Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018

Όλο και περισσότεροι Έλληνες δυσκολεύονται στην αποπληρωμή των δανείων τους

Την περίοδο μετά το 2012 περιορίσθηκε λίγο ο αριθμός των ελληνικών νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θέρμανσης, διατροφής και διακοπών, αλλά συνέχισαν να χειροτερεύουν σημαντικά οι δυσκολίες στις πληρωμές (δανείων, δόσεων κλπ) και στην κάλυψη απροσδόκητων εξόδων τους.

Αυτό αναφέρεται σε άρθρο του Νικόλαου Κανελλόπουλου, με τίτλο: «Εξελίξεις στην ανατομία της υλικής στέρησης», που περιλαμβάνεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Οικονομικές Εξελίξεις» του ΚΕΠΕ (Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) και αφορά στην περίοδο από το 2003 έως το 2017.

Οι συνθήκες κατοικίας των Ελλήνων εμφανίζουν συστηματική βελτίωση την εξεταζόμενη περίοδο, μιας και όλοι οι καταγραφόμενοι δείκτες ακόμη και την περίοδο της κρίσης βελτιώνονται, σημειώνει το άρθρο. Ωστόσο το 13,5% συνεχίζει να διαμένει σε σπίτι με πρόβλημα υγρασίας, το οποίο πιθανόν να σχετίζεται και με τη δυσκολία για κατάλληλη θέρμανση.

Σάλος με την εμπλοκή δύο αστυνομικών σε "ροζ" κύκλωμα στην Αρκαδία

Στην εξάρθρωση σπείρας που δρούσε στην Μεσσηνία και την Αρκαδία προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, οκτώ άτομα συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης συμμορίας, σωματεμπορίας, μαστροπείας, διευκόλυνσης ακολασίας άλλων και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη τέσσερα άτομα για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα των παραβάσεων των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τον Τελωνειακό Κώδικα, περί Σημάτων και για πλαστογραφία, από τα οποία το ένα συνελήφθη

Επιπλέον, διακριβώθηκε η δράση ακόμα μίας συμμορίας, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διεξαγωγή παράνομων στοιχηματισμών μέσω διαδικτύου και συνελήφθησαν δύο άτομα, ενώ προέκυψε και η εμπλοκή ενός εκ των συλληφθέντων της πρώτης συμμορίας

Διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, -17.395- ευρώ, ποσότητα κάνναβης και ναρκωτικά δισκία, πιστόλι τύπου REPLICA , ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φιάλες αλκοολούχων ποτών
Κατά την έρευνα προέκυψε υπαιτιότητα δυο αστυνομικών, οι οποίοι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παρείχαν σε εμπλεκόμενο στην υπόθεση πληροφόρηση και οδηγίες σχετικά με υπηρεσιακές ενέργειες και διαδικασίες

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε σωρεία περιπτώσεων γενετήσιας εκμετάλλευσης και προαγωγής γυναικών, στην Καλαμάτα, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας και στην Τρίπολη Αρκαδίας.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας πραγματοποιήθηκαν χθες (26.10.2018) ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις στην Καλαμάτα, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας, στην Τρίπολη Αρκαδίας και σε περιοχές της Αττικής.


Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) Μεσσηνίας, του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Απαραίτητοι οι εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες, τονίζουν οι ειδικοί της Υγείας

Την ανάγκη εφαρμογής του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών απ' όλους, παιδιά και ενήλικες, επισημαίνουν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας την αξία των εμβολίων και την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης του προς τα εμβόλια.

