Σάββατο, 26 Αυγούστου 2017

"Συναγερμός" από τράπεζες: Γιατί κουρεύουν άρον - άρον χρέη σε δάνεια και κάρτες

Πώς «κουρεύουν» άρον-άρον χρέη σε δάνεια και κάρτες οι τράπεζες...


Σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, τόσο σε καταναλωτικά όσο και κάρτες, τα οποία έχουν ή μένει να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη, προχωρούν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν στήσει ακόμη και ειδικά τμήματα, μοναδικός σκοπός των οποίων είναι το μαζικό «κούρεμα» των επίμαχων δανείων.

«Ακόμη και εν μέσω θέρους στελέχη των τραπεζών προσέγγιζαν δανειολήπτες, προτείνοντάς τους γενναίο «κούρεμα» των οφειλών τους, με ταυτόχρονη ρύθμιση του υπολοίπου.

Κάποιος, δηλαδή, που όφειλε, για παράδειγμα, 30.000 ευρώ καλείτο σήμερα να πληρώσει μόλις 5.000 ευρώ και δη σε 80 δόσεις, με το υπόλοιπο της οφειλής να διαγράφεται», διατείνονται χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς στην εφημερίδα και σημειώνουν:

«Εάν το ίδιο δάνειο κατέληγε σε fund, τότε η τράπεζα θα έπαιρνε σαφώς λιγότερα χρήματα».

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένας νόμος που να ορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να ρυθμίζουν εξωδικαστικά τέτοιες υποθέσεις.

Έτσι, το καθένα εφαρμόζει τη δική του πολιτική», σημειώνει ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος, για να προσθέσει πως αντίστοιχες ρυθμίσεις προτείνονται κατόπιν πρωτοβουλίας της τράπεζας, ξεκαθαρίζοντας έτσι πως ο δανειολήπτης δεν θα έχει την ίδια… τύχη εάν ενεργήσει αυτοβούλως.

Τρόμος στην Αθήνα: Πού περιμένουν τρομοκρατικό χτύπημα...

Ποια σημεία της Αθήνας φρουρεί η αστυνομία υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος...


Επιδεικτική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ με Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) σε τουριστικά σημεία της Αθήνας όπως του Φιλοπάππου, την οδό Ερμού και αλλού φέρνει το τρομοκρατικό κτύπημα στην Βαρκελώνη με τους 14 νεκρούς και οι νέες απειλές του ISIS.

Παρότι στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει καμιά πληροφορία για επίθεση τζιχαντιστών» ωστόσο το μακελειό στην Ισπανία προκάλεσε κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ με εμφανή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας σε χώρους όπου κινούνται δεκάδες χιλιάδες τουρίστες καθημερινά.

Επιπλέον τις επόμενες ημέρες μία ακόμη ΟΠΚΕ θα κινείται – σε δύο τμήματα – στην ίδια τουριστική ζώνη.

Ακόμη υπάρχουν στις ίδιες περιοχές όπως και στο Μοναστηράκι διαρκείς πεζές περιπολίες αλλά και παρουσία αστυνομικών-παρατηρητών της Ασφάλειας Αττικής με πολιτική περιβολή.

Η παρουσία των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας στα συγκεκριμένα σημεία της Αθήνας, πέραν από την εποπτεία του χώρου πιθανολογείται ότι στοχεύει και στην αποτροπή εισόδου οχημάτων στους μεγάλους πεζοδρόμους της περιοχής (Ερμού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου κλπ.) που θα μπορούσαν να καταπέσουν στο πλήθος των περιπατητών.

Στο ακραίο και απευκταίο δηλαδή ενδεχόμενο επανάληψης τρομοκρατικής επίθεσης όπως αυτές στη Νίκαια, στην Βαρκελώνη κλπ. Παράλληλα στόχος της ΕΛ.ΑΣ είναι να δοθεί στους τουρίστες ένα αίσθημα ασφαλείας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Τόσκας ανέφερε ότι «τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για τέτοιες απειλές, τέτοιους κινδύνους στη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γενικότερα κίνδυνοι, δεν μπορεί να προκύψουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους να κάνουν ενέργειες σαν και αυτές που είδαμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί να πυκνώσει το δίκτυο πληροφοριών, για μετακινήσεις τζιχανιστών ή παρουσία μεμονωμένων φανατικών ισλαμιστών στην Ελλάδα με την συμμετοχή της Αντιτρομοκρατικής αλλά και της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ισπανικές αρχές απέστειλαν έγγραφο στην ΕΛ.ΑΣ όπου ζητούν στοιχεία και πληροφορίες για τυχόν παρουσία στην χώρα μας των περίπου 10 Ισπανών μαροκινής καταγωγής από την πόλη Ρίπολ, που σχεδίασαν το μακελειό στις ισπανικές πόλεις.

Από την πρώτη εξέταση των στοιχείων η απάντηση ήταν αρνητική.

Τέλος, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ανέφεραν ότι τα μνημονευόμενα σε ανακοίνωση της Εισαγγελίας της Ζυρίχης για σύλληψη από τις ελληνικές αρχές μίας 30χρονης Ελβετίδας με τον 4χρονο γιό της που ταξίδευαν στην Συρία, αφορά περιστατικό του Δεκεμβρίου 2015 χωρίς κανένα άλλο ενδιαφέρον.

Θησαυρός! Φλέβα "μαύρου χρυσού" σε Κρήτη και Ιόνιο - Κοιτάσματα-μαμούθ στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, τα οποία...

Τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στα έγκατα της ελληνικής γης...
– Αντίστροφη μέτρηση για τους διαγωνισμούς στα τρία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδος

Κοιτάσματα-μαμούθ βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, τα οποία, μάλιστα, είναι ακόμα μεγαλύτερα από εκείνα που πρόσφατα βρέθηκαν στην ΑΟΖ του Ισραήλ (Λεβιάθαν) και της Αιγύπτου (Ζορ).

Οι σεισμικές έρευνες της αμερικανικής γεωφυσικής εταιρείας Spectrum, σε συνεργασία με την ελληνική γεωφυσική εταιρεία ΙΟΝ έφεραν στο φως νέα γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων μεταξύ Λιβύης και Κρήτης, γεγονός που αυτομάτως ενισχύει σημαντικά τις ενεργειακές προοπτικές για τη χώρα μας.

Η μελέτη της εταιρείας Spectrum, με τίτλο «Ένα θέαμα μέσα από τα μάτια του Ζορ: Η αναζήτηση του επόμενου σούπερ γίγαντα», παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και υποστηρίζει ότι αν ανακαλυφθούν κοιτάσματα πετρελαίου αντί φυσικού αερίου στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι πόροι των κοιτασμάτων αυτών θα μπορούσαν με 50% πιθανότητα να ξεπεράσουν τα 10 δισ. βαρέλια που αντιστοιχούν σε μία ακαθάριστη αξία υδρογονανθράκων 600 δισ. δολαρίων!

Στη μελέτη τονίζεται ακόμα ότι εντοπίστηκαν ύφαλοι καρστικών ασβεστολίθων ανάλογοι με αυτούς που υπάρχουν γύρω από το Ύβωμα του Ερατοσθένη στην Κύπρο, νοτιοδυτικά της Κρήτης κι εντός της ΑΟΖ που ανήκει στη Λιβύη.

Οι δύο ύφαλοι φαίνεται με βεβαιότητα ότι κρύβουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ενώ ο ένας εμφανίζει εξαιρετικές ομοιότητες με τον αντίστοιχο ύφαλο καρστικού ασβεστολίθου του κοιτάσματος Ζορ, που έχει μήκος 10 χλμ.Τα δυο σημεία ερευνών απέχουν ελάχιστα από την οριογραμμή της ελληνικής και της λυβικής ΑΟΖ.

Ο πρώτος ύφαλος απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τα ελληνικά θαλάσσια όρια. Η Spectrum διαπίστωσε έκπληκτη ότι ο υπεργιγαντιαίος αυτός ύφαλος, συνολικού μήκους 100 χλμ, προσομοιάζει στο κοίτασμα Ζορ. Ο όγκος του, μάλιστα, υπολογίζεται περίπου 10 φορές μεγαλύτερος του αιγυπτιακού κοιτάσματος! Μόλις 6 μέτρα ανατολικότερα αυτού του στόχου, οι ερευνητές εντόπισαν και 2ο κοίτασμα, μήκους 80 χλμ!

Η ΕΔΕΥ, η δημόσια εταιρεία που έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των δικαιωμάτων παραχώρησης προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας, στην ετήσια έκθεση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, η εταιρεία επισημαίνει στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» τις προοπτικές που έχει η Ελλάδα στον τομέα των υδρογονανθράκων: «Μετά την τεράστια ανακάλυψη αερίου του ΖΟΡ από την ΕΝΙ στην Αίγυπτο, τα μάτια της βιομηχανίας στρέφονται στην ανατολική Μεσόγειο, σε ομοιάζουσες γεωλογικές δομές όπως αυτές των ανθρακικών πετρωμάτων που χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο θαλάσσιο μέρος της δυτικής Ελλάδας.

Η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης εντάσσεται επίσης σε αυτό το γενικότερο πλάνο διότι υπάρχει μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον, παρά τις δυσκολίες των περίπλοκων γεωλογικών δομών», σημειώνει χαρακτηριστικά, υπαινισσόμενη με τον τρόπο αυτό τις σοβαρές πιθανότητες για την ύπαρξη ενός θησαυρού κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις προαναφερόμενες περιοχές.

Αυτή η επίσημη αναφορά της ΕΔΕΥ εξηγεί και το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί TOTAL και ExxonMobil, οι οποίοι ζήτησαν από κοινού με την ελληνική εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» την παραχώρηση των δύο μεγάλων θαλάσσιων οικοπέδων «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης», προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνες.

Αντίστοιχη κίνηση έκανε και η άλλη ελληνική εταιρεία Energean oil & Gas, η οποία έχει υποβάλει αίτηση για τη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο», που βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας και εκτείνεται μέχρι τα βόρεια της Κεφαλονιάς. Η τελευταία μάλιστα διαχειρίζεται και το κοίτασμα του Πρίνου στην Καβάλα.

Ετοιμάζει διαγωνισμό η κυβέρνηση

Ο υπουργός Ενέργεια κ. Γιώργος Σταθάκης ετοίμασε διεθνή διαγωνισμό για τις τρεις εκτάσεις, ο οποίος θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, αφότου οι όροι του δημοσιοποιηθούν και στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Ήδη έχουν βγει τα σχετικά ΦΕΚ.

Οι ερευνητές, λοιπόν, υπογραμμίζουν την ανάγκη ρύθμισης του τριπλού σημείου της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας και Λιβύης, καθώς ο πλούτος της περιοχής θα μείνει ανεκμετάλλευτος, αν το ζήτημα δεν διευθετηθεί.

Θρίλερ στην Αρτέμιδα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός με μαχαιριές στο λαιμό και το σώμα - Τον βρήκε νεκρό η...

