Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018

Παρελθόν πλέον το τραπεζικό απόρρητο για τον νόμο Κατσέλη- Τι αλλάζει για 150.768 δανειολήπτες

Παρελθόν αποτελεί από σήμερα το τραπεζικό απόρρητο για 150.768 δανειολήπτες που κατέφυγαν στον νόμο Κατσέλη (3869/2010) για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους από τον πλειστηριασμό.

Ο «Ε.Τ.» φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα στατιστικά για την πορεία του νόμου, όπως τα παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους εκπροσώπους των δανειστών κατά την πρώτη τους… μετα-μνημονιακή επίσκεψη στην Αθήνα, αλλά και τον τρόπο που θα παρακολουθείται στο εξής η Ελλάδα

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως αυτό το στοκ των 150.000 και πλέον αιτήσεων θα περιοριστεί κατά 40.000 υποθέσεις περίπου, αφού βάσει υπολογισμών ένα ποσοστό της τάξεως του 25% που αντιστοιχεί σε στρατηγικούς κακοπληρωτές θα προτιμήσει να εγκαταλείψει το λεγόμενο «οχυρό», φοβούμενο την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος, που επιτρέπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα άρση του τραπεζικού απορρήτου, ψηφίστηκε στις 15 Ιουνίου (συμπεριλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα της 4ης αξιολόγησης). Στο πλαίσιο αυτού, υπήρχε η πρόβλεψη με την πάροδο 3 μηνών από την ψήφιση, το συγκεκριμένο μέτρο να ενεργοποιηθεί αυτόματα. Το τρίμηνο που πέρασε κανένας δανειολήπτης, εν αναμονή δικάσιμου, δεν έδωσε την έγκρισή του για άρση.

Κακοπληρωτές

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, αναφερόμενη στο «λίφτινγκ» που υπέστη ο ν. 3869/2010 επί ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζει, διαρκώς, στη μέριμνα για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Δεν χωράει αμφιβολία ότι το γεγονός πως ο νόμος είχε γίνει «καταφύγιο» για στρατηγικούς κακοπληρωτές είναι ένα πρόβλημα που έχει διαπιστωθεί από καιρό επιζητώντας άμεση διευθέτηση. Ωστόσο, αυτό που επίσης πρέπει να τονιστεί είναι το ότι έχουν στενέψει εξαιρετικά τα περιθώρια ένταξης, καθότι προβλέπονται πιο αυστηρά κριτήρια, με το εισόδημα και την αντικειμενική αξία ακινήτου να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που ήταν προ αναθεώρησης.

Να σημειωθεί δε πως ο ν. 3869/ 2010 έχει ημερομηνία λήξης την 31η.12.2018 και το αίτημα παράτασής του θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων οικονομικού επιτελείουθεσμών λίγο χρονικό διάστημα πριν από την εκπνοή της, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητά του.

Τα στοιχεία


Όσον αφορά στα στοιχεία για την πορεία του νόμου, κύκλοι των ελληνικών αρχών αποδίδουν την εκτίναξη των υποθέσεων που περαιώθηκαν κατά το α’ εξάμηνο του 2017, για την ακρίβεια σε 20.266 από 6.616 που ήταν κατά το β’ εξάμηνο του 2016, στην καλύτερη λειτουργία του. Σημειώνεται πως υπό την πίεση των δανειστών να γίνει ο νόμος πιο λειτουργικός μέσα στο 2016 είχε υποστεί ένα «λίφτινγκ», όπου μεταξύ άλλων προέβλεπε πως κάθε δικαστήριο θα πρέπει να έχει μία ειδική αίθουσα, όπου θα δικάζονται υποθέσεις αποκλειστικά του νόμου Κατσέλη, πρόκειται για τα λεγόμενα Κατσελοδικεία. Αυτή η πρωτοβουλία, συγκεκριμένα, που τέθηκε σε ισχύ από 1ης.1.2017 εκτιμάται πως συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση των υποθέσεων που περαιώθηκαν.

Επιδότηση δόσης

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», από τις αρχές του 2019 θα δοθεί η δυνατότητα επιδότησης της δόσης του στεγαστικού δανείου από το κράτος. Η διαδικασία θα «τρέξει» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις για όλα τα επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα (http://www. idika.gr/).

Υπενθυμίζεται πως βάσει νόμου, εφόσον η αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη (ένας ενήλικας: 120.000 ευρώ, ζευγάρι: 160.000 ευρώ και 20.000 ανά τέκνο), και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ (άγαμος: 8.180 ευρώ, ζευγάρι: 13.917 ευρώ και κάθε παιδί: 3.361 ευρώ), το Δημόσιο καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία. Με άλλα λόγια, δανειολήπτης με δόση 100 ευρώ μηνιαίως θα λαμβάνει επίδομα 95 ευρώ.

Η… επάνοδος

Πρόσθετα, στις συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα τους περιέγραψαν πώς ακριβώς θα παρακολουθούν τη χώρα μας στη μετα-μνημονιακή εποχή. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο νόμο Κατσέλη, ζήτησαν περισσότερα στοιχεία από αυτά που παρέθεσε η ελληνική πλευρά, εξηγώντας πως θέλουν να έχουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το ν. 3869/2010

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να στείλουν ένα έγγραφο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπου θα περιγράφουν, λεπτομερώς, τις πληροφορίες που θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους αναφορικά με τις επιδόσεις του νόμου, ανά τρίμηνο. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι ελληνικές αρχές θα αναλάβουν την υποχρέωση να ενημερώνουν για το πόσες αιτήσεις κατατέθηκαν, πόσες ελέγχθηκαν, πόσες βρέθηκαν ότι δεν πληρούν τα κριτήρια και απορρίφθηκαν, πόσες πήραν την προστασία, πόσες εκδικάστηκαν, πόσες αναβλήθηκαν, πόσες ματαιώθηκαν, για πόσες έγινε η δίκη και κέρδισε ο δανειολήπτης, για πόσες έγινε η δίκη και έχασε ο δανειολήπτης, για πόσες έγινε η δίκη και βγήκε η απόφαση, για πόσες εκκρεμεί η απόφαση κ.λπ.

Μάλιστα υπάρχουν και κάποια στοιχεία που ζητήθηκαν, τα οποία για την ώρα δεν τηρούνται, δεν είναι δηλαδή διαθέσιμα, π.χ. ζήτησαν να ενημερωθούν αναφορικά με το πόσοι παραιτήθηκαν από το νόμο και για ποια αιτία. Οσα χρόνια «τρέχει» ο νόμος, δεν συλλέγονταν πληροφορίες αναφορικά με τους λόγους που κάποιοι δανειολήπτες αποφάσισαν να φύγουν από το ν. 3869/2010. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, όμως, επισήμαναν στο οικονομικό επιτελείο πως στο εξής θα πρέπει να αναπτύξει ένα μηχανισμό για να τηρούνται και τέτοιου είδους στοιχεία και μάλιστα άμεσα, ώστε την επόμενη φορά που θα τους τα ζητήσουν να είναι διαθέσιμα. Ταυτόχρονα, όπως ζήτησαν στοιχεία για το νόμο Κατσέλη, έτσι έκαναν και για άλλα θέματα, π.χ. για την πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών (ν. 4469/2017). Επί της ουσίας, αφού οι δύο πλευρές καταλήξουν στα στοιχεία που πρέπει να αποστέλλονται κάθε φορά για κάθε θέμα, π.χ. νόμος Κατσέλη, εξωδικαστικός συμβιβασμός κ.λπ., θα υπογράψουν σχετικό το κείμενο-συμφωνία.