Διαβάστε επίσης
 17 χειρουργεία σε 17 χρόνια κι όμως έζησε
17 χειρουργεία σε 17 χρόνια κι όμως έζησε
Η κάλυψη του εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα διατηρείται σε υψηλά ποσοστά, χαμηλό επίπεδο κάλυψης εμβολιασμού παρατηρείται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά, ενώ μεγάλο ποσοστό Ελλήνων πολιτών δεν γνωρίζει την ύπαρξη εμβολιασμού για ενήλικες και θεωρεί ότι οι εμβολιασμοί είναι μόνο για τα παιδιά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Έλληνες συμφωνούν σε ποσοστό 92,8% πως οι εμβολιασμοί είναι σημαντικό να διενεργούνται στα παιδιά (μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό 90%), το 85,4% των Ελλήνων εκτιμούν πως τα εμβόλια είναι γενικά ασφαλή (μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό 79,8%), το 85,2% εκτιμούν πως είναι σημαντικός ο εμβολιασμός με το τριπλό εμβόλιο MMR (μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό 83,3%) και το 76,4% των συμμετεχόντων συμφωνούν πως είναι σημαντικό να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο (μέσος ευρωπαϊκός όρος 61,7%).

Βρισκόμαστε ψηλά στην εμβολιαστική κάλυψη και στην αποδοχή των εμβολίων επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και αυτή η προσπάθεια ενημέρωσης και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα εμβόλια πρέπει να είναι συνεχής. Χρειάζεται, ανέφερε, συντονισμένες δράσεις, συνεχής ενημέρωση και όχι εφησυχασμός, φέροντας ως παράδειγμα την πρόσφατη επιδημία ιλαράς και στη χώρα μας, όπου «με στοχευμένες ενέργειες σταμάτησε». Ωστόσο το θέμα δεν θα φύγει από την ατζέντα και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ζάκυνθος

Την κήρυξη της Ζακύνθου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.
Όπως σχετικά έγινε γνωστό, «ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε την Π.Ε. Ζακύνθου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση σεισμού την 26-10-2018 στην παραπάνω περιοχή».

Δικαιώθηκε η πρόταση του Νότη Μαριά να επιλέγει κάθε χώρα ελεύθερα τη δική της θερινή και χειμερινή ώρα

Ενόψει της αυριανής επιστροφής στη «χειμερινή ώρα»  αλλά και των έντονων  συζητήσεων και αντιπαραθέσεων που παρατηρούνται λόγω της αλλαγής ώρας την οποία επιβάλλουν με απόφασή τους οι Βρυξέλλες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η έγκαιρη τοποθέτηση του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτή, Καθηγητή Νότη Μαριά για το ζήτημα αυτό στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ήδη από τις   8  Φεβρουαρίου  2018 αποδεικνύεται ιδιαίτερα επίκαιρη.
Και αυτό γιατί τότε ο Νότης Μαριάς πρότεινε με βάση τη γεωγραφική θέση κάθε χώρας αλλά και την αρχή της επικουρικότητας, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ να μπορεί να επιλέγει ελεύθερα την δική του θερινή και χειμερινή ώρα. Η θέση αυτή του Έλληνα Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή δικαιώθηκε καθώς μετά από διαβούλευση με εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ η Κομισιόν στις 14 Σεπτεμβρίου 2018 πρότεινε μετά τον Μάρτιο του 2019 κάθε κράτος μέλος της ΕΕ να επιλέγει ελεύθερα τη δική του ώρα θερινή ή χειμερινή.

Τραγωδία στις Σέρρες - Νεκρός οδηγός μετά από ανατροπή Ι.Χ.

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στο 19ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Δράμας-Αμφίπολης Σερρών το μεσημέρι του Σαββάτου όταν για αδιευκρίνιστους λόγους ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε 82χρονος, εξετράπη και ανετράπη εκτός δρόμου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.
Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αμφίπολης.

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε ναρκωτικά σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Άρτα

Σπείρα που διακινούσε ναρκωτικά στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Άρτα, εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφαλείας Πατρών, συλλαμβάνοντας 11 άτομα, δέκα άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας από 25 έως και 72 ετών. Επίσης, για την ίδια υπόθεση αναζητούνται ακόμη οκτώ άτομα, ηλικίας από 25 μέχρι και 49 ετών.
Η εξάρθρωση της σπείρας έγινε έπειτα από τη αξιοποίηση στοιχειών που είχαν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Έτσι με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις στην Πάτρα, στο Αίγιο και στην Άρτα, όπου έγιναν οι συλλήψεις, ενώ έπειτα από έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν μεταξύ άλλων, ένα κιλό και 353 γραμμάρια ηρωίνης, 85 γραμμάρια κάνναβης, 25 γραμμάρια κοκαΐνης και τρεις ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, αρχηγός της σπείρας ήταν ένας 39χρονος αλλοδαπός, ο οποίος είναι έγκλειστος φυλακών για παρόμοια αδικήματα, με υπαρχηγό τον 44χρονο αδερφό του, ο οποίος καταζητείται.

