Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018

''Παρών'' σε μία νέα συμμαχία για την Αθήνα δηλώνει ο Γιώργος Πατούλης

"Η Αθήνα χρειάζεται μια νέα συμμαχία... Σε αυτή τη συμμαχία για την Αθήνα δηλώνω παρών'', τονίζει ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφορικά με την υποψηφιότητα του ως δήμαρχος Αθηναίων.
''Για εμένα, αξία δεν έχει το κομματικό χρίσμα αλλά το χρίσμα της τοπικής κοινωνίας. Του αθηναϊκού λαού. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε, ότι δεν αρκεί απλά η Αθήνα να αλλάξει δήμαρχο για να αναστρέψουμε την εικόνα παρακμής που έχει περιέλθει. Χρειάζεται η στράτευση όλων, όσων αγαπούν την Αθήνα ανεξάρτητα από τη θέση ή το αξίωμα που κατέχουν'', τονίζει ο κ. Πατούλης. 
Ερωτηθείς για το εάν θα επηρεαστεί η απόφασή του από ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη, ο κ. Πατούλης απαντά: "Όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησής μου με την Αυτοδιοίκηση ποτέ δεν έλαβα αποφάσεις για τα επόμενα πολιτικά μου βήματα που εξαρτιόνταν από τις αποφάσεις των άλλων. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αυτό πρέπει να γίνει τώρα''.
Επαναλαμβάνει ότι ''μόνο καλό θα κάνει στην «πόλη της καρδιάς μας» η ενασχόληση όσο το δυνατόν περισσότερων με τα ζητήματα της''.
Ο κ. Πατούλης ασκεί θετική κριτική στο έργο και την προσωπικότητα των παλαιότερων δημάρχων όπως των κ.κ Δ. Μπέη, Αν. Τρίτση, Δ. Αβραμόπουλου, Ν. Κακλαμάνη,  Ν. Μπακογιάννη, ενώ χαρακτήρισε τον Γ. Καμίνη ως «ένα σοβαρό άνθρωπο με όραμα», προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμα αδίκησε το όραμα του και δυστυχώς ή ευτυχώς όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος».

Άρθρο τυπώνεται με λέιζερ πάνω σε μια τρίχα!


Χάρη σε μια νέα επαναστατική τεχνολογία εκτύπωσης λέιζερ, είναι...
πλέον δυνατό να τυπώσει κάποιος έγχρωμο το άρθρο που διαβάζετε, σε μια επιφάνεια όχι μεγαλύτερη από μια τρίχα.

Η νέα μέθοδος, που επιτρέπει την έγχρωμη εκτύπωση λέιζερ σε αδιανόητα μικρές διαστάσεις, παρουσιάσθηκε από ερευνητές των τμημάτων Μικρο-Νανοτεχνολογίας και Φωτονικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Δανίας (DTU), στο περιοδικό νανοτεχνολογίας "Nature Nanotechnology".

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι Δανοί επιστήμονες εκτύπωσαν με λέιζερ μια έγχρωμη εικόνα της διάσημης «Μόνα Λίζα» πάνω σε έναν χώρο μικρότερο και από ένα εικονοστοιχείο (πίξελ) μιας οθόνης «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου.

Η καινοτομική τεχνική επιτρέπει εκτυπώσεις λέιζερ με εντυπωσιακή ανάλυση έως 127.000 dpi (κουκίδων ανά ίντσα), όταν συγκριτικά ένα περιοδικό συνήθως εκτυπώνεται με ανάλυση 300 dpi.

Η εκτύπωση μιας τόσο μικροσκοπικής εικόνας απαιτεί μια ειδική επιφάνεια (τη λεγόμενη «πλασμονική μεταεπιφάνεια») σε νανο-κλίμακα, η οποία είναι καλυμμένη με αλουμίνιο. 

Οι διαδοχικοί παλμοί λέιζερ αναπαράγουν την εικόνα θερμαίνοντας τοπικά την επιφάνεια (με θερμοκρασία έως 1.500 βαθμούς Κελσίου), η οποία λιώνει και παραμορφώνεται. 