Τον εντόπισε η... κόρη του έξω από το σπίτι

Θανάσιμα τραυματισμένος βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ένας 83χρονος άνδρας στην περιοχή της Αρτέμιδας.

Ο άτυχος ηλικιωμένος έφερε θανάσιμο τραύμα από μαχαίρι στον λαιμό και άλλα τραύματα, επίσης από μαχαίρι, σε άλλα σημεία του σώματός του.

Το πτώμα του 83χρονου εντοπίστηκε από την κόρη του, η οποία έντρομη ειδοποίησε την αστυνομία.
Τα παπούτσια του ηλικιωμένου βρέθηκαν σε απέναντι οικόπεδο, ενώ το σώμα του ήταν γεμάτο χώματα.

Αστυνομικές πηγές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Από τα τυφλά τραύματα που φέρει δεν αποκλείεται ο ηλικιωμένος να έβαλε τέλος στη ζωή του μόνος του. Ωστόσο, εξετάζουν και το σενάριο της εγκληματικής ενέργειας.

Την έρευνα έχει αναλάβει η Ασφάλεια Αττικής.

Capital Controls: Τι αλλάζει από 1η Σεπτεμβρίου στις αναλήψεις μετρητών

Από την 1η Σεπτεμβρίου αλλάζουν όλα για τα capital controls αφού τίθενται σε ισχύ οι νέες διατάξεις...

Οι καταθέτες θα μπορούν να κάνουν ανάληψη οποτεδήποτε μέσα στον μήνα και μέχρι τα ποσά των αναλήψεων να φτάσουν σωρευτικά το όριο των 1.800 ευρώ. Περαιτέρω ανάληψη άνω του ποσού αυτού, ισχύει μόνο για όσους καταθέτουν φυσικό χρήμα στην τράπεζα (ανάληψη έως και το 100% των ποσών που καταθέτουν) και για εμβάσματα από το εξωτερικό (ανάληψη του 50% του ποσού του εμβάσματος).

Πιο αναλυτικά:
Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα.
Μπορεί ωστόσο να μεταφέρει το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου 2017.
Έτσι, από την 01/09/2017 ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο με μια ή περισσότερες αναλήψεις τον μήνα. Έως την 31/8/2017 εξακολουθεί να παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε δεύτερης εβδομάδας (κάθε δεύτερη Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε δύο εβδομάδες ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των οκτακοσίων σαράντα (840) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.
Οι εξαιρέσεις

Εξαιρούνται των απαγορεύσεων και περιοριστικών μέτρων οι αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά, τηρουμένων των διατάξεων της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Τι επιτρέπεται:

Το άνοιγμα λογαριασμού μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID) αποκλειστικά για τις ακόλουθες συναλλαγές, η αναγκαιότητα των οποίων πρέπει να τεκμηριώνεται εγγράφως από τον αρμόδιο φορέα και με την προϋπόθεση υποβολής υπεύθυνης δήλωσης από τον αιτούντα ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός μέσω του οποίου αυτές μπορούν να διενεργηθούν:

η πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου,
-η πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς την ίδια τράπεζα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015,

η καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων,

η εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring), ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εφόσον ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με το προϊόν εκκαθάρισης των συναλλαγών με κάρτες. Οι αναλήψεις και μεταφορές ποσών υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς που ισχύουν και για τους λοιπούς λογαριασμούς,

η εξυπηρέτηση νομικών προσώπων, όπως και ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που δεν διαθέτουν λογαριασμό εξυπηρέτησης της δραστηριότητάς τους σε κανένα πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών αγροτών υπό την έννοια του ν. 3874/2010,

η εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας,

η κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στην ίδια τράπεζα,

 το άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου είτε την εξόφληση απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη,

η πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα,

η μεταφορά του λογαριασμού διαχείρισης μισθοδοσίας ενός εργοδότη από μια τράπεζα σε άλλη, στην οποία αυτός ήδη τηρεί λογαριασμό, και το, συνεπεία της μεταφοράς αυτής, άνοιγμα λογαριασμών μισθοδοσίας των εργαζόμενων στην τελευταία τράπεζα. Επίσης, επιτρέπεται από εργαζόμενο το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετικό πιστωτικό ίδρυμα από αυτό στο οποίο τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος. Οι εργαζόμενοι στις περιπτώσεις αυτές θα έχουν δικαίωμα ανάληψης μετρητών από τη μια από τις δυο τράπεζες, εκτός εάν κωδικοί πελάτη (Customer ID) προϋπήρχαν και στις δυο τράπεζες. Ο καθορισμός της τράπεζας, από την οποία ο εργαζόμενος θα έχει δικαίωμα ανάληψης μετρητών, βάσει του κωδικού πελάτη (Customer ID), γίνεται με υπεύθυνη δήλωσή του, η οποία κατατίθεται και στις δύο τράπεζες.