Ως προς την δράση της σπείρας, ο 39χρονος έδινε, σύμφωνα με την Αστυνομία, εντολές στον αδερφό, για τον ακριβή χρόνο και τόπο εισαγωγής των ναρκωτικών από την Αλβανία στην Ελλάδα, καθώς και για την ακριβή ποσότητα ναρκωτικών που διακινούσαν στην Ελλάδα, την οποία μέσω του δικτύου της σπείρας διέθεταν σε αγοραστές.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών συνεχίζουν τις έρευνες για την υπόθεση.

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην Ζάκυνθο

Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο, μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που "χτύπησε" τις πρώτες ώρες της Παρασκευής το νησί.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου, δύο μεγάλοι μετασεισμοί "ξύπνησαν" τους κατοίκους και τους τουρίστες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο. Οι δύο σεισμοί είχαν ένταση 4,2 και 4,5 Ρίχτερ και σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει και δεκάδες μικρότεροι.
Σε επιφυλακή πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι της Ζακύνθου μετά τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων ότι αναμένεται ένας ακόμη ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 5,8 Ρίχτερ, απαραίτητος -όπως επισημαίνουν- για την πλήρη εκτόνωση του φαινομένου.

Ανατροπή στο θρίλερ με τον κτηνοτρόφο Δημήτρη Γραικό - Ο μάρτυρας-κλειδί και οι αντιφάσεις

Η δικαστική ανατροπή στην πολύκροτη υπόθεση του Δημήτρη Γραικού, έφερε τα πάνω – κάτω. Η «πιθανή δολοφονία» που ερευνούσε με εντολή Εισαγγελέα η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, μετατράπηκε από άλλη εκπρόσωπο της Δικαιοσύνης, σε «ηθελημένη φυγή».


Με διάταξη που εξέδωσε η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, απορρίπτει την έγκληση του αδελφού του αγνοούμενου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, δεν στέλνει την υπόθεση σε τακτικό ανακριτή και τη βάζει στο Αρχείο.

Το ντόμινο των νομικών αντιδράσεων

Οι συγγενείς που πάγωσαν στο άκουσμα της είδησης, δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως αυτή τη φορά ο Δημήτρης Γραικός «θάφτηκε» σε ένα συρτάρι των Αρχών.

Άμεση ήταν η αντίδραση του νομικού εκπροσώπου των αδελφών του επιχειρηματία, Νίκου Διαλυνά. Την Παρασκευή, ανήμερα της ονομαστικής εορτής του αγνοούμενου κτηνοτρόφου, κατέθεσε αναφορά κατά της Εισαγγελέως που εξέδωσε τη συγκεκριμένη διάταξη.

Η αναφορά κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην Πρόεδρο του Συμβουλίου Επιθεωρήσεως των Δικαστηρίων και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σοκ στη Φωκίδα - Μητέρα τριών παιδιών έβαλε τέλος στη ζωή της με καραμπίνα

Συγκλονίζει η είδηση από χωριό της Φωκίδας πλησίον του Λιδωρικίου, όπου μία 47χρονη βρέθηκε νεκρή το πρωί της Παρασκευής μέσα στο αγροτικό αυτοκίνητο του άνδρα της.


Η 47χρονη μητέρα τριών ενήλικων παιδιών, είχε μεταβεί με τον σύζυγό της στις 10:30 το πρωί στο ποιμνιοστάσιο που έχουν μεταξύ Λευκαδίτη και Λιδωρικίου. Όταν ο σύζυγός της πήγε να δει τα ζώα, εκείνη φέρεται να βρήκε την ευκαιρία να αυτοπυροβοληθεί με την κυνηγετική καραμπίνα που είχαν μαζί τους.

