Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018

Οι εγκαταστάτες ασανσέρ προειδοποιούν με αφορμή τον θάνατο της 20χρονης Αλέκας

Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων με αφορμή τον τραγικό θάνατο της 20χρονης σπουδάστριας Αλέκας Τσιλιγιάννη σε ανελκυστήρα του ξενοδοχείου στο οποίο εργαζόταν στον Σταυρό Χανίων.

«Με αφορμή το νέο δυσάρεστο γεγονός με την απώλεια της ζωής της 20χρονης σπουδάστριας σε ανελκυστήρα (κάτω από αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες) εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια στους οικείου της», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων για ακόμα μια φορά είμαστε αναστατωμένοι με το δυσάρεστο αποτέλεσμα του γεγονότος διότι επανειλημμένα έχουμε τονίσει και επιμένουμε ότι ο ανελκυστήρας είναι ένα κάθετο μέσο μεταφοράς ΠΡΟΣΩΠΩΝ και όχι φορτίων.Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα λειτουργούν στη χώρα μας κατά προσέγγιση 700.000 με 750.000 ανελκυστήρες εκ των οποίων μόνο οι 130.000 ανελκυστήρες είναι αναβαθμισμένοι στις ασφαλιστικές διατάξεις, συνεπώς πιστοποιημένοι και καταχωρημένοι κατά την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης

Συνιστούμε στους Ιδιοκτήτες και διαχειριστές ότι είναι υποχρεωμένοι από την ισχύουσα Κ.Υ.Α. 2604 / 2008 να αναβαθμίσουν τις ασφαλιστικές διατάξεις του ανελκυστήρα τους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο Ε.Ν. 81. 80, Ε.Ν. 81.1., Ε.Ν.81.2 και την Ε.Ο. 2014 / 33, σε άμεση επικοινωνία και συνεννόηση με τον υπεύθυνο κατά το νόμο συντηρητή τους .

Να αναθέτουν τη συντήρηση και αναβάθμιση των ανελκυστήρων σε Επαγγελματία, Αδειούχο Συντηρητή, εφοδιασμένος με την Άδεια Κινητού Συνεργείου σε ΙΣΧΥ την οποία επιβάλλεται να την επιδεικνύει .

Υπενθυμίζουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 22-12-2012. Συνεπώς πέραν των προστίμων από μια απλή καταγγελία , υπάρχει και η ποινική και αστική ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος – δυστυχήματος .Οι μη αναβαθμισμένοι ανελκυστήρες ελλοχεύουν πολλαπλούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των επιβατών.
Τέλος υπενθυμίζουμε ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ η μεταφορά οποιουδήποτε φορτίου, διότι μόνο δυστύχημα μπορεί να προκληθεί. Στα κτήρια κατοικιών οι ανελκυστήρες είναι προδιαγραφών μεταφοράς ατόμων και μόνο και όχι φορτίων».

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, στο ξενοδοχείο όπου εντοπίστηκε αναίσθητη η 20χρονη Αλέκα, βρέθηκε ο ιατροδικαστής Χανίων, προκειμένου να δει από κοντά το θάλαμο του ανελκυστήρα και να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, ως προς τις συνθήκες, που οδήγησαν στο θάνατό της.

Μετά την αυτοψία στο μοιραίο ασανσέρ, η αρχική εκτίμηση του ιατροδικαστή, πως η νεαρή κοπέλα βρήκε ασφυκτικό θάνατο, επιβεβαιώθηκε.

Ωστόσο, το γεγονός πως ο συγκεκριμένος ανελκυστήρας, δεν ήταν αυτός που χρησιμοποιούσε το προσωπικό του ξενοδοχείου, αλλά το ασανσέρ για τα τρόφιμα, γεννά πολλά ερωτήματα.

Γιατί η Αλέκα χρησιμοποίησε το ασανσέρ με το οποίο μεταφέρονται τα εμπορεύματα; Μήπως μέσα στο θάλαμο υπήρχε κάποιο βαρύ φορτίο που την εγκλώβισε, προκαλώντας τον απαγχονισμό της, κατά λάθος;

«Μπορεί να σφηνωθεί το κεφάλι μας κάπου σε στενό χώρο και να διακοπεί η κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο. Είναι κι αυτό ένα είδος απαγχονισμού. Ή κάποιο άλλο πιο σπάνιο είναι αυτό που λέμε ασφυξία θέσεως, δηλαδή εγκλωβίζεται το σώμα μας σε ένα πολύ στενό χώρο και πάλι δεν υπάρχει δυνατότητα έκτασης του θώρακα για να πάρει ανάσα», εξηγεί ο ιατροδικαστής Χανίων στο star.

Η ανακοίνωση του ξενοδοχείου:
«Αναφορικά με το γεγονός που μας καλέσατε, χθες ενημερωθήκαμε και εμείς για την τραγική εξέλιξη του συμβάντος μετά τον θάνατό της και είμαστε όλοι συγκλονισμένοι.

Επρόκειτο για σπουδάστρια του ΙΕΚ Πάτρας που από 1ης Ιουλίου 2018 πραγματοποιούσε την πρακτική της άσκηση στο ξενοδοχείο και δη στους χώρους της κουζίνας.