Έκθεση εποπτείας

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αξιολογούν τον όγκο αυτών των πληροφοριών και θα συντάσσουν μία συνολική έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει πως ο νόμος Κατσέλη θα είναι μόλις ένα σκέλος αυτής της έκθεσης, θα υπάρχει άλλο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, για τις μακροοικονομικές τάσεις γενικότερα, για τη βιωσιμότητα του χρέους, για φορολογικά ζητήματα, γραφήματα που θα αποτυπώνουν την εξέλιξη του εκάστοτε δείκτη κ.λπ. Πρόκειται για τη λεγόμενη Post-Programme Surveillance Report (Μεταμνημονιακή Εκθεση Εποπτείας). Μάλιστα οι εκπρόσωποι των θεσμών παρουσίασαν ενδεικτικά κάποιες από τις εκθέσεις που έχουν ήδη διεξαχθεί για άλλες χώρες (Κύπρο, Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία κ.λπ.) στο οικονομικό επιτελείο στις πρόσφατες συναντήσεις τους, με σκοπό να γίνει καλύτερα αντιληπτή η φιλοσοφία της παρακολούθησης.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου μιλώντας στον «Ε.Τ.» εστίασαν στη βαρύτητα αυτής της έκθεσης, τονίζοντας πως το γεγονός ότι τη λαμβάνουν υπόψη όλοι οι θεσμικοί επενδυτές σημαίνει αυτομάτως πως επηρεάζει τις αγορές. Οι ίδιες πηγές εξήγησαν πως ενδεχόμενο αρνητικό σχόλιο στην έκθεση μπορεί να λειτουργήσει ως πρόσκομμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως κάποιος επενδυτής μπορεί να αποφασίσει να μην αγοράσει ομόλογα ή να το επιχειρήσει, αλλά σε υψηλή τιμή κ.λπ.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αποστείλει στους εκπροσώπους των θεσμών τα πρόσθετα στοιχεία που τους ζήτησαν μέχρι τέλος Οκτωβρίου, τα οποία θα αφορούν στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Εκείνοι προβλέπεται να έχουν έτοιμη την έκθεση έως τα τέλη Νοεμβρίου. Πηγές από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν πως η αρχή θα είναι δύσκολη, αλλά στη συνέχεια η διαδικασία θα συντμηθεί.

Για παράδειγμα, τα στοιχεία Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου θα πρέπει να τα στείλουν οι ελληνικές αρχές μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου για να βγάλουν οι εκπρόσωποι των θεσμών το report τέλος Ιανουαρίου. Υπολογίζεται πως τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα ξαναέρθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, πριν βγάλουν την έκθεσή τους, για να τη δουν μαζί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Νεκρή ηλικιωμένη έπειτα από πυρκαγιά στο διαμέρισμά της

Νεκρή εντοπίστηκε μία ηλικιωμένη γυναίκα, περίπου 80 ετών, έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο διαμέρισμά της, επί της οδού Μαλάμου, στη Νάουσα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε στις 03:00 στον τρίτο όροφο διαμερίσματος και πιθανότατα η γυναίκα έχασε τη ζωή της από αναθυμιάσεις. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα.

Η πρόγνωση του καιρού 15/9/18

Σήμερα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και τα ορεινά της Κρήτης με τοπικούς όμβρους και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες από τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.


Άνεμοι: μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα νότιοι μέχρι 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Βελτίωση από το βράδυ.

Άνεμοι: μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.

Άνεμοι: αρχικά μεταβλητοί ασθενείς βαθμιαία βορειοδυτικοί 3 με 4 τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: γενικά αίθριος. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους κυρίως στα ορεινά.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Θρίλερ με αυτοκίνητο που έπεσε σε αρδευτικό κανάλι - ΦΩΤΟ

Ένα βυθισμένο όχημα σε αρδευτικό κανάλι της Κωπαΐδας κινητοποίησε τις Αστυνομικές και Πυροσβεστικές δυνάμεις το απόγευμα της Παρασκευής.

Στο σημείο έσπευσε και ομάδα δυτών από την 1η ΕΜΑΚ Αθηνών, που επιχειρούσε μέχρι που νύχτωσε. Παρά τις έρευνες δεν εντοπίστηκε κάποιο ίχνος από άνθρωπο στο όχημα ή γύρω από αυτό.


Ωστόσο επειδή το κανάλι είναι πολύ μεγάλο δεν μπορούν να αποκλείσουν τίποτα, όπως και η Αστυνομία για το τι έχει συμβεί και βρέθηκε το όχημα μέσα στο νερό. Σύμφωνα με πληροφορίες το όχημα ανήκει σε Πακιστανό για αυτό και πιθανολογείται ότι μπορεί να βρίσκεται στο σημείο ακόμη και δύο 24ωρα, αφού κανείς δεν το αναζήτησε. Ακόμη δεν αποκλείεται ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του να ήθελε να το ξεφορτωθεί.

Τις έρευνες των Πυροσβεστών συντόνιζε ο Περιφερειακός Διοικητής των ΠΥ Στερεάς Αρχιπύραρχος Νίκος Σπαής, ενώ στο σημείο έφθασαν και οι Πυροσβέστες της 7ης ΕΜΑΚ με Επικεφαλής τον Διοικητή της Αντώνη Μίχα, που επιχείρησαν και στην περίπτωση με τον άτυχο 52χρονο που έχασε τη ζωή του σε πηγάδι στην Αρκίτσα.

Με το φως της ημέρας οι έρευνες θα συνεχιστούν, ενώ η Αστυνομία ψάχνει στοιχεία για τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου που ίσως δώσει εξηγήσεις για το πως βρέθηκε στο κανάλι.

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018

Αθηνών – Λαμίας: Τέλος οι παράδρομοι – Έκλεισε και το «90» – Τι αναφέρει η «Νέα Οδός»

Αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες – «Προέχει η ασφάλεια των οδηγών», διαμηνύει η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον αυτοκινητόδρομο

Οριστικό τέλος στις παράνομες συνδέσεις της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας έβαλε η «Νέα Οδός», με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των οδηγών που κινούνται στον αυτοκινητόδρομο.

Συνεργεία της Νέας Οδού επανατοποθέτησαν τα στηθαία στο 90ό χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, αποκλείοντας έτσι την είσοδο και έξοδο στον παράδρομο.

Τις εξελίξεις δρομολόγησε η έναρξη λειτουργίας του ΣΕΑ Αταλάντης στο 140ο χλμ της Αθηνών - Λαμίας. Έτσι οι αυτοκινητιστές θα μπορούν να εξυπηρετούνται στα εξής σημεία:Το κλείσιμο των παράνομων συνδέσεων με την εθνική οδό προβλεπόταν από υπουργική απόφαση του 2001, κατόπιν προβλέφθηκε ως όρος στη σύμβαση παραχώρησης του άξονα Μεταμόρφωσης- Σκάρφειας προς τη Νέα Οδό (το 2007) και σχετική υποχρέωση επαναδιατυπώθηκε στον ν. 4313/2014, ο οποίος έδινε προθεσμία μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Μάλιστα για το κλείσιμο της συγκεκριμένης παράνομης σύνδεσης είχε διατάξει και το Δ΄ τμήμα του ΣτΕ (αποφάσεις 1086 και 1087/2008).
Οι αντιδράσεις

Στις 6/8/2018, ο Δήμος Ορχομενού κοινοποίησε στη Νέα Οδό την υπ‘ αριθμ. 124/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά αίτημα προς το Υπουργείο Μεταφορών και τη Νέα Οδό σχετικά με τη διέλευση των μόνιμων κατοίκων Τ.Κ του Δήμου Ορχομενού, στο ύψος του 90ου χλμ. της ΝΕΟ Αθηνών – Λαμίας και μετά τον Αύγουστο του 2018.

