Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

To δεντρολίβανο ενισχύει τη μνήμη των μαθητών

Η ευεργετική επίδραση του δεντρολίβανου στη μνήμη μας είναι γνωστή εδώ και καιρό καθώς οι Αρχαίοι Έλληνες το αναφέρουν σε κείμενά τους ως ενισχυτικό της μνήμης...


Τώρα επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Northumbria, συνεχίζοντας παλιότερες έρευνες που έδειχναν ότι το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου ενισχύει τη μνήμη των ενηλίκων, βρήκαν ότι βοηθά και στη μνήμη των μαθητών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 40 παιδιά ηλικίας 10 και 11 ετών. Τα παιδιά χωρίστηκαν τυχαία σε δωμάτια που είτε είχαν τη μυρωδιά δεντρολίβανου για 10 λεπτά είτε καμία μυρωδιά.

Τα παιδιά εξετάστηκαν χωριστά αφού κάθισαν το καθένα σε ένα τραπέζι απέναντι στον ερευνητή, ο οποίος τους εξηγούσε ότι ήταν εκεί για να παίξουν κάποια πνευματικά παιχνίδια, ότι δεν έπρεπε να έχουν καθόλου άγχος αλλά ότι θα ήταν καλό να προσπαθήσουν να θυμηθούν όσο πιο καλά μπορούσαν όσα θα τους ζητούσαν.

Τα παιδιά που ήταν στην αίθουσα όπου υπήρχε η μυρωδιά του δεντρολίβανου τα πήγαν πολύ καλύτερα από όσα ήταν στην αίθουσα όπου δεν υπήρχε κανένα άρωμα.
Οι ερευνητές εξήγησαν ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί το δεντρολίβανο έχει αυτήν την επίδραση αλλά ότι χρειάζεται να το διερευνήσουν.

Δηλώσεις Γκλέτσου: Απεργία πείνας μέχρι να κερδίσουμε ή μέχρι να με μαζέψουν

Ξεκίνησε ο Απόστολος Γκλέτσος όπως είχε προειδοποιήσει μέσα από το δελτίο του...
Star  Κεντρικής Ελλάδας την απεργία πείνας για την κατάργηση του εξεταστικού κέντρου Πελασγίας. Ο Δήμαρχος Στυλίδας είχε την διαβεβαίωση από το υπουργείο Παιδείας πως το εξεταστικό κέντρο θα παραμείνει.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής όμως δεν συμπεριέλαβε την Πελασγία στην τελική απόφαση, με τον Απόστολο Γκλέτσο να δίνει τελεσίγραφο μέχρι τις τρεις το μεσημέρι του Σαββάτου για να ξεκινήσει την διαμαρτυρία του έξω από τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας όπου και κατασκήνωσε τελικά μέχρι να κερδίσει ή να τον μαζέψουν όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην κάμερα του Star.Το βίντεο εδω

"Παπαχριστοδούλου" το νέο πρόσωπο που επιλέγει η ΝΔ στην Βοιωτία???

Στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Λευτέρης Αυγενάκης Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και "δεξί χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη" έχει επιλέξει να ανεβάσει φωτογραφία να συνομιλεί με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Σπύρο Παπαχριστοδούλου στην σημερινή συνάντηση ανάδειξης νέων στελεχων της ΝΔ. Άραγε θα είναι αυτός ο νέος υποψήφιος που έρχεται να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στην Βοιωτία με την υποψηφιότητα του????!!!

Θανάσης Σκούμας: Συγκεντρωνόμαστε στα Δικαστήρια Θήβας για να δηλώσουμε τη συμπαράσταση μας στους διωκόμενους συμπολίτες μαςΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΗΒΑΣ στις 23.05.2017 ώρα 9:00 π.μ. 

Το δημοτικό συμβούλιο Θήβας στην τελευταία συνεδρίαση του, ομόφωνα εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας για την άδικη και εκφοβιστική μαζική δίωξη 77 συμπολιτών μας, που συμμετείχαν μαζί με όλους εμάς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην υποβάθμιση των νοσοκομείων του νομού μας τον Ιούλιο 2014. Η απόφαση λήφθηκε μετά από την σθεναρή στάση μας με παρεμβάσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο και την συνεχή ενημέρωση των πολιτών, παρά την αρχική αδιάφορη στάση του Δημάρχου Θήβας, την οποία είχαμε γνωστοποιήσει στους συμπολίτες μας, καθώς και την υποβολή πλέον του αιτήματος παρέμβασης του Δήμου Θήβας και από εκπροσώπους κοινωνικών φορέων της πόλης (Εμπορικού Συλλόγου και ΣΜΥΔ) που παραστάθηκαν γι’ αυτό το λόγο στο δημοτικό συμβούλιο. 

Επίσης αποφασίστηκε η συγκέντρωση στο Δικαστικό Μέγαρο Θηβών για να εκφραστεί η αντίθεση του Δήμου Θηβαίων στην απαράδεκτη αυτή δίωξη συμπολιτών μας, την ημέρα της εκδίκασης, δηλαδή στις 23.05.2017. 

Η απαράδεκτη αυτή δίωξη, βασίστηκε στην καταγραφή από την Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων των αριθμών κυκλοφορίας δεκάδων αυτοκινήτων! 

Υπενθυμίζουμε, ότι η δίωξη αυτή συνεχίστηκε παρά το γεγονός, ότι οι δήθεν παραβάσεις αυτές έπρεπε ήδη να έχουν τεθεί στο αρχείο με το ν. 4411/2016. Η δίωξη αυτή συνεχίστηκε για να εκφοβιστούν οι συμπολίτες μας να μην συμμετέχουν στις συλλογικές κοινωνικές διεκδικήσεις. Για τη δίωξη αυτή υπεύθυνη είναι η παραχωρησιούχος εταιρεία με τη συνδρομή της μνημονιακής κυβέρνησης, που συνεχίζει το πάρτυ των συμβάσεων με τους μεγαλοεργολάβους των διοδίων. 

Είναι αυτονόητο ότι ζητάμε την άμεση παύση της ποινική δίωξης των συμπολιτών μας και παράλληλα αγωνιζόμαστε και ζητάμε να καταργηθεί ο νόμος Βορίδη (που εισήγαγε το άρθρο 34 παρ. 12Α ΚΟΚ, με το άρθρο 143 παρ. 2 του ν. 4070/2012) που αποτελεί εξυπηρέτηση των εταιρειών εκμετάλλευσης των δημόσιων οδών, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και σε βάρος του αγαθού της ελεύθερης μετακίνησης. 

Καλούμε τους συμπολίτες μας στα Δικαστήρια της Θήβας την 23-05-2017 και ώρα 09:00 π.μ. για να δηλώσουμε τη συμπαράσταση μας στους διωκόμενους συμπολίτες μας, και να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας, ενάντια στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων, ενάντια στην τρομοκράτηση των πολιτών. 