το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως με δικαιούχο οπλίτη που καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας Πράξης, εφόσον δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός στο όνομά του. Για το άνοιγμα του λογαριασμού, εκτός των άλλων δικαιολογητικών που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, προσκομίζεται το σχετικό έγγραφο της Στρατολογίας από το οποίο προκύπτει ότι ο δικαιούχος καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία,

-το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όψεως, για το σκοπό της διενέργειας εράνων, στο όνομα και υπέρ συγκεκριμένων φυσικών προσώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες ή για τη διενέργεια εράνων γενικού φιλανθρωπικού σκοπού ή εκτέλεσης έργου κοινής ωφελείας. Για το άνοιγμα των λογαριασμών αυτών προσκομίζεται, κατά περίπτωση, η σχετική απόφαση του Υπουργού Υγείας ή του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

το άνοιγμα λογαριασμού ειδικού σκοπού χωρίς δικαίωμα ανάληψης από φυσικό πρόσωπο για την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο Ελληνικό Δημόσιο,
-το άνοιγμα λογαριασμού από φορείς κοινωνικής ασφάλισης αποκλειστικά για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών οφειλών,

το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως ή η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό, σε πρόσωπα που φέρουν την ιδιότητα του φοιτητή ή σπουδαστή, εφόσον ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον μέχρι τώρα τόπο μόνιμης κατοικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός στο όνομά τους με την ιδιότητα του δικαιούχου ή συνδικαιούχου. Για την πιστοποίηση της φοιτητικής και σπουδαστικής ιδιότητας, απαιτείται βεβαίωση εγγραφής στο τρέχον εξάμηνο από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Κολλέγιο, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης ή σχολή επαγγελματικής κατάρτισης ή μαθητείας.

Ομοίως, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών−σπουδαστών ERASMUS και η ύπαρξη λογαριασμού αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης, εφόσον δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος λογαριασμός του οποίου είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι. Για την πιστοποίηση της συμμετοχής των προαναφερόμενων φοιτητών ή σπουδαστών στα εν λόγω προγράμματα απαιτείται η σχετική βεβαίωση της σχολής φοίτησης,

το άνοιγμα αποκλειστικά και μόνον ενός λογαριασμού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης μετρητών, για την εξυπηρέτηση δανείου που έχει ληφθεί πριν ή μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας από την τράπεζα στην οποία ανοίγεται ο λογαριασμός, ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλη τράπεζα,

το άνοιγμα πάσης φύσεως λογαριασμών υπέρ Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π/ Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την κατάθεση εμβασμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιχορηγήσεων από τον Τακτικό Προϋπολογισμό ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,

η καταβολή παροχών υγείας και επιδοτήσεων από δημόσιους φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται μόνο από το φορέα που παρείχε την έγγραφη τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα ανοίγματος λογαριασμού στη συγκεκριμένη τράπεζα,

το άνοιγμα λογαριασμού σε συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού, για την καταβολή της σύνταξής τους στην Ελλάδα,

το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικά πρόσωπα προκειμένου να κατατεθεί σε αυτόν το τίμημα ωρίμανσης από ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία, εφόσον δεν τηρούν ήδη λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα,το άνοιγμα ειδικού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού των υπαλλήλων ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις των αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των παρ. 13 και 15 του άρθρου 959Α του Κ.Πολ.Δ.. Από τον λογαριασμό αυτόν δεν επιτρέπεται εκτέλεση μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό, εκτός των περιπτώσεων υποχρέωσης επιστροφής της εγγύησης των υποψηφίων πλειοδοτών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 της αρ. 41756 οικ/26.5.2017 απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Β΄1884), όπως εκάστοτε ισχύει, εφόσον η εγγύηση προήλθε με μεταφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό, καικάθε άλλη περίπτωση, κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Φθιώτιδα: Τι έβγαλαν τα δίχτυα των ψαράδων στο Αταλαντονήσι;

Δεν είχε μόνο ψάρια το δίχτυ επαγγελματία αλιέα το μεσημέρι...
της Παρασκευής 25 Αυγούστου 2017 στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά του Αταλαντονησίου.

Ανέσυρε με το αλιευτικό του εργαλείο (μανωμένα δίχτυα) ένα αρχαίο θραυσμένο πήλινο αγγείο και δυο πήλινα θραύσματα, από το βυθό της θάλασσας και σε απόσταση περίπου 300m από την ακτή, όπου ψάρευε με το επαγγελματικό του σκάφος.

Από το Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Σκάλας Αταλάντης του Λιμεναρχείου Στυλίδας, ενημερώθηκε η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport πρόκειται για αντικείμενα της Βυζαντινής περιόδου όχι μεγάλης αξίας.

Επίσης όπως λένε ψαράδες της περιοχής ο βυθός στο συγκεκριμένο σημείο έχει διάσπαρτα πολλά παρόμοια αντικείμενα. Σε κάθε περίπτωση όμως οι αλιείς έχουν την υποχρέωση να τα παραδίδουν στις Λιμενικές Υπηρεσίες και αυτοί με τη σειρά τους στους ειδικούς επιστήμονες για την αυτοψία και την περισυλλογή τους.
Πηγή

Έκτακτο: Αναζωπύρωση της φωτιάς στη θέση Λαβρια Μαλαμάτων - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από Ναύπακτο μέχρι Αντίρριο

Aναζωπύρωση της  χθεσινής φωτιάς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες...
στη θέση Λαβρια της τοπικής κοινότητας Μαλαμάτων του Δήμου Δωρίδας αυτή την ώρα.

Κοντά στην αναζωπύρωση βρίσκεται ποιμνιοστάσιο το οποίο είναι όμως δεν κινδυνεύει μέχρι αυτή την ώρα διότι ο άνεμος είναι αντίθετος.

Το βράδυ της Παρασκευής είχαμε ακόμη φωτιά στο Φανάρι Μαλαμάτων .
Σε λιγο περισσότερα

Kύπριοι συνεργάζονται με τη ΝΑSA για εκτροχιασμό αστεροειδή

Υπεύθυνος για την κατασκευή ενός πολύ σημαντικού μέρους της πρώτης διεθνούς αποστολής για εκτροχιασμό αστεροειδή θα είναι...
ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO).