Η αστυνομία από τα πρώτα στοιχεία απέκλεισε τόσο την εγκληματική ενέργεια, όσο και την περίπτωση ατυχήματος, κάνοντας λόγο για αυτοχειρία, ωστόσο περισσότερα στοιχεία θα δείξει η νεκροψία – νεκροτομή που παραγγέλθηκε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport η γυναίκα δεν αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, ούτε άφησε κάποιο σημείωμα πίσω της.

Την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Ασφάλειας Άμφισσας – Δελφών.

Επιστήμονες προειδοποιούν: Το ηφαίστειο της Σαντορίνης θα εκραγεί ξανά

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) προειδοποιούν ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης πρόκειται να εκραγεί ξανά.


“Σας λέω με βεβαιότητα ότι κάποτε στο μέλλον το ηφαίστειο θα εκραγεί ξανά. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί θα το έχουμε προβλέψει πολύ νωρίτερα και θα έχουμε ενημερώσει. Θα είναι μία ελεγχόμενη κατάσταση, που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για το νησί προσελκύοντας ακόμα περισσότερους τουρίστες που θέλουν να δουν το φαινόμενο”, εξήγησε ο ηφαιστειολόγος Γιώργος Βουγιουκαλάκης, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ κανείς δεν πίστευε ότι το ηφαίστειο θα είχε ξανά δραστηριότητα, μέχρι την περίοδο 2011-2012, που στη διάρκεια λίγων μηνών καταγράφηκαν περισσότεροι από 1.000 σεισμοί.

“Ενώ μέχρι τότε η Νέα Καμένη βυθιζόταν 6 χιλιοστά τον χρόνο, από το 2011 ανέβηκε 13 εκατοστά και από το 2014 άρχισε να κατεβαίνει ξανά 6 χιλιοστά το χρόνο” εξήγησε ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.

“Παρότι το 2011 το ηφαίστειο έφτασε στο όριο να εκραγεί, εξακολουθούμε να μην έχουμε ως χώρα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα ηφαίστεια” σημείωσε ο κ. Βουγιουκαλάκης, προσθέτοντας ότι το 2013 υποβλήθηκε σχέδιο στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει υιοθετηθεί.

“Έχουμε πρόβλημα με τις κρατικές υπηρεσίες, η στήριξη στο έργο μας είναι ανύπαρκτη”, ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης.

Η έκρηξη που αναμένεται τα επόμενα χρόνια θα είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες διαχειρίσιμη.

“Αν χρειαζόταν σήμερα να εκκενωθεί το νησί από έκρηξη του ηφαιστείου, το λιμάνι του Αθηνιού δεν θα λειτουργούσε, ενώ λόγω της στάχτης, πιθανότατα ούτε αεροσκάφη θα μπορούσαν να προσγειωθούν. Ακόμα και δύο χρόνια πριν να προβλεφθεί μια έκρηξη δεν αρκούν για να φτιάξουμε υποδομές”, ανέφερε ο κ. Παπαζάχος.

Πηγή πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος


Το Μαρόκο λέει όχι στην αλλαγή της ώρας - Γιατί πήραν αυτή την απόφαση

Το Μαρόκο αποφάσισε να μην κάνει την αλλαγή στη χειμερινή ώρα και θα κρατήσει τα ρολόγια του στη θερινή ώρα, GMT + 1, όλο το χρόνο.
Η ανακοίνωση έρχεται λίγο πριν από τη στιγμή που τα ρολόγια θα πάνε πίσω μια ώρα την Κυριακή.
"Η αποφυγή του αλλαγής της ώρας μας δίνει "μια ώρα φυσικού φωτός επιπλέον", δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μωάμεθ Μπεν Αμπντερκάντερ σε συνέντευξη Τύπου.

Κοτζιάς: Οι Τούρκοι ήξεραν από καιρό ότι θα επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη

“Δεν αιφνιδιάστηκαν οι Τούρκοι, διότι το ξέρουν από καιρό ότι εμείς θα επεκτείνουμε την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη”, είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΙΓΜΑ.


Όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κ. Πέτρο Μαυροειδή ήταν προγραμματισμένη από καιρό. “Όταν κλήθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας για τη συνάντηση στην Άγκυρα, δεν ήμουν πια ο υπουργός Εξωτερικών. Αυτή η πρόσκληση υπήρχε από καιρό για να γίνει μία φυσιολογική συνάντηση... Ήταν μία προγραμματισμένη συνάντηση που ασφαλώς φαντάζομαι να ειπώθηκαν όσον αφορά την αιγαλίτιδα ζώνη κάποιες δικές τους ερωτήσεις ή απορίες. Αλλά δεν αιφνιδιάστηκαν οι Τούρκοι, διότι το ξέρουν από καιρό ότι εμείς θα επεκτείνουμε την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη”.

Σχετικά με το Κυπριακό ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε: “Θέλουμε η Κύπρος να είναι μία χώρα με πλήρη κυριαρχία και ανεξαρτησία και διατυπώσαμε τη θέση να γίνει η Κύπρος ένα κράτος κανονικό μέλος του ΟΗΕ. Αυτή την κανονικότητα την έχει αποδεχτεί σε όλα του τα κείμενα ο κ. Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Κανονικότητα σημαίνει χωρίς κατοχικά ξένα στρατεύματα και χωρίς εγγυητικές δυνατότητες από τρίτους... Πρέπει να είναι κανονικό κράτος, χωρίς Τούρκους κατακτητές. Για πρώτη φορά, πάρα πολλά κράτη και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Κύπρο όχι πια ‘μόνο’ ως πρόβλημα του ΟΗΕ το Κυπριακό, αλλά ένα κράτος με μεγάλες δυνατότητες, με έναν ιδιαίτερο γεωστρατηγικό γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή”.

“Όσον αφορά τα κυπριακά δικαιώματα, η αίσθηση η δική μου είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες που κάνουν τις εξορύξεις και τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και κυρίως προέρχονται από Γαλλία και ΗΠΑ έχουν τη στήριξη του κράτους τους και κατά προέκταση έχουν και τη θωράκιση του κράτους τους”, σημείωσε.

Στο ερώτημα γιατί δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί η ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας αποσαφήνισε πως πρέπει πρώτα η Αθήνα να οριοθετηθεί με την Αίγυπτο.

Σοκ στη Θεσσαλονίκη - 93χρονος μαχαίρωσε την 90χρονη σύζυγο του και στην συνέχεια αυτοτραυματίστηκε

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης.


Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, 93χρονος τραυμάτισε με κουζινομάχαιρο την 90χρονη σύζυγο του στη δεξιά κλείδα. Αμέσως μετά έστρεψε το μαχαίρι προς τον εαυτό του και αυτοτραυματίστηκε στο στήθος.

Μέσα σε λίγα λεπτά στο διαμέρισμα του ζευγαριού, έφτασαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Το τραύμα της ηλικιωμένης ήταν επιπόλαιο, όμως, ο 93χρονος είχε τραυματιστεί σοβαρότερα και κείτονταν στο έδαφος αιμόφυρτος. Αστυνομικός του παρείχε τις πρώτες βοήθειες τοποθετώντας πάνω στο τραύμα βαλβίδα πνευμοθώρακα.

Στο σημείο έφτασαν δύο ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ. Παρέλαβαν τους ηλικιωμένους και τους μετέφεραν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ δυτικά της Κρήτης

Σεισμική δόνηση 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04.35 τα ξημερώματα του Σαββάτου σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 94 χλμ δυτικά των Χανίων, 194 χλμ δυτικά του Ηρακλείου και το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 60 χλμ.

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018

Το αποχαιρετιστήριο βίντεο των εργαζομένων του MEGA προκαλεί συγκίνηση - ΒΙΝΤΕΟ

Απομένουν λιγότερο από δύο 24ωρα πριν το «μαύρο»στο Mega έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια πορείας και το κανάλι έφτιαξε ένα ένα συγκινητικό βίντεο με το οποίο αποχαιρετά τους τηλεθεατές.
Στο βίντεο του καναλιού βλέπουμε στιγμές από τα επιτυχημένα σήριαλ και τις εκπομπές στην 30ετη ιστορία του, που κέρδισαν την προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού.