Ανάλογα με την ένταση της ακτίνας λέιζερ και την τοπική παραμόρφωση της επιφάνειας, εκτυπώνονται διαφορετικά χρώματα, με ταχύτητα ένα νανοδευτερόλεπτο (δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου) ανά πίξελ.

Όσον αφορά στις πιθανές πρακτικές εφαρμογές, σύμφωνα με τον Μόρτενσεν, μεταξύ άλλων, η νέα τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για την -αόρατη με γυμνό μάτι- εκτύπωση πάνω σε προϊόντα και άλλα αντικείμενα, ώστε να ξεχωρίζουν τα γνήσια από τα πλαστά και τα αντίγραφα.

Οι δανοί ερευνητές, που έχουν αποκτήσει τη σχετική πατέντα για την εμπορική αξιοποίηση της μεθόδου τους, φιλοδοξούν κάποια μέρα ότι αυτή θα αντικαταστήσει τους συμβατικούς εκτυπωτές λέιζερ.

Ανοιχτή ως τις 31 Ιουλίου η πλατφόρμα για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Από τις 27 μέχρι τις 31 Ιουλίου θα παραμείνει ενεργή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης, σχετικά με τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος...


Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν την αίτηση ή να οριστικοποιήσουν την αίτηση που αποθήκευσαν προσωρινά, στην πλατφόρμα: ΕΔΩ

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ και αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18.

Η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής.  Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.

Κατ' εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

-  είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή

-  οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή

-  είναι πάνω από 25 ετών  ή

-  είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος.

Η πρόσβαση στην εφαρμογή του στεγαστικού επιδόματος γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Πριν προχωρήσετε σε δημιουργία αίτησης για το Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, θα πρέπει πρώτα να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2017. Σε αντίθετη περίπτωση η αίτησή σας θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της.

«Φρένο» σε δικηγόρους που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες


Φρένο στις καταχρηστικές τακτικές των δικηγορικών γραφείων που λειτουργούν ως...
«εισπρακτικές εταιρείες» στοχεύει να θέσει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προχώρησε στη συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα εισηγηθεί τις αλλαγές στο νόμο 3758/2009 που αφορά τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις (εισπρακτικές).

Στόχος του υπουργείου, με τις αλλαγές που θα ενσωματώσει στον εν λόγω νόμο, είναι να θέσει ένα φρένο κυρίως για τα δικηγορικά γραφεία που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες. Οι προτάσεις της ομάδας, θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2018.

Παράπονα καταναλωτών


Παράλληλα, έχουν αυξηθεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή οι καταγγελίες σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, τράπεζες και δικηγορικά γραφεία, καθώς και γενικά τα παράπονα καταναλωτών που αφορούν την όχληση οφειλετών.

Να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 160.500 ευρώ σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, γνωστές ως εισπρακτικές εταιρείες.

Τα παραπάνω πρόστιμα αφορούν την επιβολή συνολικά 21 διοικητικών κυρώσεων για παραβάσεις όπως μεγάλη συχνότητα κλήσεων, παραπλανητική πληροφόρηση, παρέκκλιση των εντολών των δανειστών –καθώς συχνά καλούν σε τηλέφωνα επικοινωνίας που δεν τα είχαν δηλώσει οι οφειλέτες, αλλά τα βρήκαν συνήθως από δημόσια προσβάσιμους τηλεφωνικούς καταλόγους–, κλήση σε τηλέφωνο εργασίας χωρίς να είναι το μοναδικό τηλέφωνο επικοινωνίας, όχληση για οφειλές στις οποίες δεν έχουν παρέλθει 10 ημέρες από τότε που αυτές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, ενημέρωση χωρίς να έχει προηγηθεί η ταυτοποίηση του οφειλέτη, χρέωση ποσού για εξώδικη ενημέρωση κ.ά.