Ο Εκφοβισμός δεν θα περάσει! 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΟΥΜΑΣ 

Δημοτικός Σύμβουλος 

Δήμου Θηβαίων


Συνελήφθησαν 31 οδηγοί ταξί για επέμβαση στις ταμειακές μηχανές και στα ταξίμετρα των οχημάτων τους

Στο πλαίσιο διενέργειας στοχευμένων δράσεων και εξειδικευμένων τροχονομικών ελέγχων σε...
Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα (ταξί), που πραγματοποιήθηκαν στις 4 και 5-5-2017, από αστυνομικούς των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, συνελήφθησαν τριάντα ένας (31) οδηγοί ταξί, για επέμβαση στον μηχανισμό ένδειξης της αξίας της διαδρομής (ταξίμετρο) και στις ταμειακές μηχανές των οχημάτων τους.

ΟΙ έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στους Σταθμούς Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού & Λιοσίων, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”, στην  Πλ. Καραϊσκάκη, στην οδό Αχαρνών, στην Πλατεία Καλογήρων (Δάφνη) και στον Πειραιά.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης των ανωτέρω, προέκυψε ότι, κατά περίπτωση, είχαν επέμβει σκόπιμα με ειδικές συνδεσμολογίες (καλωδιώσεις, διακόπτες, μαγνήτες):
Στις ταμειακές μηχανές, προκειμένου να μην προβαίνουν στην έκδοση φορολογικών αποδείξεων και να διαφεύγουν κατ’ αυτόν τον τρόπο της καταβολής των αναλογούντων φόρων και
Στα ταξίμετρα, αυξάνοντας πλασματικά την αξία του κομίστρου της διαδρομής.

Επιπρόσθετα κάποιοι εκ των συλληφθέντων δεν είχαν προβεί σε έναρξη βάρδιας εκμεταλλευτή, με αποτέλεσμα να μην εκδίδονται αποδείξεις παρόλο που το ταξίμετρο ήταν κανονικά σε λειτουργία.


Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, οδηγήθηκαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου στους αρμόδιους Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών, ενώ ενημερώθηκαν οι λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες (Υπουργείο Οικονομικών,  Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων,  Δ.Ο.Υ , Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης   / Διεύθυνση Μετρολογίας) για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

Αστυνομικός κατηγορείται για φόνο 15χρονου στις ΗΠΑ

Ένας λευκός αστυνομικός στο Τέξας των ΗΠΑ παραδόθηκε στις αρχές χθες Παρασκευή, αφού εκδόθηκε εναντίον του ένταλμα σύλληψης για τον φόνο ενός 15χρονου μαύρου αγοριού...


Το γραφείο του σερίφη του Ντάλας ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ρόι Όλιβερ, ενός πρώην αστυνομικού στο προάστιο Μπαλτς Σπρινγκς, για τον φόνο το Σάββατο το βράδυ του Τζόρνταν Έντουαρντς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Όλιβερ, 37 ετών, παύθηκε από τα καθήκοντά του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εξαιτίας παραβιάσεων στις οποίες είχε υποπέσει, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το περιστατικό σημειώθηκε το προηγούμενο Σάββατο σε μια συνοικία του Μπαλτς Σπρινγκς όπου ζουν κυρίως μαύροι και ισπανόφωνοι.

Ο Όλιβερ εκλήθη μαζί με ένα συνάδελφό του για ένα περιστατικό διατάραξης της κοινής ησυχίας στη διάρκεια ενός πάρτι το Σάββατο το βράδυ, σύμφωνα με τη Dallas Morning News. Όταν έφτασαν στο σημείο άκουσαν πυροβολισμούς. Ο Τζόρνταν Έντουαρντς και τέσσερις άλλοι νεαροί, μεταξύ αυτών και δύο αδελφοί του Έντουαρντς, μπήκαν σε ένα αυτοκίνητο για να φύγουν από το σημείο μόλις άκουσαν τους πυροβολισμούς.

Ο αστυνομικός τότε πυροβόλησε εναντίον του αυτοκινήτου τους.

Αρχικά αξιωματικοί της αστυνομίας είχαν δηλώσει ότι ο Όλιβερ πυροβόλησε επειδή το όχημα κατευθυνόταν επικίνδυνα προς το μέρος του, επεσήμανε η τοπική εφημερίδα. Τελικά άλλαξαν την εκδοχή τους όταν είδαν τις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα που ήταν τοποθετημένη στη στολή του αστυνομικού, σύμφωνα με τις οποίες το αυτοκίνητο απομακρυνόταν όταν ο Όλιβερ άρχισε να πυροβολεί.

ΤΩΡΑ: Επεισόδια Αστυνομίας και οπαδών της ΑΕΚ - Βροχή τα δακρυγόνα [video]

Επεισοδιακή είναι η είσοδος των οπαδών της ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό, καθώς...
αυτή την ώρα συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ γίνεται και χρήση χημικών. 

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά την είσοδο των οπαδών της ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό, περίπου 2,5 ώρες πριν τη σέντρα του μεγάλου τελικού Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Οι οπαδοί συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις όταν έσπασαν τον κλοιό ασφαλείας και προσπάθησαν να μπουν στον γήπεδο χωρίς εισιτήριο, με αποτέλεσμα να επέμβουν τα ΜΑΤ.

Αμέσως έγινε χρήση δακρυγόνων, με τα χημικά να μεταφέρονται μέσω του αέρα εντός γηπέδου και να «χτυπούν» τον χώρο των επισήμων και των δημοσιογραφικών θεωρείων, όπου η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική.
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδω

Θηβα Βοιωτιας Αρχαιολογικό μουσείο

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών είναι από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα, καθώς μερικές από τις συλλογές που περιλαμβάνει είναι σπάνιες ή μοναδικές στο είδος τους. Τα εκθέματά του προέρχονται από ανασκαφές στη Βοιωτία και καλύπτουν χρονολογικά τον πολιτισμό της περιοχής από τα παλαιολιθικά χρόνια έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Έφτασαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στο Πανθεσσαλικό - Δείτε τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας... [photos+video]

Καταφτάνουν στο Πανθεσσαλικό οι πρώτοι οπαδοί του ΠΑΟΚ...
Χωρίς σημαντικά προβλήματα ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η άφιξη των οπαδών του ΠΑΟΚ στο Πανθεσσαλικό στάδιο. 

Δείτε τις εικόνες και το βίντεο στα οποία φαίνονται και τα δρακόντεια μέτρα που έχει λάβει η αστυνομία, καθώς ο προαύλιος χώρος του σταδίου είναι γεμάτος από κλούβες... Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδω

Το τέλος των συνταξιούχων: Έρχονται μειώσεις στις συντάξεις μεγαλύτερες από το 2010

Μεγάλοι χαμένοι από το «ψαλίδισμα» θα είναι όσοι σήμερα λαμβάνουν τα κατώτατα όρια στις κύριες και επικουρικές συντάξεις...
Αυτό κυρίως αφορά σε μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτήθηκαν με μειωμένη σύνταξη και θα υποστούν το πλαφόν του 18%. Αφορά όμως και σε χιλιάδες άτομα με αναπηρία.