Το περιστατικό σημειώθηκε όταν η σπουδάστρια εισήλθε, για λόγους που ακόμα δεν είναι γνωστοί, στο υδραυλικό αναβατόριο φορτίου, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη μεταφορά τροφίμων και εμπορευμάτων.

Στη συνέχεια και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε εκεί μη έχοντας τις αισθήσεις της και διακομίσθηκε άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων ‘Ο Άγιος Γεώργιος’, όπου δυστυχώς σήμερα κατέληξε.

Ως διοίκηση του ξενοδοχείου ήμασταν από την πρώτη στιγμή και για όλο αυτό το διάστημα δίπλα στους οικείους της για να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια.

Σε τέτοιες στιγμές τα λόγια πρέπει να είναι λίγα. Διεξάγονται έρευνες από τις αρχές και επιβάλλεται να είμαστε φειδωλοί στις όποιες δηλώσεις. Είμαστε από την πρώτη μέρα σε απόλυτη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν σε αυτό το λυπηρό και τραγικό γεγονός.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συγγενείς της».

Η προανάκριση από τις αστυνομικές αρχές συνεχίζεται.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ο.Α.Ε.Ε ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΒΩΝ Η ΕΛΠΙΔΑ

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας της Τρίτης ηλικίας στο συνεδριακό κέντρο Θήβας ακολούθησε πορεία και συνθήματα στους δρόμους της Θήβας και συνέχισαν τον εορτασμό τους στο Άλσος μοσχοποδίου ο μπαρμπα-γιάννης


Καπερνάρος: Θα αποδείξουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μας έχουν δώσει γνήσια έγγραφα για τη φωτιά στο Μάτι

“Αρνούνται οι υπηρεσίες να μας απαντήσουν στα ερωτήματα μας. Θα αποκαλύψουμε και θα αποδείξουμε ότι ήδη αυτές οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν δώσει γνήσια έγγραφα, δεν έχουν δώσει πρωτότυπα έγγραφα. Για αυτό περιμένουμε να πάρουμε αντίγραφα της δικογραφίας”, είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος οικογένειας θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, Βασίλης Καπερνάρος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
“Όταν πάρουμε τα αντίγραφα, σε σχέση και με το αποδεικτικό υλικό που έχουμε, θα αποδειχθούν οι εγκληματικές πράξεις και παραλήψεις αυτών των υποτίθεται αρμοδίων οργάνων... Θα αποκαλυφθούν τραγικά περιστατικά και ότι η Πολιτεία υπήρξε ανύπαρκτη και απόλυτα ένεκα τούτου συνυπαίτια και συνυπεύθυνη για την τραγωδία στο Μάτι” σημείωσε ο κ. Καπερνάρος.

Ανοίγει η "αυλαία" για το πετρέλαιο θέρμανσης - Όλες οι λεπτομέρειες για τους δικαιούχους και το επίδομα

Ανοίγει η "αυλαία" τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή του, όπως έχουν επισημάνει φορείς της αγοράς, αναμένεται τουλάχιστον στα 1,15 ευρώ το λίτρο, αυξημένη έως και 20% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος για τα νοικοκυριά καθώς η ΚΥΑ για το επίδομα αναμένεται στα τέλη του χρόνου ή ακόμη και στις αρχές του 2019 γεγονός που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν από την τσέπη τους και εν συνεχεία να περιμένουν επί μήνες για να πάρουν ένα μικρό ποσοστό πίσω.

1. Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο από 15/10/2018 έως 30/4/2019 θα είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2017) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.


γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

2. Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται και φέτος διαχωρισμός της επικράτειας της χώρας σε τέσσερις μεγάλες Κλιματικές Γεωγραφικές Ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Ειδικότερα:

• Στην Α’ ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, το επίδομα θα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 3,125 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (25 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

• Στη Β’ ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής, θα επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 1,875 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (15 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

• Στη Γ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, επιδοτούνται μέχρι οκτώ λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Ως εκ τούτου, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε ένα ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (8 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

• Στη Δ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού, επιδοτούνται μέχρι πέντε λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Άρα, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 0,625 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (5 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Επιπλέον, οι ορεινοί Καλλικρατικοί δήμοι που βρίσκονται στους νομούς των ζωνών Β’, Γ’ και Δ’ εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν, δηλαδή στις ζώνες Α’, Β’ και Γ’ αντίστοιχα.

Νότης Μαριάς: Δεν τόλμησε ο Τσίπρας δημόσια και ρητά να ζητήσει την εξόφληση των Γερμανικών Αποζημιώσεων από τον Σταϊνμάγερ

Δεν τόλμησε ο Τσίπρας δημόσια με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο να ζητήσει την εξόφληση των Γερμανικών Οφειλών από τον Σταϊνμάγερ τόνισε ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη

στο Star Κεντρικής Ελλάδας με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας που συμπίπτει μάλιστα με την 74η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944.

