δήμο).

Η δεύτερη συμβουλευτική πραγματοποιείται στο τέλος του προγράμματος και αφορά στον επαγγελματικό προσανατολισμό- επαναπροσανατολισμό των συμμετεχόντων.

Σημειώνεται ότι την ευθύνη για την υπόδειξη και ενημέρωση των επιτυχόντων ωφελουμένων έχει η αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2), όπου οι ωφελούμενοι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι.

Επίσης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ωφελούμενων, στο πλαίσιο της καταβολής των πληρωμών τους, ο αριθμός καταθετικού λογαριασμού ΙΒΑΝ με υποχρεωτικά πρώτο δικαιούχο τον ωφελούμενο προσκομίζεται κατά τη διαδικασία της υπόδειξης.

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή και στις 3 τα ξημερώματα οι δείκτες των...
ρολογιών- αν κανείς έχει ακόμα ρολόγια με δείκτες...- θα δείξουν 4.

Κάθε τελευταία Κυριακή του Μαρτίου τίθεται σε ισχύ η θερινή ώρα ενώ η επιστροφή στη χειμερινή ώρα θα γίνει και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο, όταν τα ρολόγια θα γυρίσουν μία ώρα πίσω.

Μηνυμα του Προέδρου της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας Θήβας Κωνσταντίνου Τυρηνόπουλου για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες που τιμούν την ιστορική επέτειο των 196 χρόνων άπό την ηρωική Επανάσταση του 1821... Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την απαρχή του Νεοελληνικού κράτους! Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε δεν υπάρχει ούτε χρόνος για χάσιμο,ούτε χώρος για πειραματισμούς.
Η προσήλωση στις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού για ελευθερία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη ας φωτίζει κι ας καθοδηγεί την πορεία μας ως Έθνους και του καθενός ξεχωριστά ως σκεπτόμενου και ενεργού πολίτη.
Ο Πρόεδρος της Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Θήβας
Κωνσταντίνος Τυρηνόπουλος

«Η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι προσανατολισμένοι με συνέπεια και αυταπάρνηση στο ευρωπαϊκό όραμα»

«Η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι διαχρονικώς προσανατολισμένοι με συνέπεια και αυταπάρνηση στο ευρωπαϊκό όραμα»...
τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα το απόγευμα στην Καλαμάτα, μετά το τέλος της δοξολογίας για την επέτειο των 196 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά, υπενθυμίζοντας το ιστορικό γεγονός, πως «στις 23 Μαρτίου του 1821 η "Μεσσηνιακή Γερουσία" απηύθυνε έκκληση υπέρ του υπόδουλου γένους και της ελευθερίας των Ελλήνων προς τους λαούς της Ευρώπης».

Ειδικότερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε: «Με αφορμή τη σημερινή επέτειο και με τη σύνοδο κορυφής της Ρώμης για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 25η Μαρτίου -και αυτή η σύμπτωση δεν είναι τυχαία- θα ήθελα να τονίσω τούτο: πρέπει να θυμόμαστε σήμερα ότι οι επαναστατημένοι Έλληνες της «Μεσσηνιακής Γερουσίας» την πρώτη τους έκκληση υπέρ του υπόδουλου γένους και για την ελευθερία των Ελλήνων την έκαναν προς τους λαούς της Ευρώπης. Από τότε φαινόταν πόσο η Ελλάδα ήταν προσηλωμένη με συνέπεια και αυταπάρνηση στο ευρωπαϊκό όραμα. Αυτή ακριβώς η συνέπειά μας και η προσήλωσή μας στην Ευρώπη και το ευρωπαϊκό όραμα, μας δίνει και σήμερα, αυτές τις κρίσιμες ώρες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, το δικαίωμα να διακηρύξουμε τούτο, "urbi et orbi":

«Εμείς οι Έλληνες», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχουμε αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ότι ο δρόμος μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Και όχι μόνο θα πορευτούμε αυτόν τον δρόμο -πράγμα που είναι απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου- αλλά θα πρωταγωνιστήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτές τις κρίσιμες ώρες, έτσι ώστε μαζί με τους άλλους εταίρους μας να βοηθήσουμε προκειμένου η Ευρώπη να γυρίσει πάλι στις ρίζες, να βρει το δρόμο της και επομένως να μπορέσει να εκπληρώσει τον παγκόσμιο προορισμό της.»