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Γιώργος Δανός, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε ότι η εμπλοκή της Κύπρου αφορά συνεργασία του Οργανισμού με την ΝΑΣΑ και την Ιταλική Υπηρεσία Διαστήματος, δηλαδή είναι μια τριμερής συνεργασία (ΗΠΑ, Κύπρος, Ιταλία) στο πλαίσιο της ευρύτερης αποστολής, που σκοπεύει να δοκιμάσει τις δυνατότητες της ανθρωπότητας να εκτροχιάσει ένα αστεροειδή, ως μια πρώτη παγκόσμια προσπάθεια για διάσωση του πλανήτη από πιθανή καταστροφική πτώση ενός διαστημικού βράχου. 

Εξήγησε ότι η ευρύτερη αποστολή «είναι μια διεθνής συνεργασία τριών χωρών, (ΝΑΣΑ , Ιταλία και Γερμανία) και εμείς συνεργαζόμαστε με ΝΑΣΑ και Ιταλία προς αυτόν τον μεγαλεπίβολο στόχο της ανθρωπότητας να βγάλει εκτός τροχιάς ένα αστεροειδή ώστε να απομακρυνθεί από τη Γη» είπε.

Σημείωσε ότι ο αστεροειδής που επιλέγηκε ως στόχος δεν αποτελεί κίνδυνο για τον πλανήτη Γη, αλλά επιλέγηκε γιατί θα περνά σχετικά κοντά και θεωρείται ότι είναι ένας καλός στόχος για να δοκιμαστούν οι δυνατότητες της ανθρωπότητας.

Η αποστολή και ο ρόλος της Κύπρου

Για τον εκτροχιασμό του αστεροειδούς θα σταλεί ένας μικρός στόλος από διαστημόπλοια εκ των οποίων τα μεγαλύτερα θα έχουν το μέγεθος περίπου ενός ψυγείου. Πρόκειται άρα για μια μη επανδρωμένη αποστολή, όπως εξάλλου είναι όλες οι αποστολές στο διάστημα (εκτός από το φεγγάρι τη δεκαετία του 1970 και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 400 χιλιόμετρα από τη Γη).

Τα διαστημόπλοια αυτά θα λειτουργούν σε συνέργεια.

«Εμείς, σε συνεργασία με την Ιταλία θα είμαστε υπεύθυνοι για την κατασκευή ενός πολύ σημαντικού μέρους αυτής της αποστολής», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός. 

Αφού γίνουν οι κατάλληλες μετρήσεις και σταλούν στη Γη, θα δοθεί το πράσινο φως για το μεγάλο κτύπημα, όταν δηλαδή ένα από τα σκάφη (εκείνο της ΝΑΣΑ)  θα προχωρήσει σε μια  ‘βουτιά αυτοκτονίας’, και θα καρφωθεί στο πλευρό του αστεροειδή, με σκοπό να τον μετακινήσει με κινητική ενέργεια.

Όπως εξήγησε ο κ. Δανός, σκοπός δεν είναι να καταστραφεί ο αστεροειδής αλλά απλά να μετακινηθεί. Η τακτική που προτείνετο στο παρελθόν για καταστροφή του αστεροειδή κρίνεται επικίνδυνη γιατί μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα.

Θα γίνει μέτρηση για να διαπιστωθεί πόσο συμπαγής είναι ο αστεροειδής ώστε όταν κτυπηθεί να μην αποσπαστεί κομμάτι του.
Η εκτόξευση υπολογίζεται να γίνει μεταξύ 2020-2022.  Ο στόλος θα ταξιδεύει για περίπου ενάμιση χρόνο μέχρι το κρίσιμο ραντεβού του με τον αστεροειδή. Ο χρόνος αυτός θεωρείται ‘μικρός’ για τα διαστημικά δεδομένα.

Υπάρχουν πολλά τεχνικά θέματα σε επίπεδο διεθνών εταίρων της Κύπρου τα οποία ακόμη συζητιούνται και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες μέχρις ότου αυτές οι λεπτομέρειες ξεκαθαριστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ποιες ειδικότητες χρειάζονται

Ο κ. Δανός είπε ότι στόχος είναι όπως ένα μεγάλο μέρος του έργου γίνει επί τόπου στην Κύπρο, φέρνοντας έτσι τεχνογνωσία και δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε αυτόν τον υψηλό τομέα.

Οι ειδικότητες που θα χρειαστούν για την αποστολή αυτή θα αφορούν τους τομείς των ηλεκτρονικών, τηλεπικοινωνιών, της μηχανολογίας, της ρομποτικής, των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο κ. Δανός είπε ότι ο Οργανισμός θα αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου σε αυτή την αποστολή, η οποία σηματοδοτεί  τη λαμπρή αρχή στον τομέα της διαστημικής βιομηχανίας.

Παράλληλα, είπε ότι σχεδιάζονται και μελλοντικές αποστολές.

Σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη αποστολή στο απώτερο διάστημα για τον Οργανισμό και εξέφρασε υπερηφάνεια ότι αυτή η πρώτη αποστολή συνδέεται με την προστασία της Γης.

Στο Συμβούλιο του Οργανισμού, είπε ο κ. Δανός, περιλαμβάνονται κορυφαίοι επιστήμονες της ΝΑΣΑ, επιστήμονες που στέλλουν αποστολές στους πλανήτες, πρυτάνεις πανεπιστημίων που διαπρέπουν στην αστρονομία, αξιωματούχοι της Επιτροπής Διαστήματος του ΟΗΕ, μέλη ΔΣ της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής, Γενικοί Διευθυντές διαστημικών ινστιτούτων κα.