«Φτερά» κάνουν μέχρι και τρεις συντάξεις το χρόνο από τις τσέπες των χαμηλοσυνταξιούχων. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο, κόβοντας από τους πλέον φτωχούς τις ελάχιστες αποδοχές τους, οι οποίες ήδη δεν φτάνουν ούτε για τη βασική τους επιβίωση. Ο Αλέξης Τσίπρας με το κυβερνητικό του επιτελείο κατάφεραν το ακατόρθωτο! Να φέρουν μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις από εκείνες που έγιναν το 2010, με τη μείωση της 13ης και 14ης σύνταξης, αλλά και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της «ισορροπημένης και βιώσιμης συμφωνίας», που έφερε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή η συμφωνία ουσιαστικά θα είναι η αρχή του τέλους, η «θανατική καταδίκη» και η «ταφόπλακα» για 1,1 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους. Η εφαρμογή των περικοπών θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2019 και θα ανέρχονται κατ' ανώτατο όριο στο 18% της σύνταξης. Ιδιαίτερη προσοχή όμως εδώ. Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, «ψαλίδισμα» δεν θα υποστούν μόνο οι κύριες αλλά και σε επικουρικές συντάξεις. Δηλαδή έως 18% θα μειωθούν και κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Εργατολόγοι αναφέρουν στο Newsbomb.gr ότι, οι μειώσεις των συνταξιούχων θα κυμαίνονται από 43-360 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται με απώλειες από δύο μέχρι και τρεις συντάξεις το χρόνο για κάθε συνταξιούχο! Μάλιστα, ένας παλαιός συνταξιούχος μπορεί να χάνει ετησίως έως και 2.500 ευρώ! Σε όλα αυτά, θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και την περικοπή που θα υποστούν μισθωτοί και συνταξιούχοι από την νέα μείωση του αφορολογήτου ορίου.

Ποιοι θα υποστούν το πλαφόν του 18%

μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτήθηκαν με μειωμένη σύνταξη

χιλιάδες ανάπηροι

συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ)

συνταξιούχοι Δημοσίου με 35ετία

ένστολοι

γιατροί ΕΣΥ

πανεπιστημιακοί

συνταξιούχοι ΔΕΚΟ

συνταξιούχοι τραπεζών

Κανείς δεν μένει εκτός των... περικοπών!

Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν προστατεύει κανέναν! Ακόμα και όσοι λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας θα υποστούν μεγάλες μειώσεις, αφού για αυτά δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη πρόβλεψη. Και αυτά υπολογίζονται ως ποσοστό της κύριας σύνταξης. Οι μειώσεις θα επηρεάσουν και όσους και όσες εισπράττουν συντάξεις χηρείας, ή μάλλον ο,τι απέμεινε από αυτές...
της Αμέλιας Αναστασάκη

Μπήκε απο την πίσω πόρτα ο Πολάκης στο νοσοκομείο Τρικάλων - Συνθήματα και γιουχαΐσματα κατά Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ [video]

Η άφιξη σήμερα το πρωί του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στο νοσοκομείο Τρικάλων...
έγινε απο την πίσω πόρτα, και αυτή η ενέργεια "πυροδότησε" πολίτικες αντιδράσεις απο τους διαδηλωτές.

Παρουσία μελών του ΚΚΕ, της ΛΑ.Ε, και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, περίμεναν να υποδεχθούν στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου Τρικάλων τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, φωνάζοντας συνθήματα κατά του 4ο μνημονίου που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μιλώντας στο φακό του trikalazoom.gr o Δημοτικός Σύμβουλος του ΚΚΕ Κώστας Τάσιος, εξηγεί πως η κεντρική είσοδος του νοσοκομείο Τρικάλων έκλεισε λόγω της άφιξης του Παύλου Πολάκη.
Οι διαδηλωτές στη θέα του παραθύρου του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σομορέλη άρχισαν τα επιφωνήματα κατά του ίδιου και του κόμματός του. 

Χιονοστιβάδα κατασχέσεων και χρεών στην Εφορία

Κοντά στα 3,3 δισ. ευρώ έφτασαν στο τέλος Μαρτίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς το Δημόσιο, ενώ μέσα σε ένα μήνα ο εισπρακτικός μηχανισμός της...
ΑΑΔΕ προχώρησε σε περισσότερες από 16.000 νέες κατασχέσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο τέλος Μαρτίου η ΑΑΔΕ έχει επιβάλει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε 889.455 φορολογούμενους, με τον αριθμό αυτό να είναι 16.000 υψηλότερος έναντι του Φεβρουαρίου.

Το μνημόνιο ορίζει ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν γίνει τουλάχιστον 925.000 κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Παράλληλα τον Μάρτιο τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα, με σαφώς μικρότερη αύξηση σε σχέση με τον Φλεβάρη (650 εκατ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ), έφτασαν στα 3,277 δισ. ευρώ.

Οι εισπράξεις μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων από τα «παλαιά» (προ 2017) χρέη των 91 δισ. ευρώ ανήλθαν σε 879 εκατ. ευρώ ενώ στο σύνολο του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν συνολικά από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,7 δισ. ευρώ.

The Dancing Traffic Light Manikin by smart

Δεν φαντάζεστε τι έριξαν σε παγκάρι εκκλησίας για να μην... γίνουν ρεζίλη στους υπόλοιπους

Ιερέας στην Ήπειρο, ανοίγοντας το παγκάρι, βρέθηκε μπροστά σε μια έκπληξη...
Βρήκε μέσα σε αυτό αρκετές μεταλλικές ροδέλες, αυτές που χρησιμοποιούνται για το κάρφωμα με πρόκες. Κάποιοι ενορίτες βρέθηκαν, φαίνεται, σε αδυναμία να ρίξουν τον οβολό τους στο παγκάρι και σκέφτηκαν αυτό τον τρόπο, ώστε οι άλλοι να βλέπουν ό,τι κάτι ρίχνουν μέσα σε αυτό.

Βέβαια τέτοιες συμπεριφορές αποτελούν εμπαιγμό προς τον ίδιο τον εαυτό μας, ωστόσο δείχνει σαφέστατα ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις προσφορές των πιστών. Σε άλλη ενορία της Ηπείρου, ο ιερέας βρήκε στο παγκάρι μόνο μονόλεπτα και δίλεπτα.

Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών: Δεν προετοιμάζονται μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Δεν βρίσκεται σε εξέλιξη καμιά προετοιμασία μέτρων για την ελάφρυνση του κρατικού χρέους της Ελλάδας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας...
σήμερα, διαψεύδοντας δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt περί του αντιθέτου.

«Δεν γίνεται προετοιμασία για καμιά ελάφρυνση χρέους», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σε γραπτή δήλωσή του η οποία εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, οι μεταρρυθμίσεις στην εφαρμογή των οποίων συμφώνησε η Ελλάδα θα εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους της.

«Σε ό,τι αφορά πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μια σαφή συμφωνία (η οποία συμπεριλαμβάνεται) στην ανακοίνωση του Eurogroup του Μαΐου του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα γίνει μια εκτίμηση για το εάν είναι αναγκαία τα όποια μέτρα για το χρέος. Αυτό ισχύει ακόμη».

Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Πριν λίγο: Τρόμος στη Νέα Σμύρνη - Πυροβόλησε μαθητές επειδή έκαναν φασαρία - 4 τραυματίες

- Πανικός στον πιο κεντρικό δρόμο της περιοχής
- Ο δράστης φέρεται να έχει ψυχολογικά προβλήματα...

Αναστάτωση προκλήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (05.05.2017), λίγο πριν τις 18:00, στη Νέα Σμύρνη καθώς ένας άνδρας βγήκε στο μπαλκόνι, στο σπίτι που έμενε και άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας ελαφρά 4 μαθητές Λυκείου. Το περιστατικό σημειώθηκε στον πιο κεντρικό δρόμο της περιοχής, και συγκεκριμένα στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 108.

Ο άνδρας άρχισε να πυροβολεί με αεροβόλο όπλο ενώ έξω στο δρόμο οι μαθητές περίμεναν να ξεκινήσουν το μάθημα τους στο φροντιστήριο και έκαναν φασαρία. Κάποιος από τους κάτοικους κάλεσε τις Αρχές, οι οποίες έσπευσαν στο σημείο ενώ τα τρία από τα τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον Ευαγγελισμό.

Οι γιατροί έδωσαν τις πρώτες βοήθειες στα παιδιά τα οποία είχαν ελαφριές εκδορές και τα άφησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να ηρεμήσουν από το σοκαριστικό περιστατικό.

Ο "πιστολέρο" συνελήφθη και οδηγήθηκε στο ΑΤ της Νέας Σμύρνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης είναι βετεράνος του πολέμου στην Συρία ενώ ο πατέρας του ήταν διευθυντής του συριακού πρακτορείου ειδήσεων στην Αθήνα.

Ο "πιστολέρο",σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πήγε φαντάρος στην Ελλάδα και μετά πήγε και πολέμησε στην Συρία με τους κυβερνητικούς. Ο ίδιος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα για αυτό ο πατέρας του συνεννοείται με την αστυνομία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ
Πηγή

Τι θα συμβεί αν με πιάσουν με ανασφάλιστο όχημα;

Πολλοί από εσάς ρωτάτε συχνά για το ποιες είναι οι συνέπειες αν σας πιάσουν να οδηγείτε ανασφάλιστο όχημα, ή ακόμα χειρότερα αν εμπλακείτε σε ατύχημα και το όχημα σας είναι ανασφάλιστο…

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ!

Προσοχή: Προειδοποίηση από τον Σάκη Αρναούτογλου - Ερχεται "μίνι" καύσωνας; [photo]


ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ Γ' ΟΠΚΕ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ

Συνελήφθησαν χθες (03-05-2017) μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ιστιαία Ευβοίας, από αστυνομικούς της Γ’ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 39 & 40 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή. Επιπλέον, αναζητείται για να συλληφθεί ένας ακόμη 46χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση νομοθεσίας περί όπλων.
Ειδικότερα οι αστυνομικοί, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, εντόπισαν αρχικά χθες το μεσημέρι τον 40χρονο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα κοκαΐνης.

Ακολούθως, σε νομότυπη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία των συλληφθέντων, έξωθεν της οποίας εντοπίσθηκε και συνελήφθη αργότερα και ο 39χρονος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- (81,4) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
- (4) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες (φιξάκια), που περιείχαν συνολικά (3) γραμμάρια κοκαΐνης,
- (1) αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, που περιείχε ποσότητα ηρωίνης σε μορφή βράχου, μεικτού βάρους (2) γραμμαρίων,
- (3) αεροβόλα πιστόλια, τύπου replica , με τις γεμιστήρες τους, καθώς και θήκες με μεταλλικά και πλαστικά σφαιρίδια,
- (3) αναδιπλούμενα μαχαίρια, με μήκος λάμας (7) εκατοστών το καθένα,
- (1) ζυγαριά ακριβείας και μία κεραμική πλάκα με υπολείμματα ναρκωτικής ουσίας,
- χρηματικό ποσό των (535) ευρώ και ένας φορητός Η/Υ.

Επιπλέον, από ποιμνιοστάσιο ιδιοκτησίας τους, το οποίο διατηρούν στην ευρύτερη περιοχή, κατασχέθηκαν:

- (380) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
- (1) μαχαίρι με μήκος λάμας (22) εκατοστών,
- (2) αναδιπλούμενα μαχαίρια, με μήκος λάμας (8) εκατοστών το καθένα,
- πληθώρα μεταλλικών σφαιριδίων και (2) γκλοπ,
- (1) κυνηγετικό όπλο με (25) φυσίγγια αυτού, ιδιοκτησίας του 46χρονου, το οποίο κατείχε παράνομα και είχε προβεί στην απόξεση των αριθμών αυτού.

Την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Ιστιαίας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.
πηγηΙΣΤΙΑΙΑ NEWS

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΒΩΝ

O  Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του   Εμπορικού Συλλόγου Θηβών με  αφορμή την επαναφορά της πρότασης   της κυβέρνησης  για άνοιγμα  των καταστημάτων  όλες  τις Κυριακές  του  χρόνου, δηλώνουν  την αδυναμία  τους να εξηγήσουν εμμονές οι οποίες σκοπό έχουν να απορρυθμίσουν  και να προκαλέσουν   αναστάτωση  στην ήδη προβληματική  αγορά.
Για μια  ακόμα  φορά  θα αφήσουμε τον κόσμο που μας  στηρίζει  να φωνάζει « ότι χρήματα δεν υπάρχουν  και  όχι χρόνος», ας δούμε τις μεγάλες αλυσίδες  να παίρνουν θέση  για το ότι  δεν χρειάζεται  περαιτέρω αύξηση  ωραρίου  και  θα ζητήσουμε μόνο να ανατρέξουν  σε άρθρο της γερμανικής Deutsche Welle  στις 1/11/2016  με το οποίο  τους προτείνουμε να διαβάσουν  ότι καμία  μεταβολή  δεν επήλθε με την  αύξηση του  ωραρίου  τόσο σε θέσεις  εργασίας  όσο και σε αύξηση τζίρου  τα τελευταία 20 χρόνια.
Επίσης επειδή πρόκειται  για κοινωνικό θέμα  καλούμε τόσο   το Δημοτικό Συμβούλιο  όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο  να πάρουν θέση .
Η αγορά αυτορυθμίζεται  εδώ και χρόνια  και έχει ανάγκη  ηρεμίας  και όχι εμμονών  που οδηγούν σε αδιέξοδα.

ΤΟ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Εξιχνιάσθηκε η υπόθεση του θανάτου της Μαρίας Ιατρού που έπεσε με το αυτοκίνητό της στην θάλασσα

Στο...
δυστύχημα καταλήγει η πραγματογνωμοσύνη της Τροχαίας για τον θάνατο της Μαρίας Ιατρού, η οποία έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα της Αμφιλοχίας.