Ο Νότης Μαριάς στηλίτευσε τη στάση του Α. Τσίπρα ο οποίος στη συνάντησή του με τον Σταινμάγερ δεν τόλμησε να αναφερθεί δημόσια με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο στο τεράστιο εθνικό θέμα της άμεσης εξόφλησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα οι οποίες ως γνωστόν συμπεριλαμβάνουν τις Πολεμικές Επανορθώσεις, το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο, τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και την επιστροφή των κλαπέντων από τους ναζί αρχαιολογικών θησαυρών. Η έμμεση αναφορά του πρωθυπουργού στο θέμα με εντελώς αόριστες διατυπώσεις για «διαφορές από το μακρινό παρελθόν» που πρέπει να επιλυθούν «με βάση το διεθνές δίκαιο» δείχνει μια εντελώς υποχωρητική και φοβική στάση της κυβέρνησης έναντι της Γερμανίας στο ζήτημα των Γερμανικών Οφειλών παρατήρησε ο Νότης Μαριάς καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να προχωρήσει τόσο στην εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων στον Κρατικό Προυπολογισμό όσο και στην τιτλοποίηση του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου.

Επιπλέον επισήμανε ότι δεν αρκεί η συγγνώμη εκ μέρους της Γερμανικής πλευράς η οποία μάλιστα συνοδεύθηκε με σκληρή στάση και δηλώσεις άρνησης εξόφλησης των Γερμανικών Οφειλών εκ μέρους του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ.


Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι η Ολομέλεια της Ελληνικού Κοινοβουλίου πρέπει να υιοθετήσει με Ψήφισμα το σχετικό πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών που ξεπερνούν τα 300 δις ευρώ πλέον τόκων και κάλεσε τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου να προχωρήσει στη χορήγηση σχετικής άδειας για την εκτέλεση της αμετάκλητης Απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που δικαιώνει τα θύματα του Διστόμου.
Τέλος έκλεισε την συνέντευξή του προαναγγέλλοντας την άμεση κατάθεση σχετικής Αναφοράς του στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις όπως έχει άλλωστε δεσμευθεί σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της εξόφλησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων είχε θέσει για τελευταία φορά ο Νότης Μαριάς στις 12 Ιουλίου 2018 με σχετική Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ με πρωτοβουλία του Νότη Μαριά διεξάγεται ηλεκτρονική ψηφοφορία στο (http://www.warreparations.eu/) για την εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Το βίντεο με τις δηλώσεις του Νότη Μαριά: https://youtu.be/rlB2eLiwnCo

Ηράκλειο: Λεωφ. Δημοκρατίας 35, τηλ:2810 300 421, 2810 300422, Φαξ:2810 300 421.

Αθήνα: Κόνιαρη 7, Αμπελόκηποι 11471 τηλ: 210 3254433, 210 32 54048 email:notismarias@gmail.com

Θεσσαλονίκη:Πολυτεχνείου45&Δωδεκανήσου - 54625 Tήλ: 2310 522246

Βρυξέλλες: P.ΕuropeanBât.WillyBrandt 07M07160, rueWiertz 60B-1047 BruxellΤηλ:0032 2 28 45151

Παναγιωτάκης: Η έκπτωση 15% για τους συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ δεν πρόκειται να καταργηθεί

Η έκπτωση 15% για τους πελάτες της ΔΕΗ που είναι συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους δεν πρόκειται να καταργηθεί, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης σε συνέντευξη στην "Εφημερίδα των Συντακτών", τονίζοντας ότι αποτελεί θέμα αρχής.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ διαμορφώνονται σε 2,33 δισ. ευρώ και είναι 1,6 δισ. από οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες (από αυτά 800 εκατ. αφορούν σε τελικούς πελάτες, δηλαδή πελάτες οι οποίοι έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων τους ή έχουν αλλάξει προμηθευτή), 155 εκατ. από μεσαίους βιομηχανικούς καταναλωτές, 380 εκατ. από τη μεγάλη βιομηχανία (εκ των οποίων τα 280 εκατ. είναι χρέη της ΛΑΡΚΟ) και 200 εκατ. δημόσιοι φορείς (Δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις, αγροτικοί φορείς άρδευσης κ.λπ.).

Ο κ. Παναγιωτάκης απορρίπτει τις θεωρίες, όπως τις χαρακτηρίζει, σύμφωνα με τις οποίες η αύξηση των ρευματοκλοπών είναι συνέπεια της κρίσης και προσθέτει: "Όσοι επιδίδονται σε ρευματοκλοπή μπορούν να πληρώσουν. Οι πτωχοί και οι αδύναμοι δεν κλέβουν.
Γενικά το θέμα των ρευματοκλοπών είναι στην ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΕ. Η ΔΕΗ το έχει αναδείξει κατ' επανάληψη. Η υποβάθμιση και ο στρουθοκαμηλισμός δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου".

Καταλογίζει ολιγωρίες και λανθασμένους χειρισμούς στο θέμα των «έξυπνων» μετρητών καθώς και συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων που έχουν συντελέσει όπως τονίζει σε απαράδεκτες καθυστερήσεις.

Για την εξαγορά της εταιρίας εμπορίας ενέργειας EDS στα Σκόπια επαναλαμβάνει ότι ήταν μια καθαρά επιχειρηματική απόφαση, η οποία ελήφθη από το Δ.Σ. της επιχείρησης ομόφωνα, ύστερα από εισήγηση όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών της ΔΕΗ.