Τα οφέλη για την Κύπρο

Η ευκαιρία που δίνεται στην Κύπρο μέσω του Οργανισμού για συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια της ανθρωπότητας είναι τεράστιας σημασίας, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει το τοπίο σε ό,τι αφορά τον τομέα αυτόν στην Κύπρο.

Ο κ. Δανός σημείωσε ότι όταν το 1980 δόθηκε στην Ιταλία μια ευκαιρία για αποστολή στον Τιτάνα του Κρόνου, αυτό έφερε την Ιταλία στην έκτη θέση διεθνώς σε ό,τι αφορά το διάστημα.

Είπε ότι «οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν συνδράμει στον να δοθεί η αποστολή στην Ιταλία είναι οι ίδιοι που μας δίνουν εμάς σήμερα αυτή την ευκαιρία.  Η Ιταλία είναι σήμερα η έκτη παγκοσμίως μεγαλύτερη δύναμη στο διάστημα. Τέτοια ευκαιρία ανοίγεται και στην Κύπρο και εμείς ως Οργανισμός την έχουμε αδράξει».

«Αυτή είναι η στιγμή που όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι διανοίγονται νέοι ορίζοντες για την Κύπρο μας - όπως έγινε για άλλες χώρες - τόσο την Ιταλία όσο και την Αμερική το 1960 - που μπορεί να μας πάρει μπροστά», σημείωσε.
Κάλεσε άτομα και εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επικοινωνία με τον Οργανισμό και να γίνουν μέλος του ‘CSEO space alliance’ που σκοπός είναι να δει την ανέλιξη του τομέα αυτού στην Κύπρο.

Η σημασία της αποστολής για την ανθρωπότητα

Πριν 66 εκατομμύρια χρόνια οι δεινόσαυροι αφανίστηκαν λόγω της καταστροφής που επέφερε η πτώση ενός αστεροειδούς.  Πολλοί επιστήμονες ανά τον κόσμο, γνωρίζοντας ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, προβαίνουν κατά καιρούς σε προειδοποιήσεις ότι η ανθρωπότητα οφείλει να ενεργήσει προληπτικά, λέγοντας ότι ‘οι δεινόσαυροι δεν είχαν σχέδιο Β’, εμείς όμως πρέπει να έχουμε’.

Η αφύπνιση τα τελευταία χρόνια οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξήθηκαν οι δυνατότητές μας για εντοπισμό των διαστημικών αυτών βράχων με πιο σύγχρονα τηλεσκόπια, ραντάρ, ενώ στη μάχη έχουν εισέλθει και οι ερασιτέχνες αστρονόμοι.

«Συνειδητοποιούμε ότι οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από ό,τι πιστεύαμε, πολλοί αστεροειδείς περνούν ξυστά από τη Γη. Ναι, υπάρχουν κίνδυνοι αλλά την ίδια ώρα και δυνατότητες. Για αυτό και υπάρχει αυτή η αυξημένη κινητοποίηση», είπε ο κ. Δανός.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΝΑΣΑ, δεκάδες αστεροειδείς θα πλησιάσουν απειλητικά τη Γη τα επόμενα 100 χρόνια, και κάποιοι από αυτούς ξεπερνούν τα 100 μέτρα σε διάμετρο. Οι καταστροφές που μπορούν να προκαλέσουν είναι πολλές. Υπενθυμίζεται ότι από την γένεση της Γης, πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης μας έχει πληγεί πολλές φορές από αστεροειδείς των οποίων οι τροχιές τους οδήγησαν στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος.

Για τους ειδικούς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η Γη θα κτυπηθεί ξανά, αλλά το ερώτημα είναι πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η κοσμική σύγκρουση και κατά πόσον θα είμαστε έτοιμοι να την αποτρέψουμε.
Πηγή

Αυτός είναι ο λόγο που "έπεσαν" Facebook και Instagram

Γενικό είναι το φαινόμενο με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δύο αυτές αδερφικές πλατφόρμες...


Πιο συγκεκριμένα από τις 4 περίπου το μεσημέρι, δεν υπάρχει δυνατότητα δημοσίευσης από τους χρήστες, οι σελίδες δεν φορτώνουν και οι συνομιλίες γίνονται με δυσκολία.

Το πρόβλημα αυτό προέρχεται από ένα θέμα που έχει δημιουργηθεί από τους σέρβερ των συγκεκριμένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης που εδρεύουν στην χώρα της Ιρλανδίας και οι τεχνικοί εργάζονται για να επανέλθουν το συντομότερο δυνατό.

Από ότι φαίνεται το πρόβλημα αποκαθίσταται σταδιακά και οι χρήστες πλέον αρχίζουν να έχουν πρόσβαση.