Σύμφωνα με την έρευνα δεν υπήρχε εμπλοκή άλλου οχήματος, αφού δεν εντοπίστηκαν σημάδια και ίχνη άλλου αυτοκινήτου, παρά μόνο συμβατά ίχνη με την πρόσκρουση του αυτοκινήτου της στο πρανές και εν συνεχεία στη θάλασσα.

Πρόσθετα, δεν εντοπίστηκαν σημάδια πέδησης στην άσφαλτο παρά μόνο η ροδιά στο χώμα πριν το στηθαίο.  όπως προκύπτει η πορεία του οχήματος έως την θάλασσα ήταν σε απόλυτα ευθεία γραμμή.

Το σημείο αυτό, στο 2ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αμφιλοχίας-Βόνιτσας-Λευκάδας, σύμφωνα με τις Αρχές, τη νύχτα είναι σκοτεινό και η στροφή αιφνιδιάζει έναν οδηγό που δεν τη γνωρίζει και που δύναται από πριν να έχει αναπτύξει ταχύτητα.

Από τις τοπικές Αρχές θεωρείται ως σημείο καρμανιόλα με μεγάλη συχνότητα τροχαίων δυστυχημάτων. Μάλιστα, πέρυσι ακόμα και ένας αστυνομικός έχασε την ζωή του στο συγκεκριμένο σημείο από την απέναντι όμως πλευρά.

Αυτό είναι το πρώτο πόρισμα στο οποίο κατέληξαν οι αστυνομικοί της Τροχαίας Αμφιλοχίας, που θα συντάξουν εγγράφως αυτά που είδαν και θα τα αποστείλουν αρμοδίως στο Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου, στο οποίο είχε δηλωθεί η εξαφάνισή της.

Κατά την νεκροψία-νεκροτομή ο ιατροδικαστής, που εξέτασε την σορό της άτυχης 36χρονης μητέρας τεσσάρων παιδιών, δεν μπόρεσε να εξάγει πολλά και σαφή συμπεράσματα λόγω της μεγάλης αλλοίωσης των οργάνων της από την πολυήμερη παραμονή στο νερό, το μόνο χτύπημα που βρήκε ήταν στο μέτωπο, το οποίο όμως δεν ήταν θανατηφόρο και έτσι πιθανόν πνίγηκε, ενώ στο κάθισμά της βρέθηκε δεμένη με την ζώνη ασφαλείας.

Αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων για να διαπιστωθεί αν είχε γίνει κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ουσιών.

Το σημείο που βρέθηκε στο ανάχωμα ο προφυλακτήρας και η πινακίδα και το σημείο που βρέθηκε το αυτοκίνητο δείχνει για τους αστυνομικούς ότι είχε αναπτυχθεί μεγάλη ταχύτητα και το αυτοκίνητο έφυγε εντελώς ευθεία και δίχως ελιγμό ή ενδείξεις απώλειας ελέγχου, τετ-α-κε κλπ.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η 36χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών, Μαρία Ιατρού εξαφανίστηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής του Πάσχα προς ξημερώματα Δευτέρας από το Λουτράκι. Με το θρίλερ της εξαφάνισης της ασχολήθηκε η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» με την Αγγελική Νικολούλη.

Το περασμένο Σάββατο 29 Απριλίου, περίπου μισή ώρα μετά τις δύο το μεσημέρι, ένας περαστικός οδηγός μοτοποδήλατου, εντόπισε σε στροφή στην Αμφιλοχία και στην πλαγιά τον προφυλακτήρα από ένα ασημί αυτοκίνητο. Αμέσως κατέβηκε φοβούμενος ότι είχε γίνει τροχαίο και κάποιος έπεσε στην θάλασσα από τον δρόμο και κατέβηκε στην πλαγιά, όπου δίπλα στον προφυλακτήρα βρήκε την πινακίδα του ασημί Golf, του συζύγου της με το οποίο είχε φύγει από το Λουτράκι.

Ο μάρτυρας έτρεξε στο Αστυνομικό Τμήμα Αμφιλοχίας όπου ειδοποίησε για αυτό και παρέδωσε την πινακίδα που βρήκε. Χρειάστηκαν δευτερόλεπτα οι αστυνομικοί να καταλάβουν που ανήκε η πινακίδα και αμέσως κάλεσαν το Λιμενικό.

Όντως, λίγο αργότερα εντοπίστηκε σε βάθος τεσσάρων μέτρων το αυτοκίνητό της και δύτης του λιμενικού εντόπισε και την 36χρονη δυστυχώς νεκρή και δεμένη ακόμα με την ζώνη της στο κάθισμα του οδηγού.

Το βράδυ της εξαφάνισής, είπε στον σύζυγό της και τα παιδιά της πως ήταν πολύ κουρασμένη και πιεσμένη ψυχολογικά και ήθελε να φύγει για λίγες ημέρες να ηρεμήσει. Δεν είπε που θα πήγαινε, όμως στη συνέχεια προέκυψε πως κάλεσε έναν ξάδερφό της στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας και του ζήτησε να τη φιλοξενήσει. Στις 04:17 τα ξημερώματα της Δευτέρας του Πάσχα ήταν το τελευταίο μήνυμα που έστειλε στον ξάδερφό της. Του είπε ότι βρισκόταν έξω από την Πρέβεζα και θα καθυστερούσε.

Από εκείνη τη στιγμή το κινητό της έπαψε να λειτουργεί. Από τις κάμερες των διοδίων προέκυψε, ότι στις 03:35 πέρασε από την γέφυρα στο Ρίο, άρα ό,τι συνέβη έγινε στο χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε… Τραγικές φιγούρες οι άνθρωποί της που την αναζητούσαν όλες αυτές τις ημέρες με τεράστια αγωνία.

Φρίκη στη Δάφνη: Αυτός είναι ο 52χρονος που απήγαγε και βίαζε 22χρονη

Ο δράστης είναι κατά 95% τυφλός και υπέρβαρος - Είχε εγκαταστήσει κάμερες μέσα στο διαμέρισμα - Πώς σώθηκε η κοπέλα...

Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης που είδε χθες Πέμπτη (04/05) το φως της δημοσιότητας, για την βάναυση κακοποίηση ενός 22χρονου κοριτσιού από έναν 52χρονο άνδρα, σε σπίτι στη Δάφνη.

Το θύμα βρέθηκε δεμένο χειροπόδαρα μέσα στο διαμέρισμα της οδού Όθωνος, από αστυνομικούς που έσπασαν την πόρτα καθώς άκουσαν πνιχτές φωνές αγωνίες, όταν πήγαν εκεί μετά από καταγγελία των γονιών της.

Ο 52χρονος συνελήφθη και κρατείται στην Ασφάλεια Αττικής, με τους Αστυνομικούς να εξετάζουν το ενδεχόμενο να εμπλέκεται σε άλλες παρόμοιες πράξεις ενώ σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

«Δεν μας άφηνε μέσα στο σπίτι»
«Πάθαμε μεγάλο σοκ. Τυχαία παρκάραμε έξω από το σπίτι και είδαμε αστυνομικούς που έσπασαν την πόρτα. Καλά έκαναν, έσωσαν έναν άνθρωπο. Έχω φρικάρει δεν μπορώ να το διανοηθώ.
Με αυτά τα λόγια, η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, μέσα στο οποίο έζησε στιγμές φρίκης η 22χρονη κοπέλα, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, για την πρωτοφανή αυτή υπόθεση.