Τέλος ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρει ότι στο εξής ο κύριος προσανατολισμός της ΔΕΗ θα είναι η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών, ωστόσο η λιγνιτική παραγωγή είναι απαραίτητη για τη χώρα, για τα επόμενα 15-20 χρόνια τουλάχιστον.

Έργο "Βελτίωση και Αναβάθμιση Κεντρικής Πλατείας ΤΚ Μελισσοχωρίου Δήμου Θηβαίων"

Δήμος Θηβαίων: Υπεγράφη η σύμβαση για τη χρηματοδοτούμενη από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ πράξη «Βελτίωση και αναβάθμιση της Κεντρικής Πλατείας  Μελισσοχωρίου του Δήμου Θηβαίων» 

Τη σύμβαση του έργου “Βελτίωση και Αναβάθμιση Κεντρικής Πλατείας ΤΚ Μελισσοχωρίου του Δήμου Θηβαίων” υπέγραψε ο Δήμαρχος Θηβαίων στις 10/10/2018. Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Άξονα 1, Μέτρο 2 «Συμπληρωματική πρόσκληση στην Αστική Αναζωογόνηση» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος : «Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2016» του Πράσινου Ταμείου, με αρχικό προϋπολογισμό το ποσό των 128.500,00 €.

Το έργο συμβασιοποιήθηκε στο ποσό των 66.406,63 € με ΦΠΑ, εκ των οποίων το ποσό των 58.278,44 € θα καλυφθεί από χρηματοδότηση του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ και το ποσό των 8.128,19 € θα καλυφθεί από πιστώσεις ΣΑΤΑ του Δήμου.


Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στοχεύουν στην αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής της πλατείας Μελισσοχωρίου, η οποία αποτελεί το κεντρικό σημείο αναψυχής των πολιτών της κοινότητας  και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:  επίστρωση με τσιμεντόπλακες και με κυβόλιθους από ψυχρά υλικά  για καλύτερη βιοκλιματική απόδοση, τοποθέτηση  ξύλινων παγκακιών με μεταλλικό σκελετό, τοποθέτηση επίστυλων απορριμματοδεκτών και κατασκευή δικτύου ηλεκτροφωτισμού και νέων φωτιστικών σωμάτων. Σημειώνεται ότι στην επιφάνεια της πλατείας θα κατασκευαστεί επίσης όδευση τυφλών και ράμπα ΑΜΕΑ στο κράσπεδο του πεζοδρομίου.

Επιστήμονας προειδοποιεί: Η Ελλάδα κινδυνεύει μελλοντικά από ακραία φονικά φαινόμενα