Ειδικότερα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:

1. Να απαιτήσει να μην κλείσει η πρόσβαση στο 90ο χλμ. της εθνικής Οδού στον παράδρομο, για την ελεύθερη διέλευση των πολιτών, μέχρι την κατασκευή ολοκληρωμένου παράπλευρου δικτύου.

2. Να πραγματοποιηθεί συνάντηση με το υπουργείο Μεταφορών και τη Νέα Οδό στην οποία θα προσκληθούν να παρευρεθούν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας και οι Βουλευτές του νομού.

3. Την ειρηνική διαμαρτυρία στο ύψος των παραδρόμων.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, ως κύρια επιχειρήματα υπέρ των ανωτέρω προβλήθηκαν:
- «η μη ύπαρξη παραδρόμου από το 92 έως το 102 χλμ. (διασταύρωση Ακραιφνίου) ,όπως θα όφειλε το Υπουργείο Μεταφορών βάση και της εθνικής αλλά και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, γεννάει ένα τεράστιο ζήτημα ιδιαιτέρως για τους κατοίκους του Κάστρου , Κόκκινου , Ακραιφνίου, αν αναλογιστείτε, ότι υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται προς τη Θήβα και θέλουν 8 € καθημερινά για διέλευση τους , δηλαδή 180 -200 € για διόδια το μήνα» 
- «χωρίς να έχουν τη παραμικρή ευθύνη- δεν έχουν άλλη διέλευση και καλούνται πλέον να πληρώσουν το «μάρμαρο» και για μια απόσταση 38χλμ θα πληρώνουν 7,70€ καθημερινά σε διόδια, πράγμα το οποίο αποτελεί κατάφορη αδικία που δεν πρέπει να εφαρμοστεί και να παραμείνει ανοιχτός ο παράδρομος στο ύψος του 90ουχλμ μέχρι να υλοποιηθεί η παράπλευρη διέλευση».

Η απάντηση της «Νέας Οδού»

Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι κλειστοί αυτοκινητόδρομοι όπως ο Α.Θ.Ε., εκ φύσεως έχουν προορισμό να εξυπηρετούν υπεραστικές μετακινήσεις και όχι ενδοδημοτικές ή τοπικού χαρακτήρα.

Πέρα όμως αυτού, η πραγματικότητα σε κάθε περίπτωση, είναι διαφορετική από αυτή που προβλήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς με μια απλή αναζήτηση στους χάρτες της Google διαπιστώνει κανείς ότι και εναλλακτική διαδρομή υπάρχει και πιο σύντομη (χιλιομετρικά) είναι.

Ειδικότερα, οι δύο εναλλακτικές διαδρομές που προτείνονται από την εφαρμογή google maps για τις μετακινήσεις μεταξύ Ορχομενού και Θήβας είναι:

- Μέσω επαρχιακής οδού Λιβαδειάς – Κάστρου και αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ συνολικού μήκους 44χλμ και εκτιμώμενης διάρκειας 34 λεπτών (χωρίς να υπολογίζεται η καθυστέρηση της παράκαμψης των διοδίων μέσω του «90».- Μέσω Επαρχιακής Οδού Λιβαδειάς – Κάστρου – Αλιάρτου – Θήβας, συνολικού μήκους 41 χλμ και εκτιμώμενης διάρκειας 42 λεπτών. Γίνεται λοιπόν απολύτως σαφές ότι και εναλλακτική διαδρομή υπάρχει και χιλιομετρικά εγγύτερη είναι και η χρήση του αυτοκινητοδρόμου δεν είναι υποχρεωτική για τις τοπικές μετακινήσεις. Η επιλογή της μιας ή της άλλης εναλλακτικής, έγκειται καθαρά στην ελεύθερη βούληση του κάθε οδηγού.

Στην περίπτωση δε που κάποιος επιλέξει την άνεση, την ταχύτητα και τις προσφερόμενες υπηρεσίες οδικής ασφάλειας και εξυπηρέτησης ενός κλειστού αυτοκινητοδρόμου, αυτό δεν μπορεί να γίνεται χωρίς αντίτιμο και σίγουρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται με κίνδυνο της οδικής ασφάλειας των χρηστών του αυτοκινητοδρόμου. Επιπλέον, ακόμη και οι όποιες αιτιάσεις για παρουσία βαρέων οχημάτων στο παράπλευρο δίκτυο, εξαλείφθηκαν πλήρως με την πρόσφατη απαγόρευση κυκλοφορίας τους που νομοθέτησε το Υπουργείο Υποδομών.

Τέλος, το συγκεκριμένο άνοιγμα αποτέλεσε για χρόνια «σημείο διαφυγής» προς αποφυγή πληρωμής των διοδίων τελών του μετωπικού σταθμού της Θήβας, όχι μόνο για τους μόνιμους κατοίκους, αλλά για κάθε ενδιαφερόμενο και κυρίως για επαγγελματικά οχήματα όπως φορτηγά και λεωφορεία γνώριζαν και το δρομολόγιό τους επέτρεπε να το πράττουν. Πρακτικά αυτό σήμαινε πως οχήματα τα οποία διένυαν σχεδόν το σύνολο των χιλιομέτρων της ζώνης χρέωσης του εν λόγω σταθμού, το έπρατταν με μηδενική οικονομική συμβολή, απολαμβάνοντας ωστόσο το σύνολο των υπηρεσιών οδικής ασφάλειας (καθημερινός καθαρισμός του δρόμου, αποχιονισμός τη χειμερινή περίοδο, οδοφωτισμός, δωρεάν οδική βοήθεια σε ακινητοποιημένα οχήματα, τετραψήφιος αριθμός έκτακτης ανάγκης, 24ωρα Περίπολα Οδικής Ασφάλειας, SOS τηλέφωνα καθ’ όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου κ.α), καθώς και των υπηρεσιών εξυπηρέτησης όπως χώρους προσωρινής στάθμευσης με WC, προκαλώντας ταυτόχρονα τη συνήθη αλλά και μη (σε περίπτωση συμβάντος), φθορά της υποδομής και έχοντας τα ίδια δικαιώματα και την ίδια προτεραιότητα, με όλους τους υπόλοιπους οδηγούς που πλήρωναν κανονικά τα διόδια τέλη.