Σύμφωνα με την Κ. Καρμάτη, ο 53χρονος, είχε νοικιάσει το διαμέρισμα πριν από δυόμισι χρόνια και ποτέ μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν είχε ανοίξει την πόρτα του σε εκείνη και το σύζυγό της.
«Όποτε πηγαίναμε στεκόταν στο παράθυρο, πλάι στην είσοδο», εξήγησε, καθώς όπως φαίνεται ο ενοικιαστής τους δεν ήθελε να δουν τι συνέβαινε στο σπίτι.
Πηγή

Tα μη στελεχωμένα αεροσκάφη (drones) παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική τελετή στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης
Παραβρέθηκαν ακόμα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος, Βασίλειος Καπέλιος
Tα μη στελεχωμένα αεροσκάφη (drones) Θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος

Τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη (drones) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσιάστηκαν σήμερα (Πέμπτη 04 Μαΐου 2017), σε ειδική εκδήλωση στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.
Παραβρέθηκαν επίσης ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος.Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος παρουσίασε πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με το ιστορικό της απόκτησης των μη στελεχωμένων αεροσκαφών, το επίπεδο εκπαίδευσης των στελεχών -χειριστών τους, το θεσμικό - κανονιστικό πλαίσιο χρήσης τους και τα πεδία αξιοποίησης τους.
Ακολούθησε ομιλία του  Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, στην οποία ανέφερε: «Καλησπέρα και συγνώμη για την ολιγόλεπτη καθυστέρηση αλλά μόλις τελειώσαμε το Υπουργικό Συμβούλιο και ήρθα κατευθείαν.
Να ευχαριστήσω καταρχάς την Πολεμική Αεροπορία και για τη φιλοξενία και για όλη την υποστήριξη που μας παρείχε όλο αυτό το διάστημα και που πιστεύω ότι θα μας παρέχει στη συνέχεια.
Ευχαριστούμε κύριε Αρχηγέ, γιατί -κακά τα ψέματα- ούτε η Αστυνομία από μόνη της ούτε το Πυροσβεστικό Σώμα ούτε κανένας από εμάς μπορεί να γίνει λίγο αεροπόρος, έστω κι αν πετάμε με τηλεκατευθυνόμενο τρόπο αυτά τα αεροπλανάκια. Θέλει γνώσεις, θέλει χώρους, θέλει εξειδικεύσεις που δεν τις έχουμε όλοι, δεν μπορεί να κάνουμε τους παντογνώστες.
Να ευχαριστήσω και τον Πτέραρχο ε.α. τον κύριο Βυζάντιο, τον συνεργάτη μου, ο οποίος προσπάθησε με την τεράστια αεροπορική του εμπειρία, χρόνια πιλότος, να ενεργοποιήσει το σύστημα και φτάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα.
Θυμάμαι το 1987, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, μου ανατέθηκε να μελετήσω τί είναι αυτά τα drones που τότε είχαν σχεδόν πρωτοεμφανιστεί και έκανα τα πρώτα βήματα ψάχνοντας τί είναι αυτά -ούτε ίντερνετ υπήρχε τότε ούτε τίποτα- και πώς μπορεί να τα χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια στον Ελληνικό Στρατό.
Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να μπουν αυτά τα συστήματα στα Σώματα Ασφαλείας. Όμως έρχεται τώρα η στιγμή όπου αυτά τα συστήματα τα τόσο διαδεδομένα -σε άλλες χώρες μέχρι διανομή πίτσας κάνουνε τα drones- να μπορούν να εξελιχθούν και θα δείτε.


Να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές των σωμάτων ασφαλείας, αρχικά σε απλές αποστολές, αποστολές που κύρια επικεντρώνονται, όπως ακούσατε στην επιτήρηση δασών, στην επιτήρηση συνόρων και στην επιτήρηση οδικών αξόνων και οι οποίες αποστολές πιστεύω και τα οποία συστήματα πιστεύω ότι θα διευκολύνουν πάρα πολύ την αποστολή των Σωμάτων Ασφαλείας.
Θα μειώσουν το κόστος και θα μειώσουν και το κίνδυνο του προσωπικού. Αποφασίσαμε και επειδή εύκολα οι Αστυνομικοί και εύκολα οι Πυροσβέστες δεν γίνονται αεροπόροι και η εποχή όπου αγοράζονταν συστήματα και δημιουργούνταν «αεροπορίες» ξεχωριστές για τον καθένα για το πυροσβεστικό και την αστυνομία.
Αυτά είναι ξεπερασμένες δομές, πρέπει ότι έχουμε να χρησιμοποιείται για ότι σκοπό έχουμε, ότι αποστολή έχουμε. Φτιάξαμε λοιπόν αυτόν τον ενιαίο φορέα όπου, για να είμαι ειλικρινής, δεν με ενδιαφέρει τί χρώμα και τί σήμα έχει λόγω ιδιοκτησίας το κάθε αεροπλανάκι αλλά με ενδιαφέρει τι αποστολή θα υλοποιεί, θα εκτελεί.
Έτσι λοιπόν αυτά τα drones και της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, τα εννιά αεροπλανάκια, τα τρία σμήνη θα υλοποιούν σχεδόν τις ίδιες αποστολές και θα είναι αποστολές αυτές που σας είπα, επιτήρηση δασών, επιτήρηση συνόρων, επιτήρηση οδικών αξόνων ή  επιτήρηση περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, γιατί δεν θέλω να αποκλείσω και την επιτήρηση κατοικημένων περιοχών αλλά για ευνόητους λόγους που έχουν σχέση με ατυχήματα που έχουν σχέση και με άλλα ζητήματα.
Δεν θα είναι η κύρια προτεραιότητα εκτός αν έχουμε κάποια φυσική καταστροφή σε κάποια κατοικημένη περιοχή ή κάτι παρεμφερές για το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθούν αυτά τα συστήματα.
Πέρασε λοιπόν αρκετός χρόνος από το 2012. Βλέπετε ότι το σύστημα παιδεύεται για να αποκτήσει, να προμηθευτεί και να θέσει σε εφαρμογή, να θέσει σε χρήση αυτά τα συστήματα, όπου το να τα αγοράσεις  είναι το μόνο εύκολο, το να φτιάξεις πλαίσιο λειτουργίας σε μια χώρα που δεν είναι συνηθισμένη και που δεν έχει το θεσμικό πλαίσιο, γιατί και παγκόσμια αν θέλετε αναζητείται αυτό το πλαίσιο και να βάλεις μέσα σε αυτό το πλαίσιο να λειτουργήσουν αυτά τα συστήματα, να λειτουργήσουν με ασφάλεια, γιατί όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν κίνδυνοι κατά την πτήση.