Του Αλέξανδρου Κόντη
Στη λήψη μέτρων κλιματικής προσαρμογής ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές φονικές τραγωδίες, όπως αυτές στη Μάνδρα και στο Μάτι, καλεί ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, Χανς Μπρούινινξ.
Σε συνέντευξή του στο Real.gr, o επικεφαλής του οργανισμού που λειτουργεί συμβουλευτικά για την δημιουργία αλλά και την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, τονίζει πως η Ελλάδα αναμένεται να βιώσει στο άμεσο μέλλον ακόμα πιο έντονα τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής.
Συντονίζοντας τις κλιματικές πληροφορίες από κάθε πλευρά της ΕΕ, ο Χανς Μπρούινινξ είναι ενήμερος για την αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Οι προβλέψεις του για το μέλλον είναι δεινές, βασίζονται όμως σε αδιάσειστα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία δεν μπορούν παρά να λειτουργήσουν ως μέσο επαγρύπνησης για τις ελληνικές αρχές.
«Ναι, θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα», απαντά ο επικεφαλής του ΕΟΠ στο ερώτημα εάν η χώρα μας θα πρέπει να ετοιμάζεται για φαινόμενα όμοια με αυτά που έπληξαν την Μάνδρα και το Μάτι, προκαλώντας την απώλεια τουλάχιστον 123 ατόμων.
«Αυτό το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερο καλοκαίρι, όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Για παράδειγμα, είχαμε μεγάλες πυρκαγιές στη Σουηδία και ξηρασία στη Νορβηγία, φαινόμενα πολύ περίεργα για τις σκανδιναβικές χώρες. Έτσι, είναι σίγουρο ότι θα δούμε στο άμεσο μέλλον πολύ περισσότερα περιστατικά πλημμυρών, καυσώνων, ξηρασιών, ακραίων βροχοπτώσεων. Όλα αυτά θα αυξηθούν», λέει ο κ. Μπρούινινξ, εξηγώντας πως η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της χώρας μας καθίσταται ευάλωτη απέναντι στην αλλαγή του κλίματος. «Η Μεσόγειος ειδικά θα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη απέναντι στις κλιματικές αλλαγές, τα επόμενα χρόνια. Είναι μία από τις περιοχές που γίνεται πιο θερμή και πιο ξηρή και μάλιστα με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Ακόμα, βλέπουμε και μείωση των αποθεμάτων νερού».
Για τον επικεφαλής του ΕΟΠ, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει το επόμενο ακραίο καιρικό φαινόμενο για την λήψη μέτρων. «Στην Ελλάδα και την περιοχή της Μεσογείου πρέπει να ληφθούν μέτρα κλιματικής προσαρμογής. Για παράδειγμα, αν έχεις μεγάλες περιόδους καύσωνα στις πόλεις θα πρέπει να οικοδομήσεις κτίρια με συγκεκριμένο τρόπο, που θα κάνουν την κατάσταση πιο βιώσιμη. Επίσης μέτρο κλιματικής προσαρμογής είναι η υιοθέτηση συγκεκριμένων πρακτικών διαχείρισης των δένδρων, με τρόπο ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος μια πυρκαγιά να ξεφύγει από τον έλεγχο και να προκαλέσει απώλεια ζωών. Ακόμα, για τις πλημμύρες μπορείς να χρησιμοποιήσεις δορυφορικά μοντέλα για να κάνεις προβλέψεις τις περιοχές που θα μπορούσαν να πλημυρίσουν και για παράδειγμα να μην δίνεις νέες οικοδομικές άδειες σε εκείνες τις περιοχές».
Οι Αγρότες
Σύμφωνα με τον Χανς Μπρούινινξ, ο πρώτος παραγωγικός κλάδος που πρέπει να προστατευτεί από τις κλιματικές αλλαγές είναι αυτός της γεωργίας. Ο επικεφαλής του ΕΟΠ επισημαίνει πως πέραν των ακραίων καιρικών φαινομένων, η μεταστροφή των κλιματικών δεδομένων στην περιοχή της Μεσογείου συνεπάγεται με αυξημένες θερμοκρασίες, ελάττωση των αποθεμάτων πόσιμου νερού, αλλά και το φαινόμενο της ερημοποίησης, το οποίο σημαίνει ότι το έδαφος χάνει τα θρεπτικά συστατικά του σε βαθμό ώστε να μην μπορεί πλέον να υποστηρίξει καλλιέργειες αλλά και άλλες μορφές βλάστησης.
«Νομίζω στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία έχει έναν μεγάλο αγροτικό τομέα, είναι προφανές ότι η προσαρμογή στα μειωμένα αποθέματα του νερού και στην αύξηση της θερμοκρασίας είναι σίγουρα τομές που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Ήδη αυτά τα δεδομένα αποτελούν την βάση για την δημιουργία ευρωπαϊκών νόμων και οδηγιών. Οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό τους για το κλίμα και την ενέργεια μέχρι το 2030. Δυστυχώς, κάποιες έχουν καθυστερήσει στην δημιουργία αυτής της στρατηγικής».
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πληροφοριών και Παρατηρήσεων για το Περιβάλλον. Η συγκέντρωση αυτών των δεδομένων αφορά όλο το φάσμα των περιβαλλοντικών επιδόσεων των χωρών μελών της ΕΕ, όπως π.χ. η διαχείριση των απορριμμάτων, ένας τομέας όπου η Ελλάδα είναι προφανές ότι υστερεί. Ο Χανς Μπρούινινξ ερωτήθηκε τι πρέπει να γίνει ώστε στη χώρα μας να εκλείψουν φαινόμενα όπως αυτό της Κέρκυρας, όπου τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά, λόγω έλλειψης χώρου διαχείρισης απορριμμάτων. «Δυστυχώς, βρίσκεστε σε ένα πολύ κακό σημείο. Οι χώρες που είναι μπροστά στη διαχείριση των απορριμμάτων, έχουν επενδύσει πολλά, εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια. Από την άλλη, υπάρχουν χώρες με πολλά κενά στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών νόμων για τα απορρίμματα, όχι μόνο η Ελλάδα. Για τα απορρίμματα, δεν χρειάζεται μόνο μια πολιτική αλλά ένα σύνολο πολιτικών. Όμως και οι πολίτες έχουν ευθύνη. Πρέπει να πιέσουν τους πολιτικούς, να πουν ότι δεν μπορούν να δεχθούν άλλο αυτήν την κατάσταση», καταλήγει ο Χανς Μπρούινινξ.

Πρόκληση του τουρκικού ΥΠΕΞ: "Ειρηνευτική επιχείρηση" η εισβολή στην Κύπρο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει "ειρηνευτική επιχείρηση" την εισβολή στην Κύπρο το 1974. Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκεια του για τους "αδικαιολόγητους ισχυρισμούς εναντίον της Τουρκίας", που συμπεριλήφθηκαν στην κοινή δήλωση. Όπως επισημάνθηκε, θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο να "διατηρεί τα δικαιώματα και συμφέροντα που προκύπτουν από το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού".

Διαβάστε την ανακοίνωση:


"Είμαστε αναστατωμένοι από τους αδικαιολόγητους ισχυρισμούς εναντίον της Τουρκίας στην κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνόδου Ελλάδας- Αιγύπτου- Ελληνοκυπριακής διοίκησης που έγινε στις 10 Οκτωβρίου 2018 στην Ελούντα της Κρήτης.