Τρένο παρέσυρε και σκότωσε δύο μετανάστες - Λίγη ώρα μετά η ίδια αμαξοστοιχία τραυμάτισε άλλον έναν

Δύο άτομα, πιθανότατα παράτυποι μετανάστες, έχασαν χθες βράδυ τη ζωή τους, όταν παρασύρθηκαν από αμαξοστοιχία του ΟΣΕ, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ενώ ένας τρίτος δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αμαξοστοιχία του ΟΣΕ που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, παρέσυρε και σκότωσε στο ύψος της 'Ανθειας, δύο άτομα, για τα οποία ο μηχανοδηγός, φέρεται να δηλώνει πως όταν τους αντελήφθη, ξαπλωμένους στις ράγες επιχείρησε να σταματήσει τη μηχανή αλλά η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη. Αμέσως ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές, για το δυστύχημα καθώς και ότι θα συνέχιζε το δρομολόγιο με προορισμό το Ορμένιο, όπου και θα περίμενε την αστυνομία, δεδομένου ότι μετέφερε επιβάτες και βάση σχετικής παραγγελίας της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, το δρομολόγιο δεν διακόπτεται, αλλά πρέπει να πραγματοποιηθεί.
Το τραγικό είναι ότι σχεδόν μισή ώρα μετά την αναφορά του δυστυχήματος και σε μια απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων, η ίδια αμαξοστοιχία παρέσυρε και χτύπησε και τρίτο άτομο στη διασταύρωση του Λουτρού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, το οποίο ο μηχανοδηγός φέρεται να μην αντιλήφθηκε παρά μόνο μετά τη σύγκρουση.
Οι αστυνομικές αρχές, που ενημερώθηκαν άμεσα από τον οδηγό και για το δεύτερο περιστατικό, φθάνοντας στην περιοχή περισυνέλεξαν διαμελισμένα τα δύο πρώτα θύματα, ενώ ο τρίτος διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στην εντατική, φέροντας ωστόσο σοβαρότατα τραύματα. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ και ο μηχανοδηγός, προκειμένου να υποβληθεί στις προβλεπόμενες εξετάσεις, ο οποίος το πρωί αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση εισαγγελέα.
Το δρομολόγιο πραγματοποιήθηκε, με καθυστέρηση δύο ωρών και με αντικατάσταση του μηχανοδηγού.
Σημειώνεται ότι τις αρχικές έρευνες δυσχέρανε το σκοτάδι και ως εκ τούτου αυτές συνεχίζονται για τυχόν εντοπισμό και άλλου ατόμου. Το τραγικό δυστύχημα δεν είναι το πρώτο που σημειώνεται στο σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής, καθώς οι ράγες αποτελούν διαχρονικά «πυξίδα» για τη μετακίνηση των παράτυπα εισερχομένων στη χώρα, από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ υπήρξαν και άλλα περιστατικά όπου η κούραση και η ένταση του ταξιδιού προς την αναζήτηση μίας νέας πατρίδας, είχαν ως αποτέλεσμα, «παράτυποι» ταξιδιώτες να παρασυρθούν από τον «Μορφέα» και στη συνέχεια αποκοιμισμένοι επάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές να χάσουν τη ζωή τους.