Πρέπει να συνδυαστούν εδώ, σήμερα την πτήση που θα δείτε έχει δεσμευτεί περιοχή σαν να ήταν κανονική αεροπορική επιχείρηση, θέλει πάρα πολλούς κανόνες, πολύ περισσότερους κανόνες όπως καταλαβαίνετε από τα επανδρωμένα αεροσκάφη. Κάποιοι χρησιμοποιούν τον όρο στελεχωμένα αλλά νομίζω συνεννοούμαστε, ο διεθνής όρος είναι unmanned, αλλά τελοσπάντων.
Θέλει λοιπόν περισσότερους κανόνες, περισσότερους όρους, περισσότερες δεσμεύσεις απ’ ότι τα αεροσκάφη με πιλότο, όμως το ποτάμι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω.
Η τεχνολογία προχωράει παγκόσμια, το θέμα είναι πώς χρησιμοποιείς τη τεχνολογία και αν τη χρησιμοποιείς έτσι και με σεβασμό στους κανόνες και στους νόμους αλλά και με τέτοιο τρόπο που να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα. Και, για παράδειγμα, θυμάμαι όταν είχαμε τη περίπτωση της Ειδομένης, την έχουμε ξεχάσει αλλά ήταν μεγάλο ζήτημα αυτό, όπου ήταν ένα ελικόπτερο που γυρόφερνε και μετέδιδε την εικόνα της περιοχής πριν και κατά τη διάρκεια της εκκένωσης της περιοχής, όπου προβληματίστηκα και λέω μα αυτή την ακριβή πτήση δεν μπορεί να την αντικαταστήσει κάτι πιο φθηνό και ίσως πιο αποτελεσματικό; Στην επιτήρηση δασών, ο ίδιος προβληματισμός.
Δεν σημαίνει αυτό βέβαια, ότι από αύριο το πρωί θα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι και να επιτηρούνται όλα τα δάση μας ή να κάνουμε συνδυασμένες αεροπορικές επιχειρήσεις μαζί με αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα οχήματα και τα πραγματικά πυροσβεστικά αεροσκάφη ή ελικόπτερα.
Αυτό μπορεί να γίνει αλλά μετά από αρκετό καιρό, όταν θα έχει αποκτηθεί αρκετή εμπειρία και αρκετή εκπαίδευση. Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα την πρώτη φάση, ουσιαστικά της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και της επιχειρησιακής χρησιμοποίησης αυτών των μέσων.
Δεν έχουμε λύσει όλα τα ζητήματα. Υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν στην πορεία, όπως σας είπα το ευκολότερο ήταν να αποκτηθούν και το δυσκολότερο είναι να εκπαιδευτεί το προσωπικό και να γίνει επιχειρησιακή χρησιμοποίηση μέσα σε πραγματικό περιβάλλον επιχειρησιακό σε περίπτωση επιτήρησης δασών ή πυρκαγιών ή αστυνομικών επιχειρήσεων.
Θα δείτε λοιπόν στη συνέχεια τις δυνατότητες αυτών των συστημάτων, είναι τεράστιες οι δυνατότητες πολύ περισσότερες από την επιτήρηση από ένα άλλο ελικόπτερο ή ένα άλλο αεροπορικό μέσο και μένει σε εμάς όλους και κύρια στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα να αξιοποιήσουν αυτά τα συστήματα κατά τον καλύτερο δυνατό επιχειρησιακό τρόπο.
Σας ευχαριστώ που ήρθατε και ας ακούσουμε τις επόμενες ενημερώσεις. Σας ευχαριστώ πολύ.»
Ακολούθησε ομιλία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, στην οποία ανέφερε:
«Αποτελεί, κοινή διαπίστωση, πως η σύγχρονη τεχνολογία αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας.

Ωστόσο, οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν επηρεάζουν μόνον θετικά τη ζωή μας αλλά σε πολλές περιπτώσεις και αρνητικά· ειδικά όταν οι τεχνολογίες αυτές χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο παράνομων δραστηριοτήτων.

Η Ελληνική Αστυνομία, ως κατεξοχήν κρατικός φορέας καταπολέμησης του εγκλήματος και της προστασίας των πολιτών, αλλά και το Πυροσβεστικό Σώμα ως βασικός καθ’ ύλην φορέας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, είναι υποχρεωμένοι, να αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής τους.

Και στην προκειμένη περίπτωση, τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη, τα drone’s όπως είναι ευρέως πλέον γνωστά, αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετούν.

Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, τα σύγχρονα αυτά μέσα αξιοποιούνται ήδη σ΄ ένα εκτεταμένο φάσμα δραστηριοτήτων, το οποίο καλύπτει από την προσωπική-ατομική διασκέδαση, μέχρι την εμπορική εκμετάλλευση και τη στρατιωτική χρήση.

Με την πρόσφατη συγκρότηση της ενιαίας δομής ιπτάμενων μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και την ίδρυση, με άλλο νομοθέτημα, της Υπηρεσίας Μη Στελεχωμένων Αεροσκαφών της Ελληνικής Αστυνομίας δημιουργήθηκε η οργανωτική «πλατφόρμα» στο πλαίσιο της οποίας θα αξιοποιηθούν, προς εξυπηρέτηση της θεσμικής αποστολής και των δύο (2) Σωμάτων, τα drone’s.

Αυτονόητο, βεβαίως, είναι πως τα Μη Στελεχωμένα Αεροσκάφη θα αξιοποιηθούν εντός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και από εξειδικευμένους χειριστές.

Αναμφίβολα, τα Μη Στελεχωμένα Αεροσκάφη αποτελούν ένα νέο σύγχρονο και εξαιρετικά χρήσιμο «εργαλείο» για τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν κατά τρόπο ουσιαστικό, και επ’ ωφελεία του υπηρεσιακού και κατ΄επέκταση του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος σε πολλές περιπτώσεις όπως λ.χ. στην παρακολούθηση-διευθέτηση της κυκλοφορίας στους οδικούς άξονες, στην παρατήρηση της υπαίθρου για έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών, στην επιτήρηση συνόρων, στον εντοπισμό αγνοουμένων σε δύσβατες περιοχές καθώς και στην αποτύπωση του γεωγραφικού ανάγλυφου περιοχών στο πλαίσιο αναζήτησης καλλιεργειών ναρκωτικών.

Εν κατακλείδι, η χρήση και η αξιοποίηση προηγμένης τεχνολογίας μέσων και συστημάτων, των drone’ s στην προκειμένη περίπτωση, από τα Σώματα Ασφαλείας, προκύπτει ως φυσιολογική και επιτακτική αναγκαιότητα, προκειμένου τόσο η Ελληνική Αστυνομία όσο και το Πυροσβεστικό Σώμα να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στην απαιτητική και πολύπλοκη αποστολή τους.