Αναφερόμενος στη σημερινή επέτειο, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «την 23η Μαρτίου 1821, εδώ στην Καλαμάτα, οι επαναστατημένοι Έλληνες αποφασισμένοι και ενωμένοι, στο πλαίσιο της "Μεσσηνιακής Γερουσιας", συνέβαλαν τα μέγιστα στην οργανωμένη έναρξη της Εθνεγερσίας, την 25η Μαρτίου του 1821, στην Αγία Λαύρα».

Επίσης επεσήμανε ότι «το μήνυμα αυτό και το δίδαγμα αυτό, είναι δίδαγμα όλων των Ελλήνων σήμερα» και πρόσθεσε: «ενωμένοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά κρίση που μαστίζει τον τόπο και το λαό μας και η Ελλάδα να αποκτήσει τη θέση που της αναλογεί και της ταιριάζει».

Τρέξτε! Την Τρίτη ΟΛΟΙ στις τράπεζες!

Την Τρίτη, 28 Μαρτίου θα…

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ!

Reuters: Επιφύλαξη μόνο από την Ελλάδα για τη Διακήρυξη της Ρώμης

Την ανησυχία τους εκφράζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters αναφορικά με την επιφύλαξη της Ελλάδας για τη Διακήρυξη της Ρώμης για την 60η επέτειο της...
Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως σημειώνουν, ελπίζουν σε αλλαγή στάσης από την Αθήνα προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλη αμηχανία καθώς η Ε.Ε. παλεύει για μια εικόνα ενότητας μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

«Οι διαπραγματεύσεις για το προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης έχουν ολοκληρωθεί και το κείμενο έχει οριστικοποιηθεί από τους 27 της ΕΕ», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή. «Μόνο η Ελλάδα έχει εκφράσει μία γενική επιφύλαξη αναφορικά με το κείμενο», συμπλήρωσε.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα επιθυμεί το κείμενο της Διακήρυξης να διευκρινίζει με μεγαλύτερη σαφήνεια την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, θέμα που αποτελεί αγκάθι στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές της.

Διπλωμάτης στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι το ζήτημα μπορεί πλέον να επιλυθεί μόνο σε επίπεδο κορυφής, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι οποιαδήποτε απόπειρα της Αθήνας να κερδίσει διαπραγματευτική ισχύ στις συνομιλίες της με τους πιστωτές, δεν θα επιτύχει: «Δεν θα δεχθούμε εκβιασμούς από ένα κράτος μέλος το οποίο συνδέει ένα θέμα της ΕΕ με ένα άλλο εντελώς διαφορετικό».

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Ο νέος στόχος της ελληνικής οικονομικής

Γράφει ο Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης
Σύμφωνα με τις επιταγές της Δύσης,η Ελλάδα πρέπει να είναι ανταγωνιστική...

στην ευρωζώνη.

Καλείται να ανεβάσει την προσφορά της στην Ευρώπη από 1 σε τουλάχιστον 4 % .`Εχει μείνει πίσω στη κάλυψη του κεφαλαίου συμμετοχής.

Εδώ είναι το ζήτημα.

Η Γερμανία πρέπει να πάψει να είναι φειδωλή και να επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει συνάλλαγμα και εμπόριο για να μπορεί να εχει σοβαρή συμμετοχή μέσω της αποστολής λογικής φορολογίας στη κομμισιόν.

Η Στερεά Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

Το «παρών» σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις με αντικείμενο τον τουρισμό και την αγροδιατροφή δίνει και εφέτος η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις επιχειρήσεις.