Σας ενδιαφέρει: Ποια επιδόματα και πότε θα πληρωθούν μέχρι τις 27 Ιουλίου

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πληρωθούν επιδόματα σε εκατομμύρια δικαιούχους. Συγκεκριμένα, από 25-27 Ιουλίου θα καταβληθεί η τρίτη δόση του επιδόματος παιδιού και την Παρασκευή 27 Ιουλίου θα πληρωθεί και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού είχαν προθεσμία μέχρι χθες, Παρασκευή τα μεσάνυχτα για την υποβολή αιτήσεων Α21.
Η πλατφόρμα θα είναι ξανά διαθέσιμη για αιτήσεις μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής της Γ’ δόσης και μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2018. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε διμηνιαία καταβολή θα συμπεριλαμβάνονται τυχόν αναδρομικά επιδόματα δικαιούχων που δεν έχουν καταβληθεί από την αρχή του 2018.
Το ΚΕΑ
Από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, ανακοινώθηκε ότι την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018, θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων του πανελλαδικού προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 30 Ιουνίου 2018.
Το ποσό των 65.664.302,27 ευρώ θα καταβληθεί σε 293.195 δικαιούχους και αφορά περισσότερα από 610.000 άτομα.
Η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.
Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ παρακαλούνται να απευθύνονται στην Τράπεζα με την οποία συνεργάζονται και μόνο σε αυτήν για θέματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό λογαριασμό τους ή την προπληρωμένη κάρτα αγορών.
Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Πληρώθηκαν 15,8 εκατ. ευρώ σε 10.711 δικαιούχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων κατατέθηκε το υπόλοιπο 30% του Μέτρου 11 "Βιολογικές Καλλιέργειες" του 2017 την Παρασκευή 20 Ιουλίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), το συνολικό ύψος της πληρωμής ανέρχεται στα 15,8 εκατ. ευρώ και αφορά σε συνολικά 10.711 δικαιούχους.
Το συνολικά καταβαλλόμενο ποσό συμπεριλαμβανομένου και εκείνου του πρώτου έτους εφαρμογής, αλλά και της προκαταβολής που δόθηκε τον Νοέμβριο του 2017, έφτασε στα 31,8 εκατ. ευρώ.
Οι αναλυτικοί πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής είναι αναρτημένοι στη διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου (https://p2.dikaiomata.gr/Organics16), στην οποία οι δικαιούχοι μπορούν να εισέρχονται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών τους.

Αυτά είναι τα νέα ελληνικά κέρματα των 2 ευρώ - Βγήκαν σε κυκλοφορία - ΦΩΤΟ

Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την κυκλοφορία δύο νέων αναμνηστικών ελληνικών κερμάτων των 2 ευρώ κοπής 2018.
Συγκεκριμένα, σε κυκλοφορία τίθενται νέα αναμνηστικά μεταλλικά κέρματα κυκλοφορίας των 2 ευρώ σε δύο παραστάσεις, με θέμα:
α) «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ – 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ»
β) «70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».
Τα κέρματα αυτά κόπτονται-τυπώνονται εφάπαξ σε ποσότητα 750.000 τεμαχίων ανά θέμα, με την παράσταση της εθνικής όψης διαφορετική από τα κυκλοφορούντα ελληνικά κέρματα της αξίας αυτής. Η παράσταση επί της κοινής όψης και της στεφάνης και των δύο ως άνω κερμάτων είναι ίδια με τα κυκλοφορούντα ελληνικά κέρματα της αξίας αυτής με έτος κοπής το 2018.
Τα ειδικά χαρακτηριστικά των παραστάσεων, ανά θεματολογία, είναι:
Α) ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΚΕΡΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 2ευρώ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ – 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ»
- Περιμετρικά στο δακτύλιο του κέρματος τίθενται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Στον εσωτερικό κύκλο του κέρματος (πυρήνα) απεικονίζεται το πορτραίτο του Κωστή Παλαμά.
- Εντός του πυρήνα, αριστερά, αναγράφονται οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και το όνομα «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ». Επίσης, αποτυπώνονται το ανθέμιο (σήμα του Ι.Ε.Τ.Α.) και το έτος κοπής. Δεξιά του πορτραίτου διακρίνεται το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γιώργος Σταματόπουλος).
- Η ονομαστική αξία του νομίσματος αναγράφεται μόνο στην κοινή όψη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 (παρ. 1) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 729/2014 του Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου 2014 «για την ονομαστική αξία και τις τεχνικές προδιαγραφές των κερμάτων σε ευρώ που τίθενται σε κυκλοφορία».
Β) ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΚΕΡΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 2€ ΜΕ ΘΕΜΑ «70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»


 Περιμετρικά στο δακτύλιο του κέρματος τίθενται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Στον εσωτερικό κύκλο του κέρματος (πυρήνα), απεικονίζεται στο κέντρο ένα ρόδο, «λαλούν σύμβολον» της Ρόδου, εμπνευσμένο από αρχαίο νόμισμα της πόλης, από τα χαρακτηριστικότερα των Δωδεκανήσων. Η παράσταση περιβάλλεται από σχηματοποιημένο κυματισμό.
- Εντός του πυρήνα, περιμετρικά του θέματος, αναγράφονται οι λέξεις «1948-2018 Η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», καθώς και το ανθέμιο (σήμα του Ι.Ε.Τ.Α.) και το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γιώργος Σταματόπουλος).
- Η ονομαστική αξία του νομίσματος αναγράφεται μόνο στην κοινή όψη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 (παρ. 1) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 729/2014 του Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου 2014 «για την ονομαστική αξία και τις τεχνικές προδιαγραφές των κερμάτων σε ευρώ που τίθενται σε κυκλοφορία».