Νέα επιχείρηση της αστυνομίας στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ στη Θήβα (video)

Άμεση ήταν η αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων της Βοιωτίας στις συνεχιζόμενες ληστρικές επιδρομές των ΡΟΜΑ στη γέφυρα του τρόμου δίπλα από τον καταυλισμό στο Πυρί της Θήβας.
Παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Στερεάς και του ΑΔ Βοιωτίας οργανώθηκε νέα αστυνομική επιχείρηση αναζητώντας φυγόποινους, ναρκωτικά και όπλα στον καταυλισμό.
Θετικό αλλά πρόσκαιρο μέτρο χαρακτήρισαν τη νέα αστυνομική επιχείρηση, οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής.

Νέα προκλητική δήλωση του συμβούλου του Ερντογάν: Αν η Ελλάδα κάνει πόλεμο με την Τουρκία, θα καταστραφεί σε τρεις-τέσσερις ώρες

Για πολλοστή φορά ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, απείλησε την Ελλάδα.
Όπως μετέδωσε Τούρκος δημοσιογράφος «συνοδεύοντας» την ανάρτησή του στο twitter με σχετικό βίντεο, ο Γίγιτ Μπουλούτ είπε πως «η Ελλάδα θα καταστραφεί εντός τριών - τεσσάρων ωρών αν διεξάγει πόλεμο στην Τουρκία» προσθέτοντας πως οι ισχυρές δυνάμεις παροτρύνουν την Ελλάδα να επιτεθεί στην Τουρκία.

Ο Λέκκας για τον σεισμό στη Ζάκυνθο: Ήταν μεγάλος, αλλά το νησί άντεξε

«Ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε»: στη φράση συμπυκνώνονται οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα, μετά το μεγάλο σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τις πρώτες ώρες της Παρασκευής τη Ζάκυνθο. Ο κ. Λέκκας, πήρε μέρος στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό που έλαβε χώρα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. «Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, αντεπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός, και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε κάνει στο νησί», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο καθηγητής κ. Λέκκας.


Ακολούθως ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε», ενώ για το μέλλον την μετασεισμικής ακολουθίας τόνισε ότι «αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 - 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατά 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένο ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα».

Ισχυρός σεισμός στη Σίφνο

Σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής στη Σίφνο.
Σύμφωνα με την αυτόματη, προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση σημειώθηκε στις 16:55.57 σε εστιακό βάθος πέντε χιλιομέτρων.
Όσο για το επίκεντρο του σεισμού, εντοπίζεται στα 19 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού.

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Το Έπος του ’40 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους και ήταν αποτέλεσμα της σθεναρής αντίστασης ενός ολόκληρου λαού, απέναντι στις φασιστικές δυνάμεις.
Ο επετειακός εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί ευκαιρία και ταυτόχρονα υποχρέωση για όλους μας να αποδώσουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές του ηρωικού Έπους του '40 που με αυταπάρνηση αγωνίστηκαν για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση του ελληνικού λαού.
Η στάση τους  αποτελεί πηγή έμπνευσης για ολόκληρο το Έθνος, ενισχύοντας τη εθνική μας συνείδηση και την ανάγκη για ενότητα.  

Το έπος του ‘40 αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη που μας διδάσκει ότι ο φασισμός δεν είναι ανίκητος.

Στο Καρπενήσι για το Συνέδριο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Φάνης Σπανός


  ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Χαλκίδα, 26-10-2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο Συνέδριο με θέμα «Διοίκηση και Οργάνωση των ΟΤΑ μετά τον Κλεισθένη» που διεξάγεται  στο Καρπενήσι 25-27 Οκτωβρίου, παραβρέθηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Φάνης Σπανός.
Το Συνέδριο που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Καρπενησίου και την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει στόχο την ανάδειξη των προκλήσεων που ανακύπτουν με τον νέο Νόμο, τον Κλεισθένη, καθώς και την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών μεταξύ των εκπροσώπων φορέων Α’ και Β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο Φάνης Σπανός, κατά την εισήγηση του μίλησε για την οργάνωση και διαχείριση της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των ενεργειών πρόληψης, ετοιμότητας, αντιμετώπισης και αποκατάστασης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεπίδραση των φορέων αλλά και σε καινοτόμες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Περιφέρεια, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών μέσων.
Ο Φάνης Σπανός, με το πέρας της ομιλίας του δήλωσε:
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στο Καρπενήσι και συμμετέχω στις εργασίες του Συνεδρίου. Σήμερα, είχα την ευκαιρία να μιλήσω για την Πολιτική Προστασία. Μέσα από  δύσκολες καταστάσεις έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε έναν από τους καλύτερους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας σε όλη τη χώρα. Παρ’ όλα αυτά δεν εφησυχάζουμε και  είμαστε παρόντες σε κάθε κρίσιμη κατάσταση.»


Αναστάτωση στη Λαμία από το σεισμό των 4,5 ρίχτερ

Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τρία λεπτά μετά τις 3 το μεσημέρι, στην περιοχή της Λαμίας.

Πρόκειται για σεισμό ο οποίος έχει επίκεντρο στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ξεπερνούσε τους 4,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.Ωστόσο σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν 4,5 ρίχτερ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο θόρυβος που προηγήθηκε έσπειρε πανικό στην ευρύτερη περιοχή ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές. πέρα από την πτώση αντικείμενων μέσα στα σπίτια.Όπως είπε στο newsIT.gr ο Δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης, «ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός αλλά τουλάχιστον δεν έχουμε καμία κλήση, ούτε για μεγάλες υλικές ζημιές».

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή

Κατολίσθηση στη Διώρυγα της Κορίνθου

Λίγες μόλις ήμερες μετά τη διεξαγωγή του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος διάπλου της ΔΙΩΡΥΓΑΣ (SUP), άλλη μία κατολίσθηση, ευτυχώς μικρή, έγινε στα πρανή της Διώρυγας της Κορίνθου.
Την Παρασκευή 19/10/2018 η αρμόδια υπηρεσία της Α.Ε.ΔΙ.Κ ( ΔΙΩΡΥΓΑ Α.Ε ) και το συνεργείο τους, επιχείρησαν τον καθαρισμό και απελευθέρωση της από τους όγκους βράχων και χώματος με την βοήθεια του πλωτού γερανού ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ προκειμένου να επανέλθει στην κανονικότητα και στους διάπλους χωρίς προβλήματα.
Το γεγονός ότι είχαν κλείσει εκτάκτως την Διώρυγα την Παρασκευή 19/10/2018, μη περιμένοντας την Τρίτη, ημέρα που είναι καθορισμένη από τους νόμους ως ημέρα συντήρησης της, αποδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Βοιωτίας, Φανής Παπαθωμά, για την 28η Οκτωβρίου


Σήμερα, σύσσωμος ο Ελληνισμός εορτάζει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Σήμερα το Ελληνικό Έθνος ξαναζωντανεύει.
Εμείς οι  νεότεροι Έλληνες, κληρονόμοι της Ιεράς παρακαταθήκης των προγόνων μας, ας   αποτίσουμε, φόρο τιμής προς όλους τους επωνύμους και ανωνύμους Ήρωές μας του έπους του ’40.

Η θυσία τους ας γίνει για εμάς χρέος ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για ειδικούς καταλόγους πολιτών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν.4555/2018 (ΦΕΚ 133/τ.Α/19-7-2018- Πρόγραμμα “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι” ) οι ειδικοί κατάλογοι των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύουν και για τις Περιφερειακές Εκλογές.

Ως εκ τούτου,  ενημερώνουμε τους κατοίκους εκλογείς του Δήμου μας που είναι εγγεγραμμένοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο πολιτών της Ε.Ε. ότι- κατ' εφαρμογή των οριζόμενων στο εν λόγω άρθρο-μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και στις Περιφερειακές Εκλογές.

Για πληροφορίες οι ανωτέρω μπορούν να απευθυνθούν στο Γραφείο Δημοτικής Κατάστασης του Δήμου Θηβαίων (Κύπρου 3) ή στα τηλέφωνα 2262350668 και 2262350657.