Είναι απαράδεκτο να παραβλέπονται οι θηριωδίες που διέπραξαν οι Ελληνοκύπριοι εναντίον των Τουρκοκυπρίων το διάστημα 1963-1974 στο νησί και να αποδίδεται το “κυπριακό πρόβλημα” στην ειρηνευτική επιχείρηση που έκανε η Τουρκία το 1974 βασιζόμενη σε δικαιώματα που απορρέουν από τη συμφωνία του 1960.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να διατηρεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα που προκύπτουν από το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού. Αυτοί που κάνουν βήματα στην περιοχή σε βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και εκείνοι που προσπαθούν να αγνοήσουν την Τουρκία στην περιοχή, δεν θα πετύχουν ποτέ τους στόχους τους".

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018

Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση κυκλώματος ναρκωτικών - Εμπλέκονται δύο αστυνομικοί

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ για την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, στο οποίο εμπλέκονται, μεταξύ άλλων και δύο αστυνομικοί.
Αναμένεται αναλυτική ενημέρωση από την αστυνομία για την υπόθεση.

Κ.Μπακογιάννης : Δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος για την Περιφέρεια Στερεάς

Την απόφαση του να μην διεκδικήσει εκ νέου την Περιφέρεια Στερεάς, ανακοίνωσε ο Κ.Μπακογιάννης, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star K.E.
Είχε προηγηθεί, νωρίς το πρωί, η στήριξη της Ν.Δ. στον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανό, για την διεκδίκηση της Περιφέρειας Στερεάς, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο Κ.Μπακογιάννης, στήριξε την υποψηφιότητα Σπανού, τονίζοντας ότι έχει όλες τις δυνατότητες να τα καταφέρει να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει ο ίδιος στην Στερεά.

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 η εκδηλωση στη Θήβα για το πολιτιστικό απόθεμα του Νομού Βοιωτίας ως Μοχλό Ανάπτυξης

Το πολιτιστικό απόθεμα του Νομού Βοιωτίας ως μοχλός ανάπτυξης

Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018

Θήβα, Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο

Πρόγραμμα

11.00 – 11.15Προσέλευση

11.15 – 11.20ΕισαγωγήΚωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Αντιπρόεδρος Κοινότητας Διαλόγου «Σύνθεσις»11.20 – 11.30

ΧαιρετισμόςΣπύρος Νικολάου, Δήμαρχος Θηβαίων11.30 - 12.10

Κεντρικές ομιλίες

Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. ΓεώργιοςΈφορος Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, κα Αλεξάνδρα Χαραμή12.10 – 13.20

Πάνελ συζήτησης: Τρόποι αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος προς όφελος της τοπικής οικονομίαςΣυντονιστής: Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Αντιπρόεδρος Κοινότητας Διαλόγου «Σύνθεσις»Πάνος Λειβαδάς, πρ. Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ, πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Επικρατείας

Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας fedHATTA

Κωνσταντίνος Πετρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Grekodom - Mouzenidis Group

Άλεξ Καραγεώργης, Chief Operations Officer, Thinkdigital Group

Βαγγέλης Παπούλιας, Προϊστάμενος Τμήματος Μουσείων και Ιστορικών Αρχείων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών13.20 - 13.30

Σύνοψη – Συμπεράσματα

Δωρεάν γεύματα και φέτος σε σχολεία της Στερεάς ΕλλάδαςΤην έναρξη του προγράμματος για την διανομή δωρεάν γευμάτων σε σχολεία ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Για ακόμη μία χρονιά, η Περιφέρεια συνεργάζεται με το ινστιτούτο "Prolepsis" και υλοποιούν το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» που απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Στερεάς Ελλάδας.

Η Περιφέρεια έκρινε επιβεβλημένη την υλοποίηση του προγράμματος και για τη φετινή σχολική περίοδο και το χρηματοδοτεί πλήρως, στο πλαίσιο του πακέτου δράσεων που κάνει για την στήριξη των οικογενειών με οικονομικά προβλήματα και την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Σκοπός του προγράμματος είναι η καθημερινή παροχή, σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν, ενός δωρεάν υγιεινού γεύματος αλλά και η προώθηση της υγιεινής διατροφής στους μαθητές και τις οικογένειές τους, μέσω διανομής εκπαιδευτικού υλικού.

Ο κ. Μπακογιάννης, μετά την ανακοίνωση του προγράμματος, δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει, με κάθε τρόπο, να στηρίζει όλους εκείνους που βιώνουν την πιο σκληρή πλευρά της πραγματικότητας, με σεβασμό και αξιοπρέπεια. «Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι της Περιφέρειας παίρνουν πρωτοβουλίες, οργανώνουν δράσεις και προσπαθούν να αποδείξουν έμπρακτα ότι αυτές οι οικογένειες δεν είναι μόνες τους. Ότι είμαστε δίπλα τους και παλεύουμε καθημερινά για να τους παρέχουμε αυτά που πρέπει. Τα χρήματα με τα οποία χρηματοδοτούμε το πρόγραμμα αυτό, προέρχονται από τον εξορθολογισμό και την τάξη που βάλαμε στα οικονομικά της Περιφέρειας. Και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που είμαστε χαρούμενοι. Οι προσπάθειές μας πιάνουν τόπο», τόνισε.