Έρχεται αφρικανικός καύσωνας 48 ωρών με 42°C - Δείτε πως θα «χτυπήσει» - Οδηγίες προφύλαξης

Καυτό 48ωρο φέρνει ο αφρικανικός καύσωνας με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν σε αρκετές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται Κυριακή (22.07.2018) και Δευτέρα (23.07.2018) οφείλονται στις θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Μεσόγειο που πλησιάζουν την περιοχή μας.


Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο του meteo.gr που δείχνει την πορεία των θερμών αέριων μαζών σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων, μέχρι την Τετάρτη (πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα).

Δείτε τον χάρτη με ενδεικτικές θερμοκρασίες που προβλέπονται από το μεσημέρι της Κυριακής, όταν στη Λάρισα και την Καλαμάτα ο υδράργυρος θα φτάσει στους 40 βαθμούς Κελσίου!Αναλυτικά η πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 18 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 πρόσκαιρα στα νότια έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 19 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Το απόγευμα στα ανατολικά νότιοι 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς Κελσίου.

"Καμπανάκι" κινδύνου κρούει το ΔΝΤ για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

Καμπανάκι κινδύνου κρούει το ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη με αφορμή το νέο κύμα δασμών. Και αυτό μία ημέρα μετά τις προειδοποιήσεις Τραμπ ότι θα κλιμακώσει την εμπορική διαμάχη με την Κίνα.
Σύμφωνα με το Reuters, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε τα εξής: «Σίγουρα θα έχει αντίκτυπο στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Στο χειρότερο σενάριο ο αντίκτυπος θα είναι στα επίπεδα του 0,5% του ΑΕΠ σε διεθνές επίπεδο».
Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα που θα παρουσιάσει στους υπουργούς της G20, το ΔΝΤ ισχυρίζεται, όπως αναφέρει το Reuters, ότι η παγκόσμια ανάπτυξη ίσως αυξηθεί στο 3,9% το 2018 και 2019, αν και τα ρίσκα είναι αυξημένα εξαιτίας του εμπορικού πολέμου.

Φάνης Σπανός

Γόνιμη συνάντηση με το ΓΓ Προστασίας του Πολίτη, κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη και ανώτατα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην «ατζέντα» μας, η οδική ασφάλεια, η εγκληματικότητα, η Πολιτική Προστασία, η ενδοοικογενειακή βία, αλλά και η μετεγκατάσταση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας και η ενίσχυση του στόλου της ΕΛΑΣ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Πέρα και πάνω από τυπικότητες και αρμοδιότητες, μέτρο και αναφορά μας είναι μόνο ο άνθρωπος.

Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣΑυστηρό μήνυμα Κοτζιά στη Ρωσία: Δεν μπορεί να δείχνει ασέβεια επειδή νιώθει ισχυρότερη - Τέτοια στάση δεν θα γίνει αποδεκτή

Για προσκυνημένους υπερπατριώτες έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών μίλησε για τη συμφωνία των Πρεσπών, την απέλαση των Ρώσων διπλωματών αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

"Κριτήριο στην πολιτική μας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ρωσία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ασεβεί ως προς τα εθνικά συμφέροντα άλλου κράτους επειδή νιώθει ισχυρότερη απέναντί του. Μια τέτοια στάση δεν θα την αποδεχτούμε, και το έχουμε αποδείξει, ούτε από τη Δύση ούτε από την Ανατολή" είπε χαρακτηριστικά.