Με την ολοκλήρωση της περίφραξης, δίνεται ένα τέλος και σε αυτή τη στρεβλή πρακτική, που επικράτησε για χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές, με τους χρήστες να υπόκεινται στην ίδια χρέωση, χωρίς διακρίσεις, ανάλογα πάντα με το σύνολο της απόστασης που διανύουν. 
Σε κάθε περίπτωση με αίσθημα Κοινωνικής Ευθύνης, η Νέα Οδός αποδέχθηκε την πρόταση του Δήμου Ορχομενού για παροχή καρτών ελεύθερης διέλευσης από τα μετωπικά διόδια Θήβας των μόνιμων κατοίκων των Τ.Κ. Κάστρου, Κοκκίνου και Ακραιφνίου, στα οποία εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα προσβασιμότητας με τη Θήβα, μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης για τις τοπικές μετακινήσεις τους.
Τι ισχύει τελικά με τους παραδρόμους – Η «Νέα Οδός» απαντά

Πολύς λόγος γίνεται για το παράπλευρο δίκτυο. Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε από ΑΚ Μεταμόρφωσης Αττικής έως και τη Σκάρφεια Φθιώτιδας τα όρια του έργου παραχώρησης, που ταυτίζονται με το τεχνικό αντικείμενο άρα και η υποχρέωση κατασκευής του παραχωρησιούχου, περιορίζονται μέχρι τη στάθμη της παράπλευρης οδού / πεζοδρομίου ή του φυσικού εδάφους αν δεν υπάρχει στάθμη παράπλευρης οδού / πεζοδρόμου, περιλαμβανομένων των πρανών μέχρι και την περίφραξη που προβλέπεται στο άρθρο 34.4 της ΕΣΥ.

Επομένης η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του συνόλου του παράπλευρου δικτύου είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Οι δε αιτιάσεις περί δήθεν ευρωπαϊκής νομοθεσίας που επιβάλλει την ύπαρξη, παράπλευρου δικτύου παράλληλα με τον αυτοκινητόδρομο, είναι παντελώς αβάσιμες. Το μόνο που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι η υποχρεωτικότητα ύπαρξης ΔΩΡΕΑΝ (ελεύθερης διοδίων) εναλλακτικής διαδρομής για κάθε πιθανή ανάγκη μετακίνησης κάτι που υφίσταται μέσω της Επαρχιακής Οδού Λιβαδειάς – Κάστρου – Αλιάρτου – Θήβας. Ανάλογη απόσταση μεταξύ του αυτοκινητοδρόμου και του παράπλευρου δικτύου, υπάρχει και βορειότερα στη Φθιώτιδα όπου το εναλλακτικό δίκτυο δε βρίσκεται σε απόλυτη παραλληλία με τον αυτοκινητόδρομο, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και Καμένων Βούρλων, στη Λαμία, τη Στυλίδα κ.ο.κ.
Η αναγκαιότητα για την οδική ασφάλεια

Σύμφωνα με την «Νέα Οδό»: 

Πέρα και πάνω από τη νομοθεσία, η ολοκλήρωση της συνεχούς περίφραξης κάθε κλειστού αυτοκινητοδρόμου επιβάλλεται κυρίως από την ανάγκη επίτευξης και παροχής του μέγιστου δυνατού επιπέδου οδικής ασφάλειας στους διερχόμενους οδηγούς.

Η εν λόγω απευθείας πρόσβαση με το παράπλευρο δίκτυο και τις παρακείμενες επιχειρήσεις, γινόταν επί χρόνια χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη λωρίδα επιβράδυνσης (για την ομαλή έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο) και αντιστοίχως επιτάχυνσης (για την επανείσοδο σε αυτόν), με προφανή επικινδυνότητα τόσο για το εισερχόμενο / εξερχόμενο όχημα, όσο και για τα ταυτοχρόνως διερχόμενα, επικινδυνότητα που επιτείνεται αν αναλογιστεί κανείς πως στο συγκεκριμένο σημείο - μετά και την παράδοση του νέου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου στην περιοχή της λίμνης Υλίκης, με τη νέα βελτιωμένη χάραξη και την εξάλειψη των επικίνδυνων στροφών – οι ταχύτητες που αναπτύσσονται από τα διερχόμενα οχήματα ξεπερνούν στις περισσότερες περιπτώσεις τα 100 χλμ. / ώρα.

Την παραπάνω επικινδυνότητα, έχει εντοπίσει και η τροχαία αυτοκινητοδρόμων, η οποία εδώ και χρόνια, σε κάθε μεγάλη εκδρομική έξοδο και επιστροφή, ζητά με επιστολές της από τη Νέα Οδό, την τοποθέτηση εκτάκτως σχετικής προσωρινής σήμανσης, όπου μεταξύ άλλων με κώνους και πλαστικές μπαριέρες τύπου «New Jersey» στοιβαζόμενες (νερομπαριέρες), δημιουργούνται υποτυπώδεις λωρίδες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης στο σημείο του ανοίγματος (καταλαμβάνοντας όμως το σύνολο της Λ.Ε.Α), προκειμένου - στο μέτρο του δυνατού - να μειωθούν οι πιθανότητες ατυχήματος από το γεγονός ότι υπάρχει μη προβλεπόμενη είσοδος - έξοδος στον αυτοκινητόδρομο. Η παραπάνω πρακτική ακολουθείται μετά από οδηγίες της τροχαίας και σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα οδικής ασφάλειας που δημιουργεί η ύπαρξη της μη προβλεπόμενης σύνδεσης στο σημείο, αλλά αποτελεί απλά μια εμβαλωματική λύση ανάγκης που μετριάζει το πρόβλημα αλλά δεν το θεραπεύει.

Περαιτέρω, σε μέρες με αυξημένη κυκλοφορία, είναι δύσκολο κανείς να αναγνωρίσει ακόμα και τα όρια μεταξύ της παράπλευρης οδού και των χώρων στάθμευσης των παρακείμενων επιχειρήσεων, καθώς το πλήθος των οχημάτων σε συνδυασμό με την απουσία οριοθέτησης, σήμανσης και διαγράμμισης του χώρου στάθμευσης, οδηγεί στο να υπάρχουν σταθμευμένα οχήματα ακόμα και καταμεσής της κατ’ ευφημισμόν πλέον (σε αυτές τις περιπτώσεις) παράπλευρης οδού, καταργώντας στην πράξη κάθε έννοια συνέχειας αυτής.

Ολοκληρώνοντας το κεφάλαιο οδική ασφάλεια, ένας επιπλέον λόγος που επιβάλει τον αποκλεισμό της εν λόγω σύνδεσης είναι η ανεξέλεγκτη είσοδος ζώων από το συγκεκριμένο σημείο, φαινόμενο σχετικά συχνό καθώς πέρα από τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις εστίασης που είθισται να προσελκύουν στον περιβάλλοντα χώρο τους αδέσποτα, η υπόλοιπη περιοχή περιλαμβάνει αμιγώς καλλιεργήσιμες εκτάσεις εκατέρωθεν, με τον αγροτικό χαρακτήρα να ενισχύει την ύπαρξη ζώων και τα καταγεγραμμένα από την εταιρία μας συμβάντα με αδέσποτα ζώα μέσα στον αυτοκινητόδρομο σε ετήσια βάση να ξεπερνούν τα 10 ανά ρεύμα σε μια ακτίνα 2 χλμ. από το συγκεκριμένο σημείο.

Αμάξι σε αρδευτικό κανάλι - Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού

Για συμβάν στην Κωπαΐδα στο ύψος του Κάστρου Βοιωτίας κοντά στο...
Διεθνή, ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το απόγευμα της Παρασκευής (14/9).

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση για την ανάσυρση από πηγάδι στην Αρκίτσα 52χρονου, το «199» δεχόταν τηλεφώνημα για πτώση αυτοκινήτου σε αρδευτικό κανάλι με εγκλωβισμό επιβατών.