Η συμμετοχή της Στερεάς Ελλάδας, σε 9 εκθέσεις τουρισμού, έχει δώσει ήδη θετικά μηνύματα όσον αφορά στην αύξηση του τουρισμού που προέρχεται όχι μόνο από τις χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι εκθέσεις, αλλά και από όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στήριξε και συμμετείχε:
-          Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού  WORLD TRAVEL MARKET στο Λονδίνο
-          Στην Τουριστική έκθεση «Philoxenia» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
-          Στη ∆ιεθνή Τουριστική Έκθεση VAKANTIEBEURS στην Ολλανδία
-          Στην ΙΜΤΜ στο Τελ Αβίβ
-          Στην TTR στο ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
-          Στην IFT στο Βελιγράδι
-          Στην ΙΤΒ του Βερολίνου
-          Στην ΜΙΤΤ της Μόσχας
-          Στη MEDITERRANEAN PANORAMA της Σουηδίας

Πρόκειται για τις πλέον γνωστές και αναγνωρισμένες εκθέσεις παγκοσμίως, που έδωσαν την ευκαιρία στους εκπροσώπους του Τουρισμού της Στερεάς Ελλάδας, να αναπτύξουν επαφές και να κλείσουν συμφωνίες με διεθνή τουριστικά πρακτορεία και φορείς.

Όσον αφορά στον αγροδιατροφικό κλάδο και την προβολή των προϊόντων που παράγονται στην Στερεά Ελλάδα, η Περιφέρεια, ανταποκρινόμενη στον σχεδιασμό και την επιθυμία όλων των φορέων στην αγροδιατροφή, συμμετείχε, το 2016, σε 7 εκθέσεις του αντικειμένου:

ΕΞΠΟΤΡΟΦ & Έλληνες Παραγωγοί 2016
- FOODEXPO 2016
Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας
Meat Days & Dairy Expo 2016
- 8o Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας
- Οινοκεντρικά 2016
-Διεθνής Έκθεση Τροφίμων & Ποτών SIAL PARIS 2016


Για την εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας αλλά και την προώθηση των προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας, έχει αποφασιστεί και η συμμετοχή στις μεγαλύτερες εκθέσεις που πραγματοποιούνται το 2017. Ήδη η Περιφέρεια συμμετείχε, από την αρχή του έτους, στην  4η Έκθεση Τροφίμων Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ & Έλληνες Παραγωγοί, στην FOODEXPO, στην έκθεση OENOTELIA αλλά και  στη διεθνή έκθεση Οίνων-ΠοτώνPROWEIN στη Γερμανία.

Για τον απολογισμό αλλά και το σχεδιασμό της συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις εκθέσεις με αντικείμενο τον τουρισμό και την αγροδιατροφή, μίλησε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Έχω ξαναπεί ότι με τους ανθρώπους του τουρισμού, τις επιχειρήσεις μας, τους παραγωγούς μας και τους εμπόρους μας, είμαστε ομάδα, όχι απλά δεν είμαστε απέναντί τους, αλλά καθημερινός μας στόχος είναι να τους στηρίζουμε και να τους ενισχύουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει τραβήξει έναν διαφορετικό δρόμο, αυτόν που έχουν χαράξει οι ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Να δημιουργούμε όλοι μαζί συνθήκες ανάπτυξης και προόδου, αλλά όχι στα χαρτιά. Με δουλειά, σχέδιο και όραμα. Υπάρχει μόνο ένας κανόνας σε όλο αυτό, ό,τι για να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει να δουλεύουμε όλοι μαζί, κάτι που θα έπρεπε να γίνεται και από το κεντρικό κράτος, αν θέλουμε κάποια στιγμή να μιλάμε για ουσιαστική έξοδο από την κρίση. Πάμε στα επόμενα βήματά μας με ακόμη μεγαλύτερη θέληση και όρεξη για δουλειά».