"Από την άλλη, πρέπει να σας πω ότι περισσότερο με ενδιαφέρουν οι εσωτερικές αντιδράσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη αυτά τα συμφέροντα. Οταν έθεσα ζήτημα απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, με κατηγόρησαν και με προέτρεπαν να δείξω κατανόηση στις απαιτήσεις της Τουρκίας να διατηρήσει κατοχικά στρατεύματα στη μεγαλόνησο. Οταν θέλησα να λύσω το πρόβλημα του ονοματολογικού και κατά συνέπεια να βάλω τέρμα στις βλέψεις τρίτων στην περιοχή -και πριν από όλα στους ισλαμιστές-, με κατηγόρησαν ψευδόμενοι ότι παρέδιδα την ελληνική Μακεδονία. Τώρα, με εγκαλούν να δείξω ανεκτικότητα σε κατασκοπευτικές δράσεις τρίτων στη χώρα. Όλοι αυτοί που λένε τα πιο πάνω, παριστάνουν τους υπερπατριώτες, ενώ στην πραγματικότητα είναι προσκυνημένοι" πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη συμφωνία για το Σκοπιανό τόνισε: "Η αντιπολίτευση στις δύο χώρες είναι αντιπολίτευση που χρησιμοποιεί από κοινού ρητορική μίσους. Καλλιεργούν το πολιτικό μίσος σε όλες του τις διαστάσεις: τόσο στο εσωτερικό όσο και για τις διακρατικές σχέσεις. Η Ν.Δ. απορρίπτει τη Συμφωνία με το επιχείρημα ότι τα παραδώσαμε όλα στα Σκόπια. Ο Ιβάνοφ και το κόμμα του δεν επικυρώνουν τη Συμφωνία διότι τάχα με αυτήν υποτάσσεται η χώρα του στην Ελλάδα. Αν τα συνδυάσει κανείς, μπορεί εύκολα να καταλήξει ότι πρόκειται και στις δύο χώρες για κόμματα που θρέφονται από αυτή τη ρητορική, από τη μη λύση των προβλημάτων, από την αδράνεια. Δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την ιστορία, από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή· ενώ δεν κατανοούν ως προς τη Συμφωνία ούτε μία παράγραφο από το διεθνές δίκαιο".

Σοκ - Aποκεφάλισε τον άντρα της και τον έκανε λίπασμα στον κήπο

Θρίλερ θυμίζει η υπόθεση άγριας δολοφονίας ενός 32χρονου άνδρα, ο οποίος βρέθηκε διαμελισμένος στον κήπο της πρώην συζύγου του!

Πρόκειται για την επίσης 32χρονη Sterlyadeva, η οποία μη μπορώντας να ξεπεράσει τις απιστίες του πρώην συζύγου της αποφάσισε να τον σκοτώσει με ένα τσεκούρι και να σκορπίσει τα κομμάτια του στον κήπο της, ως λίπασμα!


Συγκεκριμένα, η στυγνή συζυγοκτόνος σκότωσε τον άτυχο άνδρα με δύο χτυπήματα στο λαιμό καθώς κοιμόταν, ενώ με αλυσοπρίονο τον αποκεφάλισε και τον έκοψε σε μικρά κομμάτια, πριν τον πετάξει στον κήπο της.


Ο 32χρονος άνδρας αγνοούνταν για πάνω από 6 εβδομάδες πριν η αστυνομία σκάψει στον κήπο του σπιτιού όπου βρήκαν το διαμελισμένο σώμα του.

Το ζευγάρι είχε χωρίσει αλλά ζούσαν μαζί στο χωριό Staroe Slyakovo της Ρωσίας, επειδή δεν είχαν εναλλακτική λύση διαμονής. Οι δυο τους μάλιστα είχαν και τρία παιδιά, το ένα εκ των οποίων βρισκόταν στο σπίτι όταν η γυναίκα μετακίνησε τον τεμαχισμένο της σύζυγο από το κελάρι στον κήπο.

Η γυναίκα, η οποία ομολόγησε την ενοχή της, κρατήθηκε εν αναμονή της έρευνας για τη δολοφονία και αντιμετωπίζει έως και 15 χρόνια φυλάκισης εάν καταδικαστεί για δολοφονία.