Στο σημείο έχουν κληθεί εκτός από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο και άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ με την ομάδα Αυτοδυτών.

Να σημειώσουμε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και 3η επιχείρηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Στερεάς Ελλάδας για την ανεύρεση του εξαφανισμένου βοσκού στην Αγία Άννα Βοιωτίας.

Και τις τρεις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη συντονίζει ο Περιφερειακός Διοικητής Αρχιπύραρχος Νίκος Σπαής.
Πηγή

Νεκρός ανασύρθηκε ο 52χρονος άνδρας που έπεσε σε πηγάδι στην Αρκίτσα

Νεκρός από ανενεργό πηγάδι, που βρισκόταν στον κήπο του πατρικού του σπιτιού στην Αρκίτσα, ανασύρθηκε ένας 52χρονος άνδρας.

Ο άτυχος άνδρας είχε μεταβεί από το πρωί στο σπίτι του για να κόψει τα χόρτα και όπως όλα δείχνουν δεν πρόσεξε το άνοιγμα του πηγαδιού με αποτέλεσμα να πέσει στο βάθος του που ξεπερνά τα 10 μέτρα.


Οι συγγενείς του άρχισαν να ανησυχούν όταν δεν απαντούσε στις κλήσεις τους και βρέθηκαν στο σημείο για να δουν τι είχε συμβεί. Ο αδερφός του από το άνοιγμα του πηγαδιού, που δεν ξεπερνά το ένα μέτρο, γύρω στις 15:45’ κατόρθωσε να δει ότι ήταν πεσμένος εκεί και ειδοποίησε την Πυροσβεστική.

Στο σημείο βρέθηκαν πολύ γρήγορα Πυροσβέστες από τα Κλιμάκια της Αταλάντης και του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ ειδοποιήθηκε και η 7η ΕΜΑΚ. Δυστυχώς από την πρώτη στιγμή του εντοπισμού του ο άτυχος άνδρας δεν έδινε σημεία ζωής.

Εν τέλει, στις 18:00 το απόγευμα, άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ κατάφεραν να τον ανασύρουν χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ στη συνέχεια γιατρός του ΕΚΑΒ που βρισκόταν στο σημείο πιστοποίησε το θάνατο του. Ο άτυχος άνδρας είχε γεννηθεί στη Λαμία και ζούσε με την οικογένειά του στην Αρκίτσα. Ήταν πατέρας δύο ανήλικων κοριτσιών.

Συγκλονίζει ο Απόστολος Γκλέτσος: Έκανα τρία χειρουργεία καρδιάς, ο καρκίνος πάει για τέταρτο χρόνο - ΒΙΝΤΕΟ

Για την περιπέτεια υγείας του μίλησε στο Happy Day ο Απόστολος Γκλέτσος σοκάροντας τόσο την παρουσιάστρια όσο και τους τηλεθεατές.


«Είμαι εφτάψυχος! Τι έχω περάσει σε αυτή τη ζωή… Πόσα χειρουργεία, τρία χειρουργεία καρδιάς, καρκίνο… Ο καρκίνος πάει τώρα για τέταρτο χρόνο, τα χειρουργεία ξεκίνησαν από τα 35 και είμαι 52. Ούτε στον εχθρό σου, κάνεις στην καρδιά σου καυτηριασμό, 9ώρες ξύπνιος και φωνάζεις, βελάζεις από τον πόνο επί 3... Έχουν πρόβλημα τα ηλεκτρικά της καρδιάς» αποκάλυψε και πρόσθεσε: "Ήθελα να τα μοιραστώ όχι για να τα μοιραστώ αλλά για να δώσω κουράγιο στους ανθρώπους που έχουν τέτοια προβλήματα".

Στη συνέχεια αποκάλυψε και το πρόβλημα που έχει στο στομάχι: "Είχα απίστευτους πόνους... Έκανα θεραπείες, έκανα εξετάσεις, μέχρι τώρα πάμε καλά και μάλλον το ξεπεράσαμε, πάντα κάτι θα μου έρχεται εμένα, αλλά είμαι εφτάψυχος".

Όσον αφορά στη θεωρία του για τον θάνατο, είπε: «Ο θάνατος δεν είναι τίποτα, μια μετάβαση είναι. Γι’ αυτούς που μένουν πίσω είναι. Ρώταγα τον πατέρα μου την ώρα που έφευγε, ένα λεπτό πριν, του έλεγα: «Φοβάσαι»; «Όχι» μου λέει κι έφυγε γαλήνιος».

Το βίντεο εδω

Σοκ στο Ζεφύρι: Χαροπαλεύει γυναίκα που έπεσε θύμα βιασμού

Μία υπόθεση που παγώνει το αίμα ερευνά η Ασφάλεια Αττικής.
Συγκεκριμένα μια γυναίκα ηλικίας 20-30 ετών, έπεσε θύμα βιασμού και στη συνέχεια οι δράστες την πέταξαν στο δρόμο μισοπεθαμένη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα βρέθηκε πριν από δύο ημέρες στην άκρη δρόμου στο Ζεφύρι και δεν ήταν σε θέση να μιλήσει. Επιπλέον, δεν είχε στην κατοχή της τίποτα που να φανερώνει τα στοιχεία της.
Η γυναίκα μεταφέρθηκε αρχικά σε νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας και στη συνέχεια στο κρατικό της Νίκαιας. Ο ιατροδικαστής που την εξέτασε επιβεβαίωσε πως φέρει ίχνη βιασμού, ενώ οι γιατροί δίνουν μάχη για να την κρατήσουν στη ζωή.

Απάντηση Δημάρχου Θηβαίων στο Δελτίο Τύπου της παράταξης “Δήμος Θηβαίων- Ώρα Ευθύνης” με τίτλο “Το παζάρι της ντροπής”

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και προς αποφυγή της παραπληροφόρησης των δημοτών, που επιχειρείται από την παράταξη “Δήμος Θηβαίων- Ώρα Ευθύνης”  μέσα από το Δελτίο Τύπου της, στις 7/9/2018 με τίτλο “Το Παζάρι της Ντροπής”, γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

α. Με την υπ' αρ. 255/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θηβαίων εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι όροι διεξαγωγής και λειτουργίας της εμποροπανήγυρης της Δ.Κ. Θήβας για το έτος 2018, στον χώρο όπου είχε αποφασιστεί (με την υπ' αρ. 169/2018 απόφαση του Δ.Σ. περί χωροθέτησης αυτής), καθώς και ΟΜΟΦΩΝΑ η συγκρότηση 5μελούς Επιτροπής,  ενώπιον της οποίας διενεργήθηκε η κλήρωση για την τοποθέτηση κάθε εμπόρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 65 του Ν. 3852/2010. 
β. Η σύσταση της εν λόγω Επιτροπής από αιρετούς είναι μία γενικευμένη πρακτική, που ανέκαθεν εφαρμόζεται. Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν πάντα δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Χαλβατζή (Δήμος Θηβαίων-Ώρα Ευθύνης), χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις, γι΄αυτό και την ψηφίζει η εν λόγω παράταξη.
γ. Το είδος κατασκευής της εμποροπανήγυρης το αποφασίζει ο Δήμος, ο οποίος προσπαθεί να εκσυγχρονίζεται και να βαδίζει με την εποχή του, καθώς οι παράγκες και οι πρόκες είναι ξεπερασμένες στο 2018.
δ. Η θέση αυτή του κ. Χαλβατζή και της παράταξής του που αναφέρεται στο εν λόγω Δελτίο Τύπου στις 7-9-2018, ότι δηλαδή στην Επιτροπή δεν πρέπει να συμμετέχουν αιρετοί αλλά όλη η ευθύνη πρέπει να ανατεθεί στις υπηρεσίες του Δήμου, εκφράζεται για πρώτη φορά.
Αντίθετα στις 30-7-2018 που εγκρίθηκε ο κανονισμός του παζαριού επικεντρώθηκε στο θέμα ασφάλειας της κατασκευής, ενώ συμφώνησε με τον κανονισμό τέλεσης της εμποροπανήγυρης και γι'  αυτόν τον λόγο δεν ψήφισε αρνητικά αλλά ψήφισε λευκό, όπως και τα μέλη της παράταξής του.  Σε κάθε περίπτωση, επομένως, ψήφισε την Επιτροπή, χωρίς να έχει τεθεί κανένα θέμα συγκρότησής της από υπαλλήλους και όχι αιρετούς.