Στις ακτές του Τέξας έφτασε ο τυφώνας Χάρβεϊ

Ο τυφώνας Χάρβεϊ έφτασε στις ακτές του Τέξας ενισχυμένος στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με θυελλώδεις ανέμους και κίνδυνο να προκληθούν εκτενείς πλημμύρες, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι ο πιο καταστροφικός τυφώνας που έχει πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.
Ο τυφώνας έπληξε την πόλη Κόρπους Κρίστι την Παρασκευή στις 22:00 (τοπική ώρα, 06:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 209 χιλιομέτρων την ώρα και τρεις ώρες αργότερα επέστρεψε σε μια κοντινή περιοχή. Οι 320.000 κάτοικοι του Κόρπους Κρίστι έχουν λάβει οδηγίες να την εγκαταλείψουν.
Ο τυφώνας αναμένεται να κινείται επί ημέρες αργά πάνω από τις ακτές των Πολιτειών του Τέξας και της Λουιζιάνα, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση καταστροφής προκειμένου να καταστεί δυνατή η χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος, ενώ εκτιμάται ότι θα πέσουν έως και 90 εκατοστά βροχής και η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει ακόμη και κατά 4 μέτρα.
Η πόλη Ρόκπορτ φάνηκε να επλήγη περισσότερο από τον τυφώνα, λίγες ώρες αφού ο δήμαρχός της κάλεσε όποιον επιλέξει να μείνει στο σπίτι του να γράψει το όνομά του και τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης του στο χέρι του ώστε να μπορέσει να ταυτοποιηθεί σε περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού.
Ένα λύκειο, ένα ξενοδοχείο, ένα συγκρότημα κατοικιών, καθώς και άλλα κτίρια υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τους διασώστες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Κάποια από αυτά χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε αποκλεισμένοι και δεν μπορούμε να πάμε πουθενά», δήλωσε ο Στιβ Σιμς, ένας εθελοντής πυροσβέστης στο Ρόκπορτ. «Έχουμε ακούσει φήμες για χιλιάδες πράγματα, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τίποτε διότι δεν έχουμε δει τίποτε. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά δεν γνωρίζουμε ποια», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Σιμς, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Έως και 6 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονται στον δρόμο του τυφώνα Χάρβεϊ, καθώς και η καρδιά της πετρελαιοπαραγωγής των ΗΠΑ. Οι επιπτώσεις του τυφώνα στα διυλιστήρια έχουν ήδη προκαλέσει αύξηση των τιμών των καυσίμων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο κήρυξε το Τέξας σε κατάσταση φυσικής καταστροφής. «Κατόπιν του αιτήματος του κυβερνήτη του Τέξας (σ.σ. Γκρεγκ Άμποτ), υπέγραψα την κήρυξη φυσικής καταστροφής», έγραψε.
Ενισχυμένος από τα ζεστά νερά του Κόλπου του Μεξικού ο Χάρβεϊ γίνεται ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 4 που πλήττει τις ΗΠΑ μετά τον Τσάρλι το 2004 και ο πρώτος που πλήττει το Τέξας μετά την Κάρλα το 1961.
Περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κόρπους Κρίστι, 160 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές, κοντά στην πόλη Γκάλβεστοουν ο τυφώνας Χάρβεϊ προκάλεσε κάποιες διακοπές ηλεκτροδότησης.
Καθώς άρχισαν να ενισχύονται οι άνεμοι στη Βικτόρια ένα καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που έπεσε προκάλεσε πυρκαγιά σε ένα σπίτι, σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού σερίφη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, περίπου το 65% των 65.000 κατοίκων αψήφησαν τη διαταγή για εκκένωση.
Αν και χιλιάδες έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, πολλοί είναι αυτοί που έχουν μείνει, συγκεντρώνοντας αποθέματα σε τρόφιμα, καύσιμα, και τοποθετώντας σάκους με άμμο έξω από τα σπίτια τους, προκαλώντας την αγανάκτηση των τοπικών αρχών.
«Προτείνουμε, αν οι άνθρωποι μείνουν εδώ, να γράψουν με μαρκαδόρο στο χέρι τους το όνομά τους και τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης», τόνισε ο δήμαρχος του Ρόκπορτ Πάτρικ Ρίος. «Δεν μας αρέσει να μιλάμε για αυτά τα πράγματα. Δεν είναι κάτι που μας αρέσει, αλλά είναι η πραγματικότητα. Οι άνθρωποι δεν ακούν».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Πηγή φωτο: BRIAN THEVENOT/REUTERS

Μιανμάρ - Τουλάχιστον 71 νεκροί από επίθεση μουσουλμάνων ανταρτών Ροχίνγκια

Μουσουλμάνοι αντάρτες Ροχίνγκια στη Μιανμάρ εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση εναντίον 30 αστυνομικών φυλακίων και μιας στρατιωτικής βάσης στην Πολιτεία Ραχίν χθες Παρασκευή, με τουλάχιστον 59 αντάρτες και 12 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής
Οι συγκρούσεις, που σε πολλές περιοχές συνεχίζονται ακόμη, αποτελούν μια σημαντική κλιμάκωση στην κρίση που σοβεί στη βορειοδυτική αυτή Πολιτεία της Μιανμάρ από τον Οκτώβριο, όταν παρόμοιες επιθέσεις προκάλεσαν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Ροχίνγκια. Περίπου 87.000 μέλη της μειονότητας αυτής αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Μπανγκλαντές, ενώ πάρα πολλές ήταν οι καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με φόνους, βιασμούς και πυρπολήσεις σπιτιών των Ροχίνγκια.
Ο Απελευθερωτικός Στρατός Αρακάν των Ροχίνγκια (ARSA), μια οργάνωση που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως Χαρακά αλ Γιακίν και η οποία ευθύνεται για τις επιθέσεις του Οκτωβρίου εναντίον αστυνομικών, ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν και άλλες.
Η μεταχείριση των περίπου 1,1 εκατομμυρίου Ροχίνγκια, μιας μουσουλμανικής μειονότητας στην κυρίως βουδιστική Μιανμάρ, έχει αναχθεί στο πιο ακανθώδες ανθρωπιστικό ζήτημα για τη χώρα που προσπαθεί να κάνει τη μετάβαση από ένα σκληρό στρατιωτικό καθεστώς προς μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση.
Τώρα, σύμφωνα με τους παρατηρητές, φαίνεται ότι έχει προκαλέσει ένα ισχυρό κύμα αντίστασης που αυξάνεται συνεχώς. Οι παρατηρητές ανησυχούν ότι οι επιθέσεις αυτές, που είναι πιο ευρείες και καλύτερα οργανωμένες από αυτές του Οκτωβρίου, ίσως προκαλέσουν μια ακόμη πιο σκληρή αντίδραση του στρατού αλλά και συγκρούσεις μεταξύ των μουσουλμάνων και των βουδιστών.
Οι Ροχίνγκια δεν έχουν υπηκοότητα και θεωρούνται παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, αν και ζουν στη Μιανμάρ επί αιώνες. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην παιδεία, την υγεία και την αγορά εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