Οδηγίες για χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δήμου Λεβαδέων


Ο Δήμος Λεβαδέων προσβλέποντας στη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες, έχει ήδη θέσει σε λειτουργία μια σειρά νέων ψηφιακών υπηρεσιών.
Οι δημότες οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν χρήση των συγκεκριμένων υπηρεσιών θα πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένα απλά βήματα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές.
Ένας αναλυτικός οδηγός προς τους χρήστες είναι ήδη ανηρτημένος στην ιστοσελίδα του Δήμου Λεβαδέων www.dimoslevadeon.gr.

Η ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ στη Π.Ε. Βοιωτίας, στη Θήβα και στη Λιβαδειά

Η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας σε συνεργασία με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (Ε.Ε.Κ.Ε.) για τις ανάγκες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής ή / και Βασικής Υλικής Συνδρομής» στο πλαίσιο της εγκεκριμένης Πράξης «Αποκεντρωμένες Προμήθειες Τροφίμων και Βασικής Υλικής Συνδρομής, Διοικητικές Δαπάνες και Παροχή Συνοδευτικών Μέτρων 2015-2016 - Κ.Σ. Βοιωτίας» πραγματοποίησε δύο Διημερίδες με θέμα Η ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ στη Π.Ε. Βοιωτίας, στη Θήβα και στη Λιβαδειά το χρονικό διάστημα από  11/10/2018 έως και 12/10/2018.

Μέσω των προγραμμάτων των διημερίδων «Η Υπερχρέωση και η Αντιμετώπιση της», 16 ωρών, οι ωφελούμενοι: 

βελτίωσαν τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών τους,
απέκτησαν πλήρη πληροφόρηση για τον τρόπο και τις διαδικασίες μέσω των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν / μειώσουν / απαλλαγούν από τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η δράση συνέβαλε στην πληροφόρηση και επιμόρφωση του τρόπου ορθολογικής ανάλυσης και διαχείρισης των χρηματοοικονομικών θεμάτων των ωφελούμενων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (TEBA/FEAD) και των νοικοκυριών τους. 

Νέα φέσια 849 εκατ. ευρώ στην Εφορία τον Αύγουστο - Μειώθηκαν οι οφειλέτες

Αύξηση κατά 849 εκατομμύρια ευρώ παρουσίασαν οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο τον Αύγουστο του 2018, συγκριτικά με τον Ιούλιο, ενώ μειώθηκε τον ίδιο μήνα ο αριθμός των οφειλετών.


Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο – που δημιουργήθηκαν από την αρχή του 2018 - ανήλθαν στα 6,418 δισ. ευρώ έναντι 5,569 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Το σύνολο των παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο ποσό των 102,644 δισ. ευρώ έναντι 101,704 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Τον Αύγουστο σημειώθηκε σημαντική μείωση στον συνολικό αριθμό των οφειλετών προς το δημόσιο οι οποίοι ανήλθαν σε 3.801.967 έναντι 3.933.628 τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι οφειλέτες στους οποίους μπορούν να εφαρμοσθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν τον Αύγουστο σε 1.732.862 έναντι 1.742.903 τον Ιούλιο.

Οι οφειλέτες που βρίσκονταν σε καθεστώς αναγκαστικών μέτρων ανέρχονταν σε 1.143.356 έναντι 1.143.308 τον Ιούλιο.

Μαχαιρώματα μεταξύ αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας - Ένας τραυματίας

Επεισόδιο με μαχαίρι σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Θεάτρου, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις του δήμου Αθηναίων για την αναβάθμιση της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας Αλγερινός επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε στον μηρό έναν Μαροκινό. Το θύμα υποστήριξε ότι η επίθεση έγινε για να του κλέψει το κινητό, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για υπόθεση ναρκωτικών.

ΔΕΔΔΗΕ: Ξεπερνά τις 40.000 ευρώ η αξία της ρευματοκλοπής σε καφετέρια στο Κολωνάκι

Θέση για την υπόθεση ρευματοκλοπής σε γνωστή καφετέρια στην περιοχή του Κολωνακίου πήρε με ανακοίνωση ο ΔΕΔΔΗΕ.


Με αφορμή τον εντοπισμό ρευματοκλοπής σε γνωστή καφετέρια στην περιοχή του Κολωνακίου, ο ΔΕΔΔΗΕ, λοιπόν,διευκρινίζει τα εξής: Συνεργείο της Εταιρίας την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στην παροχή του εν λόγω καταστήματος παρουσία του υπευθύνου, όπου και διαπίστωσε παρέμβαση στο μετρητή, με αποτέλεσμα τη μη καταγραφή του μεγαλύτερου μέρους της καταναλισκόμενης ενέργειας, γεγονός που κατά αδιαμφισβήτητο τρόπο στοιχειοθετεί τον χαρακτηρισμό της περίπτωσης ως διαπιστωμένη ρευματοκλοπή.

Από την εξέταση του ιστορικού των καταναλώσεων της παροχής, επιβεβαιώνεται η παρέμβαση στον μετρητή για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών, ενώ η αξία της αντίστοιχης ποσότητας της μη καταγραφείσας ενέργειας εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.