Αν ο κ. Χαλβατζής πιστεύει ότι η εν λόγω διαδικασία της κλήρωσης- δημοπρασίας συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής είναι “διάτρητη και δημιουργεί υπόνοιες συναλλαγής” μπορεί να μεταβεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα και να καταγγείλει την όποια συναλλαγή και τις όποιες παρανομίες “μοιράσματος” περιπτέρων  και συνεπώς και τους δύο (2) Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξής του που συμμετείχαν στην Επιτροπή και στην δημοπρασία.  Διαφορετικά απλά πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Κλείνοντας,  τονίζουμε ότι έχει καταστήσει το θέμα της διενέργειας της εμποροπανήγυρης τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της παράταξής του,  πεδίο κακοπροαίρετης και λαϊκίστικης αντιπολίτευσης, όντας πάντα κρυμμένοι και προστατευμένοι πίσω από τα εισαγωγικά των λέξεων που χρησιμοποιούν όπως “ μοίρασμα των παραγκών” -”παίρνουν τη θέση του εμπόρου”,  “παζάρι της ντροπής”.Ο Δήμαρχος Θηβαίων
Σπυρίδων Νικολάου

Με περισσότερες συμμετοχές θα διεξαχθεί φέτος ο Ορεινός Μαραθώνιος Οίτης!
Λαμία, 14/9/2018

Με περισσότερες συμμετοχές θα διεξαχθεί φέτος
ο Ορεινός Μαραθώνιος Οίτης!

Συνέντευξη τύπου για τον  12ο Ορεινό Μαραθώνιο Οίτης "Ηρακλής" (Hercules Mountain Marathon), έδωσαν σήμερα ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Βίβιαν Αργύρη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τραχίνα Νίκος Αντωνίου και ο τεχνικός Διευθυντής του αγώνα Λουκάς Πρατήλας.
Ο 12ος Ορεινός Μαραθώνιος Οίτης "Ηρακλής" θα λάβει χώρα στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2018 και περιλαμβάνει τρεις αγώνες βουνού που απευθύνονται σε κάθε δυναμικότητας αθλητές. Περισσότεροι από 400 αθλητές και αθλήτριες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα τρέξουν στα μονοπάτια της Οίτης, ενώ πολλά παιδιά θα πάρουν μέρος και στον παιδικό αγώνα, τον «Λαγοπόδαρο».
Για δωδέκατη συνεχή χρονιά το επίκεντρο θα είναι ο Μαραθώνιος. Ο Μαραθώνιος «Ηρακλής» αποτελεί έναν από τους οκτώ αγώνες που απαρτίζουν το Ελληνικό Πρωτάθλημα Skyrunning. Επίσης, ο ημιμαραθώνιος «Ελλέβορος» αποτελεί μια από τις ομορφότερες διαδρομές, αλλά με ιδιαίτερες απαιτήσεις, ενώ οι νέοι αθλητές θα διαγωνιστούν στον αγώνα 6,2 χιλιομέτρων τις «Φαρμακίδες».
Παράλληλα, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται ο «Λαγοπόδαρος», ένας αγώνας 1000 μέτρων για παιδιά που θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Λουτρών Υπάτης.

Για φέτος, έχουν σχεδιαστεί πολλές παράλληλες δράσεις, ώστε οι αθλητές και οι συνοδοί τους να περάσουν ένα όμορφο διήμερο. Προβολές στο «Αστεροσχολείο» της Υπάτης, εκδήλωση όπου αθλητές που έχουν πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων/Νεανίδων θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους από αυτή τη διεθνή συμμετοχή, ενώ τα παιδιά τάξεων του Δημοτικού θα έχουν την δυνατότητα να διασκεδάσουν με δραστηριότητες στην πλατεία της Υπάτης. O 12ος Ορεινός Μαραθώνιος Οίτης "Ηρακλής" εντάσσεται στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας του Δήμου Λαμιέων.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι και στη φετινή διοργάνωση θα χρησιμοποιηθούν λεωφορεία που θα μεταφέρουν δρομείς από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου.

Πρόγραμμα διοργάνωσης 2018
Σάββατο 15/09
13:00 Αναχώρηση δωρεάν λεωφορείου από Πλατεία Καραϊσκάκη (Ξενοδοχείο Stanley),
14:00 Αναχώρηση δωρεάν λεωφορείου από Θεσσαλονίκη (Καυταντζόγλειο),
15:00 Άνοιγμα γραμματείας στο ξενοδοχείο «Αλεξάκης» στα Λουτρά Υπάτης,
17:00 «Λαγοπόδαρος» Αγώνας 1000μ. για παιδιά στο Πάρκο Λουτρών Υπάτης,
18:00 Παρουσίαση για την χλωρίδα και την πανίδα της Οίτης στο «Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης για την Οίτη» στην Υπάτη,
19:00 Προβολή στο «Αστεροσχολείο» Υπάτης, το τρίτο πλανητάριο της Ελλάδας,
20:00 Δραστηριότητες για παιδιά (κλόουν κτλ στην πλατεία Υπάτης),
20:00 Τεχνική ενημέρωση στην Υπάτη (ξεχωριστή για κάθε αγώνα),
20:30 Παρουσίαση των εμπειριών των συμμετεχόντων παιδιών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων/Νεανίδων Skyrunning (Youth),
21:00 Αθλητικό πάρτι με τοπικά εδέσματα στην πλατεία Υπάτης,
21:30 Παρακολούθηση αστερισμών με τηλεσκόπια στο Αστεροσχολείο Υπάτης.

Κυριακή 16/09
07:00-07:30 Γραμματεία στην πλατεία Υπάτης,
08:00 Εκκίνηση Μαραθωνίου «Ηρακλή»,
08:30 Εκκίνηση αγώνα 16,2χλμ «Ελλέβορος»,
09:00 Εκκίνηση αγώνα 6,2χλμ «Φαρμακίδες»,
11:00 Απονομές αγώνα 6,2χλμ «Φαρμακίδες»,
12:30 Απονομές αγώνα 16,2χλμ «Ελλέβορος»,
12:40 Άφιξη πρώτων αθλητών Μαραθωνίου,
16:00 Απονομές αγώνα 42,3χλμ «Ηρακλής»,
18:00 Λήξη εκδηλώσεων,
18:00 Αναχώρηση λεωφορείου από Υπάτη,
19:00 Αναχώρηση λεωφορείου από Λουτρά Υπάτης.
       Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο: http://www.herculesmarathon.gr/
Σας περιμένουμε όλους να γνωρίσετε το βουνό του Ηρακλή, την Οίτη των λουλουδιών!