Τραγωδία στην Πάρο - Ένας νεκρός και μια τραυματίας σε τροχαίο δυστύχημα με μηχανές

Ένα νέο περιστατικό θανατηφόρου τροχαίου έρχεται να συγκλονίσει την τοπική κοινωνία της Πάρου .

Νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του ενώ μία νεαρή γυναίκα τραυματίστηκε όταν οι μηχανές στις οποίες επέβαιναν, συγκρούστηκαν μεταξύ τους...


Και οι δύο ήταν παριανής εντοπιότητας .


Το θανατηφόρο τροχαίο συνέβη λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, στον επαρχιακό δρόμο στο ύψος του Δρυού Πάρου στην περιοχή Τζάνε.


Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος μέσα στη νύχτα και αμέσως έσπευσαν στο σημείο αντικρίζοντας τους δύο νέους πεσμένους στην άσφαλτο. Αμέσως κλήθηκε το ΕΚΑΒ το οποίο και έσπευσε στο σημείο του δυστυχήματος.


Ωστόσο, άμεσα στο τόπο του τροχαίου βρέθηκε και περιπολικό του Α.Τ Πάρου ενώ λίγο αργότερα στην περιοχή έφτασε και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος προκειμένου να ενημερωθεί επί τόπου για τα αίτια του δυστυχήματος.

Όλες οι αλλαγές στο µηχανογραφικό δελτίο του 2019 – Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης

Ένα νέο μηχανογραφικό θα έχουν στα χέρια τους οι μαθητές που θα φοιτήσουν στη Γ’ Λυκείου τον ερχόµενο Σεπτέµβριο.
Τουλάχιστον οκτώ ΤΕΙ θα δεχθούν φέτος τους τελευταίους τους εισακτέους και από την επόµενη χρονιά θα οδεύσουν προς την πανεπιστηµιοποίηση µέσω συνεργασιών µε πανεπιστήµια. Μέχρι τον ∆εκέµβρη του 2018, οι προσθαφαιρέσεις στο μηχανογραφικό δελτίο θα είναι πολλές, µε τους υποψηφίους να έρχονται προ εκπλήξεων, λίγο πριν από την τελική ευθεία των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Τα ΤΕΙ βαίνουν προς κατάργηση σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, µε µοναδική εξαίρεση τα Ιδρύµατα της Κρήτης, που ως άλλο «γαλατικό χωριό» φαίνεται να µη συµφωνούν µε τις διαδικασίες που προωθεί ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση. Ο αριθµός των Ιδρυµάτων συρρικνώνεται την ίδια στιγµή που τα πανεπιστήµια µεγεθύνονται και εξαπλώνονται σε τµήµατα άλλων περιοχών. Επόµενος σταθµός στη σαρωτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας είναι οι συνέργειες ακόµα και µεταξύ πανεπιστηµίων, µε διάφορες εκπλήξεις για συνεργασίες κεντρικών Ιδρυµάτων να αναµένεται να ανακοινωθούν πολύ σύντοµα. Βέβαια, σε όλη αυτή τη διαδικασία αξίζει να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα πανεπιστήµια και ΤΕΙ είδαν µε πολύ θετική µατιά τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο και οι όποιες αρχικές δυσπιστίες εξανεµίστηκαν γρήγορα.
Ζυμώσεις
Ο «Ελεύθερος Τύπος» παρουσιάζει τις ζυµώσεις που διενεργούνται αυτή την περίοδο σχεδόν σε όλα τα Ιδρύµατα της χώρας. Η ολοκλήρωση του σχεδίου δεν θα ολοκληρωθεί εντός του επόµενου χρόνου και σίγουρα όχι στα χέρια του ίδιου υπουργού υπό την παρούσα κυβέρνηση. Όμως ο κ. Γαβρόγλου στο τέλος της επόµενης σχολικής χρονιάς θα έχει να παρουσιάσει σε πολλές περιφέρειες της χώρας σηµαντικές αλλαγές. ∆εκάδες επιτροπές έχουν στηθεί σε πολλές περιφέρειες που συζητούν γενικά για το µέλλον της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα για τις ευκαιρίες συνεργασιών µεταξύ πανεπιστηµίων και ΤΕΙ.