13χρονος πυροβόλησε συμμαθητή του για τα μάτια ενός κοριτσιού

Με πιστόλι κρότου-λάμψης πυροβόλησε ένας 13χρονος μαθητής της Β' Γυμνασίου έναν άλλον στη Λαμία.


Ο πυροβολισμός ακούστηκε από τις τουαλέτες του σχολείου, όπου οι δυο τους φέρεται να επιχείρησαν να λύσουν τις διαφορές τους. Όπως γράφει το lamiareport.gr, "πέτρα του σκανδάλου" ήταν μία κοπέλα, φίλη ενός φίλου του 13χρονου, σύμφωνα με τον οποίο, παρενοχλήθηκε από τον άλλον μαθητή.

Με αυτόν τον τρόπο, φέρεται ότι ήθελε να φοβίσει τον αντίζηλο του φίλου του και μάλιστα μετά τον πυροβολισμό ακολούθησε και συμπλοκή.

Ο διευθυντής του σχολείου χωρίς καθυστέρηση κάλεσε την αστυνομία που προσήγαγε τον μικρό με το πιστόλι, ενώ στο Αστυνομικό Μέγαρο κλήθηκε και ο πατέρας που έχει την ευθύνη για την πράξη του γιου του. Με εντολή εισαγγελέα κανείς δεν κρατήθηκε, ενώ σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Την προανάκριση για το συμβάν ανέλαβε το Τμήμα Ασφάλειας Λαμίας.

Δούρου: Με ιδιαίτερη ανακούφιση θα συμβάλλω στη διαλεύκανση των ευθυνών της τραγωδίας στο Μάτι


«Ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων και στον πόνο των οικογενειών τους απαιτεί μια τέτοια υπόθεση υψίστης σπουδαιότητας, όπως είναι η έρευνα της Δικαιοσύνης για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, να προχωρήσει με ρυθμούς διαφορετικούς. Διαφορετικούς από τους αργούς ρυθμούς που έχουμε συνηθίσει σε σχέση με μεγάλες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, υποθέσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στην κρίση χρέους της χώρας μας.», αναφέρει σε δήλωσή η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σχετικά με την κλήση της για εξέταση αναφορικά με την τραγωδία στην Ανατολική Αττική της 23ης Ιουλίου.

«Με ιδιαίτερη ανακούφιση θα συμβάλλω στην ανεύρεση των αιτιών και στη διαλεύκανση των ευθυνών της τραγωδίας του Ιουλίου», συμπληρώνει η κα. Δούρου, η οποία, καταλήγοντας, αναφέρει ότι «οφείλω ωστόσο να σημειώσω ότι ο Β’ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση των πυρκαγιών».

Στον εισαγγελέα 20 άτομα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι - Μεταξύ αυτών Δούρου και Ψινάκης

Τουλάχιστον 20 πρόσωπα από την αυτοδιοίκηση και τα Σώματα Ασφαλείας, τα οποία καταμηνύθηκαν από θύματα της τραγωδίας στο Μάτι, θα κληθούν από την επόμενη εβδομάδα ως ύποπτοι για την τέλεση κακουργημάτων και πλημμελημάτων που περιγράφονται στις μηνυτήριες αναφορές οι οποίες υποβλήθηκαν.

Μεταξύ των προσώπων αυτών, θα είναι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία προ ημερών εκλήθη ως ύποπτη τέλεσης αδικήματος και για την τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής.

Οι κλήσεις

Και για τη δεύτερη τραγωδία στην Αττική οι διωκτικές αρχές στρέφονται για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε κεντρικά πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης, και των σωμάτων ασφαλείας , τα οποία άλλωστε είχαν υποδειχτεί και από τους πυρόπληκτους αλλά και συγγενείς θυμάτων στις μηνύσεις που υπέβαλλαν.

Οι κλήσεις βέβαια στηρίζονται, πέραν των μηνύσεων και των μαρτυρικών καταθέσεων, και σε τρία πορίσματα τα οποία έχουν συνταχθεί από πραγματογνώμονες και θα αξιολογηθούν από τους εισαγγελείς στην πορεία της δικογραφίας , στο ποιοι δηλαδή θα διωχθούν τελικά και για ποια αδικήματα. Άλλωστε οι κλήσεις κάποιων ως υπόπτων δεν συνεπάγεται αυτομάτως πως τελικά θα είναι και κατηγορούμενοι σε μια δικογραφία.

Ύποπτοι

Τα πρόσωπα που καλούνται είναι περίπου 20 , προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων, για τυχόν πράξεις ή παραλήψεις τους που οδήγησαν στο θάνατο 99 συνανθρώπους μας κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Σχεδόν δυόμιση μήνες αφότου ξεκίνησε η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, οι εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα καλούν μεταξύ άλλων σε ανωμοτί εξηγήσεις την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου (η οποία ήδη έχει κληθεί ως ύποπτη και για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβριο), τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, τον δήμαρχο Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς, τον πρώην γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη, τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνο Τσουβάλα, καθώς και στελέχη της πολιτικής προστασίας, της ΕΛΑΣ, της πυροσβεστικής και του Λιμενικού.