Από το Γραφείο Τύπου

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΓΙΩΝ

Υπεγράφη σήμερα στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ στη Θήβα η σύμβαση για την εγκατάσταση μονάδας Φωτοβολταϊκών στο Γυμνάσιο –Λύκειο Βαγίων.
Η μονάδα ισχύος 10kw θα λειτουργεί με το σύστημα ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) και θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες των σχολείων μας σε ηλεκτρικό ρεύμα, δίνοντας τους έτσι μια βαθιά οικονομική ανάσα, δεδομένου ότι το 30% της κρατικής επιχορήγησης δαπανάται τώρα  στην  αποπληρωμή του ρεύματος.
Επίσης η επιπλέον παραγόμενη ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την θέρμανση του κτιρίου μέσω κλιματιστικών μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης .
Κατά την υπογραφή  της σύμβασης παρέστησαν ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Δευτ/θμιας εκπ/σης του Δήμου Θήβας  κ. Κων/νος Τυρηνόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Βαγίων κ. Σωτήριος Δρένιος ο οποίος και ασχολείται με το παραπάνω πρότζεκτ και από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ ο κ. Σιδέρης και η κ. Παλαιογιάννη.
Εμείς από την πλευρά μας περιμένουμε την γρήγορη εκτέλεση των υπολοίπων διαδικασιών για την ολοκλήρωση και λειτουργεία του έργου.
Τέλος ευχαριστούμε τον συμπατριώτη μας κ. Παναγιώτη Μέξη από την MEXIS ENERGY ο οποίος προσέφερε δωρεάν στα σχολεία μας  την μελέτη της κατασκευής της μονάδας, καθώς  και όλες  τις γραφειοκρατικές  διαδικασία με τον ΔΕΔΔΗΕ.

                                        Σύλλογοι   Γονέων  Γυμνασίου και Λυκείου Βαγίων

Τι θα γίνει με την θερινή ώρα

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει μέχρι το τέλος Απριλίου 2019 αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα, εφόσον επικυρωθεί το σχέδιο να μπει τέλος στις εποχικές αλλαγές ώρας το 2019, διευκρίνισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε προχθές Τετάρτη στους ευρωβουλευτές την πρότασή του να τερματισθεί η υποχρέωση να προχωρούν οι δείκτες των ρολογιών μία ώρα τον Μάρτιο και στη συνέχεια να πηγαίνουν πίσω μία ώρα τον Οκτώβριο.

Τα επόμενα βήματα
Η πρόταση αυτή πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο της ΕΕ για να τεθεί σε εφαρμογή.


Στη συνέχεια, «έγκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν ποια ώρα επιθυμούν να διατηρήσουν: τη θερινή ώρα ή τη χειμερινή ώρα», διευκρίνισε σήμερα η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση του σχεδίου.

Είναι συνεπώς θεωρητικά δυνατό γειτονικές χώρες να κάνουν διαφορετικές επιλογές, παραδέχθηκε, εκφράζοντας πάντως τη «βεβαιότητα» πως τα κράτη μέλη «θα κάνουν μια προσπάθεια» να συντονιστούν.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν την κατάργηση της αλλαγής ώρας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από τις χώρες της ΕΕ να διαβιβάσουν την επιλογή τους το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου 2019. Αν το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται από τις Βρυξέλλες γίνει σεβαστό, η αλλαγή ώρας την 31η Μαρτίου 2019 θα είναι το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα.

Οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019, καθώς στη συνέχεια οι εποχικές αλλαγές ώρας δεν θα είναι πλέον δυνατές.

Η Επιτροπή βασίζεται κυρίως στο αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης που έγινε φέτος το καλοκαίρι στο Ίντερνετ και στην οποία απάντησαν 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι, το 84% των οποίων τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας.

Η υποχρέωση αυτή είχε θεσπιστεί κυρίως για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, όμως η εξοικονόμηση που γίνεται είναι περιθωριακή, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ οι αλλαγές της ώρας επικρίνονται όλο και περισσότερο για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Αυτή τη στιγμή οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ωριαίες ατράκτους: την ώρα της δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο), την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (17 χώρες) και την ώρα της ανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία).

Δύο νέα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα - Αυτή είναι η τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ

Νέα κρούσματα περιστατικών ιλαράς στην Ελλάδα καταγράφει η τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συγκεκριμένα, από τις 6 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί δύο νέα κρούσματα της ασθένειας.


Ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς ανέρχεται στα 3.255 από την 1η Μαΐου 2017. Η επιδημία που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη βρίσκεται σε εξέλιξη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γαλλία) με περισσότερα από 20.000 κρούσματα.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ιλαρά εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα, ιδίως στην Αττική, ενώ έχουν παρατηρηθεί κρούσματα ιλαράς και στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Επίσης, έχουν καταγραφεί 4 θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς."Τσουνάμι" αποποιήσεων κληρονομιάς ακινήτων

Τσουνάμι" αποποιήσεων κληρονομιάς ακινήτων λόγω της βαριάς φορολογίας. Πολλοί φορολογούμενοι προτιμούν να αφήσουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν παρά να φορτωθούν με περισσότερους φόρους και μεγαλύτερα χρέη.
Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς έχουν ξεπεράσει τις 50.000 από τις αρχές του έτους σε όλη τη χώρα.
Στο Ειρηνοδικείο Αθηνών το τελευταίο 8μηνο κατατέθηκαν 10.083 αιτήσεις ενώ ολόκληρο το 2017 είχαν κατατεθεί 14.075. Στη Θεσσαλονική φέτος έχουν φτάσει τις 5.600 (7.950 όλο το 2017), στην Πάτρα τις 1.452 (2.060 όλο το 2017), στο Χαλάνδρι τις 1.583 (2.223 όλο το 2017), στο Μαρούσι τις 1.242 (1.827 το 2017) και στο Ίλιον τις 903 (940 όλο το 2017).
Η χειρότερη χρονιά ήταν το 2017 όταν συνολικά κατατέθηκαν 130.000 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς ακινήτων, αριθμός αυξημένος κατά 214% σε σχέση με το 2014.
Ένας 25χρονος άνδρας πυροβόλησε εξ επαφής και σκότωσε τον 6 μηνών γιο του όταν η 20χρονη σύζυγός του δεν ήθελε να κάνουν σεξ. Το τραγικό περιστατικό συνέβη σε πόλη της Βραζιλίας, ενώ σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα ο άνδρας φέρεται να έπινε και να κάπνιζε μαριχουάνα πριν από το τραγικό συμβάν και δεν θυμόταν καν τι είχε συμβεί.
Όπως είπε η 20χρονη γυναίκα, ο άνδρας της την ξύπνησε μέσα στη νύχτα με ερωτική διάθεση, αλλά εκείνη του είπε ότι είναι κουρασμένη και πως δεν ήθελε να κάνουν σεξ. Τότε εκείνος σε έκρηξη οργής πυροβόλησε τον 6 μηνών γιο του, Μισέλ, στο στήθος. Το βρέφος κατέληξε δύο ώρες μετά στο νοσοκομείο. Στο σαλόνι του σπιτιού, πίσω από τον καναπέ εντοπίστηκε ένα όπλο 22 mm και αρκετοί κάλυκες.Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Tα Wikileaks βγάζουν στη σέντρα τον Τσίπρα για το Σκοπιανό