Εύχομαι στη νεοσύστατη Υπηρεσία Μη Στελεχωμένων Αεροσκαφών και στο προσωπικό της καλή επιτυχία στην αποστολή τους και να αξιοποιήσουν με υπευθυνότητα και συνέπεια το σύγχρονο αυτό μέσο που τους εμπιστεύεται η Πολιτεία, προς όφελος της χώρας, της κοινωνίας και των πολιτών.
Σας ευχαριστώ.»
Στη συνέχεια ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος, Βασίλειος Καπέλιος στην ομιλία του ανέφερε: «Θα είμαι όσο πιο σύντομος γίνεται, λέγοντας σας μόνο δυο λόγια μιας και οι προλαλήσαντες, μας παράθεσαν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι η σημερινή, αναμφίβολα,  είναι μια μεγάλη μέρα για το Πυροσβεστικό Σώμα.
Και αυτό γιατί σταδιακά και με κατάλληλη εκπαίδευση η τεχνολογία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την αντιμετώπιση των συμβάντων, θέτοντας με αυτό τον τρόπο νέα θεμέλια αποδοτικότητας για το πυροσβεστικό προσωπικό. Άνθρωπος και τεχνολογία συνεργάζονται κατάλληλα προς όφελος της κοινωνίας.
Το πληροφοριακό σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους (mini UAV) που παρουσιάζεται σήμερα και το οποίο προστέθηκε στον πυροσβεστικό στόλο αποκτήθηκε μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ και αφορά το έργο «ψηφιακή υπηρεσία ειδοποίησης και αντιμετώπισης πυρκαγιάς»
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να σας πω δύο λόγια για το έργο αυτό που αποτελεί πρωτοπορία για το πυροσβεστικό Σώμα.
Μέσω του έργου «ψηφιακή υπηρεσία ειδοποίησης και αντιμετώπισης πυρκαγιάς» θα αναπτυχθεί ένα «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Συντονισμού Δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος και Ενημέρωσης Πολιτών». Δηλαδή ένα σύστημα αποτελούμενο από εξοπλισμό και λογισμικό, που θα παρέχει πληροφοριακή υποστήριξη στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος για τη διαχείριση περιστατικών και πόρων, την παρακολούθηση θέσης του στόλου των οχημάτων της πανελλαδικά και παράλληλα την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών ειδοποίησης προς τους πολίτες και άλλους οργανισμούς.
Συγκεκριμένα το σύστημα αυτό θα παρέχει τη δυνατότητα της ψηφιακής καταγραφής των συμβάντων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Έτσι το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και κάθε επιχειρησιακό κέντρο σε περιφερειακό επίπεδο θα μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα κάθε περιστατικό έχοντας στη διάθεση του μια σειρά από πληροφορίες μείζονος σημασίας για την περαιτέρω εξέλιξη του.
Θα διαθέτει δηλαδή πληροφοριακό υλικό για τη γεωγραφική θέση του συμβάντος, τον αριθμό του προσωπικού και στόλου που επιχειρεί. Επίσης θα γνωρίζει πληροφορίες για τη μορφολογία του εδάφους την καύσιμη ύλη και το οδικό δίκτυο που έχει κάθε φορά στη διάθεση του ώστε να αξιολογούνται επικίνδυνα σημεία για την ασφάλεια προσωπικού και μέσων.
Εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται η έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του έργου και με την αφορμή αυτή θα παρουσιαστούν από το Πυροσβεστικό Σώμα, την Κοινωνία της Πληροφορίας και τον Όμιλο ΟΤΕ τρείς ημερίδες.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.»
Ακολούθησαν παρουσιάσεις των τεχνικών χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων των μη στελεχωμένων αεροσκαφών των δυο Σωμάτων, από τους Διοικητές των αντίστοιχων Υπηρεσιών, Αστυνόμο Α’ Γκριτζάπη Δημήτριο και Υποπυραγό Αλεξάνδρα Τζουμέρκα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίδειξη των πτητικών δυνατοτήτων των μη στελεχωμένων αεροσκαφών, στον αεροδιάδρομο της Δεκέλειας.
Σημειώνεται ότι στο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ενταθεί  συνολικά έξι μη στελεχωμένα αεροσκάφη (3 Spylite και 3 Thunder B), ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει ένα, τύπου EOS mini UAV SYSTEM.
Η χρήση των μη στελεχωμένων αεροσκαφών θα συνδράμει, σε πρώτο στάδιο, τις Υπηρεσίες Τροχαίας στη συλλογή πληροφοριών σε Εθνικές Οδούς – Αυτοκινητοδρόμους, μέσω λήψης φωτογραφιών - βίντεο και μετάδοσής τους σε πραγματικό χρόνο (in real-time) και την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην πρόληψη πυρκαγιών.
Σε μελλοντικό χρόνο θα είναι δυνατή η συνδρομή τους στην επιτυχή σχεδίαση επιχειρησιακών αποστολών και άλλων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας (Ε.Κ.Α.Μ., Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, Δίωξη Ναρκωτικών, κ.α.).
Τα εκπαιδευθέντα στελέχη (χειριστές-τεχνικοί) της Ελληνικής Αστυνομίας, υπηρετούν στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων. Στο άμεσο μέλλον ωστόσο, τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη, των δύο Σωμάτων, θα υπάγονται στον ενιαίο φορέα εναέριων μέσων (ΕΝΣΑ) Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, όπου υπάγονται και όλα τα υπόλοιπα πτητικά μέσα (ιδιόκτητα ελικόπτερα και ενοικιαζόμενα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, κλπ), εκτός από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία.
Μερικά από τα πλεονεκτήματα των αεροσκαφών αυτών είναι η ιδιαίτερα υψηλή τεχνολογία τους, το μειωμένο – μηδενικό ρίσκο για ανθρώπινες ζωές σε επικίνδυνες καταστάσεις, το χαμηλό κόστος εκπαίδευσης και συντήρησης, η εξοικονόμηση προσωπικού, καθώς και οι μεγάλες δυνατότητες μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επιχειρήσεων και λήψεων αποφάσεων, καθιστώντας τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της Χώρας μας.
Στη σημερινή εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης,  οι Υπαρχηγοί Υποστήριξης και Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγοι Σωτήριος Τερζούδης και Ιωάννης Βασιλειάδης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγος Ιωάννης Ράμφος, o Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, Ταξίαρχος Νικόλαος Κοκκίνης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Θεοδωρακόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, Ταξίαρχος Χρήστος Κοτλίδας και άλλοι Αξιωματικοί των Σωμάτων.Από την Πολεμική Αεροπορία παραβρέθηκαν ακόμα ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχος Θωμάς Χατζηαθανασίου, ο Επιτελάρχης της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχος Λάζαρος Μαντούβαλος, καθώς και ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της 123 Πτέρυγας Τεχνικής Εκπαίδευσης, Σμήναρχοι Αλέξιος Μαρίνος και Κωνσταντίνος Μπούζος.  
Τέλος παραβρέθηκαν ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Ειδικός Σύμβουλος Εναερίων Μέσων, Γιάννης Βυζάντιος και από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) ο εκπρόσωπος του Διοικητή, Γεώργιος Κορμάς και ο Σύμβουλος Νικόλαος Σπέγης.