4 εφόδια που θα βοηθήσουν το παιδί να προσαρμοστεί στο σχολείο

Η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς άρχισε και τα παιδιά σε 2 βδομάδες και κάτι, θα κληθούν να κάτσουν και πάλι στα θρανία. Η αλήθεια είναι ότι η αρχή είναι...
δύσκολη για τα μικρά μας, όμως αν έχουν ήδη κατακτήσει κάποια σημαντικά εφόδια- πάντα στο μέτρο του δυνατού για την ηλικία τους- η προσαρμογή και η επιστροφή στο σχολικό περιβάλλον θα γίνει πολύ πιο εύκολη. Ποια είναι αυτά λοιπόν;

Να έχει υπομονή
Είναι δεδομένο ότι, αρκετές φορές μέσα στη μέρα, το παιδί θα βαρεθεί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων είτε γιατί δεν του αρέσουν είτε γιατί ο δάσκαλος δεν έχει μεταδοτικότητα- είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποτρέψετε. Το στοίχημα, τότε, είναι να μην εκδηλώνει την ανία του κάνοντας φασαρία, πειράζοντας τους συμμαθητές του ή κοροϊδεύοντας την «κυρία». Η υπομονή μαζί με τον σεβασμό, είναι δύο σημαντικά εφόδια για κάθε παιδί που καλείται να τα εφαρμόσει για πρώτη φορά εκτός σπιτιού, στο σχολείο. Σε παλαιότερο άρθρο μας, μπορείτε να δείτε κάποια έξυπνα κόλπα για να μάθετε στο παιδί πώς να είναι πιο υπομονετικό από το σπίτι.

Να μην φοβάται να ρωτάει «γιατί» αλλά με σεβασμό!
Ειδικά αν το μικρό σας γίνει «πρωτάκι» φέτος, είναι πολύ πιθανό (και λογικό) ότι θα έχει πάντα ένα σχεδόν μόνιμο «γιατί» σχηματισμένο στα χείλη του. Γι’ αυτό, αν το παιδί εκφράζει από το σπίτι τις δεκάδες απορίες του μέσα στη μέρα, μην το αποτρέπετε και μην το αποπαίρνετε, ακόμα κι αν σας έχουν κουράσει οι πολλές ερωτήσεις του.

Τα «γιατί» είναι ο τρόπος των παιδιών να εξερευνούν τον κόσμο σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία και, ειδικά στο σχολείο, αποτελεί ίσως το πιο χρήσιμο όπλο για να μάθουν. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό είναι το παιδί να μάθει πώς να περιμένει τη σειρά του και να μην διακόπτει τη δασκάλα κάθε φορά που θέλει να κάνει μια ερώτηση.

Να μην απογοητεύεται όταν δεν τα πάει καλά

Το σχολείο είναι το πρώτο μέρος στο οποίο τα παιδιά βρίσκονται μακριά απ’ τους γονείς τους και καλούνται να στηριχτούν αποκλειστικά στις δυνάμεις τους, χωρίς τη βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά. Αυτό αναπόφευκτα σημαίνει, ότι κάποια στιγμή θα κάνουν λάθος και θα πρέπει να διαχειριστούν μόνα την αποτυχία τους. Προσπαθήστε, λοιπόν, να προτρέπετε το παιδί να στηρίζεται στον εαυτό του και να «αγκαλιάζει» τα λάθη του για να μάθει από αυτά, ήδη από μικρή ηλικία. Πρέπει να καταλάβει ότι πολλές φορές τα λάθη και η αποτυχία είναι αυτά που μας κάνουν καλύτερους και μας πάνε μπροστά.

Να υπερασπίζεται τον εαυτό του όταν χρειάζεται
Δυστυχώς, το bullying στο σχολείο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια με πολλά από τα παιδιά που πέφτουν θύματα κακής αντιμετώπισης από συμμαθητές τους, να μην μοιράζονται ούτε με τους γονείς το πρόβλημά τους. Από αυτό, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να τους διδάξουμε πώς να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και κυρίως να μην φοβούνται να μας μιλήσουν για ό,τι τα προβληματίζει.

Αν υποψιάζεστε ότι κάτι τέτοιο έχει ήδη γίνει, δείτε πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί έχει πέσει θύμα bullying, πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει μια τόσο δύσκολη κατάσταση και εδώ ενημερωθείτε και για την σχεσιακή επιθετικότητα, το έμμεσο πρόσωπο του bulling.

Αντίστοιχα, όμως, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το παιδί δεν θα γίνει ούτε θύτης, θα σέβεται τους συμμαθητές του και θα βοηθάει όποιο άλλο παιδί το έχει ανάγκη.
Πηγή