Παρά την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να αλλάξει την πολιτική ατζέντα με το γνωστό του «παραμΙΘΑΚΗ», είναι βέβαιο ότι το Σκοπιανό θα συνεχίζει να επηρεάζει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Πολύ δε περισσότερο καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα Σκόπια όπου οι σκοπιανοί θα εκφραστούν για την Συμφωνία των Πρεσπών. Μια Συμφωνία επαίσχυντη όσον αφορά τα Ελληνικά συμφέροντα και ιδιαίτερα χαριστική και ευεργετική για το μόρφωμα μια και επί της ουσίας επιτυγχάνει τους βασικούς του στόχους. Δηλαδή να λάβει διαβατήριο για ΝΑΤΟ και ΕΕ χωρίς να παραχωρήσει τίποτε. Και αυτό γιατί κατοχυρώνει την δήθεν «μακεδονική ταυτότητα»των σκοπιανών καθώς και τη λέξη «Μακεδονία» στο όνομα του μορφώματος.

Είχαμε επισημάνει ευθύς εξ΄ αρχής ότι από τη στιγμή που θα παραχωρηθεί από την Αθήνα στους σκοπιανούς το δικαίωμα να αποκαλούν το δήθεν κράτος τους χρησιμοποιώντας σύνθετο όνομα  με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία», η ίδια η περιοχή θα μπει σε περιπέτειες διότι κατ΄ αυτό τον τρόπο κατοχυρώνονται οι αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων. Το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» που τόσο απλόχερα τους παραχώρησε ο Τσίπρας σε λίγο θα συντμηθεί σε «Β. Μακεδονία» και στη συνέχεια σε σκέτο «Μακεδονία». Άλλωστε από την πρώτη στιγμή ο Ζάεφ παρουσία του Τσίπρα στις Πρέσπες στις 17 Ιουνίου μίλησε για Έλληνες και  «Μακεδόνες» εννοώνταςως δήθεν«Μακεδόνες» τους σκοπιανούς.

Οι αποκαλύψεις των Wikileaksγια το Σκοπιανόπραγματικά όχι μόνο καταρρίπτουν τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα περί δήθεν γενναίας διαπραγμάτευσης με τους σκοπιανούς αλλά ταυτόχρονα γεμίζουν με αγανάκτηση τον Ελληνικό λαό όταν αποδεικνύεται από επίσημα έγγραφα των ΗΠΑ ότι βασικός στόχος των Σκοπίων από το 2008 ήταν να  υπογράψουν Συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και την «ταυτότητα» του μορφώματος που θα τους εξασφάλιζε το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» καθώς και δήθεν «μακεδονική ταυτότητα» η οποία θα συνίστατο σε αναγνώριση δήθεν «μακεδονικής γλώσσας» και δήθεν «μακεδονικής ιθαγένειας». Δηλαδή από το 2008 επιζητούσαν αυτό το οποίο ο Τσίπρας με την επαίσχυντηΣυμφωνία των Πρεσπών τους πρόσφερε απλόχερα. Και το έπαιζαν και δύσκολοι!!!

Ειδικότερα σε τηλεγράφημα της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Σκόπια ΤζίλιανΜιλοβάνοβιτςτο οποίο απέστειλε στην Ουάσιγκτον την Τρίτη  29 Ιουλίου 2008 και ώρα 15.31 με την ένδειξη Εμπιστευτικό,  η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια εκτιμούσε ότι οι σκοπιανοί θα αποδεχόταν μια Συμφωνία, η οποία θα άνοιγε και το δρόμο των Σκοπίων για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ καθώς και για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ εφόσον περιείχε τους παρακάτω όρους: «Στοιχεία μιας Συμφωνίας: Όνομα:RepublicofNorthernMacedoniaή RepublicofNorthMacedonia. Ταυτότητα: Η γλώσσα και η ιθαγένεια θα αποκαλούνταν μακεδονική». Και η πρέσβειρα των ΗΠΑ καταλήγει ότι το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι τα Σκόπια χρειάζονταν «διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η ιθαγένειά τους θα συνέχιζαν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική».

Και ώ τουθαύματος στο άρθρο 1 παρ. 3α της κατάπτυστηςΣυμφωνίας των Πρεσπών αναφέρεται  ως όνομα  των Σκοπίων το «RepublicofNorthMacedonia», στο άρθρο 1 παρ. 3β συμφωνείται ότι η ιθαγένεια των σκοπιανών θα είναι δήθεν «μακεδονική»  και όχι βορειομακεδονική!!!και στο άρθρο 1 παρ. 3γ συμφωνείται ότι η επίσημη γλώσσα των σκοπιανών θα είναι η δήθεν «μακεδονική γλώσσα»και όχι η βορειομακεδονική.

Την αλυτρωτική τακτική των Σκοπιανών είχαμε επανειλημμένα καταγγείλει εντός της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μάλιστα  ενόψει της υπογραφής της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών επισήμανα μιλώντας την Τετάρτη 13 Ιουνίου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ότι «η κατάπτυστη και επαίσχυντη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό ανοίγει το δρόμο στο μόρφωμα των Σκοπίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια συμφωνία που ξεπουλά το όνομα της Μακεδονίας μας και της ιστορίας μας. Γιατί η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική. Δεν υφίσταται καμία δήθεν «Βόρεια Μακεδονία», δήθεν «μακεδονική γλώσσα» και δήθεν «μακεδονική υπηκοότητα». Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ βλάπτει το Ελληνικό εθνικό συμφέρον και αποτελεί μια απαράδεκτη εθνική υποχώρηση στις ανιστόρητες και αλυτρωτικές απαιτήσεις των Σκοπίων. Γιατί η επιτομή του σκοπιανού αλυτρωτισμού βρίσκεται στο όνομα Μακεδονία. Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό εδώ και τώρα. Για να μιλήσει επιτέλους ο Ελληνικός λαός που δεν ανέχεται την ταπείνωση. Το ποτάμι των Συλλαλητηρίων δε γυρίζει πίσω. Καμιά υποχώρηση στο Σκοπιανό».

Και αυτά ισχύουν και ενόψει ΔΕΘ.

Η μητέρα της ανήλικης που προσπάθησε να αποπλανήσει ο 25χρονος μιλά στο tvstar.gr (video)

Στο δικαστικό μέγαρο της Θήβας οδηγήθηκε σήμερα με την διαδικασία του αυτοφώρου ο 25χρονος που κατηγορείται πως προσπάθησε να αποπλανήσει μέσω διαδικτύου μία ανήλικη κοπέλα από τη Θήβα.
Το περιστατικό κατήγγειλε στην αστυνομία η μητέρα ανήλικου κοριτσιού, η οποία υποστηρίζει ότι το παιδί της έπεσε θύμα του νεαρού άνδρα.
Μέσω του διαδικτύου προφασιζόμενη νεαρή που ήθελε να τον συναντήσει, του έκλεισε ραντεβού, αυτός ανταποκρίθηκε και κάλεσε τους αστυνομικούς που αρχικά τον προσήγαγαν στο κτίριο της ΑΔ Βοιωτίας και στην συνέχεια τον συνέλαβαν.
Η μητέρα μίλησε σήμερα στην κάμερα του STAR Κεντρικής Ελλάδας.